Středa 14. prosince 1927

Posl. Schmerda (německy): Projednávaný návrh zákona především zdá se, že jest bagatelisován, řekl bych, téměř všemi stranami, a to, poněvadž jde o prodloužení několika malých ustanovení, která se dotýkají několika málo pojišťoven v Československu. Když se však tážeme, o jaké nemocenské pojišťovny to jde, přijdeme na to, že jde o trpasličí ústa " vy, které zůstaly ještě z doby patriarchálních poměrů v drobných živnostech, a ponechání těchto pokladen stalo se v poslední době téměř politickým existenčním a programovým bodem německé strany živnostenské. Jen tím lze vysvětliti, že se panstvo domnívá, že zůstanou-li tyto nemocenské pojišťovny nadále zachovány, bude lze snáze provésti zhoršení sociálního pojištění. Prodloužení života oněch nemocenských pokladen, které samy o sobě již před válkou a než došlo ke sloučení nemocenských pojišťoven v Československu, bojovaly s nesnázemi, není příliš slavnou kapitolou, a to proto, poněvadž jsou tím nejkrutěji postiženi nejchudší z ubohých, dělníci zaměstnaní u drobných živnostníků. Víme velmi dobře z doby, kdy byly spojovány velké nemocenské pokladny s malými, jak byly tyto ústavy spravovány. Byl to hotový zmatek. Již kolega Johanis uvedl, že ještě dnes jedna tato malá pokladna prohlašuje, že nechce nic věděti o sociálním pojištění. (Posl. Wünsch [německy]: Živnostníci chtějí z toho zmatku těžiti.) A jest zcela správné, jak zde bylo zvoláno, že živnostníci chtějí ještě z toho zmatku těžiti. Tak víme, že právě živnostenská strana jest nejnebezpečnějším a nejhorším nepřítelem sociálního pojištění svých vlastních zaměstnanců. Víme, že nemocenské pokladny musí prováděti právě u živnostníků jednu exekuci za druhou, poněvadž právě živnostníci nechtějí plniti svých povinností k nemocenským pojišťovnám. Víme také z doby, kdy živnostenská strana, kdy společenstva, gremia řídily správu těchto nemocenských pojišťoven že tito páni velmi málo dbali o dávky členů, že jim naopak záleželo především na tom, aby ušetřili co možná nejvíce a poskytovali pojištěncům co možná nejmenší dávky, aby nemusili platiti vysoké příspěvky. Jak správa, tak řízení bylo přímo do nebe volající. Když byly odevzdávány knihy okresním nemocenským pokladnám, viděli jsme divy. Nejen, že byly vedeny účetnicky nedostatečně, ale nedalo se vůbec zjistiti, co jsou aktiva a co pasiva. Správu měli v ruce páni, kteří jsou dnes nepřáteli sociálního pojištění. Co se při budoucí novelisaci sociálního pojištění prohlašuje za paritu, tyto trpasličí pokladny dávno již ovšem provedly, neboť toto panstvo prostě samo vládlo a panovalo, jak to potřebovalo pro své kapsy. Dávky byly sníženy na nejmenší míru a sám pan Vávra prohlásil: my potřebujeme takovéto malé pokladny pro lidi, kteří po dobu své nemoci nejsou neschopni práce. To znamená, že se chce začíti šetřiti na nemocných, chce se ušetřiti nemocenské opatřeními představenstva nebo správy mají býti tito lidé donuceni, aby pracovali a placení příspěvků jest nejdůležitější kapitolou záměru prodloužiti tento zákon.

Volá se po zlevnění. Sociální pojištění jest příliš drahé, správní náklady jsou obrovské, proto se dožadují malých nemocenských pokladen, které by měli sami ve svých rukou, aby mohli ustanoviti příspěvky co možná nejnižší. Víme z prakse, jaké nedostatečné pojištění provádějí právě živnostníci a rolníci a téměř lze říci. že jen málo dělníků jest ohlášeno u nemocenských pokladen podle svého skutečného výdělku. Mluví-li se o pasivitě nemocenských pojišťoven, jsou tím vinni především zaměstnavatelé, kteří nepojišťují své zaměstnance podle mzdy. Nedostatečné pojištění lze provésti tím lehčeji, mají-li tyto malé pokladny ve svých rukou, spravují-li je, abychom tak řekli, bez dohledu dělníků a členů sami, pak mohou pojistiti dělníka prostě jak chtějí. sníží-li dávky na nejmenší míru a nepotřebují-li se báti kontroly.

Pan Vávra říká, že společenstevní a gremiální pokladny mají tradici. Ovšem, mají tradici, ale velmi neslavnou, a bylo velmi na čase, že tyto drobné ústavy byly většinou zlikvidovány a sloučeny s velkými. Mohou hlásati, že chtějí zlevniti správní aparát, vidíme-li dnes nemocenské pokladny s 500 až 600 členy? Není to vyhazování peněz dělníků do těchto malých nemocenských pokladen, pomyslíme-li na druhé straně na remunerace a správní náklady těchto malých ústavů? Velké pojišťovny bojují dnes s potížemi, poněvadž příspěvky byly sníženy ze 7 dní na 6, ježto všechny svátky a všechny dny, kdy dělnictvo nepracuje, byly vy loučeny. Již toto opatření, můžeme klidně říci, téměř ohrozilo rovnováhu ve všech ne l mocenských pokladnách. Oč větší účinek musí to míti u nemocenské pojišťovny která má jen 500 až 600 členů? Známe zemědělské nemocenské pojišťovny, které jsou několik let dlužny lékařům honorář jen proto, že jsou příliš malé a nemohou sehnati peníze. aby mohly všechno zaplatiti. Jeden řečník přede mnou již prohlásil, že Baťa již větří a chce si zříditi závodní nemocenskou pojišťovnu. Ale nejen Baťa, který dovede donutiti dělnictvo jako podnikatel terorem, aby se podepsalo, že chce vlastní nemocenskou pojišťovnu. Totéž bude se opakovati ve všech ostatních závodech a při známé racionalisaci, při opatřeních podnikatelů, aby zvýšili své zisky, bude ovšem růsti chuť zříditi si závodní nemocenské pojišťovny. Co to však znamená pro dělníky, zřídí-li se závodní nemocenské pojišťovny, společenstevní nemocenské pojišťovny, zřídí-li se tyto malé nemocenské pojišťovny? To znamená, že se provede mezi dělníky odvod a běda ženě, která bude těhotná! Bude předčasně propuštěna, jen aby jí nemusila závodní nemocenská pokladna vypláceti podporu.

Prodloužení těchto nemocenských pojišťoven - jak jsem již řekl - stalo se téměř na konec politickým programovým bodem živnostenské strany a právě německá živnostenská strana patří mezi ty, které nejostřeji popohánějí zhoršení sociálního pojištění. Již několikráte jsem řekl, že se domnívám, že německé vládní strany nedosáhnou od vlády žádného jiného výsledku. A tu se domnívají, že mohou odůvodniti svou spolupráci v koalici na účet dělníků? Než zklamání, kterého se dožijí, bude jistě veliké a mocné. Vidíme, že již pokus o zhoršení sociálního pojištěni vzbudil v Československu mezi dělnictvem přímo bouři. A nejen mezi dělnictvem. Vidíme velmi ostře, jak se tvoří dvě strany, jedna, která ze všech možných důvodů jest pro zhoršení, a druhá, která chce zhoršení zabrániti. Vidíme - a řečník přede mnou, pan kol. Horpynka, to řekl že obchod a průmysl jsou proti zrušení malých pojišťoven, které mají zůstati zachovány, jak jsem již řekl, nikoliv jako zadní voj, nýbrž jako předvoj všeobecného zhoršení sociálního pojištění. Vidíme, že všechny průmyslové svazy, všechna společenstva, všichni lidé, kteří mají zájem na vykořisťování mas, schovali se za zhoršení sociálního pojištění. Ale vidíme, že dělníci bez rozdílu politické příslušnosti zahájili boj proti snahám, které zde hlásá německo-česká vládní koalice. Tentokráte došlo zde zcela neočekávaně k jednotné frontě, která snad mnohým není docela příjemná a stačí, vezmeme-li do ruky jen měšťácké časopisy, ať již české nebo německé a uvidíme, jak se tam pokoušejí zastrašiti všechny strany, které se z donucení spojily v jednotnou frontu dělnictva, strašákem komunistů. Pokoušejí se apelovati na svědomí českých sociálních demokratů, českých národních socialistů a německých sociálních demokratů, v jaké společnosti že to jsou, ve společnosti komunistů, kteří se přece vždy snaží zostřiti třídní rozpory a útočí na všechna zřízení v tomto státě, která byla vybudována za pomoci těchto stran. Velectění pánové, domnívám se, že tato jednotná fronta, že ono mocné hnutí, které zde bylo vzbuzeno, aby odrazilo útok na sociální pojištění, zůstane zachována. I když posl. Bechyně prohlásil, že nemá býti přetrhována nit, která ještě spojuje jeho stranu se stranami občanskými, neboť s lidmi, kteří podkopávají sociální pojištění, nemohl by se nikdy spojiti, pak řekněme, že masy, které dnes demonstrují a bouří, také ve chvíli, kdy německo-česká vládní koalice povolí snad pod tlakem ulice a ponechá starý stav, přece nikdy nepřeruší boj za zlepšení sociálního pojištění, nebo jde o to, nejen zabrániti zhoršení, nýbrž zahájiti také boj za zlepšení sociálního pojištění, onoho pojištění, které zároveň přineslo zhoršení pojištění nemocenského.

Návrh, který byl zde rozdán ve sněmovně, má německým živnostníkům dáti aspoň něco, když již ne mnoho, za jejich činnost v koalici, aby mohli svým voličům aspoň něco přinésti domů. Když několik řečníků nazvalo tuto otázku otázkou prestiže, domnívám se, že to není jen otázkou prestiže živnostenské strany, nýbrž že za touto otázkou prestiže vězí snaha zhoršením sociálního pojištění, úsporou příspěvků. snížením dávek atd. učiniti pokus zhoršiti sociální pojištění samotné. V tomto návrhu nevidíme tedy nic jiného než pokus dosíci toho, co hlásáte již několik měsíců jako program ve všech korporacích, pokus sociální pojištění ještě zhoršiti. Odpovíme vám, jak to již můžete viděti také venku z hnutí dělnictva, že nejen odrazíme útok, který chcete podniknouti, nýbrž že boj za zlepšení sociálního pojištění, který jsme zahájili, povedeme také dále.

Živnostníci a přívrženci zhoršení sociálního pojištění rádi prohlašují že ani dělníci nesouhlasí s dnešním sociálním pojištěním. Jest jistě možno, že se vám může podařiti, zmásti několik dělníků, když jim mluvíte o snížení příspěvků, o zlevnění sociálního pojištění a o drahých správních nákladech nemocenských pojišťoven. Avšak že tím nemůžete zmásti masy, o tom svědčí příklad dělníků organisovaných v české křesťanské odborové organisaci. Předseda sociálně-politického výboru, posl. Čuřík, musil ve svém vlastním orgánu vyjádřiti tuto náladu mas a prohlásiti. že ne smí býti pojištění dobrovolné nýbrž že musí býti nucené. On sám se proti tomu staví. a to pod tlakem, který na něho vykonávají dělníci.

Pánové, víme úplně dobře, že v kapitalistickém státě poskytují se všechna opatření, sloužící sociální péči o dělnictvo, jen z donucení, pod dočasným tlakem dělnictva. Jsme přesvědčeni, že všechny pokusy zmásti dělnictvo musí selhati, musí selhati následkem krisí kapitalistického hospodářského života, které se stále více zostřují. Dělníci, ať chtějí či nikoliv, budou tím donuceni k boji, jako se dnes v Československu utvořila jednotná fronta proletariátu bez rozdílu politického přesvědčení k boji za sociální pojištění. Jsem přesvědčen, že se vám již nepodaří zadržeti boj za zlepšení sociálního pojištění, i když vezmete sociální pojištění s denního pořadu, i když se budete vytáčeti. jako nyní v sociálně-politickém výboru a v plénu. Některé nemocenské pojišťovny jsou ovšem nenáviděny, poněvadž za daných poměrů musí šetřiti na útraty nemocných nejubožejších z ubohých, a některé správy nemocenských pojišťoven, aby zachránily finanční situaci pojišťoven, daly se svésti k tomu, že dělníky trýzní a tím způsobují nesmírné roztrpčení. V posledních dnech konal se právě jednotný projev proti zhoršení sociálního pojištění ve Frýdberku ve Slezsku a z tohoto projevu došlo přímo k útoku na tamější správu nemocenské pojišťovny, takže budova pojišťovny byla by bývala téměř zničena. Neboť dělnictvo se neptá, kdo sahá na práva dělnictva, nýbrž hledí své rozhořčení vybíti na nejbližším předmětě. Nejsou to budovy pojišťoven, ani jednotlivé správy, které jsou tím viny, není úkolem správ nemocenských pojišťoven, které tyto zákony nevydaly, činiti takováto opatření, nýbrž úkolem správ jest za všech okolností zabrániti finanční zkáze. Proto říkáme, že boje, které dělnictvo zahájilo, nelze již zadržeti. Jestliže odvoláte zhoršení sociálního pojištění, jestliže se pokusíte nějakými vytáčkami je zastříti, prohlašujeme: dělníci se nespokojí tím, že zadrželi útok na sociální pojištění, naopak zahájí boj za jeho zlepšení. (Souhlas a potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Schäfer.

Posl. Schäfer (německy): Slavná sněmovno! Zpravodaj vylíčil projednávaný návrh zákona jako docela nevinný. Zvláště poukázal na to, že živnostníci a obchodní gremia mají právo žádati, aby společenstevní nemocenské pokladny nebyly rozpuštěny, nýbrž zůstaly zachovány. Při tom řekl, že jejich zachování žádá historické oprávnění těchto nemocenských pokladen. Všechna čest tradicím, historickému významu otázky, avšak mluví-li se u společenstevních nemocenských pokladen o respektování tradice, pak mělo by se dávati na jevo stejné přesvědčení také v ostatní politice. V nemocenském pojištění máme již 40 let samosprávu pojištěnců. To jest také dějinná skutečnost, jde zde rovněž o tradiční právo, které po desítiletí příslušelo dělnictvu. Ale zatím co se dožadujete tradičního oprávnění pro ponechání společenstevních nemocenských pokladen a pokladen gremiálních, s výsměchem přecházíte přes právo pojištěnců na samosprávu a v příštím roce chcete toto právo proste úplně zničiti. Pokud jde o společenstevní nemocenské pokladny, a o ty zde jde, několikráte bylo ukázáno a statisticky prokázáno, že právo na další ponechaní těchto pokladen nelze naprosto vyvoditi z jejich výkonnosti. Nikdo nebude tvrditi opak, kdo se těmito věcmi vážně obírá. Není možno, aby malé nemocenské pojišťovny s málo členy mohly splniti požadavky, které dělnictvo má dnes právo jim klásti. A když již při projednávaní zákona o sociálním pojištění nebylo možno dojíti k jednotné pojišťovně, zákonem ustanoviti ono organické vybudování nemocenského pojištění, které zaručuje výkonnost tohoto odvětví pojištění, melo se aspoň zůstati při nepatrném pokroku, který ponechával jen větší a význačnější společenstevní nemocenské pokladny. Jest jen velmi málo nemocenských pojišťoven, které mají býti zrušeny podle zákona o sociálním pojištění. Nemůžeme pochopiti, tvrdí-li živnostníci, že na dalším trvaní těchto nemocenských pojišťoven závisí blaho živnostenského a řemeslnického stavu, že na dalším trvání těchto pojišťoven závisí, uhájí-li se drobné živnosti v hospodářském boji, který musí podstoupiti, či nikoliv. K tomu uvažte ještě, že bude-li ve společenstevních nemocenských pojišťovnách, jejichž ponechání žádáte, provedena novelou sociálního pojištění parita, bude pak vliv pracujících lidí v drobných živnostech úplně vyloučen. Představte si jen: Parita, bude-li provedena, způsobí všeobecně zrušení samosprávy pojištěnců. Pro malé společenstevní nemocenské pokladny bude však účinek této parity ještě strašnější. Tato věc jest líčena vždy tak, jako by zachování těchto malých pojišťoven bylo jen věcí živnostníků a jejich strany. Což pak pomocníci a zaměstnanci nemají do toho co mluviti, což nemají také právo spolurozhodovati? Projednali jste to s nimi nebo s jejich zastupitelstvy, když jste loňského roku žádali, aby sněmovna tyto pokladny ponechala? My o tom nevíme nic! Pravě naopak. Zaměstnavatelé, ať malí nebo velcí počínají si tak, jakoby otázka nemocenského a sociálního pojištění byla jejich věcí a jako by chtěli zástupce dělníku nechati do toho mluviti, jen aby se neřeklo. Proti tomu se musíme postaviti co nejostřeji. Otázka sociálního pojištění jest především věcí dělnictva a pomocnictva a nikoli zaměstnavatelů a živnostenské strany a jest věcí, již se nesmí zneužívati pro stranické politické účely. Bojujeme-li co nejostřeji proti prodloužení života těchto malých pokladen, činíme to proto, poněvadž v onom návrhu zákona spatřujeme snahu, která se chce uplatniti při novelisaci, sociálního pojištění, totiž přizpůsobiti nemocenské pojištění organisačně potřebám podnikatelů a živnostenské strany. Jsme proti tomuto úsilí, poněvadž v něm spatřujeme nebezpečí pro další vývoj sociálního pojištění. A jestliže, pánové z většiny, chcete příštího roku skutečně provésti všechny své záměry, budete se musiti zříci toho, aby se na desítiletém jubileu trvání československého státu proletariát nějak zúčastnil, byť i nejmenší měrou. Mají-li býti v desátém roce trvání republiky zrušena desítiletá práva dělnictva, jest to důkazem toho, kam stále více spějete. Nyní máme vládu, v níž sedí také Němci. Ale nepozorujeme, že by se v projednávání dělnických otázek v parlamentních způsobech něco změnilo k lepšímu. To, co nyní prožíváme, jest jen opakování postupu, jehož nelze nijak ospravedlniti. Tento malý návrh zákona o prodloužení života společenstevních nemocenských pokladen byl včera na denním pořadu sociálně-politického výboru. Včera mohl vyříditi jen otázku bytovou. Dnes však měl ve své schůzi vedle jiných otázek vyříditi také tuto. Nečekalo se však ani na dnešní projednání v sociálně-politickém výboru, nýbrž tento předmět byl již napřed dán na denní pořad plenární schůze. Zpravodaje určilo předsednictvo. Nemohl ovšem vystupovati jako zmocněnec sociálně-politického výboru. Byl by musil čestně doznati, že jste se úmyslně vyhnuli projednávání tohoto návrhu ve výboru. Myslím, že se nemýlím, prohlásím-li, že jste již napřed pomýšleli použíti způsobu, nad nímž se velmi často pozastavovaly a jímž byly rozhořčeny německé strany, které jsou nyní ve vládě. A nyní postupují tímtéž způsobem. Nelze zde již mluviti o úctě k sobě, neboť musila by je odvrátiti, aby se účastnily takovéhoto postupu. Zúčastní se všeho, co se od nich žádá. Nevím, jakých možností se jim za to dostane. Dosud to není nic jiného, než že ohrozily část zákona o sociálním pojištění.

Jsme proti tomuto postupu, stavíme se na pranýř, že německé vládní strany nedbajíce svých dřívějších prohlášení takřka s radostí se účastní takových metod, konstatujeme, že tím zhanobí svou vlastní minulost, učiní-li to, a tak, jako již roku loňského, budeme hlasovati proti návrhu! (Souhlas a potlesk poslanců něm. strany soc. demokratické.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Žádám o přečtení podaných návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

1. Návrh posl. Štětky:

Navrhuji, aby poslanecká sněmovna přešla přes odst. 3 k dennímu pořádku.

2. Návrh posl. Johanise, dr. Wintera, Tayrle a soudr.:

Navrhujeme, aby vládní návrh zákona (tisk 1346), jímž se mění zákon ze dne 1. července 1926, č. 118 Sb. z. a n., ve znění zákona ze dne 17. prosince 1926, č. 237 Sb. z. a n., o změně §§275 a 276 zákona ze dne 9. října 1924, č. 211 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří byl vrácen výboru s tím, aby si vyžádal od vlády resp. příslušného ministerstva vysvětlení, o kolik a které nemocenské pojišťovny se jedná.

3. Pozměňovací návrh posl. Johanise, dr Wintera, Tayerle a soudr.:

Slova "31. prosince 1928" buďtež nahrazena slovy "31. ledna 1928".

4. První eventuální návrh posl. Johanise, dr Wintera, Tayerle a soudr. ke čl. I:

Bude-li zamítnut náš návrh ke čl. I, navrhujeme, aby slova "31. prosince 1928 byla nahrazena slovy "29. února 1928".

5. Druhý eventuální návrh posl. Johanise, dr. Wintera, Tayrle a soudr. ke čl. I:

Bude-li zamítnut náš první eventuální návrh ke čl. I, navrhujeme, aby slova "31. prosince 1928" byla nahrazena slovy "31. května 1928".

6. Třetí eventuální návrh posl. Johanise, dr Wintera, Tayrle a soudr. ke čl. I:

Bude-li zamítnut náš druhý eventuální návrh ke čl. I, navrhujeme, aby slova"31. prosince 1928" byla nahrazena slovy "31. srpna 1928.

7. Čtvrtý eventuální návrh posl. Johanise, dr Wintera, Tayrle a soudr. ke čl. I:

Bude-li zamítnut náš třetí eventuální návrh ke čl. I, navrhujeme, aby slova "31. prosince 1928" byla nahrazena slovy "30. listopadu 1928".

Předseda (zvoní): Návrhy tyto jsou předmětem jednání.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji panu posl. Vávrovi.

Zpravodaj posl. Vávra: Slavná sněmovno! Pan kol. Johanis, jakož i kol. Štětka a kol. Schmerda a ke konci i kol. Schäfer kritisovali tuto předlohu vládní a každý z nich poznamenával ve své řeči, že způsob projednávání této osnovy je zvláštní, že soc.-politický výbor k tomuto vládnímu návrhu nezaujal stanoviska.

Vážení pánové! Já jsem se přičiňoval ve včerejší i dnešní schůzi, aby tento vládní návrh projednán byl, a jsem pevně přesvědčen, kdyby páni z opozičních stran bývali chtěli, aby tento vládní návrh projednán byl, že by se tak bývalo stalo. Ale zdá se mi - promiňte, že toto vyjádření činím - že byla určitá snad nějaká dohoda, aby se tak nestalo (Výkřiky komunistických poslanců.)

Nyní prosím dovolte, abych na jednotlivé náměty všeobecně odpověděl. Vytýkají všichni. že živnostnická strana česká i německá má požadavek, aby udržela všechny živnostenské společenství a gremiální pokladny, jako moment politický. Dovolím si prohlásiti, že tomu tak není. My jsme živnostenské společenství pokladny měli velkou řadu let a ať již jsme měli počet členů jakýkoliv, můžeme konstatovati s čistým svědomím, že tyto společenstevní a gremiální poklady správně a poctivě hospodařily, nehledě k tomu, jak jsem ji poznamenal, mnoho-li ve skutečnosti členstva měly. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Vážení pánové, my nechceme nic na vás než jen to, co ve skutečnosti jsme měli, a poznamenávám znovu, že nechceme zeslabiti sociální pojištění zaměstnanců. (Výkřiky na levici.) My, vážení pánové, podali jsme toho nejlepší důkaz, když jsme projednávali zákon č. 221/24; my jsme pouze chtěli, aby v tomto velikém zákoně sociálního pojištění byl brán zřetel také na kruhy živnostenské a obchodní, které beztak mají opravdu nesnesitelnou situaci.

Vážení pánové! Prohlašuji současně, že nechceme snad, aby zůstaly živnostenské společenstevní a gremiální pokladny v takovém počtu, v jakém ve skutečnosti jsou, totiž s tím malým počtem zaměstnanců. Naše snaha, snaha živnostenské strany české i německé, bude směřovati k tomu, abychom mohli slučovati všechny ty živnostenské společenstevní pokladny, abychom udělali veliké celky, které by odpovídaly požadavkům našeho zaměstnanectva.

Vážení pánové, bývalý pan ministr soc. péče p. dr Winter může mně doznati, že jsem několikráte poznamenával, co jest účelné a prospěšné pro sociální pojištění. Také jsem se snažil, aby živnostenské požadavky byly splněny. Není to jen otázka učňovská, o kterou jde, vždycky a při každé příležitosti jednalo se také o zastoupení zaměstnavatelských kruhů ze řad živnostenských a obchodních. Mohu vás ujistiti, až budeme projednávati novelu soc. pojištění, že budeme rozhodně žádati, abychom měli paritní zastoupení. Není pravdou, že bychom chtěli ošiditi naše zaměstnance, poněvadž to je jiná kategorie zaměstnanců ve skutečnosti, než jak vy si myslíte. (Výkřiky.)

Prohlašuji však, že náš živnostenský dorost chceme v prvé řadě opatřiti řádnou léčebnou péčí, lepší než dostává dnes u okresních nemocenských pojišťoven. (Hluk. - Výkřiky.)

Nebudu reagovati na ty jednotlivé poznámky, které zde padly o špatném hospodářství společenstevních pokladen prostě z toho důvodu, že nechci, aby poslanecká sněmovna měla příležitost touto věcí v tomto okamžiku se zabývati. Máte-li pánové ojedinělé případy z našich společenstevních pokladen, mohl bych vám ukázati na ohromné řadě nemocenských okresních pojišťoven, jak ve skutečnosti hospodařily přes to, že měly značný počet zaměstnanců resp. pojištěnců. To je jiná kapitola, se kterou se budeme zabývati až při novelisaci soc. pojištění.

Ze všech těchto důvodů zde přednesených žádám, aby posl. sněmovna přijala vládní návrh tak, jak jsem jej již prve doporučil. K tomuto vládnímu návrhu byly podány návrhy posl. Štětky a spol. a Johanise, dr Wintra, Tayerle a spol. Doporučuji, aby je posl. sněmovna zamítla. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Osnova zákona má 2 články, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž byly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve budeme hlasovati o návrhu posl. Štětky na přechod k pořadu.

Bude-li návrh na přechod zamítnut, budeme hlasovati o návrhu posl. Johanise, dr Wintera, Tayerle a soudr. na vrácení osnovy výboru.

Bude-li i tento návrh zamítnut, budeme o osnově hlasovati meritorně, a to takto:

O čl. I vládního návrhu nejprve v úpravě návrhu posl. Johanise, dr Wintera, Tayerle a soudr.; bude-li zamítnuta, v úpravě 1. eventuálního návrhu týchž pp. poslanců; bude-li zamítnuta, v úpravě 2. eventuálního návrhu týchž pp. poslanců; bude-Ii zamítnuta, v úpravě 3. eventuálního návrhu týchž pp. poslanců; bude-li zamítnuta, v úpravě 4. eventuálního návrhu týchž poslanců; bude-li i ta zamítnuta, budeme hlasovati o čl. I podle vládního návrhu, tisk 1346, doporučeného panem zpravodajem.

Pak bychom hlasovali o čl. I, nadpisu a úvodní formuli osnovy podle vládního návrhu tisk 1346, jež doporučuje pan zpravodaj ke schválení.

Jsou nějaké námitky proti přednesenému způsobu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Štětky a soudr. na přechod přes osnovu k dennímu pořadu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Johanise, dr Wintera, Tayerle a soudr. na vrácení osnovy výboru, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí se čl. I v úpravě návrhu posl. Johanise, dr Wintera, Tayerle a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP