Úterý 22. března 1927

V těchto Národních jednotách rozhodující činitelé jsou z českých občanských stran. (Výkřiky poslanců čsl. strany nár. socialistické.) Tady, pánové, vaši zástupcové hraničářů apelují na vás, abyste neničili hraničářské posice. Zástupcové vašich organisací k vám apelují, abyste nerušili volební právo četníkům a vojenským gážistům, abyste nepoškozovali československé menšiny. (Výkřiky: Kdo to podepsal?) Svaz Národních jednot a Matic. Svaz Národních jednot a Matic přišel teprve v poslední chvíli.

Pánové měli přijíti dříve a měli vyvolati aspoň takové hnutí jako za rudozelené koalice proti tehdejší vládě pro věci celkem podřadné.

Ale tento průlom do volebního práva, který vy nyní způsobujete, tento průlom není posledním. Tytéž důvody, jaké dnes mluvíte o nutnosti vzetí volebního práva vojákům, důstojníkům, gážistům a četníkům, tytéž důvody budete vy za chvíli uplatňovati u jiných státních zaměstnanců. Vy nezůstanete jen u vojáků, u četníků, nýbrž za nějaký čas vy sem přijdete s novou předlohou, budete bráti volební právo policejní stráži, pak vezmete volební právo finančním zřízencům, pak půjdete na učitele a zřízence železniční a poštovní.

Vy se tomu posupně smějete, ale kdybyste si vzali ke své ruce návrh zákona č. 706, zákon o přímých daních, a kdybyste tam přelistovali a došli k §u 2, tam byste nalezli: "Osvobozeni od důchodkové daně jsou: 1. Hlavy cizích států, 2. osoby, které mají nárok na osvobození od daně důchodové, 3. osoby vojenské a četnické, 4. osoby požívající přídavků za zranění, pokud jde o tyto přídavky, 5. - slavná sněmovno - Státní zaměstnanci, kteří nemají podle specielních zákonů práva voliti nebo volenu býti do Národního shromáždění." (Slyšte! Slyšte! - Různé výkřiky poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Slavná sněmovno! Táži se pánů zástupců česko-německé koalice, které to jsou ty specielní zákony, kterými se béře státním zaměstnancům právo voliti nebo volenu býti do Národního shromáždění? Něco je v župním zřízeni, kde se mluví o pasivním volebním právu županů, kterého pozbývají tímto zákonem, ale vy župní zřízení chcete zkasírovati. O těch se tedy nedá mluviti. Vojáci a četníci jsou v oddílu třetím. Které to jsou specielní zákony, kterými by bylo odňato volební právo státním zaměstnancům? Ty ještě nejsou! Jsem přesvědčen, že vy po této intrice a po tomto prvním porušení státních základních zákonů naší ústavy půjdete dále, že půjdete proti státním zaměstnancům, jak jste se zde v zákulisí a docela nevinně a zastrčeně ve vládní předloze o daních přiznali. (Výkřiky poslanců čsl. strany nár.-socialistické.)

My jsme o tom přesvědčeni, když pozorujeme některé vývody různých politiků občanských stran, že zde nejde jen o to volební právo příslušníků branné moci, že tu nejde jen o volební právo četníků, nýbrž že tu jde o generální útok proti všeobecnému rovnému hlasovacímu právu. (Potlesk poslanců čsl. strany nár.-socialistické.)

Pánové, vy nenávidíte všeobecné rovné hlasovací právo! Vy nemůžete zapomenouti na onu dobu, kdy byla privilegia, kdy chudý člověk, sebe chytřejší, neměl-li majetku a měl-li jen své dvě upracované ruce, nemohl vykonávati vlivu na samosprávu a stát. Vy byste rádi, aby se vrátila doba privilegia majetkového, aby se vrátila chvíle, kdy jen ti, co měli majetek, rozhodovali! (Souhlas.)

Naši milí kamarádi z tábora nár. demokracie již o minulých volbách do obcí r. 1923 dali netajeně na jevo, že všeobecné rovné hlasovací právo nenávidí. Tenkráte na nár.-demokratických schůzích volebních byl rozšiřován tento leták (ukazuje leták) a na něm je velmi krásný nápis: "Co nám byl čert dlužen?" A nár. demokracie tady odpovídá: "2. Příliš rozšířené volební právo." Tedy všeobecné rovné hlasovací právo! (Výkřiky.) Když potom pozorujeme projevy na různých sjezdech a konferencích některých občanských stran, je více než zřetelné, že jde o plánovitou intriku proti politickým právům celého národa vůbec a zejména pracujících vrstev.

Zase pánové vytáhli z hrobu argumenty, které jsme pochovali r. 1905 v době onoho mohutného zápasu za všeobecné rovné hlasovací právo. Už zase se vyskytují tyto důvody, se kterými se už chodí na schůze. Prý rozhodují v obcích i ve státě lidé, kteří docela nic neplatí. (Výkřiky.) Váš ministr financí p. dr Engliš v rozpočtovém výboru na podzim minulého roku vyložil, že 78 % všech státních příjmů plyne z daní nepřímých. Stejný poměr je také v naší samosprávě. Stát i samospráva, všechny veřejné instituce, největší část svých příjmů sbírají z nepřímých daní a dávek a ti, kdož platí přímé daně, nezaplatí je ze svých kapes, nýbrž je přenesou na své konsumenty! A kdo je největším konsumentem u nás v republice? Ti, kterých je také nejvíce, těch 80 % pracujících lidí, těch dělníků, zřízenců, gážistů, maloživnostníků, řemeslníků a malozemědělců. Ti to musí zaplatiti! Nejen celý účet státního hospodářství, ale zároveň celý účet naší samosprávy!

A najednou byste byli rádi, aby nejpoplatnější a nejpočetnější činitel byl vyřazen z volebního práva vůbec. Ale přece jen ty šedivé a museální teorie, které jste vytáhli ze starého haraburdí předválečného, byste proti všeobecnému volebnímu právu používati neměli.

My jsme československému státu věrně oddáni, my jsme byli propagátory a hlasateli naší státní samostatnosti tenkráte, když mnozí z vás byli jste ještě dobrovolnými služebníky rakouské positivní politiky a když jste dokazovali, že všechno dobro přichází z Vídně od císaře pána. (Veselost.) Bylo třeba u vás mnohých teprve světové války, bylo třeba mnohým kriminálu, aby teprve ve vězeňských kopkách se probudili a poznali, že jsou na bludných cestách. My před plnými třemi desetiletími jsme zvedli zápas za československý stát. Smáli jste se nám, považovali jste nás za fanatiky idee! A ke konci světové války tato veliká idea a myšlenka zvítězila a celá řada z vás musela se dáti na pochod těmitéž cestami, které jsme my po řadu desetiletí za ohromných protivenství prošlapávali! (Souhlas.) A jestliže jsme bojovali za tento stát, jestliže jsme ho chtěli, usilujme o to, aby byl silný a mocný, aby také měl silnou demokracii, která je jeho jedinou pořádnou záštitou. Proto chceme také lidovou armádu, proto se budeme brániti ze všech sil všemu, co tento stát, jeho demokracii a armádu rozvrací a rozrušuje! Tím je z velké části zákon o volebním právu a tím je také ta určitá nerovnost, která se vnáší do armády - rozdílná vojenská služba. Pánové, vy porušujete demokracii, podkopáváte státní ideu vojáků a četníků. Špatný příklad jste si vzali ze světové války! Tam se dokázalo, že ne hrubá síla, že nejen převaha technického materiálu, ale v prvé řadě duch rozhoduje! (Potlesk poslanců čsl. strany nár.-socialistické.)

A vy svým výminečným zákonem o nerovnosti vojenské služby, o nerovnosti politických práv, vy svým průlomem do ústavních svobod ohrožujete ducha armády a podkopáváte státní myšlenku. Za efemerní, chvilkový, stranický úsměv vnášíte nejistotu do právního života občanů Československé republiky, ba přinášíte národní neštěstí! Porušujete ve spolku s Němci a Maďary ústavní svobody československého národa, které si v revolučním shromáždění národ československý, chtěje upevniti dokonalou jednotu národa, zavésti spravedlivé řády v republice, zajistiti pokojný rozvoj domoviny československé, prospěti obecnému blahu všech svých občanů, hájiti stát a zabezpečiti svobodu příštím pokolením, slavnostně prohlásil. (Výborně! Potlesk poslanců čsl. strany nár.-socialistické.)

Předseda (zvoní): Přerušuji rozpravu, jakož i projednávání pořadu vůbec a přikročím k ukončení schůze.

Sděluji, že z důvodů formálních - aby mohly býti přikázány výborům vládní návrhy a usnesení senátu dnes tiskem rozdané - bude nutno konati dnes ještě jednu schůzi, i žádám, aby paní a páni poslanci ze zasedací síně neodcházeli.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala dnes za 7 minut, t. j. v 7 hod. 5 min. večer s.

pořadem:

1. Druhé čtení osnovy zákona o stavebním ruchu (tisk 892).

2. Ostatní nevyřízené odstavce pořadu 66. schůze.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 6 hod. 53 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP