Úterý 28. června 1927

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Juriga (pokračuje): Ja vás prosím, Čechov, ktorí ste lepšieho citu, aby ste túto novoslovanskú preorientáciu, túto preorientáciu bratskú ku všetkým Slovákom si osvojili. Nie vykorisťovať, nie čechizovať Slovákov, nie brať im moc, ale tešiť sa, aby slovenský národ vo svojej slovenskej krajine skutočne sa zveľaďoval. A verte iste, že ten slovenský národ, ako mladší brat, ktorého starší brat svedomite pestoval, chránil mu jeho majetok, pomaly, ako rástol vo svojej rozumnosti, ten starší brat viac moci mu doprial, a keď bol dospelý, po jeho rodičoch zdedenú čiastku mu vydal: "Tu máš, bratríčku, po svojich rodičoch zdedenú čiastku, svoj majetok" - tak aby nám bola vydaná naša slovenská krajina s plnou mocou podľa sebaurčovacieho práva slovenského národa, ovšem vždy vo svornosti slovanskej, v rámci republiky Slovákov a Čechov.

To je ideové plus a skutočné plus, ktoré z tohoto zákona neodolateľne vyviera, ktoré ideové a faktické plus uznal sám pán Hrušovský, uznal sám pán dr Dérer a uznal sám pán dr Meissner a týmto strašiakom strašil i v ústavno-právnom výbore, aby tento zákon nedávali. Ovšem, som presvedčený, že pán dr Dérer po tom poučení, čo som mu dal v ústavno-právnom výbore, nebude škemrať na slovenskú krajinu vo svojej reči a nebude viac Čechov plašiť, že je to separatizmus, lebo sa zbadal, že to nebolo správne, že sa vo svojom argumentovaní trochu prekalupíroval proti slovenskej krajine. Tak iste už tie dôvody, že je to akosi základ separatizmu, základ k osobitnosti, dôvody z úst Dérerových, z úst Hrušovského, dôvody z úst dr Meissnera, už to by muselo človeka múdreho priamo uderiť do hlavy, prečo tí sú proti tomuto zákonu, akí to medzi nami sú centralisti, ako vyhlasujú slovenskú krajinu za maďarský vynález, ako by nedopriali slovenskému národu osobitnosti, ako Hrušovský zapiera, že on je synom slovenského národa, že on je Čechoslovák, alebo polovic toho a polovic toho, ako to u netopierov býva - také dôkazy musia pravého Slováka upozorniť: Počkaj, dávaj pozor na týchto kritikov, tí chcú vraždiť to betlemské dieťa, tú rodiacu sa slovenskú krajinu. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Môžeš kričať, ja ti to doprajem, zatiaľ si trochu odpočiniem. (Posl. Kreibich: On mluví o Betlemě, poněvadž to dítě bude v korytu!)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Pana posl. Kreibicha volám k pořádku! (Výkřiky posl. Kreibicha.)

Posl. dr Juriga (pokračuje): Vyslovujem, že budúcnosť slovenského národa a slovenskej krajiny, a znova čo najúprimnejšie priznávam a stojím za tým, že nesmie nikdy a nikdy ísť smerom či k Magyarországu, či k habsburskej monarchii, ale slovenský národ od prírody má sa vyvíjať k radosti všetkých Slovanov v rámci republiky Slovákov a Čechov.

Teraz, slávna snemovňa, keď som to tak vyložil - ináč by som tu ani nemohol hovoriť s hľadiska slovensko-národného: Každý človek a každý národ musí hľadieť napred sa narodiť. Teraz s administratívneho hľadiska: Ja som nikdy nehovoril, že argumenty pánka dr Meissnera alebo pána dr Dérera nezakladajú sa mnohokrát na pravde. Nám záleží na tom - aby som vám to úprimne povedal - vydobyť si právnu osobnosť, slovenskú krajinu, slovenský národ. A teraz poďte na pomoc, keď budeme mať svoj snem, svoj výbor. A tak pomaličky celý slovenský národ i ten zákon môžeme novelizovať smerom demokratickým. Slovenský národ a slovenská ľudová strana neodmieta to a nezatracuje to, aby bola volená, neschvaľuje to, že jedna tretina bude tam menovaná, nesúhlasí s rôznymi tresty. Vieme, že sú tam chyby, ale k vôli chybám máme zabiť dieťa, jednotu právnej osobnosti? Ja, trochu rozumný politik, nemám byť rád, že si vydobyjeme, že si uchytíme tú slovenskú krajinu? A potom hoci poviem - i s vašou pomocou - budeme ju v každom smere zdokonaľovať. Ja sa neodriekam pomoci p. dr Dérera v budúcnosti ani p. dr Meisnera, aby tu v Prahe usilovne za to pracoval, aby tento zákon v demokratickom smere pomaličky sa novelizoval, ba opačne bude nám vítaná každá táto pomoc. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Celkom márne na nás vykrikujete, čím si dávate svedectvo, že nerozumiete mne a nerozumiete sebe. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) K oprave chýb, ktoré tento zákon má, nebudeme potrebovať komunistov. Ale ja zasa verím a úfam v rodných bratov Čechov, že pomaličky, ako ten národ bude rásť školenosťou, i vy budete ochotní - väčšina vás práva tomu slovenskému snemu a slovenským úradom popúšťať a viem, že v budúcnosti budú to otázky politickej moci. Nakoľko ten slovenský národ bude pracovať, nakoľko bude bojovať, natoľko bude rásť a tiež bude mať viac práva, viac cti a viac moci. Úfam a pri tejto chvíli slovo svoje zdvíham, slovenský národ môj: je pravda, že máš síce málo, iba len meno si dostal, slovenský národ, slovenská krajina, je pravda, milý národ môj, že kolíska tvoja je ako pre malé dieťa, že úzke je to miesto, málo práva máš v tomto zákone, tak že iba prosiť môžeš a tvoja prosba len vtedy platí, jestli Praha na ňu prisvedčí. Milý národ môj, máš povinnosti. Povinnosťou tvojou bude usilovať. Hejtman ti bude dávať príkazy, zákazy a rozkazy v mnohých prípadoch. Národ môj, verím, že budeš mať moci a sily, aby si povedal: "V tomto neposlúchame, v tomto si o svojej vôli chceme robiť a žiadame si, aby nebol pravidlom náčelníkov príkaz, zákaz alebo rozkaz, ale vôľa moja a rozhodnutie moje a sebaurčovacie právo. Viem, milý národ môj, že ten snem, ktorý bude v Bratislave, nebude mať suverénnej moci, nemá práva zákonodarného preto, lebo ťa považujú za maličké dieťa, nemluvňa. Nebolo možno za tých okolností viac práva ti vydobiť, ale verím, že národ môj bude rásť a vyrastie s ním slovenská krajina. Bude mať za niekoľko rokov, jestli Boh dá slovenskému národu sily, i svojho prvého prezidenta. (Výkřiky. - Hluk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Juriga (pokračuje): Verím a dúfam, že v tomto vývine slovenskému národu nebude prekážať bratský národ český, ale že český národ ako národ bratský bude priať vzdelanie slovenskému národu a slovenskej krajine. Nech je presvedčený, že slovenský národ nikdy nebude nadužívať svojej slobodnej vôle proti Čechom. On chce rásť a zachovať svoju prírodu a priviesť ju k plnosti a rozkvetu v rámci republiky Československej.

Čo chybí v tomto zákone, to vieme. Budeme usilovať tento zákon zdokonaľovať, ale predsa slovenský národ už teraz môže sa tešiť, že týmto zákonom povstáva vo svetových dejinách nová právna osoba, slovenská krajina, slovenský národ. Ako počiatok osobitného života tento zákon môžeme vítať. Usilujeme všemožne, aby tento zákon bol zdokonalený, aby pomocou a podľa tohoto zákona osobitná príroda slovenského národa bola zdokonalená a privedená ku stálosti a sile republiky a k väčšej sláve všetkých Slovanov. (Výborně! Potlesk. - Různé výkřiky. - Hluk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid. Za řeči pana posl. dr Jurigy padly zde z různých stran neparlamentní a sněmovny nedůstojné výroky. Vyslovuji hluboké politování nad tím, že vážnost našeho parlamentu byla jimi snížena.

Dalším řečníkem je pan posl. Haken, uděluji mu slovo. (Hluk.)

Prosím o klid. (Trvalý hluk. Výkřiky posl. Horpynky.)

Prosím o klid. Slovo má pan posl. Haken.

Posl. Haken: Předlohy, jež se projednávají, o reformě správy a volebním právu do zemských a okresních zastupitelstev jsou v těsné souvislosti za prvé se stabilisačními snahami kapitalismu a za druhé s přípravami k imperialistické válce. Ony jsou články celého řetězu opatření, jež buržoasie podniká v mezinárodním měřítku i u nás k upevnění kapitalismu na poli hospodářském i politickém. Výjimečná opatření těchto předloh mají umožniti zvýšené vykořisťování a zotročování pracujícího lidu a znemožniti boj proti němu. Konečně mají býti opatřením čelícím proti lidu, bránícímu se imperialistické válce. Ačkoli buržoasie pracuje v mezinárodním měřítku od konce světové války na stabilisaci kapitalistického hospodářství, a ačkoli docílila i určitých úspěchů, přece cítí sama, že dosavadní úspěchy stabilisační jsou rázu relativního a přechodného, že jsou velmi labilní, neboť 1. existuje sovětový svaz, 2. roste třídně revoluční hnutí proletariátu v celém kapitalistickém světě a 3. zmáhá se osvobozenecké revoluční hnutí koloniálních národů, v jehož čele je ohromná revoluce čínská.

Toť celá fronta proti stabilisaci kapitalismu, toť fronta revoluce. Chce-li světový kapitalismus postupovati k stabilisaci kapitalistického hospodářství, pak může tak činiti jedině rozdrcením této fronty, jež jí stojí v cestě. Existence sovětského svazu zmenšuje vykořisťovatelskou sféru o 1/6 země. Osvobozenecké hnutí v koloniích je dalším zmenšováním vykořisťovatelské oblasti a revoluční proletariát všech zemí nejen že k chrání sovětský svaz a podporuje koloniální revoluce, ale bojem proti vlastní buržoasii, organisováním dělnické třídy k odboji proti ní a jejím snahám ruší stabilisační snahu buržoasie. Stabilisace kapitalismu je založena na principu zvýšeného vykořisťování pracujících vrstev. Zabraňování vykořisťování, ať již ve směru vertikálním či horizontálním, je hrází stabilisace a konečně i jejím bankrotem.

Je to tedy světový zápas dvou hospodářských, sociálních, politických principů: starý je založen na kapitalismu, vykořisťování a nadvládě buržoasie, nový je socialismus, vláda pracující třídy. Vše, co přispívá k oslabení jednoho, je posílením druhého a opačně. Čím více je vláda kapitalismu ohrožována, tím více se chápe prostředků čím dále zoufalejších. A to je pramen všech zběsilých útoků buržoasie proti revolučnímu proletariátu vedenému Kominternou a jejími sekcemi, proti sovětskému státu jako revolučnímu faktu i faktoru, proti koloniálním a polokoloniálním národům, v prvé řadě proti čínské revoluci. (Výkřiky posl. Landové-Štychové.)

Je třeba, aby pracující lid měst i venkova porozuměl tomuto ohromnému zápasu, setřásl se sebe zbytky měšťácké ideologie, jimiž je zanesen nejen buržoasií, ale i jejími společníky, sociálními reformisty, spojil a organisoval se ve frontě vlastní třídy. Čím dříve se tak stane, tím bude celý zápas s nepřítelem kratší, vítězství jistější a škody pro proletariát menší.

Zoufalé kroky, jež kapitalisté na svou záchranu činí, ať již jsou to akce v koloniích, organisování hazardního tažení proti sovětům či útoky všech druhů na pracující vrstvy, jsou snad výrazem zvýšené síly režimu kapitalistických států, ale nikoli výrazem síly kapitalistického hospodářského principu. Kapitalismus jako hospodářský princip dosáhl nejvyšších forem svého vývoje, ale je zároveň již zasažen smrtelnou krisí. Buržoasii přece nemůže býti tajno, že zvyšováním vykořisťování a útlaku koloniálních národů uspíší proces nacionálního i třídního uvědomění, odpor a konečně bankrot utlačovatelských snah. Ale zoufalá situace přes to ji nutí k tomuto riskantnímu postupu.

Buržoasie nemůže zavírati oči před faktem, že sovětský svaz se upevňuje hospodářsky i politicky, že se těší čím dále tím větším sympatiím pracujících mas celého světa, že napadení jeho vojenskou mocí bude znamenati ohromný světový otřes, ale přece snaha po stabilisaci, obtíže hospodářské, vycházející z krise kapitalismu, ženou ji do válečného dobrodružství přes ještě téměř nezarostlé hroby milionových obětí poslední války.

Buržoasie nemůže neviděti důsledků zvýšených útoků hospodářského, sociálního i politického rázu na pracující lid. Nemůže přehlížeti skutečnost, že zvýšením vykořisťování a zakročováním rostou třídní protivy, je posilováno třídní vědomí proletariátu, roste odboj. Ona ví, že se situace přiostřuje, ví dokonce snad, že mimořádná opatření, tlak násilnického aparátu mohou míti účinek jen na čas, ale že bude a musí býti rozdrceny tlakem revoltujících mas. Ale pud sebezachování žene ji k opatřením, která jí zároveň připravují hrob.

A přece čím zoufaleji se buržoasie snaží překonati krisi kapitalistického řádu, tím silněji vzrůstají obtíže i rozpory v jejím vlastním táboře.

Zdůrazňujeme: troufalost, bezohlednost útoků buržoasie, jež snad i některé dělníky zaráží a mate, jsou zoufalecké zásahy režimu mocenského aparátu, ale jsou zároveň výrazem nejvyšší slabosti kapitalistického řádu v tomto období.

Další postup kapitalistické stabilisace závisí od možnosti zvýšeného vykořisťování. Pro imperialistické státy je otázka kolonií a polokolonií otázkou výhodných odbytišť i pramenem levných surovin. Tak je to vyjádřeno národohospodářskou terminologií. V obyčejné mluvě se tomu říká lupičství a otrokářství. Pro parasita, jako je Anglie, je otázka kolonií otázkou přímo životní.

Boj kapitalistů za stabilisací není ničím jiným než lupičstvím a otrokářstvím ve velkém a moderními metodami provozované. Čínská revoluce je bojem proti lupičství a otrokářství a těžkou ranou kapitalistické stabilisaci. Je útokem na kapitalismus, je oslabením posic kapitalismu a proto, i když v nynější fási je hnutím převážně buržoasním, je význačným spojencem revolučního hnutí proletariátu celého světa. A z toho důvodu jest otázkou všeho proletariátu.

Že reformně-socialistické strany toho nechápou či chápat nechtějí, je známkou, že ztratily smysl třídní a že nejsou v třídní dělnické frontě, ale přímo ve frontě kapitalismu a imperialismu.

Otázka revolučního hnutí koloniálních národů je těsně spiata s otázkou války. Imperialisté vedou válečné tažení proti osvobozeneckému revolučnímu hnutí. V Číně je válka. Není to válka malá a dnes ještě není jisto, co se z ní vyvine.

Jest povinností všeho uvědomělého pracujícího lidu, průmyslového dělnictva i rolníků, aby byli nejen sympatiemi, nýbrž i aktivní pomocí na straně revoluce.

Ale imperialisté konají horečné přípravy k útoku na sovětský svaz, stát pracujícího lidu, stát dělníků a rolníků. Zatím co kapitalistický svět se zmítá ve smrtelné krisi, sovětský stát se hospodářsky i politicky rychlým tempem upevňuje. Kapitalisté vidí, že ohromné území sovětského svazu definitivně odpadá z jejich vykořisťovatelské sféry a že je kromě toho revolučním činitelem, jenž čím dále, tím více přitahuje proletariát celého světa.

A tu se anglický parasit odvažuje přímo k dobrodružnému činu; k válečnému tažení proti SSSR. Válečná fronta, v jejíž první řadě jsou závislí angličtí exponenti, státy při západní hranici sovětů, jest již hotova. Jsou to v prvé řadě Polsko a Rumunsko, násilnické státy s buržoasní diktaturou. Jaká válka se připravuje? Dělnictvo nesmí ji posuzovati jako kteroukoliv jinou válku, jako na příklad poslední válku světovou. Tato byla válkou dvou kapitalistických skupin. Z třídního hlediska neměl proletariát zájmu na vítězství té či oné skupiny. A skutečně vidíme dnes již jasně, jak klamné byly i domněnky liberálního měšťáka Masaryka, významného buržoasního politika té doby, jež můžeme kontrolovati podle spisku "Nová Evropa".

"Vítězství Dohody", psal tehdy Masaryk, "je zajištěním míru, svobody, demokracie a pokroku." Dohoda zvítězila. Je mír zajištěn? Italie co nejdříve válkou uplatní své imperialistické choutky na Balkáně a v Malé Asii. A vůdce dohody Anglie je největším imperialistickým válečným štváčem, přímo provokuje válku. Jak to vyhlíží po slavném vítězství Dohody se svobodou, demokracií a pokrokem? Anglie je osou a oporou nejtemnější reakce v celé Evropě. Anglie je utlačovatelkou a lupičem v koloniích a polokoloniích, utlačovatelem třídním i nacionálním.

Jako se zbortily předpoklady Masarykovy a podobných měšťáckých politiků, zbortí se i všecky ostatní, jež nejsou budovány na marxismu. Dnes je proletariátu již známo, že s třídního hlediska neměl zájmu, vlastně neměl míti zájmu na vítězství té či oné skupiny ve světové válce. Okolnost, že proletariát, stržen svými reformistickými vůdci, postavil se aktivně na podporu své buržoasie, je nejen smutným faktem v jeho dějinách, nýbrž i velkým poučením.

Kdyby byl tehdy proletariát vychován, organisován a veden třídně a revolučně, nebyl by trpěl a krvácel pro zájmy kapitalistických skupin, ale již v mobilisaci, jakmile byl by ozbrojen, nastoupil by v celé Evropě revoluční pochod za dobytím moci.

Imperialistická válka proti sovětům je válkou zcela jiného druhu, totiž toho, že je na ní proletariát přímo třídně interesován. Válka imperialistů proti sovětům je válkou kapitalistických států proti státu socialistickému, státu pracujícího lidu, státu revolučnímu, je válkou třídy kapitalistické proti třídě dělnické. To je rozhodující její znak pro stanovisko dělníků celého světa. Vláda sovětů ukázala po všech provokacích Anglie mírumilovnost. I my vytyčujeme si jako první povinnost boj za mír. Víme však, že jediným zajištěním míru je svržení vlády kapitalismu. Kapitalismus jest imperialismus v dnešní fási. Imperialismus, toť válka.

Příprava třídně vědomého dělnictva k odvrácení války je přípravou na revoluci. Strojí-li imperialisté válku proti sovětům, připravují-li frontu proti nim, je povinností uvědomělého proletariátu celého světa, již teď hned připravovati frontu proti kapitalistům. Proletariát nemůže tuto válku sabotovati, nemůže míti pověstnou úlohu českého Švejka, ale musí do války aktivně zasáhnouti. Kterou frontu bude podporovati, ke které se přidá, jest jasné: onu, která jest i jeho třídní frontou: frontu rudou, frontu revoluční, frontu Sovětů. Neběží tu však jen o přecházení oddílů i jednotlivců k rudé frontě, neběží tu jen o přímou podporu k vítězství revoluční armády již při vypuknutí války. K vítězství revoluce a vítězství revoluční armády nutno pracovati proletariátem celého světa již teď. Již teď je nutno zceliti a zpevniti frontu rudé armády s frontou proletářské třídy všech kapitalistických států.

Otázka existence a upevnění sovětského svazu jest otázkou všeho proletariátu. Také česká buržoasie spolu se všemi socialistickými stranami snaží se zastříti nebezpečí válečné. Je nebezpečí, aby lid nedal se ukolébati jejich mírovými frásemi a nebyl válkou překvapen nepřipravený. Nebezpečnější než hlasy buržoasie jsou hlasy socialistických politiků. Jejich popírání válečného nebezpečí jest s to, vnésti zmatek do dělnických řad, ač řeči jejich nejsou ničím jiným, než maskou, jíž má býti nebezpečí války lidu zakryto. Naším úkolem je, mírové fráze těchto služebníků buržoasie co nejostřeji potírati a na jejich nebezpečí ukazovati.

Není bez zajímavosti, že na nedávno konaných sjezdech sociálních demokratů českých i německých, i národních socialistů nebylo ani zmínky o válečném nebezpečí, ba naopak, všechny tři sjezdy vyzněly lživým konejšením dělnictva mírovými frázemi. Jejich listy tvrdí, že válečné nebezpečí je výmyslem komunistů. Přece i školní dítě nemůže neviděti i v Československu horečné přípravy k válce. Letos v zimě bylo přijato Národním shromážděním šest důležitých vojenských předloh. Těchto šest vojenských předloh, na nichž se dohodla buržoasie česká, německá, slovenská a maďarská, je předně jako celek jedním článkem celého řetězu stabilisačních opatření a za druhé článkem válečných příprav. Každý československý občan ví o velikých položkách státního rozpočtu na vojsko a militarismus, jež jsou ještě překročovány. Každý ví, jak horečně je zásobována armáda nejmodernějšími prostředky bojovými. Každý ví, jak průmysl je připraven na přechod k výrobě válečného materiálu. Známy jsou snahy po zmilitarisování mládeže. Vojínům vzato volební právo a buržoasie se snaží, aby nepodléhali jiným vlivům než buržoasním. Kromě vojska je tu armáda četnických sborů a konečně ozbrojené měšťácké dobrovolné sbory (střelecké jednoty). Před každým válečným nebezpečím přitahovala buržoasie režim, omezovala práva lidu, militarisovala, byrokratisovala a policajtovala. Správní reforma vyhovuje všem těmto opatřením, vyřazuje lid a uskutečňuje režim policejního státu se všemi důsledky útisku lidu i národnostních menšin.

Velmi důležitou úlohu v přípravách válečných mají socialističtí vůdcové i v masce loyální oposice. Socialistická oposice kritisuje tento zákon ne se stanoviska třídního, nýbrž se stanoviska buržoasní ideologie státní. Sám posl. Hlinka tu otevřeně řekl socialistům do očí, že jsou kramářštější než Kramář, že jsou papežštější než papež, že jsou buržoasnější než ten representant buržoasie sám. (Výkřiky posl. Pika a Zeminové.)

Nutno porážeti tvrzení, že Československo jako malý stát je vzdáleno imperialistických choutek. Právě malé státy jsou exponenty imperialistických velmocí, právě o ně se opírá anglický imperialismus proti SSSR a právě z nich buduje frontu proti dělnickému státu. Jaký jiný by byl smysl tlaku kapitalistických velmocí na zmilitarisování těchto malých států?

Že československá buržoasie se přihlásila již do fronty imperialistů svědčí tato fakta. Buržoasní strany a jejich tisk podnikají velikou štvavou kampaň proti sovětskému svazu a čínské revoluci. Podnikají štvavou kampaň proti předbojovníku proletariátu, komunistické straně Československa a komunistické internacionále. Tato kampaň je v dojemné shodě s kampaní, kterou ve velkém slohu vedou angličtí imperialisté.

Je známo, že ke kampani buržoasie bratrsky se přimyká kampaň reformistů v překvapující shodě. "Právo lidu", "České Slovo" i "Sozialdemokrat" předstihují se s buržoasními listy ve štvanici proti sovětům i komunistické internacionále. Vidíme je úplně ve frontě imperialistů.

Komunistické straně v Československu nastává veliká povinnost vyrvati massy reformistických dělníků i příslušníků středních vrstev z válečné fronty imperialistů a získati jejich sympatie pro sovětský svaz jako koncentrační bod světového míru a konečně získati je přímo jako aktivní součást třídně proletářské fronty. Zeměpisné položení Československé republiky ukazuje, že Československo v případě války imperialistů proti sovětům bude strženo do války. A tu v přípravách k ní potřebuje buržoasie policejně byrokratický režim ke zdolání odporu lidu, toho lidu, který již jednou se trpce přesvědčil, co válka znamená. A k tomu má sloužiti okleštění samosprávy, najmenování do ní buržoasních vládních Mameluků.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Volám p. řečníka pro používání neparlamentních výroků k pořádku.

Posl. Haken (pokračuje): Já myslím, že v tomto parlamentě je více takových výroků, že právě parlamentní terminologie je v tom směru známa. Já mluvím o najmenovaných vládních Mamelucích do okresních a zemských výborů. (Hlas: To ještě neexistuje, tak je nemůže urážeti!).

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím p. řečníka, aby používal parlamentních výrazů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP