Středa 23. listopadu 1927

Posl. Čuřík: Slavná sněmovno! Pan posl. Johanis učinil dotaz, proč neučinil jsem opatření, aby byl projednán návrh pp. posl. Hampla, Kleina a soudr. na pojišťování osob starších.

Prohlašuji: Tento iniciativní návrh, jako ostatní návrhy, zůstává dále ve výboru soc.-politickém, aby mohl býti pak předmětem jednání společně s návrhem vládním. Vládní návrh ve výboru předložený za úřednické vlády není doposud vyřízen z toho důvodu, poněvadž zásadně odporuje stanovisku dnešních vládních stran. Tento návrh má býti odvolán a předložen návrh nový. Jde o otázku osob starších, které vypadly z pojišťování podle nynějšího zákona. Vládní návrh, který ve výboru je předložen, má totiž ustanovení, že podpora státní je vázána na chudinskou podporu. Hledáme cestu, abychom stanovili státní podporu pro osoby starší bez zřetele na chudinskou podporu. Tím jistě vyhovíme požadavkům, po nichž jest voláno z řad tazatelů. Pan ministr soc. péče dr Šrámek prohlásil ve výboru před několika dny, že chystá nový návrh, který ve vhodné chvíli předloží. Původně bylo úmyslem vlády, předložiti tento návrh společně s iniciativním návrhem na reformu sociálního pojištění, který máme projednávati. Byly však překážky rázu čistě technického a správního. Není možno, aby okruh pojištěnců, daleko širší, než obsahuje zákon o invalidním a starobním pojištění, byl spravován nemocenskými pojišťovnami. Ten okruh osob musí býti řízen zvláštními orgány, obcemi nebo jinými úřady, a nelze, aby byl vsunut do návrhu o sociálním pojištění všeobecném. Jest jisto, že otázka jest rázu velmi významného. Volá se všeobecně po pojištění osob starších a také je to programem dnešní vládní majority.

Je mi velmi dobře známo, že návrh tento jest akutní, že je třeba o něm jednati, ale pánové také jistě dobře vědí, že předseda výboru nemůže sám rozhodnouti o denním pořadu, nýbrž že jest vázán na souhlas vládní většiny, která se dohaduje o denním pořadu a o svolání výborů. Jest samozřejmo, jakmile přijde pokyn, že ihned předložím návrh k jednání výborovému, a pánové budou míti možnost, aby se účastnili jednání.

Chci podotknouti, že je to něco zvláštního, že právě výbor náš jest často interpelován pro podobné jednání. Když byl výbor veden předsedou ze strany pánů tazatelů, byla řada návrhů, které tam byly delší čas, a byly to návrhy jistě důležité. Poněvadž pánové byli ve vládě, uznávali sami pro sebe jiný postup, než uznávají pro mne, a právě v tom jest dvojí loket, kterým měří předsedovi dnešního výboru soc.-politického.

Odkazuji pány na dřívější postup a myslím, že uznají, že můj postup je docela korektní a věcný.

Prohlašuji ještě znovu, že otázka ta jest pro vládní většinu otázkou stejně naléhavou, že se o ní jedná ve vládě a že bude ve vhodné době přenesena do jednání ve výboru.

Předseda: Páni posl. Taub a Grünzner podali mně dotaz podle §u 70 jedn. řádu.

Dotazují se, zda jsem ochoten navrhnouti sněmovně podle §u 35 jedn. řádu, aby výborům soc.-politickému a rozpočtovému uložila třínedělní lhůtu pro podání zprávy o všech jim přikázaných návrzích ve věci pensistů, zejména však o iniciativním návrhu tazatelů tisk 1146.

Ve věci státních pensistů jest zde toliko jediný návrh, a to povšechný, resoluční, iniciativní návrh pánů tazatelů, rozdaný jako zmíněný tisk 1146, vybízející vládu k podání osnovy zákona. Uznávám závažnost této otázky a proto jsem se informoval, jak daleko postoupily práce na osnově, kterou vláda připravuje. Bylo mně sděleno, že osnovu takovou min. rada již projednává a že ji v nejbližší době předloží zákonodárným sborům. Mám tudíž za to, že by nebylo oportunní navrhovati nyní žádanou třínedělní lhůtu k projednávání resolučního návrhu pánů tazatelů, když výsledkem projednávání by nemohlo býti nic jiného než výzva vládě, aby osnovu o pensistech sněmovně podala.

Sděluji, že pan posl. dr Czech omluvil se na tento týden chorobou.

Přistoupím k ukončení schůze.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 24. listopadu 1927 ve 3 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 1224) státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona pro rok 1928 (tisk 1260).

2. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se zrušují některé předpisy omezující volné nakládání nemovitostmi v Podkarpatské Rusi (tisk 1086).

3. Druhé čtení osnovy zákona o zařízení a působnosti báňských úřadů (tisk 1255).

Jsou snad proti tomuto mému návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 6 hod. 5 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP