Úterý 26. dubna 1927

Místopředseda Horák (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Budeme hlasovati.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. dr Schollicha.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. dr Schollicha.

Tím vyřízen jest 12. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Novém Jičíně za souhlas s trest. stíháním posl. dr Schollicha pro přečin proti bezpečnosti cti tiskem (tisk 691).

Zpravodajem jest p. posl. Votruba. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Dr Erich Riedel, advokát v Šumperku, podal žádost za zahájení trest. řízení pro přečin proti bezpečnosti cti ve smyslu §u 488 a §u 493 tr. z., spáchaný tiskem v časopise "Deutsche Volkszeitung für das Kuhländchen", a to proti odpovědnému redaktoru Augustu Kohligovi a proti posl. dr Schollichovi jako pisateli článku nadepsaného "Unerhörte Rechtsvertretung", v němž žalobce sdělením smyšlených a zkroucených skutečností jest křivě obviňován z určitých nečistých a takových nemravných činů, které jsou s to jej ve veřejném mínění uvésti v opovržení a snížiti. Jelikož běží zde o soukromou urážku na cti spáchanou tiskem, která nemá s výkonem poslaneckého mandátu žádnou spojitost, navrhuje imunitní výbor, aby posl. dr Schollich pro zmíněný přečin proti bezpečnosti cti byl vydán.

Místopředseda Horák (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. dr Schollicha.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. dr Schollicha.

Tím vyřízen jest 13. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Tománka pro přečin pomluvy podle §§ 1 a 3, odst. II, č. 1 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 694).

Zpravodajem jest p. posl. Votruba. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Časopis "Slovenské ludové noviny" uveřejnil dne 1. července 1921 čl. "Muríni by sa chceli umývať" a v čl. ze dne 10. června 1921 úvod k interpelaci v parlamentě podané pod názvem "Švinglerstvo s vlnou", v nichž obsaženy jsou hrubé urážky proti Janu Duchajovi v Blatnici u Turč. sv. Martina a Václavu Jeníčkovi v Bratislavě. Mluví se zejména v oněch článcích o velikých švindlerstvech, které žalobci spáchali při hospodaření s vlnou, kolik milionů sebrali do kapsy, a bere se v pochybnost jejich poctivost. V předběžném vyšetřování udal odpovědný redaktor "Slovenských ludových novin", že pisatelem článků jest posl. Tománek.

Jelikož běží zde o soukromou urážku na cti, navrhuje imunitní výbor, aby posl. Tománek k trest. stíhání byl vydán.

Místopředseda Horák (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Budeme hlasovati.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Tománka.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Tománka.

Tím vyřízen jest 14. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

15. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu ve Zlíně za souhlas s trest. stíháním posl. Mikulíčka pro přečin podle §u 15, č. 1 a §u 11, č. 2 zákona na ochranu republiky (tisk 695).

Zpravodajem jest p. posl. Riedl. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Riedl: Slavná sněmovno! Podle udání, které bylo učiněno soukromou osobou státnímu zastupitelství v Uher. Hradišti, stal se posl. Mikulíček podezřelým, že na veřejné schůzi v Březnici dne 6. listopadu 1925 dopustil se svými výroky přečinů podle §u 15, čís. 1 a §u 11, čís. 2 zákona na ochranu republiky.

Imunitní výbor vyslechl obviněného poslance a, uváživ všechny okolnosti tohoto případu, navrhuje vzhledem k vysvětlení obviněného i jeho jasnému prohlášení, že urážlivého výroku neučinil a že by takový výrok byl také proti jeho vnitřnímu přesvědčení, aby posl. Mikulíček k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda Horák: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Budeme proto hlasovati.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Mikulíčka.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Mikulíčka.

Tím vyřízen jest 15. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

16. Zpráva výboru imunitního o žádosti okres. soudu pro přestupky v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Štětky pro přestupek podle §u 23 zákona ze dne 17. prosince 1862, č. 6 ř. z. z r. 1863 (tisk 702).

Zpravodajem jest p. posl. Tůma. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Tůma: Slavná sněmovno! Podle trest. oznámení četnické stanice ve Dvoře Králové a ve Zdicích projížděl posl. Štětka dne 25. dubna 1926 obcí Zdicemi a Hořovicemi směrem k Chodouni a rozhazoval při tom letáky, jichž rozšiřování nebylo bezpečnostním úřadem povoleno. Tím stal se podezřelým z přestupku tiskového zákona, §u 23 zákona ze dne 17. prosince 1862, č. 6 ř. z. z roku 1863.

Výslechem posl. Štětky a dalším šetřením bylo zjištěno, že skutečně sám z automobilu letáky rozhazoval. Tvrdí však, že rozhazoval pouze letáky červené barvy s nadpisem "Všichni pracující lidé do jednotné fronty". Že rozšiřování těchto letáků jest nepřípustné, prý nevěděl, ježto pokládal jich obsah za nezávadný.

Vzhledem k tomu, že podle příkazu okresní správy politické v Hořovicích ze dne 24. dubna 1926, č. j. 16.581, bylo nepřípustno rozšiřovati leták vydaný stranou komunistickou za příčinou oslavy 1. května s nápisem "Všichni pracující lidé do jednotné fronty", na němž je podepsán Výkonný výbor K. Č. S., a který je tištěn v knihtiskárně A. Novotného, Žižkov, Vratislavova ul. 31, a že obžalovaný poslanec bezprostředně druhý den, jak sám udává, o tomto příkazu politické správy v Hořovicích nevěděl, navrhuje imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby nebyl dán souhlas k trest. stíhání posl. Štětky pro přestupek §u 23 zákona ze dne 17. prosince 1862, č. 6 ř. z. z r. 1863, a týž vydán nebyl.

Místopředseda Horák (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Štětky.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Štětky.

Tím vyřízen jest 1 6. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

17. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Kubicsko pro zločin podvodu podle §u 50 trest. novely, §u 380 tr. zák., přečin vydírání podle §u 350 tr. zák. a dvojnásobný zločin vydírání podle §§ 350 a 353, b. 1 tr. zák. (tisk 973).

Zpravodajem jest p. posl. Votruba. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Stát. zastupitelství v Prešově navrhlo, aby od poslanecké sněmovny byl ve smyslu §u 40 tr. řádu a §u 24 úst. list. ze dne 29. února 1921, č. 121 Sb. z. a n., vyžádán souhlas k trest. stíhání posl. Kubicsko pro tyto trestné činy:

1. pro zločin podvodu podle §u 50 tr. nov. § 380 tr. z., kterého se posl. Kubicsko prý dopustil tím, že začátkem roku 1925 předstíraje Aladáru Bánovi, velkostatkáři v Kukové, a jeho právnímu zástupci dr Ladislavu Köszeghymu, advokátu v Prešově, že za náhradu cestovních výloh a za odměnu bude intervenovat u Státního pozemkového úřadu v Praze, aby Aladáru Bánovi byl ponechán jeho Želmanovský velkostatek, vylákal na tomto velkostatkáři pod titulem náhrady cestovních výloh a odměny za tuto intervenci jednou 2.000 Kč, po druhé 1.600 Kč a přijav tyto peníze v této záležitosti vůbec ničeho nepodnikl a ani s úspěchem podniknouti nemohl, čehož předem byl si vědom;

2. pro přečin vydírání podle §u 350 tr. zák., kterého prý se dopustil tím, že Aladáru Bánovi vyhrožoval, že na patřičná místa podá hromadné písemné protesty obyvatel obcí Želmanovic, Kukové, Dubovic a Kračinovic proti tomu, aby Aladáru Bánovi byl Státním pozemkovým úřadem ponechán jeho velkostatek, a že prosadí parcelaci tohoto velkostatku, jestliže mu Aladár Bánó nezaplatí 5.000 Kč, anebo aspoň 3.000 Kč, když pak Aladár Bánó, chtěje se vyhnout nepříjemnostem, zaplatil mu 3.000 Kč, roztrhal před ním tyto napsané protesty;

3. pro dvojnásobný zločin vydírání podle §u 350 a §u 353, b. 1 tr. z. vyhrožováním, že svým zakročením znemožní parcelaci velkostatku Ladislava Gillhányiho v Tulčiku, která by pro tohoto znamenala vážnou škodu majetkovou, čímž vynutil, že právní zástupce Ladislava Gillhányiho, dr Singer, vyplatil mu v říjnu 1923 500 Kč, a dr Leopold Fuchs zase jménem Ladislava Gillhányiho v říjnu 1925 obnosy 2.500 Kč a 1.500 Kč, dohromady tedy 4.000 Kč.

Návrh státního zastupitelství v Prešově přijalo vrch. stát. zastupitelství v Košicích za svůj a požádalo předsednictvo posl. sněmovny za vydání posl. Kubicsko pro delikty shora uvedené. Ve spisech, které přiloženy jsou k žádosti hlavního zastupitelství v Košicích, obsaženy jsou svědecké protokoly celé řady svědků, hlavně Aladára Bána, dr Leopolda Fuchse, Ladislava Gillhányiho, Ladislava Köszeghyho a jiných, které potvrzují celkem oprávněnost žádosti vrchního státního zastupitelství v Košicích za vydání posl. Kubicsko. Velkostatkář Aladár Bánó na policejním komisařství v Prešově dne 2. září 1926 vypověděl následovně:

"V jarných mesiacoch roku 1925 oslovil ma niekoľkokrát terajší komunistický posl. Kubicsko (vtedy ešte sekretár komunistickej strany v Prešove) a nabídnul sa mi, že za určitý honorár vymôže na kompetentných miestach, aby môj majetok v Želmanovciach nebol rozparcelovaný. Odvolával sa na svoje vysoké spojenia a ubezpečoval ma, že jestli mu budem hradiť cestovné trovy, že parcelácia nebude prevedená. Ako odmenu žiadal za každú cestu 2000 Kč. Ja som dlho uvažoval, lebo som bol tej mienky, že Kubicsko mňa len chce podviesť, aby snadno prišiel k peniazom. Keď ale i pravotár dr Ladislav Köszeghy mi sdelil, že Kubicsko vymáha prostredníctvom jeho peniaze, složil som k rukám menovaného pravotára pre Kubicsku jedenkrát 2000 Kč a jedenkrát 1500 lebo 1600 Kč. Kubicskovi som vytýkal, že takéto vysoké obnosy prevzal a predsa nič nevykonal, načo on poznamenal, že mal veľké útraty.

Po dlhom vyjednávaní s pozemkovým úradom a složení 20.000 Kč na školu a prenechaní 2 kat. jutár poľa eráru, bol mi konečne môj rodinný kaštieľ v Želmanovciach ponechaný. Keď sa toto Kubicsko dozvedel, odišiel do Želmanoviec a dal podpísať ním pripravenú rezolúciu s mojimi poľnohospodárskymi robotníkmi, v ktorej sa protestuje proti ponechaniu mi kaštieľa. S takto pripravenou rezolúciou dostavil sa posl. Kubicsko dňa 22. marca 1926 do môjho bytu na Masarykovej ulici č. 19 a predložiac mi podpísanú rezolúciu vo troch exemplároch, kategoricky prehlásil, že jestli mu nezaplatím okamžite 5.000 Kč, že sa odoberie s deputáciou do Prahy a kaštieľ mi bude odňatý.

Ja som bol prehlásením Kubicskovým náramne prekvapený a upozorňoval som ho, že jeho požiadavka je protizákonná, lebo veď nemá žiadne trovy, ba naopak, keď pôjde do Prahy s deputáciou intervenovať v môj neprospech, bude mať výlohy. Moje vývody však nepomáhaly, posl. Kubicsko mi pohrozil, že jestli mu nedám okamžite aspoň 3.000 Kč, že svoj úmysel prevedie. Obávajúc sa, že budem mať nepríjemnosti a mrzutosti s poštvaným robotníctvom, vyplatil som posl. Kubicskovi do vlastných rúk 3.000 Kč v hotovosti. Podotýkam, že pred vyplatením obnosu mňa posl. Kubicsko ubezpečoval, že rezolúciu roztrhá, robotníkov pošle domov a pozemkovému úradu napíše, že komunistická strana proti ponechaniu mi kaštieľa nemá žiadnych námietok. List na obvodovú úradovňu mal už prichystaný a po obdržaní 3.000 Kč ho predo mnou hodil do pošt. kasničky, pred Bergerom. Roztrhanú rezolúciu hodil u mňa do pece, ktorú som po jeho odchodu z pece vybral a k prítomnej zápisnici predkladám. Žalúdok sa mi dvíhal nad pokračovaním posl. Kubicsku a v prvom okamihu mi bolo zrejmé, že sa jedná o vydieračstvo, avšak z obavy pred vlivom Kubicsku na robotníctvo som záležitosť neoznámil."

Objeví-li se pravdivost jak návrhu státního zastupitelství v Prešově, tak také svědectví uvedených svědků, pak dopustil by se posl. Kubicsko činů, které imunitou poslaneckou žádným způsobem nelze krýt. Dlužno také konstatovat, že posl. Kubicsko přípisem na předsednictvo sněmovny Národního shromáždění žádá, aby v této věci ku trestnímu stíhání byl vydán, aby věc co nejdříve byla skončena.

Imunitní výbor proto navrhuje poslanecké sněmovně, aby posl. Kubicsko pro zločin podvodu podle §u 50 tr. nov., §u 380 tr. z., přečin vydírání podle §u 350 tr. z. a dvojnásobný zločin vydírání podle §u 350, §u 353 b. 1 tr. z. byl vydán.

Místopředseda Horák (zvoní): K této věci je přihlášen řečník. Zahájíme proto rozpravu.

Nejprve však navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická byla stanovena 15 minutami. (Námitky nebyly.)

Námitek není, navržená lhůta je přijata.

Ke slovu je přihlášen p. posl. Zápotocký. Uděluji mu slovo.

Posl. Zápotocký: Slavná sněmovno! Přihlásil jsem se ke slovu, abych ve věci posl. Kubicsko udělal prohlášení za naši komunistickou stranu. Případu posl. Kubicska bylo využíváno vládními i jednotlivými druhými politickými stranami k útoku na naši stranu a byl označován za ostudu komunistické strany. Pánové, my jsme přesvědčeni, že pozemková reforma, při kteréž, jak se zde uvádí v žádosti státního zastupitelstva, měl se posl. Kubicsko dopustiti nečestných činů, byla jediným řetězem korupčních afér a nečestných činů, kterých se zúčastnily tehdejší strany vládní koalice, a my jsme přesvědčeni, že celá řada lidí, kteří zde sedí na vládních lavicích koaličních, mají špinavé ruce a špinavé prsty z provádění korupce při pozemkové reformě. (Potlesk poslanců komunistických.)

Toto přesvědčení však nikterak neomlouvá, že by poslanec komunistické strany nebo její příslušník proto, že se dělaly korupce při provádění pozemkové reformy ve velkém, že řada lidí z vládních poslanců a lavic přímo kradla, mohl jen v nejmenším dopustiti se nějaké nesprávnosti. Naše strana samozřejmě proti takové nesprávnosti je povinna zakročiti a také zakročuje a proto strana naše sama připojila se k žádosti, aby posl. Kubicsko pro obvinění, které proti němu bylo vzneseno, byl vydán.

Jestliže se na nás útočilo se strany "Práva Lidu" a jiných časopisů, že strana dříve proti Kubicskovi nezakročovala, můžeme uvésti, že ve chvíli, kdy přišlo obvinění proti Kubicskovi, okamžitě strana vyšetřovala tuto záležitost u státního návladnictví v Prešově a vyšetřovali jsme u pana Aladára Bánó, který obvinění proti posl. Kubicskovi vznáší, a tam byly nám věci popřeny. Pan Aladár Bánó popřel tuto věc našim zástupcům, nechtěl se o ní vysloviti a na státním návladnictví v Prešově prohlásili, že nemohou nás o obviněních, která jsou proti Kubicskovi, informovati, ale že materiál, který má návladnictví po ruce, není takového druhu, aby se mohlo vyjádřiti, jestli proti Kubicskovi bude podána žaloba. Na základě těchto našich informací ze 16. září udělala naše strana prohlášení:

"Ústředí ukládá soudr. Kubicskovi podati na všecky časopisy, které jej obvinily z braní úplatků při řešení pozemkové reformy, žalobu. Zároveň ukládá poslaneckému klubu, aby v imunitním výboru se zasadil o rychlé vydání soudr. posl. Kubicska, aby mohlo býti provedeno soudní vyšetřování a líčení, i zjištěno, zda obvinění, která proti němu byla vznesena, zakládají se na pravdě. V případě, že by se obvinění ukázala pravdivými, nemohl by býti Kubicsko nejen poslancem, ale ani příslušníkem komunistické strany.

Šetřením, které bylo provedeno orgány strany, nemohla býti žádná vina Kubicskova dokázána, je proto provedení urychleného řízení se strany těch vládních orgánů, které proti Kubicskovi obvinění vznesly, nanejvýš nutné, nemá-li býti potvrzeno domnění, že zde jde o nízkou mstu policejních orgánů proti posl. Kubicskovi za jeho odhalení a interpelaci o nepořádcích u prešovské policie".

Toto naše prohlášení a zaujetí stanoviska bylo uveřejněno hned 16. září a Kubicsko sám také byl námi donucen, aby žádal u předsednictva poslanecké sněmovny o rychlé projednání jeho imunitní záležitosti a o vydání, aby celá věc mohla býti soudně projednána.

Jestliže se dále vytýkalo komunistické straně, že po předložení imunitní záležitosti posl. Kubicsko, která došla do sněmovny v prosinci, nezaujala stanovisko, upozorňujeme, že jsme podávali právě v důsledku těchto věcí ústy posl. Buriana v imunitním výboru návrh, aby v případě imunitních záležitostí bylo aspoň tomu poslanci, proti kterému jest imunitka podána, dovoleno nahlédnouti do spisů, které dojdou. Tento náš návrh byl v imunitním výboru zamítnut a v důsledku prakse imunitního výboru nemá strana a zástupcové stran možnost nahlížeti do spisů, které dojdou. Spisy dostane zpravodaj a teprve v té chvíli, kdy je zpravodaj v imunitním výboru předkládá, dovídá se strana, o co jde.

Je tedy naprosto falešné a hloupé obvinění "Práva Lidu", které z této věci chce vytloukati proti komunistické straně kapitál. My docela otevřeně prohlašujeme, že se připojujeme k návrhu na vydání posl. Kubicska a žádáme, aby proti němu bylo provedeno trestní řízení. Prohlašujeme také docela otevřeně, že jakmile se prokáže, že posl. Kubicsko byť v nejmenším se provinil nějakou nečestností, braním úplatků a pod., nemá místa v komunistické straně a nemůže býti jejím zástupcem. My máme tu odvahu přímo a veřejně zúčtovati s lumpy, kteří by se do naší strany vetřeli, ale udělejte to tak vy, podejte také vy důkazy, že máte odvahu zúčtovati s lumpy, s lidmi, kteří mají špinavé ruce ve vašich stranách a v této sněmovně, vyházejte všecky ty korupčníky, kteří se provinili nečestnými skutky při provádění pozemkové reformy! (Potlesk poslanců komunistických.) Myslím, že by vládní lavice sakramentsky prořídly, kdyby měli býti vyházeni všichni, kterým při provádění pozemkové reformy zůstalo něco za nehty. (Veselost.) Komunistická strana má čistý štít a komunističtí poslanci musí míti čisté ruce. Kdo je nemá, nepatří do komunistické strany a tato s ním dovede zúčtovati. (Potlesk poslanců komunistických.)

Místopředseda Horák (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Uděluji závěrečné slovo panu zpravodaji posl. Votrubovi.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Řeč zástupce komunistické strany neobsahovala žádný odchylný návrh, naopak komunistická strana ústy svého řečníka prohlašuje, že žádá, aby její nynější člen pan posl. Kubicsko byl vydán. Nemám tedy příčiny měniti něco na původním svém návrhu a znovu žádám sněmovnu, aby dala svůj souhlas k vydání posl. Kubicska.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP