Pátek 28. května 1926

Začátek schůze v 1 hod. 30 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Stivín, inž. Dostálek, Slavíček, dr Spina.

Zapisovatelé: Petrovič, Rýpar.

227 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Engliš, dr Peroutka, inž. Roubík, dr Slávik, Syrový, za ministerstvo financí odb. přednosta dr Vlasák a min. rada dr Hladký.

Z kanceláře sněmovní: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupce Nebuška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 25. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolenou na tento týden udělil jsem posl. dr Gažíkovi pro neodkladné záležitosti.

Došla tato oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Klub poslanců slovenskej ľudovej strany vyslal do výboru branného posl. Macháčka za posl. dr Kubiše.

Klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" vyslal do výboru rozpočtového posl. Bobka za posl. dr Mayr-Hartinga.

Do výboru iniciativního vyslal klub poslanců "Vereinigter parlamentarischer Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" posl. Platzera za posl. Wagnera, klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Kirpalovou za posl. Heegera, klub poslancov slovenskej ľudovej strany posl. Grebáče-Orlova za posl dr Ravasza.

Předseda: Došlo oznámení o změně v klubu poslancov slovenskej ľudovej strany. Žádám o přečtení.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Klub poslancov slovenskej ľudovej strany oznámil přípisem ze dne 28. května 1926, že na dobu trvání dovolené předsedy klubu posl. Hlinky ustanovil předsedou klubu posl. dr Tiso.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Dotazy:

posl. Horpynky ministru školství a nár. osvěty o zabrání domu německého školního a čtenářského spolku v Husovicích u Brna,

posl. Petrovického, dr Samka a Votruby ministru vnitra, zda nastane náprava v podomním obchodě mýdlem, který se provádí na úkor legitimního obchodu,

posl. Sladkého ministru soc. péče a ministru zdravotnictví o mimořádné podpoře spolku pro feriální kolonie v Moravské Ostravě,

posl. Bečko:

ministrovi financií, že niesú vyplatené požitky staropenzistom z robotníctva tabakovej režie na Slovensku,

ministrom zemedelstva a železníc o zavedeniu verejnej dopravy na úzkokoľajnej železnici Hronec-Dobroč,

posl. Geršla ministru nár. obrany:

o dietách kancelářských pomocníků a zřízenců,

o časovém přídavku civilních zaměstnanců.

Předseda: Počátkem schůze byl tiskem rozdán a současně přikázán výboru iniciativnímu návrh.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

323. Návrh posl. inž. Dostálka, dr Mičury, Zocha, Petroviče, dr Tiso a druhů, aby byl vydán zákon o úpravě platů duchovenstva církví a náboženských společností státem uznaných.

Předseda: Iniciativní výbor ve schůzi konané dne 28. května 1926 se usnesl přikázati k řádnému projednání návrhy. Žádám o přečtení.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Výboru zemědělskému:

270. Návrh posl. Staňka, Molíka, dr Dolanského, Kyncla a spol. na zmírnění katastrofy pohořelým v Mikulově (současně přikázán výboru rozpočtovému).

297. Návrh posl. Krejčího a druhů na zmírnění škod, způsobených živelní pohromou v obci Hlavatcích (současně přikázán výboru rozpočtovému).

298. Návrh posl. Grebáča-Orlova a spol. na urýchlenie prevedenia meliorácie tak zvaných ústianských, slanických a námestovských rovní (současně přikázán výboru rozpočtovému).

301. Návrh posl. Koudelky, R. Chalupy, Remeše, Jaši, Bečko, inž. Nečase a druhů o dávce ze zbytkových statků (současně přikázán výborům rozpočtovému a soc.-politickému).

302. Návrh posl. Koudelky, Bečko a soudr. na vydání zákona o drobných pachtech (současně přikázán výboru ústavně-právnímu).

Výboru soc.-politickému:

267. Návrh posl. Muny, Elstnera, Šafranka a soudr. na úpravu dosavadních předpisů o předčasném zrušení pracovního poměru zaměstnanců všeho druhu.

280. Návrh posl. Tichiho, Stenzla, Eckerta a druhů na doplnění zákona ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

291. Návrh posl. Schäfera, Tauba a druhů na změnu zákona ze dne 12. srpna 1921, č. 330 Sb. z. a n., o závodních výborech.

305. Návrh posl. Bečku, dr Dérera a súdr., aby bol vydaný zákon, ktorým sa zrušuje § 7 uh. zák. čl. XXIII z r. 1898 o hospodárskych a priemyslových úverných družstvách.

306. Návrh posl. Bečku, Brožíka, inž. Nečasa a súdr., aby bol vydaný zákon, ktorým sa mení a doplňuje všeobecný banský zákon zo dňa 23. mája 1854, č. 146 r. z., doteraz platný na území Slovenska a Podkarpatskej Rusi.

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému:

262. Návrh posl. Buriana, Jurana a soudr. na okamžité poskytnutí nejméně 5 milionů Kč na první pomoc a odškodnění obyvatel města Mikulova, postižených požárem.

268. Návrh posl. Grebáča-Orlova a spol. na poskytnutie podpory pohorelcom v obci Trstenej.

293. Návrh posl. Zajicka, Tichiho, Wagnera, dr Wollschacka a druhů o požární katastrofě v Mikulově.

294. Návrh posl. Platzera a druhů ve věci pohořelých v Třebovicích v okrese českokrumlovském.

296. Návrh posl. Wagnera, Tichiho a druhů, aby byla ihned poskytnuta pomoc na zmírnění nouze, zaviněné požárem ve městě Mikulově.

308. Návrh posl. Schuberta a druhů o živelných škodách, způsobených krupobitím a průtrží mračen v obcích Eisendorf, Ruštejn, Walddorf, Frančina Huť, Pleš a jiných (současně přikázán výboru zemědělskému).

281. Návrh posl. Trnobranského a spol., aby vydán byl zákon o zřízení komory spotřebitelů.

290. Návrh posl. Simma a druhů, aby byly zjištěny poměry na pracovním trhu a aby byla učiněna potřebná opatření, aby byly zlepšeny.

292. Návrh posl. Simma a druhů, aby v rámci sociálního pojištění pro zaměstnance byl vydán zákon o pojištění nezaměstnaných.

295. Návrh posl. Horpynky, dr Spiny, inž. Junga a druhů na změnu některých ustanovení zákonů ze dne 20. prosince 1922, č. 394 Sb. z. a n., o služebních, odpočivných a zaopatřovacích požitcích civilních i vojenských státních zaměstnanců a zaměstnanců v podnicích, ústavech a fondech státních a státem spravovaných a ze dne 22. prosince 1924, č. 289 Sb. z. a n., o odměnách státním a některým jiným veřejným zaměstnancům na rok 1924 a 1925.

300. Návrh posl. Dědiče, Haiplicka a soudr. na vydání zákona o státní podpoře starobní.

263. Návrh posl. Hrušky a soudr. na vydání zákona * nepřípustnosti daňových srážek ze mzdy a platů.

307. Návrh posl. Tayerle, Pika, Tomáška, Langra, inž. Záhorského a druhů, aby obnoven byl zákon o stavebním ruchu.

310. Návrh posl. Simma a druhů, aby se restringovaným státním úředníkům-právníkům poskytly výhody, jichž potřebují.

Výborům dopravnímu a ústavně-právnímu:

304. Návrh posl. L. Wenzela a druhů na úpravu soukromoprávního poměru vnitrozemské plavby.

Výboru zdravotnickému:

303. Návrh posl. L. Wenzela a druhů na změnu zákona ze dne 15. července 1919, č. 412 Sb. z. a n., o povinném očkování proti neštovicím, pokud se týče ze dne 23. září 1919.

Výboru ústavně-právnímu:

269. Návrh posl. Hampla, Prokeše a druhů, aby byl zrušen zákon ze dne 12. srpna 1921, č. 349 Sb. z. a n., kterým se vláda zmocňuje, aby zatímně upravila obchodní styky s cizinou.

Výboru kulturnímu:

299. Návrh posl. Grebáča-Orlova a spol. na úpravu vyučovania češtiny na obecných, občianských a stredných školách na Slovensku.

Předseda: Výbor iniciativní přikázal výborům zemědělskému a rozpočtovému v téže schůzi dne 28. května 1926 návrh:

320. Návrh posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr Zadiny, Adámka, Koška, dr Noska, Tománka, dr Polyáka, Pavlačky a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se částečně mění celní sazebník pro československé celní území.

Při této příležitosti oznamuji, že v záhlaví tisku tohoto, jak rozdán byl ve včerejší schůzi, bylo omylem uvedeno jméno posl. dr Luschky jako navrhovatele. Podpis posl. dr Luschky zůstává v platnosti mezi podpisy podporovatelů návrhu. Dále oznamuji, že ve druhé řádce podpisů má býti uvedeno jméno posl. Macka místo jména posl. dr Noska a v sedmé řádce od konce tamtéž jméno posl. Koczora místo jména posl. Horpynky. V některých výtiscích jsou dále v podpisech nesprávně vytištěna jména "Nejezchleba-Marcha" místo správného Nejezchleb-Marcha, "SzentIvániy" místo správného Szent-Ivány a "dr Lutschka" místo správného dr Luschka. V pozdějších výtiscích tohoto návrhu jsou již všechny tyto opravy provedeny.

Vyhovuji přání navrhovatelů a navrhuji, aby oběma výborům byly dány k podání zprávy o tomto návrhu lhůty 5denní.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti. Kdo s navrženými lhůtami souhlasí, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina, lhůty jsou schváleny.

Výboru imunitnímu přikazuji tyto žádosti:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Žádosti:

okr. soudu na Smíchově ze dne 21. května 1926, č. T VI 723/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Harusa pro přestupek podle §u 3 zákona shromažďovacího, jehož se dopustil dne 21. dubna 1926 na Smíchově před továrnou MEWA (č. J 186-II),

kraj. soudu v Čes. Budějovicích ze dne 26. května 1926, č. Tk 476/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Hirschla 1. pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky, 2. pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky, 3. pro přečin podle §u 14, č. 5, 4. pro přestupek podle §u 20, č. 2 zákona na ochranu republiky, jichž se dopustil výroky na schůzi dne 5. dubna 1926 ve Chvalšinách a v Křenově (č. J 187-II),

okr. soudu pro přestupky v Praze ze dne 25. května 1926, č. T IV 815/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Harusa pro přestupek podle §u 3 zákona ze dne 15. února 1867, č. 135 ř. z., jehož se dopustil uspořádáním schůze před továrnou Osram v Praze-VII dne 8. března 1926 (č. J 188-II),

sedrie v Bratislavě ze dne 4. května 1926, č. Tk 2206/25, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Bratislavě ze dne 25. května 1926, č. 7101/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Tománka pro čtyřnásobný přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 2 a dvojnásobný přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky a zločin výzvy k trest. skutkům podle §u 15, č. 3 (§u 1, č. 1) téhož zákona, jichž se dopustil na schůzi dne 20. srpna 1925 v Pezinku, 27. srpna 1925 v Mor. Sv. Jánoch a 12. listopadu 1925 v Seredu (č. J 180-II).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výborů ústavně-právního, zahraničního, soc.-politického a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 118) zákona o převzetí a přiznáni odpočivných a zaopatřovacích požitků v souvislosti s pensijními úmluvami, sjednanými v Římě dne 6. dubna 1922 a ve Vídni dne 30. listopadu 1923 (tisk 287).

Zpravodaji jsou: za výbor ústavně-právní p. posl. dr Hajn, za výbor zahraniční p. posl. Hrušovský, za výbor soc.-politický p. posl. Čuřík, za výbor rozpočtový p. posl. dr Hnídek.

Dávám slovo prvému zpravodaji, panu posl. dr Hajnovi.

Zpravodaj posl. dr Hajn: Paní a pánové! Dne 6. dubna 1922 v Římě a 30. listopadu 1923 ve Vídni učinily Rakousko, Italie, Polsko, Rumunsko, Království Srbů, Chorvatů a Slovinců a naše republika smlouvy o úpravě různých odpočivných požitků. Obě tyto smlouvy byly předloženy našemu parlamentu, a zabýval se jimi tehdy i náš ústavně-právní výbor, který navrhl, aby obě tyto předlohy byly schváleny plénem. Předloha tisk 118, resp. 287 je jen vnitropolitickým provedením zmíněných dvou smluv. Proto ústavně-právní výbor měl nyní v této otázce úlohu usnadněnu a nemohl učiniti nic jiného, než doporučiti, aby i tato předloha byla naší poslaneckou sněmovnou schválena, a to v celém znění - §§ 1, 2 a 3 - i s nadpisem a úvodní formulí. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo druhému zpravodaji - za výbor zahraniční - panu posl. Hrušovskému.

Zpravodaj posl. Hrušovský: Veľactená snemovňa! Ústavno-právny výbor doporučuje schválenie vládneho návrhu zákona o prevzatí a priznaní odpočivných a zaopatrovacích požitkov v súvislosti s penzijnými úmluvami zjednanými v Ríme dňa 6. apríla 1922 a vo Viedni dňa 30. novembra 1923. Výbor zahraničný sa k tomuto votu ústavno-právneho výboru pripojil.

Ale, pokiaľ sa týče rezolúcie, ktorá je v tisku, predloženom dnes poslaneckej snemovni, obsažená, tak ústavno-právny výbor prejednával podobnú rezolúciu a vyslovil sa proti nej.

Ako zpravodaj zahraničného výboru musím hlasovať a doporučovať veľactenej snemovni, aby túto rezolúciu sociálne-politického výboru neprijala. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo třetímu zpravodaji - za výbor soc.-politický - panu posl. Čuříkovi.

Zpravodaj posl Čuřík: Slavná sněmovno! Jménem výboru soc.-politického doporučuji, aby tato osnova zákona byla schválena. Zároveň doporučuji ku přijetí i resoluci výborem soc.-politickým přijatou. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dalším zpravodajem za výbor rozpočtový - je p. posl. dr Hnídek. Žádám, aby se ujal slova.

Zpravodaj posl. dr Hnídek: Slavná sněmovno! Vládní návrh zákona o převzetí a přiznání odpočivných a zaopatřovacích požitků, tisk 118, resp. 287, týká se smluv ujednaných v Římě a ve Vídni. Rozpočtový výbor jednal o tomto vládním návrhu se stanoviska rozpočtového, a poněvadž, jak v §u 1 je uvedeno, vznikají z těchto smluv státu určitá břemena, zkoumal předlohu po této stránce a shledal, že břemeno vzniklé bude jistě dosti značné, jak ostatně je vidno také z rozpočtu. V rozpočtu na r. 1925 bylo na pensijní a zaopatřovací požitky preliminováno 235,325.000 Kč, kdežto v rozpočtu na r. 1926 bylo preliminováno již 276,022.000 Kč. To jsou civilní zaopatřovací požitky. Na vojenské zaopatřovací požitky bylo r. 1925 preliminováno 79,776.810 Kč, na r. 1926 117,827.230 Kč. Již z těchto cifer je vidno, že státní správa počítá na základě těchto úmluv s větším nákladem na pense. Poněvadž však nějaké zvláštní úhrady není třeba, ježto úhrada tato už je obsažena v rozpočtu na r. 1926, doporučuje rozpočtový výbor přijetí tohoto vládního návrhu zákona podle tisku 118, resp. 287. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): K projednávání tohoto odstavce a dalších tří odstavců pořadu schůze dostavili se jako zástupci ministerstva financí odb. přednosta dr Vlasák a min. rada dr Hladký.

K této osnově byly podány řečnické přihlášky. Zahajuji proto rozpravu.

Dříve než udělím slovo prvému řečníku, navrhuji podle usnesení předsednictva řečnickou lhůtu 20 minut. (Námitek nebylo.)

Námitek není, navržená lhůta jest přijata. Přihlášeni jsou tito řečníci "proti": pp. posl. inž. Jung, dr Feierfeil, Grünzner, Horpynka.

Uděluji slovo prvému řečníku, p. posl. inž. Jungovi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP