Úterý 15. února 1927

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Slávna snemovňa! Zpráva imunitného výboru (tisk 381) o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Košiciach, ktoré žiada vydať k trest. stíhaniu posl. dr Korlátha pre prečin spáchaný proti §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky.

Štátny zástupca v Huste podáva obžalobu proti výšmenovanému poslancovi pre výroky uvedené v jeho reči, ktorú predniesol dňa 23. júla 1925 v obecnom dome v obci Tiačeve. Posl. dr Korláth tvrdil v jeho reči, že Česi utláčajú tamojší národ a že obyvatelia Tiačeva majú sa chovať vôči Čechom tak, ako títo sa vôči nim chovajú. V týchto vývodoch nachádza štát. zastupiteľstvo podstatu trestného činu podľa §§u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky.

Podľa hlásenia administratívneho úradníka intervenujúceho na tomto shromaždení, inkriminované výroky nevyvolaly v poslucháčstve žiadnej ozveny proti Čechom a kľud bol až do konca zadržaný. Následkom toho imunitný výbor nenachádza dostatočnej príčiny k vydaniu posl. dr Korlátha a navrhuje posl. snemovni, aby posl. dr Korláth k trest. stíhaniu pre udané výroky vydaný nebol.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Přistoupíme proto ihned k hlasování.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání p. posl. dr Korlátha.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna se usnesla nesvoliti k trest. stíhání p. posl. dr Korlátha. Vyřízen je 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme ke 2. odstavci, jímž jest:

2. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave za súhlas k trest. stíhaniu posl. Tománka pre prečiny spáchané proti §u 14, čís. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 379).

Zpravodajem je p. posl. dr Ravasz.

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Slávna snemovňa! Zpráva imunitného výboru o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave za súhlas k trest. stíhaniu posl. Tománka pre prečiny spáchané proti §u 14, č. 3 zákona na v ochranu republiky.

Dňa 13. novembra 1925 predniesol posl. Tománek reč na verejnom ľudovom shromaždení v Trnave, v ktorej podrobuje silnej kritike postup Čechov proti slovenskému národu a jeho jednotlivým stavom, menovite stavu roľníckemu, remeslníckemu a obchodníckemu. Tvrdí, že všetky väčšie stavby na v Slovensku prevádzajú české firmy.

Štátny zástupca prevzal žalobu na základe výšuvedených paragrafov zák. na ochranu republiky, vidiac v inkriminovaných výrazoch podstatu trestných činov.

Reč bola prednesená pred voľbami dvoma dňami, v dobe, keď politické vášne sú najrozpútanejšie. Inkriminované výrazy podľa udajov na schôdzi prítomného politického adm. úradníka nemali následok zhubný, kľud bol zadržaný a preto imunitný výbor preskúmajúc celú záležitosť navrhuje posl. snemovni, aby posl. Tománek k trest. stíhaniu vydaný nebol.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava tedy odpadá. Přistoupíme tedy k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání p. posl. Tománka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání p. posl. Tománka.

Vyřízen je 2. odstavec pořadu schůze.

Přikročíme ke 3. odstavci, jímž jest:

3. Zpráva výboru imunitného o žiadosti župana župy Košickej o vydanie posl. dr Fritza pre priestupok podľa §u 29, č. 1 a 2 zák. čl. XIV z r. 1914 (tisk 347).

Zpravodajem je pan posl. dr Slávik. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Slávik: Slávna snemovno! Podľa četníckeho oznámenia tabulárny sudca dr Fritz zo Solnohradu, ako kandidát slov. ľudovej strany Hlinkovej, dňa 13. novembra 1925 rozširoval v obci Drinovej a okolí volebné agitačné plakáty slov. ľudovej strany, rozširovanie ktorých bolo na území župy XX (Košickej) župným úradom č. 12.790/1925 pres. zakázané.

Imunitný výbor navrhuje poslaneckej snemovni, aby posl. dr Fritza pre tento administratívny priestupok nevydala k trestnému stíhaniu.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava tedy odpadá. Přistoupíme ihned k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání p. posl. dr Fritze.

Kdo souhlasí s tímto návrhem p. zpravodaje, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna se usnesla nesvoliti k trest. stíhání p. posl. dr Fritze.

Vyřízen je 3. odst. pořadu schůze.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Weberové pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (tisk 651)

Zpravodajem jest p. posl. Riedl. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Riedl: Dne 18. února 1926 konala se v Praze schůze ženských členů strany "Deutsche Nationalpartei". Podle úřední zprávy zemského trestního soudu v Praze dopustila se paní posl. Weberová na této schůzi svými výroky přečinu podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky. Žádá proto zemský trestní soud v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Weberové pro tento přečin.

Imunitní výbor pojednal o tomto případě a v úvaze, že posl. Weberová tlumočila jenom známý program své strany, neviděl v těchto projevech překročení poslanecké imunity a navrhuje proto posl. sněmovně, aby posl. Weberová k trest. stíhání vydána nebyla.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava tedy odpadá. Přistoupíme ihned ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání pí. posl. Weberové.

Kdo souhlasí s tímto návrhem p. zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna se usnesla nesvoliti k trest. stíhání pí. posl. Weberové.

Tím vyřízen jest 4. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

5. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave za súhlas k trest. stíhaniu posl. Tománka pre prečiny podľa §u 14, č. 3 a §u 18, č. 1 a 3 zákona na ochranu republiky (tisk 380).

Zpravodajem jest p. posl. dr Ravasz. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Zpráva imunitného výboru (tisk 380) o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave, v ktorej toto žiada poslaneckú snemovňu za súhlas k trest. stíhaniu posl. Tománka pre prečiny podľa §u 14, č. 3 a §u 18, č. 1 a 3 zákona na ochranu republiky.

Posl. Tománek predniesol reč na ľudovom shromaždení v Eďháznaďšégu dňa 4. októbra 1925, tedy už presne v predvolebnom období. Poverený úradník pol. správy na shromaždení prítomný podal oznámenie pre jednotlivé - podľa jeho mienky - neprípustné kritizujúce výroky - štát. zastupiteľstvu. Štátne zastupiteľstvo v Nitre prevezmúc obžalobu cestou hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave žiada vydať posl. Tománka k trestnému stíhaniu pre inkriminované výroky na základě výšudaných paragrafov zákona na ochranu republiky.

Imunitný výbor zaoberajúc sa so žiadosťou štát. zastupiteľstva - po preskúmaní trestných spisov a inkriminovaných výrazov - nadobudnul toho presvedčenia, že posl. Tománek použijúc inkriminovaných výrazov v obžalobe uvedených neprekročil hranice dovolenej kritiky politických a hospodárskych pomerov. Výrokmi týmito imunita rušená nebola a preto navrhuje imunitný výbor posl. snemovni, aby posl. Tománek k trestnému stíhaniu vydaný nebol.

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Přistoupíme ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Tománka.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Tománka.

Tím vyřízen jest 5. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Jílka pro zločin veř. násilí ve smyslu §u 98, lit. a) tr. zák. (tisk. 758).

Zpravodajem jest p. posl. dr Daněk. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno: Posl. Jílek byl rozsudkem zem. trest. soudu v Praze ze dne 6. října 1922 odsouzen pro zločin veřejného násilí podle §u 98 a) trest. zák. do těžkého žaláře v trvání 3 měsíců, při čemž byl povolen podmíněný odklad trestu a stanovena lhůta na 3 léta. Stejně rozhodl o zmateční stížnosti podané odsouzeným nejvyšší soud v Brně.

V této zkušební době dopustil se posl. Jílek nového trestního činu podle §u 14, č. 1, §u 16, č. 1 zákona na ochranu republiky a byl odsouzen nepodmíněně rozsudkem ze dne 24. dubna 1924 do tuhého vězení na 6 neděl. Na to zažádal soud 2. srpna 1926, č. Vr 18459/20, aby posl. Jílek byl vydán, by si odpykal 3měsíční žalář, poněvadž nevyhověl podmínce zákona o podmíněném odsouzení.

Imunitní výbor projednávaje tuto záležitost dospěl k přesvědčení, že trestní čin druhý, o nějž se jedná, za který si posl. Jílek odpykal trest, byl rázu politického a vzhledem k výchovné tendenci zákona o podmíněném odsouzení, poněvadž jde o případ nikoliv podobný případu prvému, není toho názoru, že by musel trest podmíněně uložený odpykati.

Imunitní výbor navrhuje tudíž poslanecké sněmovně, aby posl. Jílek k trest. stíhání vydán nebyl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava proto odpadá. Přistoupíme ihned ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Jílka.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Jílka.

Tím vyřízen jest 6. odstavec pořadu, čímž pořad této schůze jest vyčerpán.

Ke slovu se přihlásil pan předseda soc.-politického výboru posl. Čuřík, aby odpověděl na dotaz posl. Biňovce podle §u 70 jedn. řádu. Uděluji mu slovo.

Posl. Čuřík: Slavná sněmovno! Pan posl. Biňovec podal mně dne 14. prosince 1926 dotaz, zdali jsem ochoten svolati soc.-politický výbor na den 17. prosince 1926 k řešení některých otázek soc.-politických, jako úpravy poměrů okresních cestařů, státního příspěvku k starobním podporám, stavebního ruchu a platů provisionistů.

Na dotaz podle §u 70 jedn. řádu odpovídám, že jsem již ve schůzi soc.-politického výboru dne 14. prosince 1926 před přerušením projednávání pořadu schůze prohlásil, že otázky úpravy poměrů okresních cestařů, pojištění osob přestárlých a stavebního ruchu, kteréžto věci byly na pořadu zmíněné schůze, nejsou ještě ve vládě dohodnuty a že tudíž jejich projednávání odkládám. Ježto do 17. prosince, kdy podle dotazu měl býti výbor svolán, nebyla ještě odpověď o vládní dohodě známa, bylo by bývalo oezúčelno na ten den, a to zrovna po ukončení předvánočního zasedání sněmovního, svolávati výbor soc.-politický ke schůzi, v níž by se nebylo mohlo docíliti z výše uvedených důvodů nějakého positivního pracovního výsledku. (Posl. Muna: To je komedie!)

Předseda (zroní): Volám p. posl. Munu k pořádku.

Posl. Čuřík (pokračuje): Pokud se týče platů hornických provisionistů ve státních dolech, stala se otázka předmětem jednání mezi ministerstvem veř. prací a ministerstvem financí a byla vyřešena poskytnutím mimořádného přídavku k dosavadním pensijním platům. Tudíž o této věci nelze dále jednati, pokud ministerstvo veř. prací nepředloží svůj návrh na novou úpravu. Podotýkám ještě, že tato prozatímní úprava stala se jednak na zakročení pp. posl. Staška a Al. Petra, jednak také na naléhání předsedy výboru soc.-politického.

Tedy výbor soc.-politický svolán býti nemohl a přikročí k pracím teď právě po schůzi plenární.(Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Pan posl. Zápotocký podal mně dne 16. prosince 1926 dotaz podle §u 70 jedn. řádu, proč dosud nebyla ve sněmovně rozdána jeho naléhavá interpelace o nepořádcích v Ústředních elektrárnách v Ervěnicích a jaký zájem má předsednictvo sněmovny, aby rozdání této interpelace bylo zdržováno.

K dotazu tomuto jsem podle jedn. řádu povinen odpověděti ve sněmovně a činím tak v nejbližší zasedací den po jeho podání, to jest ve schůzi dnešní.

Posl. Zápotocký se soudr. podali dne 4. listopadu 1926 kanceláři posl. sněmovny naléhavou interpelaci, o níž je řeč. Interpelace ta po objasnění některých mezer byla dána ihned do tisku. Je přirozeno, že sazba, korektury a tisk obsáhlého rukopisu, jenž vydal tři a půl archu akcidenčního tisku, v době největší parlamentní sezony vyžadovaly určité doby, takže rozdání tiskem nebylo možno tak záhy, jako tomu bývá u tisků méně obsáhlých, nebo u takových, které možno již napřed připravovati.

Podle §u 69 jedn. řádu rozhoduje sněmovna při interpelaci označené za naléhavou, zdali jest o ní provésti rozpravu, a v této rozpravě musí tázaný na interpelaci odpověděti. Po skončení rozpravy zaujme sněmovna stanovisko k odpovědi hlasováním. Zákon nestanoví lhůty, ve kterých toto jednání sněmovní má býti provedeno.

Nelze předpokládati, že by bylo v intencích zákona, aby sněmovna se tu spokojila s bezodkladnou sice, při tom však pouze dilatorní odpovědí interpelovaného, jakou by tato odpověď musila býti, kdyby tázaný byl nucen odpověděti ihned také při otázkách obsáhlejších nebo spletitějších, jichž zodpovědění vyžaduje značného šetření, podrobného zkoumání a zpracování výsledku, jak tomu jest na př. v daném případě, což zřejmo z interpelace i z odpovědi, zatím tiskem rozdané. (Výkřiky posl. Zápotockého.)

Prosím o klid.

Vyvinula-li se tudíž praxe tak, že sněmovní jednání o naléhavé interpelaci zahajuje se tehdy, když nejen interpelanti, nýbrž i interpelovaný může do eventuelní rozpravy přinésti dostatečný materiál jako podklad diskuse i konečného úsudku sněmovny ve věci interpelované, mám za to - a tento můj názor sdílí též předsednictvo sněmovní - že jen tento postup zaručuje vážné a věcné projednávání naléhavých interpelací a odpovídá intencím zákona. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní).

Prosím o klid.

Před ukončením schůze ještě sděluji, že došla oznámení o změnách ve výborech žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické vyslal do výboru soc.-politického posl. Langra za posl. Bergmanna.

Klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru branného posl. dr Hallu za posl. dr inž. Botto; do výboru soc.-politického posl. Machníka za posl. dr Králíka.

Klub slovenských ľudových poslancov vyslal do výboru rozpočtového posl. Tománka za posl. dr Fritze; do výboru zásobovacího posl. Pázmána za posl. Pavlačku.

Klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" vyslal do výboru dopravního posl. Tichiho za posl. Halkeho a posl. Hellera za posl. Fischera; do výboru zásobovacího posl. Koczora za posl. Halkeho.

Do výboru dopravního vyslal klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" posl. Kunze za posl. Oehlingera.

Do výboru kulturního vyslal klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. Kvasničku za posl. dr Lukavského; klub posl. komunistické strany v Československu posl. Buriana za posl. Hakena.

Přistoupím k ukončení schůze.

Ježto podanými a právě přidělenými vládními návrhy bude několik výborů plně zaměstnáno a má podati o nich sněmovně zprávy ve lhůtě poměrně krátké, k čemuž jest potřeba nerušené jejich činnosti, navrhuji podle usnesení předsednictva, aby příští schůze svolána byla písemně s pořadem, který podle §u 40 a §u 9, lit. d) jedn. řádu určí předsednictvo.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich, návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 15 min. odpol.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP