Úterý 16. prosince 1919

Předseda: K slovu dále není nikdo přihlášen. Táži se pana zpravodaje, přeje-li si doslovu.

Zpravodaj posl. Brožík: Ano.

Předseda: Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Brožík: Slavné Národní shromáždění!

Během debaty, která v předložených obou zákonech o závodních a revírních radách byla provedena, vysvítaly asi tři směrnice. V prvé řadě byla projevena obava, aby socialisace u nás nebyla prováděna překotně, abychom si byli vědomi velikosti a dosahu tohoto problému a abychom počítali s poměry, ve kterých žijeme. Já myslím, že mohu plným právem říci, že oba předložené zákony řeší problém socialisace tak mírně, až skoro úzkostlivě a že vlastně zákonem socialisačním vůbec nejsou, proto, poněvadž problém otázky vlastnictví dolů i otázky těžby, distribuce, určování cen za uhlí, což všechno těžce cítí obyvatelstvo i stát, zákony těmito se vůbec neřeší. A ve své vlastní podstatě zákony ty také ničím jiným nejsou, než malinkou splátkou opozděného sociálně politického zákonodárství, které starým Rakouskem po 30 let horníkům za jejich těžkou a nebezpečnou práci a za hrozné oběti, které povolání svému přinášeli, bylo pácháno.

Já bych chtěl na uspokojení ještě říci jen tolik: My jsme si dobře vědomi, že socialisace je těžkým problémem, a že je to problém, který nebudeme moci řešiti jen my u nás, že je to problém, který musí býti současně řešen ve všech státech, které jsou okolo nás. My jsme si také dobře vědomi, že v této době, kdy ještě těžce trpíme pod následky všeobecného zbídačení, které bylo způsobeno válkou, není čas k dělání nějakých experimentů, nýbrž že je čas k tomu, aby ztenčené a zničené pracovní hodnoty byly nahrazeny, a to se může stát jedině prací, zvýšením její intensity. Toto naše stanovisko docela otevřeně prohlašujeme, ale přejeme si, aby té práci dostalo se takového hodnocení a takového uznání a takového místa, aby pracovníci z ní měli radost, potěšení a ne, aby jim práce byla klatbou a příhanou, jak tomu bylo ve starém systému. (Výborně! Potlesk.)

Já mám ten dojem, že to, co se zde uvádí, a ty obavy, které se opírají a basírují na tom, že bychom snad překotně chtěli tento zákon řešiti, naprosto jsou nemístny. Pokud se týče ustanovení, která byla sporná, a sice to právo horníků, spolurozhodovat do nejvyšších složek správy dolů, a pokud jde o právo na účast na čistém zisku, mohu ubezpečiti, že i v tomto případě nejdeme za žádnými ilusemi, nechtěli bychom vyvolávat žádné přehnané naděje u zaměstnanců, ale že odůvodňujeme tyto nároky jedině ohledem na naše celkové poměry hospodářské.

Jak situace vypadá dnes? Naše doly následkem válečného hospodářství jsou hodně zruinovány. Nám chybí do dolů celá řada investic, celá řada technických pomůcek, jejichžto zanedbávání způsobuje roztrpčení mezi horníky a znemožňuje nám, aby uhelná těžba se dála v té výši, abychom mohli upokojit všechny průmyslové závody a abychom mohli hospodářský náš život uvésti do chodu, jak toho republika potřebuje.

A tu, když chceme, aby horníci byli jaksi prvním kontrolním orgánem nad majiteli dolů - až dodnes nikdo majitele nekontroluje, oni hospodaří na závodech úplně libovolně - a když chceme horníkům přiznati právo, aby oni byli kontrolními orgány, aby oni působili k tomu, aby do dolů byly dány investice, aby byly opatřeny všechny pomůcky nutné k dolování, aby vliv na racionelní vydobytí uhelných pokladů byl rozmnožen, pak předpokládám, že to je samozřejmě prospěch nejen horníků samotných, nýbrž i celého našeho hospodářského života. Tedy chceme tu demokratisaci, kterou zavádíme u správy závodů, ovšem že v hodně obmezeném kruhu, chceme ji provésti až do nejvyšších složek, abychom se uvarovali zbytečných konfliktů, které se mohou vyřešiti tím způsobem, budou-li moci horníci na legální půdě své požadavky a nároky hájiti.

Že tato věc není spornou, o tom je nejpádnějším dokladem okolnost, že majitelé dolů sami tento požadavek učinili a že dali písemné prohlášení a závazky, že nemají námitky, aby horníci ve správních a dozorčích radách těžařských společností byli zastoupeni. Myslím tedy, že v tomto směru, když zákon jest dílem kompromisu a dohody mezi majiteli a horníky, mezi závodními radami a státem, mezi všemi súčastněnými na uhelné těžbě, jest to ideální stav, který se provádí v sociální reformě, že si ideálnějšího stavu nemůžeme přáti, a myslím, že není to právě šťastné a zdravé, jestliže z našeho středu do tohoto stavu, který byl smluven všeobecnou dohodou, zanáší se rušivý tón a vyvolává se dojem, že s jisté strany v Národním shromáždění jsou v těch právech dělníků úzkoprsejší, než samotní uhlobaroni a majitelé. Tedy to je jistě věc, která jest třeba, aby byla uvážena.

Dále chci říci o té druhé věci, ohledně účasti na zisku: my jsme si vědomi toho, že byli bychom neradi, aby dělníci se snad ukolébali tou nadějí že jim bude z tohoto ustanovení kynout nějaký prospěch. My bychom byli nejraději, aby, pokud jde zejména o báňskou těžbu, vůbec nebylo žádného zisku, abychom docílili toho, aby těžba uhelná byla co možná nejvyšší a aby konsumenti dostali uhlí za ceny nejmírnější a aby při tom dělníkům byly poměry upraveny tak, aby mohli snesitelně žít v poměru k drahotě a ceně životních potřeb. (Potlesk.) My také nechceme, aby se čistý zisk vyplácel a rozděloval mezi horníky. My v těch společných poradách, které jsme měli s majiteli dolů, jsme řekli, že se spřátelíme s tím, když nebude ten čistý zisk rozdělován, když bude obrácen ve prospěch dobročinných zařízení pro sestárlé horníky, vdovy a sirotky, že nestojíme na tom, aby tímto způsobem snad naše pracovní poměry měly být zdokonalovány. Ale oč se nám jedná při tomto odstavci?

Při tomto odstavci jedná se nám o to, říci majitelům dolů, že oni nemají práva samovolně rozhodovati o čistém zisku, který pochází z práce druhých a na kterém lpí mnoho obětí a krve hornického lidu, tedy abychom tento jejich zisk, kterým až dosud úplně neomezeně disponovali, nějakým způsobem omezovali, a abychom mohli prokázati, že horníci v tomto směru také svá práva mají.

Pánové! Bylo zde dále řečeno o tom, jakých obětí horníci svému povolání přinášejí. Já bych chtěl jenom docela kraťoučkými několika slovy říci a konkrétně znázorniti, jaké tyto oběti jsou.

Za poslední dvě leta statistika vydaná starým Rakouskem povídá následující věci: V roce 1916 obnášel počet hlášených úrazů 20.669, (Hlasy: Slyšte!) v roce 1917 24.798, tedy za jeden rok o 4.129 úrazů více. Těžce zraněných bylo v roce 1916 3.062, v roce 1917 4.826, tedy o 1764 více než, v roce předchozím. Zabitých bylo v roce 1916 325, v roce 1917 464, tedy za rok o 139 více.

To jsou jistě těžké oběti, které každým rokem hornictvo svému povolání přináší. A když jsme zde nedávno stáli u příležitosti té veliké katastrofy, která se stala v Lazích, a když jsme byli rozrušeni tou zprávou o tom, že sta rodin hornických bylo pohřbeno v temných dolech, pak jsme jistě všichni byli proniknuti jaksi soucitem a přáním, aby tomuto odboru, který pro hospodářský život naší republiky tolik znamená a který tak těžké oběti přináší, hospodářské a životní poměry byly tak upraveny, aby se nemusili ti lidé rváti zoufale velikými stávkami o uznání své existence, aby nemusili otřást hospodářský život našeho státu, zejména v této těžké době uhelné kalamity, kdy vesměs musíme míti zájem na tom, aby všechny ty problémy byly shodou a společným úsilím řešeny, abychom dostali uhelnou těžbu tam, kde bychom si ji přáli míti.

Já se proto pozastavuji nad tím, že se zde obhajují návrhy, které mají za účel, obmeziti toto tak minimální dobyté právo, které tak málo horníkům dává. (Posl. dr. Stránský ml.: To není pravda! Co jste řekl, není pravda! Hluk.)

Já konstatuji, že na mne ty návrhy, které zde byly podány, působí tím dojmem, ze má trochu toho práva, které se horníkům tím zákonem dává, býti okleštěno. Ten dojem mám, a v tom směru bych také prosil, slavné Národní shromáždění, aby ty navrhované změny byly zamítnuty, a aby byla schválena osnova zákona tak, jak sociálně-politickým a technickým výborem vám jest předložena, a tak, jak byla výsledkem dohody mezi zúčastněnými stranami v odboru hornickém provedené, a jak byla výsledkem těch dlouhých porad, které oba výbory konaly. (Nepokoj.) Prosím, aby v tom směru vyšlo se horníkům vstříc, a jsem přesvědčen, že tyto přijaté zákony své dobré poslání na povznesení naší uhelné těžby plně vykonají. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Debata je skončena, přistoupíme k hlasování; prosím o zaujetí míst.

Míním dát hlasovati tímto způsobem: Nejprve o osnově zákona, - jak vám je známo, zpráva sociálně-politického výboru obsahuje dva zákony: zákon o závodních a revírních radách při hornictví a za druhé zákona, jímž se ustanovují hornické rozhodčí soudy. Nejprve budeme hlasovati o zákonu o závodních a revírních radách při hornictví, a to článku I. § 1., k němuž není podáno žádného pozměňovacího návrhu, a sice podle zprávy výborové. Rovněž o odstavci 1., 2., 3. § 2., k nimž nebylo podáno žádných pozměňovacích návrhů.

Na to budeme hlasovati zvláště o odst. 4. § 2. To jest ten odstavec poslední, jehož vypuštění navrhuje, jednak p. kol. Čuřík ve svém návrhu, jednak p. kol. Lukavský. Tím, že se bude hlasovati proti tomu poslednímu odstavci, vyhoví se projevenému přání. Hlavní věc jest, aby se hlasovalo odděleně. Na to budeme hlasovati o § 3. s dodatkem p. zpravodaje, aby vsunuta byla slova "administrace a" před slovo "provozu".

Na to budeme hlasovati o § 4. podle zprávy výborové, potom o § 5. nejprve s vyloučením věty: "a to na závodech s více než 100 zaměstnanců", jak to navrhuje p. posl. Čuřík. Bude-li tento návrh zamítnut, budeme hlasovati o celém § 5., jak jej navrhuje výbor sociálně-politický.

Na to budeme hlasovati o §§ 6. až 17. incl., k nimž nejsou žádné pozměňovací návrhy podány, podle zprávy výborové.

Na to budeme hlasovati o první větě § 18., jež zní: "Pasivní právo volební do revírních rad je stejné, jako do závodních rad", na to bude zvláště hlasováno o další větě tohoto paragrafu: "avšak jedna čtvrtina členů může náležeti nevoličům, a to zástupcům odborových organisací dělnických a zřízeneckých", poněvadž poslanci Čuřík a soudr. navrhují, aby tato věta byla vypuštěna.

Pak budeme hlasovati o § 19.-26., čl. I. podle zprávy výborové, poněvadž k nim není podáno žádných pozměňovacích návrhů. Na to budeme hlasovati o čl. II. a III., jakož i o nadpisu zákona.

Při druhé osnově zákona o rozhodčích soudech hornických budeme hlasovati nejprve o čl. I. § 1. až 14. incl. podle zprávy výborové.

Hlasování o § 15., který byl panem zpravodajem odvolán, odpadá.

O § 16. bude hlasování jako o článku II. s dodatkem, navrženým zpravodajem, aby totiž před slovem "dnem" položena byla ještě slova "a na Slovensku", jakož i dám hlasovati o nadpisu tohoto druhého zákona.

Je snad proti tomuto způsobu hlasování nějaká námitka? (Nebyla.) Není jí. Budeme tedy hlasovati, jak jsem práve uvedl.

Tedy budeme hlasovati nejprve o zákonu o závodních a revírních radách v hornictví.

Kdo souhlasí s § 1. tak, jak je obsažen ve zprávě výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina, §. 1. je schválen.

Teď budeme hlasovati o odstavcích 1., 2. a 3. § 2. tak, jak jsou obsaženy ve zprávě výborové. Kdo s nimi souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Odstavec 1., 2., a 3. § 2. jsou schváleny.

Teď budeme hlasovati o odstavci 4, (posledním), jehož vypuštění navrhují pan kol. Čuřík a p. kol. dr. Lukavský. Kdo s odstavcem tímto 4. (posledním) souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Také odstavec 4. je schválen. Tím je § 2. vyřízen.

Teď budeme hlasovati o § 3. s dodatkem pana zpravodaje, aby před slovem "provozu" byla vsunuta slova "administrace a". Kdo s takto pozměněným § 3. souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. § 3. s touto změnou je schválen. Kdo souhlasí s § 4. podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, § 4. jest podle zprávy výborové schválen.

O § 5. dám hlasovat nejprve podle návrhu pana poslance Čuříka a soudruhů s vyloučením věty "a to na závodech s více než 100 zaměstnanců."

Kdo souhlasí s § 5., zatím s vynecháním této věty, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. (Odpor. Hlas ve středu: Tam seděli!) Prosím, dám znovu hlasovati, abych umožnil pánům navrhovatelům, aby mohli hlasovati ve smyslu svého návrhu. Dám nejprve o tom paragrafu hlasovat s vynecháním té věty, jak oni to navrhují, a teprve, když to bude přijato, dám hlasovati také o té větě, jejíž vypuštění páni navrhovatelé navrhují. Tedy prosím, aby páni dávali pozor na hlasování.

Kdo souhlasí s § 5., zatím s vynecháním slov "a to na závodech s více než 100 zaměstnanců," prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, § 5. zatím s vynecháním slov "a to na závodech s více než 100 zaměstnanců," jest schválen.

Kdo teď souhlasí také s těmito slovy, jichž vynechání páni poslanci Čuřík a soudruzi navrhují, kdo souhlasí také s těmito slovy, prosím, aby povstal. (Děje se. Veselost a ironický potlesk ve středu.) Já jsem opakoval vysvětlení své po dvakráte, takže myslím, že s dostatek bylo jasné, aby nevznikl při hlasování nějaký zmatek. Ale když hlasování toto dlužno pokládati za zmatečné (Odpor ve středu. Hlasy: Proč? Musíme padesátkrát hlasovat? Poslanec Dyk: Páni mají dávat pozor!)

Pane kolego, to, myslím, jest věcí předsedy, aby napomenul poslance, aby dávali pozor. (Odpor ve středu. Poslanec Dyk: Tak je napomeňte!)

Když toto hlasování musíme pokládat za zmatečné, nebude-li proti tomu námitka, dám hlasovati znova o tomto paragrafu. (Poslanec dr. Šrámek: Prosím o slovo k jednacímu řádu!) Pan kol. dr. Šrámek má slovo.

Posl. Šrámek: Já myslím, pánové, že to nejde, aby se hlasovalo dvakráte, a my se musíme proti tomu ohraditi, aby se po druhé hlasovalo, by tak nebezpečný postup v Národním shromáždění nemohl se zaváděti. (Hlasy: Po třetí! Vřava a výkřiky. Výkřiky posl. Dyka. Vřava.)

Předseda: K slovu se přihlásil pan kol. Slavíček. (Hluk. Výkřik: Držte hubu, vy drzý chlape! Hluk!) Pane kol. Johanise! Pane kolego Dyku! Slovo má pan kol. Slavíček. (Poslanec Johanis k poslanci Dykovi: Vy neděláte spisovatelům čest! Odpor ve středu.)

Posl. Slavíček: Proto že dvakráte se stalo, že nebylo jasno, jak sněmovna má hlasovati, (Odpor. Veliký hluk.) . . . navrhuji hlasovati nejen znovu, jak pan předseda si přeje, ale navrhuji i konstatování hlasů. (Odpor. Hlasy: To není přípustné!) Proč ne, podle jednacího řádu kdykoliv. (Výkřiky.)

Předseda: Prosím o klid! Pane kol. Myslivče! (zvoní): Hlasování má býti vedeno tím způsobem, aby jasně vyšla na jevo vůle a rozhodnutí sněmovny. (Hlasy: Vyšla! Odpor a hluk.) Když ale byly vysloveny námitky, že způsob hlasování vedl snad k nějaké nejasnosti, pak jest povinností mojí, abych o té věci dal hlasovati takovým způsobem, aby nesporná vůle Národního shromáždění vyšla na jevo. (Souhlas a odpor. Hlas: To by se mohlo dělati vždycky!) Pánové, já jsem předem, než jsem dal hlasovati, přečetl, jakým způsobem míním dáti hlasovati, a proto prosím vás, aby vždy to, co prohlašuji, bylo bedlivě sledováno, abyste snad potom nepřišli do nějakých zmatků a nejasností. V tomto případě dám tedy o § 5. hlasovati znovu. (Odpor ve středu. Hlasy: To není oprávněno! Hanba! Poslanci čsl. strany lidové vycházejí ze sněmovny.) Prosím pana kol. Dyka, když má nějaké námitky, aby učinil v tom směru návrh striktní (zvoní).

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP