Pátek 25. června 1926

Začátek schůze ve 2 hod. 38 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Stivín, inž. Dostálek, Slavíček, dr Spina.

Zapisovatelé: Špatný, Vávra.

252 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda Černý; ministři dr Fatka, dr Kállay, dr Peroutka, inž. Roubík, dr Schieszl, Syrový; za ministerstvo financí odb. přednosta dr Vlasák.

Z kanceláře sněmovní: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupci Nebuška a dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 41. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolenou na dnešní schůzi udělil jsem posl. Fedorovi pro neodkladné záležitosti. Lékařské vysvědčení předložil posl. Trnobranský.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru zahraničního posl. Molíka za posl. dr Blaho; do výboru branného posl. inž. dr Botto za posl. dr Blaho; do výboru zemědělského posl. dr Zadinu za posl. Bistřického; do výboru rozpočtového posl. E. Vencla za posl. dr Zadinu; do výboru živnostenského posl. dr Zadinu za posl. Petroviče.

Klub poslanců čsl. strany lidové vyslal do výboru zahraničního posl. Stanislava za posl. Myslivce; do výboru soc.-politického posl. F. Matouška za posl. Vičánka. Klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické vyslal do výboru živnostenského posl. A. Chalupu za posl. Geršla; do výboru soc.-politického posl. Johanise za posl. Biňovce.

Klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" vyslal do výboru kulturního posl. Kaufmanna za posl. Schäfera.

Klub poslanců čsl. nár. demokracie vyslal do výboru soc.-politického. posl. Votrubu za posl. dr Samka.

Předseda: Došel návrh. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Návrh posl. dr Keibla a druhů, aby byl zvolen 31členný výbor pro změnu nynějšího jednacího řádu poslanecké sněmovny.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Dotazy:

posl. inž. Junga předsedovi vlády o rozhodnutí pozemkového úřadu,

posl. dr Feierfeila min. radě o případu manželů Rulfových, jejž má rozhodnouti rozhodčí komise pozemkového úřadu,

posl. Zierhuta a druhů ministru školství a nár. osvěty o dovolených a dvojitém platu ředitele občanské školy Storcha v Plzni.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

515. Zpráva výboru soc.-politického o iniciativním návrhu posl. Bečko, Brožíka, inž. Nečase a soudr. (tisk 306), aby byl vydán zákon, kterým se mění a doplňuje všeobecný báňský zákon ze dne 23. května 1854, č. 146 ř. z., dosud platný na území Slovenska a Podkarpatské Rusi.

516. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 509), kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní úmluva mezi republikou Československou a republikou Polskou, sjednaná a podepsaná ve Varšavě dne 23. dubna 1925 s dodatky ze dne 3. července 1925 a 21. dubna 1926.

517. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 491) zákona, jímž se povolují daňové výhody pro nově vzniklé výrobní podniky národohospodářské důležitosti.

519. I. Zpráva výboru zemědělského o návrzích: 103. Návrh posl. Staňka, Bradáče, dr inž. Botto, Mašaty a spol., aby urychleně provedeno bylo ustanovení II. hlavy zákona ze dne 15. října 1925, č. 227 Sb. z. a n., o státní pomoci při živelních pohromách 1925 a o opatření k zamezení škod při živelních pohromách v budoucnosti. - 105. Návrh posl. inž. Jana Černého, R. Chalupy, inž. Dostálka, inž. Nováka, dr Uhlíře, Vávry, Bolena a druhů ohledně rychlé pomoci krajům v povodí řek na českém severovýchodě, poškozeným živelními pohromami. - 145. Návrh posl. Netolického, Srby, Adámka, Pekárka, inž. Nováka a druhů ohledně rychlé pomoci krajům v povodí Labe na českém východě, živelní povodní poškozeným. - 186. Návrh posl. V. Beneše, Remeše, Pika a soudr. ohledně pomoci obci Zvíkovu v okrese Zbirožském, postižené živelní pohromou. - 297. Návrh posl. Krejčího a druhů na zmírnění škody, způsobené živelní pohromou v obci Hlavaticích. - 308. Návrh posl. Schuberta a druhů o živelních škodách, způsobených krupobitím v obcích Eisendorfu, Ruštejně, Valdsdorfě, Frančině huti, Pleši a jiných. - 321. Návrh posl. Krejčího, Adámka, dr Nováka, dr Noska a druhů na zmírnění škod způsobených živelní pohromou v obci Sněti.

519. II. Zpráva zemědělského výboru o návrhu tisk 444 posl. dr Tiso a spol. na poskytnutí podpory pohořelým v obci Štiavniku a o návrzích na státní podporu krajinám živelními katastrofami postiženým.

519. III. Zpráva výboru soc.-politického o iniciativních návrzích tisky: 262 (posl. Burian a soudr.), 268 (posl. Grebáč-Orlov a druzi), 293 (posl. Zajicek, Tichi a druzi), 294 (posl. Platzer a druzi), 296 (posl. Wagner, Tichi a druzi), 308 (pcsl. Schubert a druzi) a 313 (posl. Hodina, Tichi a druzi).

519. IV. Zpráva výboru rozpočtového o návrzích: tisky 105, 145, 186, 262, 268, 293, 294, 296, 297, 308, 313, 321, 396 a všech ostatních, týkajících se živelních a požárních pohrom.

Předseda: Počátkem schůze byl tiskem rozdán Zápis o 22. schůzi posl. sněmovny.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

478. Návrh posl. Tučného, Laubeho a druhů na vydání zákona o starobním zaopatření pro osoby, jež nejsou účastny starobního pojištění podle zákona o pojištění dělníků pro případ nemoci, stáří a invalidity.

479. Návrh posl. Laubeho, Tučného, Davida a druhů, jímž se mění a doplňuje zákon o úrazovém pojištění dělníků.

480. Návrh posl. Tučného, Procházky a druhů na změnu zákona ze dne 19. července 1921, č. 267 Sb. z. a n., o státním příspěvku k podpoře nezaměstnaných.

481. Návrh posl. Zeminové, Trnobranského, Tučného a spol., aby byl vydán zákon o zřízení "Státního hospodářského úřadu republiky Československé".

504. Návrh posl. Kršiaka, Čulena a súdr., aby bola poskytnutá pomoc postíženým povodňami domkárom a malorolníkom v okolí Humenné, Snina a Stakčin v župe Košickej.

506. Návrh posl. Štětky, Dědiče, Schmerdy a soudr. o daněprostém existenčním minimu.

Předseda: Výboru imunitnímu přikazuji tyto žádosti:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Žádosti:

okr. soudu v Sedlčanech ze dne 22. června 1926, č. T 325/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Jiráčka pro skutkovou podstatu přestupku urážky na cti podle §u 491 tr. z., čl. V zákona ze dne 17. prosince 1862, č. 8 ř. z. z r. 1863 a přestupek podle §u 312 tr. z. (č. J 217-II),

zem. trest. soudu v Praze ze dne 25. června 1926, č. Tk XXII 5101/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro zločin veř. násilí podle.§u 81 a §u 82 tr. z., přečin proti veř. pokoji a řádu, shluknutí podle §u 283 tr. z. a přestupek proti bezpečnosti majetku podle §u 468 tr. z., jichž se dopustil na táboru dne 11. června 1926 na Havlíčkově náměstí v Praze (č. J 218-II).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností a výboru soc.-politického o návrhu posl. Al. Beneše, Jiráčka a druhů (tisk 330) na změnu §u 151 živn. řádu (Novela z r. 1907) (tisk 508).

Zpravodajem výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností je p. posl. Náprstek, zpravodajem výboru soc.-politického p. posl. Vávra.

Uděluji slovo prvému zpravodaji, panu posl. Náprstkovi.

Zpravodaj posl. Náprstek: Slavná sněmovno! Navrhovaný zákon zjednodušuje přikazování pokut za přestupky živnostenského řádu a stanoví jich přikazování ve prospěch fondu živnostenských škol pokračovacích, jež by spravovalo ministerstvo školství v dohodě s ministerstvem obchodu.

Dosavadní předpisy živnostenského řádu vedeny byly snahou věnovati předepsané pokuty na nemocenské pojištění pomocníků a učňů a stanovily jich přikázání reservním fondům nemocenských pokladen.

To zajisté mělo svůj význam v prvopočátečné době nemocenského pojištění. Při dnešním rozsahu nemocenského pojištění pozbyly tyto příspěvky značně na svém významu a proto bude přikázání pokut za přestupky živnostenského řádu namnoze znamenati ulehčení agendy nemocenských pokladen při počátku platnosti zákona o starobním a invalidním pojištění.

Částky vybraných pokut jsou pro celkové hospodaření okresních nemocenských pokladen celkem bezvýznamné, neb o náklady na nemocenské pokladny je postaráno mnohem účinnějším způsobem. Neznamená proto poslání návrhu zákona nepřátelské stanovisko proti nemocenským pokladnám, a tyto budou zajisté již z ohledu na kulturní účel souhlasiti s navrhovaným zákonem.

Živnostenské pokračovací školství, tato popelka mezi odborným školstvím, odkázáno je dnes na celkem skromné příspěvky zemské, obchodních a živnostenských komor, živnostenských společenstev a obcí vedle státu, jenž hradí veškerý jejich osobní náklad.

Živnostenské pokračovací školství postrádá dnes vlastních místností a je nuceno vyhledávati umístění v budovách obecných a občanských škol. Počátek vyučování položen je často v čase několika minut po ukončení pravidelného vyučování na škole obecné a měšťanské. Krátká přestávka nestačí namnoze na řádné provětrání vyučovacích místností, čímž ohroženo je zdraví nejen žáků, učňů, ale i vyučujících učitelů.

Z fondu nebyly by pouze podporovány stavby samostatných budov, nýbrž i doplňovány učebné pomůcky a zdokonalováno dílenské zařízení.

Význam vzdělání živnostenského dorostu není namnoze správně oceňován. Rozvoj jeho není pouze v zájmu rozvoje živností a průmyslu, nýbrž i v zájmu státu.

Neznalost živnostenského řádu je v nejčastějších případech vinna na přestupcích téhož, i jest spravedlivo věnovati pokuty k účelu, směřujícímu k vzdělání živnostenského dorostu i po této stránce.

Z těchto důvodů navrhuji jménem výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností schválení zmíněného zákona ve znění zprávy výborové. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo druhému zpravodaji, panu posl. Vávrovi.

Zpravodaj posl. Vávra: Slavná sněmovno! Návrh zákona, jímž se pokuty ukládané pro přestupky živnostenského řádu, po případě živnostenského zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi přikazují pro účely živnostenských škol pokračovacích (škol učňovských), je rázu kulturního, a jistě že každý uzná, že toto pokračovací školství potřebuje náležitého doplnění. Víme, že ministerstvo školství a také ministerstvo obchodu v tomto případě nemohlo konati svoji povinnost, a je tudíž povinností naší, abychom se o toto živnostenské školství starali docela jiným způsobem, než jsme se starali v době dřívější.

Vzhledem k tomu soc.-politický výbor ve své poradě přijal tuto osnovu a doporučuje ji také k ústavnímu schválení.

Při projednávání tohoto návrhu zákona v soc.-politickém výboru byla také přijata resoluce posl. Tučného, která zní: "Ministerstvu školství a nár. osvěty se ukládá, aby tam, kde živnostenské školy pokračovací mají vlastní budovy nebo místnosti, poskytlo školním výborům prostředky k opatření vlastních učitelských sil v hlavním povolání, čímž se státní náklad nezvětší."

Doporučuji také tuto resoluci ke schválení. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava tedy odpadá. Přistoupíme k hlasování.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Osnova zákona má 3 články, nadpis a úvodní formuli.

Jelikož pozměňovací návrhy nebyly podány, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek proti tomu není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 3 články, nadpisem a úvodní formulí, ve znění doporučeném pány zpravodaji, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém.

Druhé čtení provedeme při vyřizování odst. 9 dnešního pořadu, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu.

Jest nám ještě hlasovati o resoluci, otištěné ve zprávě výborové.

Kdo souhlasí s touto otištěnou resolucí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. I tato resoluce je přijata.

Tím vyřízen je 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

2. Zpráva výboru zemědělského o vládním návrhu (tisk 318) zákona o úpravě poměrů družstev Podkarpatské Rusi (tisk 510).

Zpravodajem je pan posl. Bistřický. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Bistřický: Slavná sněmovno! Návrh zákona na úpravu poměrů družstev na Podkarpatské Rusi, o kterém mám za zemědělský výbor čest referovati, jest již od r. 1919 očekáván na Podkarpatské Rusi. Čekají jej od té doby, kdy byl vyhlášen pro Slovensko zákon č. 210 z 15. dubna 1919. Účelem jeho je zachrániti družstva na Podkarpatské Rusi a zvláště družstva zemědělská a úvěrová před zánikem, do kterého je vhání dosavadní jejich vázanost k centrálám budapešťským, tedy zahraničním, a celý systém, kterým právě družstevnictví Podkarpatské Rusi bylo vázáno. Dále je v intencích zákona postaviti družstevnictví Podkarpatské Rusi, jakožto důležitou složku národohospodářského činitele, znamenajícího veliký sociální pokrok, na nové zdravé základny, tím že uzákoňuje povinnou revisi a kontrolu.

Družstevnictví na Podkarpatské Rusi spočívá na uherském obchodním zákoně (XXXVIII. zák. čl. z r. 1875) a na zák. čl. XXIII z r. 1898. Posledně jmenovaný zákon nutí družstva, aby se připojila k budapešťským centrálám, které poskytují družstvům k tomuto ústředí přičleněným dalekosáhlé výhody berní. Družstva na základě zákona obchodního, tedy berních výhod neužívající, byla organisována v silné společnosti Hanďa. Centrály budapešťské těšily se všemožné podpoře a pomoci vlád i společnosti maďarské, poněvadž jich posláním bylo šířiti maďarisaci na poli hospodářském v území nemaďarském. Využily nízké úrovně vzdělanosti drobného lidu k úplnému ovládnutí družstev svými revisory a úředníky, strhly na sebe jich obchodní vedení a vykonávaly na družstva všemožný politický nátlak.

Ústředny pešťské, které byly založeny, vedeny a financovány maďarskými politiky, nevychovávaly lid k družstevnictví maďarskému, nic jim nezáleželo na prospěchu, který znamenají družstva pro obyvatelstvo, ano ony potlačovaly systematicky aktivní účast členů tím, že do správy daly jmenovati jen osoby jim vyhovující, politické exponenty a celou účetní správu, bilancování pak prováděly svými úředníky.

Po stránce obchodní vázána jsou družstva na Podkarpatské Rusi tím, že ukládala u budapešťských centrál svoje přebytky, brala u nich půjčky a vykonávala u nich nucený nákup. Jest jisto, že tento stav potřebuje nápravy. Státním převratem družstva octla se v neudržitelném stavu, neboť na jedné straně byla potvrzena platnost uherských zákonů z 28. října 1918, na druhé straně členský poměr Podkarpatoruských družstev k cizozemským centrálám nesrovnává se se samostatným postavením naší republiky a vyžaduje nápravy i z příčin politických, právních a hospodářských.

Tuto nápravu má přivoditi navrhovaný zákon. Jeho cílem jest přiměřeně rozvázati poměr družstev na Podkarpatské Rusi k centrálám zahraničním. Na místo nich zavádí zákon nová ústředí, která mají převzíti funkce starých centrál, to je vykonávati revisi, kontrolu činnosti a, co u starých centrál nebylo, pěstovati i ducha družstevního.

Hlavním dnes nejpalčivějším úkolem je provésti likvidaci vztahů podkarpatoruských družstev k bývalým budapešťským centrálám. Tyto likvidace se vykonají najednou, jistě cestou kompensace, a tento moment právě vedl k tomu, aby orgánům, které mají tuto likvidaci připraviti, jimiž mají býti svazy (ústředí) družstev, dostalo se jistých předností, aby jim byla dána jistá exekutiva proti družstvům renitentním a aby byla vyslovena vázanost družstev k novým ústředím, aby tato mohla vykonávati svůj úkol, sloužící veřejné prospěšnosti.

Po převratu bylo na Podkarpatské Rusi 311 družstev, z nichž bylo 154 úvěrních a spořitelních. Uvážíme-li, že veškeré přebytky obchodních družstev a úspory u družstev úvěrních a spořitelních jsou až dosud uloženy v Budapešti, odkud nemohly býti vydobyty, vidíme, jak je nutno zavésti již konečně i zde pořádek a učiniti vše, aby družstva na Podkarpatské Rusi mohla opět získati u lidu ztracenou důvěru.

Tento návrh zákona jest jednou částí tohoto úkolu; druhou část, zákon o výpomoci úvěrním družstvům na Podkarpatské Rusi částkou až do 5 mil. Kč, odhlasovala slavná sněmovna již včera a jsem tedy přesvědčen, že i tento zákon jako akt nutné a dlouho očekávané spravedlnosti bude slavnou sněmovnou schválen v navrhovaném znění.

Z důvodů, které jsem si dovolil přednésti k vládnímu návrhu zákona o úpravě poměrů družstev Podkarpatské Rusi, dovoluji si slavné sněmovně návrh zákona tohoto ve smyslu zprávy výboru zemědělského ke schválení doporoučeti. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Ke slovu se přihlásil pan posl. Mondok. Zahájím proto rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická byla stanovena 20 minutami. (Námitek nebylo.)

Námitek není, lhůta stanovená je schválena.

Dávám slovo p. posl. Mondokovi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP