Úterý 28. června 1927

Posl. Haken (pokračuje): Pan předseda Dostálek předbíhá událostem. Ano, to jsou ještě x osoby. Že to budou vládou jmenovaní Mameluci, to je jistá věc. Proto je bude vláda jmenovati. (Hlas: To přece nebudou komunisté!) To jistě ne, poněvadž my nejsme Mameluci, nás tam jmenovati nebudou.

Všecku moc má vlastně jmenovaný byrokrat a tak zvaní vládní zástupci jsou mu poradním sborem podle osnovy zákona. To jsou kulisy, aby diktatura byla nějak maskována. Jmenovaný byrokrat postavený v čelo má téměř neobmezenou diktátorskou moc, ubohého voleného člena může pokutovati, dá zavřít, vyhnat za dveře. On rozhoduje o věcech finančních, o všem.

Buržoasie nabyla také zkušenosti ve světové válce, poznala, že v samosprávných korporacích nelze válku sabotovati, neb přímo proti ní pracovati; a účelem předlohy - a proto má smysl ve spojení s válkou - jest toto znemožniti. Buržoasie poznala dále, že menšinové utiskované národnosti mohou použíti války k osvobozovacím akcím, proto zesiluje buržoasie tlak na menšiny a činí tímto zákonem taková opatření, aby již teď ve válečných přípravách neměl pracující lid menšinových národností možnosti obrany proti nim, aby již teď byl spoutaný. Buržoasie může však býti ubezpečena, (Další část řeči byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 28. června 1927 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz Těsnopiseckou zprávu o 92. schůzi posl. sněmovny ze dne 30. června 1927.) Menšinové národnosti již teď poznají, že jejich svoboda jest jako svoboda všech malých národů plně zajištěna pádem buržoasie a vítězstvím socialistického řádu. Na př. to vidíme v sovětovém svazu a jeho svobodných, autonomních republikách. "Co udělají vaši dělníci v případě napadení sovětů Anglií?", byla otázka dělníků ruských československé družstevní delegaci, jak sděloval soc. demokratický družstevník Jirásek. Jirásek nám nepověděl, co jim tito příslušníci dělnické strany odpověděli. Snad je tato otázka uvedla v rozpaky a přec je to nejdůležitější otázka nejen dělníků sovětského svazu, ale dělnické třídy celého světa. (Další část řeči byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 28. června 1927 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz Těsnopiseckou zprávu o 92. schůzi posl. sněmovny ze dne 30. června 1927.) Je-li válečné nebezpečí přede dveřmi, vidíte-li, jak se imperialisté chystají a připravují, připravujte se ihned také! Ihned pracujte na vybudování fronty pracujícího lidu proti imperialistické válce, na obranu dělnicko-rolnického státu, na obranu své vlastní třídy a na její vítězství. (Další část řeči byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 28. června 1927 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz Těsnopiseckou zprávu o 92. schůzi posl. sněmovny ze dne 30. června 1927.) "Co uděláme k zamezení imperialistické války?" Toť nejkrvavější otázka všeho pracujícího lidu. Dejme na ni odpověď uvědomělých třídních proletářů! Pak se ihned dejme v jejím smyslu do práce! (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto odstavce pořadu, a nebude-li námitek, přistoupíme ještě k projednání dalšího odstavce, jímž je:

3. Druhé čtení osnovy zákona proti nekalé soutěži (tisk 1078).

Zpravodajem výboru ústavně-právního jest p. posl. Ostrý, zpravodajem výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností p. posl. Náprstek.

Poněvadž jsou některé návrhy na opravy tiskových chyb a změny, prosím, aby byly přečteny.

Zpravodaj posl. Ostrý: Slavná sněmovno!

Navrhuji opravu tiskových chyb, aby totiž:

1. v §u 29, odst. 2, řádka 6 byla za slovem "závod" škrtnuta tečka,

2. v §u 31, odst. 3 byly za číslicemi 13 a 3 dány čárky,

3. v §u 32, odst. 1 byla za slovy "Přestupku se dopouští zaměstnanec" vložena citace "(§ 14)",

4. v §u 39, řádka 3 byla za slovy "odst. 2." škrtnuta tečka.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Pan zpravodaj posl. Náprstek vzdává se slova.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, s opravami podle čtení druhého, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Rozhodneme nyní o resolučních návrzích. Jsou to jednak resoluce výboru ústavně-právního a výboru pro záležitosti průmyslu, živností a obchodu, otištěné ve zprávě výborové, jednak dva resoluční návrhy pí posl. Kirpalové a soudr.

Žádám pány zpravodaje, aby se vyjádřili o podaných resolučních návrzích.

Zpravodaj posl. Náprstek: Doporučuji sl. sněmovně přijmouti resoluce ústavně-právního výboru a výboru pro záležitosti průmyslu, živností a obchodu. Ostatní resoluce navrhuji zamítnouti.

Zpravodaj posl. Ostrý: Připojuji se k prohlášení p. kolegy Náprstka.

Místopředseda inž. Dostálek: Páni zpravodajové doporučují jednak přijmouti resoluce ústavně-právního výboru a resoluce výboru pro záležitosti průmyslu, živností a obchodu a jednak zamítnouti resoluční návrhy posl. Kirpalové a soudr.

Přistoupíme ke hlasování.

Nejprve budeme hlasovati o obou výborových resolucích najednou. (Námitek nebylo.)

Námitek proti tomu není.

Kdo souhlasí s resolucemi otištěnými ve zprávě výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce jsou přijaty.

Kdo dále souhlasí s první resolucí posl. Kirpalové a soudr., aby vláda co nejdříve podala návrh zákona o kartelích, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jest zamítnuta.

Kdo souhlasí s druhým resolučním návrhem posl. Kirpalové a soudr., aby vláda podala poslanecké sněmovně ještě v tomto zasedání návrh zákona o dělnických komorách, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jest zamítnuta.

Tím vyřízen jest 4. odstavec pořadu.

Přerušuji projednávání pořadu dnešní schůze.

Rozhodneme ještě o návrhu p. posl. dr Czecha a soudr. podle 2. odstavce §u 46 jedn. ř., aby předseda vlády dr Švehla a ministr vnitra Černý dostavili se do sněmovny a přesně vyložili stanovisko vlády ke správní reformě.

Žádám za přečtení návrhu.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Návrh posl. dr Czecha a soudr.:

Podle §u 46 jedn. řádu navrhuji, aby pan předseda vlády dr Švehla a ministr vnitra Černý se dostavili do sněmovny a přesně vyložili stanovisko vlády ke správní reformě.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní):

Návrh opatřen jest předepsaným počtem podpisů, vyhovuje jednacímu řádu a dám o něm rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním. Žádám o zaujetí míst. (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhem posl. dr Czecha a soudr., aby předseda vlády dr Švehla a ministr vnitra Černý dostavili se do sněmovny a přesně vyložili stanovisko vlády ke správní reformě, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Pan posl. Füssy žádá o udělení dovolené na dobu od 24. června do 24. července pro neodkladné soukromé a rodinné záležitosti.

Navrhuji udělení této dovolené.

Kdo souhlasí s mým návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina, dovolená je udělena.

Učiním ještě některá presidiální sdělení:

Nemocí omluvil se posl. Zoch.

Lékařské vysvědčení předložili pp. posl. Nejezchleb-Marcha a posl. dr Franke.

Mezi schůzí byla tiskem rozdána zpráva.

Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1125. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 1077), kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní smlouva mezi Československou republikou a královstvím Maďarským ze dne 31. května 1927.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní):

Mezi schůzí byly tiskem rozdány interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1032. Interpelace:

I. posl. Windirsche a druhů min. financí o vedení berních exekucí v berním okrese libereckém,

II. posl. Muny a soudr. min. veř. prací o nepřípustném postupu báňského revírního úřadu v Praze,

III. posl. Nitsche a druhů min. veř. prací o zastavení zaopatřovacích platů hutníkům zaměstnaným kdysi v Uhrách a o zastavení drahotních přídavků horníkům provisionistům,

IV. posl. Koudelky, Srby, Kříže, A. Chalupy a soudr. vládě, že jest nutno organisovati pomoc zemědělcům postiženým živelními pohromami,

V. posl. Karpíškové a soudr. min. spravedlnosti, že se porodním asistentkám odnímají diplomy,

VI. posl. Johanise a druhů min. pošt a telegrafů a min. financí o postupu státních úřadů vůči nemocenským pojišťovnám ve věci poštovného,

VII. posl. Johanise, dr Wintra a druhů min. financí o zřízení silničního fondu, kterému by byla povinna Ústřední sociální pojišťovna půjčiti 1 miliardu Kč ze svých prémiových reserv,

VIII. posl. Hampla, Geršla a druhů min. předsedovi a min. nár. obrany o zasahování aktivního důstojnictva do sporných politických otázek,

IX. posl. Davida, Chvojky, Pechmanové a druhů min. financí o odpisu daní firmě Herrmann Müller v Hrádku n. Nisou,

X. posl. dr Luschky, Bartela a druhů min. zemědělství a veřejných prací o stavbách na ochranu břehů v území Praděda,

XI. posl. inž. Kalliny a druhů min. železnic o neudržitelných poměrech v železniční dopravě z Kraslic a do Kraslic,

XII. posl. inž. Kalliny, Matznera a druhů min. zemědělství o úpravě předpisů pro provádění prohlídky masa,

XIII. posl. inž. Junga a druhů min. zemědělství a min. financí o škodách způsobených mrazy na jižní Moravě,

XIV. posl. Kreibicha, Elstnera a soudr. ministrovi nár. obrany o smrti vojína Václava Schäfera u dělostřeleckého pluku čís. 52 v Josefově,

XV. posl. inž. Kalliny a druhů min. zemědělství, že pohořelí nebyli ubytováni v zámku Ostrově,

XVI. posl. inž. Kalliny a druhů min. pošt a telegrafů o nezákonitém a šovinistickém jednání českých poštovních úředníků na karlovarské hlavní poště,

XVII. posl. inž. Kalliny a druhů min. vnitra, že polic. inspektorovi ve výslužbě Alfredu Müllerovi z Karlových Varů, dům "Palmbaum" v Pražské ulici, nebyly vyplaceny peníze, které si ušetřil na stejnokroj,

XVIII. posl. inž Junga a druhů min. nár. obrany, aby se s déle sloužícími poddůstojníky bývalého rakousko-uherského mocnářství nakládalo podle zákona č. 54 Sb. z. a n.,

XIX. posl. dr Schollicha a druhů min. vnitra, že brněnská zemská politická správa udělujíc koncese postupuje jednostranně,

XX. posl. inž. Junga a druhů min. spravedlnosti o postupu opavského státního zastupitelství.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní):

Zápis o 87. schůzi byl ve sněmovní kanceláři po 48 hodin vyložen, a poněvadž nebyly proti němu podány písemné námitky, jest schválen podle §u 73 jedn. řádu, byl podle téhož paragrafu vytištěn a v dnešní schůzi tiskem rozdán.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 30. června 1927 v 9 hodin dopoledne s

pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu (tisk 831) zákona o organisaci politické správy (tisk 1101).

2. Zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu (tisk 830) zákona o volbách zemských a okresních zastupitelstev (tisk 1102).

3. Volba náhradníka Stálého výboru.

Jsou snad nějaké námitky proti tomuto návrhu? (Námitek nebylo.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 7 hod. 25 min. večer.).

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP