Středa 30. března 1927

Nyní budeme hlasovati o 4. odstavci pořadu dnešní schůze, jímž je:

Ad 4. Hlasování o osnově (tisk 728) zákona, jímž se stanoví mírový počet československého vojska od 1. října 1927 (tisk 890).

Poněvadž posl. Munou a druhy byl podán návrh na přechod k pořadu přes tuto osnovu, dal bych hlasovati nejprve o tomto návrhu a pak, kdyby byl zamítnut, hlasovali bychom meritorně o celé osnově, která má 4 paragrafy, nadpis a úvodní formuli, najednou, poněvadž nebyly podány pozměňovací návrhy.

Jsou proti tomu způsobu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitek není, budeme tedy tak hlasovati.

Kdo tedy souhlasí s návrhem pp. posl. Muny a soudr., aby sněmovna přešla přes tuto osnovu k pořadu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh pp. posl. Muny a soudr. je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 4 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, ve znění zprávy výborové, doporučeném p. zpravodajem, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém podle zprávy výborové.

Druhé čtení provedeme ještě v této schůzi při vyřizování odst. 6 pořadu, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu.

Při tom hlasovali bychom také o resoluci k této osnově podané.

Tím vyřízen jest 4. odstavec pořadu.

Přistoupíme ke hlasování o odst. 5 pořadu.

Ad 5. Hlasování o osnově (tisk 849) zákona o umísťování déle sloužících poddůstojníků (tisk 894).

Jelikož bylo podáno více návrhů, jak formálních, tak pozměňovacích, hodlám při hlasování postupovati takto:

Nejprve bychom hlasovali o návrhu posl. Horpynky a druhů, aby osnova byla vzata s pořadu.

Kdyby byl tento návrh zamítnut, hlasovali bychom o návrhu posl. Krebse na vrácení osnovy výboru brannému.

Kdyby byl i tento návrh zamítnut, hlasovali bychom o návrhu posl. Kopasze na vrácení osnovy výboru brannému s tím, aby výbor vládní osnovu přepracoval v tom smyslu, aby vyhovovala požadavkům Svazu státních zaměstnanců-invalidů.

Kdyby konečně i tento návrh byl zamítnut, přistoupili bychom k hlasování meritornímu a hlasovali bychom takto:

O §u 1 bychom hlasovali podle zprávy výborové, poněvadž není pozměňovacích návrhů.

Při §u 2 bychom hlasovali nejprve o úvodní větě a o odst. I, a to v úpravě podle návrhu posl. Heegera a druhů; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O odst. II § 2 budeme hlasovati nejprve podle úpravy návrhu posl. Bergmanna a druhů; nebude-li přijata, podle úpravy, navržené posl. Kleinem, Geršlem a druhy; nebude-li přijata, podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím bude rozhodnuto též o návrzích na škrtnutí, které souhlasně podávají posl. Krebs a druzi, posl. dr Keibl a druzi a posl. Heeger a druzi.

O odst. III §u 2 budeme hlasovati nejprve podle návrhu posl. Bradáče a druhů; přijetím odpadlo by hlasování podle zprávy výborové, a bylo by rozhodnuto též o návrzích na škrtnutí, které souhlasně podávají posl. Klein, Geršl a druzi, posl. Krebs a druzi, posl. dr Keibl a druzi a posl. Heeger a druzi.

Kdyby návrh posl. Bradáče a soudr. nebyl přijat, hlasovali bychom ovšem podle zprávy výborové.

Pak bychom hlasovali o novém odstavci, který k tomuto paragrafu navrhují posl. Bergmann a druzi.

Při §u 3 budeme hlasovati nejprve o odstavci prvém, a to podle úpravy návrhů posl. Bergmanna, Davida, Procházky a spol.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

Potom bychom hlasovali o dodatku k odstavci prvému, který shodně navrhují posl. Bergmann, David, Procházka a spol. a posl. Klein, Johanis, Geršl a druzi.

Pak budeme hlasovati o odst. 2 §u 3, a to nejprve podle návrhu posl. Bergmanna, Davida, Procházky a spol.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

Potom o novém odstavci třetím, který navrhují posl. David, dr Patejdl, Jaša, V. Beneš a druzi.

O §u 4 budeme hlasovati nejprve podle úpravy posl. Kleina, Geršla a soudr.; nebude-li přijata, podle úpravy návrhu posl. Bergmanna a spol.; nebude-li přijata, podle úpravy hlavního návrhu posl. Horpynky a druhů; nebude-li ani tato přijata, podle eventuelní úpravy týchž poslanců; nebude-li ani tato úprava přijata, podle úpravy posl. dr Keibla a druhů; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 5 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Davida, dr Patejdla, Jaši, V. Beneše a soudr.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 6 bychom hlasovali nejprve v úpravě návrhu posl. Horpynky a druhů; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 7 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhů posl. Kleina, Johanise, Geršla a soudr. a posl. Johanise, Geršla, Kleina a soudr.; nebude-li přijata, podle úpravy návrhu posl. Bergmanna, Davida, Procházky a spol.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 8 bychom hlasovali nejprve v úpravě posl. Horpynky a druhů; nebude-li přijata, podle úpravy návrhu posl. dr Keibla a druhů; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 9 dám hlasovati podle zprávy výborové; přijetím nebo nepřijetím rozhodnuto bude též o negativním návrhu posl. Krebse a druhů.

Potom budeme hlasovati o novém odstavci, který k tomuto paragrafu navrhují posl. Klein, Geršl a druzi.

O §u 10 dám hlasovati podle zprávy výborové, poněvadž není pozměňovacích návrhů.

O §u 11 bychom hlasovali nejprve podle úpravy návrhu posl. Bergmanna, Davida, Procházky a spol.; nebude-li přijata, podle úpravy návrhu posl. dr Keibla a druhů, nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

Potom o novém odstavci, který k tomuto paragrafu navrhují posl. Klein, Geršl a soudr.

O §§ 12 a 13 budeme hlasovati podle zprávy výborové, poněvadž není pozměňovacích návrhů.

O §u 14 budeme hlasovati o celém najednou, a to nejprve v úpravě návrhu posl. dr Keibla a druhů; nebude-li přijata, podle úpravy posl. Krebse a druhů; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové; přijetím nebo nepřijetím bude rozhodnuto též o návrhu posl. Kleina, Geršla a druhů na škrtnutí celého paragrafu.

O §§ 15 a 16, k nimž není pozměňovacích návrhů, dám hlasovati podle zprávy výborové.

Potom o novém §u 17, který navrhují shodně pp. posl. Johanis, Klein, Geršl a soudr. a posl. Bergmann, David, Procházka a spol.; nebude-li tento návrh přijat, budeme hlasovati o eventuelním návrhu posl. Kleina, Johanise, Geršla a druhů.

Pak bychom hlasovali o nadpisu zákona, úvodní formuli a o nadpisech jednotlivých paragrafů podle zprávy výborové.

Jsou proti tomuto navrženému způsobu hlasování námitky? (Hlásí se posl. Geršl.)

Pan posl. Geršl!

Posl. Geršl: Poněvadž p. předseda dává hlasovati způsobem nezvyklým a, podle mého názoru, příčícím se jednacímu řádu, žádám, aby veškeré návrhy, o nichž se právě hlasuje, byly při hlasování přečteny.

Předseda (zvoní): Konstatuji, že návrhy podle dosavadních zvyklostí byly přečteny před doslovem pánů zpravodajů, a to všechny. (Posl. Remeš: Takhle nebylo nikdy hlasováno, pane předsedo! To je nový způsob hlasování, to je nezvyklý způsob hlasování v tomto domě!)

Konstatuji, že i v tomto případě zachovává se dosavadní způsob a dosavadní zvyklost při hlasování. (Výkřiky posl. Remeše.)

Poněvadž jiných námitek předneseno nebylo a pan posl. Geršl podal vlastně žádost a nikoli námitky, přikročíme ke hlasování. (Různé výkřiky. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Kdo souhlasí s návrhem pp. posl. Horpynky a druhů, aby osnova byla vzata s pořadu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s návrhem pp. posl. Krebse a druhů na vrácení osnovy výboru brannému, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo konečně souhlasí s návrhem pp. posl. Kopasze a druhů na vrácení osnovy výboru brannému s tím, aby výbor osnovu přepracoval tak, aby vyhovovala požadavkům Svazu státních zaměstnanců-invalidů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tento formální návrh je zamítnut.

Přistoupíme tedy k hlasování meritornímu o osnově samé.

Kdo tedy souhlasí s §em 1 osnovy ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Paragraf tento je přijat ve znění zprávy výborové.

Kdo souhlasí s úvodní větou a odst. I §u 2 ve znění úpravy, navržené pp. posl. Heegerem a druhy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato nová úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s úvodní větou a odst. I §u 2 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato ve znění zprávy výborové.

Kdo nyní souhlasí s odst. II §u 2 ve znění úpravy navržené pp. posl. Bergmannem a druhy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s týmž odstavcem téhož paragrafu ve znění návrhu pp. posl. Kleina, Geršla a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta. (Děje se.)

Kdo nyní souhlasí se zněním tohoto odstavce podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato podle zprávy výborové. Tím zamítnuty byly negativní návrhy pp. posl. Krebse a soudr., pp. posl. dr Keibla a druhů a pp. posl. Heegera a druhů.

Kdo nyní souhlasí s odst. III §u 2 v úpravě návrhu pp. posl. Bradáče a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je přijat a úprava podle návrhu pp. posl. Bradáče a druhů, čímž odpadá hlasování podle zprávy výborové. Zároveň byly tím zamítnuty shodné návrhy pp. posl. Kleina, Geršla a soudr., pp. posl. Krebse a soudr., pp. posl. dr Keibla a soudr. a pp. posl. Heegera a soudr.

Kdo nyní souhlasí s novým odstavcem, který k tomuto paragrafu navrhují pp. posl. Bergmann a druzi, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s odst. 1 §u 3, a to ve znění úpravy navržené pp. posl. Bergmannem, Davidem, Procházkou a druhy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto odstavcem souhlasí ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím odstavec je přijat ve znění zprávy výborové. (Výkřiky na levici. - Předseda zvoní.)

Kdo nyní souhlasí s dodatkem k odst. 1 §u 3, který shodně navrhují pp. posl. Bergmann, David, Procházka a druzi a pp. posl. Klein, Johanis, Geršl a druzi, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Dodatek tento není přijat.

Kdo nyní souhlasí s 2. odstavcem §u 3 podle úpravy návrhu pp. posl. Bergmanna, Davida, Procházky a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s tímto odstavcem ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato. Tím tento odstavec je přijat ve znění zprávy výborové. (Výkřiky. - Předseda zvoní.)

Kdo nyní souhlasí s novým odstavcem 3, který k tomuto paragrafu navrhují pp. posl. David, dr Patejdl, Jaša, V. Beneš a druzi, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 4 ve znění úpravy navržené pp. posl. Kleinem, Geršlem a druhy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu pp. posl. Bergmanna a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s úpravou navrženou pp. posl. Horpynkou a druhy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s eventuální úpravou návrhu pp. posl. Horpynky a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Eventuální úprava navržená pp. posl. Horpynkou a druhy je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s tímto paragrafem v úpravě navržené pp. posl. dr Keiblem a druhy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo konečně souhlasí s tímto paragrafem ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 4 je přijat ve znění navrženém zprávou výborovou.

Kdo nyní souhlasí s §em 5, a to v úpravě návrhu pp. posl. Davida, dr Patejdla, Jaši, V. Beneše a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato navržená úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 5 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Paragraf tento je přijat ve znění zprávy výborové.

Přejdeme k §u 6.

Kdo souhlasí s §em 6 ve znění navrženém pp. posl. Horpynkou a druhy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 6 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 6 je přijat ve znění zprávy výborové.

Nyní budeme hlasovati o §u 7.

Kdo souhlasí s §em 7 a to v úpravě návrhů pp. posl. Kleina, Johanise, Geršla a druhů a pp. posl. Johanise, Geršla, Kleina a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 7 ve znění úpravy pp. posl. Bergmanna, Davida, Procházky a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo konečně souhlasí s tímto paragrafem ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 7 je přijat ve znění zprávy výborové.

Přistoupíme k §u 8.

Kdo souhlasí s §em 8 v úpravě návrhu pp. posl. Horpynky a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržené znění je zamítnuto.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu pp. posl. dr Keibla a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I toto navržené znění je zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s §em 8 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 8 je přijat ve znění zprávy výborové. (Výkřiky poslanců komunistických. - Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

O §u 9 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s §em 9 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím přijat je § 9 ve znění zprávy výborové a zamítnut tak zároveň negativní návrh posl. Krebse a druhů.

Kdo nyní souhlasí s novým odstavcem, který k tomuto paragrafu navrhují pp. posl. Klein, Geršl a druzi, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tento doplňovací návrh je zamítnut.

O §u 10 budeme hlasovati ve znění zprávy výborové.

Kdo souhlasí s §em 10 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 10 je přijat ve znění zprávy výborové.

Nyní budeme hlasovati o §u 11.

Kdo souhlasí s §em 11 v úpravě návrhu pp. posl. Bergmanna, Davida, Procházky a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato navržená úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu pp. posl. dr Keibla a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 11 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 11 je přijat ve znění zprávy výborové. (Hluk. - Výkřiky komunistických poslanců.) Prosím o klid.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP