Čtvrtek 9. prosince 1926

Předseda (zvoní): Sněmovna je schopna se usnášeti.

Pan posl. Taub navrhuje, aby osnova byla vrácena rozpočtovému výboru, aby ji projednal v souvislosti s daňovou reformou.

Dám nejprve hlasovati o tomto návrhu.

Bude-li tento návrh zamítnut, budeme hlasovati o meritu osnovy.

Osnova má 6 paragrafů, nadpis a úvodní formuli. Pozměňovacích návrhů není, dal bych tedy hlasovati o celé osnově najednou podle zprávy výborové.

Jsou proti tomuto pořadu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo tedy souhlasí s návrhem posl. Tauba, aby přítomná osnova vrácena byla výboru rozpočtovému, k současnému projednání s daňovou reformou, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh na vrácení výboru jest zamítnut.

Budeme tedy hlasovati o meritu osnovy.

Kdo souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 6 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, ve znění navrženém panem zpravodajem, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna osnovu tuto přijala ve čtení prvém.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Tím vyřízen jest 1. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

2. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se projevuje souhlas s prozatímní úpravou obchodních styků mezi republikou československou a republikou Tureckou, sjednanou v Angoře dne 11. dubna 1926 a uvedenou v prozatímní platnost vládni vyhláškou ze dne 21. května 1926, č. 77 Sb. z. a n. (tisk 518).

Zpravodajem výboru zahraničního jest pan posl. dr Hnídek, zpravodajem výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností jest p. posl. Petrovický.

Mají páni zpravodajové nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Hnídek: Nikoliv:

Zpravodaj posl. Petrovický: Rovněž ne.

Předseda: Není tomu tak. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém a vyřízen jest 2. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání 3. odstavce pořadu, jimž jest:

3. Druhé čtení osnovy zákona o sčítáni lidu (tisk 426).

Zpravodajem výboru ústavně-právního jest p. posl. dr Halla, zpravodajem výboru rozpočtového p. posl. dr Hnídek.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Halla: Nie

Zpravodaj posl. dr Hnidek: Rovněž ne.

Předseda: Není tomu tak. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém a vyřízen jest odst. 3 pořadu.

Přistoupíme k projednávání 4. odstavce pořadu, jímž jest:

4. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se živnost výroby cementového zboží prohlašuje za živnost řemeslnou (§ 1 živnostenského řádu a § 1 živnostenského zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi) (tisk 448).

Zpravodajem výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností jest p. posl. Petrovický.

Má p. zpravodaj nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Petrovický: Nemám.

Předseda: Není tomu tak. Budeme tedy hlasovati

Kdo tedy ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 4. odst. pořadu.

Přistoupíme k dalšímu odstavci, jímž jest:

5. Druhé čtení osnovy zákona, ktorým sa mení a doplňuje všeobecný banský zákon zo dňa 23. mája 1854, č. 146 r. z., doteraz platný v na území Slovenska a Podkarpatskej Rusi (tisk 515).

Zpravodajem výboru soc.-politického jest p. posl. Bergmann.

Má p. zpravodaj nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Bergmann: Doporučuji opravu tiskové chyby, aby totiž ve čl. I v §u 206, řádek 5 shora místo "miest" stálo správně "miezd".

Předseda: Budeme hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, s opravou navrženou p. zpravodajem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím přijala posl. sněmovna tuto osnovu zákona také ve druhém čtení a vyřízen jest odst. 5 pořadu dnešní schůze.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

6. Zpráva výboru imunitního k žádosti poslance a ministra dr Hodži a posl. Hlinky, aby byla udělena důtka posl. Kreibichovi podle §u 51 jedn. ř.

Zpravodajem výboru imunitního pro ústní zprávu podle §u 51 jedn. ř. jest poslanec dr Halla.

Uděluji mu slovo ke zprávě jednacím řádem předepsané.

Zpravodaj posl. dr Halla: Slávna snemovňa! Poslanec a minister dr Hodža požiadal podľa §u 51 jedn. poriadku predsedníctvo posl. snemovne za udelenie dôtky posl. Kreibichovi pre výroky, ktoré tento učinil na 49. schôdzi posl. snemovne.

Tými istými výroky cíti sa urazeným na svojej cti aj posl. Hlinka, ktorý tiež proti posl. Kreibichovi podal svoju sťažnosť.

Obidvoma prípadmi zaoberal sa imunitný výbor dňa 24. t. m.

Posl. Kreibich vo svojej reči potvrdil, že minister dr Hodža, aby získal Hlinkovu ľudovú stranu na pomoc k prevádzaniu svojích ambícií, požiadal dr Eislera, právneho zástupcu Cyrila Koburgského, aby vyplatil "Hlinkovým ľudom" 2 miliony Kč a že sľúbil advokátovi dr Eislerovi za túto úsluhu vyhovieť mu, kde by toho v záujme svojho mandanta potreboval.

Keď neskoršie dr Eisler prestal byť zástupcom Koburgského princa a od tohoto úhradu tohoto obnosu neobdržal a preto žiadal po ministrovi Hodžovi vrátenie vyplatených peňazí, dal ho vraj minister dr Hodža uväzniť a zterorizoval ho k mlčanlivosti.

Ďalej tvrdí posl. Kreibich, že dr Hodža získal pani von Einem za milenku a používal jej služieb (Smích komunistických poslanců.) za zprostredkovanie stykov vo svete diplomatickom. Keď pani von Einem bola zatknutá, dal ju z väzby prepustiť a do cudziny vypraviť, aby odstránil nepohodlného svedka, ktorý by mohol nebezpečne vypovedať. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Konečne viní posl. Kreibich ministra dr Hodžu, že spôsobil zkorumpovanie zákonodarného sboru a celého nášho verejného života.

Imunitný výbor posudzujúc tieto výroky, ktoré posl. Kreibich bez dôkazov a bez menovania svedkov na rečníckej tribúne učinil, uznal ich väčšinou hlasov za urážky podľa §u 51 jedn. poriadku a usniesol sa vyhovieť žiadosti poslanca a ministra dr H o d ž u v tom smysle, že navrhuje udelenie dôtky posl. Kreibichovi. (Výkřiky komunistických poslanců.)

I v druhom prípade uznáva imunitný výbor oprávnenosť žiadosti posl. Hlinku, ktorý podľa názoru imunitného výboru právom cíti sa poškodeným na svojej cti slovami posl. Kreibicha, že jeho ľudia dali sa za peniaze kúpiť k politickým cieľom, (Výkřiky posl. Harusa.) a rovnako tak odporúča slávnej snemovni, aby privolila k potrestaniu posl. Kreibicha dôtkou podľa §u 51 jedn. poriadku. (Souhlas. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Podle §u 51 jedn. ř. má sněmovna, vyslechnuvši zpravodaje, slyšeti také uraženého i provinilého, a po té má se usnésti bez další rozpravy prostým hlasováním, zda se důtka vyslovuje.

Jest nám tedy slyšeti po panu zpravodaji oba uražené, to jest pp. posl. dr Hodžu a posl. Hlinku.

Prve však navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 15 minutami. (Námitky nebyly.)

Námitek proti tomu není. Lhůta jest schválena.

Dávám slovo prvnímu z pánů uražených, p. poslanci a ministru dr Hodžovi. (Výkřiky komunistických poslanců.) Prosím o klid.

Ministr dr Hodža: Slávna snemovňa! (Výkřiky posl. Šafranko.) Ako známo, odovzdal som vec k vybaveniu... (Výkřiky posl. Haruse.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Ministr dr Hodža (pokračuje): I k tomu prijdeme.

Ako známo, odovzdal som vec k dišpozícii šéfovi verejnej žaloby hneď, akonáhle som sa po prvé dozvedel, že sa zneužilo môjho mena v tejto záležitosti. Mimo toho, ako známo, podal som žalobu proti novinám. Prez to, že záležitosť je dnes u súdu (Výkřiky komunistických poslanců.) následkom reči p. posl. Kreibicha, a konečne, aby som reagoval na to, čo tu predniesol p. posl. Koudelka, objasním túto záležitosť, ovšem bez toho, že by som chcel alebo mohol predbiehať súdnemu pokračovaniu. (Tak jest!)

V záležitosti Koburgovej šlo najprv pri sverenskom zákone o známu doložku, aby lesný majetok v rozlohe asi 75.000 ha dostal sa Cyrilovi. Do tejto veci som nezasahoval. Po doložke ku sverenskom zákonu a po dohode Cyrila s Joziášom obrátila sa pozornosť Koburgov a ich advokátov k ministerstvu zemedelstva preto, že tento úrad rozhodoval o tom, či koburgské lesy štát prevezme a či neprevezme. Tu žiadam si dať odpoveď pánu posl. Koudelkovi. Ako minister zemedelstva nariadil som prevziať koburgské lesy pre štát bez ohľadu na to, či sa vec bude týkať Cyrila alebo Joziáša. (Výborně!) Intervenoval v tejto veci u mňa Cyril Koburg osobne so svojím advokátom Eislerom. (Posl. Bolen: S Einemovou!) Prijdeme i k tej dáme. (Výkřiky komunistických poslanců a posl. Hlinky.)

Bolo mojou úradnou povinnosťou jednať s týmito pány. Podotýkam, že intervenoval u mňa v tejto veci ešte aj iný advokát. Týmto pánom išlo o to, aby prevzatie koburgských lesov pre štát bolo buďto zastavené alebo aspoň odložené na dlhú dobu. Koburgovia a ich advokáti potrebovali prepustenie zo záboru alebo aspoň odklad zo zoštátnenia k vôli veľkej pôžičke, k vôli pöžičke vo veľkom slohu, ktorej podmienkou ovšem bolo, aby koburgských lesov nedotkla sa ani pozemková reforma, ani poštátňovacia akcia.

Podľa výkladu berlínskeho koburgského advokáta mala táto pôžička, o ktorú usiloval dr Eisler, činiť asi štvrť miliardy Kč. U mňa uvádzal Cyril Koburg v prítomnosti svojho advokáta dövody rázu politického. Odmietnul som intervenciu Koburga a jeho advokátov a dal som generálnemu riaditeľstvu štátnych lesov a statkov príkaz, aby prejímanie pre štát nebolo ani zastavené, ani odkladané, (Výborně!) ale naopak, aby sa dialo s najväčším urýchlením. (Potlesk.) To znamená, že mimo dosavádnych 11.563 ha, ako prvá etapa, ztratia koburgské lesy zo svojej rozlohy v druhej etape ešte ďalších 33.576 ha, tedy spolu 45.139 ha, t. j. 59% z celého lesného majetku. (Výborně!)

Tým ovšem padol základ zamýšľanej ohromnej finančnej transakcie, ktorá sa rozvetvovala od Prahy a od Viedne do Berlína. Padol tento základ pôžičiek, padla pôžička i s jej rozmanitými príslušnosťmi. Rád uznávam, že týmto svojím rozhodnutím ocitol som sa v ostrej protive proti Koburgom a ich advokátom a všetkým interesentom. Ostatne, tak tomu bolo i u mnohým iných prípadov: kedykoľvek soštátňovacou akciou dotkol som sa menovite hmotných alebo špekulatívnych záujmov mnohých súkromných interesentov, rozpútal som tým proti sebe ich uprimnú zášť. Toho neľutujem, ale ľutujem, že tí, čo hľadali, ale nedosiahli výhod proti štátnym záujmom, vo svojom ťažení proti mne našli ozvenu i v niektorých kruhoch politických, ktorým nemôže záležať na tom, aby štát bol poškodený k vôli súkromným záujmom. (Výkřiky.)

Pán posl. Kreibich zkonštruoval záležitosť tak, že som Eislera potreboval na politické zprostredkovanie s ľudáky, ľudáci že žiadali odmeny 2 miliony, ktoré im Eisler na môj účet vyplatil, na to že som mal Eislerovi buďto 2 miliony vrátiť alebo mu poskytnúť zneužitím svojej úradnej moci možnosti rovnocenného zárobku, čo vraj sa nestalo, na koniec že som dal zatknúť dr Eislera podľa v starého stredovekého zvyku.

Tedy predovšetkým tí ľudáci. Pred prevratom som s ľudákmi na Slovensku dlho pracoval a snášal s nimi najhoršiu politickú perzekúciu. Toto je silné pojítko, aj keď sme sa po prevrate veľmi často octli proti sebe. Na každý pád znám sa s ľudákmi zväčša od 20 až 25 rokov. Naproti tomu s Eislerom neznal som sa vöbec. A predsa tento pán mal zprostredkovať môj styk s ľudákmi! (Veselost.) Kto môže tvrdiť niečo podobného, počíta na neinformovanosť českej verejnosti. (Posl. inž. Neč: To nic nevyvrací, pane ministře!) Kto tedy chce, nech si verí ten nonsens, že by som potreboval pražského advokáta k tomu, aby som mohol hovoriť so svojími slovenskými rodákmi. (Výborně! - Výkřiky.)

Kedy malo byť to prostredkované? Prosím, hovorme o tomto zprostredkovaní, preto že je to vážna vec. Bol skutočne jedenkrát medzi mnou a ľudovou stranou napiaty pomer, menovite koncom r. 1925. Vtedy sa odohrávaly vo snemovni búrlivé ľudácko-opozičné scény. V kuloároch snemovne a v novinách sa o ničom nehovorilo, než o tom, že je treba s ľudákmi sa vyrovnať. Každý druhý človek mal nej aký ten zprostredkovací nápad. I ja som dostal nabídky, vážni groteskné. Ale ako všeobecne bolo známe, práve ja som vtedy ešte nepokladal situáciu za tak dozralú, aby sme s ľudovou stranou politicky jednali. Ja sa tomu otvorene priznávam.

Prez všetky tie útoky, ktoré mňa pre to vtedy stíhaly, že som sa staval proti jednaniu s ľudovou stranou, zmenil som toto svoje stanovisko o pár mesiacov pozdejšie, v marci, keď sa celá politická situácia docela zmenila. Nešlo vtedy vöbec o politické jednanie s ľudákmi. Stalo sa proste toľko, že slovenský biskupský sbor urgoval u vlády, vtedy nove vymenovanej, splnenie starých svojich žiadostí, týkajúcich sa cirkevných majetkov na Slovensku. Rozhovor o tejto veci sa pripravoval, ale nepripravoval ho ovšem žiadny advokát, ale slovenský biskup a minister pre Slovensko. Stavajúc sa totiž k veci samej kladne, žiadal som, aby páni aj s druhej strany pričíňali sa o likvidačnú výmenu cirkevných majetkov a o stotožnenie hraníc arcidiecézanských a štátnych. Upozornenie toto nezostalo bez výsledku. (Výkřiky posl. Sedláčka.) Toľko bolo celého nášho rozhovoru. Nebola reč o žiadnych finančných ani podobných transakciách. Ľudáci ničoho odo mňa nežiadali, j a som im ničoho nedal, ani nesľúbil. Každé takéto a podobné tvrdenie prehlašujem za nezodpovednú nepravdu, nedôstojnú jednak obvinených, jednak obviňujúcich. (Tak jest! - Výkřiky posl. Muny a ľudových poslanců slovenských.)

Ale pán Kreibich tvrdí, že Eisler vyplatil ľudákom 2 miliony. Pýtam sa tedy, komu? Slávna snemovňa, úplne odhliadam od samotného tvrdenia, ktoré samo o sebe je absurdné, ale ráčte uvážiť, keby som ja pre každú akúkoľvek slovenskú záležitosť potreboval nejaký peňažný obnos, skutočne myslíte, že by som nenašiel takýto obnos na Slovensku u ľudí, s ktorými som bol od svojho detstva na blízku? Čo je to za úžasný nesmysel tvrdiť, že v také transakcie, do akých nevstúpil by som s ľuďmi svojími, vstúpil by som s človekom naprosto cudzím? Kto tu má záujem na tom, aby o Slovensku a slovenských ľuďoch uvádzal do tak osudného zmätku neinformovanú verejnosť českú? (Souhlas.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP