Čtvrtek 15. prosince 1927

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Osnova zákona má 5 částí, obsahujících 47 paragrafů, nadpis zákona, nadpisy jednotlivých částí a úvodní formuli zákona.

Poněvadž nebyly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati o celé osnově najednou podle zprávy výborové.

Před tím však dám rozhodnouti, nebude-li námitek, o návrhu posl. L. Wenzela a druhů na vrácení osnovy výboru pro průmysl, obchod a živnosti. (Námitek nebylo.)

Námitek není, budeme tedy hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem pp. posl. L. Wenzela a druhů na vrácení osnovy výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Přistoupíme proto ke hlasování o osnově samé.

Kdo souhlasí s celou osnovou, to jest s jejími 47 paragrafy, s nadpisem zákona, s nadpisy jednotlivých částí a úvodní formulí zákona ve znění, doporučeném pp. zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Druhé čtení vykoná se při vyřizování odst. 4. dnešního pořadu, bude-li přijat návrh na zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu.

Tím vyřízen je 2. odstavec pořadu dnešní schůze.

Přerušuji další projednávání pořadu.

Rozhodneme ještě hlasováním podle §u 69 jedn. řádu, zda a kdy jest zahájiti rozpravu o interpelacích, označených za naléhavé, které rozdány byly ve včerejší 117. schůzi posl. sněmovny dne 14. prosince 1927. (Výkřiky posl. Hakena.)

Jsou to tisky:

1137. Naléhavá interpelace posl. Grünznera, Tauba a soudr. vládě o systemisaci státních zaměstnanců.

1142. Naléhavá interpelace posl. Špatného, dr Patejdla a druhů předsedovi vlády pro porušování ústavních práv a občanských svobod státních zaměstnanců jednotlivými ministerstvy.

1143. Naléhavá interpelace posl. Kleina, Brodeckého, Tayerle, Bečko, inž. Nečase a soudr. vládě o omezování občanských práv státních úředníků a zaměstnanců.

Žádám o přečtení petitů těchto interpelací.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1137:

Tážeme se vlády:

1. Jest ochotna co nejdříve provésti systemisací míst ve službě státu, státních ústavů počítajíc v to školy, podniky a fondy?

2. Jest vláda ochotna předložiti nařízení o systemisaci, než nabude účinnosti, sociálně-politickému výboru obou sněmoven?

3. Jest ochotna dohodnouti se o obsahu tohoto nařízení se všemi odborovými organisacemi?

4. Jest ochotna systemisací ustanoviti takový stav zaměstnanců, aby se u všech kategorií zabránilo jakémukoliv přetížení a bylo zbytečné pracovati přes čas?

5. Jest ochotna poskytnouti záruku, že při systemisaci nedojde k žádnému poškození z důvodů národních, konfesních nebo politických?

Tisk 1142:

Podepsaní táží se pana předsedy vlády:

1. Chce pan min. předseda vyšetřiti tento neuvěřitelný případ a učiniti opatření, aby ústavní práva a občanské svobody státních zaměstnanců nebyly porušovány?

2. Chce pan min. předseda, když smluvním kontrolorům lichevním ukládá povinnosti zaměstnanců pragmatikálních, poskytnouti také práva těchto a postarati se o zajištění jejich existence?

Tisk 1143:

Podepsaní se táží:

1. Je vláda ochotna odvolat výše citovaný oběžník?

2. Je vláda ochotna sdělit interpelantům, zda znemožní pokusy, omezovati občanská práva státních úředníků, zaměstnanců a zejména také soudců?

Předseda (zvoní): Sděluji, že na tyto naléhavé interpelace rozdány již byly odpovědi v tiscích 1343 a 1342. Všechny tyto interpelace vztahují se na věci úřednické, dám tedy o nich hlasovati najednou, nebude-li námitek. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí, aby těmto za naléhavé označeným interpelacím přiznána byla rozprava podle jednacího řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1162. Naléhavá interpelace posl. Kleina, Tayerle, Brodeckého a soudr. ministru soc. péče o porušení zákona ze dne 19. prosince 1918, čís. 91 Sb. z. a n., o 8hodinové době pracovní, pokud se vztahuje na pekařské živnosti.

Žádám o přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Podepsaní táží se pana ministra soc. péče, zda 1. jest ochoten restituovati původní stav podle zákona ze dne 19. prosince 1918,

2. jest ochoten naříditi, aby nejpřísněji byla dodržována nařízení kontrolní o nočním klidu v pekárnách,

3. jest ochoten umožniti kontrolu také zástupcům odborových organisací dělnických a hromad pomocnických a působiti k úpravě dosavadních předpisů o použití bezpečnostních orgánů?

Předseda (zvoní): Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána v tisku 1282.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1190. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Špatného, dr Patejdla a druhů vládě o snížení cen cukru, stanovení cen, a zavedení kontingentu pro surovárny.

Žádám o přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte): Podepsaní táží se:

1. Jest vláda ochotna sděliti výsledek celého jednání s cukrovarníky o ceny cukru v kampani 1926/27 a prohlásiti, zda jedná se o ceny pevné, které nejsou tangovány poměry na zahraničních trzích cukerních?

2. Jest vláda ochotna, vzhledem ku zjištěné okolnosti, že osevní plocha cukrovky se poměrně zvýšila, vázati opět cukerní hospodářství, tak aby ceny cukru pro domácí spotřebu byly nejen úměrnými k cenám zahraničním ale i dostupnými širokým vrstvám lidovým?

3. Jest vláda ochotna prohlásiti, že ztráty vzniklé cukerní spekulací, jsou po většině kryty pojištěním a že jest vyloučeno, aby byly nahrazovány domácími spotřebiteli formou vysokých cen cukru?

4. Odhodlá se konečně vláda k tomu, aby stanovila pro jednotlivé surovárny kontingent, jímž by zajištěna byla domácí spotřeba a který by zpracován byl pouze v určitých rafineriích, aby zamezeno bylo zbytečné převážení?

5. Vzhledem k neobyčejně příznivé pohodě a zvýšené osevní ploše cukrovky, jakož i po klesu cen cukru na trzích zahraničních, budiž učiněno prohlášení, zda vláda při svém jednání o cenách cukru v kampani 1927/28 jest odhodlána ceny cukru za všech okolností snížiti?

Předseda (zvoní): Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána v tisku 1220.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1193. Naléhavá interpelace posl. Bolena, Zápotockého a soudr. ministru vnitra o konfiskaci "Rudého Práva" a "Rovnosti"

1194. Naléhavá interpelace posl. Landové-Štychové, Můni a soudr. ministru vnitra o konfiskaci "Rudého Práva" ze dne 4. května 1927.

1199. Naléhavá interpelace posl. dr Schollicha, dr Koberga, inž. Junga a druhů ministru spravedlnosti, že státní zástupce dr Glos úhrnně těžce obvinil opavský tisk.

Žádám o přečtení petitů těchto interpelací.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1193:

Ptáme se pana ministra, co hodlá učiniti, aby se podobné případy příště neopakovaly?

Tisk 1194:

Tážeme se pana ministra: Je ochoten ihned zakročiti proti censorům, zabavujícím zcela nesmyslně a bezmyšlenkovitě i věci naprosto nezávadné? Jakým způsobem hodlá pan ministr zakročiti, aby se podobné případy již neopakovaly?

Tisk 1199:

Podepsaní naléhavě se táží pana ministra v spravedlnosti, je-li ochoten dáti ihned vyšetřiti skutkovou podstatu věci, jež jest základem této časopisecké zprávy, a kdyby se tyto výčitky ukázaly pravdivými, zakročiti proti opavskému stát. zástupci dr Glosovi podle nejostřejších trestních ustanovení?

Předseda (zvoní): Sděluji, že na tyto naléhavé interpelace rozdány byly odpovědi v tiscích 1218, 1219 a 1244.

Všechny tyto interpelace jednají o věcech tisku, dám tedy o nich hlasovati najednou, nebude-li námitek. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo souhlasí, aby těmto za naléhavé označeným interpelacím přiznána byla rozprava podle jednacího řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1196. Naléhavá interpelace posl. Hakena, Kreibicha a soudr. vládě o opětných provokačních pokusech policejních orgánů vůči komunistické straně v Československu.

Žádám o přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte)

Tážeme se vlády:

1. Je ochotna sděliti sněmovně, který státní orgán zprostředkoval jednání špicla a provokatéra Bernharda s anglickým a francouzským zastupitelským úřadem?

2. Je ochotna sděliti, kdo dal Bernhardovi k disposici k účelům policejní provokace plány vojenských letadel?

3. Kdo nařídil policejní hlídky hlídající celé dny a noci okolí obydlí poslance Jílka a kdo je odvolal, když byla tato provokace v komunistickém tisku odhalena?

4. Chce vláda už konečně jednou přestati s plýtváním peněz, vydřených daněmi na pracujících vrstvách na účely policejní provokace v a špionáže?

Předseda (zvoní): Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána v tisku 1231.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1200. Naléhavá interpelace posl. Krebse, L. Wenzela a druhů vládě o zhoubných povodních v severočeských pohraničních okresech.

Žádám o přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Podepsaní se táží:

1. Co zamýšlí vláda učiniti, aby pokud možno ihned poskytla nejtíže poškozeným rychlou pomoc?

2. Jest vláda ochotna poskytnouti okresním politickým správám v tomto území úvěr nejméně jednoho milionu Kč na zmírnění největší hospodářské bídy?

3. Jest vláda ochotna učiniti vše, aby konečně byly zahájeny úpravy bystřin v krušnohorské oblasti, s kterými se po dlouhá léta odkládalo a aby se tím příště zamezily tak rozsáhlé pohromy?

Předseda (zvoní): Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána v tisku 1233.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Posl. Remeš a soudr. podali podle 2. odstavce §u 46 jedn. řádu návrh, aby se do dnešní schůze dostavil předseda vlády nebo jeho zástupce a aby podal sněmovně zprávu o tom, že ministerstvo zemědělství chystá přesuny kompetenční ve věcech vodohospodářských.

Návrh odpovídá předpisům jednacího řádu a dám o něm rozhodnouti prostým hlasováním bez rozpravy.

Kdo tedy souhlasí s návrhem posl. Remeše a soudr., nechť pozvedne ruku. (Děje se.) To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené udělil jsem: dodatečně na 116. schůzi dne 13. prosince posl. Cibulkovi, Hruškovi, Jos. Peterovi; dodatečně na včerejší 117. schůzi posl. Neurathovi; na dnešní schůzi posl. Štětkovi, Školovi, Mondokovi. Bečkovi vesměs pro neodkladné záležitosti; na dnešní a zítřejší schůzi posl. Matznerovi pro nemoc v rodině.

Nemocí omluvili se posl. Koudelka na dnešní schůzi; dodatečně posl. dr Schollich a Weberová na schůze v tomto týdnu.

Mezi schůzí byl tiskem rozdán vládní návrh.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1399. Vládní návrh zákona o náhradě ošetřovacích útrat za příslušníky hlav. města. Prahy ve všeobecné nemocnici v Praze.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1389. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu N. S. R. Č. (tisk posl. sněm. 2) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 1494-I a 1829-I) o osvojení.

1391. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Mor. Ostravě ze dne 6. září v 1927, za souhlas s trest. stíháním posl. Śliwky pro zločin podle §u 15, čís. 3 a přečin podle §u 16, čís. 1 zákona na ochranu republiky.

1393. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. Jurana pro přestupek podle §§ 3 a 19 zákona ze dne 15. listopadu 1867, čís. 135 ř. z.

1394. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Plzni za souhlas s trest. stíháním posl. Landové-Štychové a Dědiče pro přestupek §u 13 zákona ze dne 15. listopadu 1867, čís. 135 ř. z.

1395. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích ze dne 10. ledna 1927, čís. 435/27, za souhlas s trest. stíháním posl. Sedorjaka pro přečin podle §u 14, čís. 5 a přestupek podle §u 18, čís. 1 zákona na ochranu republiky.

1396. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě ze dne 31. března 1927, čís. 3495/27, za souhlas s trest. stíháním posl. Majora pro přečin podle §u 15, čís. 2 zákona na ochranu republiky.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1204. Naléhavá interpelace posl. Pohla a soudr. vládě o zneužití vládní moci ve prospěch politických stran při dovozu polského uhlí.

1232. Naléhavá interpelace posl. Tomáška, Brodeckého, R. Chalupy, inž. Nečase, Kleina a soudr. vládě republiky Československé o provádění t. zv. platového zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n.

1236. Naléhavá interpelace posl. Krebse, inž. Junga a druhů ministrovi financí dr Englišovi, zda konečně upraveny budou požitky státních pensistů.

1238. Naléhavá interpelace posl. Brodeckého, R. Chalupy, Tomáška, inž. Nečase a soudr. vládě o provádění platového zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n.

1239. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, dr Franke a druhů vládě o systemisaci služebních míst státních zaměstnanců, jakož i zaměstnanců samosprávných, a o provádění platového zákona.

1240. Naléhavá interpelace posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle, Kleina a soudr. vládě o sociálním zabezpečení osob přestárlých.

1241. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, dr Franke a druhů ministru vnitra o poměrech čsl. stráže bezpečnosti.

1242. Naléhavá interpelace posl. Krebse, Simma a druhů ministrovi soc. péče o sociálním pojištění pro soukromé zaměstnance.

1243. Naléhavá interpelace posl. de Witte, Hackenberga, Schweichharta a soudr. vládě, v aby prodlouženy byly lhůty, v nichž mají býti předloženy obecní rozpočty.

Předseda: Mezi schůzí byl tiskem rozdán a v současně přikázán výboru iniciativnímu návrh.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1398. Návrh posl. Bradáče, dr Dolanského, dr Budaye, dr Lukavského, Mlčocha, dr Luschky, Windirsche, Stenzla, Rýpara, Špačka, E. Vencla a druhů, aby byl vydán zákon, kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů 6% půjčky města Opavy z roku 1922 v úhrnné jmenovité hodnotě 25,000.000 Kč k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů.

Předseda: Iniciativní výbor usnesl se ve schůzi dne 15. prosince 1927 přikázati následující návrhy k řádnému projednání výborům.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP