Úterý 3. května 1927

Predovšetkým musím naviazať svoje slová už na jeden uzákonený návrh Československej republiky, a to nie je iný, ako finančný zákon, kde v čl. 17 sa hovorí: "jest další výnos z daní těch odvésti do zvláštního fondu, jejž jest zříditi pro konsolidaci přechodního státního dluhu."

V rozpočte je preliminovaná len daň na jeden rok. Avšak koncom tohoto roku daň zo šesť rokov. vyrubená bude so zpätnou platnosťou. Už aj v rozpočtoch predošlých rokov nesprávne bola preliminovaná daň, lebo, ako to záverečné účty ukazujú, príjem z daní bol väčší, ako to bolo preliminované. Stalo sa to exekvovaním starých reštancií, ktoré v rozpočte vôbec neboly ani vzpomenuté. Preliminované bolo pol miliardy a prišly 2 miliardy. Čo spravil s týmto plusom pán minister financií? Kde ho dal? Ja som presvedčený, že môj dotaz znova narazí na hluché uši, nedostanem žiadnej odpovedi od pána ministra a preto poslúžim slávnej snemovni malým vysvetlením. My, ako vo všetkom, i v tomto napodobujeme Francúzsko. Francúzsko z toho plusu zakladá mimoriadny fond. Vo Francúzsku však použijú tohoto fondu na to, aby svoju zlú, klesajúcu valutu postavili na dobré nohy, dali jej pevný, silný základ. U nás sa to nerobí. U nás na zlepšenie valuty slúžia miliardy dávky z majetku. Keď si pán minister financií založí takýto mimoriadny fond, s ktorým výlučne on môže disponovať, my Slováci musíme proti tejto nesprávnosti dvojnásobne protestovať, a to pre nesprávnosť a za druhé preto, že Slovensko, ktoré hodným obnosom prispieva k tomuto dispozičnému fondu, nič z toho nemá, nič z toho nedostane.

Musíme sa čo najrozhodnejšie postaviť proti tomuto fondu, keďže v návrhu zákona ani jedným slovom nie je spomenuté, že by pán minister z tohoto fondu musel zúčtovať. Navrhujeme, aby k záverečným účtom bola pripojená príloha, kde by bolo dopodrobna zúčtované z tohoto fondu a aby pán minister vydal podrobný počet zo svojho šafárenia.

Je to skutočne kuriózum, že odteraz štát bude mať sošporované peniaze, bude mať extra fond. Doteraz v tom sme videli hospodársku silu každého štátu, že jednotlivci, súkromní ľudia mali v sporiteľniach uložené svoje vklady, svoje peniaze. Dnes je však svet hore nohami postavený. Dnes vkladatelia sú prinútení vyberať svoje vklady, aby ich pchali do bezodného vreca štátneho pod titulom daní, akcizov, poplatkov. Občania prestanú byť vkladateľmi a stane sa nimi štát. Sme zvedaví, že pán minister financií, ktorý ex catedra na stĺpcoch novín tak horlive hlásal zkazonosné účinky thesaurovania - čím to bude môcť odôvodniť, keď sa štát stane veľmajstrom thesaurov. (Předsednictví převzal místopředseda Horák.)

Toto je obchádzanie ústavného práva. A toto je ten klinec, na ktorý treba uderiť. Každé zadĺženie musíme predniesť pred snem. Musí sa odhlasovať, aby mali poslanci, senátori, odborníci možnosť s hľadiska ústavného práva a odborného finančného hľadiska podrobiť vládny návrh neúprosnej kritike.

Keď sa to nestane, vtedy pán minister financií bude mať niekoľkomiliardový fond, bude mať príjemnú pohodlnosť, že nemusí prichádzať s každým konvertovaním pred snem - nebude musieť si dať odhlasovať návrh na povolenie pôžičky - bude mať pri ruke fond, z ktorého si vtedy a taký obnos môže vyzdvihnúť, aký a kedykoľvek bude chcieť. Nepotrebuje v budúcnosti žiadneho súhlasu snemu. Nemusí dávať odpovedi na nepríjemné dotazy a interpelácie. A v tomto vidím, slávna snemovňa, úplné porušenie ústavného a rozpočtového práva.

Preto mám česť navrhovať, aby sa táto otázka v snemovni dôkladne pretriasala, aby sa konečne učinila náprava.

Slávna snemovňa! Ako ste ráčili vidieť, v hlavných rysoch som poukázal na nedostatky, stieny a chyby tohoto návrhu. Považujúc však tento zákon len za základ, za preventívne opatrenie, na ktorom sa vystaví čoskoro radikálna reforma, ktorá zodpovie a vyhovie všetkým vrstvám nášho obyvateľstva v tejto nádeji návrh zákona o daňovej reforme mám česť v mene slovenskej ľudovej strany prijať. (Potlesk slovenských ľudových poslanců.)

Místopředseda Horák (zvoní): Dále je ke slovu přihlášen p. posl. Nejezchleb-Marcha. Uděluji mu slovo.

Posl. Nejezchleb-Marcha: Slavná sněmovno! Poslanecká sněmovna Národního shromáždění má v několika dnech schválit novou osnovu zákona o daňové reformě. Vítám snahu ministerstva financí, které po devítiletém trvání naší republiky odhodlalo se změniti celý náš dosavadní berniční systém. Žalob, které do nynější soustavy od převratu s tohoto místa byly vzneseny na všechny ministry financí, je nepřehledná řada.

Systém daňový, jak byl převzat po starém Rakousku a jak jej doplnila naše berní prakse, byl naprosto nemožný a je nejvyšší čas, že dochází k jeho změně.

Musím při této příležitosti říci, že zápas o novou daňovou reformu byl přímo vyčerpávající. Pan ministr financí dr Engliš předložil nám původně návrh takového druhu na daňovou reformu, že jsme jej musili absolutně odmítnout, poněvadž byl by znamenal ještě horší zatížení poplatnictva, než tomu bylo až dodnes. Nechci nad mrtvými předlohami ministerstva financí, resp. nad mrtvými odstavci této předlohy odříkávat s tohoto místa finále, musím však říci, že některé jeho návrhy, které se dotýkaly našeho zemědělství, byly přímo povážlivé. Byla nám nabízena valorisace daně pozemkové a nabízena záměna daně pozemkové za daň výdělkovou a konečně měla znít soustava berní tak, že by absolutně nebyla spravedlivá. Moji klubovní kolegové, kteří jsou o určitých daních referenty, dotkli se už těchto věcí. Já používám nynější debaty k něčemu zcela jinému, co však je v naprosté souvislosti s daňovou reformou. Vyslovuji přání, aby příští berní prakse nezvrhla se takovým způsobem, jako je tomu dnes. Mám zkušenosti, že obyčejně berní prakse velmi se liší od toho, co je obsaženo v zákoně a co měl na mysli sám zákonodárce. Kdyby se měla příští berní prakse zase tak úžasně uchylovat od znění zákona, nebyla by nám žádná daňová reforma nic platná a uvázli bychom zase v moři nepřehledných stížností a protestů, odvolání a intervencí. Dnešní prakse berní je toho druhu, že i při nejstřízlivějším posuzování musí býti považována za zavržitelnou.

Slavná sněmovno! Nejhorší demoralisace každého poplatníka v tomto státě je vědomí, že se neměří všem stejně, že proti jednomu se používá exekucí, i když dluží nejmenší obnos, kdežto druhému se čeká s nevyčerpatelnou trpělivostí, i když dluží celé do milionů jdoucí částky.

Musím se také dotknout, a to s ohledem na projednávanou reformu daňovou, ještě jiné otázky. Je to věc velmi bolavá.

V minulé své řeči v poslanecké sněmovně jsem se zmínil, že velkostatkář Skene, majitel panství na Mitrově na Moravě, několik let nemá zaplacenou dědickou daň. Sdělil jsem, že dotyčný nemá také zaplacenou dávku z majetku a že mu dokonce teprve loni byla předepsána. Mohu tyto svoje informace doplnit tím, že lesní inspekce v Jihlavě už dávno panu velkostatkáři Skenovi povolila skácet 3.000 m3 dřeva mimořádným způsobem, poněvadž dotyčný pán se odvolával, že potřebuje peněz na zaplacení dávky z majetku.

Malý rolnický pivovárek má předpis na 81.000 Kč daně, velký cukrovar má podle našeho způsobu předpis na 600 Kč a velká cementárna na 6.000 Kč.

Několikrát jsem intervenoval, aby nám bylo vysvětleno, jak to přijde, že velkopavlovický cukrovar na Moravě platil v minulých letech při nejlepší cukrovarské kampani pouze 600 Kč ročně výdělkové daně, tedy asi tolik, kolik platí ročně docela nepatrný malý živnostník na venkově. Žádal jsem, aby byla vyslána do tohoto cukrovaru revise, ale veřejnost naše se doposud nedověděla, jak to přijde, že velký soukromokapitalistický cukrovar platí tak malou výdělkovou daň.

V Uh. Ostrohu na Moravě byl zakcionován nevelký pivovar, který má výstav piva 8 až 10.000 hl ročně. Pivovar byl dříve německý, ale přešel nyní do rolnických rukou. Tento pivovar obdržel těsně před novým rokem 1927 od berního úřadu v Uh. Hradišti předpis výdělkové daně na r. 1925 obnosem 76.980·20 Kč, na r. 1926 obnosem 81.429·54 Kč.

Vážení pánové, račte srovnati tento nepatrný rolnický pivovárek v Uh. Ostrohu s velkým, dobře prosperujícím cukrovarem ve Vel. Pavlovicích, a jsme hned doma. Dobře prosperující cukrovar zaplatil 600 Kč výdělkové daně, nepatrný rolnický pivovárek 81.000 Kč.

V městečku Tlumačově - uvádím jiný případ - je cementárna, která patří bratřím Seilernům. Cementárna tato zaměstnávala v dobách před válkou asi 200 dělníků, válka ji poněkud ve výrobě zdecimovala. R. 1921 měla už zase přes půl druhého sta dělníků a vyrobila asi 108 vagonů cementu a 100 vagonů kuroviny. Od té doby výroba v závodě neustále stoupá. Poměry však v této německé cementárně jsou velmi neutěšené, ačkoliv podnik co nejlépe prosperuje. Je přece známo, že naše cementárny, které jsou dokonale zkartelovány, vydělávají ohromné sumy peněz a dobře prosperují a že tudíž mohou řádně státu daně odváděti. Upozorňuji, že na př. t. zv. "Maloměřická cementárna" se rok od roku rozšiřuje a vydělává závratné miliony. Český kapitál tyto podniky nepřipustil a akce, které za tímto účelem byly podniknuty, úplně všechny ztroskotaly.

Ale o těchto věcech není na místě mluviti dnes. Chci jenom říci, že cementárně v Tlumačově na r. 1925 bylo předepsáno daně výdělkové pouhých 6.000 Kč a na r. 1926 toliko 11.000 Kč. R. 1913, kdy stál cement 4 Kč, platila tato cementárna základní daně 13.132 Kč, nyní, když stojí cement průměrně 35 Kč, čili když se jeho cena devětkráte znásobila, je poměr poplatníků daně výdělkové k cementárně jako 3 : 2.

Vypočtu to percentuálně podle přirážek a poplatnosti do městečka Tlumačova. Poplatníkem městečka Tlumačova jsou státní dráhy, cementárna a potom různí živnostníci. Podle předválečných let stoupla poplatnost u státních drah o 500%, u živnostníků o 280%, kdežto u cementárny nenastalo žádné zvýšení, naopak snížení o 50%. Následkem toho má městečko Tlumačov 75.000 Kč schodek v obecních účtech za uplynulý rok.

Slavná sněmovno! Mluvil jsem o cukrovaru velkopavlovickém. Nyní si představte, že nedaleko tohoto cukrovaru leží obec Brumovice, kde je veliká řada malých rolníčků a domkářů. Berní správa v Hustopeči předepsala takovému domkáři, který má 9 měřic půdy, - to je necelé dva hektary - osobní daň z příjmu 192 Kč, tedy jenom asi 400 Kč méně, nežli platí výdělkové daně velkopavlovický cukrovar, který prožíval nejlepší konjukturní léta. Ať mi tedy někdo řekne, kdo porozumí těmto záhadným číslicím ukládací daňové komise.

Vážení pánové! Řekněte mi, jak se potom dojemně vyjímá starost našich berních orgánů, když na jedné straně nemá velkostatkář pětiletou zaplacenou dědickou daň a na druhé straně se exekvuje chudák pro nezaplacení 4 Kč obratové daně. Nechci ani mluviti o těchto nesčetných exekucích, kterými se po venkově honí naši sedláci a domkáři.

Právě v době, kdy jsem mluvil v poslanecké sněmovně o velkých nezaplacených daních velkostatkářů, na chudobných horách vyškovských vymáhali na lesních dělnících 4 až 10 Kč obratové daně.

Občanu Cyrilu Dvořáčkovi, docela chudobnému člověku, který má jenom duši a tělo, který bydlí v Rychtářově, který má 4 děti a bydlí u sedláka v podnájmu a nemá vůbec žádného majetku kromě toho, co má na sobě, poslal berní úřad upomínku na 4 Kč daně a pohrozil mu, jak to hned nezaplatí, že mu provede zájem v gruntovní knize na jeho útraty. Vážení pánové! Tento chudák byl upomínán, ačkoliv několik dní před tím i ty 4 Kč zaplatil.

Druhý takový chudák, Škůrek, dostal upomínku na 10 Kč obratové daně s touže poznámkou.

Já bych rád věděl, z čeho tito lidé platí obratovou daň a kteří to mudrci na berní správě jim tuto daň předpisují a předepsat mohou.

Svého času jsem se domáhal na ministerstvu financí, aby byl podán důkaz o tom, které vrstvy poplatníků nezaplatily doposud daň z majetku, ačkoliv od několika let skoro všichni drobní poplatníci buď byli exekucí k zaplacení daně donuceni, anebo jim prostě byla zařaděna do gruntovní knihy. Tohoto výkazu jsem se ani já, ani ostatní poslanci ve sněmovně nedočkali a já musím oznámiti veřejnosti, že nedávno kolovala novinami zpráva - a tu by bylo dobře, kdyby pan ministr financí takové zprávy buď dementoval, nebo k nim přičinil, co na nich je pravda - že řád německých rytířů v Československé republice dluží doposud našemu státu celou dávku z majetku ve výši 37,000.000 Kč. Mimo velký majetek má tento řád 23.000 ha lesa. Na majetkovou daň tedy ničeho dle těchto zpráv nesplatil a je otázka, proč ministerstvo financí a příslušné berní instituce nemají kuráž postupovat tímže způsobem, jako proti malým lidem.

Vážená sněmovno, aby mně nebylo vytýkáno, že kritisuji toliko nezaplacené obnosy určitých řádů, podotýkám, že se to může týkati všech těch, kteří tyto dávky a daně dosud zaplaceny nemají, kdežto na druhé straně tak, jak jsem již uvedl, drobní lidé k tomu byli donucováni exekucí.

Slavná sněmovno, pokud mluvím o těch exekucích, není to ještě všechno. Starost berních orgánů při nynější praksi daňové a při nynější soustavě jde ještě dále.

Jak známo, musí na vesnicích rolníci platit daň ze zabíjaček. Praktikují to obyčejně tak, že než se takový kus dobytka zabíjí, pošlou složním listem státu, co jim ze zabíjačky předepsal nebo co mají zaplatiti. Je mnoho vesnic, které nemají poštovních úřadů a peníze sbírají listonoši. Ti dojdou na poštovní úřad odpoledne a poněvadž poštmistři podle zvyklostí na poštovních úřadech mají uzavřenu pokladnu, pošlou obnos druhý den. Někteří poštmistři posílají obnosy dokonce i třetí den, jak mám o tom zkušenosti.

A tu si považte tu úžasnou bdělost našich důchodkových kontrolních úřadů. Tam patrně pánové nemají co dělat a proto hledají dvě až tři léta dozadu, který sedlák nebo chalupník poslal o 12 až 24 hodin později státu povinnou daň ze zabíjaček. Berou jednu obec za druhou a kontrolují všechny útržky a kupony s takovou přesností, že to člověka až dojímá a že si musí opravdu mysleti, že páni mají dost času, aby si v úřadech hráli s papíry. Nyní, když to všechno zkontrolovali, vypraví se úředník do obce, vezme si obecního policajta a píše předvolání. Za 2 až 3 roky se takových zásilek opožděných o 12 až 6 hodin najde vždy několik set. A tu policajt předvolá lidi na obecní úřad a tam jim pán od důchodkového úřadu uděluje pokutu. Měl jsem takový případ ve své župě, kde po celých stovkách, vážení panové, byli lidé předvoláváni na obecní úřad a tam pokutováni. Já bych přál p. ministru financí, aby slyšel všechno to, co lidé, kteří jsou předvoláni v takovém případě na obecní úřad, vykládají a co vykřikují. Ani ministru financí, ani republice, ani berním úřadům, ani nám, kteří tento stát všude ve veřejnosti hájíme, nikomu to neslouží ke cti, co tito lidé po vesnicích v takovém případě vyprávějí a jak tento postup proti nim komentují. Taková bdělost a horlivost není nic jiného, než sekýrování lidí, kteří ve skutečnosti, v principu daně zaplatili, ale jsou předvoláváni a trestáni jen z důvodů formálních.

Chápu, že musí platiti zákony a nechci nikterak obhajovati toho, kdo zákony neplní; ale zemská finanční ředitelství by měla věděti, že takhle není potřeba naše vesnice proti vlastnímu státu podpalovati a že náš stát z toho kromě těch několika mizerných pokut absolutně ničeho nemá. V zájmu státu to není, zejména když lidé vědí, že je celá řada stížností, že velcí poplatníci svých povinností nekonají.

Když jsem u těch velkých poplatníků, musím jaksi v zájmu nás poslanců, kteří vyplňujeme tuto sněmovnu, i vládní většiny, říci ještě několik slov. Uvedu doklady o tomto: Byl jsem informován z naprosto spolehlivých pramenů, že bývalý kníže Salm v Rájci, který dnes mešká mimo republiku v Italii, prodal za 25 mil. Kč svých akcií Báňské a hutní společnosti, jakož i jiným a tyto peníze vyvezl za hranice. Použil jsem svého práva a učinil jsem dotaz na pana ministra financí. Dotaz učiněn byl více než před 11/2 rokem. Čekal jsem marně na jakoukoliv odpověď. Teprve po minulé rozpočtové debatě a po novinářských zprávách, které o této věci byly zaznamenány, pojednou s velikánským chvatem dostal jsem od pana ministra financí na svůj dotaz dlouho očekávanou odpověď. Než ještě přikročím k rozboru této odpovědi, mám ještě malou zmínku a prosbu.

Nám poslancům, kteří hájíme veřejné zájmy, za dnešních poměrů nezbývají než tři cesty. První, to je intervence u úřadů, kde se nápravy domáháme a kde nebýváme zrovna dvakrát rádi viděni. To se nám také ve veřejnosti vyčítá a veřejnost si myslí, bůhvíco za to máme, když intervence provádíme. Konstatuji, že je děláme v zájmu veřejnosti.

Druhou cestou je interpelace anebo dotaz na toho ministra, když jsme na úřadech ničeho spraviti nemohli.

Třetí cestou jest řečnická tribuna poslanecké sněmovny, když to u první a u druhé instance nedokážeme, abychom to odtud veřejnosti docela otevřeně řekli.

Na úřadech intervenujeme velmi často bez výsledku. V poslanecké sněmovně se naše řeči buď poslouchají nebo neposlouchají a zapadnou do stenografického protokolu, a není mi ani známo, zdali páni ministři a úředníci z jejich resortů také tyto řeči čtou a zdali je ministrům aspoň předloží, jako jim předkládají vždy extrakt z tuzemských i zahraničních listů, týkajících se různých politických i státních otázek.

Vážení pánové! Třetí cestou, jak jsem již uvedl, jsou interpelace a dotazy, a musím to otevřeně říci v zájmů kolegů, že ty už nám vůbec zahořkly, poněvadž se zodpovídají takovým způsobem, že to někdy budí i veselost a jindy to zase působí velmi trapně. Vzpomínám si, že jsem před lety interpeloval jednání německých důstojníků u jezdeckého pluku v Brně, kde jsem poměry z autopsie znal, znám tam všechny důstojníky osobně i podle jmen. Tehdejší ministr národní obrany mi odpověděl, že "u dotyčného pluku žádní němečtí důstojníci neexistují" - ačkoliv jich tam byla celá řada, kteří ani česky neuměli.

Jindy jsem intervenoval, proč starobrněnský klášter v Nov. Hvězdlicích na Moravě směl vykácet alej, když zákon o pozemkové reformě toho nepřipouští. Dostal jsem odpověď s podpisem tehdejšího ministerského předsedy úřednické vlády, že stromy byly vykáceny proto, poněvadž stínily. Podotýkám, že když jsem se domáhal u erární silnice u Slavkova vykácení starých topolů, které tam vyssávají půdu rolníkům - přes to, že se zavázali vysázet stromořadí ovocnými stromy - přišel i památkový úřad na pomoc a, ačkoliv velkostatku úřad vykácení povolil, rolníkům povolení zamítl, takže když po té silnici jedete, vidíte, že tam, kde se táhnou pole velkostatkářů, jsou všechny topoly vykáceny, ale kde jsou pole rolníků, všechna ta pometla stojí.

Já to pravím jen proto, že máme v zákonech o pozemkové reformě opatření, aby se nesměla alej jen tak hravě bez ohlášení vykáceti. A teď u starobrněnského kláštera mi odpovídá min. předseda, že stromořadí bylo vykáceno jednoduše proto, poněvadž stínilo. Je zajímavo, že po celou tu dobu, co alej rostla, nestínily stromy, až pojednou v roce 1926 stínily takovou měrou, že to musil uznat i sám min. předseda a musil mi v té věci dáti takovou odpověď.

Chci tím říci, že obyčejně úřady, jichž se interpelace týká, všelijak odůvodní takovou záležitost a ministři beze všeho takové famosní věci podepíší.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP