Úterý 8. června 1926

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" vyslal do výboru kulturního posl. Schäfera za posl. Hackenberga.

Klub poslanců "Vereinigter parlamentarischer Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" vyslal do výboru imunitního posl. Hodinu za posl. Tichiho.

Klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" vyslal do výboru rozpočtového posl. Schweichharta za posl. Tauba.

Předseda: K tomu dodávám - vzhledem k předneseným dotazům a pochybnostem - v že ohlášené změny ve výborech platí ve smyslu rozhodnutí presidia vždy pro nejblíže příští schůze výborové, následující po učiněném oznámení změny.

Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

349. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. soudu v Opavě za souhlas k trest. stíhání posl. inž. R. Junga pro přečin podle §u 17, č. 1 v a §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky.

350. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Liberci za souhlas s trest. stíháním posl. dr Lehnerta pro přestupek podle §u 320 trest. zák.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

361. Odpověď vlády na interpelaci posl. Mikulíčka a druhů o přidělování zbytkových statků (tisk 283).

363. Odpověď min. vnitra na interpelací posl. Majora, Kršiaka a soudr. o brutálním jednání bratislavské policie (tisk 284).

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

351. Interpelace:

I. posl. L. Wenzela a druhů min. veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy o novelování zákona ze dne 11. července 1922, č. 241 Sb. z. a n., o potírání pohlavních chorob,

II. posl. Macháčka a spol. min. predsedovi a min. nár. obrany v záležitosti spôsobu odpredania dreva vojenských lesních podnikov v Malackách,

III. posl. dr Lukavského, Špačka a druhů min. vnitra, že byl zakázán průvod příslušníků národní demokracie po schůzi v Praze na Slovanském ostrově dne 31. května 1926 a jakým způsobem zakročovali vládní komisar na této schůzi a policie po schůzi,

IV. posl. Bečku, Koudelku a súdr. min. soc. pečlivosti a vnútra o nedodržiavanie zákona o osemhodinovej dobe pracovnej firmou "Prvý slovenský roľnícky cukrovár" vo Farkašíne a o nedostatočnom prevádzaní živnostenskej inšpekcie,

V posl. Bolena, Hrušky a soudr. min. spravedlnosti o konfiskaci časopisu "Rudé Právo" v Praze,

VI. posl. dr Spiny, dr Feierfeila, Horpynky, Simma, Eckreta a druhů min. školství a nár. osvěty a zrušení německé školní expositury v Sylvárově v okrese královédvorském,

VII. posl. L. Wenzela a druhů min. veř. zdravotnictví a tělesné výchovy o umělém barvení masa sekaného a umělém udržování barvy masa přidáváním ochranných solí,

VIII. posl. Kříže a soudr. min. předsedovi a celé vládě o opatřeních, jichž potřebí, aby se odstranily následky těžké odbytové krise domáckého průmyslu ručního tkalcovství a výšivkářství na Českomoravské vysočině,

IX. posl. Hillebranda, de Witte a druhů min. vnitra o zabavení karlovarského časopisu "Volkswille,"

X. posl. dr Korlátha a spol. min. školstva a nár. osvety o zdefraudovaní maďarského jazyka z obecnej reformátskej školy v Michalovciach,

XI. posl. Koczora a spol. min. železníc o počeštení obcí a železničných staníc v uzemiach čiročiste maďarských,

XII. posl. Koczora a spol. min. financií o donucovacích prostriedkoch používaných expositurou finančného riaditeľstva v Komárne, aby boly nazpeť vzaté odvolania proti dane dôchodkovej.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

357. Návrh posl. Mikulíčka, Bolena, Chlouby, Čulena a soudr. na vydání zákona o daně prostém existenčním minimu při dani pozemkově a o osvobození malorolníků od paušalované daně z obratu.

359. Návrh posl. Hampla, Tayerle, Kleina a soudr. na změnu zákona ze dne 19. července 1921, č. 267 Sb. z. a n., o státním příspěvku k podpoře nezaměstnaných.

Podle usnesení předsednictva a na základě §u 35 jednacího řádu navrhuji. aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 9. června 1926 o 1/2 11. hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů zemědělského a rozpočtového o návrhu (tisk 320) posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr Zadiny, Adámka, Koška, dr Noska. Tománka, dr Polyáka, Pavlačky a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se částečně mění celní sazebník pro československé celní území (tisk 360).

2. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 100) zákona o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců (tisk 333).

3. Zpráva výborů soc.-politického, kulturního a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 101) zákona o úpravě platových a služebních poměrů učitelstva obecných a občanských škol (učitelského zákona) (tisk 334).

4. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 102) zákona o platových poměrech státních obecních (městských) a obvodních lékařů (tisk 335).

5. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 277) zákona o dani z cukru.

6. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 278) zákona o zvýšení daně z lihu. K mnou navrženému pořadu příští schůze vyžádal si slovo p. posl. Remeš.

Uděluji mu slovo.

Posl. Remeš: Slavná sněmovno! Pan předseda sněmovny navrhuje, aby na denní pořad příští schůze dána byla především zpráva výborů zemědělského a rozpočtového o změně celního sazebníku. Nesouhlasím s tímto jeho návrhem a činím návrh, aby zpráva oněch výborů o celním sazebníku na pořad příští schůze dána nebyla a aby na toto místo dáno bylo projednávání předloh o požitkovém systému státních zaměstnanců, které byly hotovy ve výborech dříve a jichž lhůta skončila již 1. března t. r. (Souhlas a potlesk poslanců socialistických stran.)

Předseda (zvoní): Přikročíme ke hlasování.

Vyhovuji při tom projevenému přání a dám provésti sčítání hlasů.

Žádám pány zapisovatele, aby se ujali spolu s panem tajemníkem sněmovny a jeho zástupci sčítání hlasů, a to p. posl. Ježek v úseku I. a II., p. posl. Chalupník v úseku III. a IV. a p. posl. dr Petersilka v úseku V. a VI. a na presidiální tribuně.

Kdo souhlasí s právě předneseným návrhem p. posl. Remeše, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se)

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného mně výsledku sečtení hlasujících vyslovilo se pro návrh p posl. Remeše 111 hlasů, proti němu 144 hlasů. Jest tudíž námitka p. posl. Remeše zamítnuta. (Potlesk. - Různé výkřiky. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

K další námitce k dennímu pořadu přihlásil se p. posl. Bergmann. Uděluji mu slovo.

Posl. Bergmann: Navrhuji, aby na první místo zítřejšího pořadu byly položeny všechny předlohy, týkající se státních zaměstnanců.

Předseda (zvoní): Přikročíme k hlasování.

l v tomto případě vyhovuji přednesenému přání, aby bylo provedeno sčítání hlasů. Prosím tytéž pány zapisovatele, aby v těchže úsecích spolu se sněm. tajemníkem a jeho zástupci provedli sečtení hlasujících.

Prosím, kdo souhlasí s předneseným pozměňovacím návrhem p. posl. Bergmanna k dennímu pořadu, aby pozvedl ruku. (Děje se. - Hluk.)

Prosím o klid.

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného mně výsledku sečtení hlasů vyslovilo se pro návrh p. posl. Bergmanna 122 hlasů, proti němu 132 hlasů. Je tedy návrh p. posl. Bergmanna zamítnut.

Jiných návrhů není, zůstává tudíž v platnosti pořad mnou navržený.

Prohlašuji schůzi za skončenou.

(Konec schůze ve 4 hod. 45 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP