Středa 11. července 1928

Začátek schůze ve 3 hod. 30 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: inž. Dostálek, dr. Buday, Horák, Slavíček, Stivín, Zierhut.

Zapisovatelé: Bečko, Vávra.

199 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: náměstek min. předsedy dr. Šrámek; ministři dr Gažík, Najman, dr. Nosek, inž. Novák, dr. Srdínko, Udržal.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupce dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 152. schůzi posl. sněmovny.

Dovolené dal jsem: dodatečně na včerejší schůzi p. posl. Bečkovi; dodatečně na včerejší, jakož i dnešní schůzi p. posl. Geršlovi; na dnešní schůzi pp. posl. Srbovi, Brožíkovi a Brodeckému - vesměs pro neodkladné záležitosti.

Poslanec dr Rosche oznámil přípisem ze dne 10. července t. r., že vzdal se mandátu poslaneckého.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Kontrolní komise N. S. pro dávku z majetku a dávku z přírůstku na majetku zvolila ve schůzi dne 11. července 1928 předsedou posl. Staňka; místopředsedy sen. dr Karase a posl. Windirsche; zapisovateli sen. Pastyříka, posl. dr Polyáka a posl. dr Slávika.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické dne 10. července posl. Karpíškovou za posl. dr Wintra, dne 11. července posl. dr. Wintra za posl. Johanise; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. Votrubu za posl. Ježka.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Dotazy posl. Adámka:

ministrům vnitra a zemědělství o živelní pohromě v obci Něm. Rybné, okres Žamberk (č. D 1187-II),

ministru průmyslu, obchodu a živností o prováděcím nařízení k zákonu o podomním obchodu (č. D 1188-II),

ministrům zemědělství, vnitra a financí o živelní pohromě na okresu pardubickém (č. D 1189-II),

ministru železnic o postavení lávky jako přechodu přes trať na stanici Březová-Brněnec na trati Brno-Česká Třebová (č. D 1190-II).

Předseda: Došly odpovědi na dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Odpovědi:

min. věcí zahraničních na dotazy:

posl. Vološina, že pozemkové knihy býv. soud. okresu šátoralja-újhelského mělo by Maďarsko odevzdati Československu (č. D 1003-II),

posl. Kurťaka:

že tiačevští rolníci nemohli vyvézti několik tisíc vozů sena ze svých pozemků v Rumunsku (č. D 1006-II),

že Rumuni regulují řeku Tisu u Sighetul Marmatiei-Garda proti obci Solotvině (č. D 1011-II),

posl. inž. Junga o neudržitelných poměrech při pohřbívání v Českém Těšíně (č. D 1025-II);

min. spravedlnosti na dotazy:

posl. Adámka:

o postupu okr. soudu ve věci zemské dávky rolníka Bořila v Oldřeticích (č. D 1063-II),

o vysokém palmáre notáře JUDra Bedřicha Rudolfa v Kladně (č. D 1079-II),

posl. Bolena a soudr. o dvojím úřadování u soudů (č. D 1101-II);

min. vnitra na dotazy:

posl. dr Koberga o zákazu divadelního představení v Ludgeřovicích (č. D 1084-II),

posl. Nitsche, že bratislavská expositura ministerstva, poskytujíc podpory z hasičského fondu, postupuje neoprávněně (č. D 1093-II);

vlády na dotazy:

posl. Vološina a druhů o nařízení ministerstva školství a nár. osvěty ze dne 6. října 1927, č. 117113, o místním platu stát. učitelů na církevních školách (č. D 1018-II),

posl. Eckerta a druhů o neodůvodněném protežování a nekalé soutěži stát. tiskáren a vládního tisku proti živnostníkům platícím daně (č. D 1042-II);

min. financí na dotaz posl. Horpynky o kvalifikační praxi slezského zem. fin. ředitelství (č. D 926-II);

min. veř. prací na dotaz posl. Fedora o opravenie cesty medzi Mniškom a Svedliarom (č. D 932-II);

min. obchodu na dotaz posl. Kurťaka, že kominíci sevljušského okresu neprávně požadují poplatky (č. D 1057-II);

min. pošt a telegrafů na dotaz posl. dr. Koberga o žádosti Pavliny Butschkové z Krnova o dar z milosti (č. D 1081-II).

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1694. Zpráva výboru pro dopravu. a veř. práce a výboru rozpočtového o usnesení senátu (tisk. sněm. 1649) k vládnímu návrhu zákona (tisk. sen. 646 a 663) o nabytí místní dráhy Votice-Sedlčany státem.

1695. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk 1603) o zcizení některých státních nemovitostí a opatření úhrady pro koupi některých nemovitostí Československému státu pro některé stavby.

1697. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hl. št. zastupiteľstva v Bratislave, ktorou žiada vydať trest. stíhaniu posl. Gregorovitsa. (Prečin dla §u 14, č. 3 zákona na ochranu republiky.)

1698. Zpráva výboru pro dopravu a veř. práce, výboru pro záležitosti průmyslu, živností a obchodu a výboru rozpočtového o usnesení senátu k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 563 a 595), kterým se mění a doplňují některá ustanovení zákona ze dne 7. března 1924, č. 64 Sb. z. a n., jímž se upravuje poměr československé státní správy k Československé plavební akciové společnosti Oderské.

Předseda: Přikazuji:

Výborům zahraničnímu a živnostenskému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1687. Vládní návrh, jímž se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení prozatímní dohoda, sjednaná mezi republikou Československou a Persií v Teheranu dne 17. června 1928 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 28. června 1928, č. 89 Sb. z. a n.

Předseda: Výboru rozpočtovému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1686. Vládní návrh zákona, kterým se 5557 povoluje vrácení daně z obratu nebo přepychové a daně přepravní vývozním podnikům průmyslovým.

Předseda: Výboru ústavně-právnímu:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1684. Vládní návrh zákona, kterým se opětně mění zákon o zrušení šlechtictví, řádů a titulů.

1685. Vládní návrh zákona, kterým se doplňují a mění některá ustanovení zákonů o soudním řízení ve věcech občanských a v řízení exekučním.

Předseda: Výboru imunitnímu přikázal jsem tuto žádost:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Žádost okr. soudu ve Frýdlantě ze dne 4. července 1928, č. Nt 32/28-1, za souhlas s trest. stíháním posl. Haiblicka pro pře

stupek podle §§ 2 a 19 zákona shromažďovacího (č. J 592-II).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru pro veř. zdravotnictví a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností k usnesení senátu (tisk sněm. 1647) o vládním návrhu (tisk sen. 635 a 654) zákona, jímž se mění a částečně doplňuje zákon ze dne 29. května 1923, č. 128 Sb. z. a n., o provádění Mezinárodní opiové konvence ze dne 23. ledna 1912, vyhlášené pod č. 159 Sb. z. a n. z r. 1922, a jímž se provádí Mezinárodní opiová úmluva ze dne 19. února 1925, vyhlášená pod č. 147 Sb. z. a n. z r. 1927 (tisk 1672).

Zpravodajem výboru pro veř. zdravotnictví je p. posl. Kyncl, zpravodajem výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností p. posl. Náprstek.

Dávám slovo prvému zpravodaji, za výbor pro veřejné zdravotnictví p. posl. Kynclovi.

Zpravodaj posl. Kyncl: Slavná sněmovno!

Mám podati zprávu výboru pro veř. zdravotnictví k usnesení senátu (tisk sněm. 1647) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 635 a 654), jímž se mění a částečně doplňuje zákon ze dne 29. května 1923, č. 128 Sb. z. a n,. o provádění Mezinárodní opiové konvence ze dne 23. ledna 1912, vyhlášené pod č. 159 Sb. z. a n. z r. 1922, a jímž se provádí Mezinárodní opiová úmluva ze dne 19. února 1925, vyhlášená pod č. 147 Sb. z. a n. z r. 1927.

Mezinárodní opiová konvence z 23. ledna 1912 vyplynula z nezbytnosti mezinárodní dohody o postupném potlačování požívání opia, morfia, kokainu, jakož i drog připravených neb odvozených z těchto látek, které dávají neb mohou dáti příležitost k podobnému zneužívání. V důsledku smlouvy versailleské přistoupilo i Československo k Mezinárodní opiové konvenci a příslušný zákon o provádění této konvence byl vyhlášen 29. května 1923 Sb. z. a n. č. 128.

Zákon tento určuje, které osoby smějí vyráběti, dovážeti a prodávati opiáty a určuje zároveň povinnost těchto osob vésti ve svých knihách přesné záznamy o pohybu tohoto zboží.

Povinnost tato nevztahovala se však na předpisy lékařské a na prodeje lékárníků řádně oprávněných. Každý, kdo obchodoval opiáty ve velkém a byl oprávněn dovézti neb vyvésti některý opiát, byl povinen zažádati vedle povolení dovozního ještě o tak zv. "Dovozní osvědčení", které vydává ministerstvo zdravotnictví, jež každoročně pak podává výkaz o vyvezeném a dovezeném množství opiátů Mezinárodní opiové konvenci v Ženevě.

K tomuto zákonu bylo vydáno prováděcí nařízení 18. června 1925 Sb. z. a n. č. 147, v němž byla určena povinnost úředním lékařům, aby prohlédli závody osob a podniků zabývajících se prodejem, výrobou a dovozem opiátů a aby se přesvědčili o tom, zda jsou vedeny záznamy o dovozu a prodeji tohoto zboží.

V roce 1927 byla sjednána nová Mezinárodní opiová úmluva, která vyhlášena byla ve Sb. z. a n. č. 147 ze dne 3. října 1927. Úmluva tato rozšiřuje řadu opiátů na listy kokkové, surový kokain, ekgonín a indické konopí, případně pryskyřice z něho vyrobené a jejich přípravky.

Rozšíření platnosti opiové konvence i na tyto látky bylo vyhlášeno ministerstvem zdravotnictví v dohodě s ministerstvem obchodu, průmyslu a živností ve Sb. z. a n. ze dne 1. prosince 1927, čís. 21 z r. 1928. Dále tato úmluva obsahuje nový závazek pro Československo v tom, že lékařům, kteří mají domácí lékárny a lékárníkům se ukládá buďto vésti přesné záznamy o nákupu a prodeji opiátů anebo uschovávati v každém případě předpis lékařský vztahující se na opiáty. Z této nové úmluvy vyplývá tudíž, že zákonem nutno jest naříditi lékařům, zvěrolékařům, majícím domácí lékárny a lékárníkům, aby vedli přesné záznamy anebo uschovávali lékařské předpisy, v nichž jsou předepsány omamné látky. Naříditi uschovávání lékařských předpisů lékařům nebo lékárníkům jest nepraktické, neboť není možno jednak naříditi lékaři, aby předepsav nějaký lék, v němž jest obsažen omamný prostředek, sháněl zpět svoje recepty od nemocných, jednak ukládati uschovávání receptů lékárníkům nebylo by možno vzhledem k nemocenským pojišťovnám, jimž musí lékárník účty k retaxaci a k honorování předkládati. Tím znemožněna byla by jakákoliv kontrola vzhledem k tomu, že by recepty nebyly po ruce.

Nezbývá tudíž nic jiného, než uložiti lékárníkům, jakož i lékařům a zvěrolékařům, majícím domácí lékárny, vésti záznam o nákupu a prodeji látek, na něž vztahuje se zmíněná konvence.

Třetí článek Mezinárodní opiové konvence připojuje k surovému opiu, jehož dovoz a vývoz jest omezen na určitá místa, ještě i listy kokkové. Jest tudíž nutno zákonem doplniti v tom směru § 6 zákona ze dne 29. května 1923, čís. 128 Sb. z. a n. Konečně připojuje k §u 7 tohoto zákona nový odstavec, jímž jest dána možnost zabaviti a prodati látky, které jsou předmětem opiové konvence v případě, že jsou předmětem trestného činu.

Výbor pro veřejné zdravotnictví pojednal ve své schůzi dne 3. července 1928 o usnesení senátu tisk č. 1647 a usnesl se doporučiti poslanecké sněmovně ke schválení osnovu zákona ve znění přijatém senátem. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo druhému zpravodaji, za výbor pro záležitosti průmyslu, obchodu a živnosti p. posl. Náprstkovi.

Zpravodaj posl. Náprstek: Slavná sněmovno!

Zneužívání opia jako omamného prostředku přinášelo s sebou tak zhoubné následky, že vynutilo svolání řady komisí a vedlo r. 1912 k uzavření Mezinárodní konvence ze dne 23. ledna 1912 vyhlášené pod č. 159 Sb. z. a n. z r. 1922. Konvenci tuto podepsalo původně 13 států a během roku přistoupily další 23 státy.

Rakousko-Uhersko ke konvenci z r. 1912 nepřistoupilo a tudíž stala se tato konvence pro republiku Československou závaznou teprve přijetím mírových smluv, které podle svého ustanovení nahrazují zvláštní ratifikaci Československou republikou.

Úkolu uzavřené konvence, omeziti výrobu omamných prostředků, zameziti podloudný obchod narkotiky a omeziti užívání těchto látek pouze jako nezbytných léčivých prostředků, nebylo plně dosaženo a proto uzavřena byla 19. února 1925 nová opiová konvence ratifikovaná republikou Československou 5. března 1927 a uveřejněná téhož roku pod číslem 147 ve Sb. z. a n.

K provedení ustanovení čl. 1 této konvence, kterým se podrobují dozoru veřejných správ i jiná narkotika mimo opium, morfium a kokain, zmocněno bylo ministerstvo zdravotnictví ve shodě s ministerstvem průmyslu, obchodu a živností zákonem ze dne 29. května 1923, č. 128 Sb. z. a n. Vyhláška ve smyslu tohoto zákona byla také ministerstvem zdravotnictví v dohodě s ministerstvem obchodu vydána pod č. 21 Sb. z. a n. z r. 1928.

Otázku výroby a prodeje nově vsunutých látek nutno podle čl. 6 Mezinárodní opiové úmluvy upraviti pomocí zákona. Z těchto důvodů předložila vláda senátu vládní návrh tisk č. 635, jímž se mění a částečně doplňuje zákon ze dne 29. května 1923, č. 128 Sb. z. a n., o provádění Mezinárodní opiové konvence ze dne 23. ledna 1912, vyhlášené pod č. 159 Sb. z. a n. z r. 1922, a jímž se provádí Mezinárodní opiová úmluva ze dne 19. února 1925, vyhlášená pod č. 147 Sb. z. a n. ze dne 5. března 1927.

Senát přijal tento vládní návrh ve 132. schůzi 15. června 1928 a v poslanecké sněmovně předloženo toto usnesení senátu v tisku 1647.

Čl. I mění ustanovení 3. odstavce §u 3 zákona ze dne 29. května 1923, č. 128 Sb. z. a n., tím, že nařizuje lékárníkům a také lékařům a zvěrolékařům, majícím domácí (příruční) lékárny, vésti záznamy ve svých knihách o koupeném a na lékařský předpis prodaném množství omamných látek, výslovně tam uvedených.

Ustanovení tato lze prakticky lépe provésti než nařízením, které by přikazovalo lékárníkům, lékařům a zvěrolékařům uschovávání lékařských předpisů. Také nebylo možno zatížiti nemocenské pojišťovny novým administrativním zatížením, které by vyžadovalo vracení příslušných lékařských předpisů.

V §u 6, odst. 1 zák. č. 128/1923 Sb. z. a n. rozšiřuje se zmocnění a omezení počtu měst a míst, jimž dovoz a vývoz surového opia jest dovolen, i na listy kokkové.

Konečně vyhovuje se článku 28 úmluvy ze dne 19. února 1925 tím, že se k §u 7 připojuje nový odst. 4., připouštějící konfiskaci látek, jež se staly předmětem trestního činu.

Výbor pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností projednal ve své schůzi zmíněné usnesení senátu a ježto toto usnesení plně vyhovuje závazkům převzatým ratifikací druhé opiové konvence, navrhuje slavné posl. sněmovně přijetí tohoto zákona ve znění usnesení senátu ze dne 15. června 1928. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci, zahájíme proto rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 20 minutami. (Námitky nebyly.)

Námitek není. Navržená lhůta jest přijata.

Ke slovu je přihlášen p. posl. dr Stern. Dávám mu slovo.

Posl. dr Stern (německy): Přihlásil jsem se ke slovu, abych i zde s této tribuny učinil několik zjištění o událostech dne 6. července. Celý měšťácký a sociálně-demokratický tisk jásá nad tím, že se akce Rudého dne nepodařila. Domníváme se, že se buržoasie a sociální demokracie při tomto jásotu necítí právě dobře a že samy velice dobře pociťují, že se věci nemají zcela tak, jak by to rádi viděli buržoasie a sociálně demokratičtí vůdci. Nemáme úmyslu něco zastírati. Jsme stranou, která je zvyklá otevřeně hleděti do očí skutečnostem, i kdyby byly sebe horší, než jsou ve skutečnosti, a říci, co čím jest. Upřímně doznáváme, že se veliká bojovná akce, kterou jsme pod jménem Rudého dne připravovali proti kapitalistické ofensivě a proti imperialistickému válečnému nebezpečí, nepodařila tak, jak by bylo nutno v zájmu všech pracujících vrstev lidu ve městě a na venkově, v zájmu všech politicky, hospodářsky, národně a kulturně potlačovaných a vykořisťovaných. Upřímně doznáváme, že spoluzavinily i vlastní chyby a nedostatky, že akce neměla toho úspěchu, jenž by byl býval nutný. To však naprosto neznamená, že se věci mají tak, jak to líčí dělnictvu nepřátelská jednotná fronta zpátečnictví a reformističtí vůdcové. Dnes se všichni tito nepřátelé dělníků pokoušejí vylíčiti tuto věc tak, jakoby se nebyli bývali obávali komunistické strany a bojovné akce, jakoby byli předem věděli, že se akce nepovede, ale až do posledního dne před 6. červencem a i dne 6. července jednali úplně jinak. Ještě nikdy v desítiletých dějinách této kapitalistické republiky neměla vláda zapotřebí uváděti v činnost takovou výzvu ozbrojené moci a celého státního násilného aparátu, jako proti našemu zamýšlenému projevu Rudého dne. Celá Praha a nikoliv jen Praha, nýbrž celá republika byla v jistém stavu obležení. Více než 10.000 četníků a policistů jízdních i pěších s puškami a bodly, ba dokonce i s kulomety, silně zatížených válečným střelivem, bylo soustředěno v Praze. A stejné přípravy byly učiněny ve všech větších městech v celé republice a všude, kde se obávali dělnických projevů. Staroměstské náměstí bylo obsazeno takovou výzvou těžce ozbrojeného četnictva, jako kdyby šlo o odražení útoku válečné armády. Kromě toho mělo v celé republice vojsko pohotovost. Vláda se svým celým mocenským aparátem byla zřejmě zachvácena panickým strachem před akcemi, stran nichž se nyní hledí buditi dojem, jakoby nebyly bývaly vážně míněny. Dokonce již v den legionářského sjezdu byly učiněny takové přípravy, jakoby měla býti vybojována velká bitva. Průvod legionářů se pohyboval špalírem pušek, revolverů a bodáků. V desátém roce slavného trvání vykořisťovatelské republiky musí se buržoasie a její vláda třásti a mobilisovati svůj celý mocenský aparát při každé příležitosti, kde se sejde větší množství pracujících lidí, byť by to bylo jen na slavnost nebo ke sportovním závodům. Ani pod ochranou bodáků a dokonce kulometů necítila se buržoasie ještě jistou. Byl vysílán jeden tajný oběžník za druhým, aby byly mobilisovány všechny úřady, ba dokonce dopravní úředníci, aby ohlášené tažení dělníků do Prahy bylo zadrženo. Prostředky nejbrutálnějšího a úplně protizákonného teroru bylo zakazováno soukromým vlastníkům nákladních automobilů a řidičům dopravovati pracující lidi, kteří se chtěli dostati do Prahy. Pokoušeli se dokonce na drahách kontrolovati a zamezovati dopravu jednotlivých osob a samozřejmě byla jízda větších skupin považována již za vážné ohrožení státu a podle toho se s ní nakládalo. Byly vydány pokyny, aby každý jezdec na kole byl zadržen a kontrolován. V Praze se pokoušeli na všech nádražích zjišťovati, kdo přijel na Rudý den, aby ho mohli ihned zatknouti. Kdo měl nějakou květinu nebo nějaký odznak, o němž se úřady domnívaly, že to jest pořadatelský odznak, byl ihned zatčen. Byla uvedena v pohyb celá armáda špehounů, aby kontrolovala ve všech částech Prahy, neděje-li se nic, co by mohlo otřásti trváním republiky. Ovšem nescházely mezi prostředky k přípravám vlády proti Rudému dnu ani jedovaté prostředky podvodu a pomluvy. Všemi prostředky se pokoušeli zkresliti plány komunistů, vyvolati dojem, jako by komunisté dne 6. července připravovali nějaký puč, ozbrojené povstání, boj o moc, nebo aspoň útoky na důležité vládní budovy, především na to nejdůležitější, co jest v kapitalistickém státě, na banky. Vláda svou pomlouvačnou kampaní dala se konečně sama uvésti do takového stavu panického strachu, že musila užíti velké části četníků a policistů k ochraně takových úřadů a bank, na jejichž ohrožení vůbec nikdo nepomýšlel. Byla to jedním slovem nádherná slavnost desítiletého jubilea republiky. Před celou veřejností musil býti odhalen a demonstrován pravý ráz této zdánlivě demokratické lidové republiky, musilo býti ukázáno, že tato republika není ničím jiným než brutálním aparátem násilí k potlačování pracujících, hotovým k nejpodlejším provokacím a k nejkrvavějším masakrům neozbrojených příslušníků pracující třídy, kteří klidně chtěli demonstrovati pro své životní zájmy. Již to, že vláda byla nucena k takové otevřené výzvě svého celého mocenského aparátu a k takovému odhalení pravého rázu tohoto státu a ještě mimo to v jubilejním roce, jest úspěchem naší připravované akce, jehož žádný křik nemůže sprovoditi se světa. Vláda se neostýchala užíti ani zřejmých lží. Takovou podlou lež dalo policejní ředitelství dokonce veřejně vyvěsiti ve všech pražských ulicích. Část cvičení federace byla skutečně povolena, ale policie tvrdila na plakátech, že zpráva o tomto povolení jest mystifikací. To byla zcela brutální lež, neboť toto povolení bylo skutečně uděleno a teprve příštího dne odvoláno.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP