Středa 30. listopadu 1927

Posl. Schweichhart (německy): Slavná sněmovno! Pan posl. Windirsch se tyto dni co nejnepříznivěji vyslovil o německých stranách oposičních. Týž pan Windirsch, který se teď vysmívá německo-české zemské vládě, svého času však sám náležel k Národní radě v Liberci k ochraně německé hroudy, a byl také ochoten ji brániti všemi prostředky proti Čechům, vyznačuje tím svou politiku co nejlépe. Pan posl. Windirsch se posmíval německým oposičním stranám mezi jiným také jako planým obšťastňovatelům, hospodářská činnost těchto lidí prý se vyčerpává jenom naříkáním na nedostatečné příjmy a občasnými požadavky vyšších platů. Jmenovaný má sám nejméně příčiny, aby tímto nechutným způsobem napadl oposici. Nikdo jiný než tak zvaní nuzní agrárníci si nezasluhuje první cenu za stálé naříkání na špatné časy. Jsou všude pravými fňuknami, aby tímto způsobem získali pro agrární kapitál výhody na útraty jiných. Tentokráte ovšem posl. Windirsch pěl slavnostní píseň o dobré konjunktuře, dobrém účinku celní novely ve prospěch zemědělství, t. j. velkoagrárníků. To nás zajímá potud, že vůdcové svazu zemědělců slibovali, že v tomto případě budou pamatovati i na zemědělské dělníky. V praksi však z dobrého prý srdce agrárníků pro venkovské proletáře zhola ničeho nepozorujeme. Pro kratičkou dobu řečnickou mohu v souhrnu jen poukázati k tomu, že jsem se obíral v zemědělském a v rozpočtovém výboru mnohými otázkami rozpočtu a agrární politiky a že jsem mluvil ve prospěch dělníků zemědělských a lesnických jakož i malých rolníků.

Shrnuli jsme v několika resolučních návrzích svá přání ve prospěch drobných zemědělců a domkářů. Týkají se ochrany pachtýřů, zajištění obecního majetku pro hospodářsky slabé, ulehčení ve věcech daňových, levných krmiv, vývoje pokusnictví a mnoha jiných věcí. Nesmíme nikdy přehlédnouti, že malorolnický živel v republice pozemkovou reformou dosáhl podstatné síly, představuje zdrcující většinu osob činných v zemědělství a proto má zapotřebí zvláštní zákonné péče. Požadujeme tuto péči v každém ohledu co nejdůrazněji. O správě státních lesů a panství jsem již v rozpočtovém výboru prohlásil, že se na př. nesmí provozovati politika vyhánění cen dřeva a že třeba přiměti orgány státní správy lesní a hospodářské, aby se zbavili jistých metod vůči lesním dělníkům, které připomínají na doby nevolnictví. Stát jako největší zaměstnavatel měl by v každém ohledu jíti napřed. V lesním a polním hospodářství tomu všude tak není, jak jsem dokázal na příkladě Železné Rudy.

Mimořádnou pozornost věnuje teď celá veřejnost pozemkové reformě. Tato pozornost byla především vyvolána známou poznámkou pana presidenta státu Masaryka o spravedlivé pozemkové reformě a jejím velkém sociálním významu. Pan předseda vlády Švehla uhodil na stejnou strunu a ostentativně zdůraznil, že při provádění pozemkové reformy se Němcům neděla křivda. Člověk se diví odvážnosti, s jakou se vysloví taková tvrzení. Zcela otevřeně prohlašujeme na tomto místě před celým světem: tisíceré těžké, rozhořčující bezpráví bylo pácháno v plném vědomí s jasným úmyslem již po léta na německém obyvatelstvu a ostatních národnostních menšinách. Slovem i písmem bojovaly všechny vrstvy německého národa po léta proti tomuto křiklavému bezpráví. Bylo to bohužel marné.

Marné byly také naše snahy, abychom panu presidentovi státu osobně předložili četné stížnosti organisovaných německých malorolníků, nebyli jsme jednoduše připuštěni, pro nás nebylo na hradě času. Také velmi zaneprázdněný pan předseda vlády bohužel neměl kdy, aby vyposlechl nesčetné stížnosti německých samosprávných sborů. Vysvětluje se tím neinformovanost v nejvyšších kruzích naší republiky?

V stranickém tisku a v rozpočtovém výboru jsem se již na důkaz, že kdysi v odsouzení jednostranného nacionalistického systému rozdělení půdy všechny německé strany byly zajedno, dovolával svědectví pánů ministrů dr Spiny a dr Mayr-Hartinga, jakož i pana místopředsedy Zierhuta, a dokázal jsem, jak tito často velmi ostrou formou odsuzovali korupční protekční hospodaření pozemkového úřadu, který se stal čím dále tím více doménou české strany agrární. Ještě dne 12. prosince 1926, tedy v době, kdy pověstná česko-německá symbiosa již dávno tu byla, prohlásil pan Zierhut ve schůzi zemědělského svazu v Žatci o pozemkové reformě: "Místo aby se bylo odstranilo prastaré nepřátelství mezi Němci a Čechy tím, že by se byla Němcům dala půda, provedla se pozemková reforma v česko-šovinistickém smyslu." Prosím směrodatné činitele, aby prostudovali jmenovaným dne 12. června 1925 podanou interpelaci, mající č. 45.394, obsahující 12 hustě potištěných stran. Račte dále čísti později podané interpelace nynějšího pana min. dr Mayr-Hartinga o hospodaření se zbytkovými statky a opatřiti si dále různá podání k Radě Svazu národů v Ženevě. Tím by se získal již tak změněný obraz spravedlivé prý pozemkové reformy, že by toto slovo bylo zůstalo vězeti v hrdle.

Pan předseda vlády Švehla v souvislosti se svým nesprávným oceněním pozemkové reformy výslovně podotkl, že národnostní zájmy, které byly mobilisovány proti pozemkové reformě, jsou prý jen pláštíkem pro sobecké zájmy jednotlivců. Bylo by lépe, kdyby se i to nebylo vyslovilo. "Teprve když se to otočí, je z toho bota," praví německé přísloví. Neví pan předseda vlády skutečně, co bylo při příležitosti utvoření zákona o pozemkové reformě hlásáno pány dr Hodžou, dr Viškovským, dr Lukavským, dr Voženílkem, dr Heidlerem, posl. Bergmannem, Davidem atd. o česko-národní tendenci pozemkové reformy? Jde skutečně o odnárodnění širokých lánů země v největším slohu ve prospěch českých zájemců. Jak důkladně tato práce byla provedena studenou cestou pomocí vždy povolného pozemkového úřadu, dokazuje pádně skutečnost, že se německému obyvatelstvu přidělilo sotva 21/2% zabrané půdy místo 30%, která mu po právu patřila. Jen 15.000 ha z 435.000 ha, které pozemkový úřad přidělil, dostali Němci. V tomto sněmu byl pozemkový úřad opětně nazýván čachrovní boudou nejhoršího rázu, kde nestoudným způsobem loupežní rytíři laciným způsobem a tajemnými cestami chtěli se domoci půdy, aby se obohatili. Při tom se s velkou oblibou předstíraly české zájmy národní. Je tedy nutně třeba důkladné revise přídělů.

V rozpočtovém výboru předseda pozemkového úřadu, pan dr Voženílek, otevřeně řekl, že rozdělení zabrané půdy mezi malé lidi z nich učinilo nejspolehlivější podporu státu v dobrých i zlých časech. To prý je nejhezčí bilancí dosavadní činnosti státního úřadu pozemkového. Nechce snad pan předseda státního pozemkového úřadu tvrditi to i o více než 1400 dosud široké veřejnosti ještě neznámých majitelích zbytkových statků, nové slovanské šlechtě? Podivuhodný prý obraz pozemkové reformy, jak byl pilnýma rukama v poslední době kreslen, dostal aférou Dubického velmi ošklivé skvrny. Případ Dubického jest pouze jedním mezi mnohými podobnými, které se teď ovšem budou všemi prostředky zakrývati, kdyby se měly dostati na veřejnost. Poukazovali jsme ode dávna na hrozící nebezpečí nekontrolovaného hospodaření státního úřadu pozemkového, žádali jsme nové volby správního výboru pozemkového úřadu a požadovali jsme, aby pozemkový úřad sněmovně dopodrobna podal účet a zprávu. To žádáme dnes znova po sté. Slíbené předložení seznamu majitelů zbytkových statků je prostě příkazem nejprimitivnější politické slušnosti. Ale ne teprve po provedení pozemkové reformy! Bude přijat náš návrh na zřízení zvláštní vyšetřovací komise? Dozvíme se, kteří poslanci a senátoři, úředníci pozemkového úřadu, bývalí ministři atd. se stali šťastnými majiteli zbytkových statků a jak levně se dostali k cenné půdě na útraty celku? Chování většiny v rozpočtovém výboru ukazuje, že se to chce zastřít. Pan předseda státního úřadu pozemkového měl v rozpočtovém výboru drzost prohlásiti, že rozdělení zabrané půdy se provedlo bez zklamání nadějí, které kladli malí lidé ve velké reformní dílo. Mělo-li by se použíti těchto slov také o německých malých rolnících a domkářích, pak by musil panu předsedovi jazyk v hrdle uschnouti, neboť jsou čirou nepravdou. Bezpráví učiněné německým malorolníkům je tak mnohonásobné a velké, že by se dalo celé hodiny na to žalovati.

Poukázal jsem v rozpočtovém výboru na několik drastických případů zcela libovolné, německé malorolníky zúmyslně odstrkující pozemkové reformy v německém jazykovém území. Případ železnorudský, kde dvě stě dlouholetých pachtýřů od r. 1921 marně bojuje o půdu, která jim patří, volá přímo do nebes. Jenže se to nebe nehne, natož pak, že by pomohlo. I vládě příznivá "Reichenberger Zeitung" píše dne 29. listopadu t. r. o praksi pozemkového úřadu toto: "75% veškeré vyvlastněné půdy bylo zabaveno národnostním menšinám, Čechům a Slovákům jen 25%. Na Slovensku a Podkarpatské Rusi bylo nečechům odňato 164.000 ha zemědělské půdy, příslušníci menšin dostali jen 15.000 ha, ale 150.000 ha bylo dáno Slovákům a Čechům až do konce tohoto roku."

Učinili jsme, co bylo možno, abychom přivodili obrat v neprávu pozemkové reformy, ale nejsme při moci, jak to tvrdí členové zemědělského svazu. Proto se obracím na ony vládní strany, které nemohly svého času dosti odsuzovati nejohavnější pozemkové čachry, aby teď ukázaly, seč jsou. Pan kol. dr Luschka projevil přec dne 25. listopadu dosti živě svou nevoli proti provádění pozemkové reformy, tedy vzhůru proti duchu dr Viškovského a Voženílka. Upozorňuji také na posl. Kunze ze strany křesť.-sociální, který v loňské debatě o rozpočtu prohlásil: "Nevstoupili jsme do vlády, abychom teď schvalovali a k tomu přisvědčovali, co jsme odsuzovali po leta jako nehorázné bezpráví a proti čemu jsme bojovali." Posl. Zierhut ze svazu zemědělců také prohlásil, že nemohou na žádný způsob schvalovati a krýti dřívější bezpráví a sen. Medinger prohlásil o pozemkové reformě dne 9. prosince 1926, že protestují proti nesprávnému vylíčení pana předsedy pozemkového úřadu o jakémsi přídělu půdy německým obcím a uchazečům o půdu. Řekl doslovně: "Nadržování českým uchazečům o půdu je do nebe volající a nemůže býti zapíráno. Žádáme odpolitisování pozemkové reformy, jako je i žádá president republiky, t. j. odstranění národnostních tendencí, které jsou namířeny proti nám, a proto odporují důkazu důvěry, který byl dán našim stranám právě jmenováním ministrů." Nechť nám i tito páni podají důkaz, že to vážně myslí se svým stanoviskem. Dosud jsme ovšem nic z toho nezpozorovali. Tisk německých vládních stran většinou zcela mlčí. My němečtí sociální demokraté činíme tímto německé vládní strany plně odpovědnými za všechny zločiny, které se páchají v oboru pozemkové reformy stále ještě, dílem dokonce s jejich souhlasem.

Pozemkový úřad, který svá celková vydání pro r. 1928 stanoví částkou 281/2 milionů, chce převésti s největším urychlením po provedených předběžných pracích opětně ohromné plochy zabraného lesa v majetek státu. Dosud bylo zestátněno 192,855 ha lesů a rybníků, kdežto obcím a okresům bylo celkem přiděleno jenom 14.479 ha lesní půdy. Přes 2 miliony ha lesů je ještě k disposici. Podle našich informací se zamýšlí v Čechách zestátnění revírů Dlouhá Ves, Hůrky, Ronšperk, Horšovský Týn, Svatý Kříž, Bor, Tachov, Dianaberg, Planá, Planá Chodová, Teplá, Marianské Lázně, Kynžvart, Bečov částečně, pak přes Jindřichovice a Červený Hrádek také Teplice, Děčín, Česká Kamenice, Mimoň, Doksy, Liberec a Frýdlant. Do této akce bude shrnuta také severní Morava a Slezsko. Plocha, jež má býti zestátněna, činí kolem 300.000 ha. Obcím a okresům má prý býti přenecháno 60.000 ha. Ale to jsou samozřejmě fiktivní číslice. Které pak obce a okresy skutečně něco dostanou? České obce v posledních dnech také činily nároky na německou oblast. Tak vím, že český okres lounský činí nárok na 7.000 ha na německém území. Dosud se zacházelo se samosprávnými sbory německými velmi špatně. 233 německých obcí obdrželo podle vyžádaných údajů přiděleno bídných 831 ha a jeden nájemní dvorec ze zabrané půdy.

V §u 10 přidělovacího zákona ze dne 30. ledna 1920 stojí výslovně, že při přidělování zabrané lesní půdy má býti v první řadě brán zřetel na obce. Na německém území tomu však naprosto tak nebylo. Dostanou se teď ve znamení česko-německé symbiosy mocí německých aktivistů německé samosprávné sbory konečně ke svému zaručenému právu? Pan místopředseda Zierhut v již uvedené žatecké schůzi výslovně prohlásil, že on a jeho strana jsou přímými odpůrci akce zestátnění lesů. Budou pak proto německé strany vládní bojovati proti osudnému zestátnění lesů všemi prostředky a vynasnaží se, aby je za všech okolností znemožnily? Podle mého názoru je to ani ve snu nenapadne, neboť lpí příliš pevně na vládních lavicích a vládni knedlíky jim chutnají příliš dobře, v ačkoli jsou jen malé a nemastné. Vládní Němci se uspokojí nepochybně tak jako při přidělování zemědělské půdy tím, že se několik parcel lesa přidělí přednostně jejich stranickým přátelům. Za několik mizerných drobečků zemědělští svazovci prodají svou dosavadní oposiční náladu proti zestátnění lesů. Pan kol. dr Luschka již podškrtl mírné stanovisko vládních Němců a výslovně zdůraznil, že spoléhají na příští jubilejní rok. Pro domněnku, že vládní Němci opustí své zásadní stanovisko za zpropitné, mluví okolnost, že se tvoří lesní družstva pro soukromé majitele, tak na př. v Plané, v okrese benešovském atd. Zasazujeme se teď jako dříve o to, aby jen veřejnost ve formě samosprávných sborů měla právo na přidělení lesní půdy. Jen pro tu mají býti utvořeny účelové svazy. Podáme příslušný návrh.

Aktivisté řeknou, že samosprávné sbory teď po famosní reformě správní beztoho nemají finančních prostředků, aby převzaly lesní půdu. Namnoze je to zajisté správné. Kdo však přivedl německé okresy a obce v tomto důležitém okamžiku na pokraj finančního zhroucení? Přece německé strany vládní samy. Pro ně neplatí ve skutečnosti zájmy všeobecné nic, tím více však jejich nejšpinavější zájmy třídní. To dokazuje celá historie jejich dosavadní činnosti ve vládě.

Pan ministr dr Spina napsal v letošním velkonočním čísle časopisu "Landpost" ze dne 16. dubna 1927: "Aktivismem je hájení odůvodněných životních zájmů německého národa." Ve všech podstatných bodech jste vy, páni ze svazu zemědělců, pokud jde o pracující lid v městech a na venkově, učinili pravý opak. Čím dále tím více hledá i kapitál průmyslový a bankovní záchranu za zdmi agrárníků a nachází jí také. Vy jste útočištěm reakce v každém směru.

Je zbytečné říci, že my němečtí sociální demokraté za takových okolností nebudeme hlasovati ani pro kapitolu 11 ani 12 rozpočtu. (Souhlas a potlesk něm. soc. demokratických poslanců.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Přerušuji projednávání pořadu a přikročím k ukončení schůze.

Prve ještě učiním některá presidiální sdělení.

Dovolené obdrželi: dodatečně na schůze dne 28. a 29. listopadu p. posl. dr Kubiš, na dnešní schůzi p. posl. Schuster pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvili se dodatečně na dobu od 24. listopadu p. posl. Hvozdzík, na dnešní schůzi p. posl. dr Hajn.

Mezi schůzí byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu tyto návrhy:

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte).

1291. Návrh posl. Al. Beneše, Pechmana a druhů na změnu zákonných ustanovení o zákazu výčepu, prodeje a podávání nápojů obsahujících alkohol v den před volbou a v den volby do Národního shromáždění, do obcí, do zemských a okresních zastupitelstev.

1300. Návrh posl. Chalupníka a soudr. na převzetí místní dráhy soukromé Frýdlant-Bíla do státní správy.

1301. Návrh posl. Tomáška a soudr. na vyšetření aféry posl. Dubického a věcí s ní souvisících.

1302. Návrh posl. Pohla, Grünznera, a soudr. na vyšetření události při dodávkách uhlí československým státním drahám.

Místopředseda Slavíček (zvoní): Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 1. prosince 1927 v 9 hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 1224) státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona pro rok 1928 (tisk 1260) a rozprava o prohlášení ministra financí, učiněném ve 102. schůzi posl. sněmovny dne 25. října t. r.

2. Návrh, aby řízením zkráceným podle § 55 jedn. řádu projednána byla osnova, státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona pro rok 1928 (tisk 1260).

Jsou snad proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 9 hod. 20 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP