Úterý 8. června 1926

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava tedy odpadá.

Přikročíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Muny.

Kdo souhlasí s tímto negativním návrhem pana zpravodaje, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Muny a vyřídila tak 12. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Olomouci za souhlas s trest. stíháním posl. Mikulíčka pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky, zločin podle §u 122 b) tr. zák., přečin podle §u 303 tr. zák., přestupek podle §u 487. §u 491 tr. zák. a přestupek podle §u 488 tr. zák. (tisk 162).

Zpravodajem jest p. posl. Riedl. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Riedl: Slavná sněmovno! Dle relace okresní politické správy v Přerově konal se dne 2. srpna 1925 na náměstí v Kojetíně tábor lidu komunistické strany, na němž o hospodářské a politické situaci, boji koaličních stran proti Římu a úkolech komunistické strany promluvil posl. Mikulíček za účasti asi 500 osob. Posl. Mikulíček použil této příležitosti ku propagování protivojenského programu strany komunistické a prý se tu dopustil zločinu podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky, v druhé části své řeči se prý dopustil zločinu rušení náboženství podle §u 122 b tr. zák. a urážky církve podle §u 303 tr. zák. a konečně urážky četnictva a vlády Čsl. republiky podle §§ 487, 491 a 488 tr. zák.

Krajský soud v Olomouci žádá poslaneckou sněmovnu za souhlas ku stíhání posl. Mikulíčka pro delikty shora uvedené.

Imunitní výbor zjistiv ze spisů jednotlivé výroky, nabyl přesvědčení, že poslanec Mikulíček použil ve své řeči terminologie jemu vlastní, aniž by svou řečí byl vzbudil nějakého zvláštního dojmu nebo rozruchu ve sporém posluchačstvu. Má tedy imunitní výbor za to, že posl. Mikulíček toliko formou. nikoli však obsahem vybočil z rámce obvyklé kritiky oposice, že tím mez poslanecké imunity nebyla překročena, a navrhuje poslanecké sněmovně, aby posl. Mikulíček k trest. stíhání vydán nebyl.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, přistoupíme ihned k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Mikulíčka.

Kdo souhlasí s tímto negativním návrhem pana zpravodaje, prosím, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Mikulíčka.

Tím vyřízen jest 13. odstavec pořadu.

Přikročíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu ve Zlíně za souhlas s trest. stíháním posl. Mikulíčka pro přestupek proti bezpečnosti podle §u 487 tr. zák. (tisk 163).

Zpravodajem jest p. posl. Riedl. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Riedl: Slavná sněmovno! Dne 24. dubna 1925 konalo se u okresního soudu ve Zlíně hlavní přelíčení proti Frant. Dvořákovi a spol. pro přestupek podle § 312 tr. z., spáchaný tím, že obvinění urazili posl. Mikulíčka, policejního radního v Malenovicích, u výkonu jeho služby. Obžalovaní byli pro nedostatek důkazů osvobozeni a osvobozující rozsudek byl i krajským soudem v Uh. Hradišti potvrzen. Posl. Mikulíček podal pak trestní oznámení proti Janu Hřebíčkovi, Frant. Šafářovi a Frant. Čmelákovi, kteří byli slyšeni při shora uvedeném přelíčení jako svědci, pro podezření ze zločinu podvodu, spáchaného tím, že jako svědci u soudu vědomě křivě svědčili. Proti shora uvedeným svědkům bylo zahájeno vyhledávání, trestní řízení proti nim bylo však na návrh státního zastupitelství v Uh. Hradišti usnesením okresního soudu ve Zlíně zastaveno. Na to podali shora uvedení tři svědci trestní oznámení proti posl. Mikulíčkovi pro zločin utrhání na cti podle §u 209 tr. zák. event. pro přestupek proti bezpečnosti cti podle §u 487 tr. zák. Na návrh státního zastupitelství v Uh. Hradišti bylo usnesením okresního soudu ve Zlíně ze dne 4. července 1925 trestní řízení proti posl. Mikulíčkovi pro zločin utrhání na cti zastaveno. Zbývá tudíž ještě subsidiární návrh Frant. Čmeláka, Frant. Šafáře a Jana Hřebíčka na potrestání posl. Mikulíčka pro přestupek proti bezpečnosti cti podle §u 487 tr. zák.

Poněvadž posl. Mikulíček jest členem Národního shromáždění, žádá okresní soud ve Zlíně za souhlas k stíhání posl. Mikulíčka.

Jelikož jde o podezření z přestupku proti bezpečnosti cti, spáchaného proti soukromým osobám, navrhuje imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby posl. Mikulíček k trest. stíhání byl vydán.

Předseda: Poněvadž byla podána řečnická přihláška, zahájíme rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 15 minutami. (Námitek nebylo.)

Námitek není. Navržená lhůta je přijata.

Ke slovu je přihlášen pan posl. Mikulíček. Dávám mu slovo.

Posl. Mikulíček: K imunitnímu případu právě projednávanému chci připojiti několik poznámek. Roku 1924 za mé nepřítomnosti byl jsem tehdy aktivně zúčastněn na volebním zápasu na Podkarpatské Rusi - byl jsem většinou obecního zastupitelstva v Malenovicích zvolen předsedou policejního odboru v Malenovicích. (Veselost.) Bude třeba zkušených policajtů v novém státě, abychom vás drželi na uzdě, jenomže v jiném smyslu než jsou ti vaši. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Mikulíček (pokračuje): Do oboru této funkce spadá také dozor nad dodržováním policejní uzavírací hodiny v hostincích. Většina hostinských v obci policejní uzavírací hodiny dodržovala, až na velice řídké případy, avšak v hostinci v Sokolovně se zákon o uzavírání soustavně porušoval a porušuje se dosud. Schází se tam nejen t. zv. smetánka společnosti z Malenovic, nýbrž sjížděli se tam i páni na autech ze sousedních obcí, hlavně ze Zlína, kde po půlnoci flámovat jim policejními orgány nebylo dovoleno, kdežto v Sokolovně v Malenovicích flámovali mnohdy až do bílého rána. Zakročil jsem proti tomuto porušování zákona několikráte. Jak se páni stavěli proti tomuto konání mé povinnosti svědčí fakt, že okresní soud ve Zlíně podmínečně a krajský soud v Uh. Hradišti nepodmínečně musel odsouditi k pokutě event. 48 hodin vězení i dr Františka Mansfelda, lékaře v Malenovicích, tedy pána s akademickým vzděláním.

Při jedné mojí obchůzce po 1 hodině noční, ke které jsem přizval 2 ponocné (Veselost a výkřiky.) - to mne nezmate, to svědčí o pořádku-milovnosti vás, jako ochránců zákonů v tomto státě - zjistil jsem, že hostinec v Sokolovně je sice uzavřen, byly uzavřeny i okenice, ale jejich štěrbinami pronikalo světlo. Zabušil jsem na dveře a pak zaklepal na okno, ale nikdo se mně zevnitř neozýval. (Výkřiky: To bylo z důvodů konkurence!) Ale to je hloupost. Já už nejsem 5 roků na hospodě, to si to pletete. Já z toho nebudu míti takový zisk jako pan kol. Ostrý z cel.

Poněvadž Sokolovna stojí až na konci obce a na druhé straně silnice je pouze hřbitov a poněvadž krátkou dobu před touto událostí byla vyloupena pokladna Občanské záložny, která má v Sokolovně své úřední místnosti, poslal jsem ponocné, aby kousek poodešli a vrátili se až jim dám umluvené znamení. Sám jsem zůstal u blízkého stromu ve tmě státi a pozoroval jsem, jak se budou dále věci vyvíjeti. Vidíte, že mám dosti dobrý policejní čich. (Veselost.) Asi za 20 minut vyšlo ze Sokolovny ve tmě 5 mužů a ubírali se směrem k Malenovicům. Šel jsem za nimi, a když jsem k jednomu z nich došel, prohlásil jsem, že jsem policejní komisař, a žádal jsem ho, aby se mně legitimoval.(Veselost.) On vytáhl kapesní elektrickou svítilnu, posvítil mně do obličeje, a když světlo otočil, poznal jsem v něm Jana Dvořáka. mlynáře v Malenovicích. Dále jsem poznal Františka Dvořáka, nadučitele na obecné škole a starostu Sokola v Malenovicích, Kučeru, šoféra u dr Mansfelda, a Františka Šafáře, oba bytem v Malenovicích. Pátá osoba mně unikla do jednoho domu. (Veselost.)

Když jsem tyto pány zjišťoval, počali mně hlavně oba Dvořákově spílati. Ztropili takovou výtržnost po 2. hodině v noci, že asi v 10 domech se spící občané probudili a vybíhali z domů, co se na návsi stalo. Upozornil jsem několikráte Jana Dvořáka, který nejvíce křičel. aby šel domů a nebudil občany, kteří se spánkem musí posíliti k práci budoucího dne. Když však Jan Dvořák ve svém řádění neustával, vzal jsem ho za levou ruku a napomenul jsem ho slovy: "Jestli nepřestanete rámusit, zavolám strážníka a nechám vás odvésti do šatlavy!" Tu Dvořák Jan couvl (Slyšte!) - ano, slyšte, to je vzdělavatel Sokola v obci, který po druhé hodině v noci dělá takový pořádek - asi 2 kroky, zdvihl silnou hůl, zamířil ji na mne a vzkřikl: "Nedotýkejte se mne, nebo jste synem smrti!" (Veselost.)

Na tento výpad nařídil jsem ponocným, aby šli ihned pro strážníka, aby tento oba Dvořáky, kteří dále dělali křik, odvedl do šatlavy. Až když ponocní zaklepali na okno bytu strážníkova, tu teprve oba Dvořákově přestali křičeti a šli domů. Oznámil jsem toto porušení zákona, jakož i ohrožování službu konajícího úředního orgánu státnímu zástupci. (Veselost.) A teď poslechněte to další a dejte lekci vaším soudům. aby se tak chovaly i vůči dělnickým rušitelům - podle vašeho názoru klidu občanského.

Okresní soud ve Zlíně se však přiklonil k názoru, že vzhledem k tomu, že noční výtržnost trvala delší dobu a že jsem při této výtržnosti více mluvil (Hlučná veselost.), ztratil jsem charakter úředního orgánu, a poněvadž žalobu pro urážku soukromé osoby jsem nepodal, obžalované Jana Dvořáka, který se před soudem k vyhrůžce smrtí přiznal, jakož i Frant. Dvořáka a šoféra Kučeru pro přestupek §u 312 osvobodil. Na odvolání stát. zástupce krajský soud v Uh. Hradišti rozsudek osvobozující potvrdil.

Tu vidí dělníci, jaká spravedlnost v tomto státě vládne. Když na Václavském náměstí poručí policajt dvěma z demonstrace spolu jdoucím dělníkům, aby se rozešli, a oni ihned neuposlechnou, dostanou nejen policejním pendrekem, nýbrž nádavkem k tomu ještě několik dní kriminálu, ale když válečný zbohatlík vyhrožuje smrtí po 2. hodině v noci úřednímu policejnímu orgánu, tak ho naše soudy osvobodí.

Cesty naší spravedlnosti jsou velmi klikatě. Nejen té vyšší spravedlnosti u Nejvyššího soudu, jak o ní mluví dotaz agrárních poslanců Marchy a Staňka a psaní legionářského časopisu "Národního Osvobození", nýbrž i té spravedlnosti nižší u okresních soudů. Tak na př. okresní soudce dr Kohn v Napajedlích, když soudí dva občany, kteří se navzájem pohlavkují, v osvobozovacím rozsudku jednoho soupeře odůvodní tento rozsudek tím, že potlučený nebyl pobit, nýbrž že prý nárazem na napřaženou ruku osvobozeného způsobil si modřinu a zranění na tváři. (Posl. Bechyně: Není ten soudce z Malenovic?) Z Napajedel je. Byl německo-nacionálním demonstrantem ve Vídni. Na jeho rozkaz byli zbiti dva napajedlští občané, když manifestovali pro českou školu a, vy republikáni a vy, pane bývalý ministře Bechyně, postaral jste se, aby tento člověk došel z Vídně k nám a stal se naším občanem. Poslechněte dále o jeho činnosti.

Tentýž soudce Kohn při posuzování svědeckých výpovědí dvěma, až do té doby bezúhonným občanům nevěří, ale jinému, který byl už šestkráte odsouzen, mezi jiným tři měsíce pro veřejné násilí, jednou na týden pro sprostou krádež, uvěřil.

Tento soudce dr Kohn jedná tak se stranami, že radní komora musí delegovati na žádost těchto stran jiného soudce. Ostatně o schopnostech a nestrannosti tohoto soudce mohli by se nejlépe vysloviti advokáti v Uh. Hradišti a také tamější krajský soud, který velmi často musil jeho rozsudky v několika případech měniti, poněvadž se nedaly právnicky udržeti. Tento soudce svého času nechal četníkem vyvěsti ze soudní síně poslance, který požíval imunity, protože ujal se vdovy, jejíž muž pracoval desetiletí v cukrovaru v Napajedlích jako dělník, v jejím civilním sporu s ředitelstvím tohoto cukrovaru o vyklizení bytu, ač se tento poslance vykázal plnou mocí, kterou za správnou uznal sám ministr spravedlnosti dr Dolanský. Ač od stížnosti pro porušení imunity uplynulo několik let, přece se tomuto poslanci nedostalo satisfakce. To se stalo před 5 lety, a vy, kteří jste byli v koalici, jste byli povinni před takovým soudcem chrániti poslance, který nic jiného nespáchal, než že chránil zájmy vdovy, živitele. proti podniku, kapitalistickému cukrovaru v Napajedlích.

To všechno nutí i prostě občany, aby si o schopnostech a nestrannosti našich vykonavatelů spravedlnosti učinili svůj úsudek.

Toto chtěl jsem jen namátkou poznamenati. Nyní k projednávané imunitce.

Když ve věci obžalovaného Jana Dvořáka a soudr. podal státní zástupce odvolání, zaslal jsem krajskému jako odvolacímu soudu objasnění některých svědeckých výpovědí. Na příklad František Čmelák tvrdil, že viděl, co ten který dělá v hloučku šesti lidí. ač byla tmavá noc a svědek byl vzdálen 35 kroků. Ostatně výpovědi svědka, kterého vedl obžalovaný Jan Dvořák, se s výpovědmi tohoto rozcházely. Tak také se rozcházely výpovědi svědka Františka Šafáře a svědka Jana Hřebíčka s výpovědmi obžalovaných. Svědek Jan Hřebíček dokazoval, že v tmavé noci viděl a slyšel dobře vše na 80 kroků, ač ani já ani obžalovaní svědka jsme vůbec neviděli, přesto, že jsme přešli přes celou obec celkem asi 600 až 700 kroků. Páni svědkové se tímto mým dopisem cítí uraženi na cti. Konal jsem jenom svoji povinnost. Já nevím, pánově. kdybyste ve státě s jiným společenským zřízením požívali ve své obci důvěry jako já, zdali byste mravně nebyli povinni platných zákonů dodržovati, jako jsem je dodržoval já. (Výborně!) Páni svědkově se cítí uraženi, nuže, pánové a dámy, rozhodněte ve sněmovně sami, jak za dobré uznáte. (Souhlas komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není už nikdo přihlášen, rozprava je skončena, dávám slovo k doslovu panu zpravodaji.

Zpravodaj posl. Riedl: Vzdávám se slova.

Předseda: Přistoupíme k hlasování.

Byl mi podán návrh, aby tento odstavec pořadu schůze byl vrácen výboru imunitnímu.

Návrh je podepsán p. posl. dr Patejdlem.

Ve smyslu jednacího řádu dám o tomto návrhu hlasovati napřed.

Kdo souhlasí s tímto návrhem p. posl. dr Patejdla, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím se poslanecká sněmovna usnesla vrátiti imunitní případ posl. Mikulíčka výboru imunitnímu k novému projednání a vyřídila tak poslední odstavec pořadu schůze.

Prve než přikročím k ukončení schůze rozhodneme hlasováním podle §u 69 jednacího řádu. zda a kdy jest zahájiti rozpravu o interpelacích označených za naléhavě, které rozdány byly v 26. schůzi poslanecké sněmovny dne 1. června 1926.

Je to předně naléhavá interpelace poslance Mikulíčka a soudr. vládě o přidělování zbytkových statků (tisk 2833).

Žádám za přečtení záhlaví a petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

283. Naléhavá interpelace posl. Mikulíčka, Čulena, Chlouby, Steinera a soudr. vládě o přidělování zbytkových statků.

Tážeme se vlády:

Jest vláda ochotna sděliti, které a kolik zbytkových statků bylo komu přiděleno, v jaké výměře a za jakou cenu?

Předseda: Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila ihned. Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle §§ 69, 65 a 68 jednacího řádu, a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla. (Výkřiky posl. Kreibicha. - Předseda zvoní.)

Dále máme súrnou interpelláciu posl. Majora a súdr. ministru vnútra o brutálnom jednanie bratislavskej policie (tisk 284).

Žádám za přečtení záhlaví a petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

284. Súrna interpellácia posl. Majora, Kršiaka a súdr. ministru vnútra o brutálnom jednanie bratislavskej policie.

Pýtame sa ministra vnútra, či je mu známe toto brutálne postupovanie bratislavskej policie a či je ochotný potrestať zodpovedných úradnikov za tuto provokaciu a tyranie pokojného robotníctva.

Předseda: Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila ihned.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle §§ 69, 65 a 68 jednacího řádu, a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Iniciativní výbor ve schůzi dne 28. května 1926 přikázal k řádnému projednání, jak hlášeno již ve 25. schůzi dne 28. května 1926, výborům soc.-politickému a rozpočtovému návrh:

307. Návrh posl. Tayerle, Pika, Tomáška, Langra, inž. Záhorského a druhů, aby obnoven byl zákon o stavebním ruchu.

Vyhovuji později mně podanému přání navrhovatelů a navrhuji, aby oběma výborům byla stanovena k podání zprávy lhůta 5denní.

Kdo s navrženou lhůtou souhlasí, nechť v zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je lhůta přijata.

Iniciativní výbor ve schůzi konané dne 1. června 1926 přikázal k řádnému projednání výborům soc.-politickému a rozpočtovému návrh:

323. Návrh posl. inž. Dostálka, dr Mičury, Zocha, Petroviče, dr Tiso a druhů, aby vydán byl zákon o úpravě platů duchovenstva církví a náboženských společností státem uznaných.

Bylo mně vysloveno dvojí přání. Jednak přání navrhovatelů, aby oběma výborům byla k podání zprávy stanovena lhůta 3denní vzhledem k tomu, že lhůta 5denní už prošla, jednak přání p. posl. dr Frankeho a druhů, aby oběma výborům byla dána lhůta 3měsíční.

Vyhovím oběma přáním tím způsobem, že dám hlasovati ve smyslu přání navrhovatelů, a nebude-li lhůta 3denní přijata, dám hlasovati ve smyslu přání druhého.

Kdo souhlasí s navrženou lhůtou 3denní, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. (Výkřiky na levici.) Tím je navržená lhůta přijata.

Posl. dr Juriga žádá o udělení dovolené na dobu od 10. června do 8. července 1926 pro neodkladné zaměstnání.

Kdo souhlasí s udělením této dovoleně, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím dovolená jest udělena.

Udělil jsem dovolené: dodatečně na minulou 26. schůzi dne 1. června 1926 poslanci Geršlovi pro neodkladné zaměstnání, na dnešní schůzi posl. dr Mičurovi pro úmrtí v rodině.

Nemocí omluvili se posl. Johanis a dr Meissner.

Lékařské vysvědčení předložil posl. Mikuláš.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP