Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


 

(Schůze pokračovala v 10.10 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další den 111. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, všechny vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 108. schůzi. Také odkazuji ohledně omluv na 108. schůzi. Nyní budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu číslo

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 738/ - prvé čtení

Tímto návrhem jsme se zabývali včera, to je 11. června, kdy byla přerušena obecná rozprava. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr kultury Martin Baxa a zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Jan Jakob. Budeme tedy pokračovat v přerušené obecné rozpravě, do které se přihlásili poslanci Jiří Kobza a paní poslankyně Štefanová. Ovšem schůze byla přerušena v momentu, kdy byl přihlášen k faktické poznámce pan předseda Benda. Prosím, máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, dovolil bych si přednést procedurální návrh, a to, abychom stanovili, že Poslanecká sněmovna stanoví, že hlasování o podaných návrzích k tisku vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 483/1991, o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, a 484/1991, o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 738, proběhne dnes ve 13 hodin.

Chtěl bych, abychom o tomto návrhu v tuto chvíli hlasovali. Vím, že už jsou jenom dva přihlášení, že je tam několik přednostních práv, ale chápu, že i po vystoupení pana předsedy Andreje Babiše z hlavní opoziční strany, se z toho stala věc, která jeho slovy bude obstruována, proto pokládám za rozumné, abychom si stanovili, že dnes proběhne hlasování ve 13 hodin bez ohledu na to, jestli se vyčerpá rozprava do té doby. Doufám, že se do té doby vyčerpá, ale kdyby tomu tak nebylo, tak abychom ve 13 hodin pevně hlasovali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, jedná se o procedurální návrh, o kterém budeme hlasovat. Přečtu ho tak, jak jsem si ho zaznamenala, pane předsedo. Poslanecká sněmovna stanoví, že hlasování o podaných návrzích zákona č. 483/1991 Sb. a zákona č. 484/1991 Sb., sněmovní tisk 738, proběhne dnes ve 13 hodin. Je to tak? Ano. Přivolám kolegy z předsálí. Zahajuji hlasování. (Žádost ze sálu o odhlášení.) Ano, zaznamenala jsem. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné a všechny vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Mám zde jedno sdělení. Pan poslanec Nový hlasuje s náhradní kartou číslo 31. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 5 přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 94, proti 72. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme pokračovat v rozpravě. Mám zde faktickou poznámku paní předsedkyně Schillerové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já si neodpustím poznámku. Po osmé dala pětikoalice pevné hlasování, potřetí v prvním čtení. Něco naprosto bezprecedentního. Podívejme se, jaký je stav. Dva přihlášení, nějaká přednostní práva, je 10.16 hodin. Včera jsme mluvili do půlnoci, čili nějakých 15 hodin. Pan ministr - věřím, že to mohu říci - přišel za mnou a poděkoval mi jako předsedkyni klubu - našeho klubu, takže vám všem - za věcnou debatu. Ta debata byla skutečně věcná. Já jsem tu seděla s malými přestávkami až do té půlnoci. Proč tedy hlasujeme ve 13 hodin pevně, když to vypadá, že možná i relativně v tomto čase skončíme?

Myslím si, nevím, zamyslete se nad tím, kolegové, nechci odcházet úplně se zlou na prázdniny, protože se potkáme až v září, ale znovu opakuji, pětikoalice po osmé zařadila v tomto volebním období pevné hlasování, potřetí v prvním čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní mám zde ještě přihlášky s přednostním právem do rozpravy. Jako první je přihlášen pan předseda Radim Fiala, poté pan místopředseda Havlíček, pak máme s přednostním právem přihlášeného ještě pana předsedu Bendu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, i já se musím nejdříve ve svém přednostním právu vrátit k tomu pevnému hlasování. Myslím, že ani dnes pro pevné hlasování nebyl žádný důvod. Je to ohýbání zákona o jednacím řádu, jenom tak, pro nic, protože někdo má 108 hlasů. Ale jak se říká, karma je zdarma a my na to budeme příští volební období pamatovat i v prvním čtení.

Teď pojďme k veřejnoprávním médiím. Vláda Petra Fialy má ve svém funkčním období několik hlavních priorit. Kupodivu mezi ně nepatří snahy o posílení národní a státní suverenity v rámci Evropské unie, ať s tím související hájení našich klíčových národních zájmů, ani snahy o zlepšení sociální a ekonomické situace v České republice, která se naopak díky působení této vlády horší. Podívejte se na ekonomické výsledky, na reálné mzdy od roku 2019, na růst HDP, na pokles stavebního průmyslu, na pokles výroby a podobně.

Tak co patří mezi priority vlády Petra Fialy? Co tam tedy patří, když ne ty věci, které jsem vyjmenoval? Co má pro ni v legislativním procesu absolutní přednost? Zavedení korespondenční volby pro zahraniční voliče a proces politického ovládnutí klíčových orgánů České televize a Českého rozhlasu, a následně finanční a tím i vlivové a mocenské posílení těchto institucí coby hlavních pilířů vládní propagandy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP