Čtvrtek 25. února 1926

(Začátek schůze v 4 hod. 22 min. odpol.)

Přítomni:

Místopředsedové: Slavíček, inž. Dostálek, dr Spina, Stivín.

Zapisovatelé: Špatný, Vávra.

254 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři Bechyně, dr Dolanský, inž. Dvořáček, dr Engliš, Mlčoch, dr Nosek, dr Srdínko, Stříbrný, dr Viškovský, dr Winter.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupce Nebuška.

Místopředseda Slavíček (zvoní): Zahajuji 11. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolenou na tento týden udělil jsem posl. Windirschovi pro neodkladnou cestu za hranice.

Chorobou omluvili se posl. Malypetr, dr Schollich, Elstner, Čulen, Prokůpek.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám za přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Do výboru zemědělského vyslal klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu dne 24. února 1926 posl. Bistřického za posl. inž. J. Černého, dne 25. února 1926 posl. inž. J. Černého za posl. Bistřického; klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické posl. inž. Nečase za posl. A. Chalupu; klub poslanců čsl. strany socialistické posl. Riedla za posl. Práška; klub poslanců "Bund der Landwirte, der deutschen Gewerbepartei und der ungarischen Nationalpartei" posl. Zierhuta za posl. Szent-Iványho.

Do výboru zahraničního vyslal klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr Kramáře za posl. dr Hajna; klub poslanců čsl. živnostensko-obchodnické strany středostavovské posl. Najmana za posl. Anděla.

Do výboru soc. politického vyslal klub poslanců čsl. strany socialistické dne 24. února 1926 posl. Knejzlíka za posl. Laubeho, dne 25. února 1926 posl. Pechmanovou za posl. Knejzlíka; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Cibulku za posl. Štětku a posl. Hakena za posl. Landovou-Štychovou; klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Crünznera za posl. Schäfera.

Klub poslanců "Bund der Landwirte, der deutschen Gewerbepartei und der ungarischen Nationalpartei" vyslal do výboru iniciativního posl. Zierhuta za posl. Weissera; do výboru ústavně-právního posl. Hodinu za posl. dr Hanreicha.

Klub poslanců čsl. živnostensko-obchodnické strany středostavovské oznámil spolu s klubem poslanců republikánské stran v zeměděl. a malorol. lidu, že do výboru pro záležitosti průmyslu, živností a obchodu nastoupil posl. Kyncl za posl. E. Vencla a do výboru zemědělského posl. E. Vencl za posl. Kyncla.

Zvoleni byli:

Ve výboru soc.-politickém místopředsedy posl. Dubický, Procházka, Čuřík; zapisovateli posl. Al. Petr, Malík.

Ve výboru ústavně-právním místopředsedy posl. Pik, Ostrý; zapisovateli posl. dr Hajn, dr Halla.

Ve výboru iniciativním místopředsedy posl. dr Hajn, Bezděk Chalupník, zapisovateli posl. Ostrý, Pechmanová-Klosová.

Ve výboru pro záležitosti průmyslu, živností a obchodu místopředsedy posl. Petrovický, Slavíček, Sedláček; zapisovateli posl. Mach, Klein, Náprstek.

Místopředseda Slavíček: Předseda vlády zaslal přípisem ze dne 17. února 1926, č. j. 2260/26 m. r., vládní nařízení ze dne 15. ledna 1926, jímž se mění a doplňuje vládní nařízení ze dne 4. května 1920, č. 321 Sb. z. a n., kterým se upravuje správa veřejná mimo soudní správu a rozšiřuje působnost československých zákonů a nařízení z oboru oné správy na Hlučínsku.

Přikázal jsem je výboru soc.-politickému.

Došly dotazy. Žádám za sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Dotazy:

posl. Riedla a Bergmanna ministru vnitra o pensionování legionáře četnického strážmistra Bedřicha Fojtla z Báňské Bělé;

posl. Tayerle a soudr. ministru vnitra:

o porušování práv výkonných četníků na započítání 10 let do pensijní základny nebo na přiznání práva na přídavek za zranění podle zákona ze dne 4. července 1923, č. 153 Sb. z. a n.,

o provádění restrikce u četnictva proti duchu zákona 286/24;

posl. R. Chalupy a soudr. ministru vnitra o právu četnických gážistů b. h. tř. na používání II. vlakové třídy na drahách;

posl. Mikulíčka ministru železnic o zrušení strážního domku čís. 122 na železniční trati Břeclava-Přerov;

posl. Knejzlíka:

ministru vnitra:

o obsazení místa přednosty okresní správy politické v Berouně na severní Moravě,

o rozdělování vánočních remunerací úřednictvu zemskou správou politickou v Brně před volbami,

o nepřístojném chování správce okresní správy politické ve Šternberku na Moravě dr Dostála,

ministru financí o zabavení 900.000 Kč židovskému podloudníku Jul. Friedovi, jež měly býti vyvezeny z naší republiky,

ministru nár. obrany o poměrech na moravském vojenském léčebném ústavě pro plicní choroby ve Šternberku,

ministru soc. péče o nesprávných manipulacích starosty obce Pivonína při vymáhání státní podpory z titulu nezaměstnanosti;

posl. inž. Nečase:

předsedovi vlády o podpoře dovozu cizí soli viceguvernérem Podkarp. Rusi dr Rozsypalem,

ministru zemědělství o zneužití úřední moci při prodeji dobroňského lesa na Podkarp. Rusi;

posl. Vološina a druhů vládě o jazykovém nařízení ze dne 3. února 1926;

posl. dr Gagatka předsedovi vlády jako předsedovi min. rady, že se na Podkarpatské Rusi a v ruské části Slovenska sabotuje zákon čís. 96/1925 o vzájemných poměrech náboženských vyznání;

posl. Hakena ministerskému předsedovi o čachrářství s půdou a lesy zabraného velkostatku Řepín u Mělníka;

posl. Kurťaka ministru spravedlnosti, že bylo zabaveno čís. 2 časopisu "Russkij Věstník";

posl. Kříže ministru zemědělství o nehospodárnosti státních orgánů na některých zemědělských státních statcích na Jindřichohradecku;

posl. Davida ministru nár. obrany o sebevraždách v dělostřeleckém pluku v Liberci.

Místopředseda Slavíček: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

113. Zpráva výboru imunitního o žádosti krajského soudu v Chebu ze dne 7. prosince 1925, číslo Nt 238/25, za souhlas s trestním stíháním posl. Josefa Patzela pro přečin podle § 14, čís. 1, a posl. Oswalda Hillebranda pro přečin podle § 14, čís. 5 zákona na ochranu republiky.

117. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 1) o vládním návrhu zákona o právu původském (autorském).

120. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 91), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k dodatečnému souhlasu dohoda o vyclívání anglických reklamních tiskopisů, sjednaná mezi republikou Československou a Spojeným královstvím Velké Britanie a Irska výměnou not v Praze dne 1. února 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 1. února 1926, čís. 14 Sb. z. a n.

121. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro průmysl, živnosti a obchod o vládním návrhu (tisk 96), kterým se předkládá poslanecké sněmovně Národního shromáždění republiky Československé úprava obchodních styků mezi republikou Československou a Albanií, sjednaná v Tiraně dne 19. ledna 1926.

122. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 18), kterým se předkládá Národnímu shromáždění úprava obchodních styků mezi republikou Československou a královstvím Bulharským, sjednaná v Sofii dne 16. října 1925.

123. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 75), kterým se předkládá Národnímu shromáždění úmluva o zjednodušení celních formalit, sjednaná 3. listopadu 1923 v Ženevě.

124. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 19), kterým se předkládá Národnímu shromáždění úmluva mezi Československem a Polskem o usnadnění pohraničního styku, sjednaná v Praze dne 30. května 1925.

Místopředseda Slavíček: Počátkem schůze byl tiskem rozdán vládní návrh.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

118. Vládní návrh zákona o převzetí a přiznání odpočivných a zaopatřovacích požitků v souvislosti s pensijními úmluvami sjednanými v Římě dne 6. dubna 1922 a ve Vídni dne 30. listopadu 1923.

Místopředseda Slavíček: Počátkem schůze byl tiskem rozdán dodatek k vládnímu návrhu:

K tisku 80. Dodatek k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Úmluva sjednaná v Římě dne 6. dubna 1922 mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o pensích poukázaných bývalou vládou rakouskou.

Místopředseda Slavíček: Počátkem schůze byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

107. Naléhavá interpelace poslanců Hakena, Kreibicha a soudruhů ministru vnitra o hrubém porušení poslanecké imunity.

111. Naléhavá interpelace poslanců Josefa Patzela, Hodiny, dr Luschky, inž. Junga, Stenzla a druhů vládě o vydání prováděcího nařízení k jazykovému zákonu.

112. Naléhavá interpelace poslanců dr Czecha, Hillebranda, Pohla a druhů vládě o jazykovém nařízení.

Místopředseda Slavíček: Počátkem schůze byla tiskem rozdána Těsnopisecká zpráva o 8. schůzi posl. sněmovny.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

105. Návrh poslanců inž. J. Černého, R. Chalupy, inž. Dostálka, inž. Nováka, dr Uhlíře, Václava Vávry, Bolena a druhů ohledně rychlé pomoci krajům v povodí řek na českém severovýchodě postiženým živelními pohromami.

106. Návrh poslanců J. V. Najmana, K. Anděla a druhů, aby ministerstvo financí učinilo ihned potřebné kroky k převedení vkladů československých státních občanů u vídeňské poštovní spořitelny do Prahy.

109. Návrh poslanců J. Pekárka, F. Horáka, J. V. Najmana, V. Vávry a druhů na vydání zákona o zajištění stavebních pohledávek.

110. Návrh poslanců Františka Pechmana, Františka Horáka, J. V. Najmana, Karla Anděla a druhů, aby byl vydán nový volební řád pro obchodní a živnostenské komory.

114. Návrh poslance Josefa Mayera a druhů, aby byl omezen dovoz dobytka.

115. Návrh poslance Josefa Mayera a druhů na zavedení účinné celní ochrany pro domácí zemědělství.

116. Návrh poslanců H. Wagnera, Tichiho a druhů, aby bylo zrušeno uzavření hranic proti Rakousku pro vývoz čerstvé zeleniny a čerstvého ovoce.

Místopředseda Slavíček (zvoní): Iniciativní výbor ve schůzi konané dne 25. února 1926 se usnesl přikázati k řádnému projednání návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Výboru zemědělskému:

103. Návrh posl. Staňka, Bradáče, dr inž. Botto, Mašaty a spol., aby urychleně provedena byla ustanovení II. hlavy zákona ze dne 15. října 1925, č. 227 Sb. z. a n., o státní pomoci při živelních pohromách 1925 a o opatření k zamezení škod při živelních pohromách v budoucnosti.

Výboru ústavně-právnímu:

104. Návrh posl. Pechmana a druhů na změnu některých ustanovení zákona ze dne 31. ledna 1919, č. 75 Sb. z. a n., o řádu volení v obcích republiky Československé.

Místopředseda Slavíček: Výboru imunitnímu přikazuji tyto žádosti a přípisy:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Žádosti:

sedrie v Nitře ze dne 22. ledna 1926, č. Tk V 21/26, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Bratislavě ze dne 12. února 1926, čís. 2433/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Tománka pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky, jehož se dopustil výroky na schůzi dne 8. listopadu 1925 v Žabokrekách (č. J 96-II),

zem. trest. soudu v Praze ze dne 12. února 1926, č. Tl XIV 72/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Jaši pro přečin proti bezpečnosti cti tiskem, spáchaný článkem v časopise "Dělnické Listy" dne 1. ledna 1926 ca Hanuš Sýkora (č. J 97-II),

sedrie v Bratislavě ze dne 6. ledna 1926, čís. Tk X 1349/25, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Bratislavě ze dne 17. února 1926, č. 2613/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Steinera pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky a pro přečin pomluvy podle §u 1, č. 1 a 2, odst. II, §u 3, č. 3 a §u 8 zák. čl. XLI z r. 1914, jichž se dopustil výroky na schůzi dne 25. ledna 1925 v Dunajské Stredě (č. J 98-II),

okres. soudu na Kladně ze dne 16. února 1926, č. T 840/25, za souhlas s trest. stíháním posl. Muny pro přestupek urážky úřadů podle §u 491 tr. z. a čl. V zák. ze dne 17. prosince 1862, č. 8 ř. z. z r. 1863, jichž se dopustil výroky na schůzi na Kladně (č. J 99-II),

sedrie v Prešově ze dne 29. ledna 1926, čís. Tk 39/26, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Košicích ze dne 16. února 1926, čís. 2460/26, za souhlas s trestním stíháním posl. Kubicsko pro přečin podle §u 14, č. 1 a zločin podle §u 15, č. 3, a posl. Kršiaka pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1923, č. 50 Sb. z. a n., jichž se dopustili výroky na schůzi dne 29. listopadu 1925 v Prešově (č. J 100-II),

okres. soudu v Užhorodě ze dne 16. února 1926, č. T 124/26, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Košicích ze dne 19. února 1926, č. 2674/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Sedorjaka pro přečin urážky na cti podle §u 2 a §u 6 zák. čl. XLI z r. 1914 proti Františku Bílkovi (č. J 101-II),

sedrie v Košicích ze dne 19. ledna 1926, čís. Tk III 463/25, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Košicích ze dne 21. února 1926, č. 1416/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Matíka pro přečin podle §u 18, č. 1, 2 a 3 (dvojnásobný) a přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 2 a 3 zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1923, č. 50 Sb. z. a n., jichž se dopustil výroky na schůzích dne 3. února 1924 v Kucanech a Petrikovcích a 17. února 1924 v Kravjanech (č. J 102-II).

Přípisy:

kraj. soudu v Mostě ze dne 13. února 1926, č. Tl 29/25, jímž odvolává se trest. řízení proti posl. Chloubovi pro přečin proti bezpečnosti cti podle §u 488 a §u 491 tr. z., a §u 1 zákona ze dne 30. května 1924, č. 124 Sb. z. a n. (č. J 70-II, presid. sděleni 7. schůze dne 16. února 1926),

kraj. soudu v N. Jičíně ze dne 23. února 1926, č. Tk IX 65/26 (patrně má zníti Tl IX 28/25), kterým se zastavuje trest. řízení proti posl. dr Schollichovi pro přečin podle §u 24 tiskového zákona (pokud se tkne i podle §u 5 tr. z.), podle čl. III zákona z 15. října 1868, č. 142 ř. z., ve znění podle §u 42 zákona na ochranu republiky (resp. i §u 5 tr. z.) (čís. J 83-II presid. sdělení 7. schůze dne 16. února 1926).

Místopředseda Slavíček (zvoní): Než počneme projednávati pořad dnešní schůze, jsem nucen provésti dodatečné volání k pořádku pro výkřik v předešlé, to jest 10. schůzi posl. sněmovny.

Několik pp. poslanců mně sdělilo a denní listy to potvrzují, že za osobní poznámky posl. dr Czecha na konci rozpravy o prohlášení ministra zahraničí dr Beneše, když dr Czech uvedl jméno posl. Stivína, posl. Kreibich dopustil se výkřiku, který v hlomozu nebyl slyšen na předsednickém stolci.

Výkřik zněl: "To je ten chlapec, kterého si v roce 1920 president Masaryk vlastnoručně koupil."

Tento výkřik uráží slušnost a mrav a byl by trestný i dle trestního zákona jako urážka na cti.

Volám proto p. posl. Kreibicha podle §u 50 jedn. řádu dodatečně k pořádku.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž je:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 11) zákona, jímž se mění některá ustanoveni o přímých daních a stanoví se mimořádné přirážky státní ku přímým daním na rok 1926 (tisk 13).

Zpravodajem výboru rozpočtového je pan posl. dr Hnídek. Uděluji mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP