Sobota 14. července 1928

Začátek schůze v 1 hod. 14 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Zierhut, dr Buday, inž. Dostálek, Horák, Slavíček, Stivín.

Zapisovatelé: Bečko, Vávra.

173 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: náměstek min. předsedy dr Šrámek; ministři dr Gažík, dr Hodža, dr Mayr-Harting, Najman, dr Nosek, dr Srdínko.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 156. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolené dal jsem na dnešní schůze: posl. Chalupovi, Srbovi, Geršlovi a dr Szüllőmu pro neodkladný odjezd; posl. Šafránkovi, Bolenovi a Zápotockému z rodinných důvodů; posl. Čermákovi, Hakenovi, Harusovi, Hruškovi, Školovi, Schmerdovi, Wünschovi, Cibulkovi, dr Sternovi, Vobecké a Kollárikové pro neodkladné záležitosti.

Přikazuji:

Výborům zemědělskému a rozpočtovému:

1703. Vládní návrh zákona, jímž se zřizuje Československá krupobitní a dobytčí pojišťovna.

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému:

1706. Vládní návrh zákona o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách.

Přistoupíme k projednávání prvního odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Uh. Hradišti v trest. věci posl. Haruse (tisk 1537).

Zpravodajem jest p. posl. inž. Hrdina. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Hrdina: Slavná sněmovno! Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Uh. Hradišti za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky.

Krajský soud v Uh. Hradišti žádá za vydání k trestnímu stíhání posl. Haruse, poněvadž týž stal se svou řečí pronesenou dne 7. června 1927 na veřejné schůzi v Hodoníně podezřelým ze zločinu podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky, ježto vyzýval a podněcoval posluchačstvo k vojenskému zločinu vzpoury a z přestupku podle §u 491 tr. z. a čl. V zákona č. 8 z r. 1863 ř. z. tím, že uváděl armádu v posměch.

Imunitní výbor navrhuje, aby jmenovaný poslanec, vzhledem k rázu své řeči a druhu deliktů, k trest. stíhání vydán byl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, přistoupíme ke hlasování.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Jelikož mi byl podán návrh p. posl. Buriana, aby tato imunitní věc byla vrácena výboru imunitnímu, budeme hlasovati o tomto návrhu.

Kdo s tímto návrhem p. posl. Buriana souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, návrh jest zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s návrhem pana zpravodaje, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Haruse, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Posl. sněmovna se usnesla svoliti k trest. stíhání posl. Haruse.

Tím vyřízen jest tento odstavec pořadu.

Přistoupíme ke 2. odstavci, jímž je:

2. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Písku v trest. věci posl. Školy (tisk 1539).

Zpravodajem je za výbor imunitní p. posl. Tůma. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tůma: Slavná sněmovno! Na základě úřední relace okresní politické správy ve Strakonicích o schůzi konané dne 17. července 1927 krajským výkonným výborem X. kraje komunistické strany čsl. ve Strakonicích, žádá se k návrhu státního zastupitelství v Písku o souhlas posl. sněmovny k stíhání posl. Školy, a to pro zločin proti §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky a pro přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky, kterého se měl dopustiti výroky pronesenými na uvedené schůzi.

Výroky, které na oné schůzi byly proneseny, jsou sice nevhodnou a nemístnou kritikou a podobný způsob vyjadřování se na schůzích je vysoce nevhodný, vzhledem však k tomu, že podobné výroky pronášeny bývají se strany komunistických poslanců před celou státní veřejností i jinde, navrhuje imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby posl. Škola pro shora uvedené trestné činy k trest. stíhání vydán nebyl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá. Budeme hlasovati.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Školy.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Školy.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k dalšímu odstavci, jímž jest:

3. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Příbrami v trestní věci posl. Štětky (tisk 1540).

Zpravodajem za výbor imunitní je p. posl. Tůma. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tůma: Slavná sněmovno! Okresní soud v Příbrami žádá za vydání posl. Štětky pro přestupek §u 491 tr. z. a článku V zákona ze 17. prosince 1862, č. 8 ř. z. z r. 1863, kterého se měl dopustiti na táboru lidu konaném v Příbrami dne 14. srpna 1927 výrokem ve své řeči udánlivě spáchaným na důstojnickém a poddůstojnickém sboru čsl. armády.

Imunitní výbor jednaje o tomto, nabyl přesvědčení, že výrok pronesený jest nejen nevěcný a nemístný, ale také nedůstojný poslance a že jím překročena byla mez poslanecké imunity.

Navrhuje tudíž imunitní výbor posl. sněmovně, aby posl. Štětka k trest. stíhání pro uvedený trestný čin vydán byl.

Předseda (zvoní): K této věci je přihlášen řečník. Zahájíme proto rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická byla stanovena na 15 minut. (Námitky nebyly.)

Námitek není, navržená lhůta jest přijata.

K slovu je přihlášen p. posl. Štětka. Dávám mu slovo.

Posl. Štětka: Slavná sněmovno! Přihlásil jsem se při projednávání své imunitní záležitosti, abych upozornil na jednu zvláštní okolnost: Návrhy na vydání komunistických poslanců, protože hlásali zásady své strany a podle nich se řídili, jsou vyřizovány v plenu sněmovny se vším urychlením, aby soud nezmeškal. Záležitost agrárního posl. Macka, který je obviněn z řady sprostých podvodů jeho spoluvinníci sedí již ve vyšetřovací vazbě, z níž nemohou býti propuštěni, dokud nebude záležitost Mackova sněmovnou vyřízena která se však dosud do plena sněmovny nedostala, to není naprosto náhodná věc. S podobným případem se setkáváme právě nyní v projevech vládních stran.

Ve středu přinesl agrární tisk tuto zprávu: "Předsednictvo výkonného výboru republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu se zástupci obou parlamentních klubů se v úterý usneslo uložiti předsedovi výkonného výboru koalovaných stran parlamentní většiny posl. Bradáčovi, aby požádal strany majoritní o společné zakročení u vlády, aby tato ve službách republiky netrpěla živlů, kteří jsou organisováni v protistátních stranách."

Podobný názor byl hlásán již dříve se strany nár. demokratů, v časopisech fašistických a měšťáckých listech vůbec. Usnesením agrární strany se stává z tohoto názoru již praktická politika, která nemůže ujíti pozornosti celé veřejnosti. Není, tuším, pochybnosti o tom, co se myslí slovy "protistátní živly". "Venkov" nadepsal úvodník o této věci "Proti komunistickým záškodníkům" a vždy výmluvnější "Večer" uvedl tuto zprávu pod trojsloupcovým titulem "S komunisty ve veřejných, zvláště státních službách musí býti zúčtováno".

Je to úplně táž věc, jako s imunitními záležitostmi poslanců v této sněmovně. Nečetli jsme v nár. demokratickém a agrárním tisku, že je třeba podrobně vyšetřiti, jakým způsobem byly přidělovány zbytkové statky, jakým způsobem se obstarávají státní dodávky, kde se působí korupcí a kde se krade, nečetli jsme, že by vykrádání státního majetku bylo protistátní činností, ani jsme neslyšeli požadavek, aby byli vyházeni zloději ze státní služby. Četli jsme pouze, že mají býti vyházeni komunisté. Je tomu právě tak jako s poslanci. Člověk obviněný ze sprostých podvodů, jehož spoluvinníci jsou již ve vyšetřovací vazbě, má dost času, aby se dostal do vyšetřování až na podzim, až se to nějak zašmodrchá a zbude z toho nějaký agrární agitační automobil, jako to známe z případu Dubického. Jestli snad se páni domnívají, že s touto hrou vystačí, tedy se klamou. Slibujeme jim jedno:

Zeptáme se všech občanů tohoto státu, co si přejí: Zda mají býti lidé ve "svobodné" republice Československé pronásledováni pro přesvědčení, aby byli v téže "svobodné" republice chráněni zloději, zeptáme se jich, zda byla, třebas ne formálně, ale fakticky změněna ústavní listina republiky a demokratické zásady, na nichž prý byla budována, takže nyní na místo svobody slova, svobody tisku a svobody přesvědčení je jenom svoboda zlodějen všeho druhu.

Příznačné je, že s tímto návrhem na vyházení komunistů ze státních služeb přišla právě strana agrární, v jejímž čele je na př. předseda této sněmovny, podle něhož se okolí Klobúk u Loun jmenuje Malypetrovice, v jejímž čele je pan Staněk, o němž se nedávno psalo ve spojitosti se zbytkovými statky na Moravě a který se rozumně vyhnul pozemkové reformě, v jejímž čele byl pan Kubíček a pan Prášek, známí ze spiritusové aféry, kteří nebyli vyházeni proto, že páchli špiritusem, ale protože se nemohli dohodnouti o další "dělbě práce", v jejímž čele je řada podobných panů, i pan ministr Hodža, a která je sešvagřena s panem Krečmerou z Hostivaře, že s tímto požadavkem přišla strana agrární, která povýšila korupci a zneužívání státního aparátu zejména na Slovensku a Podkarpatsku na princip demokratické politiky.

Jsme zajisté proti měšťáckému státu, jsme pro stát dělníků a rolníků. Páni z agrární strany jsou pro stát svobodné zlodějny, jak je patrno z jejich prakse. A protože jde právě o praktické činy, učiníme vše, aby všichni lidé mohli úplně volně a svobodně se vysloviti pro to, čemu má býti dáno právo na existenci v této zemi, zda svobodnému projevu mínění revoluční strany dělnické anebo svobodnému okrádání státu.

Konstatujeme, že víme, oč agrárníkům jde. Už r. 1924 celá tehdejší vládní většina předložila a přijala zákon, podle něhož je trestán dokonce vězením státní zaměstnanec, který cokoli prozradí z úřadu. Stalo se to právě v době, kdy právě propukla aféra špiritusová, aféra benzínová, kdy se čekala aféra uhelná, aféra pražcová, kdy člověk nemohl prostě vysloviti snad ani jméno jediné věci před státotvorným politikem, aby se nepolekal. V této době bylo tedy hrozeno kriminálem každému státnímu zaměstnanci, který by veřejnosti něco o těchto svinstvech pověděl. Jaká je situace dnes? Právě se porvali páni z ľudové strany s pány ze strany agrární, jakým způsobem budou "šatiti" nejchudší Slováky. Mezi vládními stranami měšťáckými je skutečně těžký, "ideový" boj. A když se takto bojuje, samozřejmě, že "ideově", pak je potřeba vyházeti všechny státní zaměstnance, kteří by se nechtěli dáti zneužíti každým darebákem pro to, co chce právě na státním úřadu vynutiti.

Pro přesvědčení, pro názor mají býti vyhazováni státní zaměstnanci. Kdo se dopusti toho, že poruší zákony, které měšťácký stát má na svoji obranu a na obranu zájmů měšťácké síly, ten je vyhozen ze státní služby tak jako tak. Na to stačí stará pragmatika, k tomu není potřebí intervence pana Bradáče, ani usnesení nár.-demokratického klubu. Pro vyhazování lidí pro přesvědčení ovšem už takového zákroku třeba je. Je třeba si povšimnouti trošku dalších důvodů tohoto úmyslu, protože vždycky s jedním darebáctvím je spojeno darebáctví více. Nejde pánům agrárníkům jenom o svobodu zlodějny, jim jde ještě o něco jiného. Slibovali státním zaměstnancům velice dlouho, že jich bude méně, ale že budou dobře placeni. Za to jim dali požitkový zákon. Tento požitkový zákon poznávají nyní státní zaměstnanci z prakse a začínají chápati pravou jeho podstatu. Nešlo o úpravu platů těch státních zaměstnanců, kteří ve státní správě opravdu pracují, šlo o to, aby byl odstraněn automatický postup, aby byl nahrazen postupem protekčním, šlo o to, aby byli řádně odměňováni a zcela uspokojeni ti, jichž buržoasie potřebuje k tomu, aby mohla státní aparát dokonale ovládati. Nižší kategorie státních zaměstnanců se bouří. Aby se nemohli brániti, mají býti ze státních služeb vyhozeni všichni, kteří by byli schopni boj státních zaměstnanců za zlepšení jejich existence vážně vésti.

Je také pozoruhodný jeden moment, zachycený právě u příležitosti rozdaného vládního návrhu zákona o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců ve veřejné službě. Nemohli jsme tento návrh, který byl právě teď rozdán, podrobně prostudovati, abychom mohli zaujmouti stanovisko, zjistili jsme však na základě informací novinářů, že oddíl IX, který jedná o jejich pojištění, nebyl zpracován tak, jak vláda slíbila, že zejména částka 5 mil. Kč, která má býti podle tohoto návrhu do pojištění novinářů zařazena, je naprosto nedostatečná. Je to potvrzení, že sliby československé vlády nejsou jen sliby, nýbrž výsměchem těm, kteří čekali slíbenou kost. Protestujeme proti tomuto porušení slibů novinářům daných, a to tím spíše, že jde o sliby, které se opakují již několik let.

Musíme při této příležitosti si povšimnouti ještě dalších zajímavých věcí. Všude, kde jsou lidé vyhazováni pro přesvědčení, má to jisté ovšem dobře známé a v praksi osvědčené následky. Je vyhozen každý, kdo je podezřelý z toho, že je bolševikem. Dá rozum, že budou-li vyhazováni státní zaměstnanci pro příslušnost ke komunistické straně, nebude to znamenati zánik komunistické strany a komunistického hnutí mezi státními zaměstnanci, nýbrž to, že státní zaměstnanci budou v komunistické straně organisováni podzemně, illegálně. A pak bude vyhazování státních zaměstnanců pro komunistické přesvědčení ze státních služeb prováděno tak, že bude vyhozen každý, kdo bude nepohodlný, kdo bude denuncován nějakým ničemou z vládních stran, že je bolševik. Každé mzdové hnutí mezi státními zaměstnanci bude samozřejmě prohlašováno za protistátní rejdy bolševiků a všichni, kdož budou hájit kus chleba, budou pro bolševictví ze státních služeb vyhazováni. Tak tomu bylo také v jiných státech, na příklad - abych nechodil daleko - v "bratrské" Jugoslavii. Připomínám pánům z řad soc. demokratů a nár. socialistů, že v "bratrské" Jugoslavii po vehnání komunistické strany do illegality se stalo toto: Komunistická strana žije, třeba v illegalitě a za nejtěžších obětí svých stoupenců, ale nár. socialistická strana, která měla v Jugoslavii 2 mandáty, a soc. demokratická strana, která jich měla 10, zahynula na skrčeninu. (Veselost.)My víme, že pp. Bechyně, Meissner, Franke a pí. Zeminová, p. Czech atd. nemají strachu, že oni budou persekvováni a vyhozeni ze služeb buržoasie, víme však také, že budou vyhazováni stoupenci jejich stran, jakmile se odváží třeba ke slabé obraně zájmů své třídy.

Jestliže žádáme soc. demokraty a nár. socialisty, aby se vyslovili o těchto úmyslech vládní většiny vehnati komunistickou stranu do illegality, aspoň mezi státními zaměstnanci, neděláme to proto, že bychom jim říkali, že je to v zájmu nějaké abstraktní spravedlnosti. Jsme na to dosti otevřenými komunisty, abychom otevřeně říkali, že každá spravedlnost je třídní. Chceme na nich, aby z nenávisti k revolučnímu hnutí nešli tak daleko, aby si nepodkopali sami půdu pod nohama. Jestli snad je to lhostejno generálům těchto stran, jsme přesvědčeni, že to nebude a není lhostejno jejich dělnickým a státně-zaměstnaneckým stoupencům a že nikoli z lásky ke komunistům, nýbrž ze svých vlastních zájmů se budou stavěti proti tomu, aby plán buržoasie mohl býti proveden.

Při této příležitosti považuji za svoji povinnost vyrovnati se s těmi, kteří nám vykládají, že bolševici nemají právo na svobodu projevu v jiných zemích, když v Sovětském svazu je diktatura proletariátu. Chci říci úplně jasně: Jsme stranou třídního boje a hájíme zájmy dělnické třídy. Nejsme stranou všeobecných povídaček o spravedlnosti a všeobecných ideích, jde nám o vítězství dělnické třídy a o nastolení jejího řádu stejně v sovětském Rusku jako zde. (Hluk. - Výkřiky.)

S hlediska třídního boje posuzujeme všechno. Nevoláme proti persekuci u nás proto, že bychom chtěli všeobecnou spravedlnost, ukazujeme pouze lidem, kteří komunisty nejsou, že útok proti legalitě strany znamená útok také proti nim. Jestliže na př. také orgán legionářů "Národní Osvobození" se domnívá, že diktatura proletariátu v Sovětském svazu opravňuje k persekuci komunistického hnutí v Československu, pak mu na to odpovídáme, že bojuje sám proti legionářskému hnutí, že bojuje pro to, aby byly potlačeny všechny t. zv. pokrokové skupiny v Československu, protože revoluční hnutí dělnické třídy potlačiti nelze, ale takové pokrokářství, jaké představují legionáři, potlačiti lze.

Jestliže má obec legionářská hloupou redakci, nejsou snad všichni legionáři hloupí, aby tento fakt nepochopili, protože mají vlastní zkušenosti ze svých zbytečných bojů na Sibíři a vědí, kam taková politika, jakou dnes "Národní Osvobození" provádí, samozřejmě a nutně vede. Ne ze sympatií k nám, ale z vlastních zájmů jsou povinni legionáři si rozvážit, co mají dále dělat. A stejně tak to musí učiniti sociálně demokratičtí a národně socialističtí dělníci, kteří snad chápou, že tato politika a hájení takových "spravedlivých" názorů škodí především jim. Aniž bych se dlouho o věci rozšiřoval, připomínám pouze to, jaké následky měl zákon proti teroru. Byl odůvodňován sociálně demokratickými machry nutným útokem proti bolševikům, a první, kdo byli podle tohoto zákona odsouzeni, byli dělníci sociálně demokratičtí.

Ukazovali jsme již při projednávání státně-zaměstnaneckého požitkového zákona, že nemůže býti lhostejno celé dělnické třídě, jak jsou upraveny poměry ve státním aparátu. Požitkový systém a zejména ustanovení o povyšování a veliké rozdíly.... (Výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Posl. Štětka (pokračuje):.... platové mezi nižšími a vyššími kategoriemi, mají za následek, že celý státní aparát se stane ještě mnohem více nástrojem buržoasie, než byl dosud. Sociálně demokratičtí ministři si stěžovali.....

Předseda (zvoní): Upozorňuji pana řečníka, že jeho řečnická lhůta již skončila.

Posl. Štětka (pokračuje):... že nemohou dělat, co by považovali za správné, protože jim překáží odpor ve vyšší byrokracii. Přijetím zákona požitkového bylo učiněno vše, aby tento stav se ještě zhoršil. Budou-li nyní vyhazovati komunisty - a právě proto, že vyhazování komunistů při možnostech illegální organisace není tak snadné, vlastně všechny socialisty - znamená to další zhoršení stavu, na který se vymlouvali socialističtí ministři, když se jim vytýkalo, že nic nemohli dělat. Viděli jsme až dosud vždy, že útok proti státním zaměstnancům byl znamením pro soukromé podnikatele, aby provedli svou. Tak se to také dělo při snižování mzdy a platů. Dnes se děje něco podobného. Podle dosud platných zákonů nemůže býti nikdo nikde vyhazován z práce s odůvodněním, že má určité politické přesvědčení nebo náleží organisaci, která se zaměstnavateli nelíbí. Kdyby dnes platily zákony, které buržoasie a buržoasní většina usnáší, také pro ni, musel by státní návladní podat žalobu podle zákona proti teroru na agrárnické předsednictvo strany, oba kluby a na oba kluby členů Národního shromáždění ve straně národně demokratické a podřídí-li se vláda rozkazu těchto stran, měli by býti zavřeni všichni ministři. Lide vědí, že mají na totéž právo dávno a že se to nikdy nestalo. Neočekáváme také, že se to stane teď. Připomínáme pouze dělníkům v továrnách, co se dnes už děje tam, kde majitel továrny je fašista a používá své hospodářské moci k znásilňování dělníků. Bude-li bez odporu přijat názor agrárníků pro státní správu, pak je samozřejmé, že bude také snáze lámán odpor dělníků proti teroru zaměstnavatelů, proti teroristickému a násilnickému zahánění dělníků do žlutých organisací. Víme, proč buržoasie chce dělati tuto politiku právě nyní. Jest jí totiž úzko. Dostala se se svou politikou do slepé uličky, ztratila většinu v občanstvu, stala se neschopnou provésti zhoršení sociálního pojištění, které dříve prohlašovala za otázku své prestiže. A právě proto, že buržoasní většina ví, odkud je a bude stále soustavněji organisován odpor proti její politice, začíná s útokem na legalitu komunistické strany. Když nemůže najednou hoditi celou stranu do illegality, snaží se to dělati po částkách. Chce vehnati do illegality komunisty, kteří jsou ve státních službách, chce zastaviti komunistický tisk, arestováním lidí chce zlomiti odvahu k veřejnému hájení názorů. Jde tu o skutečnou přípravu ke generálnímu útoku proti celé dělnické třídě.

Je jasné, že nejde jen o boj buržoasie v Československu proti dělnictvu, nýbrž o velkou akci v mezinárodním měřítku. To jsme také viděli v celé řadě jiných států. Smysl této mezinárodně-jednotné akce proti komunistům nelze zastříti. Jde o pokus zničiti revoluční hnutí dělnické násilnými prostředky a při tom - to se rozumí samo sebou protože by to jinak nebylo proveditelné, o válku proti Sovětskému svazu. V čele těchto snah stojí Anglie, kapitalistický stát, který je existencí sovětského státu nejvíce ohrožen.

Před časem jeden z lidí velmi dobře informovaných a blízkých kruhům diplomatickým na dotaz, co soudí o útoku Anglie na Sovětský svaz, odpověděl:

"Anglie chce válku s SSSR až do posledního polského, litevského, rumunského, maďarského a československého vojáka." Aby československá buržoasie mohla prodati anglickým kapitalistům dělníky a chudé rolníky Československa, aby je mohla dáti zabíjeti ve službách anglického kapitálu, jako nechala zabíjeti v týchž službách československé legionáře na Sibiři před 10 lety, k tomu potřebuje vehnati komunistickou stranu do illegality a zlomiti vše, co jest v masách proletariátu schopno odporu.

A když už jsme tak u té historické vzpomínky na to, co bylo před 10 lety, můžeme si vzpomenouti, co bylo před sta lety. Tehdy napsal arabský obchodník otroky, který Prahu dobře znal, že jsou Čechy pravým Kanaanem pro otrokáře; že v Čechách za kus látky nebo za nějakou tretku lze koupiti čeleď ze všech statků. (Výkřiky komunistických poslanců.) Ve XX. století se přece jen něco změnilo. Ve století X. se totiž kupovalo a prodávalo v malém a teď se má prodati celá masa dělníků a chudých rolníků najednou. Nesnáz je jen v tom, že není jisto, lze-li prodati bez odporu těch, kteří jsou prodáváni. Buržoasie si chce upevniti státní aparát vyházením každého, kdo není vyslovený fašista. Aby se jí tento kšeft nepovedl, musí všichni dělníci a malí rolníci postaviti se proti těmto přípravám k velikému buržoasnímu kšeftu Chtějí hnáti dělníky a chudé rolníky západní Evropy proti dělníkům a rolníkům Sovětského svazu, organisovaným v rudou armádu.

Tito sovětští rudí vojáci se právě teď hlavně představili světu. Fašistický generál proto, aby mohl shoditi italský prapor a papežský kříž, podnikl výpravu k severní točně. Ztroskotal a prvý sám sebe zachraňoval na pomocném letadle. Celou posádku zanechal jejímu osudu, nejenom vojáky, nýbrž i vědecké pracovníky, kteří se k jeho hazardéřské výpravě připojili a jediní ji dodali vážného rázu. Řada pokusů o záchranu těchto obětí fašistického flancu ztroskotala. Ztroskotal i hrdinný pokus Amundsenův, jehož osud rozrušil celý svět. Bez reklamy, bez vychloubání začal záchranný pokus, organisovaný vládou dělníků a rolníků, vládou sovětskou, ledoborec Krasin, na jehož palubě byli vojáci vychovaní revolucí, která učí lidí umírati pro vyšší zájmy. Letci rudé armády dovedli s neslýchaným hrdinstvím zachrániti lidi ohrožené bílou smrtí. Tuto armádu neporazí a nezničí vojska vedená fašistickými blázny a zbabělci a proti této armádě lidí šlechetných dělníci a chudí rolníci bojovati nebudou.

Končím, pánové, tím: Svým postupem v imunitních záležitostech a svými plány proti státním a veřejným zaměstnancům jste ukázali celé veřejnosti, co je vaše státotvornost a co je vaše demokratická svoboda. Je to ochrana podvodníků, ochrana těch, kteří vykrádají stát a persekuce těch, kteří jsou odhodláni vésti boj za stát dělníků a rolníků. Postaráme se o to, aby znalost těchto faktů pronikla do všech vrstev, do všech vesnic. (Potlesk komunistických poslanců.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP