Pátek 15. října 1926

Již roku loňského v důsledku podobných velkých záplav vodních byla připravena velká akce zákonodárná pro regulování vodních toků a vybudování celého vodního hospodářství v našem státě. Akce ta však povážlivě vázne pro odpírání nutných finančních prostředků a naši zemědělci s velkým roztrpčením přihlížejí k tomu, jak tento veliký úkol hospodářský, který se dotýká zájmů celostátních, je stále zanedbáván.

Stejně tak odkládá se řešení otázky zveřejnění živelního pojišťování zemědělského, která již několikráte byla v zásadě schválena v resolucích Národního shromáždění a která byla též v programu minulých vlád.

Jestliže tuto smutnou kapitolu ohromných živelních pohrom předvádíme v této souvislosti, činíme tak také za tím účelem, abychom zobrazili letošní těžkou situaci našeho zemědělství. Nepřehlížíme ani tu okolnost, že podobné živelní kalamity dostavily se většinou v menším rozsahu též v jiných státech, takže zmenšený výsledek sklizně polních plodin vyvolal na světovém trhu mírné stoupnutí cen, které však nepřekročilo v průměru zvýšení 10 až 15%. Nelze tudíž činiti žádných výtek domácímu zemědělství pro nějaké zdražování obilí a jiných plodin, poněvadž zejména na našem domácím trhu zvýšení to se projevilo daleko menší měrou než v některých jiných státech. Naše kruhy zemědělské šly tak daleko, že nemohouce spoléhati na nějakou vydatnou pomoc se strany státu, organisovaly vlastní akci pro sebrání různých naturalií, osiva, sadby, píce, bramborů a jiných potravin, jakož i finančních prostředků ve vlastních řadách, aby takovýmto způsobem přispěly ke zmírnění nouze a těžké hospodářské situace zemědělců v nejhůře postižených oblastech. Akce ta setkala se poměrně s dobrým výsledkem a je dokladem nejen stavovského uvědomění našeho rolnictva, ale i loyálního plnění povinností v zájmu udržení zdravého hospodářského života v našem státě.

Daleko větší škodu nežli produkce obilná utrpěla naše produkce řepná. Následkem velkého poklesu cen cukru na světovém trhu nabídl cukrovarský průmysl našim pěstitelům řepy letos na jaře ceny asi o 25 až 30% nižší, takže v důsledku toho dostavil se v celém státě velký pokles osevné plochy, který se odhaduje na 15.7%, takže místo 311 tisíc ha bylo oseto toliko 264 tisíc ha. Nejen to, dobře víme, že následkem živelních pohrom a kalamit dostavil se i velký pokles sklizně cukrovky po 1 ha, který se odhaduje proti roku loňskému na 30%, a jelikož cena cukrovky poklesla o 25 až 30%, jeví se úbytek finanční proti roku loňskému téměř 47%, čili naše řepná produkce vykazuje letošního roku úbytek - nechci dále zdržovati podrobnými daty - téměř na 770 milionů Kč.

Tato obrovská kalamita, která postihla naši produkci řepnou, dotkla se nejen zájmů našeho zemědělství, ale i celého národního hospodářství, poněvadž projevil se i úbytek výroby cukru, toho našeho zlata exportního, a to o celou třetinu.

Pokud se týče ceny cukru pro domácí konsum, je pravda, že při projednávání daně cukerní letošního roku v měsíci červnu bylo uvažováno, že cena cukru ve velkoobchodě stoupne toliko o 20 Kč, ale v důsledku neúrody a celkového poklesu výroby cukerní, a poněvadž výrobní náklady, jmenovitě režie generální a také do jisté míry režie výrobní nikterak se nezmenšily v tomto poměru, nelze se uzavírati tomu, že cenová kalkulace z měsíce června zasluhuje určité modifikace a korektury. Cukrovarský průmysl postavil se na stanovisko, že stojí na basi ceny světové s určitou přirážkou, odpovídající dani cukerní a dnešním výrobním nákladům. Proti této zásadě nebylo by zajisté námitek, bude-li ovšem loyálně cukrovarským průmyslem dodržována. A tu spoléháme na vládu, že udrží si toto svoje právo, aby kontrolovala postup cukrovarnického průmyslu tak, aby nenastalo nepřiměřené a neodůvodněné zdražení cukru. (Souhlas.)

V souvislosti s tím chceme vyhověti všeobecné zásadě národohospodářské, že přejeme sdružování určitých odvětví v silné organisace v zájmu stabilisování hospodářských poměrů a regulování výroby v poměru k odbytu. Ale naproti tomu musíme zdůrazniti zájem a právo státu, bdíti nad všemi nepříznivými výstřelky podobných silných organisací, aby nezneužívaly silného svého postavení v hospodářském životě ke škodě státu nebo jeho obyvatelstva. (Výborně!)

Stejně neutěšeně, jako jsem objasnil situaci našeho obilnářství, cukrovarnictví a řepařství, utváří se i situace našeho bramborářství. U bramborářství odhadujeme pokles produkce nejméně o 20 milionů q, čili rovněž asi o třetinu, což znamená finanční ztrátu 800 mil. Kč. Následkem slabší úrody zemáků letošního roku, kterou způsobily živelní pohromy a deště atd., projevily se ve veřejnosti určité obavy o zásobování obyvatelstva touto nutnou potravinou lidovou, kteréžto obavy byly zbytečně určitou částí tisku ještě vystupňovány určitým štvaním atd. a tím vlastně živena spekulace.

Konstatuji ještě stručně, abych se nerozšiřoval, že naše zemědělské organisace vykonaly vše, co bylo v jejich moci, abychom udrželi hladké a řádné zásobování brambory v konsumu.

Jakmile se projevily a stupňovaly obavy o zásobování, naše ústřední organisace družstevní zahájily ihned na pražském trhu rozprodej levných zemáků bez výdělku, a to se slevou 50 Kč na metráku. Oproti 1.40 Kč v detailu prodávaly naše organisace ve svých skladištích za 90 hal. Naše organisace bramborářská nabídla ústředí konsumních družstev, že bude celou jejich potřebu brambor krýti. Tato nabídka byla však málo zdvořile odmítnuta. (Slyšte! Slyšte!) Šli jsme tak daleko, že jsme tlumili vývoj cen a ujednali jsme proto ceny průmyslových zemáků, které platily pro dodávku do škrobáren a lihovarů, jenom o tři koruny vyšší než loni. Bylo však chybou, že jiní činitelé neplnili své povinnosti jako organisace zemědělské. Vláda neprodloužila tarifní slevy 50% dovozného, které platila od převratu až do konce letošního srpna. Proč? Právě v té době, když bylo třeba převážeti brambory z odlehlých oblastí bramborářských do vzdálených krajů konsumentských, mohla býti udržena sleva dále, když byla udržena celých 8 roků.

Konstatuji dále, že průmysl bramborářský, lihovary a škrobárny uložily si letošního roku nejkrajnější mez co do zpracování zemáků. Lihovary zpracovaly o 50% méně než loni a škrobárny o 60%, takže celková potřeba bude toliko asi 1,500.000 q, tedy asi 3% letošní sklizně. Usuzuji, že z celkové sklizně zemáků, která jest velice špatná a odhaduje se na 40, 45 milionů q, mohla by býti přece spotřeba konsumu, která se odhaduje asi na 10 mil. q, krásně kryta, kdyby nebylo zasahováno nijak rušivě do vývoje trhu. Konstatuji zde, že na př. v pondělí byl povolen dovoz zemáků z ciziny konsumním družstvům a hned v úterý projevilo se stoupnutí ceny o 5 Kč na pražské burse. Druhý týden o dalších 5 Kč. Považovali jsme to za spekulaci, která se projevila po povolení dovozu brambor a zakročili jsme, aby dovoz byl rozšířen také na všechny ostatní příslušné činitele, na obchodníky, živnostníky a zemědělské organisace, které provozují zásobování brambory v oněch nouzových okresech, které byly stiženy povodněmi. To jsou ty různé prostředky, kterými pracujeme k tomu, abychom udrželi zásobování brambory v normálních mezích, aby celé období podzimní bylo zužitkováno k zásobování našeho obyvatelstva brambory.

Takto jsem stručně objasnil všeobecnou situaci našeho zemědělství v letošním hospodářském roce a nyní, když shrnuji ty úžasné cifry, a spočítám-li přibližně odhadnuté škody, u produkce obilní 500 milionů, u produkce řepné přes 700 milionů a u produkce bramborářské na 800 milionů Kč, přicházím k úžasné cifře 2 miliardy Kč, vedle jiných věcných škod, způsobených těžkými živelními pohromami.

Tuto situaci nutno míti na zřeteli při posuzování otázek zásobovacích a cenových v našem státě. Přes to však chci dokázati, že v našem státě nepanuje žádná drahota, že vývoj poměrů zásobovacích i cenových probíhá za dosti normálních poměrů. Dokazuji to takto: Mám zde průměry cenové za minulý rok a ze září roku letošního, poněvadž říjen ještě není statisticky zjištěn. Průměr loňský u pšenice činil 226 Kč, v září letošního roku byl 228 Kč, tedy o 2 Kč více. To je jediná položka, kde je více, potom ještě u brambor. U žita byl loňského roku průměr... (Posl. Stašek: Pšenice je teď dražší!) Ano, teď v říjnu, ale já mluvím o září, a to podle úředních dat Státního úřadu statistického.

Loňského roku byl u žita celoroční průměr 195 Kč, letos 170 Kč, u ječmene 212 Kč, letos v září 157 Kč, u ovsa 178 Kč, letos 140 Kč, u mouky pšeničné 336 Kč, letos v září 342 Kč. Brambory vykazují zvýšení, jehož příčiny jsem objasnil. Loňského roku byl průměr 54 Kč, letos v září 70 Kč.

U masa hovězího byl loňský roční průměr 13.50 Kč, letos 12 Kč, u vepřového loňský průměr 13 Kč, letošní 12.50 Kč, u sádla 16 Kč, letos 15 Kč, u másla loni 29 až 30 Kč, letos 27 Kč. Z tohoto výkazu dokazuji, že podle velkoobchodních cen jeví se všude zlevnění dosti podstatné, toliko u mouky pšeničné a brambor jest mírné stoupnutí. Vážení pánové! Naproti tomu ovšem jeví se velmi pronikavé klesnutí cen u výrobků zvířecích, masa, mléka, tuků atd. Víme, že následkem neúrody polních plodin nastaly některé cenové výkyvy, jako u pšenice, ale za to jest všeobecný pokles cen výrobků zvířecích. Sdělím je podle záznamu pražské tržnice, a to ceny z loňského srpna a ze srpna letošního.

U hovězího dobytka, u volů jsou ceny letos nižší o 16%, u býků o 24%, krav 15%, u volů původu slovenského o 13% na živé váze. Maso ve velkém pokleslo všeobecně o 10 až 16%. V drobném prodeji, tedy za 1 kg, hovězí přední kleslo ze 14 Kč loňských na 13.50 Kč, tedy o 3.6%. Maso telecí jest letos levnější o 28%, skopové o 23% podle záznamů pražské tržnice. Maso vepřové o 12%, mléko o 5%, máslo o 11%, lůj hovězí o 16%, sádlo vepřové o 16%. Ceny zeleniny poklesly proti loňskému roku o 20 až 50% u všech druhů. (Posl. A. Chalupa: Pak statistický úřad nemluví pravdu!) Já béřu ceny z indexu a jest vaší věcí, abyste si data přezkoumali.

Přes to, že nastaly určité minimální výkyvy cenové, zejména u obilnin, konstatuji, že chléb, - a to jest nejdůležitější, - zdražen proti loňskému roku není. V měsíci červenci a srpnu loňského roku stál 1 kg žitného chleba, jako standardní veličiny, 3.20 Kč, v září 3 Kč a letošního roku v září a říjnu stojí také 3 Kč. Kde je drahota chleba? Není, neexistuje. (Výkřiky.)

S klidným svědomím a uspokojením, že se poměry u nás vyvíjejí v normálních kolejích, prohlašujeme, že u nás není žádné drahoty. Maso, tuky, mléko a všechny zvířecí výrobky proti loňskému roku poklesly a tak plně vyvažují mírné zvýšení cen, zejména u obilnin, které tu a tam se dostavilo.

Druhým měřítkem pro kontrolu cenových poměrů a zjištění domnělé drahoty bývají indexy. Jsou to mylné zprávy, které se rozšiřují a bývají publikovány i v tisku, o indexech. Je velikou chybou, jestliže někteří činitelé porovnávají cenové indexy tak, že vycházejí od dubna letošního roku. Duben a květen letošního roku vykazují nejnižší niveau cen u zemědělských výrobků, a to katastrofálně nízké. To byla doba krise, kdy jsme poukazovali, že ceny se zhroutily pod cizí spekulací o 50%. Od těch cen se nemůže vycházeti. I páni socialisté letos v dubnu i květnu uznávali, že ceny zemědělských výrobků klesly úžasným způsobem, že tu krise zemědělská jest a nesmí se proto vycházeti od indexů cenových z těchto měsíců.

Chceme-li vycházeti od správné zásady, musíme bráti rok loňský. Nyní sdělím, že při porovnávání cenových indexů velkoobchodních z posledních měsíců letoška - já beru září - a loňského roku, vidíme všude pokles všeho až na dvě položky. Pšenice poklesla proti loňskému roku o 29 stupňů, žito o 118 stupňů, ječmen o 362°, oves o 249°. Jedině mouka pšeničná stoupla o 35°, ale žitná klesla o 55°. Brambory jedlé stouply ovšem o 440°. Maso hovězí kleslo o 106°, vepřové o 4°. Je viděti i z druhého měřítka, z indexu velkoobchodních cen, že není tu drahoty a stoupnutí cen, naopak že se ceny vyrovnávají na tom průměru asi jako loňského roku.

Nejzajímavějším ovšem měřítkem pro zjištění drahoty jsou t. zv. indexy životních nákladů, jak je zjišťuje Státní úřad statistický pro několik set dělnických a úřednických rodin. Nejzajímavější jest to, že i tyto indexy životních nákladů, propočítané pro průměrnou dělnickou a úřednickou rodinu, vykazují rovněž pokles proti roku loňskému a zejména pozoruhodný pokles je u položky "výživa". Mám zde výkaz. Index celkový činil loni v srpnu u dělnické rodiny 726 - ve zlatě 105.7 - letos v srpnu činí toliko 723, čili je menší o 1 až 2%. Položka výživy činila roku loňského v celkových 100% životních nákladů rodiny dělnické 64.56%, kdežto letos v srpnu jen 63.51%, čili je tu pokles o 1%.

Kde je drahota? Podobně ukazuje poměr, že u indexu životních nákladů úřednické rodiny, rovněž podle úředních dat, jak celkový index životních nákladů tak položka výživy vykazují pokles o 1 až 2%.

Z těchto výkazů životních nákladů, sestavených pro rodiny dělnické a úřednické, je přesvědčivě prokázáno, že životní náklady těchto rodin v letošním roce nejen nestouply, nýbrž vykazují nepatrný pokles. Ten je v celku znatelný zejména u potravin, což je důkazem toho, že zemědělská cla, která byla uzákoněna v měsíci červenci t. r.... (Posl. Pik: Vždyť se vám vysměje celá veřejnost za to, co zde povídáte!) Nemohu vám pomoci, jen vás prosím, abyste si tato data přepočítal. (Posl. Pik: Vy máte obyčejně falešná data!) To nejsou žádná fabrikovaná data, to jsou úřední data. Můj materiál jest vám k disposici. (Posl. Remeš: Podívejte se do rodin dělníků a úředníků!) Pane kolego, takovým způsobem vás nemůžeme přesvědčovati, ale také vás nemůžeme znásilňovati, to je pravda. Předložím vám veškerá svá data, čerpaná z publikaci Státního úřadu statistického, k přezkoušení. Čerpám z úředních dat, že není žádná drahota. (Výkřiky.) Já za to nemohu, že se vaše štvanice o drahotě rozptyluji.

Slavná sněmovno! Konstatuji dále, že index životních nákladů v Československu pohybuje se na indexu valutovém. Vážení pánové, to jest ten nejzávažnější zjev, že index životních nákladů pohybuje se asi tak kolem 102-104, čili na basi parity zlata, kdežto v jiných státech, povězme v Anglii, je index 168, v Německu 140, ve Švýcarsku 155, v Americe 178, v Polsku 182, tedy na celém světě je vyšší. Pánové, před tím nemůžeme uzavírati zraky, to svědčí o tom, že nemáme u nás skoro žádných výkyvů drahotních.

Přicházím ke kapitole, která by byla zajímavá a zasluhovala by jistě rozvedení. Přecházím ji však stručně a konstatuji jedině na základě přesného materiálu, přesných výkazů cenových z plodinových burs, jmenovitě pražské to, co jsme vždy tvrdili, že je pravdou, totiž že zemědělská cla neosvědčila se jakožto nějaký prostředek zdražovací, jakožto nějaký prostředek prohibiční, nýbrž naopak, že splnila poslání, které mají, totiž, aby čelila cizí spekulaci, umožnila odbyt našich zemědělských výrobků atd. (Posl. Pik: Domácí spekulaci!) Cizí spekulaci! Musí mně býti dobře rozuměno. Konstatuji, že když 15. července vešla zemědělská cla v platnost, u všech druhů obilí, u pšenice, žita, ječmene i u ovsa projevil se ne sice prudký, ale přece jen mírný pokles cen. Tento mírný pokles cen činí u pšenice, která interesuje nejširší okruh interesentů, až 8%, neboť před zavedením cel 2. července měla pšenice cenu 228 až 240 Kč, kdežto dnes má cenu 216 až 232 Kč. Je tu tedy v říjnu pokles proti červenci o 12 Kč, t. j. o 8%. Podobně je tomu do jisté míry u žita, ječmene a ovsa. (Posl. Remeš: Na konec ještě na těch clech proděláte!) Neproděláme nic, poněvadž od cel očekáváme pravý národohospodářský účinek, a žádné zdražování. Konstatuji dále, že u mouky cla nezpůsobila žádné zdražení ani o korunu, naopak nastal pokles. Položky ty sdělím. (Posl. Remeš: Chléb je každý den dražší a dražší!) Konstatuji, že chléb je lacinější než roku loňského! (Posl. Remeš: Nemluvíte pravdu!) S klidem sděluji tato data: mouka pšeničná znamenala před zavedením cel 13. července letošního roku, t. j. dva dny před platností cel, na pražské burse 410 Kč, po zavedení cel 27. července klesla cena na 400 až 405 Kč, tedy o 5 Kč. Za dalších 14 dní byla cena opět o 10 Kč nižší a pokles ten je konstantní. U žitné mouky byla cena před zavedením cel 13. července 265 až 270 Kč a po zavedení cel na konci července byla cena 260 až 265 Kč, čili o 5 Kč, t. j. 2% menší. Pánové, to stačí každému, kdo posuzuje nepředpojaté, objektivně, nestranně, tak, jak si ty věci zasluhují s hlediska národohospodářského.

Také konstatuji, že i cla na dobytek nezpůsobila žádného zdražení, nýbrž že nastal pokles proti cenám před zavedením cel. Ceny dobytka jsou nižší o 2, 4 až 8% podle druhu dobytka a také tento pokles je trvalý.

Pokud se týče úhrady domácí potřeby z domácí sklizně obilí letošního roku, je asi tento poměr: U pšenice letošního roku konstatujeme, že se nám jeví schodek asi na 40.000 vagonů, kdežto u žita je přibližně rovnováha a jenom v nejhorším případě bude schodek nějakých 5 až 10.000 vagonů. U ječmene jeví se dosti značný přebytek asi na 40.000 vagonů, u ovsa rovněž asi 20.000 vagonů, takže můžeme konstatovati, že z letošní dosti poškozené sklizně obilní jeví se schodek jenom asi 40 až 50 tisíc vagonů chlebovin, ale naproti tomu 40 až 60.000 vagonů přebytku u ječmene a ovsa, takže položka obilní se takřka vyrovnává.

Otázka zásobování obyvatelstva moukou a chlebem náleží mezi nejdůležitější úkoly hospodářské každého státu a proto musí býti řešena s největší seriosností a v celém rozsahu tohoto velkého problému. A tu netajíme se obavou, že právě v našem státě byla tato otázka dosud značně zanedbávána, zatím co některé státy cizí vykonaly v tomto směru daleko více organisační práce. Jen stručně uvádím, co vykonalo Německo pro zvýšení produkce chlebovin. Německo zavedlo loňského roku dosti vysoká cla na své obilí, až 7.5 zl. Mk, to jest přes 50 Kč a snížila je letošního roku na 5 zl. Mk, čili 40 Kč, niveau to daleko vyšší nežli byla naše cla v Československu. V zájmu obilní produkce zavedlo Německo loňského roku dovozní listy na obilí a ty se velmi osvědčily. Německo zavedlo letošního roku z iniciativy parlamentu zvláštní obchodní společnost, která má podle svých stanov za úkol, aby udržovala v obchodě vyšší ceny žita a pšenice. Je to vloženo přímo do stanov této společnosti a stát jí poskytuje ještě na 30 milionů zlatých marek bezúročného úvěru. (Předsednictví převzal místopředseda inž. Dostálek.)

Vidíme, že i Švýcarsko podporuje intensivně svou obilní produkci, zavedlo zvláštní obilní monopol, který má charakter monopolu dovozního, spojeného s úkolem udržovati na domácím trhu určité, pevně stabilisované vyšší ceny. Vezměte na vědomí, vážení pánové, že Švýcarsko připlácí zemědělcům k ceně světové dalších 8 švýcarských franků, to jest 52 Kč. Mimo to platí Švýcarsko i malozemědělcům, kteří málo prodávají obilí do obchodů, tak zv. moučnou premií, která dělá v československých korunách 30 až 52 Kč za to kvantum obilí, které sami doma spotřebují, poněvadž premie ty mají býti vzpruhou k tomu, aby vyráběli více nad svoji spotřebu a mohli prodávati do obchodu. Tedy i za spotřebované obilí v rodinách malozemědělců se platí, aby se stupňovala obilní produkce v tomto státě.

Jdu dále. Také v Italii z iniciativy předsedy vlády byla loňského roku zahájena zvláštní akce, která se nazývá "boj o žito" a směřuje k tomu, aby všemi možnými prostředky produkce žita a ostatních obilnin byla zvýšena. Tato akce, jak bylo konstatováno v nedávných dnech za účasti úředních zástupců, vykazuje zvýšení výnosu žita o celých 25% a činitelé úřední prohlásili při této příležitosti, že při tom nezůstanou, že půjdou dále a že na celý venkov zemědělský bude vznesen apel, aby v příštím období hospodářském vytěžil o další metrický cent na hektaru více. To jsou prostředky, jakými se snaží cizina podporovati produkci obilnin nejenom v zájmu zemědělce, ale i v zájmu státu a zásobovati obyvatele nejdůležitějšími potravinami jako je mouka a chléb.

Stejně jako s drahotou zemědělských výrobků agituje se namnoze neseriosně a dosti nevěcně s nezaměstnaností průmyslového dělnictva. Prohlašujeme se vší určitosti, že v našem státě nemusela by býti žádná nezaměstnanost, kdyby každý šel po práci tam, kde je k dostání. (Výkřiky.) Nelze popírati, že do jisté míry uvolnil se menší počet dělnictva v některých odvětvích průmyslových, která byla nucena přechodně obmeziti práci, avšak na druhé straně naše zemědělství trpí již několik roků nedostatkem dělnictva, jmenovitě dělnictva stálého, čeledě a deputátníků. To je fakt nepopiratelný.

Počet nezaměstnaných se odhaduje asi na 100 tisíc a je chybou, že při ztrnulosti celé organisace zprostředkování práce nehledá si zaměstnání v oborech jiných, zejména při zemědělství a hospodářském průmyslu. Nesmí býti též přehlíženo, že tento kádr nezaměstnaných v městech a průmyslových střediscích jest též částečně důsledkem velkého odlivu pracujícího lidu z venkova, odkud při neutěšených poměrech našeho zemědělství a zejména v důsledku dlouhotrvající krise lidé utíkají do měst a průmyslových míst, tam naléhavě hledají práci a působí tak přebytky nezaměstnaných.

Pokud se týče průmyslu, nelze hovořiti o žádné vážné krisi, opakuji, pokud se týče průmyslu, nelze mluviti o žádné vážné krisi, která by vzbuzovala nějaké vážné obavy, nýbrž toliko o přechodném obmezení výroby v některých odvětvích. Obtíže tyto byly způsobeny v některých odvětvích průmyslových poklesem odbytu, jak na domácím, tak i na cizím trhu. Pokles na domácím trhu byl ve značné míře způsoben krisí zemědělskou, poněvadž kupní sila 6 milionů našeho zemědělského obyvatelstva byla po delší dobu úplně podlomena a neblahé důsledky toho se přenesly na ostatní odvětví, obchod, živnosti a v poslední řadě i na průmysl. Teprve s povznesením kupní sily našeho zemědělského obyvatelstva projeví se zase na domácím trhu zvýšený odbyt průmyslových výrobků. Proto dnešní částečná krise a obtíže průmyslu a určitá nezaměstnanost průmyslového dělnictva jsou, bohužel, do jisté míry truchlivé dozvuky zemědělské krise, kterou jsme se snažili zažehnati vyřešením zemědělských cel.

Odbyt průmyslových výrobků do ciziny u některých odvětví poklesl z různých příčin, které by zasluhovaly vážného analysování a které musí náš průmysl postupně a soustavně odstraňovati, aby zase dosáhl plné vývozní expanse. Uznáváme plně potřebu toho, aby státní správa ve všech možných ohledech vyšla průmyslu vstříc, stejně jako domácí zemědělské výrobě a s ní spojenému hospodářskému průmyslu, aby tak umožňováním a usnadňováním všech výrobních podmínek byl podporován zdravý hospodářský rozvoj a tím i zvyšována životní míra všeho pracujícího obyvatelstva v našem státě. (Výkřiky posl. Vobecké.)

V závěru prohlašuji za klub republikánských poslanců, že chováme k nové parlamentární vládě plnou důvěru a její program schvalujeme. Ze všech velkých úkolů, které očekávají Národní shromáždění, v zájmu všech vrstev obyvatelstva pokládáme za nejdůležitější to, aby ve státě byl zjednán klid a pořádek a v životě hospodářském zajištěna byla každému práce a chléb. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto odstavce pořadu a pořadu schůze dnešní vůbec a přistoupím k ukončení jejímu.

Učiním ještě některá presidiální sdělení.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru rozpočtového posl. Zocha za posl. dr Štefánka.

Klub poslanců "Deutsche soz. dem. Arbeiterpartei" vyslal do výboru iniciativního posl. Pohla za posl. Kirpalovou; do výboru imunitního posl. Pohla za posl. Hackenberga; do výboru živnostenského posl. Roschera za posl. Schäfera; do výboru zásobovacího posl. de Witte za posl. Kirpalovou; do výboru zdravotnického posl. Blatnou za posl. Tauba; do výboru vyšetřovacího posl. Kaufmanna za posl. Blatnou; do výboru ústavně-právního posl. Schweichharta za posl. Hackenberga; do výboru kulturního posl. Schäfera za posl. Kaufmanna.

Místopředseda inž. Dostálek: Došla odpověď na dotaz. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Odpověď předsedy vlády na dotaz posl. Šamalíka a druhů ve věci pozemkové reformy na velkostatku Sokolnice.

Místopředseda inž. Dostálek: Výboru imunitnímu přikazuji žádost okr. soudu v Brně ze dne 8. října 1926, č. T I 1872/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Davida pro přestupek proti bezpečnosti cti podle §u 488 tr. z. (č. J 286-II).

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 19. října 1926 v 10 hod. dopol. s

pořadem:

Nevyřízené odstavce pořadu 43. schůze.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 1 hod. 33 min. odpol.)




Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP