Čtvrtek 8. dubna 1920

A naproti těmto zjevům, když uvážíme, jaký jest smysl pro odpomoc u těch, v jichž moci jest, aby aspoň parcielně odpomohli bytové nouzi, zaráží to v pravém slova smyslu. Jel jsem vlakem v neděli z Náchoda a slyšel jsem zajímavý rozhovor úředníka, jehož jméno jsem nemohl zjistiti, ale zjistil jsem toliko, že jest společníkem kanceláře p. dr Scheinera a že byt má ve Štěpánské ulici. V hovoru s panem radou trestního soudu se pochlubil, že má pro svou skrovnou rodinu byt čítající osm pokojů, čtyři kabiny a dvě kuchyně. Na upozornění pana soudního rady, že mu za těch okolností může býti část jeho bytu zabrána, ležerně odpověděl, že se toho nebojí, poněvadž byt je opatřen pouze jednoduchými okny a že následkem toho není k obývání způsobilým. Domnívám se, vážené shromáždění, že jistě byt s jednoduchými okny byl by přece jenom způsobilejší k obývání, než schody u kostela sv. Ludmily. Za takových okolností a za takové necitelnosti na straně těch, kteří mohou odpomáhati, jest jistě na snadě, že není možno vlastníkům domů a vlastníkům velkých bytů dáti možnost vypovídati a zvyšovati nájemné, poněvadž zejména v nynější době, prosycené osobním egoismem, nemáme žádné záruky, že se bude vypovídati pouze odůvodněně, a nemáme záruky, že se bude nájemné zvyšovati přiměřeně, a že se bude zvyšovati slušně. Naopak, jsem přesvědčen, že citelný nedostatek bytů, který zaviňuje velkou poptávku po bytech, vedl by k hotové licitaci, která by chudým nájemníkům bydlení naprosto znemožnila.

Proto vítám se zadostiučiněním předloženou osnovu zákona, aby nájemníci byli i nadále chráněni. Vítám ji tím spíše, poněvadž se vláda odhodlala z ústavních ohledů dřívější vládní nařízení nahraditi zákonem.

Pokud jsou v tomto zákoně oproti dřívějším vládním nařízením nějaké novoty, můžeme říci hned předem, že všechny ty novoty slouží spíše na prospěch pronajímateli, než na prospěch nájemníka. Ta svěrací kazajka, za jakou považovali dosavadní vládní nařízení vlastníci domů, se přece jenom novým zákonem poněkud uvolnila. Již tím, že se dává možnost, aby nájemné bez souhlasu a svolení soudu bylo zvýšeno o dvacet procent, se majitelům domů značně ulevuje. Ale zákon přičiňuje ještě další úlevy tím, že připouští také zvýšení nad 20 %, ovšem se svolením soudu, uzná-li soud k tomu vážné důvody, které jsou v zákoně nikoliv na rozdíl od dřívějších vládních nařízení uvedeny demonstrativně, nýbrž taksativně.

Sociálně-politický výbor při projednávání této zákonné osnovy byl také veden snahou, aby odstranil všecky překážky, které zákon o ochraně nájemníků staví v cestu stavebnímu ruchu. Proto přičinil potřebné změny již hned v § 1. a také v § 2., aby na místech, kde jsou snad nevhodná nebo málo účelná skladiště nebo jiné místnosti, měl vlastník takového místa svolení úřadu k tomu, aby mohl nájemníky vypověděti a na tomto místě pro obývání užitečnější budovu postaviti. Dokonce v § 2. přičinil takovou změnu, že k vypovědění nájemníka není potřebí ani svolení úřadu, jestliže mu smlouva, uzavřená na určitou dobu, také vypršela.

Další novotou nového zákona jest, že na rozdíl od dřívějších nařízení jsou chráněny nájemné místnosti všechny. Dříve byly chráněny pouze byty a místnosti obchodní, kdežto nyní jsou chráněny také kanceláře, místnosti spolkové a podobné jiné najmuté místnosti. Na nové domy a hotely se zákon nevztahuje, v čemž ovšem proti dřívějšku novota není.

Novota jest v § 6., ve kterém se stanoví, že ochrana na místnosti, které slouží k provozování koncessované živnosti, vztahuje se jen, pokud se týče výpovědi, ale nevztahuje, pokud se týče zvyšování nájemného.

Organisace majitelů domů obrátila se na sociálně-politický výbor s žádostí o určité pozměňovací návrhy. Nejpodstatnější byly, aby svolení k zvýšení nájemného bylo dáno až do 30 % a aby platnost zákona nebyla prodloužena až do roku 1921, nýbrž aby končila koncem roku 1920. Sociálně-politický výbor podřadnějším přáním majitelů domů, pokud se srovnávaly s tendencí tohoto zákona, rád vyhověl, ale těmto dvěma nejpodstatnějším přáním vyhověti nemohl, poněvadž, dává-li se na jedné straně možnost, aby bez souhlasu úřadů bylo nájemné zvýšeno o 20 % a mimo to i nad 20 %, když k tomu soud svolí z vážných důvodů, a když vedle toho sociálně-politický výbor přičinil ještě podstatnou změnu k zákonu, že dovolil z vážných důvodů k zvýšení činže počítati i zvýšení pravidelných výloh s vydržováním a správou domu spojených, tedy bývalo by bylo bezúčelným a nebezpečným pro nájemníky, kdybychom dali svolení, aby se mohlo zvýšiti nájemné až o 30 %. Nebylo také možno vyhověti žádosti, aby platnost zákona potrvala jenom do konce r. 1920., poněvadž při všech těchto vládních opatřeních na podporu stavebního ruchu nebo dokonce i na podporu soukromého stavebního podnikání nemáme přece nikde záruky, že během roku 1920 bytová nouze a nedostatek bytů bude do té míry zmírněn, že by nebylo potřebí již nájemníky před zbytečným a neodůvodněným vypovídáním chrániti a že by je nebylo potřeba chrániti také před licitací, pokud se týče nájemného.

Proto také rozhodl sociálně-politický výbor, aby platnost tohoto zákona trvala až do roku 1921.

Domnívám se, vážené shromáždění, že o nutnosti tohoto zákona nebude mezi námi naprosto žádného sporu, a proto také doporučuji, abyste zákon ten, jak se na něm sociálně-politický výbor usnesl, schválili. (Výborně!)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá, přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Dám hlasovati tímto způsobem: nejprve budeme hlasovati o §§ 1.-7., jednajících o výpovědi. Potom o §§ 8.-19. incl., jednajících o nájemném. Na to o §§ 20. až 24. o nájemních úřadech. (Hluk).

Prosím o trochu klidu. (Hluk trvá).

Pánové tady na levici!

Potom dám hlasovati o §§ 25.-35. incl. jakož i o nadpisu a úvodní formuli: to jsou §§, jednající o úrokové míře knihovních pohledávek na obytných domech, potom o veřejných oznámeních o bytech, o trestních a všeobecných ustanoveních.

Jsou snad proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich. Budeme hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo tedy souhlasí §§ 1.-7. incl., jednajícími o výpovědích, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina §§ 1.-7. jsou schváleny.

Kdo souhlasí nyní s paragrafy, jednajícími o nájemném §§ 8.-19. incl., prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. §§ 8.-19. jsou schváleny.

Nyní budeme hlasovati o §§ 20.-24. incl., jednajících o nájemních úřadech. Kdo s nimi souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. §§ 20.-24. jsou schváleny. Nyní budeme hlasovati o zbývající části §§ 25.-35. incl., o úrokové míře knihovních pohledávek na obytných domech, o veřejných oznámeních o bytech, o trestních ustanoveních a všeobecných ustanoveních, jakož i o nadpisu zákona a úvodní formuli i nadpisech jednotlivých částí. Kdo s tím souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Také zbývající paragrafy, nadpis zákona a nadpisy jednotlivých částí, jakož i úvodní formule jsou schváleny.

Přeje si p. zpravodaj ke druhému čtení slova?

Zpravodaj posl. Tučný: V zákonu jest potřebí opraviti několik slohových a textových chyb. Hned v § 2. 3. odstavec poslední řádka před číslicí, "4" schází slovíčko "a". V § 4. na stránce 4. 2. odst. hned v první řádce má býti z důvodu" místo "z důvodů". Na str. 5. ve 2. odst. 3. řádka zdola místo "berní rok" má býti "berní období", poněvadž v předcházejícím odstavci se mluví také o období. V odst. pod čís. 1. na téže stránce místo "z přírůstku jmění" má státi "z přírůstku na majetku". V § 21. v 8. řádce "a v městech, se zřízeným" slovíčko "se" schází. V § 25. 2. řádka "s pohledávek" má státi správně "z pohledávek". V § 29. 8. řádka místo "a ta" má býti "a tam". V § 33. nedopatřením je špatně citováno poslední nařízení, kterým se prodlužovala ochrana nájemníků. Má tam stát "30. března" místo "31. března" a č. "175 sb. z. a n." místo "37". V závěrečném odstavci § 34. jest potřeba v důsledcích toho, že zákon nenabyl platnosti 1. dubna, pozměniti datum místo "1. dubna 1920" "přede dnem vyhlášení tohoto zákona"

V důvodové zprávě jest celá řada hrubých chyb a bylo by opravdu potřebí, aby tiskárna prováděla svědomitěji korrekturu.

Předseda: (zvoní): Pan zpravodaj doporučil řadu korrektur po většině rázu stylistického, tu a tam interpunkce atd.

Tak zejména v § 2. v předposledním odstavci má býti v poslední řádce za čís. 4. "a", dále na str. 4. v § 4. odst. 3. v 1. řádce místo "z důvodů" "z důvodu".

Dále v § 8. na stránce 5. odst. pod číslem 1. má státi v poslední řádce místo "z přírůstku jmění" "z přírůstku na majetku". Dále v § 21. v řádce 8. za slovem "v městech" má státi "se zřízeným magistrátem". Dále v § 8. odst. 3. ve 3. řádce zdola má státi místo "berní rok" "berní období". Dále v § 25. v řádce 2. místo "s pohledávek" má státi "z pohledávek". Dále v § 29. v řádce 8. místo "a ta" má státi "a tam". Dále v § 33. ve 3. řádce z dola má státi místo "31. března" "30. března" a místo čísla "37." má býti uvedeno "175". Konečně v § 34 ve 2. odstavci ve 2. řádce má státi místo "před 1. dubnem 1920" "přede dnem vyhlášení tohoto zákona".

Kdo s takto opraveným zákonem, přijatým v prvém čtení, souhlasí také ve čtení druhém, prosím, aby povstal (Děje se.)

To jest většina. Zákon je také schválen ve čtení druhém a tím tento odstavec denního pořádku jest vyřízen.

Přistoupíme k dalšímu bodu, jímž jest:

4. zpráva I. výboru kulturního, II. výboru rozpočtového o návrhu člena N. S. dra. Stojana a soudr. na včítání času ve válce ztráveného jak do postupu, tak i do pensionování kněží z duchovní správy ve válce na vojnu povolaných. Tisk 2759.

Zpravodaj jest za výbor kulturní pan kol. dr. Stojan. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Stojan: Slavné shromáždění!

Jak stát, tak obce i soukromníci počítají svým úředníkům a zřízencům každý ve válce minulé ztrávený rok za půldruhého roku. Z duchovní správy byli také povoláni kněží a zajisté jich postavení bylo velmi trapné a mnoho a mnoho museli strádat; jest spravedlivo, aby také jim o 50 % čas ztrávený ve válce byl zvýšen. Proto usnesl se kulturní výbor na tom, aby také kněžím, kteří z duchovní správy v minulé válce k vojenské službě povoláni byli a službu nejméně 6 měsíců konali, připočítala se polovina doby v této službě ztrávené. Jelikož požadavek jest oprávněný a spravedlivý, prosím, aby slavné Národní shromáždění návrh kulturního výboru přijati ráčilo. (Výborně!)

Předseda: Uděluji slovo dalšímu referentu za výbor rozpočtový p. kol. dru. Dolanskému.

Zpravodaj dr. Dolanský: Vážené Národní shromáždění!

Výbor rozpočtový projednal návrh zákona o připočtení válečných let kněžím povolaným z duchovní správy ke službě vojenské ve své schůzi 10. března 1920, a sice nejen že projednal návrh zákona sám, nýbrž pojednal také o zprávě kulturního výboru a dospěl z týchž, důvodů jako výbor kulturní, a pak přihlížeje ke skutečnosti, že úředníci státní, zemští a jiní veřejní tohoto započtení služebních let na vojně ztrávených se dočkali, k tomu přesvědčení, že nemůže ani v daném případě odpírat požadavkům kněží, povolaných do služby vojenské. Navrhuje tudíž:

Národní shromáždění račiž návrhu zákona, jak byl kulturním výborem předložen, uděliti ústavní schválení.

Předseda: K slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.) Zákon sám má pouze tři paragrafy, pozměňovacích návrhů učiněno nebylo, budeme hlasovati o něm v celku. Námitek není. (Nebylo.)

Kdo tedy souhlasí s § 1., 2. a 3., jakož i s nadpisem jeho a úvodní formulí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To je většina, zákon je schválen v prvém čtení.

Jsou nějaké korektury?

Zpravodaj posl. dr. Stojan: V třetím řádku § 1. vloudila se chyba; má se tam slůvko "nejmenšího" vypustiti. To odpadá.

Předseda: Pan zpravodaj pro druhé čtení upozorňuje, že v § 1. třetí řádek zdola má býti vypuštěno slovo "nejmenšího", ježto tam nepatří.

Kdo se zákonem, přijatým v prvém čtení, s touto korekturou, doporučenou panem zpravodajem, souhlasí také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina, zákon je schválen také ve druhém čtení a tím tento odstavec denního pořádku jest vyřízen a přistoupíme k dalšímu, jímž jest

5. zpráva výboru pro pozemkovou reformu o osnově zákona, kterým se opravují chyby v zákoně ze dne 12. února 1920 č. 118 sb. z. a n. o hospodaření na zabraném majetku pozemkovém, usnesené výborem pro pozemkovou reformu podle §§ 14. a 17. jedn. řádu. Tisk 2758.

Zpravodajem jest pan kol. Jílek, uděluji mu slovo. (Místopředseda Konečný ujímá se předsednictví.)

Zpravodaj posl. Jílek: Slavné Národní shromáždění!

Při projednávání zákona o řádném hospodaření na zabraném velkostatku dostaly se do tisku chyby. Tisk přišel teprve v poslední době do rukou, takže nebylo možno hned tyto tiskové chyby postřehnouti a následkem toho tyto chyby činily nesouvislé celé tyto paragrafy. Proto výbor pro pozemkovou reformu navrhuje, aby se tyto chyby opravily a sice v § 12. odst. 1. alinea 2. bylo vloženo slovo "hospodařící" za slovo "jestliže", a v § 24. odst. prvý místo slova "vyslechne" stálo "vyslechna". Tedy já bych doporučil tuto opravu ku schválení.

Místopředseda Konečný: K slovu není nikdo přihlášen, přistoupíme k hlasování. Osnova navrhovaná čítá pouze 3 články, budeme hlasovati o ní najednou. Není snad námitky? (Nebyla.)

Kdo souhlasí s navrženým zákonem podle zprávy výboru pro pozemkovou reformu, jakož i s nadpisem a úvodní formulí, prosím, aby povstal.

Zákon se schvaluje v prvém čtení.

Snad pro druhé čtení není žádná změna?

Zpravodaj posl. Jílek: Ne.

Místopředseda Konečný: Přistoupíme hned k odhlasování v druhém čtení. Kdo souhlasí se zákonem i v čtení druhém, jak byl přijat právě v čtení prvém, prosím, aby povstal. (Děje se.) Zákon, t. j. článek 1., 2. a 3., jakož i nadpis a úvodní formule se schvalují i v druhém čtení.

Tím jest tento bod denního pořádku vyřízen a přistoupíme k dalšímu a tím jest

6. zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2515) o poskytnutí záruky Ústřednímu družstvu v Bratislavě. Tisk 2590.

Zpravodajem jest občan Rudolf Pilát, uděluji mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP