Čtvrtek 24. června 1926

Posl. J. Peter: Ctěná sněmovno! Za poměrně krátkou dobu téměř osmiletého trvání republiky Československé, dočkaly se široké vrstvy pracujícího lidu měst i venkova takového zklamání, o jakém neměl nikdo ani nejmenšího tušení. Demokracie, hospodářský blahobyt a humanita, kterou bylo na začátku tvoření se republiky Československé tolik operováno, zapouští své ostré drápy do těl strádajících a trpících otroků tak krutě, že nezůstává ani kousíček zdravého místa. Sliby, které byly různými osvoboditeli dělné třídě dávány, byly jako uspávací prostředek, aby po dobu nadějí, jimiž se kojil proletariát Československé republiky, mohli českoslovenští kapitalisté a jejich náhončí zkonsolidovati poměry tak, aby dělná třída zůstala bezmocnou a porobenou. Washingtonská deklarace, ústava Československé republiky a program legionářů zůstaly na papíře a dnes se pomalu nebude směti o těchto věcech ani mluviti, aby se někdo nedostal do rozporů s nynějšími novými zákony konsolidačními na ochranu kapitalistického pořádku v tomto státě, Kapitalismus československý dosáhl svého cíle a triumfuje nad proletariátem, ovládl celý průmysl, banky, dvory, lesy a půdu, vybičoval výkon do nejvyšší míry, což má za následek vyhazování set a tisíců dělníků ze zaměstnání bez jakéhokoliv ohledu na to, co budou zítra nebo pozítří jísti. Takovýto zoufalý stav propouštění z práce je v ostravsko-karvínském revíru, kde již téměř na deset tisíc horníků je vyhozeno na dlažbu bez jakýchkoli prostředků k živobytí, a tito lidé jsou odkázáni na dobrodiní svých ubohých kamarádů, kteří ještě měli štěstí, že zůstali v závodech a kteří ze svých skromných výdělků, nečinících více než 120 Kč týdně, podporují ubohé oběti dravého kapitalismu. Uhlobaroni ostravsko-karvínského revíru jdou již tak daleko, že vyhodili z práce vojenské odvedence, kteří mají na podzim nastoupiti vojenskou službu, říkajíce, že se prý těch pár měsíců nějak uživí. A totéž se stává i těm, kteří přicházejí po odbytí presenční vojenské služby. Ani ti nejsou přijímáni zpět do práce, a přijme-li se některý, musí za něj jiný horník býti propuštěn. Když jsem v,této záležitosti intervenoval v ministerstvu soc. péče dne 10. března t. r., bylo mi řečeno, že v této věci není možno nic podniknouti, že není v Československé republice takového zákona, aby donutil zaměstnavatele přijímati vojenské vysloužilce zpět do práce, a jestliže se takové případy stávají, tedy je nutno, aby si dotyční dělníci napsali žádost na ministerstvo soc. péče, které prý se obrátí s prosbou na tyto zaměstnavatele, aby je přijali zpět do práce.

Pánové, to je neudržitelný stav. Je to směšné, když ministerstva, která by měla kapitalistům nařizovati, musí prositi, žebroniti, aby dělník, který vykonal svou republikánskou povinnost tím, že sloužil 18 měsíců vlasti, byl přijat zpět do práce, a je tu viděti pravý stav věci, že kapitalisté v Československé republice v mohou si dělati, co jim libo, mohou zotročovati a okrádati dělnou třídu podle libosti, při čemž v vláda jim jde na ruku a přímo je podporuje, a že pro dělnictvo neexistují žádné ochranné zákony. Když se dělnická třída postaví na obranu svého skromného hospodářského postavení anebo když demonstruje proti novému zhoršení své životní míry, které jí připravila česko-německo-maďarská celní koalice, tu ihned přispěchá vláda na pomoc lichvářům, pošle policii a četnictvo, které má direktivu za každou cenu utopiti v krvi troufalost demonstrantů, jak se skutečně stalo při pražských demonstracích. Při každém boji pracujícího lidu, který hájí své právo na lidský život, používá vláda policie a četnictva, do dělníků se střílí jako do zvěře, a co nezabil velkokapitál při honbě za ziskem v uhelných dolech, v hutích a jiných podnicích, to dobíjejí při obranných bojích na rozkaz vlády a kapitalistů policajti a četníci. A pro hanbu celého civilisovaného světa může se vláda republiky Československé po 7letém trvání vykázati smutnou bilancí, že nechala zabíti několik desítek chudých, zbídačených dělníků a dělnic proto, že žádali chleba po svých zaměstnavatelích, zatím co na druhé straně nechá volně a beztrestně řáditi korupčníky, zloděje a defraudanty, kteří připravují republiku o miliony a miliardy Kč. Neblahá činnost vlády Československé republiky z minulosti a obzvláště z této doby poučuje jasně dělnickou třídu, že nemá od ní co očekávati a že jí nemůže věřit. A proto také nevěříme, že předložený vládní návrh tisk 423 přinese dělnictvu větší zaměstnanost.

Předložený návrh zákona tisk 423, kterým se má doplniti a podstatně změniti zákon ze dne 21. prosince 1923, č. 1 Sb. z. a n. z r. 1924, o dani z uhlí, má veliké nedostatky. Vládní návrh sice má na mysli řešiti částečně dnešní krisi v hornickém průmyslu, ale ve své podstatě krise neřeší ani nerozřeší, nýbrž přinese ohromné sumy peněz znovu do kapes našich nenasytných uhlobaronů. Ani v nejmenším neodstraňuje bídy našeho hornického lidu, který jedině jest odbytovou krisí uhelného průmyslu postižen. Návrh zákona daruje těžařům podle důvodové zprávy 60 mil. Kč a pan ministr dr Engliš přichází s radostí, že prý také konečně stát může něco z pokladny darovati. Ano, mohl darovati, když napřed vybrakoval kapsy širokých vrstev pracujícího lidu novým zdražením všech životních potřeb.

Ovšem že důvodová zpráva také slibuje, že i bánští zaměstnanci budou míti z tohoto návrhu užitek, a to ve větší zaměstnanosti. My těmto slibům nevěříme, poněvadž z prakse jsme přesvědčeni, že zrušení daně z vývozního uhlí neodstraní chronické kalamity v hornickém průmyslu. Pozorujeme již od r. 1920/21, kdy původní uhelná daň byla prvně snižována, jaký mělo snížení této daně vliv jednak na ceny a jednak na životní úroveň našich hornických rodin. Původní daň zavedená r. 1920 činila 43%, r. 1921 snížena byla na 30% a r. 1923 snížena byla na 10 až 7%. Již tenkráte odůvodňovali těžaři, že snížení uhelné daně bude míti za následek jednak klesání cen uhlí, jednak větší zaměstnanost. Jaká však jsou fakta? Daň byla snižována, těžaři získávali ohromné sumy peněz, ceny uhlí však v poměru k snižování daně neklesaly. Pokud se týká větší zaměstnanosti, vidíme, že snižování daně nemělo vůbec na zaměstnanost vliv. Naopak v těch dobách zaznamenáváme stále se zhoršující nezaměstnanost. I dnes máme oprávněné obavy, že výsledky zrušení uhelné daně při vývozu a snížení daně pro koks, resp. stanovení její na 50% z 1 q koksu zůstane znovu v kapsách těžařů.

Zástupci těžařů při každé příležitosti stěžují si, že vývoj uhelného průmyslu zatěžují sociální břemena a vysoké hornické mzdy.

Aby veřejnost aspoň částečně se dověděla, jak velice zatěžují hornické mzdy uhelnou produkci a jaký jest stav po stránce výrobní, uvádím z jednotlivých revírů data, podle kterých můžete si porovnati současně vliv snižování uhelné daně na větší zaměstnanost a na životní úroveň hornického lidu. Současně porovnejte, za kolik korun horník uhlí vyrábí a za kolik korun se uhlí prodává. Doufám, že vás tyto cifry přesvědčí o tom, že snižování uhelné daně nemělo žádného podstatného vlivu na snížení cen uhlí a také ne na větší zaměstnanost. Mělo však vliv na větší zisky těžařů.

Poměry v revíru Ostravsko-karvínském: R. 1921 bylo zaměstnanců 49.612, těžba uhlí 6,0,725.272 q, průměr na jednoho dělníka činil 6,12 q, mzda dělníka na 1 q uhlí činila 11,55 Kč, na směnu 70,68 Kč. R. 1925 bylo zaměstnanců 38.219, t. j. o 11.400 méně než r. 1921 a těžba uhlí činila 98,138.022 q, to jest o 37,412.750 q více než r. 1921. Průměr výkonu na jednoho dělníka obnášel 10,54 q uhlí, mzda dělníka na 1 q uhlí činila asi 3,60 Kč, na celou směnu 37,94 Kč.

Ač r. 1923 uhelná daň byla snížena až na 7% a cena uhlí byla 24 Kč, kleslo uhlí pouze asi o 4 Kč na 1 q a stojí dnes 20 Kč, což neodpovídá snížené dani. Z toho je viděti, že uhlobaroni ponechají si 3 Kč z 1 q uhlí v kapse, ač je měli sleviti na uhlí.

Na Mostecku činil r. 1923 výkon jednoho dělníka 17,86 q uhlí, výrobní náklad na 1 q činil 2.41 Kč. R. 1924 výkon jednoho dělníka činil 19.23 q uhlí, t. j. o 1.37 q více než r. 1923. Výrobní náklad na 1 q činil 2.03 Kč, což je o 38 hal. méně na 1 q než r. 1923. Ačkoliv uhelná daň klesla na 10 až 7% a drahota životních potřeb stoupala, mzda horníka při nižším výkonu rapidně klesala.

Vláda tvrdila, že po snížení cen uhlí nastoupí jistě pokles cen životních potřeb. Tvrzení toto se neuskutečnilo a místo poklesu nastalo zvyšování cen životních potřeb tak, že v porovnání s r. 1923 stoupla drahota r. 1924 o 12% a horníci byli donuceni vládou a nenasytnými uhlobarony prý ve prospěch mladého státu Československého snížiti své mzdy o 50%, které zanikly v bezedných kapsách uhlobaronů.

Z toho je jasně viděti, že uhlobaroni u dělnictva uplatňovali heslo Rašínovo: Méně jíst, více pracovat a šetřit, kdežto u sebe uplatňovali heslo: Nepracovat, své pupky více naplňovat a přežírat se. (Souhlas komunistických poslanců.)

Index životosprávy nám ukazuje toto: V červenci r. 1914 byla kupní síla dělníka 37 K, v červenci r. 1925 342.21 K, tedy kupní síla dělníka byla r. 1925 78.14% kupní síly předválečné, což znamená, že životospráva horníka je o 22% zhoršena v porovnání s rokem 1914. Hanbou samotné vlády a vykořisťujících vlastenců je, že československý dělník se svojí životosprávou stojí na 14. místě v porovnání k jiným státům. I to zaostalé reakční Rumunsko postavilo životosprávu svého dělníka na osmé místo. Mohli bychom celé romány napsati z bídného života československých dělníků a obzvláště horníků, kteří jsou na tom nejhůře a kteří jsou ohrožováni na svých životech každodenně. Na sta a tisíce horníků hyne hluboko pod zemí, obětujíce tak životy svoje ve prospěch dravého uhelného kapitalismu a státu. Tito lidé nemají uznání a citu k těmto podzemním otrokům, ubírají jim chleba a přidávají jim práce, a nenašel se dosud žádný činitel v tomto státě, který by křivdu tuto odčinil.

Vládním návrhem zákona tisk 423, kterým se doplňuje a mění zákon ze dne 21. prosince 1923, číslo 1 Sb. z. a n. z r. 1924, o dani z uhlí, se vůbec nepomůže horníkům v potřebné míře, jak jsem již ve svém referátě uvedl.

Horníci žádají úplné zrušení uhelné daně nejen pro uhlí do ciziny, nýbrž i v tuzemsku, poněvadž není myslitelno, aby na úkor domácího konsumu uhlí prodávalo se uhlí v cizině levněji než u nás. Uhlobaroni mají takové zisky, že by mohli sleviti z ceny uhlí tolik, aby bylo konkurence schopné. Jenom je potřebí zavésti řádnou kontrolu výroby uhlí a zisku těžařů. (Souhlas komunistických poslanců.)

Protože máme důvodné podezření, že těch 60 milionů zrušené daně ocitne se v kapsách uhlobaronů a uhlí zůstane stejně drahé, bude náš klub hlasovati proti tomuto návrhu, neboť jsme přesvědčeni, že jen úplným zrušením uhelné daně a úpravou dopravních tarifů může býti z části pomoženo uhelnému průmyslu a horníkům. (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen. Rozprava je skončena. Poněvadž byly podány k této osnově návrhy, žádám o jich přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1. Pozměňovací návrh posl. Pohla a druhů:

Osnova nechť zní:

"Čl. I.

Zákon ze dne 21.prosince 1923, č. 1 Sb. z. a n. z r. 1924, o dani z uhlí se ruší.

Čl. II.

Tento zákon nabývá účinnosti za měsíc po vyhlášení."

2. Eventuální návrh posl. Pohla a druhů:

Bude-li zamítnut náš návrh na úpravu celé osnovy, navrhujeme ke čl. I:

§ 2, odst. 2 zákona č. 1/1924 nechť zní:

"(2) Pro doly, které pracují za nepříznivých přirozených, dopravních a odbytových poměrů a v národohospodářském ohledu jsou důležity, může ministr financí v dohodě s ministrem veřejných prací a ministrem obchodu, průmyslu a živností k odůvodněným žádostem, přihlížeje k prodejní a kalorické hodnotě uhlí, daň snížiti a úplně zrušiti."

3. Eventuální návrh posl. Pohla a druhů:

Bude-li zamítnut náš návrh na úpravu celé osnovy, navrhujeme ke čl. IV:

§ 7, čís. 2 a 3 zákona č. 1/1924 nechť zní:

"2. Z uhlí, které správa uhelného podniku horního zdarma nebo nejvýše za režijní ceny poskytuje zaměstnancům a osazenstvu dolu, pensistům, provisionistům a jejich vdovám pro jejich vlastní domácí potřebu k otopu, dále z uhlí dodaného z vlastní těžby závodním školám, nemocnicím, jídelnám, zařízením bratrských pokladen a revírních rad (jejich nemocnicím, úředním místnostem) a jiným závodním ústavům a zařízením a revírní radě v sloužícím k dobru dělnictva.

3. Z uhlí domácího původu, které se vyveze do ciziny přímo z dolu nebo z výrobního podniku (koksovny, briketárny atd.)"

4. Resoluční návrh posl. Pohla a druhů: Vláda se vybízí, aby v nejkratší době navrhla zákonodárným sborům novelování zákona o uhelném hospodářství v Československé republice, jímž se ustanovuje utvoření po, vinných uhelných syndikátů pro hnědé a kamenné uhlí. Na syndikáty přenáší se právo distribuce a určení cen uhlí, buďtež vybaveny právem rozdělení výrobních nákladů uvnitř syndikátu. Syndikáty buďtež složeny tak, aby v nich byli náležitě zastoupeni všichni činitelé zúčastnění v uhelném hospodářství, asi 3/8 majetníků dolů, 3/8 dělníků a zaměstnanců zaměstnaných v dolech a 2/8 veřejnosti nebo státu.

5. Resoluční návrh posl. Pohla a druhů:

Vláda se vybízí, aby v krátké době podala sněmovně návrh zákona, jímž se pro všechny horní oblasti zřizují povinné sprostředkovatelny práce podle §u 19 zákona ze dne 25. února 1920, č. 144 Sb. Z. a n.

6. Eventuální resoluční návrh posl. Pohla a druhů: Vláda se vybízí, aby vypracovala a předložila sněmovně návrh zákona, podle něhož výtěžků daně z uhlí dlužno především použíti k valorisaci a úhradě důchodů starodůchodů bratrských pokladen.

Předseda (zvoní): Dávám panu zpravodaji slovo k doslovu.

Zpravodaj posl. dr Jos. Černý: Slavná sněmovno! Pozměňovací návrhy pana kol. Pohla a druhů kryjí se takřka úplně s vývody pana posl. Kaufmanna, který rovněž žádal zrušení zákona o dani z uhlí. Jakožto referent nemohu se pro návrh tento vysloviti, a to z toho důvodu, že zákon o dani z uhlí znamená velký finanční efekt pro stát. Jeho výnos na letošní rok je odhadován částkou 300 mil. Kč. Kdyby vláda zrušila uhelnou daň, musila by ovšem hledati jiný pramen, a to by mohla býti zase jen daň konsumní, kterouž by případně postihla konsumenstvo daleko tíživěji, než se to děje daní uhelnou.

K tomu, aby naše průmyslové výrobky byly schopny zahraniční konkurence, směřuje právě vládní osnova, která ruší uhelnou dávku při uhlí exportním, a při koksu, který se potřebuje k výrobě železa ve vysokých pecích. Vláda se tím zříká značného příjmu 60 mil. Kč, čímž také nejen nepřímo podporuje konkurenční schopnost u těchto produktů za hranicemi, nýbrž brání tím i nezaměstnanosti dělnictva, kteráž by nutně nastala, kdyby vláda těchto výhod nepovolovala. Pokud se týče eventuálního návrhu p. kol. Pohla, jest mu v osnově více méně vyhověno, poněvadž osnova pamatuje již na takové případy, o nichž právě návrh tento mluví, a poskytuje oněm dolům, které vyrábějí za podmínek velmi tíživých a obtížných, velmi značné úlevy a snižuje daň uhelnou v těchto případech až na 7%. Vyslovuji se tedy také proti tomuto návrhu.

Rovněž vyslovuji se proti návrhům resolučním. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme k hlasování,

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Ježto podány byly pozměňovací návrhy. míním dáti hlasovati o této osnově - která má 6 článků, nadpis zákona a úvodní formuli v tomto pořadí:

Nejprve hlasovali bychom o znění celé osnovy v úpravě podle hlavního návrhu pp. posl. Pohla a soudr., bude-li tento návrh zamítnut, budeme hlasovati o úpravě této osnovy, jak ji navrhují pp. posl. Pohla soudr. svými dvěma návrhy eventuálními, bude-li i tato úprava zamítnuta, hlasovali bychom o znění zákona podle výborové zprávy.

Jsou nějaké námitky proti navrženému způsobu hlasování? (Nebyly.)

Není jich, budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí se zněním osnovy, jak ji navrhují svým hlavním návrhem pp. posl. Pohla soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh tento je zamítnut.

Kdo souhlasí s úpravou tohoto zákona podle dvou eventuálních návrhů pp. posl. Pohla a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Také tyto návrhy jsou zamítnuty.

Kdo nyní souhlasí s osnovou zákona, to jest s jejími šesti články, nadpisem zákona a úvodní formulí, ve znění, navrženém panem zpravodajem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona jest přijata ve znění zprávy výborové a tím poslanecká sněmovna zákon tento usnesla ve čtení prvém.

Čtení druhé vykonáme při vyřizování odstavce 2 pořadu, bude-li přiznáno zkrácené projednávání podle §u 55 jedn. řádu. (Hluk.)

Prosím o klid.

Ještě rozhodneme o resolucích.

Máme především dva hlavní resoluční návrhy pp. posl. Pohla a druhů.

O těchto dvou hlavních resolucích míním dáti hlasovati najednou. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo souhlasí s těmito dvěma resolučními návrhy pp. posl. Pohla soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, návrhy jsou zamítnuty.

Nyní budeme hlasovati o eventuálním resolučním návrhu týchž pp. poslanců.

Kdo souhlasí s tímto eventuálním resolučním návrhem pp. posl. Pohla a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Také tento eventuální návrh jest zamítnut.

Tím vyřízen jest první odstavec pořadu.

Přikročíme ke druhému odstavci pořadu, jímž je:

2. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 317) zákona o poskytnutí zápůjčky, po případě záruky pro úvěrní družstva Podkarpatské Rusi (tisk 497).

Zpravodajem je p. posl. Bradáč, jako předseda výboru rozpočtového za posl. Zocha, jemuž sněmovna udělila 14 denní dovolenou.

Zpravodaj posl. Bradáč: Slavná sněmovno! Návrh tohoto zákona vznikl v důsledku poválečných poměrů. Tak jako družstva naše v Československé republice a v historických zemích, tak také družstva v Podkarpatské Rusi byla ovšem postižena hroznými poválečnými poměry a bylo nutno, aby těmto družstvům bylo nějakým způsobem pomoženo. Specielně v Podkarpatské Rusi je nutno, abychom k tomuto návrhu zákona přihlíželi, poněvadž Podkarpatská Rus a její družstva uložily své přebytky v Budapešti (Výkřiky posl. Mikulíčka.), takže je povinností naší, abychom podkarpatoruskému lidu, který je jistě jedním z nejubožejších, v této věci pomohli. Ministr financí, který ovšem jako, abych tak řekl, cerberus, hájí svůj poklad, přece jen přivolil, aby podkarpatoruskému lidu bylo možno do výše 5 mil. Kč poskytnouti buď záruky nebo přímo zápůjčky, tak aby podkarpatská naše družstva mohla býti nějakým způsobem podepřena.

Rozpočtový výbor projednal tento návrh zákona a doporučuje, aby sněmovna jej přijala tak, jak byl předložen. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): K této osnově jsou podány řečnické přihlášky. Zahájíme proto rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 20 minutami. (Námitek nebylo.) Námitek není, návrh můj je přijat.

Ke slovu jsou přihlášeni "proti"pp. posl. Bolena dr Gáti.

Dávám slovo prvému zapsanému řečníku, p. posl. Bolenovi.

Posl. Bolen: Paní a pánové! Byl by nám třeba sympatickým návrh zákona o poskytnutí zápůjček pro podkarpatskou zem a její úvěrní družstva, kdybychom měli jistotu, že těchto peněz nebude zneužito a že bude měřeno zejména také socialistickým družstvům na Podkarpatské Rusi při nejmenším tak, jako družstvům agrárním. My však máme odůvodněné obavy, že těchto 5 mil. Kč bude zneužito na prospěch agrárních družstev a tím na prospěch agrární strany, aby snáze mohla na Podkarpatské Rusi agitovati proti socialistickým stranám vůbec a proti komunistické straně zvláště.

Nemůžeme míti důvěru v tuto vládu už proto, poněvadž v poslední době dějí se věci více než křiklavé. V časopise "Trn" v posledním čísle zkonfiskována byla báseň člena panské sněmovny rakouské, básníka Jaroslava Vrchlického "Béthune." (Výkřiky komunistických poslanců.)

Báseň ta zní (čte):

Obilí shnilo, daně stále větší,

lid platit nechce, nemůže a v shluku

se u radnice kupí, křičí, ječí.

Tu generálem rozkaz dán je pluku,

se na náměstí seřaditi šikem

a rozprášiti lůzu. V bubnu zvuku

tu vojsko stálo v plné zbroji mžikem,

jak mračná zeď, však výtržníků davy

dál hučely a vřely temným rykem.

Jak druhá zeď tu hlava vedle hlavy

a proti pušce kámen v pěsti pouze.

A "palte" vévodí hlas pronikavý.

Však znikl v davech oblázek jak v strouze

a prst se nehnul na spoušti, jej chytla

ta lidu bledá tvář, kde ryla Nouze.

A "Palte" znova znělo. Vášeň kmitla

se v povelu tom, jenž zasyčel plazem;

však slova rozkazu jen v prázdno lítla.

Na povel srdcí, náhle, jedním rázem,

všech těžké pažby pušek zařinčely

a jedním tempem přesně cvakly na zem.

A "Palte!" znělo po třetí a chvěly

se vztekem rty, však vojsko nehnulo se,

mráz děsu jímal velký zástup celý.

A tisíc očí zalesklo se v rose

a tisíc paží k vojínům se vzpjalo -

Co říci chci v této historické glosse?

Tak mnoho může říci toto málo,

kyn budoucnosti minulost zde dává,

já vypravuji pouze, co se stalo.

A rudých pochodní zář brzy žhavá

v rej tance plála, v cinkot sterých džbánů

a pokřik: "Bratři jsme! Buď vlasti sláva!"

Lid s vojskem na bratrství pil až k ránu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP