Úterý 6. prosince 1927

Zpravodaj posl. dr Zadina: Slavná sněmovno! Oba páni předřečníci, pan kol. dr Rosche a také pan kol. Klein vyslovili se vlastně, že souhlasí s obchodní smlouvou s Rakouskem, avšak použili této příležitosti k tomu, aby vývody své rozšířili na všeobecnou naši obchodní politiku, a v tomto směru vyslovili určité these, přání, kritiku atd. Nebudu se jejich vývody mnoho zabývati, poněvadž nepřiléhají k dnešnímu jednání. Jen si dovolím odpověděti na některé hlavní these, které uvedli páni předřečníci.

Pan dr Rosche a pan kol. Klein vzpomněli mezinárodní ženevské konference a vyslovovali přání, aby směrnic tam usnesených pro obor celé hospodářské i obchodní politiky bylo použito pro aplikaci na politiku naši. Opakuji, co bylo již dávno prohlášeno vedoucími, oficielními kruhy našimi, že náš stát, řekl bych, bude jeden z prvních, který by jistě velice ochotně aplikoval všechny ty směrnice a zásady usnesení v Ženevě letošního roku v květnu pro obor světové obchodní politiky a pro obor politiky celní, ale jen se dvěma výhradami. Především s tou výhradou, že se takovou cestou budou ubírati také ostatní státy, zejména naše státy sousední. Druhá výhrada je potom ta, pokud to dovolí nutné ohledy na zajištění naší domácí výroby a ohledy na zajištění rentability domácí výroby a práce. Poukazuji na to, že v souvislosti s mezinárodní ženevskou konferencí dějí se další přípravy a porady. Byly porady na podzim zvláštní mezinárodní komise o uvolnění povolovacího řízení, byly porady ohledně sjednocení vzorce, neboli schematu pro celní tarify. Očekáváme, že tyto všechny otázky povedou k praktickému řešení a budou míti vliv na další rozvoj našeho obchodu. Nesdílím ovšem názoru pana kol. Kleina, že by se těmito otázkami zaměstnávaly nějak kruhy politické. My zde v parlamentě projednáváme je snad ve výboru živnostenském, ale je přece lépe, když tyto otázky projednává také Poradní sbor hospodářský, který je sleduje podle paritního hlediska zaměstnavatelů i zaměstnanců s přibráním odborníků a poněvadž se jedná o otázky eminentně hospodářské, myslím, že toto forum je pro tyto porady účelnější a schopnější. Pan dr Rosche poukazoval dále na to, že máme sice hodně obchodních smluv, ale že prý nám scházejí obchodní smlouvy s nejdůležitějšími státy. Na prvním místě jmenoval Německo, potom Jugoslavii, Rumunsko atd. Dovozoval dále, že nedostatek, že nám scházejí obchodní smlouvy s jednotlivými státy velice důležitými pro náš obchodní styk, je zaviňován hlavně tím, že sjednávání smluv řídí a provádí zahraniční ministerstvo a ne ministerstva odborná, a nadhodil podezření, že tu snad hrají roli hlediska politická a ne hospodářská. Tato tvrzení nejsou správná. Konstatuji, že zahraniční ministerstvo sjednávání obchodních smluv řídí vlastně jen formálně, ale na meritorní postup, na formulování našich požadavků hospodářských mají vliv odborná ministerstva, především ministerstvo obchodu a zemědělství, a že zahraniční ministerstvo nemůže vykonávati ingerenci na otázky hospodářské.

K okolnosti, že nemáme ještě obchodní smlouvy s Německem, podotýkám: Smlouva je smlouva, je to sjednání mezi dvěma stranami, a ne vždy stačí pouze naše ochota k tomu, nýbrž je k tomu třeba i ochoty druhého státu, a tu konstatuji, že Německo až do roku 1925 nechtělo smlouvu s námi uzavříti, poněvadž nemělo ještě v pořádku celní tarif. Jest známo, že teprve roku 1925 Německo si dávalo dohromady a trochu korigovalo svůj celní tarif zejména zvýšením zemědělských cel, a do toho roku jsme neměli příležitost s Německem uzavříti smlouvu. Od roku loňského se jednání to vede dále a není naší vinou, že se protahuje, že nebylo ještě skoncováno. Nyní trvá již 1 1/2 roku, je značně pokročilé, vzájemné požadavky jsou hodně sblíženy a očekáváme, že brzy dospěje k závěru.

Ohledně Jugoslavie nemusím připomínati, že projevujeme v našem parlamentě největší ochotu již po půldruhý rok a že jsou to spíše příčiny na straně Jugoslavie ležící, že jednání vázne.

Konstatuji dále, že nejsou to vlivy politické, které by vykonávaly nějaký směrodatný vliv na vývoj naší obchodní politiky, nýbrž výhradné ohledy hospodářské, a konstatuji, jak jsem již prohlásil v debatě o našem rozpočtu minulý týden, že náš stát má obchodní smlouvy uzavřené se všemi státy v Evropě. To je efekt, se kterým se nemůže pochlubiti skoro žádný stát evropský a z nových území státních vůbec žádný. To je veliký úspěch naši obchodní politiky, která vedena jsouc snahou, aby podpořila rozvoj našeho zahraničního obchodu, navazovala styky a prováděla úpravu obchodních smluv se všemi evropskými státy. Ten fakt zde je a je také dokumentem, který nám vysvětluje výsledky naší obchodní bilance. Ten fakt, že máme obchodní smlouvy se všemi státy, dokumentuje naši dobrou vůli, abychom přispěli k navázání obchodních styků a stabilisaci hospodářských poměrů. A to je podle mého názoru také nejlepší práce pro přátelské styky s cizinou a pro stabilisování míru v Evropě.

Pan dr Rosche dále charakterisoval vývoj našeho zahraničního obchodu jednak s Francií a jednak s Rakouskem a konstatoval, že u Rakouska náš vývoz klesá dosti podstatně, ale u Francie, kde rovněž dovoz se udržuje na stejné hladině, vývoz do Francie klesá z těch 8% na 1.5 %. To jsou věci známé, ale já z toho nedovozuji žádné pesimistické úsudky jako je vyvozoval p. dr Rosche. Počátek našeho zahraničního obchodu nelze odvozovati od r. 1920. Poměry tehdy byly neustálené, obchod hledal novou orientaci a tvrdím, že není v tom žádná zvláštní nepříznivá známka, jestliže se přesunuly percentuální poměry dovozu a vývozu našeho oproti různým státům. Je to ten daný fakt, že po ustálení poměrů valutárnícn a hospodářských obchod si teprve hledá novou orientaci, nová tržiště a světové poměry se teprve teď stabilisují. Pro mne je nesporno, že naše obchodní bilance se pronikavě zlepšuje. Před 3 roky jsme měli aktivum 1.5 miliardy, roku loňského jsme měli aktivum již 2,5 miliardy a výkaz zahraničního obchodu za letošek koncem měsíce října dokazuje, že naše aktivita stoupla o 400 milionů. Tyto příznivé výsledky svědčí o tom, že naše obchodní politika postupuje po správných cestách a uplatňuje se pro rozvoj našeho zahraničního obchodu, zejména vývozu.

Tyto okolnosti, které uvádím, jsou nejlepší odpovědí panu kol. Kleinovi. Není možno na všechny vývody kol. Kleina odpovídati, ale konstatuji, že právě ten fakt, stoupající aktivum v naší obchodní politice, potvrzuje to, že naše vláda řídí obchodní politiku po správných cestách za tím účelem, aby podporovala rozvoj obchodu, zejména vývozu, poněvadž tím se také podporuje stoupáni výroby, zaměstnanosti ve státě atd. Jestliže kol. Klein končil svoje vývody projevem, že jedině sociální politikou se může jíti kupředu za zlepšením hospodářských poměrů, chtěl bych já a to je moje kredo - obrátiti to v opačný smysl: dobrou hospodářskou politikou musí se spěti ke zlepšení sociálních poměrů. (Potlesk.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Dávám slovo druhému zpravodaji, panu posl. Molíkovi.

Zpravodaj posl. Molík: Slavná sněmovno! Kol. dr Zadina již odpověděl na vývody pánů řečníků a já chci jenom dodati k tomu, že vláda jisté má snahu a zájem, aby měla se všemi státy dobré obchodní smlouvy, což dokazuje také naše aktivní bilance. Doporučuji schváleni vládní osnovy. (Souhlas.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Schvalovací usnesení má jeden odstavec a dám o něm hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitek nebylo.)

Námitek proti tomu není.

Kdo tedy souhlasí s celým schvalovacím usnesením ve znění doporučeném pp. zpravodaji, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala toto schvalovací usnesení ve čtení prvém.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Přikročíme k dalšímu odstavci pořadu, jímž je:

3. Zpráva imunitního výboru o žádosti sedrie v Bratislavě za vydáni posl. Steinera k trest. stihání pro přečiny podle §u 14, č. 1 a 5, zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky a §u 159 a násl. voj. tr. zák. (tisk 888).

Zpravodajem je pan posl. Koudelka. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Koudelka: Slavná sněmovno! Sedrie v Bratislavě žádá za vydání poslance Gabriela Steinera pro přečiny podle §u 14, čís. 1 a 5, zločin podle §u 15, čís. 3 zákona na ochranu republiky a §u 159 a násl. voj. tr. z., jichž se prý dopustil na některých veřejných schůzích v r. 1925 rozličnými výroky.

Imunitní výbor shledav, že výroky ty pohybují se v rámci obvyklé kritiky komunistické, navrhuje, aby obviněný poslanec vydán nebyl.

Místopředseda Slavíček (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Steinera.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Steinera.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

4. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu pre priestupky v Prahe II o vydanie posl. Harusa k trest. stíhaniu pre priestupok podľa §u 312 tr. zák. (tisk 897).

Zpravodajem jest p. posl. dr Halla. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Hala: Slávna snemovňa! Priestupkový súd v Prahe žiada za suspendovanie imunity posl. Harusa pre urážku sprievodcu elektrickej dráhy, podľa §u 312 tr. z. Imunitný výbor pojednavši o veci tejto, navrhuje nevyhovieť žiadosti okresného súdu.

Místopředseda Slavíček (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Haruse.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Haruse.

Tím vyřízen jest 4. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

5. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave, ktoré žiada vydať posl. Čulena pre zločin podľa §u 15, č. 3 a pre prečin podľa §u 15, č. 2 zákona na ochranu republiky (tisk 899).

Zpravodajem jest p. posl. dr Ravasz. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Slávna snemovno! Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave, ktoré žiada vydať posl. Marka Čulena pre zločin podľa § 15, čís. 3 a pre prečin podľa 15, čís. 2 zákona na ochranu republiky.

Posl. Marek Čulen dňa 25. mája 1925 na Smolinskom v krčme rozprával viacerým občanom o politike a o vojsku, ďalej o parcelácii, za niektoré čiastky jeho rozpravy ho četníctvo oznámilo a štát. zástupca ho pre tieto žiada vydať k trestnému stíhaniu, lebo vidí v nich trestné činy podľa výšudaných §§ trestného zákona.

Imunitný výbor, preskúmajúc na záležitosť sa vzťahujúce písma a inkriminované výrazy, usniesol sa posl. Marka Čulena k trestnému stíhaniu nevydať z tej príčiny, lebo výrazy boly použité len v súkromnom rozhovore v krčme a žiadneho poburujúceho alebo verejný kľud narušujúceho účinku nemaly.

Místopředseda Slavíček (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Čulena.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Čulena.

Tím vyřízen jest 5. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas k trest. stihání posl. Kubicsko pro přečin utrhání na cti podle §u 1 a §u 3, odst. II, č. 1 a 2, §u 9, č. 6 zák. čl. XLI z r. 1914 a dvojnásobný přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (tisk 901).

Zpravodajem jest p. posl. Kříž. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Kříž: V prosinci 1925 konala komunistická strana na Slovensku řadu schůzí, na kterých její řečníci protestovali proti způsobu, jakým bylo prováděno úřední skrutinium voleb do Národního shromáždění. Na takové schůzi v Solivaru dne 27. prosince 1925 pořádané mluvil posl. Michal Kubicsko, kde stěžoval si, že komunistické straně byly ukradeny hlasy a že falšovány byly volební protokoly ve Vranově a Giraltovicích. Státní zastupitelství stíhá v tomto případě jmenovaného poslance pro přečin utrhání na cti. Imunitní výbor v uvážení, že případ spadá do likvidace vzrušené volební kampaně, kdy volební výsledky i provádění voleb různě bylo kritisováno, navrhuje poslanecké sněmovně, aby posl. Kubicsko v tomto případě vydán nebyl.

Také v druhém případě výrokem na veřejné schůzi v Šariši 3. ledna 1926, že komunisté budou nápravu hledati revoluci a ne evolucí, mez imunity poslanecké porušena nebyla a imunitní výbor navrhuje, aby poslanec Kubicsko vydán nebyl.

Místopředseda Slavíček (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trestnímu stihání poslance Kubicsko.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Kubicsko.

Tím vyřízen jest 6. odstavec pořadu.

Přerušuji další projednávání pořadu a přikročím k ukončení schůze.

Sděluji, že z důvodů formálních, aby mohly býti přikázány výborům osnovy dnes tiskem rozdané, bude nutno konati dnes ještě jednu schůzi, i žádám, aby paní a pp. poslanci ze zasedací síně neodcházeli.

Podle usnesení předsednictva navrhuj i, aby se příští schůze konala dnes za 5 minut, to jest v 5 hod. 35 min. s

pořadem:

Nevyřízené odstavce pořadu 114. schůze.

Jsou snad proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 30 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP