Čtvrtek 9. prosince 1926

Ale pán kol. Kreibich hovorí o kompenzačných úsluhách pre Eislera. Aké sú to naivné predstavy o tom, že sa v úradoch môžu poskytovať tuzéry? Boly u mňa v úrade jeho veci dve: Pálffyho a Koburga. Za Pálffyho boly u mňa 4 intervencie o prepustenie zo záboru a o predaj lesov. Všetky tieto intervencie boly odmietnuté a zároveň s písomným sdelením celého zoštátňovacieho plánu, aby bol od intervencií konečne pokoj. A konečne boly Pálffyho objekty poštátnené v obvyklom rozsahu pri podržaní v zábore celého ostatku. Koburg intervenoval u mňa osobne s dr Eislerom, taktiež intervenoval za neho jeho bratislavský právny zástupca. Nevyhovel som intervencii ani jednej. Naopak, ako som už vyložil, urýchlil som poštátňovaciu akciu, ktorá od tej doby stále je na postupe. Tedy, vôbec nebolo ničoho, čo by Eislerovi bolo mohlo slúžiť za kompenzáciu. Celá konštrukcia nehorázneho výmyslu padá.

Ak tvrdí konečne pán Kreibich, že som Eislera dal zatknúť, je to insinuácia tak nemožná, že sa obmedzujem len na rozhodný protest proti takému tvrdeniu. Nemám ani moci, ani dôvodu zatýkať, ani oslobodzovať, ani vpúšťať do štátu, ani vypúšťať za hranice.

Pán posl. Kreibich hovorí, že ktosi prostredkoval pre ľudákov medzi Eislerom a mnou. Tedy kto? Čo znamená vôbec táto nadmieru podozrelá operácia s domnelým prostredníkom? Ak mal Eisler prácu so mnou, boly mu otvorené dvere ako vtedy, keď bol u mňa s Koburgom alebo s Bubničom. Na čo prostredník? Keď solhala báchorka o mojich stykoch s Eislerom, v razu vytvorila sa nová o prostredníkovi. Prijímal som v ministerstve zemedelstva týždenne niekedy stá návštev, nikto bez príčiny nebol odmietnutý: prečo by práve ten pán Eisler potreboval prostredníka? Je to u nás zvykom o veciach či bežných, či vážnych upejpať sa a poslať poslíčka? Neviem a nepamätujem sa, od kedy sa vybavujú dvojmilionové úvery prostredníctvom záhadných poslov. Sú advokáti v Prahe tak ochotní dávať 2 milionové dárky, že im na to stačí posol a jeho pokyn? Je mi vzácnou novinkou, že pražský advokát svoju domnienku o neexistujúcich stykoch s ministrom pokladá za hypotéku, na ktorú hotove vyplatí 2 miliony. Až dosiaľ mal som o advokátoch iné predstavy a taktiež o úveroch, a k tomu ešte milionových. Je vskutku možno nalapať ľudí na takýto fantastický žvást?

O pani Einemovej vedel som od prvej jej návštevy v mojom tehdajšom úrade to, čo mohol vedieť každý, že totiž stále bola pozorovaná. Čo je to zase za pošetilosť, chcieť niekomu nahovoriť, že si niekto za hrdinku románu alebo politických dobrodružství vybere zrovna tú dámu, ktorá stále je sledovana dvoma detektívmi. (Veselost.) Ovšem je záhadou mne dosiaľ nevysvetlenou, ako je to možné, že dámu, ktorú bolo treba pozorovať detektívmi, kompetentné kruhy vöbec trpely v Prahe. Jestliže je špionkou, prečo som na to nebol ja ako minister z príslušných kruhov upozornený? (Potlesk.) Ak bola to dáma nebezpečná, prečo sa trpelo, aby s diplomatickým doporučením intervenovala tak vytrvale vo svojich súkromných záležitostiach u československého ministra? (Potlesk. - Hluk. - Různé výkřiky.)

Ak tvrdí sa o pani Einemovej... (Hluk. - Různé výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Min. dr Hodža (pokračuje):... že je špionkou, môžem ja konštatovať len toľko, že jestli vöbec špionovala, iste nešpionovala pre mňa, lebo ja špionky ani špionov nezamestnávam. (Výborně! - Posl. Juriga: Na to má Beneš monopol!) Pardon, proti tomu ja protestujem.

Samozrejme nebol som s ňou ani v Bratislave, ani vo Viedni. Pánu Moudrému je ovšem nanajvýš podozrelé, že ja občas cestujem do Viedne. Keby som mal najmenší dôvod zakrývať svoju cestu do Viedne alebo kamkoľvek inam, je nepochybné, že by som ju zakryť mohol. Ja som však nehral s nikým na schovávanú a budem cestovať, kam budem chcieť, nakoľko mi to čas a okolnosti dovolia. (Souhlas a potlesk. - Posl. Remeš: Takhle ministr ještě nemluvil!) Ja som, pánovia, povinný povedať celú pravdu. So mnou si pánovia nedajú rady. Ja sa vám nedám ani zastrašiť, ani uštvať. (Výborně! - Potlesk.)

Tu sa mi vytýkalo, že mám styky s akýmsi p. Steinerom. Tento pán prišiel ku mne a doniesol mi materiál práve v tej veci, ktorú chcem a musím vyšetriť. Prijal som ho vo snemovni a poslal som ho ku svojmu právnemu zástupcovi. Nikdy predtým ani potom som ho nevidel.

Pán posl. Kreibich ovšem tvrdil, že pi. Einemová mala zprostredkovať styky diplomatické. Pani Einemovú znám od februára t. r. Diplomatov, na ktorých mne mohlo politicky alebo rezortne záležať, znám celé roky. (Tak jest!) Ide tedy zase o ba amútenie verejnosti. Mne, Slovanovi, mala pi. Einemová zprostredkovať styky s Poliakmi a s poľskou diplomaciou! Mne, ktorý pred vojnou i po vojne osobne i politicky som nielen známy, ale temer i spriaznený s poľskými diplomaty. (Potlesk.) Toto narieknutie dôstojne sa druží k druhému radu tých pošetilostí, ktoré som tu nútený odmietať. Ovšem že udalosti posledných dňov nie je kombinácia, ktorá by bola príliš smelá.

Posl. Moudrý tvrdil, že som bol v januári 1924 s Maďarom Nagyom jednať o Koburgovi - tentokrát o Joziášovi - a o maďarsko-českých stykoch v Karlových Varoch. Nebol som v Karlových Varoch nikdy ani s Nagyom, ani so žiadnym Maďarom a so žiadnym som o Joziášovi vöbec nehovoril.

Pán posl. Moudrý ide vo svojom tvrdení tak ďaleko, že som vraj podporoval nie Cyrila, ale Jožiáša. Nech si to pán posl. Moudrý vyúčtuje s tými, ktorí od mesiaca vedú kampaň proti mne práve pre Cyrila. (Souhlas. - Posl. Remeš: Proč to děláte teď " proč jste neodpověděl při rozpočtu!) Pretože musím odpovedať na to, čo bolo vo snemovni povedané. Ráčte vziať na vedomie, že som pracoval proti obom Koburgom rovnako, rovnou mierou proti Cyrilovi a Joziášovi. (Potlesk.)

Slávna snemovňa! Z novín som sa dozvedel, že u bývalého poslanca, roľníka Chroustovského, pátrali nedávno dvaja páni z poverenia tam menovaného vynikajúceho politika, po domnelých dokumentoch proti mne. Ačkoľvek prišli tam na štátnom aute a ačkoľvek odvolávali sa na zvučné mená, nepochodili, asi preto, že neexistujúce dokumenty ťažko vydať, i keď sa prijde na štátnom aute.

Asi súčasne s týmto pozoruhodným prípadom napísal o mne jeden pražský list, že mňa fašisti chcú za vodcu, poneváč som vraj po Pečkovi najbohatším človekom v republike a möžem si taký špás dovoliť. Z tejto humoristicky štylizovanej zprávy objavily sa v pešťskej a viedenskej tlači nápadne rovnako štylizované pražské telegramy, proste už len tohoto obsahu: "Dr. Hodža je po Pečkovi najbohatším mužom v Europe." Tedy senzácia s veľmi priezračnou tendenciou. (Souhlas.)

Bez ďalších slov dovoľte - mám už bez toho 15 minút odrečnené - aby som vyslovil svoj živelný odpor a hnus proti týmto spôsobom politického boja. Ale dovoľte, aby som zároveň odpovedal všetkým, ktorých sa to týka: Jestli chcete niekoho odstrašiť, u mňa nepochodíte! Mňa neodstrašíte, mňa neuštvete! (Výborně! - Potlesk. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo druhému uraženému panu posl. Hlinkovi. (Výkřiky komunistických poslanců.) Prosím o klid.

Posl. Hlinka: Slávné Národné shromaždenie! Vysokoctení páni komunisti so domnievajú, že keď prehrali svoju hru s Hodžom, že voči Hlinkovi vyhrajú. To je ďaleko.

Od r. 1894 verejne účinkujem politicky, prešiel som rozličné fáze upodozrievania. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) R. 1894 ešte na svete nebol Mikulíček, keď som sa ja hlásil ku slovanskej myšlienke. Ja som prešiel celú Golgotu, celú Kalváriu politických šikanií. Boli to títo páni, ktorí r. 1906 tiahli moju káru, boli to títo páni, ktorí hovorili, že šťastné sú matky, ktoré synov ako Juriga, Tománek, Hlinka zrodily. (Výkřiky posl. Remeše.) Ja som vždy verejne účinkoval. Ja som na jedno bol hrdý, na moju politickú česť a poctivosť. (Potlesk. - Výkřiky posl. Mikulíčka.)

R. 1906 boli to títo páni, ktorí zvelebovali tú tendenciu a intenciu, po ktorých Andrej Hlinka chodil. Ja som prešiel zase novú Golgotu r. 1920, a títo páni a ich prívrženci to boli, ktorí mňa v ružomberskej fare napadali a zabiť chceli. Títo páni to sú, ktorí na každom shromaždení skalami a klackami nás chcú povraždiť, dnes idú a hlásajú, že sú obránci slobody a práv chudoby. (Výkřiky komunistických poslanců: A co Ľudová banka?) Já sa nebojím ani slovenskej Ľudovej banky. Keby vaše tukárne, banky a družstvá tak čisté boly, ako je Ľudová banka, tak by ste ináč v stáli. (Potlesk.)

Práve dnes som bol u zodpovedných faktorov a tí mne vydali svedectvo, že keby každý predseda banky bol tak poctivý a čistý ako je Andrej Hlinka, to by naše verejné pomery inakšie boly. (Potlesk. - Výkřiky komunistických poslanců: Předseda byl tak chytrý, že nevěděl, že se krade v jeho bance!) Vy ste boli vo vláde r. 1920 a podali ste tuná interpelácu a vláda bola nútená na ňu odpovedať. Odpovedzte mi, koľko som ukradol, páni moji? Mal som päťnásobné vyšetrovanie, prišla komisia pražská, prišla slovenská, prišla komisia česká. Nech niekto ukáže, či len 10 Kč na politické ciele alebo na osobné ciele v tej Ľudovej banke Andrej Hlinka obrátil.

Ctení pánovia! Slovenská ľudová strana, ako sa dozvedela o insinuácii neparlamentárnej, nekolegiálnej, hneď povstala do posledného chlapa a vydala toto osvedčenie (čte):

"Dňa 19. novembra t. r. poslanec komunistickej strany Kreibichvo svojej reči podotknul, že minister Hodža dostal pre slovenských klerikálov z koburgovských peňazí 2 mil. korún.

Toto je hrubé upodozrievanie slovenskej ľudovej strany. Keďže sa strana, ako taká nemöže brániť, ani zadosťučinenie žiadať, niže podpísaní členovia slovenskej ľudovej strany sa týmto na svoju česť osvedčujeme, že s korupčnou aférou koburgskou ničoho spoločného nemajú, o celej úplatníckej afére sa len z časopisov a rečí p. Kreibicha dozvedeli. Z koburgovských peňazí sme nikdy haliera ani ako jednotlivec, ani ako klub nedostali. Preto túto neparlamentárnu insinuáciu čo naj rozhodnejšie odvrhujeme. Praha, dňa 25. novembra 1926. Andrej Hlinka, predseda, Hancko, Onderčo, dr Buday, dr Fritz, Grebáč-Orlov, Sivák, Pázmán, dr Kubiš, dr Tiso, dr Polyák, dr Labaj, Tománek, Hvozdzík, Macháček, dr Juriga, dr Tuka, Čillík, Matík, Pavlačka, dr Ravasz, dr Gažík."

Pánovia a dámy, dokiaľ komunistická strana nepovie "hic et nunc", ten to dostal alebo onen je podplatený, tedy vám verejne tu vyhlašujem, že je to nízka lož a utŕhanie. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Nyní dávám slovo obviněnému, panu posl. Kreibichovi.

Posl. Kreibich (německy): Paragraf 51 jedn. řádu, jímž se ustanovuje udělení důtky, dopustí-li se poslanec urážky, může se podle smyslu týkati pouhých urážek, nadávek a injurií. Žádost, aby tímto způsobem byly vyřešeny útoky a obvinění politické povahy, musí tedy působiti naprosto nesmyslně, a o takové jde při zprávách, které jsem přednesl v plenární schůzi posl. sněmovny dne 19. listopadu o aféře Koburg-Hodža. Jde zde o vysoce politickou korupční aféru, v níž jsou zapleteny nejen jednotlivé osoby, nýbrž celé strany a sama vláda, a jejíž stíny, pokud jde o přijetí lex Cyril, padají také na tuto sněmovnu. Proto také ani soudní urážky na cti a procesy o podvod, neřku-li nějaká vysvětlení, řekl bych, nějaké z mnoha vysvětlení, ať již vysvětluje kdokoliv, nemohou definitivně vyříditi tuto záležitost. (Souhlas komunistických poslanců. Hluk.)

Dnešní prohlášení pana min. dr Hodži jest klasickým příkladem řeči obžalovaného, který má velmi mnoho řečí, aby zastřel, že má příliš málo, co by řekl. (Potlesk komunistických poslanců. - Hluk.) Pan dr Hodža se však nepokusil pověděti nám - to jest velkou mezerou jeho prohlášení - k jakým intervencím a podobným zásahům došlo mezi dobou, kdy byl přijat lex Cyril Národním shromážděním, a mezi dobou, kdy vyšlo najevo, že celý lex Cyril byla pochybená věc a že celou tu věc prince Cyrila nelze vůbec zachrániti. O této době neuvádí pan ministr Hodža ve svém prohlášení ničeho a tato doba jest přece také rozhodná v celé aféře.

Pan ministr Hodža dovolával se zde, že neměl zapotřebí nějakého prostředkovatele mezi sebou a příslušníky slovenské strany ľudové, poněvadž ony pány sám zná již 25 let a jest s nimi velmi dobře znám. Avšak jsou věci, o nichž se i s nejlepšími známými osobně raději nemluví, při nichž se velmi rádo užívá prostředkovatele. Netvrdil jsem, že bylo třeba prostředkovatele, aby byly navázány styky mezi panem dr Hodžou a příslušníky strany ľudové, nýbrž tvrdil jsem jen, že bylo použito prostředkovatele, aby jim obstaral úkol listonoše s penězi. O to mi šlo.

Pan min. Hodža prohlásil a učinil zde poznámku - pravděpodobně, aby zde přece něco uvedl, proč není třeba vyšetřovacího výboru - že sám učinil opatření, aby tato věc byla odevzdána státnímu zástupci. To přece není nic jiného, než výsměch požadavku, aby byl dosazen parlamentní vyšetřovací výbor. Kdo zná, co u nás znamená soudcovská nezávislost, kdo má ponětí o poměrech u nejvyššího soudu (Hluk.) v Brně, kdo zná klerikální ministerskou korupci, která jest spojena s jménem Prouza, bude věděti, že státní zástupce, (Hluk.) jenž jest úplně závislý na vládě, jenž jest orgánem vlády, která jest do této aféry zapletena, že tento státní zástupce není orgánem, který by byl s to, aby tuto aféru vyšetřil. (Potlesk komunistických poslanců. - Hluk.) Nesnažte se mne překřičeti, to se vám nepodaří. (Různě výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Kreibich (pokračuje): Nejsměšnější jest však poznámka pana ministra Hodži, že kdyby byl chtěl někomu, příslušníkům ľudové strany nebo hnutí na Slovensku, věnovati 2 miliony, že by byl proto našel jistě jiné zdroje než právě Koburga a Eislera. Jest to směšná výmluva darebáka, kterého obviňují, že někde kradl, a který řekne, já jsem mohl peníze vzít také někde jinde, nebyl jsem odkázán na toto. (Potlesk a souhlas komunistických poslanců. - Hluk.) Tato směšná odpověď je příznačná pro způsob a ráz prohlášení pana ministra Hodži. Toto disciplinární řízení proti mně, a o tom svědčí také prohlášení páně ministrovo, jest nejméně s to, aby zde přivedlo něco do pořádku, tím spíše, když většina imunitního výboru odmítla jakoukoliv možnost zabývati se podrobněji obsahem mých obvinění. (Slyšte! Slyšte!) Má-li se tato akce, namířená proti mně, bráti vážně, musíte se usnésti, aby toto disciplinární řízení bylo odročeno při nejmenším do vyřízení soudních řízení, souvisících s touto aférou, ne-li do skončení parlamentního vyšetřování. Pokud se k tomu nevzchopíte nebo se nerozhodnete k provedení parlamentního vyšetřování celé aféry, dokazujete, že účelem tohoto disciplinárního řízení proti mně jest jen vyhnouti se parlamentnímu vyšetřování, pročež také odmítám v tomto řízení činiti nějaké údaje. Touto taktikou, tím, že se vyhýbáte věci, toto řízení jen sesměšňujete a tato důtka neskompromituje mne, nýbrž vás.

Jaká komedie se zde hraje, abyste se věci vyhnuli, abyste ji zastřeli a ututlali, o tom zřejmě svědčí, že nebyl dodnes ještě svolán iniciativní výbor, aby projednal návrhy na sněmovní vyšetření aféry Koburk-Hodža. Při tom předseda tohoto výboru, pan posl. Dubický, ve schůzi výboru dne 24. listopadu prohlásil, že příští schůzi svolá během druhého dne, tedy dne 25. listopadu. Z toho jasně vysvítá, jak jsou agrární korupční hrdinové nejisti. (Výborně!) Nejen, že nasazují všechny páky, aby zabránili sněmovnímu vyšetřování, toto odmítání každého důkladného vyšetření korupčních afér bylo přece také vlastností všenárodní korupční koalice. Nová koalice nemá ani tolik odvahy, aby toto vyšetřování prostě zamítla, toto zbabělé utíkání, dokonce i před rozhodnutím iniciativního výboru, jest důkazem úzkosti korupčníků, kteří jedině své útočiště hledají v disciplinárním řízení pro formální urážku.

To však není nic jiného než zbabělý útěk, neboť nejde zde o pouhé urážky. Na př. neobvinil jsem nikoho, že přijal peníze pro sebe. Také jsem ani slovem neprohlásil, že příslušníci slovenské strany ľudové věděli, že ty 2 miliony pocházejí od Cyrila Koburka. Vždyť se mohli také domnívati, že peníze pocházely z některého známého vládního fondu zařazeného v rozpočtu, a divil bych se, kdyby strana, která právě ukazuje, že jest pro tyto tajné fondy, pokládá obvinění, že takové tajné peníze také přijala, za urážku. (Souhlas na levici.)

Jestliže jsem mluvil o osobních stycích pana Hodži s paní Einemovou, nejde při tom o nějaké věci soukromého života, poněvadž bych takových věcí politicky nikdy nevyužil. Pan Hodža přece musil věděti, že pražská policie z vyššího rozkazu střeží paní Einemovou jako mezinárodní kurtisánu, dobrodružku a vyzvědačku již po léta, že ona celou svou osobnost věnuje službě svých temných politických účelů a že také její pobyt v Československu a její přiblížení k politickým osobnostem sloužily takovýmto účelům. Ba, on dokonce věděl, za jakým účelem zde byla. Jestliže politik postavení Hodžova přes to navázal styky s takovouto ženou, což dokazují soudní spisy - také o otázce Bratislavy není to věc soukromá, nýbrž politická, která jest s celou aférou nerozlučně spojena a kterou nelze sprovoditi se světa ani důtkou, která mi bude udělena.

Pan ministr Hodža se vymlouval různými věcmi, aby své styky s paní Einemovou vylíčil jako nevinné. Tvrdil, že nic nevěděl. Jest to zvláštní pro politické poměry v této vládě, jestliže ministr, o němž se ví, že tato dáma u něho intervenovala, není vyrozuměn, že tato dáma jest pod policejním dohledem. Jest to však také příznačné pro pana ministra, že si nedá tolik práce, aby zvěděl, kdo tato dáma jest, jak k tomu přichází intervenovati u něho pro Koburka, ještě k tomu vytrvale intervenovati, vytrvale, jak řekl pan ministr. (Souhlas a potlesk komunistických poslanců.) Žádný obyčejný československý státní občan nebo občanka by si nedovolila vytrvale intervenovati u pana Hodži, velmi brzy by nebyla již předpuštěna. Pan ministr Hodža popírá, že paní Einemová zprostředkovala pro něho nějaká diplomatická spojení, avšak dříve připustil a také v jiných prohlášeních bylo připuštěno, že paní Einemová byla zde přijata na diplomatická doporučení. Rád bych se tázal pana ministra, nemá-li co děkovati paní Einemové za to, že na př. v Mariánských Lázních navázal styky s německým státním tajemníkem Schubertem. (Výkřiky.)

Touto důtkou neodpovíte na otázku, jak k tomu pan Hodža přišel, aby vůbec přijal paní von Einem, jak to přijde, aby kurtisány, dobrodružky považoval za právní zástupkyně stran při vyjednávání v úředních záležitostech. Pokládá-li něco takového za legální zastoupení, přiznává každému státnímu občanu právo vysílati k vyjednávání s ministry a úřady jako zástupkyně pouliční holky. To jest ovšem přehnáno. (Souhlas komunistických poslanců.) Neboť takovéto vysoké vládnoucí panstvo protežuje děvky a darebáky jen tehdy, přijdou-li v hedvábí vznešeného darebáctví.

Tímto disciplinárním řízením vyhnete se sice zde ve sněmovně, nikoliv však venku ve veřejnosti, vám tak nepříjemným otázkám. Nesprovodíte se světa nezvratnou pravdu, že jest jen jediný prostředek, aby zde bylo zjednáno plné jasno: Důkladné sněmovní vyšetřování. Jen kdo žádá sněmovní vyšetřování a snaží se, aby bylo provedeno, ukazuje, že to myslí vážně nejen s bojem proti korupci, nýbrž i s obranou proti osočování a podezřívání. Kdo však, ať je to strana nebo osoba, jest proti důkladnému sněmovnímu vyšetřování, dokazuje, že se musí obávati nejen špatného svědomí a světla takového vyšetřování, nýbrž že ztratil také mravní oprávnění, aby se zakročilo proti domnělému osočování.

Chování obviněných a vlády budí ostatně i v českých měšťáckých vrstvách již nechuť. Svědčí o tom otevřený dopis "Demokratického středu" předsedovi vlády, v němž se táží, jak to přišlo, že bylo třeba teprve mocného útoku komunistů, aby se sněmovna zabývala touto aférou, a jak to přijde, že jen oposiční strany podaly návrhy na parlamentní vyšetřování. Ovšem jest to nesmírná naivnost, jestliže jmenovaný časopis žádá právě od zakladatele a šéfa celé této soustavy politické korupce, aby přivodil ve věci jasno a vyčistil atmosféru nedůvěry. To by přece znamenalo odníti této vládní soustavě chuť k životu. Tím více má však onen časopis pravdu, píše-li, že dnes jest otřesena důvěra milionů v celý tento vládní systém. Zajisté miliony, i mimo naši stranu, nemají k této soustavě již důvěry, ať již vystupuje v rouše té či oné vládní koalice, a chovají vášnivé přání tuto korupci vymýtiti. Co je ještě zdržuje, jest ostýchavost před následky tohoto kroku. Masy zřejmě cítí, že by to bylo možno jen tehdy, kdyby celý tento měšťácko-kapitalistický státní a společenský řád vzal čert.

Přímo směšná jest výtka proti mně, že jsem pod ochranou imunity přednesl obvinění, že obviněný jest tedy bezbranný. Moje řeč byla jen částí akce naší strany v této aféře. Náš tisk bez ochrany imunity téměř denně přinášel odhalení a pan Hodža měl a má dosti příležitosti brániti se také za pomoci soudu, naprosto nehledě k tomu, že pan Hodža, má-li čisté svědomí, musil by býti přesvědčen, že se zbraně sněmovního vyšetřování na konec obrátí proti všem jeho obviňovatelům, a tedy také proti mně, mohl se tedy velmi dobře brániti tímto vyšetřováním také proti jiným obviněním. Proti našemu tisku byla zvolena lepší stránka statečnosti a zakročilo se proti němu zabavením. Proto jsem šel s těmito věcmi před sněmovní forum.

Jestliže se páni dovolávají svého jemně vyvinutého citu pro čest, musí, aby při tom dosáhli víry, býti v této věci důslednější. Náš tisk vznesl již častěji velmi těžké výtky proti vynikajícím politikům s vaší strany a nikdo nepodal žalobu.. Pokud vím, na příklad pan Švehla do dnes nežaloval "Rudé Právo" pro výtku, že dopomohl k útěku zloději, stíhanému zatykačem. Nepředstírejte tedy čest a cit pro čest, kde vám jde jen o otázku politické účelnosti. Abyste směli mluviti s jakýmsi mravním oprávněním o cti a citu pro čest, musili byste splniti ještě leckterý předpoklad. Musili byste, abych jen na něco poukázal, předložiti účet, jak jste použili lihových korupčních fondů, založených panem Donátem, musili byste však také předložiti veřejnosti, na rozdíl od vás nekorumpované, již dávno a často žádanou zprávu o zadávání zbytkových statků. Musili byste však také i proti své vůli říci, do jaké míry souvisí velký zájem vůdců agrární strany o Koburkské statky s 25 milionovou pohledávkou Agrární banky, vloženou do knih, a zda překotné uvalení nucené správy v říjnu, které nyní vedlo k blamáži s rozsudkem sedrie v Báňské Bystřici, nesouvisí se zakročením Agrární banky u okresního soudu v Hustu, jímž se mělo dosíci, aby vnucený správce Nykl splácel čtvrtletně od 15. prosince 1926 do 31. prosince 1931 Agrární bance 1,250.000 Kč. Také milionová aféra Fábryho, vynikajícího machra agrární strany, čeká na své vyšetření. Bahno této korupce jest tak velké a jde tak do hloubky, že z něho denně vystupují nové jedovaté bubliny. A poněvadž se staráme, aby národ poznal tento skutečný charakter celé této soustavy, aby poznal vládce tohoto státu v pravé jejich podobě, lze pochopiti také vaše bezmezné záští ke komunismu a komunistům. Víte, jak krátký a důkladný proces jest obvyklý v sovětském Rusku s korupčníky, a víte tedy, že zvítězí-li komunismus, musíte se obávati pro svůj ubohý příživnický život toho nejhoršího.

Velice zvláštní figuru při projednávání těchto korupčních afér dělají nyní německé vládní strany. Po léta potíraly korupci české vládní soustavy, jak to nazývaly se silným návalem mravního rozhořčení, často se nad tím rozčilovaly, že ani jediná korupční aféra nebyla zde důkladně vyšetřena a řádně vysvětlena. A nyní měly by příležitost ukázati, bylo-li toto rozhořčení poctivé, či zda prýštilo jen ze závisti, že nepatří k poživatelům této korupce. Co tedy dělají? V iniciativním výboru a v imunitním výboru hlasují s korupčníky, aby se věci vyhnuly a ji ututlaly. To jest skvělý výkon přímo nadlidského sebeovládnutí a více než tklivé solidarity. Němečtí aktivisté pomáhají tu ututlati korupční aféru, z níž již nemohou ani nic míti. Za tímto zdánlivě tak nesobeckým jednáním skrývá se však jen velmi prospěšný obchod: Němečtí aktivisté získají podílnictví z výtěžku takových budoucích transakci špinavého politického obchodu, jehož účastníky se stali svým vstupem do vlády.

Shrnuji tedy: důtka, pro niž se zvedají špinavé ruce stejně provinilých zlodějů a přechovávačů této vládní soustavy, bude pro mne a pro mou stranu vyznamenáním a bude svědectvím, že plníme svou povinnost v boji proti této soustavě zavádění a zostřování nejnestydatějšího, nejsurovějšího a nejnečestnějšího kapitalistického prospěchářství. (Souhlas a potlesk komunistických poslanců.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP