Pátek 18. prosince 1925

Budeme usilovně působiti k tomu, aby byly splněna všechny sliby dané státním zaměstnancům. Budeme žádati zrušení prosincových zákonů, splnění definitivní úpravy požitků státních zaměstnanců, úpravu požitků staropensistů, zastaveni restrikčního zákona, jehož se zneužívá proti existenčně nejslabším, politicky nepohodlným, k národnostní persekuci, k vynucováni celibátu státních zaměstnankyň. Chceme, aby také poměry samosprávných zřízenců byly upraveny.

Samy strany koalice přiznávají neudržitelnost dnešní soustavy daňové, my komunističtí poslanci budeme zde v parlamentě působiti k tomu, aby změna daňových zákonů stala se rychle a aby nebyla pouze zdánlivou. I vládní socialisté jsou svým programem vázáni zasaditi se o takovou změnu dosavadních zákonů daňových, aby daně byly uvaleny na největší boháče, kapitalisty a velkostatkáře. Jenom v tom případě bude možno uleviti dělníkům a pracujícím rolníkům. Základem státních příjmů nesměji býti daně nepřímé, působící drahotu. Mimořádně nutno je rychle zrušiti daň z obratu, zejména na potraviny. Vzhledem k dnešním drahotním poměrům je nutno daněprosté existenční minimum při dani z příjmů určiti hranicí 16.000 Kč ročního přijmu a míti při jeho stanovení zřetel na početnost rodiny.

Okamžitě budiž vydáno vládní nařízení, že berní správy nesmějí žádati na továrnících, aby dělníkům strhovali 5% mzdy na zaplacení daní dodatečné vyměřených za léta 1919 až 1923. (Výkřiky komunistických poslanců.) Protestujeme proti tomu, aby na základě zákona ze dne 8. října 1924, čís. 235 Sb. z. a n., byly odpisovány daně pouze kapitalistům, kdežto u dělníků přes řádné odůvodněné žádosti jsou exekučně bezohledně vymáhány. Poněvadž nevěříme dnešnímu třídně zaujatému byrokratickému státnímu aparátu, žádáme, aby ukládání a vybírání daní bylo kontrolováno orgány dělnické třídy, buď továrních výborů anebo odborových organisací. (Tak jest!) Jenom v souvislosti s kontrolou výroby je pomocí těchto dělnických orgánů možno předejíti tomu, aby velcí kapitalisté při odvádění daní nepodváděli.

Velkou péči věnují komunističtí poslanci v Národním Shromáždění potřebám pracujících rolníků. My se nepovažujeme jen za zástupce průmyslových dělníků, nýbrž také všech pracujících, velkokapitalismem vyssávaných a kapitalistickou vládou potlačovaných rolníků. (Výborně! Tak jest!) Budeme je chrániti proti nespravedlivým daním, proti bankovnímu kapitálu, který je vrhá do zadluženosti a postupně ničí těžkými podmínkami úvěru. Chceme, aby odčiněn byl podvod, jenž na drobných a středních rolnících byl spáchán při provádění pozemkové reformy. (Výkřiky posl. Bolena a Mikulíčka.) Od placení daní nechť jest z malých rolníků osvobozen každý, kdo nemá více půdy než 1 ha na jednoho člena rodiny. (Hluk. - Různé výkřiky komunistických poslanců.) Ke kontrole spravedlivého ukládání daní rolníkům buďtež z řad pracujících rolníků zřízeny kontrolní daňové komise. Nutno provésti revisi přídělového řízení v provádění pozemkové reformy, zejména revisi přidělených zbytkových statků. Aby kontrolu v této věci mohla prováděti nejširší veřejnost, žádáme uveřejnění seznamu osob, kterým se zbytkových statků dostalo. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) Malým vesnickým lidem, kterým při provádění pozemkové reformy dostalo se za drahou cenu malých kousků půdy, buďtež prominuty nedoplatky, po případě vráceno to, co zaplatili. (Tak jest!) Občanské sbory zástupců vesnického obyvatelstva nechť kontroluji veškerou přídělovou a parcelační činnost pozemkového úřadu. Jest nutným zákon o nucených pachtech. Každý statkář, jenž vlastni půdy od 50 do 100 ha, nechť jest zavázán 10%, vlastník 100 až 150 ha 20%, vlastník 150 až 300 ha 30% své půdy přenechati za mírné nájemné malým zemědělcům. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) Budiž zřízena kontrola pracujícího občanstva a parlamentu nad hospodařením dřívím z lesů, které jsou v záboru. Kontrola tato nechť má za účel zameziti kapitalistickou lichvu s tímto dřívím, která jednak znemožňuje stavební ruch, na druhé straně pak chudým lidem znemožňuje opatřiti si dříví palivové. Ku prospěchu chudých vesničanů je vyříditi otázku pastvin a užívání lesů. Je nutno umožniti poskytování levného a dlouhodobého úvěru drobným rolníkům. To, co se u nás vydává za pozemkovou reformu, ukázalo se v praksi jen podvodem spáchaným na drobných a středních rolnících. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) V rukách agrární strany stala se pozemková reforma prostředkem k posílení stranického vlivu této strany, dále prostředkem k tomu, aby usazováním českých kolonistů na zbytkových statcích v obvodech německých, maďarských, slováckých a podkarpatoruských byla provozována politika nacionálního výboje a upevňována vláda české nacionální buržoasie. Budeme usilovati o to, aby v Československu byla provedena skutečná pozemková reforma na podobných zásadách, jako byla provedena ve Svazu Sovětských Socialistických Republik. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.)

V otázce národnostní my komunisté považujeme za svou povinnost, také zde, v Národním shromáždění, odrážeti všechnu nespokojenost, kterou národnostní menšiny cítí v této zemi. Každá národnost má právo sama volně rozhodovati o svém sebeurčení až do odluky (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) prostřednictvím svých zastupitelských sborů, volených pracujícími masami. Volby na Slovensku a v Podkarpatské Rusi byly plebiscitem, který dokazuje před celým světem, že obyvatelstvo těchto obvodů živelně odmítá dnešní pražský buržoasní česko-nacionální centralismus. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) Kdežto vláda a strany koalice hned po volbách odpověděly pro toto hlasování slováckého lidu a lidu v Podkarpatské Rusi persekuci, my komunisté s důrazem prohlašujeme, že jak pracující lid Podkarpatské Rusi, tak také lid slovenský má právo jednati o svém osudu na vlastních sněmech. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) Podkarpatská Rus má dokonce vlastní sněm zaručený ústavním zákonem. (Výkřiky.) Budeme potírati nacionálně potlačující politiku pražské měšťácké vlády. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) Víme, že požadavek o autonomii je měšťáckou myšlenkou, znamenající dohodu s buržoasií národa vládnoucího a potlačovaného. Ale jako požadavek částečný budeme podporovati i požadavek autonomie a vůbec každou formu, v jaké obyvatelstvo Slovenska a Podkarpatské Rusi po dobrovolném svém vlastním usnesení bude chtíti státně žíti. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) Také Němci v Československu mají právo vysloviti se o svém poměru ke státu, a toto právo nemůže jim býti upíráno nikým, zejména ne tím, kdo sám se odvolává na právo národního sebeurčení. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.)

Toto jsou naše zásadní hlediska na řešení otázky národnostní. Není možným trvalé spolužití národů než na podkladě dobrovolnosti, jak prakticky ukazuje rozřešení národní otázky v SSSR. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců. - Odpor a výkřiky čsl. soc. dem. poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Šmeral (pokračuje): Právě, že buržoasně-demokratický režim u nás za řadu let neučinil ani jediného kroku k rozřešení této otázky... (Výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím, aby řečník nebyl vyrušován.

Posl. dr Šmeral (pokračuje):... jak jsme viděli potvrzeno právě na začátku dnešní schůze, je dokladem pro jeho neudržitelnost, pro nutnost proletářsko-revoluční vládní soustavy také ve střední Evropě a v Československu. Ale my komunisté... (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Šmeral (pokračuje)... současně prohlašujeme, že už teď, kdy národnostní otázka ve svých velkých rysech není ještě rozřešena, budeme také na půdě parlamentní bojovati proti každému konkrétnímu činu vlády, který bude namířen proti národním menšinám, a budeme podporovati každé opatření způsobilé přispěti ke zmírnění národnostního útisku. Zavírání maďarských, polských a německých škol, hromadná propouštění německých, maďarských, slovenských a polských státních zaměstnanců, zneužívání restrikčního zákona k účelům nacionální persekuce, (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) zneužívání pozemkové reformy k prováděni české kolonisace v německých, slovenských, podkarpatoruských a maďarských obvodech, odbourávání průmyslu na Slovensku a Podkarpatské Rusi, soustavná kolonisace těchto obvodů pomocí české buržoasie, otázka státní příslušnosti několika set tisíc lidí na Slovensku a Podkarpatské Rusi a polském Těšínsku desetiletí žijících, počešťovací politika na Hlučínsku, řádění nevolených správních komisí v polských obcích na Těšínsku, kde za více než 6 let české vlády vůbec ještě nebyly provedeny volby (Hanba! Fuj!), podřizování domácího obyvatelstva na Slovensku a Podkarpatské Rusi soudům, byrokratům, policejním velitelům a ruské kontrarevoluční emigraci, to jsou jenom příklady konkrétních otázek, kterým budeme věnovati v parlamentě soustavnou pozornost.

Volby, ve kterých vládní strany koalice zůstaly v menšině, (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.) byly odpovědí na politiku persekuce a reakce. Protestujeme co nejdůrazněji proti porušení zákona, jež bylo spácháno z důvodu koaliční politiky a Mičurovou mstivostí na právoplatně zvoleném poslanci soudr. Tausikovi (Výborně! Potlesk u komunistických poslanců.). Žádáme, aby posl. Tausik byl propuštěn z vězení, aby porušení zákona, způsobené rozsudkem Nejvyššího soudu, vyneseným den po Tausikově zvolení, bylo odčiněno a aby do žaláře byli zavřeni korupčníci vládního tábora. (Různé výkřiky.) Žádáme všeobecnou amnestii pro všechny, kdož byli odsouzeni v souvislosti s politickou činností. Budeme na stráži proti zamýšlenému dalšímu omezení obecní a okresní samosprávy. (Výborně!) Předložíme sněmovně podrobně vypracovaný návrh zákona o odluce církve od státu.

Československo je dnes státem ve vysoké míře militaristickým. Státní rozpočet má velmi mnoho neproduktivních položek, z nichž vedle položky na zúrokování státního dluhu, výdaj na armádu jest největší. Žádáme podstatné zmenšení těchto výdajů, přechod k miliční branné soustavě. rozsahu opravdu nezbytně jen nutného. Stát vydržuje proto nepřiměřeně velkou armádu. poněvadž provozuje zahraniční politiku nepřátelskou k sousedním zemím: Německu, Rakousku, Uhrám a současně politiku úplné závislosti na kapitalistických velkostátech západu. My jsme pro politiku nezávislou od kapitalistických velkostátů pro politiku přátelství a hospodářské dohody se sousedy. Jsme samozřejmě pro nejužší politické a hospodářské spojení se SSSR (Potlesk komunistických poslanců.) s jedinou zemí, jež se osvobodila ode všech imperialistických vlivů a svrhla doma vládu buržoasie. Všechna zahraniční politika československá měla by po našem přesvědčení býti orientována tímto směrem. Bezvýhradné zavedení normálních diplomatických styků uznání sovětského Ruska de jure může býti pouze předehrou. prvním krokem k tomu, abychom následující pak řadou smluv došli k hospodářskému svazu se SSSR. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.)

Jsme rozhodnými odpůrci dosavadní zahraniční politiky československé vlády, která napřed úplně se odevzdala do služeb Francie, nyní zase chce sloužiti Anglii a jejím tendencím isolovati Rusko. Naopak jsme co nejdůrazněji pro politické i hospodářské sblížení se sovětským Ruskem. Jsme přesvědčeni, že dojde k organisaci států střední Evropy, a to k organisaci osvobozené od jakýchkoliv plánů nebo závazků imperialistických, a že tato neimperialistická organisace střední Evropy bude prvním krokem k utvoření proletářského, sovětového Svazu spojených států evropských. (Potlesk komunistických poslanců.) Jen v tomto rámci jest na trvalo a vážně možné také rozřešení národní otázky českého a slovenského obyvatelstva.

Na poli zahraniční politiky Československa budeme podporovati vše, co vede k cíli právě naznačenému. Budeme proti všemu, co ve svých důsledcích vede k rozněcování mezinárodních intrik imperialistických států a kapitalistických klik v každém z nich.Známe dobře politický význam toho. že dr Beneš právě hlasoval v Lize národů proti Turecku pro Anglii v otázce mosulské. Ministr Československé republiky zradil v Lize národů sebeurčovací právo tureckého obyvatelstva, bojujícího proti imperialistické velmoci za svoji existenci. Včera uznávala koaliční vláda za svého pána Francii. dnes se nabízí do vasalských služeb Chamberlainovi. Dosud se otevřeně stavěl proti uznání Ruska de jure jen p. dr Kramář. Kdo je v tomto ohledu dr Kramář? Je v prvé řadě výrazem české bankokracie, zejména Živnostenské banky. On je v tomto směru své činnosti za druhé nástrojem ruské kontrarevoluční monarchistické. caristické emigrace. Že tomu skutečně tak jest, dokázal telegram zaslaný dru Kramářovi z Paříže Kartašovem. ruským bělogvardějcem, předsedou ruského nacionálního komitétu v Paříži. jenž byl otištěn 7. prosince ve večerních Národních Listech.

Ale dr Kramář daleko není jediný z našich oficielních činovníků, kteří pořád počítají ještě s císařským Ruskem. Mám opis smlouvy trhové, kterou pražská obec uzavřela stra:n koupě pozemku u ruského kostela. Smlouva tato je podepsána koaličním starostou dr Baxou a je datovaná 27. listopadu 1925. Citu.ji z ní jen dvě věty (čte):..Mezi JUDrem Vratislavem Černým, advokátem v Praze. jako soudně ustanoveným opatrovníkem císařské ruské vlády, jako prodávajícím se strany jedné.. (Hluk. - Výkřiky.) a obcí hlavního města Prahy, jako kupující se strany druhé byla uzavřena tato smlouva". Článek IV. této smlouvy - cituji - zní takto:,,Obec pražská přejímá závazek" - prosím 27. listopadu 1925! -,,že v budoucnosti. bude-li si toho císařská ruská vláda přáti, (Veselost a potlesk komunistických poslanců.) postoupí jí" - císařské ruské vládě - " jiný vhodný pozemek"(Hluk. - Výkřiky poslanců komunistických.)

Co znamená tato smlouva? Hlavní město Československa oficielně ještě v prosinci 1925 uznává carskou vládu, uznává ji i do budoucnosti, uznává ji společně s československými soudy. (Výkřiky posl. Bolena.) Obchoduje s ní, kupuje od ní pozemek, který je ve skutečnosti vlastnictvím ruského státu (Výborně! - Potlesk komunistických poslanců.), tedy dnešního SSSR. Kupuje při tom tento pozemek od zloděje (Výborně!) kontrarevolučního, kavalírsky, za jednu třetinu skutečné ceny. (Různé výkřiky a potlesk komunistických poslanců.) Toto jednání koaličního starosty města Prahy, toto stanovisko čsl. soudů samozřejmě se neděje bez vědomí koaličních stran a vlády. Takovouto zahraniční politiku, která na jedné straně výrazu dochází v neuznání de jure, na druhé straně v zabrání pozemku, který má území SSSR, dělati nebudeme.

Litujeme, že v debatě o vládním prohlášení není možno hlasovati o návrzích, jinak bychom poskytly stranám příležitosti, aby místo křiku zaujaly stanovisko k resoluci tohoto krátkého znění:,,Sněmovna zavazuje vládu, aby co nejrychleji ustavila normální diplomatické styky se SSSR." (Potlesk komunistických poslanců. - Různé výkřiky čsl. poslanců soc. demokratických.) Myslím, že sociální demokraté, kteří takto křičí, by hlasovali pro.

Poněvadž v důsledcích jednacího řádu (Výkřiky.) nejsme s to, vynutiti hlasování o podobné resoluci, vyslovujeme kategoricky jménem našeho klubu požadavek, aby uznání SSSR de jure bylo neodkladně provedeno.

Přicházím ke konci a shrnuji: Máme před sebou po volbách vládu, která v podstatě je touž, jaká vládla před volbami, s tím rozdílem. že je to nyní vyložená vláda menšiny. 6 koaličních stran nedostalo jedné poloviny ze všech hlasů ve volbách do posl. sněmovny odevzdaných. Je to vláda menšiny, je to vláda českých kapitalistů, zase krytá spoluúčastí sociálních demokratů a českých socialistů v koalici. třebaže sociálně demokratická opora měšťácké vlády vyšla z voleb značně oslabena.

Je to vláda kapitalistické konsolidace a kapitalistického budování Československa. Vláda, která má cílem kapitalisticky vybudovati stát na účet pracujících, přirozeně nemůže dáti dělníkům ničeho kladného. Jen cestou vážného boje mohou býti na ní vydobyty i nejmenší dílčí ústupky. K tomuto boji vyzýváme se sněmovní tribuny do jednotné fronty všechno dělnictvo země. (Výborně! Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Ke slovu přichází nyní p. posl. Pik. (Komunističtí poslanci povstali a zpívají Internacionálu.)

Prosím o klid.

Prosím p. posl. Pika, aby se ujal slova.

Posl. Pik: Slavná sněmovno! Události, které v této sněmovně provázely prohlášeni pana min. předsedy... (Výkřiky: Ať žije Internacionála!)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. Posl.

Pik (pokračuje):... jsou smutným a odsouzení hodným zjevem. Odsouzení zasluhují proto, že se za nimi skrývá jasný a zřejmý cíl, rozvrátiti tento demokratický parlament a naši demokratickou republiku. Ještě více je nutno odsouditi, ježto jsou s to, podkopati a ohroziti demokratické základy, z nichž prýští politická a demokratická práva širokých vrstev lidových. Odsuzujeme je jako zrůdnost v životě státu, který měří všem občanům a národnostem stejná práva politická a který všem občanům i národnostem zaručuje volnost jejich projevů. Píseň, kterou zazpívali němečtí nacionálové při konci svých projevů, píseň,,Deutschland über Alles" (Heil!) měla býti zazpívána po řeči pana dr Šmerala, neboť v jeho řeči byla táž tendence, jako je v písni "Deutschland über Alles"- (Potlesk.)

These vyslovená p. dr Šmeralem, totiž uplatnění národnostních práv až do odloučení, znamená totéž, co ve své thesi hlásá německý nacionalismus v naší republice. Němečtí nacionálové hlásají zřejmě a otevřeně odtržení částí naší země od Československé republiky a přivtělení k říši Německé. Totéž v jiné formě a v jiném duchu hlásá za komunisty p. dr Šmeral. Proto,,Deutschland über alles" mohla býti stejně tak dobře zazpívána po řeči p. dr Šmerala, jako byla zazpívána po těch ostudných projevech, které zde německý nacionalismus projevil. (Předsednictví převzal místopředseda Slavíček.)

Jest smutno, že ruku v ruce s iredentou německých nacionálů stála dnes poslanecká delegace slovenské větve našeho národa, která úsilím (Výkřiky poslanců ľudové strany slovenské.) československé revoluce byla osvobozena z pout maďarské tyranovlády, a je smutné a charakteristické, že tomuto projevu slovenské delegace demonstrativně aplaudovali němečtí nacionálové. (Výkřiky německých a ľudových poslanců.) Tyto projevy, ježto jsou namířeny proti základům našeho parlamentarismu a naší demokracie, odsuzujeme jako strana, která vývoj dělnické třídy zakládá na principech demokracie, jako strana, která má za povinnost hájiti demokratické základy našeho státu.

V prohlášení pana ministerského předsedy byl obsažen princip součinnosti československých stran. Také československá sociální demokracie bude součinna opětně na správě a budování tohoto státu. Nikoliv z touhy po vládnutí, nýbrž... (Výkřiky.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP