Pátek 18. prosince 1925

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Min. předseda dr Švehla (pokračuje): Jako v jiných oborech státní správy bude pokračovati vláda také v oboru školském, osvětovém i kulturním v provádění programu, který si vytkla vláda předešlá. Cílem veškeré školské výchovy jest vychovati občany ušlechtilé vzájemně snášenlivé a vyzdobené všemi ctnostmi demokratických republikánů. Tento úkol může splniti škola jen tehdy, je-li chráněna přede všemi nepovolanými vlivy. Jen k takové škole mohou míti důvěru rodiče všech dětí a jen taková škola může přinésti prospěch státu i všemu občanstvu.

Vláda se vynasnaží doplniti síť škol národních, zvláště pak občanských, v celém státě. Neboť právě škola občanská s účelně upravenou vyučovací osnovou musí dojíti u nás největšího uplatnění. To týká se zejména rozvoje občanských škol na Slovensku a v Podkarpatské Rusi. Předloží proto vláda co nejdříve osnovu zákona o školních újezdech, kterou bude upraven náklad na školství občanské.

Reforma středního školství, delší dobu chystaná, jakož i reforma vzdělání učitelstva škol národních jsou zralé k provedení. Velké tyto reformy, týkající se středního školství, musí míti na zřeteli zájem jak nejširších vrstev občanstva, tak nejvyšší cíle národní kultury. Jsou velmi důležité a proto musí být prováděny rozvážně.

Odbornému školství, které jest na potěšitelném stupni vývoje, bude věnována další péče, zvláště aby akce sestátňovací zdárně pokračovala. Nemenší péče bude věnována školám pomocným a pokračovacím, k jejichž rozvoji je třeba, aby byly zveřejněny a finančně zajištěny.

Pokud jde o vysoké školy československé, budeme dále dbáti, aby zařízení vědeckých ústavů vysokoškolských bylo zdokonalováno. Bude také pečlivě shromažďován materiál pro reformu vysokoškolského studia.

Ve všeobecných otázkách osvětových vynaloží vláda veškeré úsilí k podpoře literatury a umění, sledujíc jednak podporování nových snah, jednak navazujíc ve všech směrech na osvědčené formy dosavadního národního umění.

V řešení otázek, vyplývajících z poměrů mezi státem a církvemi, bude vláda pokračovati co do obsahu i metod v postupu vlády předešlé. (Trvalá vřava na levici a výkřiky ľudových poslanců slovenských.)

V oboru justice bude vláda pečovati o právní ochranu obyvatelstva a bdíti nad nestranným konáním spravedlnosti. Nejednotnost zákonodárství, která dosud působí obtíže, bude odstraňována se vším úsilím. Vláda připraví především novou kodifikaci občanského a trestního zákoníku. Lze očekávati brzké jejich vypracování, když vědecké práce přípravné jsou již vykonány. Nový trestní řád již se sepisuje. Řada jiných prací chýlí se ke svému ukončení, a to jak v oboru soudního, exekučního a konkursního řádu, tak i v oboru práva knihovního. Naléhavé potřeby sociální vedou k tomu, aby dosud platný zákon o obchodních pomocnících byl nahrazen moderním poměrům odpovídajícím zákonem o služebních poměrech zaměstnanců ve vyšších službách soukromých. Vláda bude pečovati, aby i tam, kde nejsou živnostenské soudy zřízeny, bylo lze spory mezi zaměstnavateli a zaměstnanci projednati způsobem, kterým jsou projednávány u živnostenských soudů. Důtklivým přáním uměleckých a literárních kruhů vyhoví nová úprava práva autorského. Kruhy průmyslové a obchodní mohou počítati s tím, že snaha po vykonatelnosti našich exekučních titulů v cizích státech bude stupňována. Výkonu trestu a moderní úpravě vězeňství bude věnována potřebná péče, zvláště pokud se týče trestanců mladistvých a všech osob polepšení schopných. V oboru správním bude opatřeno vše, čím by se soudní řízení urychlilo a zjednodušilo. Speciální úkol má justiční správa na Slovensku a v Podkarpatské Rusi v otázce rychlé úpravy katastru a opatření spolehlivých vložek pozemkové knihy k ulehčení hypotekárního úvěru. (Trvalý hluk opět vzrůstá. - Němečtí poslanci strany národní a nár. sociální a slovenští poslanci ľudoví trvale pískají a buší do stolků. - Předseda zvoní. - Někteří němečtí poslanci, zvláště ze strany národní a nár. sociální, stojíce zpívají píseň:,,Deutschland, Deutschland über Alles..." - Předseda zvoní. - Potlesk slovenských ľudových poslanců. Bouřlivý odpor koaličních poslanců.)

Předseda (zvoní): Volám pp. posl. dr. Schollicha, Horpynku, dr. Koberga, dr. Lehnerta, inž. Kallinu, Weberovou, Knirsche, inž: Junga a dr Hanreicha k pořádku.

Min. předseda dr Švehla (pokračuje): Armáda Československé republiky zůstává nadále výrazem naší samostatnosti a záštitou naší bezpečnosti, i když se snažíme hledati zabezpečení státu v prvé řadě na poli mezinárodních dohod a arbitráže. Radujeme se z úspěchů, kterých jsme za několik let budovám armády docílili, a u vědomí velké odpovědnosti chceme na nastoupené cestě pokračovati. Vláda bude pečovati, aby nezbytná břemena, jež jsou s udržováním národní obrany spojena, byla úměrná hospodářské nosnosti obyvatelstva. Chceme s náležitým urychlením provésti veškerá opatření k postupnému snížení zákonné presenční služby vojenské, aniž bychom tím ohrožovali možnost vlastní obrany a snižovali intensitu a spolehlivost její. Jsme si vědomi, že toho docílíme jedině rozšířením a prohloubením branné schopnosti národa a proto chceme řešiti otázku vojenské předběžné výchovy. Vláda bude pokračovati ve studiu všech námětů, jež směřují k reformě branné a zmírnění břemen vojenských. (Hluk trvá.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Min. předseda dr Švehla (pokračuje): Dosavadní činností dali jsme pevný základ pro svoji politiku sociální, kulturní a hospodářskou v našem státě. Mnoho bylo vykonáno, ale ještě více úkolů čeká nás. Státní organismus jest živý a jeho úkoly jsou nepřetržité. K této další práci jest třeba součinnosti, proto politická výchova naše musí směřovati v prvé řadě k pěstění snášenlivosti, to znamená k většímu respektování přesvědčení druhého, k vzájemné úctě a odstraňování nenávisti, ať vychází z pohnutek sociálních, náboženských nebo národních. Nenávist byla dosud, bohužel, mocným činitelem v dějinách lidstva, avšak nevytvořila nikdy nic pevného a trvalého. Kdyby energie, která dnes u nás vyplýtvána jest touto nenávistí, věnována byla práci hospodářské, sociální a kulturní, vytvořili bychom ze svého státu zemi, vzornou po všech stránkách. To znamená pro nás, že musíme naše strany vychovávati k větší snášenlivosti a potírati každý šovinismus, ať politický, kulturní nebo nacionální.

A jestliže zjevy, kterých jsme byli svědky zde, snad by mohly svědčiti o tom,... (Hluk. Výkřiky poslanců strany komunistické. - Lomoz, pískání a tlučení do stolků trvá.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Min. předseda dr Švehla (pokračuje):... že lid nepřeje si nic jiného, než aby mandátů bylo používáno k demonstracím, (Výborně! Hlučný potlesk koaličních poslanců.), pak musím říci, že tomu tak není, neboť ani jedna strana v tomto parlamentě neodhodlala se, aby demonstraci prohlásila za svůj program. (Výborně! Hlučný, dlouhotrvající potlesk.)

Všichni ti voličové sem poslali své zástupce, aby se zde v Národním shromáždění pracovalo (Výborně! Potlesk.), těch 13 milionů hlasovacích lístků bylo legitimací pro práci a ne pro demonstraci a pro negaci. (Výborně! Hlučný potlesk a projevy souhlasu.) Jest to paskvil, jest to porušení slibu, který byl dán lidu. (Výborně! Hlučný potlesk.) Nenávist byla doposavad velmi silným činitelem, ale nenávist ještě nic nestvořila. (Bouřlivý souhlas a potlesk koaličních poslanců. Pískání a lomození německé strany národní a nár. sociální a slovenských ľudových poslanců. - Předseda zvoní.)

Pánové, nedejte se mýliti - (Potlesk.) a my se nedáme mýliti - žádnou záští. Tu stojíme a tu zůstaneme. (Neutuchající, bouřlivý potlesk koaličních poslanců. Hluk, pískání a výkřiky poslanců stran oposičních.) Po snášenlivosti volá dnes celá Evropa a tato občanská ctnost jest jediným prostředkem ke zhojení ran zasazených lidstvu světovou válkou. Ano, válka zmobilisovala vášně, nenávist, sobectví a tím vyvrcholila dílo zkázy a zhouby. Toto jsou jen slabé reflekse toho, nic více. Všichni ti, kdo ve světové válce vzbouřili nízké pudy lidstva, byli potrestáni, zdrceni (Výborně! Tak jest!), a budou zase zdrceni. (Potlesk koaličních poslanců. Výkřiky: Sláva republice!) Ano, sláva republice! (Bouřlivý potlesk koaličních poslanců. Pískání a lomození poslanců německé strany národní.) Lid, který nás poslal sem, chce práci, chce mír, chce chleba. (Výborně!) Tohoto míru můžeme dosíci jenom snášenlivostí, dohodou a proto my budeme mobilisovati moudrou rozvahu a organisovati vzájemnou snášenlivost, jako nutný předpoklad klidu a pořádku, abychom dospěli k plodné práci a míru.

Proto my zůstaneme věrni té cestě, kterou po 7 let jsme šli. Tehda, kdy Evropa stála v plamenech, my řekli, že náš stát bude pevným pilířem míru. Když kolem nás byly vraždy, rozvraty, revoluce a zločiny, u nás byl klid, pořádek, a tato linie politiky bude naším programem nadále. My neustoupili, když svět se bořil, my neustoupíme ani nyní. (Bouřlivý potlesk koaličních poslanců. Výkřiky a pískání poslanců německé strany národní a nár. sociální. - Předseda zvoní.)

Důvěra lidu, který nás sem poslal, nesmí býti a nebude zklamána. Naším cílem jest blaho lidu a štěstí této republiky. Ať žije! (Výborně! Hlučný potlesk. Koaliční poslanci zpívají stojíce státní hymny,,Kde domov můj" a,,Nad Tatrou sa blýska". - Pronikavé pískání, lomození, výkřiky a bušení do stolků na levici a u ľudových poslanců slovenských. - Dlouhotrvající hlučný potlesk koaličních poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. Pani a páni poslanci! Ve svých úvodních slovech včera prosil jsem, abychom dbali především toho, nač v celém vzdělaném světě se béře ohled, na vážnost a důstojnost zákonodárného sboru.

Události dnešního dne prokázaly, že není všude dostatek smyslu pro konání povinností, jichž plnění bylo zde včera slíbeno. (Výkřiky poslanců komunistických, poslanců německé strany národní a nár. sociální a slovenských ľudových poslanců.)

Bylo slíbeno plnění zákonů a jedním z těch zákonů jest i jednací řád. (Hluk.) Prosím o klid. (Výkřiky z loží žurnalistů.) Prosím pány v ložích, aby nezasahovali do jednání.

Vyzývám všechny členy tohoto slavného sboru důtklivě, aby svého slibu, který učinili, v budoucnosti lépe dbali, jinak bych byl nucen zjednati mu platnost podle předpisů jednacího řádu.

Byl mně podán návrh p. posl. Stivína a druhů, aby o prohlášení p. min. předsedy zahájena byla rozprava, a to ihned.

Týž návrh podali pp. posl. Jílek a soudr.

Dám o těchto návrzích hlasovati, a to o obou najednou.

Prosím paní a pány poslance, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo tedy souhlasí s návrhy, aby o prohlášení p. min. předsedy zahájena byla rozprava ihned, nechť zvedne ruku (Děje se.)

To je většina, tím návrhy jsou přijaty. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Než přikročíme k rozpravě, navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla pro kluby, které čítají nejvýše 15 členů, na 1 hodinu, rovněž tak pro poslance nenáležející k žádným klubům na 1 hodinu dohromady, a pro kluby čítající více než 15 poslanců na 2 hodiny.

Nejsou proti tomuto návrhu řečnické lhůty námitky? (Nebyly.) Námitek není. Je tedy návrh můj přijat. K debatě o vládním prohlášení přihlásili se dosud tito řečníci: "proti" pp. posl. dr Šmeral, dr Keibl, dr Spina, Kurťak, Szent-Ivány, dr Szüllö, dr Lehnert, Neurath, Koczor, Šafranko, Major, dr Gáti, Śliwka a Jílek, "pro" pp. posl. Pik, Najman, dr Zadina, dr Halla, dr Králíka, dr Chvalkovský.

Uděluji slovo prvnímu řečníku "proti" p. posl. dr Šmeralovi. (Výkřiky oposičních poslanců.)

Prosím o klid.

Pana posl. dr Šmerala prosím, aby se ujal slova.

Posl. dr Šmeral: Paní a pánové! (Výkřiky oposičních poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Šmeral (pokračuje): Prvou myšlenkou, již cítíme, nutnost vysloviti v nové sněmovně, je, že my, komunisté, jsme úplným protikladem té politické koncepce, kterou jménem šesti stran koalice, také jménem českých sociálních demokratů a českých socialistů ve svém prohlášení rozvinul min. předseda Švehla. Dvě zásadně protichůdná základní hlediska stojí proti sobě: Má býti v této zemi vládnuto methodou buržoasní - demokracie anebo proletářsko-revoluční? Má býti stát budován jakožto kapitalistický, anebo má býti budován socialisticky? Úkolem koalice je soustřediti všechny síly k tomu, aby socialistické budování státu bylo znemožněno. Naším úkolem je pracovati a bojovati o to, aby bylo znemožněno buržoasní vládnutí v této zemi a aby politická moc byla vyrvána z rukou buržoasie a aby pod ochranou proletářské diktatury, tvrdé vůči milionářům, velkokapitalistům, bankéřům a velkostatkářům, současně však vědomé si toho, že musí upraviti svůj poměr vůči středním stavům a přímo za spojence získati pracující rolníky, podobně jako v sovětovém Rusku také v Československu soustavně budována byla socialistická organisace výroby a společnosti. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.)

Jsme a zůstaneme stranou marxistickou, stranou třídního boje, stranou mezinárodní, stranou revoluční. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.)

Propast mezi chudobou a bohatstvím, mezi prací a kapitálem jest dnes daleko větší, než byla před světovou válkou. Nelze proto ani pomysleti na to, že by třídní boj proletariátu mohl býti zmirňován a že by třídní solidarita dělníků mohla býti nahrazena společným postupem dělnických stran s měšťáky. Naopak v celém světě, také u nás, zápas proletariátu o povalení kapitalismu vstoupil do rozhodujícího stadia.

Druhou myšlenkou, již považujeme za nutné vysloviti při této příležitosti, jest: Není pravda, že my, komunisté, odkazujeme se od parlamentní práce. Je pravdou, že nepovažujeme parlamentní činnost za jediný a také ne za nejdůležitější prostředek v revolučním boji za osvobození pracujících ze jha kapitalismu, ale víme, že jest jedním z prostředků tohoto boje. Svoji činnost parlamentní ovšem vždycky budeme spojovati s hnutím mas. Základem všeho boje proti kapitalismu je organisovanost a uvědomění dělnických mas. I při své činnosti v parlamentě se chceme opírati o tuto organisovanost mas. Čerpaje sílu z jednotné fronty, vytvořené iniciativou dělnických mas zdola, bude náš poslanecký klub v parlamentě zápasiti o velký komunistický cíl, současně však se bude s největší vážností v parlamentě zastávati všech denních požadavků a potřeb dělnických i rolnické chudiny. (Výborně! Tak jest! - Potlesk komunistických poslanců.)

Prohlásili jsme jasně již ve svém povolebním prohlášení, že podepřeme svými hlasy v parlamentě všechny návrhy, ať je podá kdokoliv, když jejich obsah bude skutečně k dobru dělníků a pracujících rolníků. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) Opakujeme toto závazné prohlášení také s tohoto místa. My sami budeme předkládati sněmovně vlastní návrhy a podněty vyplývající z denních potřeb dělníků a chudých rolníků.

Považujeme za nutné a budeme se starati o to, aby v nejbližší době sněmovna učinila opatření, zejména v těchto záležitostech: Je nutno rychle a zavčas učiniti opatření proti rostoucí nezaměstnanosti, která se nyní projevuje propouštěním horníků a kovodělníků ve velkých kovodělných továrnách. Je nutno míti odvahu i k nacionalisaci dolů a největších kovodělných továren. Dále je nutno novelisovati § 82 živnostenského řádu a zákon o závodních výborech. Práva závodních výborů buďtež rozšířena do té míry, aby závodní výbory staly se orgány skutečné kontroly výroby. Není udržitelný stav, aby stát byl v takové odvislosti od velkobank, zejména od Živnostenské banky, jako dosud. (Tak jest!) Je neslýchaným, že Živnostenská banka prostřednictvím svých národně-demokratických podílníků mohla po léta úplně ovládati ministerstvo financí a dokonce i zahraniční politiku proti Sovětskému Rusku. (Tak jest! Výborně! Potlesk komunistických poslanců.)

Tento stav volá po nacionalisaci největších bank, zejména těch, které ovládají průmysl a obchod. Stejně po nacionalisaci bank volají případy korupce naposled proniknuvší na veřejnost zase v procesu proti funkcionářům Moravsko-slezské banky. První krok k nacionalisaci velkých bank je podříditi je kontrole. Rázná opatření proti bankám jsou o to naléhavější, ježto banky právě nyní svým chováním vůči svým zaměstnancům i úředníkům dokazují, že stojí v čele nejostřejšího postupu kapitalistů proti dělnictvu a zaměstnanectvu.

Řada reforem a opatření je nutná na poli sociální politiky. Budeme se zasazovati o zrušení gentského systému a o revisi zákona určujícího vyplácení podpor v nezaměstnanosti. Je záhodno, aby parlament podepřel oprávněný požadavek horníků a dělníků vůbec o vánoční přídavky.

Úrazové pojišťování budiž vztaženo i na drobné hospodářské podniky a zejména nechť tomuto pojištění podléhají též dělníci zemědělští a lesní. Budiž provedeno s rychlostí co největší zaopatření přestárlých dělníků a dělnic. Zákon o sociálním pojištění je třeba doplniti pojištěním vdovským. Žádáme co nejnaléhavěji zrušení rakouské ostudy, služebního poměru, to jest čeledního řádu. Do nemocenských pokladen buďtež provedeny volby ještě před působností zákona o sociálním pojištění, neboť další válečný nouzový stav je neudržitelný a pro důvěru i hospodářství nemocenských pokladen nebezpečný. Je třeba provésti zákonnou úpravu zprostředkování práce. Budiž dále zreformován zákon o nedělním a svátečním klidu. Nutno zákonem podepříti platnost kolektivních smluv. Váleční poškozenci buďtež konečně zákonnou cestou dostatečně zajištěni. Mimořádnými prostředky je stát povinen přispěchati k odvrácení bytové tísně. Budeme působiti k tomu, aby stát vynaložil všestrannou podporu na posílení družstevního podnikání a aby byla provedena reforma živnostenské inspekce a hlavně aby byla rozmnožena o dělnické zástupce. Na Slovensku, kde se odbourávají závody, není upravena otázka výpovědí a odbytného. Je nutno přikročiti k sanaci hornických bratrských pokladen, aniž by tím zatíženi byli horníci nebo sníženy jejich beztoho nízké požitky pensijní.

Budeme žádati, aby do sociálního pojištění zařazeni byli také ti pracující, kteří nemají vůbec trvalého zaměstnání, jako domácí tkalci, nejsoucí ani zaměstnanci některé firmy ani živnostníky, dále drvoštěpové v panských lesích na Českomoravské vysočině. Je nutno rozřešiti otázku pensí pro sestárlé bývalé horníky v Báňské Štávnici.

Mnohem obsáhlejší než dosud musí býti zákonná ochrana žen. Považujeme za nutný zákon o ochraně dívčí mládeže před vykořisťováním a proti prostituci, o ochraně matek a kojenců, zajištění dobrovolnosti těhotenství, zákon o ochraně pomocnic v domácnosti. Při opatřeních k řešení otázky bytové dlužno bráti zřetel též na potřeby žen výdělečně činných mimo domov. Celé rodinné právo vyžaduje nové úpravy odpovídající změněným sociálním poměrům. Jsou nutnými dále vážná opatření proti alkoholismu, tuberkulose a sociálnímu zlu pohlavních nemocí. Dalekosáhlého doplnění vyžaduje ochrana pracující mládeže, hlavně učňů.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP