Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.30 hodin)
(pokračuje Michal Šalomoun)

A je tam tedy jedna zvláštnost, a to, že ať už je to daň, nebo poplatek, to už je jedno, tak stejně na to máme udělán jiný nástroj, na tu správu a v podstatě by se to mělo jet podle daňového řádu, ale tady máme takovou speciální proceduru, že se vlastně ty nedoplatky žalují u civilního soudu. Je to zvláštní věc, ale je to věc, která je tady prostě 30 let, a ta praxe se s tím nějak sžila. Takže žít s tím asi umíme, koneckonců s tím 30 let žijeme, ale terminologicky správně to úplně není.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, vážení spoluobčané. Já myslím, že ta debata je úplně jasná, a víme, o co jde. Jde o to, aby stávající garnitura, která ovládla celou naši zemi, všechny instituce - Sněmovnu, Senát, prezidenta, Ústavní soud, aby si vybudovala pozici, že už tady budou strašně dlouho. Proto udělali ten zákon o koalicích, proto udělali korespondenční volbu a teď aktivně už dělají kampaň za peníze daňových poplatníků, všechny zdravím, a teď je to o dezinformacích, protože veškerá kritika na pětikoalici je dezinformace. Proto si našli tam toho pána a samozřejmě Česká televize a Český rozhlas, a já jsem o tom mluvil dlouze, jsou ti, kteří v podstatě jsou neobjektivní a kteří fandí této pětikoalici a kteří tak organizují ty předvolební debaty, že samozřejmě je to vždycky neobjektivní.

Ale proč vystupuji? Vystupuji proto, že to není ještě konec. Konec je v tom, že já jsem tady vystoupil, že tahle novototalitní struktura zakládá Radu vlády pro paměťovou agendu a měla by v uvozovkách hlídat výklad dějin a dohlédne alespoň na dělení peněz. Takže tenhle článek z Lidovek říká, že ta Rada vlády pro paměťovou agendu se má zaměřit mimo jiné na posilování občanské odolnosti v reakci na hybridní a revizionistické zneužití historie, zejména v kontextu evropského paměťového odkazu. Tak pokud tomu někdo rozumí, tak vám gratuluji. Já jsem takový jednoduchý, my máme i jednoduché voliče, vždycky nás kritizují. A o co jde? Tak co to je, tohle? To je projekt pana Žáčka. Nic jiného to není, že na Úřadě vlády bude 20 členů, odborníků, to jsou ty jejich odborníci a experti, a hlavně tam budou peníze, dotační tituly. A já jsem si dovolil v svém vystoupení říct, že bychom se konečně mohli o té historii někdy pobavit, a příležitost bude obrovská. Bude 35 let od revoluce, tak konečně bychom mohli slyšet od České televize, Českého rozhlasu a jiných médií ty skutečné chartisty. Ty skutečné. A dovolil jsem si říct, že někteří svazáci, kteří šli na tu povolenou demonstraci na Albertov, se stali následně revolucionáři.

A co se stalo? Stalo se to, že deník nenávisti, neboli Deník N, a to je ten Deník N, který vznikl na Slovensku a který významným způsobem přispěl k tomu, co se stalo premiérovi Ficovi. A to říkal i on sám. To štvaní, ta nenávist. Ta nenávist! Kdo tady rozeštvává tu společnost? To nejsou jenom aktivističtí novináři České televize a Českého rozhlasu, ale to jsou i takovéhle deníky nenávisti a hned v tom článku lžou pětkrát. Pětkrát lžou. O mně a že jsem prohlásil něco o revoluci. Ne. Já jsem jenom prohlásil, že někteří svazáci, který byli v souladu s tím režimem, zkrátka po revoluci převlékli kabát a udělali si z některých věcí svoji kariéru. To je všechno.

Takže já zásadně odmítám tyhle lži. A samozřejmě ti skuteční chartisté, jako například Jan Schneider, který se podepsal pod Chartu v prosinci 1976, tak ti dneska bojují za to, aby nebyli stíháni lidé za názor. Ano, tam jsme se dostali. Takže samozřejmě. Máme tady deník... Kdo je to ten Deník N? No, to založili ti správní podnikatelé. Ti správní. Ti sponzoři pětikoalice, prezidenta a nejen to, ten deník, ale oni si ještě vytvořili takovou, oni jsou všichni totiž nezávislí, všichni jsou nezávislí, oni si vytvořili Nadační fond nezávislé žurnalistiky. To je jedna parta. To je, jak jsem mluvil o tom v projevu. Například redakce CNN Prima News upozornila, že Nadační fond nezávislé žurnalistiky není transparentní, když nezveřejnil, od koho finanční prostředky získává. Politolog Jan Kubáček uvedl, že... A tak dále. Takže jako to je strašně nadlouho.

Takže já jsem jen chtěl říct, že ta nenávist, která tady je, je hlavně kultivována těmito aktivisty, ano? Takže já jen reaguji na to, proč je ta nenávist? Proč někdo nenávidí Kunderu? Proč? Protože si možná myslí, že on byl v tom Žertu, v té novele? Nebo co to je? Tak já se na to těším, na ten 17. listopad, na 35. výročí a uděláme konečně nějaký seminář, aby tam přišli i skutečně lidé, kteří byli u toho, ne tedy "zrazu" zjistili, že je potřeba změnit značku. Takže bylo by dobré - a můžeme se bavit o - tu vznikl ten ústav, ten ÚSTR. Tady je taková krásná analýza: Vytvoření ústavu bylo vítězstvím pojetí dějin, před nímž varoval George Orwell. Zákonem byly soustředěny zpravodajské archivy, vytvořen ÚSTR k jejich prezentaci a rámcově stanovena i konkrétní interpretace dějin. Už zase. Práce expertů ústavu je založena na dokumentech Státní bezpečnosti, která je však, když se hodí, týmiž experty prohlašována za ďáblovo lejno. Některé dokumenty pochopitelně již nejsou k nalezení, jiné jsou naopak dokonce medializovány, často podle politických potřeb doby. Příklady jsou známy. Zveřejnění seznamu příslušníků rozvědky kauzy Kundera, Karel Gott, Tošovský, Neckář, Jiřina Bohdalová, moc ji zdravím, vyhrála soud, byla očištěna, Hlaváček, Ploc a jiné.

Takže o tom je. Po té revoluci nějaký svazák si udělal svoji kariéru a stále ji propaguje. A teď buduje další strukturu a bude nám vykládat ty dějiny. Takže, vážení spoluobčané, prosím vás, je potřeba vědět, která média komu patří, jak to vlastně je, a to vymývání mozků a to šíření nenávisti nejde jenom od jednotlivých některých redaktorů České televize a Českého rozhlasu. Já jsem přesvědčen, že většina je korektních, většina je korektních, ale ti aktivisté samozřejmě jsou všude, a v dalších a dalších médiích. A oni, tihle šílenci na Slovensku, se přičinili o to, co se stalo Ficovi. Takže pokud příští rok před volbami budeme mít 39 %, tak doufám, že se to nestane taky mně. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další v pořadí je do obecné rozpravy přihlášen pan poslanec Jiří Kobza, připraví se paní poslankyně Iveta Štefanová. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dobrý den. Mnoho bylo řečeno a myslím si, že ta diskuse, která byla vedena na téma nejenom poplatků, ale pozice a práce České televize, je plně legitimní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP