Pátek 23. března 1928

Předseda: Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila ihned.

Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla již rozdána v tisku 1522.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

1479. Naléhavá interpelace posl. Štětky, dr Sterna, Šafranko a soudr. vládě o daňovém chaosu, daňových srážkách z mezd a platů a o vrácení daňových přeplatků.

Žádám za přečtení petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tážeme se vlády:

1. Je vláda ochotna zastaviti okamžitě nezákonné strhování důchodové daně u domáckých dělníků a strženou daň ihned vrátiti?

2. Je vláda ochotna učiniti bezodkladně opatření, aby všem dělníkům a zaměstnancům vůbec přeplacenou důchodovou daň okamžitě vrátili přímo zaměstnavatelé a bez jakýchkoliv překážek?

3. Je vláda ochotna vyšetřiti všechny nezákonnosti a nesprávnosti, jichž se finanční úřady a zaměstnavatelé při srážení daně důchodové dopustili a vinníky pohnati k odpovědnosti a co nejpřísněji potrestati?

4. Je vláda ochotna neprodleně předložiti poslanecké sněmovně návrh zákona na zrušení daňových srážek z mezd a platů?

Předseda: Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila v nejbližší schůzi posl. sněmovny.

Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla již rozdána v tisku 1533.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se v nejbližší schůzi posl. sněmovny, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Pp. posl. Haken, dr. Stern, Štětka a soudr. podali podle 2. odst. §u 46 jedn. řádu návrh, aby se pan min. předseda nebo jeho zástupce dostavil do schůze posl. sněmovny, v níž bude tento návrh odhlasován, a podal zprávu o stanovisku československé vlády k projednávání odzbrojovacího návrhu sovětské vlády v přípravném odzbrojovacím výboru v Ženevě.

Návrh opatřen jest předepsaným počtem podpisů, vyhovuje jednacímu řádu a dám o něm rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Hakena, dr Sterna, Štětky a soudr., aby se pan min. předseda nebo jeho zástupce dostavil do schůze posl. sněmovny a podal žádanou zprávu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené na dnešní schůzi udělil jsem pp. posl. dr Rehákovi, Vobecké, Kollárikové, Landové-Štychové vesměs pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvili se: na dnešní schůzi pp. posl. Čulen a dr Meissner; na 7 dní p. posl. Bradáč.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru soc.-politického posl. Zemana za posl. dr Slávika.

Klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické vyslal do výboru branného posl. Hampla za posl. Geršla.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1492. Odpověď vlády na interp. posl. Tomáška a soudr. o odvrácení hrozící stávky hornické v hnědouhelném revíru severozápadních Čech (tisk 1469).

1496. Odpověď ministra vnitra na interp. posl. Steinera, Majora a soudr. o rozpuštění obecního zastupitelstva v Madaru (tisk 1472).

1522. Odpověď ministra financí na interp. posl. Srby, Tomáška a soudr. o poškozování samosprávného okresu Ústí n. Orlicí a samosprávy vůbec nedbalým předpisováním, liknavým vybíráním nebo přímým zadržováním vybraných přirážek (tisk 1478).

1531. Odpověď vlády na interp. posl. Bergmanna a druhů o úpravě poměrů některých kategorií státně-zaměstnaneckých v důsledku platového zákona č. 103 z r. 1926 (tisk 1470).

1532. Odpověď vlády na interp. posl. Tomáška a soudr. o stanovisku vlády vůči zná mému vlastizrádnému článku posl. dr Tuky (tisk 1476).

1533. Odpověď vlády na interp. posl. Štětky a soudr. o daňovém chaosu, daňových srážkách z mezd a platů a o vrácení daňových přeplatků (tisk 1479).

Předseda (zvoní): Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze svolána, byla písemně s pořadem, který podle §u 40 a §u 9, lit. d) jedn. řádu určí předsednictvo.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Před ukončením schůze sděluji, že i letos v sobotu před velikonočními svátky uspořádá v této zasedací síni Československý Červený Kříž slavnostní projev, jímž bude prohlášen velikonoční Boží mír. Při slavnosti velikonočního míru vyzývá Československý Červený Kříž všechny, aby upustili od sporů a upjali svou mysl ke konání dobra obzvláště na poli činnosti sociální a zdravotní. Jsem přesvědčen, že všichni členové tohoto zákonodárného sboru budou úsilí Červeného Kříže - jemuž přeji všeho zdaru - ze všech svých sil nápomocni.

Končím schůzi a všem paním a pánům poslancům přeji příjemné svátky velikonoční. (Výborně! Potlesk.)

(Konec schůze ve 3 hod. 7 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP