Sobota 19. června 1926

(Po přestávce:)

Byl jsem požádán, abych dal sečísti hlasy. Vyhovuji tomuto přání a žádám pány zapisovatele, aby se spolu s tajemníkem sněmovny a jeho zástupci ujali sčítání hlasů, a to p. posl. Dubický v prvním a druhém úseku, p. posl. Chalupník ve třetím a čtvrtém úseku a p. posl. dr Petersilka v pátém a šestém úseku a na presidiální tribuně. (Posl. Harus drže na tyčí upevněný velký plakát s obrazem Husovým a s nápisem: "Ani haléře kněžím!" postavil se před presidiální estrádu. - Různé výkřiky, veselost na levici. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí s návrhem pp. posl. dr Franke, Zeminové, dr Patejdla a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se. - Výkřiky komunistických poslanců. - Posl. Harus posadil se drže plakát před lavice čsl. nár.-demokratických poslanců. - Potlesk a veselost komunistických poslanců. - Posl. Landová-Štychová postavila zvonící budíček před posl. Staňka. - Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Prosím o sečtení hlasů.

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného mně výsledku sčítání hlasů byl návrh pp. posl. dr Frankeho, Zeminové a druhů, aby se přešlo k dennímu pořadu, zamítnut 150 hlasy proti 118 hlasům. (Odpor a výkřiky komunistických a socialistických poslanců. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Poněvadž formální návrhy jsou zamítnuty, přistoupíme nyní ke hlasování o předloze samé. Jelikož je více pozměňovacích návrhů (Poslanci čsl. strany socialistické a čsl. soc.demokratické strany dělnické povstávají na svých místech a zpívají "Hranice vzplála".), dám o ní hlasovati takto:

Nejprve bych dal hlasovati o celé osnově zákona najednou, a to v úpravě pozměňovacích návrhů posl. Landové-Štychové a druhů, poněvadž tyto pozměňovací návrhy tvoří samostatnou osnovu, v níž přijetí nebo nepřijetí paragrafu jednoho činí závislým též přijetí nebo nepřijetí paragrafu druhého. (Zpěv trvá.)

Kdyby tato nová osnova nebyla přijata, dal bych hlasovati takto:

O §u 1 nejprve v úpravě pozměňovacích návrhů pp. posl. V. Beneše, Kříže, Jaši a druhů, pp. posl. dr Dérera a druhů a pp. posl. Kříže. Jaši, dr Dérera, V. Beneše a druhů, kdyby tato úprava nebyla přijata, dal bych hlasovati podle úpravy návrhu pp. posl. Grebáče-Orlova, Zocha, dr Mičury, inž. Dostálka, Petroviče, dr Reháka, dr Hodži, dr Tiso, dr Petersilky, Vávry, Schuberta a druhů, kteréžto úpravě přizpůsobil se také pan zpravodaj. Teprve kdyby tato úprava přijata nebyla, dal bych hlasovati o §u 1 podle zprávy výborové.

O §u 2, k němuž není pozměňovacích návrhů, dal bych hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 3 dal bych hlasovati nejprve v úpravě návrhu pp. posl. Zocha, dr Mičury, dr Reháka, Vávry, dr Tiso, dr Petersilky, Schuberta a druhů, jemuž se přizpůsobil také pan zpravodaj, kdyby nebyla tato úprava přijata, dal bych hlasovati podle zprávy výborové. Pak bych dal hlasovati o dvou nových odstavcích, které pp. posl. Dérer a druzi navrhují jako dodatek k §u 3.

O §u 4 dal bych hlasovati podle zprávy výborové, pak o doplňku pp. posl. Mondoka a soudr., kteří navrhují novou větu k tomuto paragrafů.

O §u 5 dal bych hlasovati v úpravě pozměňovacího návrhu pp. posl. Zocha, dr Mičury, dr Reháka, Vávry, dr Tiso, dr Petersilky, Schuberta a druhů, jíž se přizpůsobil také pan zpravodaj. Teprve kdyby tato úprava nebyla přijata, dal bych hlasovati podle zprávy výborové.

Při §u 6 dal bych hlasovati nejprve o úpravě, kterou navrhují pp. posl. dr Dérera soudr. a pp. posl. V. Beneš, Kříž, Jaša a soudr. Nebude-li přijata, dám hlasovati o §u 6 podle zprávy výborové.

O §u 7 dal bych hlasovati nejprve podle úpravy návrhu pp. posl. Kříže, Jaši, V. Beneše, inž. Nečase a druhů, kdyby nebyla přijata, podle zprávy výborové. Pak o novém odstavci, který k tomuto paragrafu navrhují pp. posl. V. Beneš, Kříž, Jaša a druzi.

O §u 8 dal bych hlasovati nejprve podle úpravy pozměňovacího návrhu pp. posl. dr Dérera a druhů, kdyby nebyla přijata, podle zprávy výborové.

Konečně bych dal hlasovati o nadpisu a úvodní formuli zákona podle zprávy výborové.

Jsou proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitek není.

Přistoupíme tudíž ke hlasování podle právě sděleného způsobu. (Poslanci čsl. strany socialistické a čsl. soc.-demokratické strany dělnické skončili píseň "Hranice vzplála" a za výkřiků "Pryč s kongruou!" buší zásuvkami do poslaneckých stolků. Rovněž poslanci komunističtí a němečtí poslanci soc.-demokratičtí buší do stolků. Někteří komunističtí poslanci pískají na píšťalky.)

Nejprve budeme hlasovati o celé osnově v úpravě pěti pozměňovacích návrhů pp. posl. Landové-Štychové a druhů najednou.

Kdo s touto úpravou souhlasí, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava osnovy podle návrhů pp. posl. Landové-Štychové a soudr. je zamítnuta. (Lomoz a hluk trvá.)

Nyní budeme hlasovati o jednotlivých paragrafech osnovy podle zprávy výborové a podle ostatních návrhů pozměňovacích a doplňovacích.

Kdo souhlasí s §em 1 osnovy v úpravě pozměňovacích návrhů pp. posl. V. Beneše a soudr., pp. posl. dr Dérera a soudr. a pp. posl. Kříže a soudr., nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava ta jest zamítnuta. (Oposiční poslanci stále hlomozí.)

Kdo nyní souhlasí s §em 1 v úpravě pozměňovacího návrhu pp. posl. Grebáče-Orlova a soudr., prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je většina, úprava ta je přijata. (Vřava oposičních poslanců trvá. - Někteří z nich házejí tisky proti stranám většiny. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Tím odpadá hlasování o §u 1 podle zprávy výborové. (Trvalý lomoz a pískání.)

Kdo souhlasí s §em 2 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina, § 2 je přijat podle zprávy výborové. (Vřava trvá. - Někteří komunističtí poslanci obklopili místopředsedu inž. Dostálka. - Sněmovní úředníci a zřízenci postavili se kolem předsednického stolku.)

Kdo souhlasí s §em 3 v úpravě pozměňovacího návrhu pp. posl. Zocha a soudr., prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je většina. Úprava ta je přijata.

Tím odpadá hlasování o §u 3 ve znění zprávy výborové. (Potyčka mezí posl. Kreibichem a zpravodajem posl. dr Noskem. - Další poslanci komunističtí vystoupilí na předsednickou estrádu. - Sněmovní stráž vešla na předsednickou estrádu a postavila se po stranách předsednického stolku. - Vřava oposičních poslanců trvá. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí se dvěma doplňovacími návrhy pp. posl. dr Dérera a soudr. na připojení dvou nových odstavců k §u 3, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrhy ty jsou zamítnuty. (Oposiční poslanci lomozí jednak v lavicích, buší do stolků a pískajíce na píšťalky, jednak na předsednické estrádě. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí s §em 4 podle zprávy výborové, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je většina, § 4 jest přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí nyní s doplňovacím návrhem pp. posl. Mondoka a soudr. k §u 4, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je menšina, návrh je zamítnut. (Vřava oposičních poslanců trvá. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí s §em 5 v úpravě pozměňovacího návrhu pp. posl. Zocha a soudr., prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je většina. Úprava ta je přijata.

Tím odpadlo hlasování o §u 5 podle zprávy výborové. (Odpor a trvalá vřava oposičních poslanců. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí s §em 6 osnovy v úpravě doplňovacích návrhů pp. posl. dr Dérera a soudr. a pp. posl. V. Beneše a soudr., nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava ta je zamítnuta. (Odpor a trvalá vřava oposičních poslanců. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo nyní souhlasí s §em 6 podle zprávy výborové, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 6 je přijat podle zprávy výborové. (Vřava oposičních poslanců trvá. - Další poslanci strany komunistické a někteří poslancí čsl. strany socialistické vystoupili na předsednickou estrádu. - Hlučné výkřiky: Ať jde pryč parlamentní stráž! Konec schůze! - Parlamentní stráž odchází ze zasedací síně. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí s §em 7 v úpravě návrhu pp. posl. Kříže, Jaši, V. Beneše, inž. Nečase a druhů, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta. (Odpor a vřava oposičních poslanců trvá. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí nyní s §em 7 ve znění zprávy výborové, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina, § 7 ve znění zprávy výborové je schválen.

Kdo souhlasí s novým odstavcem k §u 7, který navrhují pp. posl. V. Beneš, Kříž, Jaša a soudr. nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut. (Stálé pískání a lomození oposičních poslanců.)

Kdo souhlasí s §em 8 v úpravě návrhu posl. dr Dérera a druhů, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava ta je zamítnuta. (Oposiční poslanci bez ustání buší do stolků a pískají. - Různé výkřiky. - Někteří oposiční poslanci tlukou prkénky vyraženými z přední stěny ministerské lavice. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí s §em 8 podle zprávy výborové, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je většina, § 8 je schválen podle zprávy výborové. (Vřava oposičních poslanců trvá. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí nyní s nadpisem zákona a úvodní formulí jeho, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je většina. Nadpis a úvodní formule zákona jsou přijaty.

Tím poslanecká sněmovna přijala osnovu zákona ve čtení prvém ve znění navrženém p. zpravodajem.

Druhé čtení provedeme ještě v dnešní schůzi, bude-li osnově přiznáno zkrácené řízení, jež je navrženo ve druhém odstavci pořadu. (Hlučný odpor a vřava oposičních poslanců.)

Nyní budeme hlasovati o resolucích.

Nejprve máme resoluci posl. Zocha, dr Mičury, dr Reháka, Vávry, dr Tiso, dr Petersilky, Schuberta a druhů o poskytnutí zálohy církvím a náboženským společnostem.

Kdo s touto resolucí souhlasí, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce je přijata. (Trvalé pískání, bušení, lomození a výkřiky oposičních poslanců. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Zocha, dr Mičury, dr Reháka, Vávry, dr Tiso, dr Petersilky, Schuberta a druhů o podpoře duchovním v nemoci nebo nemajetnosti, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluční návrh je přijat.

Kdo souhlasí nyní s resolucí posl. dr Štefana, dr Králíka, Vološina a druhů... (Vřava oposičních poslanců trvá. Před místopředsedu inž. Dostálka dopadl svazek spisů, hozený ze řad oposičních poslanců.)... o zrušení kobliny a rokoviny, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce je přijata.

Kdo souhlasí s resolucí posl. Landové-Štychové a druhů o odluce církve od státu, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta.

Kdo souhlasí s resolucí posl. dr Frankeho, dr Patejdla, Zeminové, Buřívala a druhů týkající se osnovy zákona o odluce církve od státu, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta. (Neustálé lomození, bušení, pískání a výkřiky oposičních poslanců. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Kdo souhlasí s resolucí posl. V. Beneše, Kříže, Jaši, inž. Nečase a druhů stran osnovy o odluce církve od státu, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

Dám ve smyslu projeveného přání sečísti hlasy.

Prosím zapisovatele pány posl. Dubického, Chalupníka a dr Petersilku, aby spolu se sněmovními úředníky provedli sčítání, a to v týchž úsecích jako dříve. (Po dobu sčítání hlasů oposiční poslanci hlučně lomozí a pískají na píšťalky. - Někteří oposiční poslanci obklopují a tísní stále místopředsedu inž. Dostálka. - Hlučné výkřiky: Konec schůze! Pryč s předsedou! Vypište volby! - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

Prosím o klid. (Vřava oposičních poslanců v zasedací síni i na estrádě předsednické neustává. - Na estrádu předsednickou vchází parlamentní stráž a rozestavuje se kolem křesla předsednického. - Hlučné výkřiky: Konec schůze! Pryč s policií! - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.)

(Po sečtení hlasů:)

Pro resoluci posl. V. Beneše a soudr. vyslovilo se 115, proti ní 148 hlasů. Jest tedy zamítnuta.

Kdo souhlasí s resolucí posl. Hrušovského a druhů stran osnovy zákona o rozluce církve od státu a církve od školy, prosím, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

Prosím, aby páni zapisovatelé sečetli hlasy.

Pan posl. Dubický sečte hlasy v prvém a druhém úseku, p. posl. Chalupník ve třetím a čtvrtém, p. posl. dr Petersilka v pátém a šestém úseku. (Za trvalého lomozu a pískání sčítají se hlasy. - Někteří oposiční poslanci tísní předsedajícího místopředsedu inž. Dostálka, jemuž byl pří tom z ruky vytržen zvonek. - Hlučné výkřiky: Konec schůze! Vypište volby! Pryč s policií!)

(Po sečtení hlasů:)

Resoluce posl. Hrušovského a soudr. byla zamítnuta 148 hlasy proti 115 hlasům. (Hlučný odpor oposičních poslanců. Výkřiky: Vždyť se nehlasovalo! Nikdo nebyl na svém místě! Konec schůze! Konec komedie! To není parlament!)

Kdo souhlasí s resolucí posl. V. Beneše, Kříže, Jaši a druhů o náboženských obcích katolických a řešení otázky patronátní, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta. (Vřava oposičních poslanců trvá. - Posl. Šafranko neustále zvoní u místopředsedy inž. Dostálka předsednickým zvonkem.)

Kdo souhlasí s resolucí posl. Karpíškové, V. Beneše, Kříže, Jaši a druhů o nárocích pozůstalých po duchovních římsko-katolické církve, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta. (Trvalý hluk.)

Kdo souhlasí s resolucí posl. Koudelky a soudr. o zrušení osvobození budov obývaných kněžstvem od domovní daně třídní a činžovní, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta. (Oposiční poslanci stále lomozí bušením do stolků.)

Kdo souhlasí s druhou resolucí posl. Koudelky a soudr. o ustanovení nejvyššího pachtovného z jednoho hektaru zemědělské půdy majetku církevního, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta.

Kdo souhlasí s resolucí posl. Hampla a soudr. o štolových sazbách, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta. (Lomoz a hluk neustává.)

Kdo souhlasí s resolucí posl. Hrušovského a spol. o sekularisaci církevního majetku, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta.

Kdo souhlasí s druhou resolucí posl. Hrušovského a spol. o reversech o příslušnosti dítek ze sňatků mezi osobami rozdílných konfesí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta. (Stálý hluk a pískání na píšťalky. Posl. Šafranko zvoní zvonkem u předsednického stolku.)

Kdo souhlasí s resolucí posl. Zeminové a spol. o rozpuštění řeholí, nechť zdvihne ruku. (Děje se.) To je menšina.

Resoluce je zamítnuta.

Kdo souhlasí s resolucí posl. Hrušovského a spol. o povinných státních matrikách, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta.

Kdo souhlasí s resolucí posl. Špatného a spol. o povinném občanském sňatku, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta. (Oposiční poslanci nepřestávají bušiti do stolků, pískati a lomoziti.)

Kdo souhlasí s resolucí posl. Hrušovského a spol. o zlaicisování církevních škol, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta.

Kdo souhlasí s resolucí posl. dr Patejdla a spol. o zrušení diplomatického zastoupení u římské kurie, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta.

Konečně kdo souhlasí s resolucí posl. Zocha a druhů, aby vláda předložila návrh zákona na úpravu platových a služebních poměrů učitelstva, na které se vztahuje odst. 2 §u 1 učitelského zákona, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce je přijata. (Trvalá vřava oposičních poslanců.)

Tím je vyřízen první odstavec dnešního pořadu.

Přistoupíme ke druhému, jímž jest:

2. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednána byla osnova zákona o úpravě platů duchovenstva církví a náboženských společnosti státem uznaných (tisk 429).

Návrh tento činím proto, aby tato osnova mohla býti v brzku dodána k dalšímu projednání senátu Národního shromáždění a aby pro druhé čtení nemusila poslanecká sněmovna konati po uplynutí 24 hodin od čtení prvého zvláštní formální schůzi pro čtení druhé.

Kdo tedy souhlasí s mým návrhem, aby osnově jmenované přiznáno bylo zkrácené řízení, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh je přijata zkrácené řízení přiznáno. (Vřava oposičních poslanců trvá. Někteří z nich tísní místopředsedu inž. Dostálka, trhajíce mu z pod ruky spisy, jiní obklopují zpravodaje posl. dr Noska. - Posl. Šafranko zvoní předsednickým zvonkem u místopředsedy inž. Dostálka. - Bušení do stolků, pískání a lomození neustává.)

Přistoupíme tedy ihned ke druhému čtení osnovy.

Ad 1. Druhé čteni osnovy zákona o úpravě platů duchovenstva církví a náboženských společnosti státem uznaných, případně recipovaných (tisk 429).

Zpravodajem výboru soc. politického je p. posl. dr Mičura, zpravodajem výboru rozpočtového p. posl. dr Nosek.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn?

Zpravodaj posl. dr Mičura: Nie sú.

Zpravodaj posl. dr Nosek: Nejsou.

Místopředseda inž. Dostálek: Návrhů není.

Kdo tedy souhlasí s osnovou touto ve druhém čtení tak, jak byla přijata ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím osnova přijata jest ve druhém čtení. (Vřava oposičních poslanců trvá.)

Přerušuji schůzi na 10 minut.

(Schůze přerušena v 9 hod. 45 min. večer opět zahájena v 10 hod. 43 min. večer.)

Předseda (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi.

Nemohu potlačiti projev nejhlubšího politování nad násilnými skutky, k nimž došlo před přerušením schůze. Nejsou nejen ke cti parlamentarismu (Tak jest!), nýbrž mohly by se státi i vážným nebezpečím pro demokracii, kterou všichni jsme povinni v zájmu státu chrániti a skutků podobného druhu za všech okolností se vyvarovati. (Hlučný potlesk. - Výkřiky.)

Přerušuji projednávání dalšího pořadu schůze a přistoupím k jejímu ukončení.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby se příští schůze... (Výkřiky.)

Prosím o klid.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby se příští schůze konala v úterý dne 22. června 1926 o 9. hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 277) zákona o dani z cukru (tisk 456).

2. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 278) zákona o zvýšení daně z lihu (tisk 455).

3. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se doplňuje § 81 zákona o vojenských požitcích zaopatřovacích (tisk 312).

4. Druhé čtení osnovy zákona o provedení úmluvy mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni, podepsané v Římě dne 6. dubna 1922, jakož i dodatečné dohody k této úmluvě, sjednané mezi uvedenými státy v Římě dne 23. února 1925 (tisk 314).

5. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s 1. Úmluvou mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni, podepsanou v Římě dne 6. dubna 1922, 2. Dodatečnou dohodou k úmluvě podepsané v Římě dne 6. dubna 1922 mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni podepsanou v Římě dne 23. února 1925 (tisk 315).

6. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednány byly osnovy zákonů: a) o dani z cukru (tisk 456), b) o zvýšení daně z lihu (tisk 455).

7. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 1) o vládním návrhu zákona o původcovu právu k literárním, uměleckým hudebním a výtvarným a fotografickým dílům (tisk 447).

8. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednána byla osnova zákona o původcovu právu k literárním, uměleckým hudebním a výtvarným a fotografickým dílům (tisk 447).

9. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o usnesení senátu a § 70 živn. zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi (tisk 417).

10. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 2) o osvojení (tisk 427).

11. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 3) o trestním stíhání presidenta republiky a členů vlády podle §§ 34, 67 a 79 ústavní listiny (tisk 428).

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není tomu tak. Pokládám návrh za schválený.

Oznamuji, že výbor rozpočtový koná schůzi v pondělí dne 21. června t. r. o 5. hod. odpol.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 10 hod. 47 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP