Středa 30. března 1927

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Znovu a znovu vyzývám pány a paní poslance ke klidu, aby rozuměli způsobu hlasování. Je potřebí, aby poslanecká sněmovna byla si vědoma... (Výkřiky poslanců komunistických.) Prosím o klid.

Je potřebí, aby poslanecká sněmovna byla si vědoma, že jen tehdy, bude-li dostatečný klid, bude možno vyvarovati se podobným nedorozuměním.

Poněvadž námitky k tomuto odstavci podané netýkají se projednávaného předmětu, mám za to, že nebyly ke hlasování o 1. odstavci pořadu podány žádné námitky.

Přistoupíme tedy k hlasování.

Kdo souhlasí s formálním návrhem posl. Geršla, Hampla a druhů, aby se přes tento odstavec přešlo k pořadu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s návrhem posl. Bolena a druhů, aby osnova vrácena byla brannému výboru s tím, aby ji přepracoval v tom směru, že by kázeňská a kárná pravomoc náležela výborům vojáků, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Přistoupíme nyní ke hlasování o osnově samé.

Kdo souhlasí s čl. I ve znění navrženém posl. Davidem, dr. Patejdlem, Špatným a druhy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Jest zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s čl. l ve znění návrhu posl. Geršla, Hampla a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Jest zamítnuto.

Kdo konečně souhlasí s čl. I ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím článek prvý je přijat ve znění zprávy výborové.

Kdo nyní souhlasí se zbytkem osnovy, to jest s jejími čl. II a III, dále s nadpisem a úvodní formulí zákona, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Jsou přijaty podle zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém.

Druhé čtení provedeme ještě v této schůzi při vyřizování odst. 6 pořadu, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu.

Při tom provedli bychom také hlasování o resolucích, jež k této osnově byly podány.

Tím vyřízen jest odstavec 1. dnešního pořadu.

Přistoupíme nyní ke hlasování o osnově druhé. (Výkřiky. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Je to:

Ad 2. Hlasování o osnově (tisk 561) zákona o volebním právu příslušníků branné moci a četnictva (tisk 893).

Jelikož byla podána řada návrhů jak formálních, tak pozměňovacích, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve o návrhu, aby se přes osnovu přešlo k pořadu, jak shodně navrhují posl. Hruška a druzi, Hackenberg a druzi a Špatný, David a spol.

Kdyby byl tento návrh zamítnut, hlasovali bychom o shodných návrzích posl. dr Dérera, Geršla, Hampla a druhů a posl. Špatného, Davida, dr Patejdla a druhů na vrácení osnovy výboru ústavně-právnímu ke zjištění, zda osnova není v rozporu s ústavou republiky.

Pak bychom - bez ohledu na to, bude-li předchozí návrh zamítnut, či přijat - hlasovali o návrhu posl. Špatného, Davida a spol. na přikázání, respektive vrácení osnovy výboru brannému, aby ji posoudil se stanoviska vojenského.

Kdyby tento návrh byl zamítnut, přistoupili bychom k hlasování meritornímu, o osnově samé, a to podle jednotlivých paragrafů. Bylť jsem posl. dr Dérerem, dr Meissnerem a druhy požádán, abych při této osnově dal hlasovati o každém paragrafu odděleně. Tomuto přání vyhovím.

Hlasovali bychom takto:

Nejprve o návrhu posl. dr Meissnera, dr Dérera a druhů, aby název a úvodní formule zákona zněly: "Ústavní zákon o volebním právu příslušníků branné moci a četnictva" a "Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto ústavním zákoně".

Dám již při tomto hlasování sčítati hlasy.

Podotýkám, že tento návrh by byl přijat jedině tehdy, kdyby byl přijat většinou tří pětin všech členů sněmovny, tedy nejméně 180 hlasy, poněvadž nadpis a úvodní formule jsou součástí zákona a i ony musily by býti přijaty předepsanou většinou.

Kdyby návrh posl. dr Meissnera a soudr. byl přijat, musily by všechny paragrafy osnovy býti přijaty nejméně kvalifikovanou většinou.

Pak bychom přistoupili ke hlasování o jednotlivých paragrafech osnovy.

O §u 1 hlasovali bychom nejprve v úpravě návrhu posl. Hrušky a druhů, a to na žádost posl. Geršla a soudr. rozděleně, napřed totiž o jeho části první a pak o části druhé.

Kdyby úprava navržená posl. Hruškou a soudr. nebyla přijata, hlasovali bychom o §u 1 v úpravě pozměňovacího návrhu posl. dr Dérera, Geršla, Hampla a soudr.; kdyby ani ta úprava nebyla přijata, hlasovali bychom v úpravě pozměňovacího návrhu posl. dr Keibla a druhů; kdyby nebyl přijat, dal bych hlasovati podle návrhu posl. inž. Junga, dr Wollschacka a druhů; nebude-li přijat, hlasovali bychom podle pozměňovacího návrhu posl. Špatného, Davida a druhů; nebude-li ani tato úprava přijata, dal bych hlasovati podle eventuálního návrhu týchž poslanců; nebude-li konečně ani tento návrh přijat, dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 2 hlasovali bychom nejprve podle návrhu posl. dr Keibla a druhů; nebude-li přijat, podle návrhu posl. Špatného, Davida a druhů; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 3 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 4 budeme hlasovati rovněž podle zprávy výborové.

O §u 5 rovněž podle zprávy výborové.

Konečně budeme hlasovati o nadpisu zákona a jeho úvodní formuli podle zprávy výborové.

Jsou proti tomuto způsobu hlasování námitky?

Posl. Zeminová: Protože pan předseda z důvodů formálních nevzal naše prohlášení na vědomí, musím je opakovati.

Pane předsedo! Kolega Špatný, David a spol. podali návrh, aby přes vojenskou předlohu tisk 561 (zpráva výboru tisk 893) přešlo se k pořadu.

Kdyby tento návrh nebyl přijat, činím v zastoupení poslaneckého klubu čsl. strany nár. socialistické námitky proti p. předsedou ohlášenému způsobu hlasování při předloze tisk 893, jednající o volebním právu příslušníků branné moci a četnictva.

Navrhuji, aby se o předloze této hlasovalo kvalifikovanou, t. j. třípětinovou většinou.

Návrh odůvodňuje náš klub takto:

Ve čl. I, odst. 2 úst. listiny republiky Československé předpisuje se:

"Ústavní listina a její součástky mohou býti měněny anebo doplňovány jen zákony, označenými za ústavní."

Litujeme, že osobní intervenci předsedy posl. klubu dr Frankeho u p. předsedy sněmovny v tomto směru nebylo při předloze tisk 893 vyhověno a že nebyla předem ohlášna za předlohu podle ústavních zákonů.

Vládní návrh tisk 893 porušuje však přímo § 9 úst. listiny. V paragrafu tomto se zaručuje všem 21 letým občanům našeho státu všeobecné volební právo, což však vládní návrh tisk 893 porušuje.

Protože zcela zjevně jde o změnu ústavy, žádáme, aby se postupovalo přesně podle §u 33 listiny ústavní, který předpisuje přijetí změny ústavy většinou kvalifikovanou, třípětinovou. (Hlásí se posl. Tomášek.)

Předseda (zvoní): Pan posl. Tomášek!

Posl. Tomášek: Osnova o odnětí volebního práva vojínům jest podle našeho názoru změnou ústavní listiny. Poněvadž ke změně ústavní listiny je zapotřebí podle §u 33 úst. listiny a §u 56, odst. 3 jedn. řádu třípětinové většiny všech poslanců a tato většina jest nezbytnou náležitostí k usnesení sněmovny, žádám p. předsedu, aby při hlasování, týkajícím se odnětí volebního práva vojínům, vedle zjištění poměru hlasů konstatoval, zda-li této většiny, vyžadované ústavní listinou, bylo dosaženo. Považujeme to za nezbytné, jelikož jinak nebyla by splněna náležitost, potřebná k platnému usnesení. Bude-li osnova odhlasována prostou většinou, bude tím ústavní listina porušena. (Potlesk a výkřiky poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. (Výkřiky posl. Pika.)

Námitky pp. posl. Zeminové a Tomáška nejsou vlastně námitkami proti postupu hlasování, (Výkřiky poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické a čsl. strany nár.-socialistické. Hluk. - Předseda zvoní.) nýbrž je to žádost, aby o osnově bylo hlasováno kvalifikovanou většinou. (Hluk.)

Prosím o klid.

Upozorňuji, že k osnově byl podán návrh pp. posl. dr Meissnera a druhů, aby zákon byl označen jako zákon ústavní. (Výkřiky čsl. soc.-demokratických poslanců. Hluk.)

Prosím o klid.

Prohlásil jsem, že při hlasování o tomto návrhu dám konstatovati poměr hlasů, že však, nebude-li tento návrh přijat - a to nejméně 180 hlasy - nemohu vzhledem k usnesení sněmovny považovati tuto osnovu za osnovu zákona ústavního a že tudíž odpadalo by hlasování o něm většinou kvalifikovanou. Nemohu pak následkem toho při hlasování o jednotlivých paragrafech konstatovati, zdali ten který paragraf byl přijat nebo nebyl přijat většinou kvalifikovanou. (Výkřiky. Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Přes to, že jsem prohlásil, že přednesené námitky pp. posl. Zeminové a Tomáška nelze pokládati v pravém slova smyslu za námitky proti postupu hlasování, dám o nich ještě hlasovati jako o námitkách, a to najednou o obou dvou. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Kdo tedy souhlasí s přednesenými upozorněními, lépe řečeno žádostmi, které byly předneseny pp. posl. Zeminovou a Tomáškem a jimi za námitky označeny, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím námitky proti způsobu hlasování byly zamítnuty. (Hlučné výkřiky poslanců čsl. strany nár.-socialistické a čsl. soc.-dem. strany dělnické. - Předseda zvoní. - Výkřiky poslanců komunistických. Různé výkřiky na levici. Někteří poslanci na levici buší do stolků. - Předseda zvoní. - Poslanci strany komunistické zpívají Internacionálu.)

Podotýkám ještě, že podle návrhu posl. dr Frankeho, Tomáška, Zeminové a spol., který je dostatečně podporován, dám při hlasování o §u 1 této osnovy, a to při hlasování podle znění zprávy výborové, sečísti hlasy. (Hluk. Poslanci komunistické strany zpívají Internacionálu. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Vzhledem k tomu, že jsem vyhověl podané žádosti o sčítání hlasů, prosím pány zapisovatele, a to pp. posl. Ježka, dr Petersilku a Chalupníka, aby provedli sčítání hlasů spolu s tajemníkem sněmovny a jeho zástupci, a to p. posl. Ježek v úseku prvním a druhém, p. posl. dr Petersilka v úseku třetím a čtvrtém a p. posl. Chalupník v úseku pátém a šestém a na presidiální tribuně.

Kdo souhlasí se shodnými návrhy pp. posl. Hrušky a soudr., pp. posl. Hackenberga a druhů a pp. posl. Špatného, Davida a spol., aby se přes osnovu přešlo k pořadu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí se shodnými návrhy... (Poslanci strany komunistické, německé národní strany a německé nár.-socialistické strany dělnické bouchají do pultů, pískají a házejí sněmovními tisky.)

Prosím o klid.

Kdo nyní souhlasí se shodnými návrhy pp. posl. dr Dérera, Geršla, Hampla a druhů, dále pp. posl. Špatného, Davida, dr Patejdla a spol., aby osnova byla vrácena výboru ústavně-právnímu ke zjištění, zda není v rozporu s ústavní listinou republiky, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s návrhem pp. posl. Špatného, Davida a druhů, aby osnova byla přikázána, resp. vrácena výboru brannému, aby ji posoudil se stanoviska vojenského, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Přistoupíme nyní k meritornímu hlasování, k němuž jsem ohlásil, že provedeme sčítání hlasů.

Dám hlasovati nejprve o návrhu pp. posl. dr Meissnera, dr Dérera a soudr., aby název a úvodní formule zněly: "Ústavní zákon ze dne.......... o volebním právu příslušníků branné moci a četnictva" a "Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto ústavním zákoně". Konstatuji, opětně, že tento pozměňovací návrh byl by přijat pouze tehdy, kdyby proň hlasovalo nejméně 180 poslanců.

Žádám jmenované pány zapisovatele, posl. Ježka, dr Petersilku a Chalupníka, aby provedli sčítání hlasů.

Kdo tedy souhlasí s návrhem pp. posl. dr Meissnera, dr Dérera a soudr. mnou právě sděleným, nechť zvedne ruku. (Děje se. - Různé výkřiky na levici. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného výsledku sčítání hlasů vyslovilo se pro uvedený návrh 116 hlasů, proti němu 139 hlasů.

Většina vyslovila se tedy proti návrhu. Je zamítnut. (Hluk. - Různé výkřiky na levici. - Předseda zvoní.)

Kdo nyní souhlasí s první částí §u 1 osnovy v úpravě podle návrhu pp. posl. Hrušky a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s druhou částí návrhu pp. posl. Hrušky a soudr. na úpravu §u 1 od slov "Mohou se zejména účastniti", nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo nyní souhlasí s §em 1 osnovy v úpravě podle návrhu pp. posl. dr Dérera a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s tímto paragrafem podle úpravy navržené pp. posl. dr Keiblem a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s §em 1 v úpravě podle návrhu pp. posl. inž. Junga, dr Wollschacka a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tento návrh jest zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s tímto paragrafem v úpravě podle návrhu pp. posl. Špatného, Davida a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tento návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s §em 1 v eventuální úpravě posl. Špatného, Davida a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tento návrh jest zamítnut.

Než dám hlasovati o §u 1 podle znění zprávy výborové, žádám opět pány zapisovatele posl. Ježka, dr Petersilku a Chalupníka, aby spolu s tajemníkem sněmovny a jeho zástupci při tomto hlasování sečetli hlasy tak, jako při hlasování dřívějším.

Kdo tedy souhlasí s §em 1 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se. - Trvalý hluk. - Výkřiky poslanců čsl. strany nár.-socialistické a čsl. soc. dem. strany dělnické. Předseda zvoní.)

Prosím o klid. (Hluk trvá.)

Prosím o klid. (Výkřiky posl. Vávry.) Pane posl. Vávro, prosím o klid.

(Po provedeném sečtení hlasů:)

Podle sděleného výsledku sčítání hlasů vyslovilo se pro § 1 ve znění zprávy výborové 138 hlasů, proti němu 113 hlasů. Je tedy § 1 přijat většinou podle zprávy výborové. (Hluk trvá. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Kdo souhlasí s §em 2 v úpravě návrhu pp. posl. dr Keibla a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta. (Hluk trvá.)

Kdo nyní souhlasí s §em 2 v úpravě návrhu pp. posl. Špatného, Davida a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto. (Hluk na levici. - Předseda zvoní.)

Kdo tedy souhlasí s §em 2 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 2 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo nyní souhlasí s §em 3 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 3 je přijat podle zprávy výborové. (Hluk.)

Kdo nyní souhlasí s §em 4 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 4 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo nyní souhlasí s §em 5 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 5 je přijat podle zprávy výborové. (Hluk trvá.)

Kdo konečně souhlasí s nadpisem zákona a jeho úvodní formulí ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Je přijato podle zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém, a to podle zprávy výborové.

Druhé čtení provedeme ještě v této schůzi při vyřizování odst. 6 pořadu, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu.

Při tom provedli bychom také hlasování o resolucích, jež k této osnově byly podány.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Přikročíme k hlasování o osnově třetí. (Hluk. Různé výkřiky na levici. - Předseda zvoní.) Prosím o klid.

Ad 3. Hlasování o osnově (tisk 438) zákona o délce presenční služby vojenské (tisk 868).

Poněvadž bylo podáno několik návrhů jak formálních, tak pozměňovacích, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve o shodných návrzích posl. Majora a druhů, posl. Heegera a druhů, posl. Geršla, Hampla a druhů, posl. Davida, Špatného a spol., aby se přes tuto osnovu přešlo k pořadu.

Kdyby byly tyto shodné návrhy zamítnuty, hlasovali bychom o návrhu posl. Davida, dr Patejdla, Špatného a druhů, aby osnova byla vrácena k dalšímu studiu brannému výboru.

Kdyby i tento návrh byl zamítnut, přistoupili bychom k hlasování meritornímu, a to takto:

O §u 1 bychom hlasovali nejprve podle shodného znění návrhů posl. Heegera a druhů a posl. Davida, dr Patejdla, Špatného a druhů; kdyby nebylo přijato, hlasovali bychom podle zprávy výborové. (Hluk na levici. - Předseda zvoní.)

Pak bychom hlasovali o vsunutí nového paragrafu, který navrhují posl. Geršl, Hampl a soudr.

O §u 2, o nadpisu a úvodní formuli zákona, k nimž není pozměňovacích návrhů, budeme hlasovati podle zprávy výborové.

Jsou proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati podle právě sděleného způsobu.

Kdo tedy souhlasí se shodnými návrhy pp. posl. Majora a druhů, pp. posl. Heegera a druhů, pp. posl. Geršla, Hampla a soudr. a pp. posl. Davida, Špatného a spol., aby přes tuto osnovu přešlo se k pořadu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrhy jsou zamítnuty.

Kdo nyní souhlasí s návrhem pp. posl. Davida, dr Patejdla, Špatného a druhů, aby osnova byla vrácena k dalšímu studiu brannému výboru, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Přistoupíme nyní ke hlasování meritornímu.

Kdo souhlasí s §em 1 ve shodné úpravě pozměňovacích návrhů pp. posl. Heegera a druhů a pp. posl. Davida, dr Patejdla, Špatného a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s §em 1 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 1 je přijat podle zprávy výborové. (Různé výkřiky.)

Prosím o klid.

Kdo nyní souhlasí s novým paragrafem, jak jej navrhují pp. posl. Geršl, Hampl a druzi, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s §em 2, nadpisem a úvodní formulí zákona ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato podle zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém, a to podle zprávy výborové.

Druhé čtení provedeme ještě v této schůzi při vyřizování odst. 6 pořadu, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP