Pátek 16. prosince 1927

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Podepsaní se táží vlády:

Jest ochotna neprodleně podati návrh zákona, jímž by se vydatně prodloužily lhůty v § 4 (2) a § 10 (3) zákona 77/1927, aspoň pro běžný rok?

Předseda: Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána jako tisk 1278.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Posl. Tomášek podal mi podle odst. 3 §u 23 jedn. řádu návrh, aby sněmovna změnila usnesení iniciativního výboru, jímž tento výbor ve schůzi konané dne 15. prosince 1927 zamítl návrh posl. Tomáška a soudr. tisk 1301, aby záležitost posl. Dubického a věci s ní souvisící přikázány byly vyšetřovacímu výboru k prozkoumání.

Poněvadž návrh posl. Tomáška podán mi byl v předepsané lhůtě, předkládám jej poslanecké sněmovně, aby o něm rozhodla bez rozpravy prostým hlasováním.

Dám o návrhu hlasovati.

Kdo tedy souhlasí s návrhem posl. Tomáška na změnu zamítavého usnesení iniciativního výboru o návrhu (tisk 1301) na vyšetření aféry posl. Dubického a věcí s ní souvisících vyšetřovacím výborem, nechť pozvedne ruku (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Posl. Pohl podal mi podle odst. 3 §u 23 jedn. řádu návrh, aby sněmovna změnila usnesení iniciativního výboru, jímž tento výbor ve schůzi konané dne 15. prosince 1927 zamítl návrh posl. Pohla, Grünznera a soudr. tisk 1302 na vyšetření událostí při dodávkách uhlí čsl. státním drahám, a aby návrh tento přikázán byl vyšetřovacímu výboru k meritornímu projednání.

Poněvadž návrh posl. Pohla podán mi byl v předepsané lhůtě, předkládám jej posl. sněmovně, aby o něm rozhodla bez rozpravy prostým hlasováním.

Kdo tedy souhlasí s návrhem posl. Pohla na změnu zamítavého usnesení iniciativního výboru o návrhu (tisk 1302) na vyšetření událostí při dodávkách uhlí československým státním drahám vyšetřovacím výborem, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Učiním ještě některá presidiální sdělení:

Dovolené na dnešní schůzi udělil jsem pp. posl. dr Rehákovi, Jílkovi, Zápotockému, Bolenovi, vesměs pro neodkladné záležitosti.

Mezi schůzí byl tiskem rozdán a současně přikázán výboru iniciativnímu návrh.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1387. Návrh posl. Tauba, Schweichharta, Leibla a soudr. na zřízení výboru k přezkoumání provádění pozemkové reformy a hospodaření státního pozemkového úřadu.

Předseda (zvoní): Dnešní schůze je poslední schůzí pléna poslanecké sněmovny Národního shromáždění v tomto roce. Není třeba, abych uváděl na paměť přesný výčet všeho, co poslanecká sněmovna v tomto období vykonala. Máte jistě všichni v dobré paměti velkou práci zákonodárnou, jíž k sankci připraveny byly osnovy zabezpečující stát a státní život uvnitř i na venek, stavící hospodářství státní i samosprávné stejně jako soukromé hospodářství obyvatelstva na pevné základy. Přes to nemohu se nezmínit aspoň o uzákoněných předlohách vojenských, jimiž učiněno zadost potřebě dalšího upevnění branné moci, o uzákonění daňové reformy, jíž jsme pomáhali zabezpečiti hospodářství státní, stejně jako zákon o samosprávných financích, a konečně o uzákonění správní reformy, v níž tkví základy nově se organisující administrativy státní. K těmto pilířům státního života pojí se ještě 30 osnov dalších, jichž cílem je snaha po řádné úpravě otázek sociálních a hospodářských, a 16 ratifikovaných mezinárodních smluv, jež tvoří dobrý základ našich hospodářských styků s cizinou.

Aktivní rozpočet státní, jehož projednávání bylo úhelným kamenem podzimního zasedání, jest projevem postupující konsolidace.

Tato obsáhlá práce vykonána byla v 59 schůzích plenárních, jíž předcházelo 217 schůzí výborových, 12 schůzí subkomitétů, 42 schůzí předsednictva sněmovny a 5 společných schůzí předsednictev obou komor, nehledě k 6 konferencím předsedů klubů a 1 společné s klubovními předsedy senátu. K řečem 200 zpravodajů promluvilo v plenu celkem 331 řečníků. Konstatuji rád, a vyslovuji za to dík vám všem, že práce jak plena sněmovny, tak jejich výborů jsou stále silnějším projevem vážnosti, věcnosti a hloubky práce na těžkých úkolech, jež potřeba státu předkládá na naše pracovní stoly. Je z toho patrno, jak čím dále tím více stoupá hodnota a význam parlamentu jak po vlastní stránce zákonodárné, tak i v plnějším uplatnění co do parlamentní kontroly veřejné správy.

Můžeme proto s dobrým vědomím vykonané povinnosti odejíti na vánoční prázdniny, k nimž vám a všem spolupracovníkům sněmovny přeji - vyslovuje současně dík za spolupráci na úkolech nejtěžších a nejvyšších - pokojné a radostné svátky a šťastný nový rok! (Hlučný potlesk.).

Končím schůzi a podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze svolána byla písemně s pořadem, který podle §u 40 a §u 9, lit. d) jedn. řádu určí předsednictvo.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 2 hod. 28 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP