Úterý 22. června 1926

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto odstavce, jakož i pořadu dnešní schůze.

Prve než přikročím k ukončení schůze, rozhodneme hlasováním podle §u 69 jedn. řádu, zda a kdy je zahájiti rozpravu o interpelacích,

označených za naléhavé, které byly rozdány ve 34. schůzi posl. sněmovny dne 17. a 18. června 1926.

Je to nejprve naléhavá interpelace posl. Zeminové a soudr. ve věci oficielní účasti ministrů při oslavách Husových letošního roku (tisk 373).

Žádám o přečtení záhlaví a petitu.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

373. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Práška, Sladkého, Knejzlíka a spol. předsedovi vlády a všem ministrům ve věci oficielní účasti ministrů při oslavách Husových letošního roku.

Obracíme se na Vás, pane ministerský předsedo, a na všechny pány ministry a tážeme se:

1. Je Vám, pane ministerský předsedo a páni ministři, něco známo o pověstech, že se nehodláte letos oficielně účastniti Husových oslav?

2. Jste ochoten, pane ministerský předsedo a páni ministři, dáti nám veřejné a závazné prohlášení, že se jak Vy, pane ministerský předsedo, tak páni ministři, účastníte letos, t. j. v r. 1926, oficielně oslav Husových?

Rozprava o této interpelaci budiž zahájena ihned a předseda vlády nechť učiní závazné prohlášení.

Předseda: Podatelé navrhují, aby se rozprava zahájila ihned.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci byla přiznána rozprava podle §§ 69, 65 a 68 jedn. řádu a aby tato rozprava podle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím pilnost přiznána nebyla.

Dále máme naléhavou interpelaci posl. Tučného a druhů o 130 milionech Kč pro sociální pojištění (tisk 374).

Žádám o přečtení záhlaví a petitu.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

374. Naléhavá interpelace posl. Tučného, Procházky, Laubeho a spol. ministru soc. péče a ministru financí o penízi 130,000.000 Kč pro účely sociálního pojištění.

Podepsaní se táží:

1. Ví pan ministr sociální péče o tomto zákonném závazku k osobám přestárlým?

2. Má pan ministr financí peníz 130 milionů Kč skutečně pohotově a odevzdal jej už ministerstvu sociální péče k provádění svrchu citovaného zákona?

Předseda: Podatelé navrhují, aby se rozprava zahájila ihned.

Upozorňuji, že odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla již rozdána v tisku 452.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle §§ 69, 65 a 68 jedn. řádu a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájena byla ihned, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Dále je naléhavá interpelace posl. dr Gátiho a soudr. o úmyslu zříditi velkou župu v Podkarpatské Rusi (tisk 402) a naliehavá interpelácia posl. dr Korlátha a soudr. o zřízení velžupy v Podkarpatskej Rusi (tisk 419).

Žádám o přečtení záhlaví a petitu těchto naléhavých interpelací.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

402. Naléhavá interpelace posl. dr Gáti, Sedorjaka, Mondoka a soudr. vládě o vládním nařízení, jímž se zamýšlí zrušení žup v Podkarpatské Rusi a jich sloučení ve velkou župu.

Podepsaní se táží vlády:

1. Jest pravdou, že ministerská rada se usnesla sloučiti tři župy Podkarpatské Rusi a zříditi velžupu v Mukačevě?

2. Jest si vláda vědoma toho, že takovéto vládní nařízení odporuje základním ustanovením mírové smlouvy saint-germainské, ústavní listiny a generálního statutu, jež jsou závazná pro stát Československý?

3. Jakým právem neguje vláda plnění závazků, obsažených v mírové smlouvě saintgermainské, a kdy zamýšlí provésti aspoň § 3, č. 2 až 9 ústavní listiny č. 121 z r. 1920?

419. Naliehavá interpelácia posl. dr Korlátha a súdr. ministerskému predsedovi, ministrovi vnútra a celej vláde o vládnom nariadení, vydano ohľadne veľžupy, ktorá má byť v udajne sriadená dňom,1. júla o1926 v Podkarpatskej Rusi.

Tážeme sa predovšetkým, či sú tieto novinárske publikácie pravdivé, a či je pravda, že ministerstvo už vydalo o tom nariadenie?

Předseda: Připomínám, že odpověď o této věci byla na prvou z těchto interpelací rozdána v tisku 452.

Tyto interpelace jednají o stejné věci, dám proto o nich hlasovati najednou. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí, aby těmto dvěma, za naléhavé označeným interpelacím přiznána byla rozprava podle předpisů našeho jednacího řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, pilnost přiznána nebyla.

Dále jsou tu naléhavá interpelace posl. Remeše, Koudelky, R. Chalupy a soudr. vládě o opatřeních proti lichvářskému zdražování potravin (tisk 403) a naléhavá interpelace posl. Zeminové, Tučného, Lance, Sladkého a spol. ministru zásobování o zákazu dovozu vepřového dobytka do republiky (tisk 414).

Žádám za přečtení záhlaví a petitu těchto interpelací.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

403. Naléhavá interpelace posl. Remeše, Koudelky, R. Chalupy a soudr. vládě o opatřeních proti lichvářskému zdražování potravin.

Podepsaní táží se vlády, zda jest skutečně ochotna učiniti všechna zde žádaná opatření proti lichvářskému zdražování potravin a zda jest zejména ochotna výnos zemědělských cel obrátiti k zmírnění drahoty životních potřeb, jakož i zda jest vláda ochotna učiniti o těchto svých krocích prohlášení ve sněmovně?

414. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Tučného, Lance, Sladkého a spol. ministru zásobování o zákazu dovozu vepřového dobytka do republiky.

Podepsaní poslanci táží se Vás, pane ministře zásobování:

1. Zrušíte zákaz dovozu vepřového dobytka do republiky?

2. Postaráte se zejména o dovoz z těch států, které od nás zvýší za to dovoz průmyslových výrobků?

3. Zakročíte rázně proti předražování masa a tuků?

4. Jaké záruky nám dáte, že bude o všechen dovoz nutných potravin stále postaráno. zejména o velkolepém Sokolském sletu bude ve Velké Praze dostatek potravin a o cenách nepředražených?

Předseda: Odpovědi na obě tyto interpelace byly již rozdány v tisku 452.

Ježto obě tyto interpelace jednají o otázkách zásobovacích, dám o nich hlasovati najednou. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí, aby těmto za naléhavé označeným interpelacim přiznána byla rozprava podle předpisů našeho jednacího řádu a aby tato rozprava podle návrhu podatelů byla zahájena ihned, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina, tím pilnost přiznána nebyla.

Dále je naléhavá interpelace posl. Zeminové, Slavíčka, Tučného a spol. ministrovi obchodu o nemožnosti uzavříti s Maďarskem obchodní smlouvu (tisk 415).

Žádám o přečtení záhlaví a petitu.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

415. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Slavíčka, Tučného a spol. ministrovi obchodu o nemožnosti uzavříti s Maďarskem obchodní smlouvu.

Tážeme se:

1. Měl jste, pane ministře obchodu, úmysl vyhověti našim návrhům a dostaviti se do rozpočtového výboru sněmovny, abyste podal rozklad o předloze tisk 320 z hlediska Vašeho resortu o možnosti sjednávati dobré obchodní smlouvy?

2. Stal se v pátek k večeru dne 4. června t. r. pokus jakéhokoliv druhu, abyste se do rozpočtového výboru sněmovny nedostavil a nepodal svoje dobré zdání? Kdo to byl, kteří poslanci či činitelé, abychom mohli zakročiti proti porušování nejen jednacího řádu poslanecké sněmovny § 27, odst. 1., ale také pro rušení zákonu ústavního § 39?

3. Co odpovíte, pane ministře, na prohlášení maďarského ministra obchodu Valkó, že pro předlohu tisk 320 uzavře Maďarsko své hranice dovozu našeho zboží?

4. Jaké následky bude míti předloha o agrárních clech na obchodní smlouvy naše vůbec?

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci byla přiznána rozprava podle předpisů našeho jednacího řádu a aby tato rozprava zahájila se podle návrhu podatelů ihned, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.). To je menšina, tím rozprava přiznána nebyla.

Dále je naléhavá interpelace posl. Hampla a soudr. vládě o událostech na Havlíčkově náměstí v Praze (tisk 416) a naléhavá interpelace posl. dr Czecha a druhů ministrovi vnitra o postupu policie proti klidným demonstrantům (tisk 445).

Žádám o přečtení záhlaví a petitu těchto interpelací.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

416. Naléhavá interpelace posl. Hampla a soudr. vládě o událostech na Havlíčkově náměstí v Praze.

Tážeme se vlády, která až dosud zcela klidně přihlížela ke všem demonstracím fašistickým:

1. Jaké příkazy byly dány pouliční stráži pro dnešní službu na Havlíčkově náměstí a v jeho okolí?

2. Jak došlo ke krvavé srážce a jaký byl její rozsah?

3. Kdo zavinil krveprolití?

4. Jak míní vláda vinníky potrestati a na příště podobným událostem předcházeti?

445. Naléhavá interpelace posl. dr Czecha a druhů ministrovi vnitra o postupu policie proti klidným demonstrantům.

Tážeme se pana ministra:

Jak ospravedlní postup policie při posledních demonstračních schůzích?

Předseda (zvoní): Odpověď v této věci na první interpelaci byla rozdána v tisku 452 a na druhou interpelaci v tisku 462.

Ježto obě tyto interpelace jednají o demonstracích, které se v zápětí po sobě udály na Havlíčkově náměstí, dám o obou hlasovati najednou.

Kdo souhlasí, aby oběma těmto interpelacím byla podle předpisů našeho jedn. řádu přiznána rozprava a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se ihned, prosím, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Konečně je zde naléhavá interpelace posl. Tauba o zakázaných oslavách Matteottiho (tisk 418).

Žádám o přečtení záhlaví a petitu interpelace.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

418. Naléhavá interpelace posl. Tauba, Schustera a druhů ministrovi vnitra, že se zakazují oslavy na pamět Matteottiho.

Tážeme se:

1. Ví pan ministr o těchto zákazech?

2. Jest pan ministr ochoten vydati pokyny podřízeným úřadům, že mají bez omezení chrániti shromažďovací svobodu a svobodný projev míněni?

Předseda: Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla podle předpisů našeho jedn. řádu rozprava a aby tato rozprava se zahájila podle návrhu podatelů ihned, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina, tím rozprava přiznána nebyla.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

Poslanec Zoch žádá o udělení dovolené na l 2 týdny pro neodkladné zaměstnání.

Kdo souhlasí s udělením této dovolené, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolená jest udělena.

Dovolené na dnešní schůzi udělil jsem posl. Surovjakovi a Křížovi pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvili se posl. Karpíšková a Trnobranský.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):Klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru soc.-politického posl. Tůmu za posl. Macha a posl. Haupta za posl. dr Štefana, do výboru ústavně-právního posl. dr Slávika za posl. dr Králíka.

Klub poslanců čsl. strany socialistické vyslal do výboru rozpočtového posl. dr Patejdla a Netolického za posl. Práška a Trnobranského, do výboru zemědělského posl. Riedla a Lance za posl. Langra a Práška.

Klub poslanců čsl. strany lidové vyslal do výboru rozpočtového posl. Rýpara za posl. dr Noska, do výboru zemědělského posl. Šamalíka za posl. Hintermüllera.

Klub poslanců komunistické strany v Československu vyslal do výboru ústavně právního posl. Kršiaka za posl. Munu, do výboru soc.-politického posl. Schmerdu a Landovou-Štychovou za posl. Wünsche a Štětku.

Klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" vyslal do výboru ústavně právního posl. Hackenberga za posl. Dietla.

Klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" vyslal do výboru zemědělského posl. Hellera za posl. Böhma.

Klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické vyslal do výboru soc.-politického posl. Biňovce za posl. Tayerle.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány vládní návrhy.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

490. Vládní návrh zákona o reorganisaci vysoké školy obchodní v Praze.

492. Vládní návrh zákona, kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů "Jihočeské 6%ní investiční půjčky elektrisační z roku 1926 v částce Kč 20,000.000 se zemskou zárukou" k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů.

491. Vládní návrh zákona, jímž se povolují daňové výhody pro nově vzniklé výrobní podniky národohospodářské důležitosti.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

496. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 423) zákona, kterým se doplňuje a mění zákon ze dne 21. prosince 1923, č. 1 Sb. z. a n. z r. 1924, o dani z uhlí.

497. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 317) o poskytnutí zápůjčky, po případě záruky pro úvěrní družstva Podkarpatské Rusi.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

472. Návrh posl. dr Lukavského, dr Matouška, Votruby, dr Samka, Petrovického a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se mění § § 27 a 29 zákona ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

473. Návrh posl. Geršla, Bechyně a soudr., aby z vládních prostředků poskytnuta byla obcím a obyvatelům, postiženým strašnou povodní řeky Moravy a jejích přítoků na severní Moravě, nutná podpora.

474. Návrh posl. Slavíčka, dr Patejdla a spol. na poskytnutí pomoci postiženým živelními pohromami v okresech jindřicho-hradeckém, třeboňském a česko-budějovickém.

475. Návrh posl. Netolického, dr Frankeho a spol. na poskytnutí pomoci postiženým katastrofální povodní na Pardubicku.

477. Návrh posl. Slavíčka, inž. Záhorského a spol. na poskytnutí pomoci živelní katastrofou postiženým krajům okresu berounského.

484. Návrh posl. Hackenberga, Heegera a druhů, aby byla neprodleně poskytnuta pomoc obětem živelné pohromy na severní Moravě.

485. Návrh posl. Heegera, Hackenberga a druhů, aby byla neprodleně poskytnuta pomoc obětem živelné pohromy na Hlučínsku.

486. Návrh posl. Chlouby, Muny, Haiplicka a soudr. na okamžité poskytnutí pomoci postiženým živelními pohromami v okresu libochovickém, zvláště pak v povodí potoka Klapského.

Předseda: Výboru imunitnímu přikazuji tyto žádosti:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Žádosti:

kraj. soudu v Litoměřicích ze dne 29. května 1926, č. Tk 1178/26, za souhlas k trest. stíhání posl. Krebse, dr Koberga, dr Hanreicha, dr Feierfeila pro přečin podle §u 17, č. 1 zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1921, č. 50 Sb. z. a n., jehož se dopustili výroky na různých schůzích v březnu t. r. v Rakousku (č. J 204-II),

okres. soudu v Prostějově ze dne 14. června 1926, č. T VI 457/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Vrtaníka pro přestupek podle §u 3 zákona shromažďovacího ze dne 15. listopadu 1867, č. 135 ř. z. (schůze 2. května 1926 v Prostějově) (č. J 209-II),

sedrie v Prešově ze dne 8. června 1926, č. Tk IV 288/26, předloženou halv. stát. zastupitelstvím v Košicích ze dne 18. června 1926, č. 7667/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Kubicsko pro přečin utrhání na cti podle §u 1, §u 3, odst. II, č. 1 a 2, §u 9, č. 6 zák. čl. XLI z r. 1914 a dvojnásobný přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky, jichž se dopustil výroky na schůzi dne 27. prosince 1925 v Solivaru a 3. ledna 1926 ve Velkém Šariši (č. J 210-II),

kraj. soudu v Olomouci ze dne 10. června 1926, č. Tk X 1355/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Matznera pro přečin podle §u 14, č. 1 a přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky, jichž se dopustil výroky na schůzi 24. dubna 1926 v Karlovci (č. J 211-II).

Předseda: Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 23. června 1926 ve 2 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 277) zákona o dani z cukru (tisk 456).

2. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 278) zákona o zvýšení daně z lihu (tisk 455).

3. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednány byly osnovy zákonů: a) o dani z cukru (tisk 456), b) o zvýšení daně z lihu (tisk 455).

4. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se doplňuje § 81 zákona o vojenských požitcích zaopatřovacích (tisk 312).

5. Druhé čtení osnovy zákona o provedení úmluvy mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni, podepsané v Římě dne 6. dubna 1922, jakož i dodatečné dohody k této úmluvě, sjednané mezi uvedenými státy v Římě dne 23. února 1925 (tisk 314).

6. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s

1. Úmluvou mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni, podepsanou v Římě dne 6. dubna 1922,

2. Dodatečnou dohodou k úmluvě podepsané v Římě dne 6. dubna 1922 mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni podepsanou v Římě dne 23. února 1925 (tisk 315).

7. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 1) o vládním návrhu zákona o původcovu právu k literárním, uměleckým hudebním a výtvarným a fotografickým dílům (tisk 447).

8. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednána byla osnova zákona o původcovu právu k literárním, uměleckým hudebním a výtvarným a fotografickým dílům (tisk 447).

9. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o usnesení senátu (tisk 5), kterým se mění §§ 82 a 54 živn. řádu a § 70 živn. zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi (tisk 417).

10. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 2) o osvojení (tisk 427).

11. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 3) o trest. stíhání presidenta republiky a členů vlády podle §§ 34, 67 a 79 úst. listiny (tisk 428).

12. Zpráva výboru rozpočtového k usnesení senátu (tisk 4) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 2170 a 2180-I), jímž se poskytují daňové úlevy pro případ znovuzřízení budov, strojů a zařízení, poškozených živelními pohromami (tisk 187).

13. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 14) zákona, kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 4. července 1923, č. 151 Sb. z. a n., ve znění zákona ze dne 2. července 1924, č. 163 Sb. z. a n., o poplatkových a dalších daňových úlevách při splynutí (fusi) nebo při přeměně právního útvaru podniků veřejně účtujících a společností s ručením obmezeným, dále při přeměně pravovárečných měšťanstev ve společnosti akciové (tisk 193).

14. Zpráva výboru ústavne - právneho k usneseniu senátu (tisk 316) o vládnom návrhu zákona (tisk sen. 68 a 81) o pohľadávkach zo záväzkov vzniklých bývalému Rakúsku, bývalému Uhorsku, bývalému mocnárstvu Rakúsko-uhorskému, ríši Nemeckej a nemeckým štátom (tisk 388).

15. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností k návrhu posl. Najmana, Horáka, Anděla a druhů (tisk 208) na změnu ustanovení zákona ze dne 5. února 1907, č. 26 ř. z., jímž se mění a doplňuje živnostenský řád, a živnostenského zákona pro Slovensko a Podkarpatskou Rus ze dne 10. října 1924, č. 259 Sb. z. a n. (tisk 404).

16. Zpráva výboru soc.-politického o návrhu posl. Kleina, Brožíka, Tayerle, Johanise a druhů (tisk 322) zákona, jímž se zachovávají pro pensijní pojištěnce a pro členy báňských bratrských pokladen v platnosti některá ustanovení právních předpisů o nemocenském pojištění (tisk 441).

17. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu byly vyřízeny osnovy:

a) zákona, jímž se poskytují daňové úlevy pro případ znovuzřízení budov, strojů a zařízení, poškozených živelními pohromami (tisk 187);

b) zákona, kterým se účinnost zákona ze dne 4. července 1923, č. 151 Sb. z. a n., ve znění zákona ze dne 2. července 1924, č. 163 Sb. z. a n., o poplatkových a dalších daňových úlevách při splynutí (fusi) nebo při přeměně právního útvaru podniků veřejně účtujících a společností s ručením obmezeným, dále při přeměně pravovárečných měšťanstev ve společnosti akciové prodlužuje a doplňuje ustanoveními o společnostech komanditních a okresních hospodářských záložnách (tisk 193);

c) zákona o pohledávkách ze závazků vzniklých bývalému Rakousku, bývalému Uhersku, bývalému mocnářství Rakousko-uherskému, říši Německé a německým státům (tisk 388);

d) zákona, kterým se prohlašuje živnost fotografická ve všech svých oborech za řemeslnou (tisk 404);

e) zákona, jímž se zachovávají pro pensijní pojištěnce a pro členy báňských bratrských pokladen v platnosti některá ustanovení právních předpisů o nemocenském pojištění (tisk 441).

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 6 hod. 20 min. večer.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP