Středa 15. prosince 1926

Začátek schůze ve 4 hod. 3 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: inž. Dostálek, Slavíček, Stivín, Zierhut.

Zapisovatelé: dr Gažík, Chalupník.

231 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Engliš, dr Hodža, dr Mayr-Harting, Najman, dr Peroutka, dr Srdínko, Udržal.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupce dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 58. schůzi poslanecké sněmovny.

Pan posl. Jan Vlastimil Chvojka dostavil se do dnešní schůze.

Ježto před tím podle §u 6 jedn. řádu v kanceláři sněmovní podepsal slibovací formuli, přikročíme ke slibu podle §u 22 úst. listiny a §u 6 jedn. řádu tím způsobem, že přečtena bude ústavou předepsaná formule slibovací, pan posl. Chvojka ke mně přistoupí a slovem "slibuji" a podáním ruky vykoná předepsaný slib.

Žádám o přečtení slibovací formule. (Poslanci povstávají.)

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Předseda: Pan posl. Chvojka.

Posl. Chvojka (podávaje předsedovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Předseda: Pan posl. Chvojka oznámil současně s klubem poslanců čsl. strany nár. socialistické, že stal se členem tohoto klubu.

Dovolené udělil jsem dodatečně na schůze 56. a 57. dne 9. a 10. prosince t. r. posl. dr Slávikovi; na dnešní schůzi posl. Štětkovi, Prokešovi a Srbovi - vesměs pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvili se pp. posl. Beran, Buříval, Fischer, Fedor, inž. Kallina, A. Chalupa a Moudrý.

Lékařské vysvědčení předložil p. posl. Knejzlík.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Zocha za posl. dr. Štefánka a posl. inž. Jana Černého za posl. Malíka; klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" posl. Platzera za posl. Windirsche a posl. Weissera za posl. Böllmanna, dne 14. prosince 1926 posl. Windirsche za posl. Weissera; klub komunistické strany v Československu posl. Chloubu za posl. Kopasze a posl. Jílka za posl. Štětku, dne 15. prosince 1926 posl. Munu za posl. Jílka; klub poslanců "Deutsche soz. dem. Arbeiterpartei" posl. Schweichharta za posl. Dietla; klub slovenských ľudových poslancov posl. dr Polyáka za posl. dr Fritze.

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Honzla za posl. dr Králíka; klub poslanců "Deutsche christl. soz. Volkspartei" posl. Bobka za posl. dr Luschku, dne 15. prosince 1926 posl. Scharnagla za posl. Bobka; klub poslanců "Deutsche Nationalpartei" posl. Horpynku za posl. dr Keibla.

Do výboru zemědělského vyslal klub slovenských ľudových poslancov posl. dr Gažíka za posl. Tománka; klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" posl. Wagnera za posl. Böhma a posl. Hellera za posl. Nitsche; klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické posl. Biňovce za posl. A. Chalupu a possl. Koudelku za posl. Jašu.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické posl. Kleina za posl. Johanise; klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" posl. Hellera za posl. Tichiho a posl. Wagnera za posl. Hellera; klub poslanců "Deutsche nat. soz. Arbeiterpartei" posl. Patzela za posl. Simma; klub poslanců "Deutsche christl. soz. Volkspartei" posl. Zajicka za posl. Kunze a posl. Greifa za posl. Krumpe.

Do výboru imunitního vyslal klub poslanců čsl. strany nár. socialistické posl. Červinku za posl. Davida.

Soc.-politický výbor zvolil ve schůzi dne 14. prosince 1926 předsedou posl. Čuříka; místopředsedy posl. Dubického a Labaje; zapisovateli posl. Malíka, Schuberta a Al. Petra.

Předseda Z předsednictva senátu došlo sdělení ze dne 18. listopadu 1926, k tisku 268 sen., předsedovi posl. sněmovny.

Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Senát NSRČ. projednal ve 48. a 49. schůzi dne 16. a 18. listopadu 1926 zprávu ústavně-právního výboru o návrhu sen. Donáta, dr Šrobára, dr Reyla, dr Procházky, Zulegera, dr Kovalika, dr Krčméry, dr Hilgenreinera, Böhra, dr Brabce, dr Němce, Thoře, Pastyříka a druhů (tisk 252) na změnu §u 5 zákona ze dne 15. dubna 1920, č. 326 Sb. z. a n., o jednacím řádě senátu NSRČ. (tisk 268) a učinil usnesení:

Na základě čl. I zákona z 15. dubna 1920, č. 326 Sb. z. a n., o jednacím řádě senátu NSRČ., změněného zákonem ze dne 10. července 1920, č. 431 Sb. z. a n., mění se jednací řád senátu N. S. ze dne 15. dubna 1920, č. 326 Sb. z. a n., tím způsobem, že:

ustanovení §u 5, odst. 3 jedn. řádu senátu N. S. - pozměněné autonomním usnesením senátu ze dne 17. listopadu 1920 a ze dne 25. dubna 1924 - se znovu mění tak, že počet místopředsedů se zvyšuje z pěti na šest, a

2. odstavec §u 9 téhož zákona zní:

"Předsednictvo je způsobilé usnášeti se za přítomnosti aspoň čtyř svých členů a usnáší se prostou většinou hlasů; předseda hlasuje spolu a při rovnosti hlasů rozhoduje jeho hlas."

Předseda: Došla naléhavá interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Naliehavá interpelácia posl. Bečku, inž. Nečasa, Kleina a súdr. min. predsedovi o hroziacom zastavení tovární v Slabošovciach a v Horke na Slovensku.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Dotazy:

posl. inž. Junga a druhů ministru vnitra, že se stále ještě neustavilo opavské obecní zastupitelstvo (č. D 536-II),

posl. Dědiče vládě o přídělu půdy z velkostatku Schreinerova v Nemilkově (č. D 538-II).

Předseda: Došla odpověď na dotaz. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Odpověď min. vnitra na dotaz posl. Horpynky o neustálém zabavování časopisu "Nordböhmisches Tagblatt" (č. D 390-II).

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

777. Zpráva rozpočtového výboru o usnesení senátu (tisk 736) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 224 a 246), kterým se mění zákon ze dne 3. července 1923, č. 143 Sb. z. a n., o finančních a právních výhodách na podporu soustavné elektrisace.

778. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 582) o vládním vrhu zákona (tisk sen. 45 a 107) o zahlazení odsouzení.

779. Zpráva ústavne-právneho výboru o usnesení senátu (tisk 583) k vládnemu návrhu zákona (tisk sen. 101 a 124) o premlčaní pohľadávok pripadlých československému štátu podľa mierových smlúv.

781. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu (tisk 735) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 225 a 259), kterým se prodlužuje platnost ustanovení zákona ze dne 2. července 1924, č. 164 Sb. z. a n., kterým se mění a doplňuje zák. čl. I/1911 o civilním řízení soudním.

782. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 727) o dávce ze šumivého vína.

783. Zpráva ústavně-právního a rozpočtového výboru o usnesení senátu (tisk 737) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 223 a 270) o příspěvcích (záznamném) pro bursovní fond Pražské bursy pro zboží a cenné papíry.

784. Zpráva zahraničního, ústavně-právního a rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk 699) zákona o provedení úmluvy mezi Československou republikou a republikou Rakouskou ze dne 29. května 1925 a úmluvy mezi Československou republikou a královstvím Italským ze dne 4. května 1926, o plnění smluv o pojištění na život a důchody.

785. Zpráva zahraničního, ústavně-právního a rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk 658), jímž se předkládá Národnímu shromáždění úmluva mezi Československou republikou a královstvím Italským o plnění smluv o pojištění na život a důchody, které sjednaly italské pojišťovny s pojistníky československými a československé pojišťovny s pojistníky italskými, podepsaná dne 4. května 1926 v Praze, se Závěrečným zápisem téhož data.

786. Zpráva zahraničního, ústavně-právního a rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk 657), jímž se předkládá Národnímu shromáždění úmluva mezi Československou republikou a republikou Rakouskou o plnění smluv o pojištění na život a důchody, které sjednaly rakouské životní pojišťovny s pojistníky československými a československé pojišťovny životní s pojistníky rakouskými, podepsaná dne 29. května 1925 v Praze, se závěrečným zápisem téhož data.

787. Zpráva zahraničního, ústavně-právního a rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk 659), kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé "Druhý dodatečný zápis k úmluvě mezi Československou republikou a republikou Rakouskou o úpravě závazků v rakousko-uherských korunách ze dne 18. června 1924", podepsaný v Praze dne 17. září 1926.

788. Zpráva výboru soc.-politického o návrhu posl. Pekárka, Vávry, Sedláčka, Stenzla a druhů (tisk 734) a o návrhu posl. Stenzla, Tichiho, Eckerta, Pekárka a druhů (tisk 738), aby byl vydán zákon, jímž se mění zákon ze dne 1. července 1926, č. 118 Sb. z. a n., jímž se mění §§ 275 a 276 zákona ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

789. Zpráva výboru ústavně-právního k návrhu posl. Bradáče, dr Dolanského, Hlinky, dr Lukavského, Pekárka, Windirsche, dr Luschky a spol. (tisk 661) na změnu §u 5 zákona ze dne 15. dubna 1920 č. 325 Sb. z. a n., o jednacím řádu posl. sněmovny NSRČ.

790. Zpráva zemědělského výboru o vládním návrhu (tisk 656) zákona, kterým se zrušují zákon o obstavení velkostatků, § 4 zákona o mimořádných přechodných ustanoveních na Slovensku a § 5 zákona o pozemkovém úřadě.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

595. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, Procházky, Buřívala, Pechmanové, Hrušovského, Riedla a spol. předsedovi vlády o slovenské a podkarpatoruské výhodě státních zaměstnanců a o zvláštním drahotním přídavku na Slovensku a na Podkarpatské Rusi.

596. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, Buřívala, Procházky, Pechmanové a spol. předsedovi vlády o vydání nového pensijního zákona.

597. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, Buřívala, Procházky, Pechmanové a spol. min. předsedovi o zřízení komise pro reformu státní správy.

598. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, Buřívala, Procházky, Riedla, Pechmanové a spol. min. předsedovi o sdělení zvýšeného nákladu na úpravu platů státních zaměstnanců, učitelů, státních a obvodních lékařů v důsledku provedení zákonů ze dne 24. června 1926, č. 103, 104 a 105 Sb. z. a n.

599. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, Buřívala, Procházky, Pechmanové, Riedla a spol. min. předsedovi o provedení systemisace a povýšení státních zaměstnanců v důsledku platových zákonů ze dne 24. června 1926 čís. 103, 104 a 105 Sb. z. a n.

602. Naliehavá interpellácia posl. dr Gátiho, Mondoka, Sedorjaka a súdr. vláde a ministrovi zemedelstva o predlžení zákona č. 309 z r. 1924, ktorým sa zmeňuje zákon č. 68 z r. 1922, ktorým sa upravuje užívanie pozemkov v Podkarpatskej Rusi za podiel (polovicu, tretinu) ich naturálneho výnosu.

618. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, Buřívala, Pechmanové, Procházky a spol. vládě o novelisaci nařízení vlády ze dne 7. července 1926, č. 113 Sb. z. a n.

620. Naléhavá interpelace posl. Wünsche, Zoufalého, Haiplicka a druhů ministrovi železnic o novém propouštění německých železničních zaměstnanců.

621. Naléhavá interpelace posl. Hakena a soudr. vládě o snížení drahotního přídavku vojínům.

654. Naléhavá interpelace posl. Jurana, Buriana a soudr. ministru spravedlnosti o konfiskaci 148. a 150. čísla deníku "Rovnost", vycházejícího v Brně, ze dne 29. a 31. května 1926.

655. Naléhavá interpelace posl. Mondoka, dr Gáti, Sedorjaka a druhů ministrům vnitra a spravedlnosti, že censura zabavujíc č. 41 ze dne 17. října 1926 "Karpatské Pravdy", ukrajinského orgánu komunistické strany československé, dopustila se přestupku a jednala nezákonně.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

746. Interpelace:

I. posl. Bergmanna, Procházky, Buřívala a spol. min. školství a nár. osvěty o nelidském nakládání se školníkem Bohumilem Procházkou v Litomyšli,

II. posl. Bergmanna, Buřívala, Procházky a spol. vládě o poměrech stavebních dozorců při hrazení bystřin,

III. posl. Karpíškové, inž. Nečase, Koudelky a soudr. min. vnitra o rozpuštění schůze Angeliky Balabánové a o zakročování policie v důvěrné schůzi sociálně demokratického dělnictva,

IV. posl. Roschera a druhů vládě o úpadku "Deutsche Bank" v Liberci,

V. posl. Štětky a soudr. min. spravedlnosti o konfiskaci časopisu "Rudé Právo" a "Rudé Právo Večerník",

VI. posl. Muny a soudr. min. spravedlnosti o konfiskaci časopisu "Emigrant",

VII. posl. Stenzla, Eckerta, Tichiho a druhů min. financí o převzetí agendy Bankovního úřadu Československou Národní bankou a. s.,

VIII. posl. Kreibicha a soudr. ministru vnitra, jak orgány policejního ředitelství v Praze provádějí konfiskaci novin,

IX. posl. Landové-Štychové, a soudr. min. školství a nár. osvěty o případu prof. Bobka,

X. posl. Grünznera, Tauba a druhů min. veř. prací o úpravě služebních poměrů cestářů,

XI. posl. Koudelky, Kleina a soudr. min. vnitra o zakročení policie při valné hromadě právnického spolku "Všehrd",

XII. posl. Krebse a druhů min. vnitra, že se prodlévá s úpravou majetkově právních záležitostí při rozloučení obcí Modlany a Nové Modlany v politickém okrese Ústí nad Labem,

XIII. posl. Krebse, Zierhuta a soudruhů min. vnitra, že klatovská okresní politická správa potrestala Maxe Röhrla ze Železné Rudy, poněvadž dovolil, aby se na spolkové slavnosti, jak uvádí, nesl spolkový prapor,

XIV. posl. Krebse a druhů vládě, aby německý překlad Sbírky zákonů a nařízení byl vydáván včas,

XV. posl. Krebse, dr Wollschacka, Stenzla a druhů min. vnitra o přehmatech censurního úřadu při předvádění filmu "Slavnost svazu tělocvičných spolků ve Vídni" v městském biografu v Moravské Třebové,

XVI. posl. Sladkého, Zeminové, Moudrého, Pechmanové a spol. min. školství a nár. osvěty a min. financí o provádění zákona č. 75/22 Sb. z. a n. a jeho novely,

XVII. posl. Bergmanna, Buřívala a spol. min. financí o dovolených u pohraniční finanční stráže,

XVIII. posl. Bergmanna, dr Franke a spol. vládě o převzetí kontrolorů lichevního úřadu do kategorie pragm. zaměstnanců státních,

XIX. posl. Bergmanna, Buřívala, Procházky a spol. vládě o poměrech české menšiny v Bochově,

XX. posl. Bergmanna, Buřívala, Procházky a spol. min. nár. obrany ohledně přiznání slovenské výhody pro občanské zaměstnance vojenské správy na Slovensku a Podkarpatské Rusi.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány těsnopisecké zprávy o 49. a 50. schůzi posl. sněmovny.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

762. Návrh posl. Hodiny a druhů, aby byla ustanovena doba, kdy mají nabýti účinnosti jednotlivé předpisy zákona o pojišťovací smlouvě.

763. Návrh posl. dr Králíka, dr Štefana a spol. na pomoc poškozeným živelními pohromami na Podkarpatské Rusi.

770. Návrh posl. Kleina, Pika, Svobody, inž. Nečase a soudr. na vydání zákona, jímž se upravují služební poměry trvale ustanovených zřízenců a cestářů okresních zastupitelstev v Čechách a okresních silničních výborů na Moravě a ve Slezsku.

Předseda: Výboru imunitnímu přikazuji:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Žádost kraj. soudu v Mor. Ostravě ze dne 9. prosince 1926, č. Tk XIV 4231/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Jos. Petera pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky (č. J 306-II).

Předseda: Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 735) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 225 a 259), kterým se prodlužuje platnost ustanovení zákona ze dne 2. července 1924, č. 164 Sb. z. a n., kterým se mění a doplňuje zák. čl. I z r. 1911 o civilním řízení soudním (tisk 781).

Zpravodajem jest p. posl. dr Daněk. Uděluji mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP