Čtvrtek 23. června 1927

Sněmovní tajemník dr Říha (čte):

Návrh posl. Tomáška:

"Navrhuji, aby o odpovědi vlády na interpelaci posl. Tomáška, Hampla, Bechyně, dr Dérera a soudr. o listu papeže Pia XI. československým biskupům (tisk 1020/X) zahájila se podle §u 68 jedn. řádu rozprava, a to ihned.

Odpověď rozdána byla v 86. schůzi posl. sněmovny dne 14. června 1927."

Předseda: Návrh tento vyhovuje formálním podmínkám, neboť podle ustanovení jednacího řádu má býti podán v nejbližší schůzi po rozdání odpovědi, čemuž skutečně tak jest, neboť odpověď rozdána byla v 86. schůzi a návrh na rozpravu podán byl ve schůzi 87.

Dám tedy o něm hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Tomáška, aby se zahájila rozprava o odpovědi vlády tisk 1020/X, a to ihned, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Přikazuji:

Výborům rozpočtovému a ústavně-právnímu:

1037. Usnesení senátu o vládním návrhu zákona (tisk sen. 123 a 364), kterým se mění a doplňují některá ustanovení zákonů o soudním řízení ve věcech občanských a o řízení exekučním.

Výboru ústavně-právnímu:

1038. Usnesení senátu o vládním návrhu (tisk sen. 333 a 399) směnečného zákona.

Výboru dopravnímu:

1064. Usnesení senátu o vládním návrhu (tisk sen. 302 a 397) zákona o železniční přepravě.

Navrhuji, aby jmenovaným výborům stanoveny byly k podání zpráv o těchto usneseních lhůty 8denní.

Kdo s navrženými lhůtami souhlasí, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůty jsou přijaty.

Přikazuji výborům zahraničnímu a živnostenskému:

1077. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní smlouva mezi Československou republikou a královstvím Maďarským ze dne 31. května 1927.

Navrhuji, aby byla jmenovanému výboru k podání zprávy o tomto vládním návrhu uložena lhůta 8denní.

Kdo souhlasí s navrženou lhůtou, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je přijata.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Do výboru pro dopravu a veř. práce vyslal klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Jurana za posl. Čermáka, klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Doležala za posl. Nejezchleba-Marchu.

Klub poslanců čsl. živnostensko-obchodnické strany středostavovské vyslal do výboru iniciativního posl. Ostrého za posl. Al. Beneše, do výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností posl. Hýbnera za posl. Al. Beneše.

Předseda: Mezi schůzí byla tiskem rozdána zpráva:

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1108. Zpráva výboru zemědělského, výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností a výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 809), jímž se prodlužuje a rozšiřuje platnost zákona ze dne 17. března 1925, č. 58 Sb. z. a n., o celních slevách pro dovoz strojů. a přístrojů.

Předseda: Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 24. června 1927 o 2 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, živností a obchodu a výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 942) zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby převzala státní záruku za úvěr určený k výstavbě veletržních paláců v Praze (tisk 1041).

2. Druhé čtení osnovy zákona o zatímní ochraně lesů (tisk 977).

3. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností o vládním návrhu (tisk 984), kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní a plavební úmluva mezi Československou republikou a Finskem ze dne 2. března 1927 se závěrečným protokolem z téhož dne (tisk 1087).

4. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností o vládním návrhu (tisk 994), který se předkládá Národnímu shromáždění prozatímní úprava obchodních styků mezi republikou Československou a republikou Tureckou, sjednaná výměnou not v Angoře dne 24. března 1927 (tisk 1088).

5. Zpráva výboru zemědělského, výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností a výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 809), jímž se prodlužuje a rozšiřuje platnost zákona ze dne 17. března 1925, č. 58 Sb. z. a n., o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů (tisk 1108).

6. Zpráva výboru ústavně-právního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 255) zákona proti nekalé soutěži (tisk 1078).

7. Volba náhradníka Stálého výboru.

Jsou snad proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 9 hod. 55 min. večer.)




Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP