Úterý 15. února 1927

Začátek schůze ve 4 hod. 4 7 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: inž. Dostálek, dr Buday, Horák, Slavíček, Stivín, Zierhut.

Zapisovatelé: Chalupník, Ježek.

260 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři Černý, dr Engliš, dr Gažík, dr Mayr-Harting, Najman, dr Nosek, dr Peroutka, dr Srdínko, Šrámek, dr Tiso, Udržal.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupce Nebuška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 62. schůzi poslanecké sněmovny.

Došla oznámení o změnách ve výborech.

Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Jašu za posl. Biňovce; klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické posl. inž. Záhorského za posl. Pechmanovou; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Schmerdu za posl. Munu; klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" posl. Krumpe za posl. Greifa; klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungar. Nationalpartei" posl. Tichiho za posl. Schuberta.

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. dr Czecha za posl. Hackenberga; klub slovenských ľudových poslancov posl. dr Fritze za posl. dr Gažíka.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungar. Nationalpartei" posl. Stenzla za posl. Eckerta; klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Schweichharta za posl. Dietla.

Do výboru iniciativního vyslal klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické posl. inž. Záhorského za posl. Pechmanovou.

Do výboru branného vyslal klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Staňka za posl. dr Viškovského.

Předseda: Pan posl. Škola oznámil současně s klubem poslanců komunistické strany v Československu, že stal se členem tohoto klubu.

Předseda vlády sdělil přípisem ze dne 14. února 1927, č. j. 2242/27 m. r., že vláda odvolává svůj návrh zákona (tisk 460) o stavebním příspěvku, ochraně nájemníků a stavebním ruchu (bytový zákon).

Došel další přípis vlády. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Přípisem předsednictva min. rady ze dne 11. února 1927, č. 2047/27 m. r., předložena byla posl. sněmovně Zpráva vlády o vyúčtování s národní bankou československou podle čl. XIII zákona č. 102/1925 Sb. z. a n.

Předseda: Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Naléhavé interpelace:

posl. inž. Nečase, dr Dérera, Remeše a soudr. vládě o porušení práv Podkarpatské Rusi navrhovanou vládní předlohou o reformě správy;

posl. Tomáška, dr Dérera, inž. Nečasa, Bečku a súdr. na vládu Československej republiky, o disciplinárnom stíhání župného notára Kolomana Peťku;

posl. Tomáška, dr Dérera, inž. Nečasa, Bečku a súdr., na vládu Československej republiky, o zakázaní prejednávania otázky reformy verejnej správy v obecných zastupiteľstvách na Slovensku.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

797. Interpelace:

I. posl. dr Koberga a druhů min. železnic o jazykových přehmatech železničního personálu v obvodu olomouckého ředitelství státních drah,

II. posl. Śliwky, Jos. Petera, Buriana a druhů min. vnitra, že se neustále odkládá volba starosty a ustavující schůze nově zvoleného obecního zastupitelstva v Karvinné ve Slezsku,

III. posl. Windirsche a druhů min. zemědělství, aby se při kácení stromů ve státních lesích používalo domácích dělníků,

IV. posl. Eckerta a druhů min. veř. zdravotnictví a těl. výchovy, min. soc. péče a min. veřejných prací o zakoupení hotelu "Casino" v Mariánských Lázních státem,

V. posl. dr Koberga a druhů min. vnitra o šikanách v malém pohraničním styku,

VI. posl. Majora, Steinera a súdr. min. zemedelstva o účinkovaní paritných komisií postavených v okresných sídlech Slovenska,

VII. posl. Šamalíka a druhů min. financí o rozdílném placení nápojové dávky z vína a ovocných šťáv ve velkoobchodě a maloobchodě,

VIII. posl. Eckerta a druhů min. vnitra a min. soc. péče o nešvarech ve správě úřednického lázeňského domu v Mariánských Lázních zřízeného pro státní úředníky potřebující lázeňského ošetření,

IX. posl. Bergmanna, Procházky, Buřívala a spol. vládě o přeřadění služebních míst do vyšší skupiny činovného,

X. posl. dr Gátiho, Mondoka, Sedorjaka a soudr. vládě o způsobu informování stran na civilní správě Podkarpatské Rusi v Užhorodě,

XI. posl. Tayerle a soudr. vládě o přeřadění míst do vyšší skupiny činovného,

XII. posl. Tayerle a soudr. předsedovi vlády o vládním nařízení ze dne 16. července 1926, č. 145 Sb. z. a n.,

XIII. posl. Tayerle, R. Chalupy, Brodeckého, Kleina a soudr. min. financí, že se nevyřizují žádosti aktivních dělnic tabákové režie o přídavky na nezaopatřené děti,

XIV. posl. Bergmanna, Procházky a spol. min. školství a nár. osvěty o skončení disciplinárního řízení s Josefem Mandíkem, zřízencem čes. pathol. ústavu v Praze.

XV. posl. dr Schollicha a druhů min. vnitra o postupu novojičínské okresní politické správy v otázkách jazykových,

XVI. posl. dr Schollicha a druhů min. vnitra, že byla na Hlučínsku zakázána desítiminutová sbírka,

XVII. posl. dr Koberga a druhů min. vnitra o úmyslném týrání v malém pohraničním styku na Hlučínsku,

XVIII. posl. inž. Kalliny a druhů min. pošt a telegrafů o neudržitelných poměrech na karlovarské poště.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

780. Odpověď vlády na interpelaci posl. dr Gátiho, Kršiaka, Majora a soudr. o protizákonném provádění zákona čís. 152/1926 o udělení státního občanství československého některým osobám, a o novelisaci tohoto zákona (tisk 619).

800. Odpovědi:

I. min. obchodu na interpelaci posl. Šafranko a soudr. o zrušení papierní v Slavošovciach a Horke (tisk 760),

II. min. zemědělství a min. financí na interp. posl. Hrušovského a spol. o hospodaření na panství oravského kompossesorátu (tisk 712),

III. min. obchodu na interp. posl. Bečku, inž. Nečase, Kleina a súdr. o hroziacom zastavení tovární v Slavošovciach a Horke na Slovensku (tisk 775),

IV. vlády na interp. posl. Zápotockého a soudr. o nepořádcích v Ústředních elektrárnách v Ervěnicích (tisk 653).

843. Odpověď vlády na interpelaci posl. Zeminové a spol. ve věci zdražování cukru kartelem cukrovarnickým (tisk 726).

844. Odpověď vlády na interpelaci posl. Karpíškové a soudr. o novém zdražení cukru kartelem cukrovarnickým (tisk 743).

845. Odpověď ministra vnitra na interpelaci posl. Kršiaka a spol. o zákazu předvádění filmu "Křižník Potěmkin" (tisk 744).

852. Odpověď ministra vnitra na interpelaci posl. dr Franke, dr Patejdla, Zeminové a soudr. o postupu policejního komisaře při valné hromadě Spolku československých právníků "Všehrd" (tisk 774).

Předseda: Iniciativní výbor ve schůzi konané dne 15. února 1927 se usnesl přikázati k řádnému projednávání návrhy, a to:

Výboru ústavně-právnímu:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

762. Návrh posl. Hodiny a druhů, aby byla ustanovena doba, kdy mají nabýti účinnosti jednotlivé předpisy zákona o pojišťovací smlouvě.

Předseda: Výboru zemědělskému:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

795. Návrh posl. dr Gátiho a soudr., aby byl vydán zákon, kterým se doplňuje a částečně mění zákon ze dne 17. února 1922, č. 68 Sb. z. a n., a zákon ze dne 19. prosince 1924, č. 309 Sb. z. a n., o úpravě užívání pozemků v Podkarpatské Rusi za podíl jich naturálního výnosu.

Předseda: Výborům zemědělskému a rozpočtovému:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

763. Návrh posl. dr Králíka, dr Štefana a spol. na pomoc poškozeným živelními pohroma i na Podkarpatské Rusi.

764. Návrh posl. Halke a druhů, aby byla neprodleně poskytnuta státní pomoc obětem požáru v Kobernu, okres Osoblaha ve Slezsku.

765. Návrh posl. dr Luschky a druhů na poskytnutí státní pomoci pohořelým z Koberna, v soudním okrese Osoblaha.

802. Návrh posl. Grebáča-Orlova, Hlinku, dr Labaja a spol. na poskytnutie podpory pohorelcom v Krásnej Hôrke, ve Forbasi a v Borovom.

Předseda: Výboru soc.-politickému:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

794. Návrh posl. Kleina, Svobody, Johanise, Bečko, inž. Nečase a soudr. na vydání zákona, kterým se upravují právní poměry domovníků.

801. Návrh posl. Votruby, dr Samka, Petrovického, dr Matouška, dr Reháka a druhů na změnu §§ 27 a 277 zákona ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

Předseda: Výborům soc.-politickému a rozpočtovému:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

770. Návrh posl. Kleina, Pika, Svobody, inž. Nečase a soudr. na vydání zákona, jímž se upravují služební poměry trvale ustanovených zřízenců a cestářů okresních zastupitelstev v Čechách a okresních silničních výborů na Moravě a ve Slezsku (současně přikázán výboru ústavně-právnímu).

799. Návrh posl. Bergmanna, Buřívala, Tučného, Procházky, Pechmanové a spol. na změnu zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n., o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců (Platový zákon).

Předseda: Výborům kulturnímu, soc.-politickému a rozpočtovému:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

796. Návrh posl. Horpynky, Simma a druhů na změnu zákona ze dne 24. června 1926, č. 104 Sb. z. a n., o úpravě platových a služebních poměrů učitelstva obecných a občanských škol (Učitelský zákon).

798. Návrh posl. Bergmanna, Sladkého, dr Uhlíře a spol. na změnu zákona ze dne 24. června 1926, č. 104 Sb. z. a n., o úpravě platových a služebních poměrů učitelstva obecných a občanských škol (Učitelský zákon).

Předseda: Výborům rozpočtovému a zásobovacímu:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

805. Návrh posl. Remeše, R. Chalupy, Koudelky a soudr. na změnu zákona o celním sazebníku ze dne 13. února 1906, č. 20 ř. z., pokud se týče nařízení vlády republiky Československé ze dne 12. května 1919, č. 379 Sb. z. a n., o vybírání cla z dovozu cukru.

Předseda: Přikazuji:

Výboru živnostenskému:

837. Usnesení senátu o vládním návrhu zákona (tisk sen. 264 a 274) o vysvědčeních škol a veřejných orgánů, pokud tato vysvědčení opravňují k úlevám při nastoupení živnosti nebo jsou součástí průkazu způsobilosti při nastoupení živnosti.

Výboru ústavně-právnímu:

838. Usnesení senátu o vládním návrhu zákona (tisk sen. 3 a 260) o opravných prostředcích státních úřadů zástupčích ve věcech firemních.

839. Usnesení senátu o vládním návrhu zákona (tisk sen. 122 a 247), jímž se mění některá ustanovení trestních řádů a zřizují soudní lékařské rady.

Navrhuji, aby byly jmenovaným výborům uloženy lhůty k podání zprávy o těchto usneseních 14denní.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí s uložením těchto lhůt, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůty jsou tím přijaty.

Přikazuji dále:

Výborům zahraničnímu a živnostenskému:

804. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení prozatímní obchodní dohoda sjednaná mezi Československou republikou a dominiem Kanadou v Praze dne 20. prosince 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 22. prosince 1926, č. 255 Sb. z. a n.

Výborům zemědělskému, živnostenskému a rozpočtovému:

809. Vládní návrh zákona, jímž se prodlužuje platnost zákona ze dne 17. března 1925, č. 58 Sb. z. a n., o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů.

Výborům rozpočtovému a zahraničnímu:

810. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé 1. úmluva o závazcích, vzešlých z hospodaření bývalé poštovní správy rakouské a poštovních správ států nástupnických. 2. závěrečný protokol k této úmluvě, podepsané v Římě dne 6. dubna 1922.

811. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé 1. úmluva o závazcích. vzešlých z hospodaření poštovní správy uherské a císařské a královské poštovní správy vojenské a správy polních pošt, jakož i z hospodaření poštovních správ států, jimž připadla bývalá území uherská, sjednaná mezi Maďarskem se strany jedné, Rakouskem, Rumunskem, královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem se strany druhé, 2. závěrečný protokol k této úmluvě, podepsaný v Budapešti dne 15. prosince 1922.

Výboru zemědělskému:

832. Vládní návrh zákona, kterým se zrušují některé předpisy omezující volné nakládání nemovitostmi v Podkarpatské Rusi.

Výborům brannému a soc.-politickému:

849. Vládní návrh zákona o umísťování déle sloužících poddůstojníků.

Navrhuji, aby byly jmenovaným výborům k podání zpráv o těchto vládních návrzích. uloženy lhůty 14denní.

Dále přikazuji:

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému:

851. Vládní návrh zákona o stavebním ruchu.

Navrhuji, aby byla jmenovaným výborům k podání zprávy o tomto vládním návrhu uložena lhůta 8denní.

Kdo souhlasí s těmito navrženými lhůtami, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím jsou lhůty přijaty.

Přikazuji dále výboru ústavně-právnímu:

829. Vládní návrh zákona o zařízení a působnosti báňských úřadů.

830. Vládní návrh zákona o volbách zemských a okresních zastupitelstev.

831. Vládní návrh zákona o organisaci politické správy.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Košiciach za súhlas k trest. stíhaniu posl. dr Korlátha pre prečin spáchaný proti §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 381).

Zpravodajem je p. posl. dr Ravasz. Uděluji mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP