Pátek 25. června 1926

Kdo souhlasí s návrhem posl. dr Kubiše a druhů, aby imunitní případ posl. Zeminové byl vrácen výboru imunitnímu, k novému projednání, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Kdo nyní souhlasí s návrhem zprávy výborové s vyloučením případu posl. Zeminové, jenž byl vrácen výboru, to jest, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Haruse, Jílka, Knejzlíka, Kreibicha a Šafranko pro zločiny uvedené v žádosti zemského trestního soudu, a aby nesvolila k trest. stíhání poslanců: Dědiče, Elstnera, dr Frankeho, Haiplicka, Hakena, Hrušky, Kollárikové, Kršiaka, Landové-Štychové, Majora, Mikulíčka, Muny, Netolického, Neuratha a Štětky, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Žádám za sečtení hlasů.

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného výsledku sčítání hlasů vyslovilo se pro návrh 151 hlasů, proti návrhu 108 hlasů.

Většina tedy vyslovila se pro návrh a návrh mnou přednesený je přijat. (Komunističtí poslanci zpívají "Internacionálu".)

Podotýkám, že žádost zem. trest. soudu zůstává nevyřízena, pokud jde o pány posl. Hirschla, Čulena, Bolena, Lance, Sedorjaka, Bergmanna a Zeminovou.

Tím vyřízen je poslední, 10. odstavec pořadu a přikročím k ukončení schůze.

Prve však učiním ještě některá presidiální sdělení a opatření.

Pan posl. dr Czech podal mně dne 16. června t. r. dotaz, v němž protestuje proti použití §u 57, odst. 2 jedn. řádu, při hlasování o celním sazebníku, dovozuje, že nebylo ho použito správně, a táže se mně:

1. jak ospravedlním způsob hlasování, jehož jsem tu použil,

2. jak zvláště ospravedlním, že jsem dal hlasovati o určitých libovolně vyňatých návrzích pozměňovacích, že jsem však převážnou většinu návrhů z hlasování vyloučil.

Své odpovědi na tento dotaz předesílám, že protest, který pan tazatel v dotazu uvedl, nemůže býti podle §u 71, odst. 1 jedn. řádu předmětem jednání, a dále, že podle §u 70 jedn. ř. každý poslanec smí se dotazovati předsedy sněmovny po jeho opatřeních, nemá však práva žádati od něho ospravedlnění.

K postupu při hlasování o celní předloze dne 12. t. m. podotýkám: Postup hlasovací mnou navržený opřen jest o ustanovení §u 57, odst. 2 jedn. řádu, tedy o ustanovení platné přes to, že snad nebylo dosud s výslovným odvoláním se na tento paragraf praktikováno. Mimořádně vysoký počet návrhů podaných v tomto případě k celní osnově, z nichž celá řada byla v denním tisku předem ohlášena a označena jako obstrukční, přiměl mne k opatření podle § 57, odst. 2, aby se hlasování o návrzích těch zjednodušilo a aby při tom ve smyslu 1. odstavce tohoto paragrafu přece jen vyšel najevo pravý názor většiny. Sněmovní většina mnou navržený způsob hlasování schválila a tím mne zprostila jakékoli zvláštní odpovědnosti za postup při hlasování tom.

Odmítám dále tvrzení páně tazatelova, že bych byl určité pozměňovací návrhy z komplexu jich libovolně vyňal a k hlasování předložil, kdežto ostatní z hlasování vyloučil. Předložil jsem k hlasování především návrhy, jichž přijetí doporučili zpravodajové obou výborů. Ostatních návrhů jsem z hlasování nevyloučil, nýbrž hlasování o nich odpadlo prostě proto, že se většina sněmovny vyslovila pro znění zákona tak, jak je doporučili zpravodajové.

Výbor soc.-politický, jemuž byla přidělena osnova zákona o státním příspěvku k chudinským podporám starobním (tisk 279), usnesl se ve schůzi dne 25. června 1926 požádati za prodloužení lhůty dané jemu sněmovnou ku projednání této vládní osnovy.

Navrhuji na základě §u 35 jedn. řádu, aby výboru soc.-politickému byla k jeho žádosti prodloužena lhůta k podání zprávy o zmíněné osnově o 14 dní.

Kdo s navrženým prodloužením souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Prodloužení lhůty jest schváleno.

Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Dotazy:

posl. Petrovického, dr. Samka a spol. ministru spravedlnosti o náhradě za ušlý výdělek přísedících živnostenského soudu;

posl. Petrovického, dr Samka, Votruby a spol.:

ministru spravedlnosti o vazbě knih a soudních spisů ve vlastní režii trestanci a káranci,

ministru veř. prací v otázce dodávkového řádu;

posl. dr Lukavského, inž. Dvořáčka a spol. ministru soc. péče o postupu živnostenského inspektora ve Strakonicích dne 19. června 1926 proti pekaři Vojtěchu Červinkovi;

posl. Bartela a druhů ministru financí o výplatě úroků z odškodňovacích dluhopisů;

posl.Sladkého ministru vnitra o provokativním chování katolického faráře ve Starém Jičíně v den narozenin presidenta republiky;

posl. Siegela ministru vnitra o zálohách na tisk kandidátních listin.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

520. Zpráva menšiny výboru imunitního o žádosti státního zastupitelství a zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním některých členů poslanecké sněmovny.

523. Zpráva výboru imunitného o žiadosti zem. trest. súdu v Prahe o súhlas s trest. stíhaním posl. Harusa, Šafranka, Hirschla, Čulena, Haiplicka, Elstnera, Dědiča, Hrušku, Kollárikovej, Jílka, Mikulíčka, Kreibicha, Kršiaka, Landovej-Štychovej, Majora, Munu, Neuratha, Bolena, Hakena, Štětku, Zeminovej, dr Frankeho, Knejzlíka, Lanca, Netolického, Bergmanna, Sedorjaka pre zločiny, poťažne priestupky proti zákonu na ochranu republiky; posl. Harusa, Šafranku, Kollárikovej, Jílka, Mikulíčka, Kreibicha, Munu, Neuratha, Zeminovej, Bergmanna pre zločiny podľa § 85 a), b) a § 87 trest. zák. a posl. Knejzlíka pre zločin podľa § 152 a § 155 a) trest. zák.

518. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 424), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k schválení prozatímní úprava obchodních styků mezi republikou Československou a republikou Tureckou, sjednaná výměnou not v Angoře dne 11. dubna 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 21. května 1926, č. 77 Sb. z. a n.

526. Zpráva výboru soc.-politického o návrhu posl. Stenzla, dr Spiny, dr Luschky, inž. Junga a druhů (tisk 240), aby vydán byl zákon, jímž se mění §§ 275 a 276 zákona ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

524. Zpráva výboru kulturního o vládním návrhu (tisk 490) zákona o reorganisaci vysoké školy obchodní v Praze.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

412. Naliehavá interpelácia posl. Hrušovského, Špatného a spol. min. predsedovi o prideľovaní zbytkových statkov Štátnym pozemkovým úradom jednotlivým členom Národného shromaždenia a ich príbuzným.

453. Naléhavá interpelace posl. dr Gagatko a spol. vládě o vládním nařízení, jímž se provádí zrušení žup na Podkarpatské Rusi a jich sloučení v jedinou župu se sídlem v Mukačevě.

463. Naléhavá interpelace posl. Netolického, Slavíčka, Práška a spol. ministru financí v záležitosti daňové reformy a úlev daňových pro živnostníky a zemědělce.

464. Naléhavá interpelace posl. Stivína, Koudelky a soudr. ministru spravedlnosti o tiskové praxi.

465. Naléhavá interpelace posl. dr Franke, Zeminové, Stříbrného a druhů ministru spravedlnosti o konfiskaci "Večerního Českého Slova" č. 139 ze dne 18. června 1926 a časopisu "Hlasy státních zaměstnanců" č. 6, ročník III ze dne 18. června 1926.

498. Naléhavá interpelace posl. Hakena, Haruse, Hrušky a soudr. min. předsedovi a ministru vnitra o zločinném chování se státní policie při dělnických projevech.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

507. Odpovědi:

I. min. spravedlnosti na interp. posl. Stivína, Koudelky a soudr. o tiskové praxi (tisk 464),

II. min. spravedlnosti na interp. posl. dr Franke, Zeminové, Stříbrného a druhů o konfiskaci "Večerního Českého Slova" č. 139 ze dne 18. června 1926 a časopisu "Hlasy státních zaměstnanců" č. 6, ročník III, ze dne 18. června 1926 (tisk 465).

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

521. Návrh posl. Bolena, Chlouby, Jílka a soudr. na poskytnutí pomoci postiženým živelními pohromami v okresu novobydžovském, zejména ve Starých Smrkovicích a Ohnišťanech.

522. Návrh posl. dr Dérera a súdr. ohľadne náhlej pomoci pri povodňovej katastrófe na rieke Dolnej Moravy na Slovensku.

494. Návrh posl. Kopasze, Mikulíčka, Jurana a soudr. na vydání zákona, jímž se stanoví nová lhůta pro přihlášky válečných poškozenců o důchody podle zákona o požitcích válečných poškozenců.

495. Návrh posl. dr Hajna, dr Gagatko, inž. J. Nečase, dr Reháka, Vávry a spol., kterým se mění zákon ze dne 14. dubna 1920, č. 290 Sb. z. a n., o zrušení rokoviny a kobliny na Podkarpatské Rusi a na Slovensku.

525. Návrh posl. Ježka, dr Matouška, G. Navrátila a spol. na změnu zákona ze dne 15. října 1925, č. 221 Sb. z. a n., o nemocenském pojištění veřejných zaměstnanců.

527. Návrh posl. dr Ravasza a spol., aby bola poskytnutá súrna podpora obciam a jednotlivým roľníkom na okolí Vrábel povodňou postihnutým.

529. Návrh posl. V. Beneše, Remeše, Pika a soudr., aby z vládních prostředků poskytnuta byla obcím a obyvatelům okresu sušického, postiženým krupobitím dne 24. t. m., nutná podpora.

Předseda: Končím schůzi a podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze svolána byla písemně s pořadem, který podle §u 40 a §u 9, lit. d) jedn. řádu určí předsednictvo.

Námitka proti tomu není? (Nebyla.)

Námitek není. Jest přijato.

(Konec schůze ve 3 hod. 15 min. ráno v sobotu

dne 26. června 1926.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP