Pátek 16. prosince 1927

Přistoupíme k projednávání 3. odstavce, jímž jest:

3. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednány byly osnovy:

a) zákona o ryzosti a puncovní kontrole platinového, zlatého a stříbrného zboží (puncovní zákon) (tisk 1353),

b) zákona o zmene niektorých predpisov o vymáhaní a účtovaní trôv spojených s trestným pokračovaním pri súdoch na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi (tisk 1380),

c) zákona o pozemkovém katastru a jeho vedeni (katastrální zákon) (tisk 1381).

Návrh na zkrácené projednávání těchto osnov činím z toho důvodu, aby mohla býti zkrácena 24hodinová lhůta, která normálně má uplynouti mezi prvním a druhým čtením, a aby nebylo nutno ještě zítra v sobotu konati plenární schůzi, a také aby zákony usnesené mohly býti dříve publikovány.

Kdo tedy souhlasí s mým návrhem, aby jmenovaným osnovám přiznáno bylo zkrácené řízení, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Přistoupíme tedy ihned ke druhému čtení uvedených osnov, pokud již byly projednány ve čtení prvém.

Ad 3 a). Druhé čtení osnovy zákona o ryzosti a puncovní kontrole platinového, zlatého a stříbrného zboží (puncovní zákon) (tisk 1353).

Zpravodajem výboru pro dopravu a veř. práce jest p. posl. Vávra, zpravodajem výboru ústavně-právního p. posl. Křemen.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Vávra: Nikoli.

Zpravodaj posl. Křemen: Nejsou.

Předseda: Jelikož páni zpravodajové nemají návrhy změn textových, budeme hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Zbývá nám ještě hlasovati o resoluci, otištěné ve zprávě výborové.

Kdo souhlasí s touto resolucí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce jest přijata podle zprávy výborové.

Ad 2. Druhé čtení osnovy zákona o zmene niektorých predpisov o vymáhaní a zúčtovaní trôv spojených s trestným pokračovaním pri súdoch na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi (tisk 1380).

Zpravodajem výboru ústavně-právního jest p. posl. dr Halla. Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Halla: Oprav nieť.

Předseda: Není tomu tak.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Ad 1. Druhé čteni osnovy zákona o pozemkovém katastru a jeho vedení (katastrální zákon) (tisk 1381).

Zpravodajem výboru rozpočtového jest p. posl. dr Černý.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Černý: Nemám oprav.

Předseda: Není tomu tak.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Zbývá nám ještě rozhodnouti o návrzích resolučních.

Žádám p. zpravodaje, aby se o nich vyjádřil.

Zpravodaj posl. dr Černý: Doporučuji k přijetí resoluci schválenou senátem a přijatou rovněž naším výborem rozpočtovým, jak je uvedena v tisku 1339. Nutno v ní však opraviti tiskovou chybu, že totiž místo "sdělání" má správně státi "sdělávání". Ostatní podané resoluční návrhy doporučuji zamítnouti.

Předseda: Budeme hlasovati, a to napřed o resoluci přijaté senátem a doporučené výborem rozpočtovým, která je otištěna v tisku 1339, s opravou navrženou p. zpravodajem.

Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce tato je schválena.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. inž. Nečase, Remeše, Svobody a soudr. k §u 10 o technice, resp. zeměměřické vysoké škole na Slovensku, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce tato je zamítnuta.

Kdo dále souhlasí s druhým resolučním návrhem posl. inž. Nečase, Remeše, Svobody a soudr. k §u 42 o urychlení prací katastrálních a intabulačních, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rovněž tato resoluce je zamítnuta.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Schweichharta a soudr. o novém zákoně pozemkové daně, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato resoluce je zamítnuta.

Kdo konečně souhlasí, s resolučním návrhem posl. inž. Záhorského, Patejdla, Bergmanna a druhů o zákonu na zřízení státní zeměměřické rady, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Také tento resoluční návrh je zamítnut.

Tím vyřízen jest třetí, poslední odstavec pořadu.

Přikročíme nyní k rozhodnutí hlasováním o podaných a rozdaných naléhavých interpelacích. Je to především:

1204. Naléhavá interpelace posl. Pohla a soudr. vládě o zneužití vládní moci ve prospěch politických stran při dovozu polského uhlí.

Žádám za přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Podepsaní táží se vlády:

1. Schvaluje vláda výše uvedený výnos ministerstva veřejných prací ze dne 24. června 1927 a jak může ospravedlniti, že se státní výsostní a dozorčí právo nad dovozem uhlí s úplným pominutím uhelné rady, utvořené podle zákona, přeneslo na soukromou obchodní společnost, aby tato společnost prodejem dovozních listů na uhlí vydělávala ročně 7-8 milionů korun?

2. Jest vláda ochotna naříditi, aby tento nezákonitý výnos ministerstva veřejných prací byl ihned zbaven účinnosti?

3. Jest ochotna prodej dovezeného uhlí přenésti na všeobecně prospěšnou společnost, která jest pod dozorem a vlivem státu, a obchodní zisk při tom dosažený užíti k sanaci bratrských pokladen?

4. Jest ochotna o otázce, jak se má upraviti dovoz uhlí a jeho kontrola, vyslechnouti zákonitě ustanovený sbor, totiž uhelnou radu a její komise?

5. Jest vláda ochotna zavésti přísné a nestranné vyšetřování o nešvaru nadržování v uhelném hospodářství vůbec, při státních dodávkách dovozu a vývozu uhlí a zvláště provésti ihned důkladné vyšetřování o důvodech, proč byla založena "Československá společnost pro velkoobchod uhlím, spol. s r. o. v Praze" a toto vyšetřování rozšířiti na styky vedoucích osob této společnosti s členy vlády a s vládními stranami; jest ochotna oznámiti, jak se užívá 53%ního podílu ze zisku Agrární banky a 27%ního děčínské Zemědělské obchodní společnosti a zvláště, zdali a které politické strany nebo hospodářské spolky jim blízké se dělí o tyto podíly ze zisku?

6. Jest vláda ochotna vyslechnouti rozhodující úředníky ministerstva železnic o stycích "Prodejny a nákupny" v Praze-II.. Národní třída, zvláště ředitelů Františka Stříbrného a Františka Stejskala s bývalým ministrem železnic Jiřím Stříbrným, aby se zjistilo, zdali se dávala přednost této "Prodejně a nákupně" při zadávání uhelných dodávek státním drahám a ona tím dosahovala obrovských zisků, takže železniční erár byl těžce poškozen?

7. Jest ochotna oznámiti výsledek tohoto vyšetřování a výslechu Národnímu shromáždění a při tom předložiti všechny dohody uzavřené mezi ministerstvem veřejných prací a "Československou společností pro velkoobchod s uhlím", jakož i smlouvy této společnosti samé o rozdělování zisku a její dohody s panem Františkem Stejskalem?

Předseda: Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1232. Naléhavá interpelace posl. Tomáška, Brodeckého, R. Chalupy, inž. Nečase, Kleina a soudr. vládě republiky Československé o provádění t. zv. platového zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n.

1236. Naléhavá interpelace posl. Krebse, inž. Junga a druhů ministrovi financí dr Englišovi, zda konečně upraveny budou požitky státních pensistů.

1238. Naléhavá interpelace posl. Brodeckého, R. Chalupy, Tomáška, inž. Nečase a soudr. vládě o provádění platového zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n.

1239. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, dr Franke a druhů vládě o systemisaci služebních míst státních zaměstnanců, jakož i zaměstnanců samosprávných, a o provádění platového zákona.

Žádám o přečtení petitů těchto interpelací,

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1232:

Podepsaní se táží:

1. Je vláda ochotna rozšířiti systemisaci na všechna pragmatikálními zaměstnanci obsazená místa a bráti příslušný ohled na oficianty, aby po splnění podmínek mohli se státi pragmatikálními úředníky s vyhlídkou na dvojí povýšení, pokud konají úřednickou práci?

2. Je vláda ochotna rozšířiti počet systemisovaných míst ve vyšších platových stupnicích všech služebních tříd tak, aby nejméně polovina systemisovaných míst připadala na vyšší platové stupnice v jednotlivých služebních třídách?

3. Je vláda ochotna zahájiti okamžitě jednání o zlepšení systemisace za součinnosti zástupců parlamentu a odborových organisací veřejných zaměstnanců?

4. Je vláda ochotna vyčerpati na úpravu platů veřejných zaměstnanců celých 700 milionů Kč a předložiti parlamentu přesné zúčtování tohoto peníze s udáním, mnoho-li pro kterou služební třídu (oficianty, podúředníky a zřízence) bylo použito, s přesným udáním počtu míst zaměstnanců v letech 1913, 1925 (po restrikci) a 1927 (po systemisaci)?

5. Je vláda ochotna vysvětliti, odkud se uhrazují základní platy učitelské (nikoli úprava), a bylo-li použito obnosu potřebného k uhrazení těchto osobních nákladů, z části nebo plně ze 700,000.000 Kč, povolených na úpravu platů veřejných zaměstnanců?

Tisk 1236:

Tážeme se naléhavě pana ministra financí dr Engliše a jeho prostřednictvím celé vlády:

1. Jest vláda ochotna vyhověti svému zákonitému závazku a co nejdříve podati poslanecké sněmovně návrh zákona o nové úpravě požitků státních pensistů?

2. Podá vláda návrh na 20%ní zvýšení pensijní základny tak zvaných staropensistů, jak to jest podle platných zákonů její zákonitou povinností a podle daných slibů a nouze staropensistů také mravní povinností, v prvních schůzích podzimního zasedání 1927 poslanecké sněmovny a senátu?

Tisk 1238:

Podepsaní se táží pana ministerského předsedy:

1. Je ochoten zveřejniti systemisaci míst ve všech státních resortech?

2. Je ochoten působiti k tomu, aby provedena byla systemisace přesně v duchu platového zákona, to jest v rámci normální potřeby sil a podle významu služebních úkonů, jich odpovědnosti a obtížnosti?

Tisk 1239:

Podepsaní táží se vlády:

1. Jest ochotna ihned zahájiti jednání o novelisaci platového zákona čís. 103 a 104/1926?

2. Jest ochotna předložiti sněmovnám výkazy, jak bylo použito částky 700,000.000 Kč, povolených sněmovnami na úpravu platů státních zaměstnanců, z nichž by bylo patrno, jaký zvýšený náklad vyžádal si převod zaměstnanců do nových platů, na základních platech, činovném, dětských přídavcích, vyrovnávacích a doplňovacích přídavcích a výchovném jednotlivých kategorií a jaký zvýšený náklad vyžádala si systemisace služebních míst v jednotlivých kategoriích?

3. Jest vláda ochotna provésti ihned revisi systemisace služebních míst za účasti zástupců odborových organisací státních zaměstnanců, aby odpovídala ustanovením platového zákona, duchu jeho, slibům premiera vlády pana dr Švehly, že systemisace napraví tvrdosti platového zákona a úmyslu zákonodárců?

4. Jest ochotna zaříditi, aby systemisace služebních míst zaměstnanců hlavního města Prahy a zaměstnanců zemských, jakož i převod podle §u 212, odst. 5 plat. zákona, byly konečně provedeny v duchu návrhů a usnesení těchto korporací?

5. Jest vláda ochotna vydati co nejdříve vládní nařízení, kterým se upravují platy státním cestářům, poříčním zřízencům, zaměstnancům státních lesů a statků a ostatním nepragmatikálním zaměstnancům podle §u 210 platového zákona?

6. Jest vláda ochotna provésti revisi všech vládních nařízení a služebních řádů za účasti odborových organisací příslušných resortů?

7. Jest vláda ochotna pojednati s odborovými organisacemi státních zaměstnanců o úpravě vedlejších a služebních přídavků podle §u 148 platového zákona dříve, než bude vydáno příslušné vládní nařízení?

8. Jest vláda ochotna zaříditi, aby ve státních a veřejných podnicích a úřadech nebyla překročována osmihodinová doba pracovní?

Předseda: Sděluji, že na tyto naléhavé interpelace rozdány již byly odpovědi v tiscích 1377, 1289 a 1341.

Všechny tyto interpelace zabývají se úpravou poměrů státních zaměstnanců, dám tedy o nich hlasovati najednou, nebude-li námitek. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo souhlasí, aby těmto za naléhavé označeným interpelacím přiznána byla rozprava podle jednacího řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1240. Naléhavá interpelace posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle, Kleina a soudr. vládě o sociálním zabezpečení osob přestárlých.

Žádám o přečtení petitu této naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Podepsaní se táží vlády a zejména pana ministra soc. péče:

1. Proč pan ministr sociální péče nepředložil dosud návrh zákona o zaopatření přestárlých, ač se k tomu zavázal?

2. Kdy tak míní učiniti?

3. Zda hodlá ponechati osoby přestárlé nadále jejich hroznému osudu?

Předseda: Odpověď na tuto naléhavou interpelaci tisk 1240 byla rozdána jako tisk 1293.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1241. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, dr Franke a druhů ministru vnitra o poměrech čsl. stráže bezpečnosti.

Žádám o přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Podepsaní táží se pana ministra vnitra:

Je-li ochoten těmto požadavkům stráže bezpečnosti vyhověti a tím splniti slib, který jí byl dán při projednávání platového zákona?

Předseda: Odpověď na naléhavou interpelaci tisk 1241 byla rozdána jako tisk 1278.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1242. Naléhavá interpelace posl. Krebse, Simma a druhů ministrovi soc. péče o sociálním pojištění pro soukromé zaměstnance.

Žádám za přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Podepsaní táží se pana ministra soc. péče:

1. Jaká opatření zamýšlí pan ministr učiniti, aby zajistil soukromým zaměstnancům sociální pojištění k 1. lednu 1928?

2. Jest pan ministr ochoten v každém směru přihlížeti k oprávněným požadavkům německých soukromých zaměstnanců, kteří žádají, aby byla zajištěna jejich národní a hospodářská samospráva v příštích nositelích nemocenského a pensijního pojištění podle návrhů, které již několikráte učinili?

3. Jest pan ministr ochoten při předložení návrhu zákona dbáti také přání německých soukromých zaměstnanců a jejich německých odborových organisací stran dávek?

Předseda: Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána jako tisk 1379.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1243. Naléhavá interpelace posl. de Witte, Hackenberga, Schweichharta a soudr. vládě, aby prodlouženy byly lhůty, v nichž mají býti předloženy obecní rozpočty.

Žádám o přečtení petitu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP