Čtvrtek 31. března 1927

Předseda (zvoní): Prosím o klid. Prosím, aby p. zpravodaj pokračoval v doslovu.

Zpravodaj posl. Pekárek (pokračuje): Pan kol. Matzner zde zdůrazňoval, že by příslušníci německého národa v rámci této republiky bydlící byli nuceni jíti proti svým bratřím v Rakousku, kdyby Rakušané se odhodlali připojiti se k Německu a proto je p. kol. Matzner proti našemu veškerému opatřování armády a náhradní záloze. Pravděpodobně soudí, že by bylo od nás neobyčejně prozíravým, státnickým a opatrným, kdybychom klidně dali se takovým řetězem obtočiti, ve kterém by vládl docela jiný duch, než který můžeme potřebovati, chtíce udržeti mír v Evropě, a tento řetěz by nás jednoho krásného dne pohltil. To by bylo přáním p. kol. Matznera, ale nikoliv naším.

Pan kol. Wünsch právě tak jako p. posl. Juran známým způsobem poslanců komunistické strany zde mluvil o kapitalismu, revolučním proletariátu, militarismu a všem možném. Poukazoval na to, že dnes voják musí jíti tráviti smutný život do šerých kasáren a šerých dvorů kasárenských. Za Rakouska pánové takto nemluvili. To jsme neměli šerá kasárna, byly to pravděpodobně paláce, ale teď máme šerá kasárna, teď se s vojáky špatně zachází, za Rakouska byla krásná zátiší s novinami a vším možným, ale my v republice máme execírku jako řemen. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Pan posl. Wünsch zdůrazňoval, že výsledkem veškerého našeho snažení bude, že revoluční proletariát ozbrojen půjde na ulice a že si zjedná průchod spravedlnosti, demokracii atd. K tomu vždycky je potřebí dvou stran: jedné, která na ty ulice bude chtíti jíti nebo půjde, a druhé, která si to dá líbiti. My jsme se přesvědčili, že každá revoluční akce, (obrácen ke komunistům) kterou jste vedli, vyzněla na prázdno, když se na ulicích objevily pendreky. (Výkřiky posl. dr Sterna.)

Pan posl. Koudelka zdůrazňoval právem, že vojenská povinnost jest těžká povinnost a vyslovil názor, že lidská společnost měla by býti souborem ušlechtilých lidí, kteří by v každém násilí, v každém výboji viděli porušení čistého lidství, tedy ideální společností, jak bychom si to i my představovali. Ale konstatuji, že taková společnost - a je to mé pevné přesvědčení - jest jen ideálem, poněvadž směřuje proti přírodním zákonům. V přírodě byl boj, zůstane boj a zase se bude bojovati. Jde jen o to, aby války byly ztíženy, aby risiko pro toho, kdo válku zahájí, bylo větší. Pak snad je tu možnost dojíti k omezení počtu válek, ale není tu možnost odstraniti boj lidí, kteří snad proti sobě z různých důvodů státních, hospodářských, politických, sociálních jsou nuceni se stavěti jako protivníci. (Výkřiky komunistických poslanců: Tak mluví jen hokynáři!) Prosím, u vás jsou samí universitní profesoři, nemůžeme se diviti, že se nad tím pozastavujete.

Jednu věc zdůraznil pan kol. Koudelka, že by mělo býti postaráno o rodiny narukovavších záložníků. (Různé výkřiky. - Hluk.) Nenamáhejte se, mne nepřivedete z míry. Nahlížím a plně uznávám sociální moment, který v tomto opatření tkví. Ale konstatuji tolik, že zákon, který se týče podpor rodin narukovavších záložníků, nebyl odhlasován dnešní měšťáckou většinou, nýbrž byl odhlasován v době, kdy tady byla docela jiná většina. (Výkřiky posl. Geršla.) A když už teď, pane kolego Geršle, na mne křičíte, myslím, že by bylo bývalo daleko rozumnější, kdybyste byli peníze místo na sanace konsumů dali na podpory vdov narukovavších záložníků. (Odpor a výkřiky poslanců čsl. strany soc. demokratické.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval ve svém doslovu.

Zpravodaj posl. Pekárek (pokračuje): Pan kol. Koudelka skončil upozorněním, že armáda bude pravděpodobně vydána nenávisti. (Výkřiky poslanců čsl. strany soc. demokratické.) Já nechápu dostatečně důvodů, jež vzhledem k této osnově by mohly armádu vydati nenávisti národa. Pak-li u vás bude nenávist, pak ta nenávist vyplyne toliko z toho, že z armády pro vás teď po zbavení vojáků hlasovacího práva ničeho už nekouká. V tom by mohla ta nenávist tkvěti. (Výkřiky posl. Koudelky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval ve svém doslovu.

Zpravodaj posl. Pekárek (pokračuje): K předloženému návrhu zákona byla podána řada pozměňovacích návrhů resolučních i eventuelních. Pokud jde o návrh pp. posl. Wünsche a druhů, aby se přešlo přes osnovu k pořadu schůze, soudím, že není vůbec třeba, abych o něm mluvil.

Pan kol. Geršl zdůrazňuje, že jednání neodpovídalo jednacímu řádu. Konstatuji, že když v branném výboru jednalo se o postup a bylo hlasováno, pan posl. Geršl spokojil se s výsledkem hlasování a nikterak se dále neohražoval, ačkoliv přece měl možnost.

Pan posl. Heeger se táže, jestli není snad předložená osnova porušením ústavní listiny. Konstatuji tolik, že v §u 106, který cituje, mluví se o výsadách, které se zrušují, ale jak jsem jistě dovodil, předložený zákon není žádnou výsadou pro nikoho, nýbrž je prostým hospodářským požadavkem. V §u 127 úst. listiny pak se konstatuje, že každý občan je povinen, aby nastoupil službu k obraně státu, ale nepraví se tam, jak dlouho. Obě ustanovení jasně mluví proti tomu, že by zde šlo o porušení ústavní listiny.

Pan kol. Heeger navrhoval dále, aby požadovaný kontingent nováčků, činící 70.000, byl nahrazen kontingentem 20 tisícovým. Náš organisační armádní řád, kromě toho geografická situace našeho státu, je v úzké souvislosti s počtem příslušníků branné moci. Kdybychom snížili kontingent na 20.000, znemožnili bychom, aby v dobách mírových udržen byl u nás pořádek a vykonána příprava k obhajobě našich hranic. (Odpor komunistických poslanců. - Výkřiky posl. Bolena.)

Pan kol. Heeger žádá, aby smíšené komise byly složeny na základě výsledků volebních do posl. sněmovny. Proti tomuto návrhu se přirozeně také ohražuji, poněvadž zavádí do rozhodování o věcech armádních politiku, která tam prostě nepatří. (Výkřiky.)

Páni kol. David, Špatný a druzi navrhují, aby průkaz o neschopnosti otce k výdělku byl odvodní komisi dokázán předloženým vysvědčením úředního lékaře. Kdo zná praxi, jak velice snadno se vysvědčení opatřují, tomu nepotřebuji zvláště dokazovati, že by tento doklad byl někdy nedostatečný. Mluví se proti povinnosti prohlídky těch, v jichž prospěch má býti záložník zařazen do náhradní zálohy. Konstatuji, že už v Rakousku staří lidé chodili k odvodu, ale aby byli odvedeni a šli na vojnu. U nás chodí k prohlídce, aby se zaručilo tomu, kdo bude skutečně sloužit, že bude používati určitých výhod.

Ostatní návrhy, které byly podány, vyžadovaly by, kdyby byly splněny, změnu konstrukce celého zákona, kromě toho by uvedly zákon úplně ad absurdum, poněvadž by znemožnily obranu našeho státu. V důsledku toho, jak jsem už ve výboru branném učinil, žádám, aby návrhy, které byly podány, byly zamítnuty. Konečně žádám, aby osnova zákona byla přijata v úpravě branného výboru jako zákon Československé republiky. (Potlesk. - Různé výkřiky na levici.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme k hlasování. Sněmovna je schopna se usnášeti.

Podán byl značný počet pozměňovacích návrhů, míním proto dáti hlasovati tímto pořadem: Nejprve budeme hlasovati o návrzích formálních, a to: o návrhu posl. Wünsche a soudr. na přechod k pořadu; bude-li zamítnut návrh na přechod k pořadu, dám hlasovati o návrhu pp. posl. Geršla, Kleina a soudr. na vrácení výboru brannému a přikázání ještě výborům ústavně-právnímu a rozpočtovému; bude-li tento návrh zamítnut, budeme hlasovati o shodných návrzích pp. posl. Davida, Špatného, Tučného a pp. posl. Heegera a soudr. na přikázání výboru soc.-politickému; jestliže i tento návrh bude zamítnut, budeme hlasovati o návrhu pp. posl. Heegera a soudr. na přikázání výboru ústavně-právnímu; bude-li i tento návrh zamítnut, vyčerpány budou návrhy formální a přistoupili bychom k meritornímu hlasování na podkladu zprávy výborové, a to v tomto pořadí:

O části prvé, obsahující § 1, hlasovali bychom nejprve v úpravě navržené pp. posl. Heegerem a soudr.; bude-li úprava ta zamítnuta, hlasovali bychom o části prvé v úpravě, kterou navrhují pp. posl. Geršl a soudr.; bude-li také tato úprava zamítnuta, hlasovali bychom o části prvé podle zprávy výborové.

O části druhé, obsahující §§ 2 až 9, budeme hlasovati takto:

O §u 2 a §u 3 najednou, a to nejprve v úpravě navržené pp. posl. Geršlem a soudr.; bude-li tato úprava zamítnuta, podle zprávy výborové.

O §u 4 hlasovali bychom nejprve v úpravě návrhů pp. posl. Kleina, Geršla a druhů; bude-li úprava ta zamítnuta, budeme hlasovati o §u 4 v úpravě, kterou navrhují pp. posl. Heeger a soudr.; bude-li také tato úprava zamítnuta, budeme hlasovati o §u 4 v úpravě, kterou navrhují pp. posl. David, Zeminová, Špatný a soudr.; jestliže i tato úprava bude zamítnuta, budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 5 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhů pp. posl. Heegera a soudr.; bude-li úprava ta zamítnuta, budeme hlasovati o §u 5 v úpravě, kterou navrhují pp. posl. David, Špatný, Bergmann, Lanc a soudr.; jestliže i tato úprava bude zamítnuta, budeme hlasovati o úpravě navržené pp. posl. Kleinem, Geršlem a druhy; jestliže ani tato úprava nebude přijata, budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 6 bychom hlasovali nejprve v úpravě návrhu pp. posl. Heegera a druhů; bude-li tato úprava zamítnuta, podle zprávy výborové.

O §u 7, jehož škrtnutí navrhují pp. posl. Klein, Geršl a soudr., budeme hlasovati positivně takto: nejprve v úpravě návrhu pp. posl. Heegera a druhů; bude-li úprava ta zamítnuta, podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím některého z obou znění bude rozhodnuto o návrhu na škrtnutí.

O §u 8, k němuž jsou dva návrhy doplňovací, budeme hlasovati nejprve podle zprávy výborové; když toto znění bude přijato, budeme hlasovati nejprve o doplňovacím návrhu pp. posl. Geršla a druhů a pak o doplňovacím návrhu p. posl. Heegera a druhů.

O §u 9, jehož škrtnutí navrhují pp. posl. Heeger a soudr., budeme hlasovati positivně, a to ve znění zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím tohoto znění bude rozhodnuto o návrhu na škrtnutí.

O části třetí, kterážto jakožto § 10 obsahuje změny dvaceti šesti paragrafů branného zákona z r. 1920, budeme hlasovati takto:

Nejprve najednou o úvodní větě k těmto změnám a o oddílu I, jednajícím o novelisaci §u 2 branného zákona, a to ve znění zprávy výborové, neníť pozměňovacích návrhů.

O novelisaci §u 9 branného zákona oddílem II budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu pp. posl. Heegera a druhů; bude-li tato úprava zamítnuta, podle zprávy výborové.

O oddílu III, obsahujícím novelisaci §u 10 branného zákona, budeme hlasovati podle zprávy výborové, neníť návrhů pozměňovacích.

O oddílu IV, obsahujícím novelisaci §u 13 branného zákona, budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu pp. posl. Heegera a druhů; bude-li zamítnuta, podle zprávy výborové.

O oddílech V a VI, obsahujících novelisaci §§ 14 a 15 branného zákona, budeme hlasovati podle zprávy výborové, neníť pozměňovacích návrhů.

O oddílech VII a VIII, obsahujících novelisaci §§ 17 a 18 branného zákona, budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu pp. posl. Heegera a druhů; bude-li zamítnuta, podle zprávy výborové.

O oddílech IX a X, obsahujících novelisaci §§ 19 a 20 branného zákona, budeme hlasovati podle zprávy výborové; neníť pozměňovacích návrhů.

O oddílu XI, to jest novelisace §u 22 branného zákona, budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu pp. posl. Heegera a druhů; bude-li zamítnuta, podle zprávy výborové.

O oddílech XII a XIII, obsahujících novelisaci §§ 24 a 25 branného zákona, budeme hlasovati podle zprávy výborové, neníť pozměňovacích návrhů.

O oddílu XIV, obsahujícím novelisaci §u 27 branného zákona, budeme hlasovati nejprve v úpravě shodných návrhů pp. posl. Heegera a druhů a pp. posl. Geršla a druhů; bude-li úprava ta zamítnuta, budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O oddílech XV až XXIII, obsahujících novelisaci §§ 28, 30, 31, 32, 34, 36, 40, 45 a 47, budeme hlasovati podle zprávy výborové, neníť k nim pozměňovacích návrhů.

O oddílech XXIV, XXV a XXVI, jichž škrtnutí navrhují pp. posl. Heeger a druzi, budeme hlasovati positivně podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím tohoto znění bude rozhodnuto o negativním návrhu na škrtnutí.

O části čtvrté, obsahující § 11, dále o nadpisu zákona, o nadpisech jednotlivých částí a paragrafů, jakož i o úvodní formuli zákona budeme hlasovati najednou podle zprávy výborové, neníť pozměňovacích návrhů.

Jsou proti přednesenému pořadu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Budeme tedy hlasovati, jak jsem řekl, nejprve o návrzích formálních. (Hluk.)

Prosím o klid.

Kdo souhlasí s návrhem pp. posl. Wünsche a druhů na přechod k pořadu přes tuto osnovu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s návrhem pp. posl. Geršla a soudr. na vrácení osnovy výboru brannému a její přikázání ještě výborům ústavně-právnímu a rozpočtovému, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tento návrh je zamítnut.

Kdo dále souhlasí s návrhem na přikázání výboru soc.-politickému podle souhlasných návrhů pp. posl. Davida a druhů a pp. posl. Heegera a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tyto shodné návrhy jsou zamítnuty.

Kdo konečně souhlasí s návrhem pp. posl. Heegera a druhů na přikázání výboru ústavně-právnímu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnut.

Po zamítnutí formálních návrhů budeme nyní hlasovati o meritu.

Kdo s částí prvou, obsahující § 1, souhlasí v úpravě pp. posl. Heegera a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo s touto částí prvou souhlasí v úpravě pp. posl. Geršla a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní s částí prvou souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Část první, § 1, přijata je podle zprávy výborové.

Budeme hlasovati o části druhé, obsahující §§ 2 až 9. Kdo s §§ 2 a 3 části druhé souhlasí v úpravě pp. posl. Geršla a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.).

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo s §§ 2 a 3 souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

Tím §§ 2 a 3 přijaty jsou podle zprávy výborové.

Kdo s §em 4 souhlasí v úpravě pp. posl. Kleina, Geršla a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo s tímto §em 4 souhlasí v úpravě pp. posl. Heegera a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo dále s tímto §em 4 souhlasí v úpravě pp. posl. Davida a spol., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo konečně s §em 4 souhlasí podle znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím § 4 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo s § 5 souhlasí v úpravě návrhů pp. posl. Heegera a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo s § 5 souhlasí v úpravě pp. posl. Davida a spol., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto § 5 souhlasí v úpravě pp. posl. Kleina a spol., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo konečně s § 5 souhlasí ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je § 5 přijat podle zprávy výborové.

Kdo s § 6 souhlasí v úpravě pp. posl. Heegera a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo s tímto § 6 souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je § 6 přijat podle zprávy výborové.

Kdo s § 7 souhlasí v úpravě pp. posl. Heegera a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo s tímto § 7 souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím § 7 je přijat ve znění zprávy výborové a zároveň jest zamítnut návrh pp. posl. Kleina a soudr. na škrtnutí.

Kdo s § 8 souhlasí ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 8 je přijat ve znění zprávy výborové.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem pp. posl. Geršla a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Doplňovací návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s dalším doplňovacím návrhem, jejž podali pp. posl. Heeger a spol., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tento doplňovací návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s § 9 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím § 9 přijat jest ve znění zprávy výborové a zamítnut byl návrh pp. posl. Heegera a druhů na škrtnutí.

Celá část druhá jest tedy přijata ve znění zprávy výborové.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP