Sobota 12. června 1926

Začátek schůze ve 2 hod. 18 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedově: Slavíček, inž. Dostálek, dr Spina, Stivín.

Zapisovatelé: Špatný, Vávra.

231 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda Černý, ministři dr Fatka, dr Haussmann, dr Peroutka, inž. Roubík, dr Slávik, dr Schieszl, za ministerstvo financí odb. přednosta dr Vlasák.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupce Nebuška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 31. schůzi posl. sněmovny.

Pp. posl. dr Šmeral a dr Stern žádají o udělení další dovolené do 12. září t. r. pro cestu za hranice.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo souhlasí s udělením těchto dovolených, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovoleně jsou uděleny.

Došla oznámení o změnách ve výborech.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Schweichharta za posl. Dietla.

Do výboru živnostenského vyslal klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Zoufalého za posl. Vrtaníka.

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců "Vereinigter parlamentarischer Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" posl. Szent-Iványho za posl. dr Hanreicha; klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. dr Meissnera za posl. Remeše.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslancov slovenskej ľudovej strany dne 11. června posl. dr Labaje a Hvozdzíka za posl. Hancko a dr Tiso, dne 12. června posl. Pavlačku za posl. dr Labaje; klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Kleina za posl. V. Beneše; klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" dne 12. června posl. dr Petersilku za posl. Greifa, na další posl. Krumpe za posl. dr Petersilku; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. Ježka za posl. Votrubu; klub poslanců čsl. strany socialistické dne 11. června posl. dr Patejdla a Knejzlíka za posl. inž. Záhorského a Pechmanovou, dne 12. června posl. Pechmanovou a inž. Záhorského za posl. Patejdla a Knejzlíka.

Výbor soc.-politický zvolil ve schůzí dne 10. června 1926 druhým místopředsedou posl. Čuříka.

Předseda: Došly naléhavě interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Naléhavě interpelace:

posl. dr Gátiho, Sedorjaka, Mondoka a soudr. vládě o vládním nařízení, jímž se zamýšlí zrušení žup v Podkarpatské Rusi a jich sloučení ve velkou župu,

posl. Remeše, Koudelky, R. Chalupy a soudr. vládě o opatřeních proti lichvářskému zdražování potravin,

posl. Hrušovského, Špatného a spol. min. predsedovi o prideľovaní zbytkových statkov Štátnym pozemkovým úradom jednotlivým členom Národného shromaždenia a ích príbuzným,

posl. Zeminové, Slavíčka, Tučného a spol. ministru obchodu o nemožnosti uzavříti s Maďarskem obchodní smlouvu,

posl. Zeminové, Tučného, Lance, Sladkého a spol. ministru zásobování o zákazu dovozu vepřového dobytka do republiky,

posl. Hampla a soudr. vládě o událostech na Havlíčkově náměstí v Praze.

Předseda: Došel dotaz. Žádám o jeho přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Dotaz posl. dr Luschky ministru školství a nár. osvěty, že v slavnostní síni opavského německého státního gymnasia nebylo dovoleno konati večer rodičů.

Předseda: Navrhuji, aby výboru brannému pro vládní návrh zákona, kterým se doplňuje a částečně mění zákon o vojenském kázeňském a kárném právu, jakož i o odnětí vojenské hodnosti a přeložení do výslužby řízením správním, (tisk 362) uložena byla k podání zprávy lhůta 8denní.

Kdo souhlasí s navrženou lhůtou, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je přijata.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

389. Zpráva výboru imunitního o žádosti sedrie v Bratislavě ze dne 20. února 1926 předložené žádostí hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě ze dne 25. března 1926, č. 4365/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Majora pro delikty v téže sedriální žádosti v odst. ad I. a), b), c), d), e), f), ad II, III, IV, V, VI, VII a VIII citované.

392. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. dr Kubiše a Hancko pro zločin podle §u 176 tr. z. a přestupek podle §u 4, č. 2 zákona ze dne 12. srpna 1921, č. 309 Sb. z. a n.

404. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností k návrhu posl. Najmana, Horáka, Anděla a druhů (tisk 208) na změnu ustanovení zákona ze dne 5. února 1907, č. 26 ř. z., jímž se mění a doplňuje živnostenský řád, a živnostenského zákona pro Slovensko a Podkarpatskou Rus ze dne 10. října 1924, č. 259 Sb. z. a n.

417. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o usnesení senátu (tisk 5), kterým se mění §§ 82 a 54 živ. řádu a § 70 živn. zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi.

376. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v N. Jičíně za souhlas s trestním stíháním posl. Matznera pro přečin podle §u 14, č. 1 a 5 zákona na ochranu republiky.

377. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Chebu za souhlas s trestním stíháním posl. Josefa Mayera pro přečin podle §u 493 tr. z.

378. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Jílka a Neuratha pro zločin podle §u 2, odst. 2, zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1923, čís. 50 Sb. z. a n.

381. Zpráva imunitného výboru o žiadosti hlavného štát. zástupiteľstva v Košiciach, ktoré žiada vydať k trestnému stíhaniu posl. dr Korlátha pre prečin spáchaný proti §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky.

382. Zpráva imunitného výboru o žiadosti hlav. št. zástupiteľstva v Bratislave, v ktorom sa žiadá poslanecká snemovňa za súhlas k trest. stíhaniu posl. Petroviča pre prečin pomluvy spáchaný tlačou dľa §u 1, §u 3, odst. II, č. 1 zák. čl. XLI. z r. 1914.

384. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. dr Sterna pro přečin podle § 15, č. 3 zákona na ochranu republiky a §u 8 tr. zák.

385. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. A. Beneše pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem.

386. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zástupce v Bratislavě za souhlas s trestním stíháním posl. Majora pro přečin pomluvy tiskem.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány Těsnopisecké zprávy o 23., 24. a 25. schůzi posl. sněmovny.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

397. Návrh posl. Jílka, Hakena a soudr. na okamžité poskytnutí pomoci postiženým živelními pohromami v povodí říček Mrliny, Klenice, Bystřice a Blatnice v okresích libáňském, soboteckém a nymburském.

398. Návrh posl. Vávry, Kyncla, Jiráčka a soudr. na doplnění zákona ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

399. Návrh posl. Pekárka, dr Lukavského, Staňka, inž. Dostálka a druhů na neprodlené vydání zákona o stavebním ruchu.

Předseda (zvoní): Slovo vyžádal si pan předseda vlády Černý.

Dávám mu slovo. (Potlesk. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Ministerský předseda Černý:

Slavná sněmovno! Dovolte mi, abych o včerejších událostech v Praze sdělil s posl. sněmovnou toto:

Sekretariát I. kraje komunistické strany Československa v Karlíně zažádal za pořádání tří táborů lidu s programem "Proti zvýšení zemědělských cel a proti zdražování životních potřeb". Zároveň zažádal za povolení k pořádání průvodu na Václavském náměstí a pořádání dalšího táboru lidu u hotelu "U zlaté husy".

Policejní ředitelství povolilo pořádání tří táborů na Havlíčkově náměstí, zakázalo však demonstrační průvod a tábor na Václavském náměstí, a to také z důvodu §u 75 jedn. řádu posl. sněmovny, který mluví o ochraně sněmování.

Povolené tábory byly zahájeny o 17. hod. 45 min. za celkové účasti kolem 3000 osob. (Výkřiky komunistických poslanců.) Prvý tábor zahájil sen. Toužil, načež promluvili posl. Zápotocký, Neurath, Štětka a Jaroslav Vitásek z Prahy VII. Druhý zahájil posl. Haken a promluvili na něm posl. Jílek, Wünsch, Šafranko, Mikulíček a Kolláriková. Na třetím táboru, který zahájil posl. Hruška, promluvili posl. Mondok, Kreibich, Harus, za komunistickou mládež Dlohoška, posl. Burian a za maloživnostníky Baumann. Vedle toho na čtvrtém místě promluvili k části účastníků posl. Muňa. Tábory u prvé a třetí tribuny skončily v 18 hod. 50 min., tábor u druhé tribuny v 18 hod. 55 min.

Po skončení táborů seskupili se účastníci, majíce zjevně v úmyslu táhnouti průvodem k Václavskému nám. a zabrali celou jízdní dráhu. Stráž pěší a jízdní se jim postavila v cestu, aby zabránila průvodu, sledujícímu zřejmě účel porušiti předpis citovaného § 75 jedn. řádu této slavné sněmovny, jednající o ochraně jednání parlamentního. Dva nákladní automobily, jichž při táborech bylo užito jako tribun, vjely do kordonu stráže, aby jej prorazily a uvolnily demonstrantům cestu. (Výkřiky komunistických poslanců.) Byly však stráží bezpečnosti zadrženy a šoféři a osoby v nich sedící zatčeny. (Výkřiky komunistických poslanců.) Stráž pěší a jízdní pak vytlačila demonstranty na Havlíčkovo náměstí. Tam snesl se na stráž déšť kamení, sklenic, lahví od sodovky, šroubů a jiných železných součástek, takže byla nucena v sebeobraně užíti obušků. (Výkřiky komunistických poslanců.) Nato byli demonstranti, kteří na stráž stále útočili kamením, vytlačeni k Bolzanově ulici a rozptylováni směrem k Žižkovu a k Vrchlického sadům. Ve Vrchlického sadech tvořily se, používajíce skrytu křovinami a stromovím, hloučky demonstrantů, které neustále podnikaly kamením útoky na stráž, takže opět zakročila obušky. (Výkřiky komunistických poslanců.) Když pak byli demonstranti vytlačováni stráží z Vrchlického sadů do Husovy a Karlovy třídy a neustávali opětovně na stráž útočiti kamením, použilo 5 strážníků v sebeobraně na různých místech služebních revolverů. (Výkřiky komunistických poslanců.) Po výstřelech demonstranti utíkali směrem k Žižkovu, obrátili se a počali opětně útočiti, zejména na rohu Karlovy a Husovy třídy. Na rozhraní Žižkova a Nového města padlo z řad demonstrantů jednotlivě 6 střelných ran. (Výkřiky komunistických poslanců: To je lež!) Také z viaduktu státní dráhy házeno bylo na stráž kamením a cihlami. Stráž byla nucena opět podniknouti útok na demonstranty, až je konečně rozptýlila. Hloučky, které se dostaly na Václavské náměstí, byly tam stráží rovněž rozptýleny.

Při útocích demonstrantů na stráž bylo kamením, železnými šrouby a jinými předměty zraněno celkem 59 strážníků (Slyšte!), jeden revírní inspektor a jeden policejní komisař. 56 strážníků a oba úředníci byli ošetřeni policejním lékařem na policejní strážnici, 3 strážníci pak ve všeobecné nemocnici v Praze. Z těchto byli dva po ošetření propuštěni do domácího léčení, kdežto jeden, poraněný silným úderem kamenem, byl ponechán na klinice v léčení. (Výkřiky posl. Landové-Štychové.)

Dále dopraveni byli do všeobecné nemocnice v Praze Jan Matoucha a Božena Krátká a oba tam ponecháni v léčení. Mimo ně dostavil se do všeobecné nemocnice Karel Lederer s ranou na levé ruce. V žádném případě nejde o ránu střelnou. Jinak se z občanstva kromě těchto tří osob nehlásil jako poraněný nikdo. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Při zakročování stráže na Havlíčkově náměstí mísil se do úředních výkonů posl. Harus. Byv strážníkem, který ho neznal, vyzván, aby se vzdálil, vyťal mu políček. (Posl. Harus: To je lež!) Nato strážník v sebeobraně udeřil posl. Haruse obuškem.

Zadrženo bylo celkem 51 osob pro podezření ze zločinných jednání. Podle zpráv, které mne došly, stalo se použití zbraně stráží podle předpisů, neváhám však prohlásiti, že okolnosti tyto budou ještě také předmětem přesného a přísného šetření. (Výkřiky posl. Landové-Štychové.) Slavná sněmovno! Nejen podle došlých zpráv, nýbrž i z okolnosti, že tak veliký počet strážníků byl poraněn, lze s určitostí souditi, že stráž, postupujíc v masách a chráníc ústavou zaručenou svobodu (Potlesk poslanců občanských stran českých. - Komunističtí poslanci buší do stolků.), chráníc zákon a lidské životy i svůj těžký - opakuji: těžký - život, jednala s krajní umírněností a sebezapřením a proto při nejmenším nezasluhuje žádných, pražádných výtek. (Hlučný potlesk poslanců českých občanských stran. - Komunističtí poslanci neustávají ve výkřicích a pískání.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Páni posl. Kreibich, posl. dr Czech, posl. dr Franke a Tomášek podali mně návrhy, aby o prohlášení pana předsedy vlády zahájila se rozprava, a to ihned. (Posl. dr Franke: Prosím, já jsem nepodal návrh společný!) Poněvadž tyto návrhy jsou shodné - já řekl návrhy (Posl. dr Franke: Děkuji pane předsedo!) - dám o nich hlasovati najednou.

Jsou proti tomu námitky? (Nebyly.)

Námitek není.

Prosím, aby, kdo s těmito podanými shodnými návrhy souhlasí, zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina, návrhy jsou zamítnuty. (Hlučné výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Přistoupíme k projednávání pořadu dnešní schůze, a to prvního jeho odstavce, jímž je:

1. Zpráva výborů zemědělského a rozpočtového o návrhu (tisk 320) posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr Zadiny, Adámka, Koška, dr Noska, Tománka, dr Polyáka, Pavlačky a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se částečně mění celní sazebník pro československé celní území (tisk 360).

Ježto páni zpravodajově promluvili již doslovy, vykonáme hlasování. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Konstatuji, že sněmovna je způsobilá se usnášeti.

K osnově zákona podáno je přes 1000 pozměňovacích návrhů. Kdyby bylo hlasováno o každém jednotlivém z nich, dopadlo by hlasování tak komplikovaně, že by při něm mohly vzejíti zmatky a omyly (Výkřiky posl. Hakena.), z nichž by nevyšel na jevo pravý názor většiny. (Výkřiky poslanců stran socialistických i strany komunistické.)

Aby se tedy hlasování zjednodušilo, dám vyvolati na základě §u 57, odst. 2 usnesení o zásadní otázce, zdali má dojíti k nové úpravě některých položek celního sazebníku ve smyslu tendence předložené osnovy.

Bude-li tato zásadní otázka zodpověděna sněmovnou kladně, byla by za podklad hlasování vzata především úprava zákona podle zprávy výborové se změnami, které v doslovu doporučili páni zpravodajové.

Hlasovali bychom tudíž potom o článku I podle zprávy výborové, pak o článku II podle zprávy výborové s úpravou navrženou p. posl. Mašatou a druhy, pak o článku III podle zprávy výborové, po té o článku IV v úpravě návrhu pp. posl. Mašaty a druhů, o článku V podle zprávy výborově s dodatkem navrženým pp. posl. Mašatou a druhy a konečně o článcích VI až IX, nadpisu a úvodní formuli zákona podle zprávy výborově. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Po té bychom hlasovali o resolucích, a to nejprve o skupině resolucí obsažených ve zprávě výborové, pak o shodných resolucích pp. posl. Mašaty a druhů a pp. posl. dr Spiny a druhů, jež doporučil p. zpravodaj, načež bychom hlasovali o ostatních navržených resolucích.

Jsou proti tomuto mému návrhu námitky? (Nebyly.)

Není jich. Přistoupíme tudíž ke hlasování. (Hlučné výkřiky poslanců stran socialistických a strany komunistické. - Předseda zvoní.)

Kdo souhlasí s tím, aby zásadně nově upraveny byly některé položky celního sazebníku podle principu předložené zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Princip předložené zprávy výborové je schválen.

Kdo v důsledku toho souhlasí s čl. I podle zprávy výborové, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Článek I je přijat ve znění zprávy výborové.

Kdo souhlasí s čl. II v úpravě navržené posl. Mašatou a soudr., doporučené panem zpravodajem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Čl. II je přijat v úpravě podle návrhu posl. Mašaty a soudr. (Vřava komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Tím odpadá hlasování o čl. II podle zprávy výborové.

P. posl. Remeš podal mně návrh, v němž žádá, aby byl zjištěn poměr hlasů.

Vyhovuji tomuto přání a ustanovuji, aby páni zapisovatelé spolu se sněm. tajemníkem a jeho zástupci sečetli hlasy, a to p. posl. Ježek v úseku prvém a druhém, p. posl. Rýpar v úseku třetím a čtvrtém a p. posl. dr Petersilka v úseku pátém a šestém a na předsednické tribuně. (Vřava na levici trvá. - Předseda zvoní. Někteří poslanci komunističtí a něm. soc. demokratičtí buší do stolků.)

Kdo souhlasí s čl. III podle znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Podle provedeného sčítání hlasů vyslovilo se "pro" 154, "proti" 111 poslanců.

Tím přijat jest čl. III podle zprávy výborové. (Trvalá vřava na levici. - Předseda zvoní.)

Kdo souhlasí s článkem IV podle zprávy výborové v úpravě návrhu pp. posl. Mašaty a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Žádám tytéž pány zapisovatele, aby se sněm. tajemníkem a jeho zástupci provedli sečtení hlasů.

(Po sečtení hlasů:)

Oznamuji výsledek: 155 hlasů "pro", 111 hlasů "proti". Čl. IV tedy přijat v úpravě navržené pp. posl. Mašatou a druhy.

Tím odpadá hlasování o čl. IV podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s čl. V ve znění zprávy výborové, s dodatkem navrženým pp. posl. Mašatou a druhy, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Prosím opět tytéž pány zapisovatele, aby se sněmovním tajemníkem a jeho zástupci zjistili poměr hlasů,

(Po sečtení hlasů:)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP