Čtvrtek 19. ledna 1928

Předseda (zvoní): Ke slovu není už nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Sděluji, že p. posl. Haken podal návrh, aby věc tato vrácena byla výboru imunitnímu.

Uděluji slovo k doslovu p. zpravodaji posl. dr Daňkovi.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Vyslovuji se proti návrhu na vrácení imunitnímu výboru a doporučuji, aby návrh tento byl zamítnut.

Předseda (zvoní): Než dám hlasovati o návrhu p. zpravodaje na vydání pp. posl. Jílka a Neuratha, dám hlasovati o návrhu p. posl. Hakena na vrácení této záležitosti výboru imunitnímu.

Kdo tedy souhlasí s návrhem p. posl. Hakena, aby záležitost pp. posl. Jílka a Neuratha byla vrácena imunitnímu výboru, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Přikročíme teď k hlasování o návrhu p. zpravodaje.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání pp. posl. Jílka a Neuratha.

Kdo souhlasí s návrhem p. zpravodaje, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna se usnesla svoliti k trest. stíhání pp. posl. Jílka a Neuratha. (Výkřiky čsl. soc. demokratických poslanců.)

Tím je vyřízen 9. odstavec pořadu schůze.

Přikročíme k 10. odstavci, jímž jest:

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Majora pro přečin výzvy k trestním činům podle §u 15, č. 2 a přečin podle § u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (tisk 906).

Zpravodajem výboru imunitního je p. posl. Košek. Uděluji mu slovo. (Hluk. Různé výkřiky.)

Prosím o klid.

Zpravodaj posl. Košek: Slavná sněmovno! Posl. Major byl pro trest. činy spáchané dne 1. května 1924 na schůzi lidu v Galantě, a to pro přečin výzvy k trest. činům podle §u 15, čís. 2 zákona na ochranu republiky a pro přečin rušení obecného pokoje podle §u 14, čís. 1 zákona na ochranu republiky odsouzen pravoplatným rozsudkem sedrie, vztažmo soudní tabule k úhrnnému trestu v trvání jednoho měsíce vězení. Poněvadž spáchání trest. činu posl. Majorem, jeho odsouzení u všech tří instancí soudních spadá do doby, kdy posl. Major poslancem ještě zvolen nebyl a tudíž trestní činy jeho, pro které byl odsouzen, nejsou v souvislosti s jeho činností jako poslance, navrhuje imunitní výbor, aby posl. Major pro výše uvedené činy k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem imunitního výboru, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání p. posl. Majora.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna se usnesla nesvoliti k trest. stíhání p. posl. Majora.

Tím je vyřízen 10. odstavec pořadu schůze.

Přikročíme k 11. odstavci, jímž jest:

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti vrch. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Kršiaka pro zločin výzvy k trestním činům podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky, podle §u 159 voj. tr. z. a §u 153, tr. z., přečin podle §u 14, č. 5 a přečin podle §u 14, č. 3, zákona na ochranu republiky (tisk 909).

Zpravodajem je za omluveného zpravodaje posl. Davida předseda výboru imunitního p. posl. Votruba. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Vrch. stát. zastupitelství v Bratislavě žádá posl. sněmovnu za vyslovení souhlasu k trest. stíhání posl. Kršiaka pro řadu deliktů, uvedených ve zprávě imunitního výboru tisk 909.

Těchto deliktů podle mínění vrch. stát. zastupitelství v Bratislavě dopustil se na shromáždění komunistické strany v Seredu, jež se konalo 8. září 1925.

Imunitní výbor projednal žádost vrch. stát. zastupitelství v Bratislavě a dospěl ku přesvědčení, že nebyla zde mez imunity poslanecké překročena, a proto navrhuje posl. sněmovně, aby posl. Kršiak k trest. stíhání vydán nebyl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Kršiaka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna se usnesla nesvoliti k trest. stíhání posl. Kršiaka.

Tím je vyřízen 11. odstavec pořadu schůze.

Přerušuji další projednávání pořadu schůze.

Rozhodneme ještě hlasováním podle §u 69 jedn. řádu, zda a kdy jest zahájiti rozpravu o interpelacích, označených za naléhavé, které rozdány byly ve 120. schůzi posl. sněmovny dne 17. ledna 1928.

Jsou to tisky:

1290. Naléhavá interpelace posl. Kršiaka, Šafranko, Čulena a soudr. ministrům vnitra a spravedlnosti o zmučení Ignace Petényho košickou policií a o způsobu jednání stát. zástupce Martínka.

1295. Naléhavá interpelace posl. Majora, Šafranko a soudr. ministru spravedlnosti o opětovném zabití člověka policií na Slovensku.

Žádám za přečtení petitů těchto naléhavých interpelací.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1290.

Tážeme se pánů ministrů:

1. Souhlasí páni ministři s vylíčeným postupem policie a stát. zástupce Martínka v Košicích?

2. Jest pan ministr vnitra ochoten naříditi okamžité vyšetření celého případu a exemplární potrestání těch členů košické policie, kteří se surovostí na vyšetřovaném Peténym dopustili?

3. Jakým způsobem hodlá pan ministr vnitra opatřiti zmučenému Peténymu zadostiučinění a náhradu za způsobenou škodu na zdraví?

4. Jest pan ministr spravedlnosti ochoten okamžitě a příkladně potrestati stát. zástupce Martínka v Košicích?

5. Jsou páni ministři ochotni vydati pro své podřízené úředníky a zřízence příslušná nařízení, jak se mají chovati vůči stranám v celé republice, a tudíž i na Podkarpatsku a Slovensku?

Tisk 1295.

Tážeme se pana ministra:

Jakým způsobem hodlá potrestati policajta Csigase?

Jakým způsobem hodlá odškodniti pozůstalé po Matyáši Bardiovském za utrpěnou ztrátu?

Jakým způsobem hodlá zakročiti proti nepříčetnému řádění policie na Slovensku vůbec a jak chce zabrániti ubohé obyvatelstvo slovenských měst před policajtskou zvůlí?

Předseda: Odpovědi na tyto naléhavé interpelace byly již rozdány v tiscích 1375 a 1376.

Obě tyto interpelace týkají se policejních orgánů, dám tedy o obou hlasovati najednou, nebude-li námitek. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo souhlasí, aby těmto za naléhavé označeným interpelacím přiznána byla rozprava podle jedn. řádu a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se v nejbližší schůzi posl. sněmovny, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1303. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Bergmanna, dr Patejdla a druhů vládě republiky Československé pro bezodkladné zavedení placených dvojsvátků s právy klidu nedělního o vánocích, velikonocích a letnicích.

Žádám o přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Podepsaní se táží:

1. Jest vláda ochotna, podle svého slibu ze 3. června 1927 podati ihned předlohu o novelisaci svátkového zákona ve smyslu znovuzavedení druhých svátků o vánocích, velikonocích, a letnicích?

2. Bude tato novelisace uzákoněna ještě včas před letošními vánocemi?

3. Provede vláda uzákonění těchto druhých svátků při svátcích hlavních podle žádosti 90% obyvatelstva tohoto státu, jako svátky placené s předpisy, platnými pro dny klidu nedělního, aby tak všechny pracovní vrstvy národa mohly použíti dnů těch pro načerpání nových sil k další práci?

4. Uzákoní současně předpisy nedělního klidu také pro 1. máj a den 6. července, jak jsme již mnohokráte žádali?

5. Přihlédne vláda také při novelisaci svátkového zákona náležitě k iniciativnímu návrhu zákona poslanců Zeminové, dr Patejdla a Práška, ze dne 10, března 1926, aby tak církevní vlivy ze svátečních dnů oddechu zmizely?

Předseda: Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla již rozdána v tisku 1378.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jednacího řádu a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se dnes, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolenou na dnešní schůzi udělil jsem p. posl. Davidovi pro neodkladné zaměstnání.

Došlo oznámení o změně ve výboru.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Klub poslanců komunistické strany v Československu vyslal do výboru soc.-politického posl. Čermáka za posl. dr Sterna.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy. Žádám za přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1416. Zpráva ústavně-právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk 1412), kterým se stanoví doba nové organisace pro krajské soudy v Písku a v Plzni.

1417. Zpráva výboru pro veř. zdravotnictví o vládním návrhu zákona (tisk 1399) o náhradě ošetřovacích útrat za příslušníky hlavního města Prahy ve všeobecné nemocnici v Praze.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1375. Odpověď ministrů vnitra a spravedlnosti na interpelaci posl. Kršiaka, Šafranko, Čulena a soudr. o postupu košické policie a o způsobu jednání státního zástupce Martínka (tisk 1290).

1376. Odpověď ministra vnitra na interpelaci posl. Majora, Šafranko a soudr. o postupu městské policejní stráže v Michalovcích (tisk 1295).

1378. Odpověď vlády na interpelaci posl. Zeminové a druhů na bezodkladné zavedení placených dvojsvátků s právy klidu nedělního o Vánocích, Velikonocích a Letnicích (tisk 1303).

Předseda: Mezi schůzí byl tiskem rozdán a současně přikázán výboru iniciativnímu návrh.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1414. Návrh posl. Tučného, Netolického a druhů na změnu zákona ze dne 14. dubna 1920, č. 303 Sb. z. a n., o zubním lékařství a zubní technice.

Předseda: Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 24. ledna 1928 ve 3 hodiny odpoledne s

pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu (tisk 1277) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 448 a 485), jímž se doplňují a mění zákony o četnictvu a o sborech stráže bezpečnosti (tisk 1382).

2. Druhé čtení osnovy zákona, ktorým sa mení a doplňuje všeobecný banský zákon (obecný horní zákon) zo dňa 23. mája 1854, č. 146 r. z., pre Slovensko a Podkarpatskú Rus (tisk 1390).

3. Druhé čtení osnovy zákona o osvojení (tisk 1389).

4. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového k usnesení senátu (tisk 1223) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 445 a 476) o zřízení nucených pracovních kolonií a o změně některých ustanovení trest. práva (tisk 1350).

5. Návrh, aby posl. sněmovně prodloužena byla lhůta stanovená §em 43 úst. listiny k projednání usnesení senátu o vládním návrhu:

a) zákona o trest. stíhání presidenta republiky a členů vlády podle §§ 34, 67 a 79 úst. listiny (tisk 3),

b) zákona, kterým se mění §§ 82 a 54 živn. řádu a § 70 živn. zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi (tisk 5),

c) zákona o zřízení nucených pracovních kolonií a o změně některých ustanovení trest. práva (tisk 1350).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas s trest. stíháním posl. Sedorjaka pro přečiny podle §u 18, č. 2 a 3 a §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (tisk 919).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Žižkově za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro přestupek §u 3 a §u 19 zákona shromažďovacího (tisk 676).

8. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu v Giraltovciach za súhlas k trest. stíhaniu posl. Šoltysa pre prečin pomluvy podľa §u 1 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 722).

9. Zpráva výboru imunitného o žiadosti sedrie v Bratislave za súhlas k trest. stíhaniu posl. Tománka pre prečin pomluvy podľa §u 2, § 4, odst. II, §u 3, odst. II, č. 1 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 822).

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. státního zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Majora pro trojnásobný zločin podle §u 159 voj. tr. z., §u 1, odst. 1 a 2, §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky a přečin podle §u 153 tr. z., §u 15, č. 2 zákona na ochranu republiky (tisk 907).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti vrch. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Kršiaka pro přečin podle §u 14, č. 1 a zločin výzvy k trest. činům podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky a §u 159 voj. tr. z. (tisk 910).

12. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave za súhlas k trest. stíhaniu posl. Majora pre prečin podľa §u 14, č. 1 a 5, priestupok podľa §u 18, č. 1, zločin podľa §u 1, odst. 1 a §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky, prečin podľa §u 2, § 4, č. 2 a § 8, č. 2 zák. čl. XLI z r. 1914, priestupok podľa nariadenia býv. min. vnútra zo dňa 13. februára 1898, č. 766 prez. (tisk 962).

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Litoměřicích, resp. stát. zastupitelství v Litoměřicích za souhlas s trest. stíháním posl. dr Hanreicha pro zločin podvodu podle §§ 197 a 199 a) tr. zák. (tisk 1351).

Jsou snad proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Schůze skončena v 5 hod. 35 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP