Pátek 21. září 1928

V odst. 2 nechť úvodní slova znějí:

"Svazy obstarávají dále úkoly, společné všem nemocenským pojišťovnám, zvláště:"

Odst. 4 nechť zní: "Ústřední sociální pojišťovna vykonávajíc dozor nad nemocenskými pojišťovnami může společně postupovati s příslušným svazem."

V odst. 10 připojuje se na konci ustanovení: "zvláště pokud jde o veřejně-právní ráz svazu, svazový příspěvek a součinnost úřadů a veřejných institucí".

204. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 61 osnovy se škrtá.

205. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 61 osnovy:

§§ 93 a) do 93 d) (§ 61 osnovy výborové) buďtež škrtnuty.

206. Návrh posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle a soudr.:

§ 61 osnovy budiž škrtnut, takže § 93 pův. zákona zůstává nadále v platnosti beze změny.

207. Návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

§ 61 zprávy obsahující nově navrhované § 93 a), 93 b), 93 c) a 93 d) se škrtá.

208. Eventuální návrh posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle a soudr.:

K §u 61 osnovy budiž připojen další odstavec 93 e) v tomto znění:

§ 93 e) zní:

(1) Počátek působnosti Zemských úřadoven stanoví nařízením ministerstvo soc. péče, nikoli však dříve, než 1. ledna 1936. Týmž datem budou zrušena ustanovení § 93 zák. č. 221/24 Sb. z. a n.

(2) Stanovy svazů a pozdější jejich změny, provedené až do 1. ledna 1936 vyžadují schválení Ústřední sociální pojišťovny.

209. Eventuální návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů k §u 61 osnovy:

§ 93 d) nechť zní:

"Působnost dosavadních svazů nemocenských pojišťoven končí dnem, kdy počnou působiti Zemské úřadovny Ústřední sociální pojišťovny, zřízené po provedené unifikaci úrazového pojištění s pojištěním invalidním z Úrazových pojišťoven."

210. Návrh posl. Bradáče, dr Dolanského, Hodiny, dr Budaye, dr Kramáře, Mlčocha, dr Luschky, Stenzla a druhů k §u 61:

V §u 93 d) zákona č. 221/1924 Sb. z. a n. mění se v odst. 2 první věta takto:

"Působnost dobrovolných svazů končí, usnese-li se svaz na své likvidaci; nedbá-li svaz ve svých usneseních opětovně ustanovení zákona, nařízení nebo stanov, může býti rozpuštěn ministerstvem sociální péče."

Připojí se nový § 93 e):

§ 279 zákona č. 221/1924 Sb. z. a n. se mění a zní takto:

(1) Působnost nemocenského oddělení Zemské úřadovny pro pojištění dělníků na Slovensku a v Podkarpatské Rusi končí dnem, kdy počne působiti Zemská úřadovna Ústřední sociální pojišťovny pro zemi Slovenskou a Podkarpatoruskou v Bratislavě. Dosavadní Zemská úřadovna pro pojištění dělníků na Slovensku a Podkarpatské Rusi v Bratislavě se přemění od zmíněného dne na úrazovou pojišťovnu dělnickou pro zemi Slovenskou a Podkarpatoruskou v Bratislavě.

(2) Podrobná ustanovení o likvidaci nemocenského oddělení Zemské úřadovny pro pojištění dělníků na Slovensku a Podkarpatské Rusi budou vydána vládním nařízením.

211. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 62 osnovy:

§ 95 pův. zákona se mění a bude zníti:

Nemocenská pojišťovna jest povinna poskytovati: I. pomoc v nemoci, a to:

1. pojištěnci zdarma lékařskou pomoc, jakož i potřebná léčiva a jiné therapeutické pomůcky (nemocenské ošetřování). Nemocenské ošetřování se poskytuje od počátku nemoci (§ 97), dokud nemoc trvá. Pojištěnec má dále nárok na nemocenské ošetřování příslušníků rodiny (§ 96);

2. pojištěnci, jenž je pro nemoc neschopen práce, ode dne této neschopnosti, dokud nemoc trvá, nejdéle 11/2 roku, toto denní nemocenské:

ve mzdové třídě
I.
4.-
II.
8.-
III.
11.40
IV.
15.20
V.
18.-
VI.
21.60
VII.
22.95
VIII.
25.50
IX.
26.40
X.
28.80
XI.
29.25
XII.
31.50


Bude-li měněno zařadění do nových tříd mzdových podle § 12, odst. 6, budiž také nově upraveno nemocenské.

II. a) Pomoc v mateřství pojištěnkám, a to:

1. Zdarma pomoc porodní asistentky a je-li toho třeba - pomoc lékařskou (pomoc při porodu);

2. peněžitou dávku rovnou nemocenskému (I, č. 2) osm týdnů před porodem a 8 týdnů po porodu, nemá-li pojištěnka bez toho nároku na nemocenské a nekoná-li námezdní práce;

Náleží-li těhotné ženě dávka 8 týdnů před porodem, tvoří další dávky (výbavné pro děti, podpora v šestinedělí, prémie za kojení) s touto dávkou těhotných jednotný nárok;

3. jednorázovou dávku za každé narozené dítě v obnosu 300 Kč (výbavné pro děti);

4. vedle dávky, uvedené pod č. 2, peněžitou dávku rovnou polovičnímu nemocenskému (I, č. 2) matkám, které své děti samy kojí nebo uměle živí (příspěvek za kojení), po celou dobu kojení nebo umělého živení, nejdéle však 26 týdnů po porodu, v nejmenší výměře 4 Kč denně.

Dávky uvedené pod II, č. 1, 3 a 4 jest poskytovati také nepojištěné manželce nebo družce (§ 96) pojištěncově, a to i tenkráte, když manžel (druh) zemřel v době devíti měsíců, počítaje zpět od porodu.

Ustanovení pod II, č. 1 vztahuje se také na případy potratu.

II. b) Zaopatření v mateřství;

Potřebným matkám, bydlícím v tuzemsku, náležejí, i když nejsou pojištěnkami nebo manželkami (družkami) pojištěnců, stejné dávky jako manželce (družce) pojištěncově. Tyto dávky poskytují okresní nemocenské pojišťovny na náklad státu.

III. Pohřebné (náhradu pohřebních výloh), a to:

1. ve výši 30násobné střední denní mzdy pojištěncovy, zemřel-li pojištěnec dříve, nežli uplynulo 6 měsíců ode dne, kdy zaniklo pojištění, nebo ode dne, kdy vyčerpal nárok na nemocenské. Pohřebné nesmí býti nižší než 150 Kč. Nárok na pohřebné mají osiřelé děti. Vdova nebo vdovec (ovdovělá družka, ovdovělý druh) pouze tehdy, není-li osiřelých dětí a je-li příslušníkem rodiny zemřelého pojištěnce ve smyslu § 96. Není-li tomu tak, mají nárok na pohřebné příslušníci rodiny, kteří vypravili pojištěnci pohřeb. Není-li ani jich, jest použíti pohřebného až do výše útrat pohřbu k úhradě jich;

2. zemřel-li příslušník rodiny (§ 96) nejvýše dvouletý, pohřebné patřící pojištěnci, jenž vypravil pohřeb, stanoví se na 60 Kč, jde-li o úmrtí příslušníka nepřekročivšího 14 let, na 180 Kč a jde-li o úmrtí osoby starší, na 300 Kč.

212. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

§ 95 pův. zákona nechť zní:

"Nemocenská pojišťovna jest povinna poskytnouti:

I. Pomoc v nemoci, a to:

1. pojištěnci zdarma lékařskou pomoc, jakož i potřebná léčiva a jiné therapeutické pomůcky (nemocenské ošetřování). Nemocenské ošetřování poskytuje se od počátku nemoci (§ 97), nejdéle však jeden rok od počátku pracovní neschopnosti. Pojištěnec má dále nárok na nemocenské ošetřování příslušníků rodiny (§ 96).

2. Pojištěnci, jenž je neschopen práce pro nemoc, ode dne této neschopnosti, nejdéle jeden rok toto denní nemocenské:

ve mzdové třídě
I.
2.70
II.
5.30
III.
8.-
IV.
10.60
V.
13.30
VI.
16.-
VII.
18.-
VIII.
20.-
IX.
22.-
X.
24.-
XI.
27.-
XII.
30.-
XIII.
33.-
XIV.
36.-

II. Pomoc v mateřství, a to:

1. Zdarma pomoc porodní asistentky a je-li toho třeba, pomoc lékařskou (pomoc při porodu);

2. peněžitou dávku rovnou nemocenskému (I, č. 2) osm týdnů před porodem a osm týdnů po porodu, nemá-li pojištěnka bez toho nároku na nemocenské a nekoná-li námezdní práci. K době, po kterou pojištěnka požívá této dávky před porodem, nepřihlíží se při výpočtu ochranné lhůty podle §u 97, odst. 4 a 5;

3. všem šestinedělkám tři soupravy dětského prádélka; 4. vedle dávek uvedených v č. 2 peněžitou dávku rovnou polovičnímu nemocenskému (I, č. 2) matkám, které své děti samy kojí (příspěvek za kojení), nejdéle až do uplynutí 26 týdnů po porodu;

5. dávky uvedené pod II, č. 1, 3 a 4 poskytnou se také manželce nebo družce pojištěncově, a to také tehdy, zemřel-li manžel (druh) v době devíti měsíců před porodem. Ustanovení č. 1 platí také pro potraty.

III. Zaopatření pro případ mateřství. Osoby, jejichž příjem nepřesahuje ročně 15.000 Kč, mají i tehdy, nekonají-li práce nebo služby povinně pojištěné, v případě mateřství nárok na tytéž dávky, jaké jsou ustanoveny pro manželku pojištěncovu. Tyto dávky poskytne nemocenská pojišťovna na potvrzení vydané příslušnou obcí. Stát jest povinen tyto dávky nemocenské pojišťovně nahraditi.

IV. Pohřebné (náhradu pohřebních výloh), a to: 1. Ve výši 30násobné střední denní mzdy pojištěncovy, zemřel-li pojištěnec dříve, než uplynulo 6 měsíců ode dne, kdy vyčerpal nárok na nemocenské. Pohřebné nesmí býti nižší než 200 Kč. Nárok na pohřebné mají i příslušníci rodiny, kteří vypravili pojištěnci pohřeb nebo pro své prokazatelné hmotné poměry ne mohli pohřeb vypraviti. Není-li jich, jest použíti pohřebného až do výše útrat pohřbu k jejich úhradě;

2. zemřel-li příslušník rodiny (§ 96) nejvýše dvouletý, pohřebné patřící pojištěnci, jenž vypravil pohřeb, stanoví se na 60 Kč, jde-li o úmrtí příslušníka nepřekročivšího 14. rok, na 250 Kč, a jde-li o úmrtí osoby starší, na 400 Kč."

213. Návrh posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle a soudr. k §u 62 osnovy:

V části A, oddíl I, odst. 2 buďtež slova "od třetího dne této neschopnosti, nejdéle jeden rok, toto denní nemocenské:" nahrazena slovy: "trvá-li nemoc déle tří dnů ode dne onemocnění, toto denní nemocenské: ".

Dále slova "ve třídě I. Kč 2 70" až "XI. Kč 26.-" buďtež nahrazena slovy:

I.Kč 2.70
II. " 5.30
III. " 8.-
IV. " 10.60
V. " 13.30
VI. " 16.-
VII. " 18.-
VIII. " 20.-
IX. " 22.-
X. " 24.-
XI. " 27.-
XII. " 30.-
XIII. " 33.-
XIV. " 37.-
XV. " 40.-

214. Návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů k §u 95, odst. I pův. zákona:

Č. 1 nechť zní:

"1. Pojištěnci zdarma lékařskou pomoc, jakož i potřebná léčiva a jiné therapeutické pomůcky (nemocenské ošetření). Nemocenské ošetřování poskytuje se od počátku nemoci, dokud nemoc trvá. Vystoupil-li nemocný ze zaměstnání, zakládajícího pojistnou povinnost, poskytuje se nemocenské ošetření nejdéle jeden rok ode dne, kdy vystoupil ze zaměstnání, zakládajícího pojistnou povinnost."

Č. 2 nechť zní:

"2. Pojištěnci, jenž je neschopen práce pro nemoc, nepřivoděnou úmyslně, od prvního dne této neschopnosti, nejdéle jeden rok, toto denní nemocenské:"

215. Návrh posl. inž. Junga, Krebse a druhů k §u 95 pův. zákona:

Za odstavec 1/2 budiž vsunuto:

"Nemocenské přísluší i mimo uvedenou nejvyšší dobu také po zastavení nemocenského ošetřování, jestliže a pokud není poskytován důchod podle zákona o sociálním pojištění a pojištěnec pro svůj zdravotní stav nedostane zaměstnání. Nositel pojištění povinný vypláceti důchod nahradí nemocenské pojišťovně nemocenské vyplacené podle tohoto ustanovení."

216. Návrh posl. Bradáče, dr Dolanského, Hodiny, dr Budaye, dr Kramáře, Mlčocha, dr Luschky, Stenzla a druhů:

V § 62, A I, č. 2 budiž škrtnuto:

"XI.Kč 26.-".

217. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 96, odst. 1 pův. zákona se mění a bude zníti:

Za příslušníky rodiny podle tohoto zákona se pokládají tyto osoby, které žijíce ve společné domácnosti s pojištěncem, jsou odkázány výživou na jeho mzdu a nemají nároku na pojistné dávky z vlastního pojištění:

a) manželka, (manžel); dále družka (druh), která s pojištěncem žije aspoň tři měsíce, počítaje zpět ode dne, kdy nastal pojistný případ;

b) děti manželské i nemanželské, nevlastní, osvojenci a schovanci do dokonaného 18. roku;

c) starší děti, vnuci, dále sourozenci, rodiče, děd a bába, tchán a tchýně, kteří s pojištěncem žili ve společné domácnosti aspoň tři měsíce, nežli nastal pojistný případ.

218. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hakkenberga a soudr. k §u 96 pův. zákona:

Odst. 1 nechť zní:

"Za příslušníky rodiny podle tohoto zákona se pokládají tyto osoby, které žijí ve společné domácnosti s pojištěncem, jsou výživou odkázány na jeho mzdu a nemají nároku na pojistnou dávku z vlastního pojištění."

V písm. a) připojují se slova "družka (druh) ".

V písm. b) nahrazuje se slovo "sedmnáctého" slovem "osmnáctého".

219. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hakkenberga a soudr. k §u 63 osnovy:

§ 97, odst. 3 pův. zákona nechť zní:

"Stran nároku na dávky příslušející příslušníkům rodiny (rodinné pojištění) platí ustanovení o nároku pojištěncově obdobně."

220. Návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů k §u 63 osnovy:

V §u 97 zákona v nově navrhovaném odst. (4) nechť věta první zní:

"(4) osoba, která vystoupila ze zaměstnání, zakládajícího pojistnou povinnost" (atd. podle návrhu novely).

V odst. (5) nechť první věta zní:

"(5) Vstoupí-li však osoba nezaměstnaná v této lhůtě znovu do zaměstnání zakládajícího pojistnou povinnost" (atd. podle znění novely).

221. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hakkenberga a soudruhů:

§ 98 pův. zákona nechť zní:

"Stala-li se osoba, jíž bylo poskytováno nemocenské, nejdéle do osmi týdnů po té, kdy výplata nemocenského byla zastavena, znovu neschopnou k práci proto, že onemocněla stejnou nemocí, jest toto onemocnění považovati za pokračování dřívějšího.

Nová neschopnost k práci opravňuje k nároku na nemocenské, nastala-li v době pojištění nebo v ochranné lhůtě."

222. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 99 pův. zákona se mění a bude zníti:

Změny ve mzdě, které nastanou v době čtyř týdnů před událostí, zakládající nárok, nebo v době, kdy již dávky se poskytují, mají vliv na jejich výměru jen tehdy, prokáže-li se změna mzdy výplatní listinou, po případě i jiným věrohodným způsobem. Totéž platí o změně ve mzdě při opětném vstupu do zaměstnání u téhož zaměstnavatele. Naproti tomu je beze všeho přihlížeti ke mzdovým změnám, způsobeným tím, že pojištěnci dostalo se po ukončení učňovského poměru (§ 12, odst. 4) vyšší mzdy, nebo tím, že pojištěnec změnil zaměstnavatele.

223. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hakkenberga a soudr.:

§ 101, odst. 2 ve znění §u 65 osnovy výborové budiž škrtnut.

224. Návrh posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle a soudr.:

§ 65 osnovy budiž škrtnut.

225. Návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů k §u 65 osnovy:

§ 101 pův. zákona nechť zní:

"Zaměstnavatel má nárok, aby po dobu po kterou svému zaměstnanci poskytuje v době nemoci plnou peněžitou mzdu a bezplatné naturální zaopatření, bylo jemu se souhlasem pojištěncovým vyplaceno nemocenské, které by jinak náleželo pojištěnci."

226. Návrh posl. Štětky a soudr.:

V §u 103 pův. zákona se poslední věta zrušuje.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

227. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 67 osnovy:

§ 104 pův. zákona se zrušuje.

228. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 68 osnovy:

§ 105, odst. 1, lit. c) a f) pův. zákona se mění a budou zníti:

c) nemocenské se zvyšuje o 10% pojištěncům ženatým (vdaným) nebo žijícím ve společné domácnosti s družkou (druhem), až o 20% pojištěncům pečujícím o čtyřčlennou rodinu, a až o 30% pojištěncům pečujícím o rodinu ještě větší; v tomto případě jest za člena rodiny pokládati jenom manželku (manžela), družku (druha) a děti (§ 96) do dokonaného 18. roku;

f) příspěvek za kojení poskytuje se také po uplynutí 26 týdnů, po celou další dobu kojení nebo umělého živení, a to i rodinným příslušnicím ve výši čtvrtiny nemocenského, jehož pojištěnec požíval nebo na něž by měl nárok, nejméně však ve výši 2 Kč denně.

229. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hakkenberga a soudr. k §u 67 osnovy:

§ 104 budiž škrtnut.

230. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hakkenberga a soudr. k §u 68 osnovy:

§ 105, odst. 2 ve znění §u 68 osnovy výborové budiž škrtnut.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP