Pátek 21. září 1928

286. Eventuální návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

Bude-li zamítnut náš návrh k §u 126, navrhujeme:

K §u 126 pův. zákona budiž připojena věta:

"Při tom budiž státní příspěvek snížen teprve tehdy, je-li snížením vyčerpán celý důchod."

287. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

§ 127 pův. zákona se škrtá.

288. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

V §u 128 pův. zákona budiž na místo dosavadních odst. 1 a 2 vsunuto jako odst. 1 ustanovení:

(1) Ústřední sociální pojišťovna může pojišťovati:

a) osoby, které jsou povinně pojištěny pro případ invalidity a stáří nebo v tomto pojištění dobrovolně pokračují, na dávky uvedené v §§ 106-122 ve vyšší míře nebo i za jiných podmínek, případně i s pohřebným.

b) Skupiny výdělečně činných osob, které nepodléhají pojistné povinnosti podle tohoto zákona, na dávky uvedené v §§ 106 až 122 nebo způsobem uvedeným v písm. a).

Jako odstavec 2 zařadí se dosavadní odstavec 3.

Jako odstavec 3 zařadí se dosavadní odstavec 4, v jehož českém znění se mění slova "jednou pro vždy" ve slova "jednou za vždy".

Jako odstavec 5 zařadí se dosavadní odstavec 6.

Jako odstavec 6 vsune se ustanovení tohoto znění:

"Ustanovení §u 234, odst. 1 do 3 nevztahují se na pojištění podle odst. 1, lit. b)."

§§ 129 a 130 přemění své místo.

289. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 128, odst. 6, pův. zákona se zrušuje.

290. Návrh posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle a soudr.:

Budiž zařazen za § 87 osnovy nový § 87 a) následujícího znění:

"V §u 128 zák. č. 221/24 Sb. z. a n. na místě dosavadního odstavce 1 a 2 jest vsunouti jako první odstavec ustanovení tohoto znění:

1. Ústřední sociální pojišťovna může pojistiti:

a) osoby, povinně pojištěné v pojištění invalidním a starobním, nebo dobrovolně v tomto pojištění pokračující, na dávky uvedené v §§ 106 až 122 ve vyšší výměře nebo i za jiných podmínek, po případě spojené též s pohřebným;

b) skupiny osob výdělečně činných, nepodléhajících pojistné povinnosti podle tohoto zákona na dávky uvedené v §§ 106 až 122, anebo způsobem uvedeným pod písm. a).

Jako odst. 2 zařazen budiž dosavadní odst. 3.

Jako odst. 3 zařazen budiž dosavadní odst. 4, v němž slovo "pro" budiž nahrazeno slovem "za".

Jako odst. 5 zařazen budiž dosavadní odst. 6.

Jako odst. 6 zařazen budiž dosavadní odst. 7 v tomto upraveném znění:

Na pojištění podle odst. 1, písm. b), nevztahují se ustanovení §u 254, odst. 1-3.

291. Návrh posl. inž. Junga, Krebse a druhů k §u 88 osnovy:

§ 129 pův. zákona nechť zní:

"Nároky z pojištění vystouplého pojištěnce na dávky invalidního a starobního pojištění poskytují se časově neomezeně."

292. Návrh posl. inž. Junga, Krebse a soudr. k §u 89 osnovy:

§§ 130 a 131 zákona č. 221/1924 Sb. z. a n. se škrtají.

293. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 131 pův. zákona se mění a bude zníti:

Vstoupí-li bývalý pojištěnec opět do pojištění dříve, nežli vznikla pro Ústřední sociální pojišťovnu povinnost vydati převodní částku podle §§ 240-242, započítá se mu plně doba jeho dřívějšího pojištění.

294. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

§ 131 pův. zákona nechť zní:

"Vstoupí-li bývalý pojištěnec opět do pojištění, dříve než vznikla pro Ústřední sociální pojišťovnu povinnost vydati převodní částku podle §§ 240-242, započítá se mu doba jeho dřívějšího pojištění."

295. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 134 pův. zákona se mění a doplňuje takto:

V odst. 1, lit. a)

se vypouští výraz "nebo v jiném ústavě, jejž vláda určí nařízením".

V odst. 2 se vypouští výraz "pokud nemají nároku na vyživovací příspěvek podle zákonů ze dne 23. září 1919, č. 530 Sb. z. a n., nebo ze dne 18. března 1921, č. 120 Sb. z. a n."

lit. b) se škrtá.

V odst. 3 se na konci připojuje tato věta: "Státi se tak musí, odpykával-li si pojištěnec trest na svobodě pro delikt politický."

296. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 134 pův. zák.:

Odst. 1, písm. a), zní takto: "odpykává trest na svobodě trvající déle než jeden měsíc, vyslovil-li soud, že trestný čin byl spáchán z pohnutek nízkých nebo nečestných, nebo jest v donucovací pracovně."

V odst. 2 škrtají se slova "pokud nemají nároku na vyživovací příspěvek podle zákonů ze dne 23. září 1919, č. 530 Sb. z. a n., nebo ze dne 18. března 1921, č. 120 Sb. z. a n." Za slova "manželka (manžel) " vkládají se slova "družka (druh) ".

297. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

§ 137, odst. 2 pův. zákona zní takto:

"(2) Uplatněný nárok přechází na pozůstalost podle oprávněné osoby."

298. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 141, odst. 1 pův. zákona se mění a bude zníti:

(1) Okresní nemocenská pojišťovna jest povinna zajistiti, aby se dostalo pomoci lékařské a pomoci porodních asistentek osobám, jež na ni mají proti okresní nemocenské pojišťovně nárok. Okresní nemocenská pojišťovna určí, kteří z lékařů a porodních asistentek jejího obvodu poskytují pojištěncům a jejich rodinným příslušníkům nemocenského ošetřování a pomoc v mateřství podle §u 95. Pokud v určitém místním obvodu působí takto více lékařů neb porodních asistentek, mají pojištěnci z tohoto obvodu volbu mezi nimi (organisovaná svobodná volba lékaře). Použije-li pojištěnec v naléhavém případě první pomoci služeb lékaře neb porodní asistentky, jež pojišťovnou k poskytování nemocenského ošetřování neb pomoci v mateřství ustanoveni nejsou, poskytne pojišťovna na úhradu vzniklých výloh částku, kterou by zaplatila za podobné ošetření u smluvního lékaře neb smluvní porodní asistentky. Kdo poskytl v takovém případě první pomoc (lékař, porodní asistentka), jest sám oprávněn vyžadovati na pojišťovně úplatu až do výše sazby sjednané s lékaři (porodními asistentkami), vykonávajícími u pojišťovny službu.

299. Návrh posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

§ 141, odst. 1 pův. zákona nechť zní:

"Nemocenská pojišťovna jest povinna zajistiti, aby se dostalo pomoci lékařské a pomoci porodních asistentek osobám, jež na ni nají proti nemocenské pojišťovně nárok, podle zásady organisované svobodné lékařské volby."

300. Návrh posl. Štětky a soudr.:

V §u 145 pův. zákona se část počínající odst. 2 až do konce mění a bude zníti:

(2) Léčení a ošetřování v nemocnici musí však býti poskytnuto, vyžaduje-li toho druh nemoci, zejména jde-li o nemoc nakažlivou, neb vyžaduje-li nemoc ošetření a péče, jež v domácnosti nemocného nemohou býti poskytnuty.

(3) K odevzdání do nemocnice je, pokud nejde o případy uvedené v odst. 2, třeba svolení nemocného.

Nezletilý nemocný, překročivší 17. rok věku, může dáti svolení sám; za mladší nezletilé nemocné uděluje je přednosta domácnosti.

(4) Svolení není však třeba.

a) nežije-li nemocný ve společné domácnosti se členy rodiny,

b) jednal-li nemocný proti předpisům vydaným o chování se nemocných a dozoru nad nimi, nebo proti příkazu ošetřujícího lékaře,

c) vyžaduje-li stav nebo jednání nemocného jeho stálého pozorování.

301. Návrh posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle a soudr.:

Za § 93 osnovy budiž vložen nový § 93 a) následujícího znění:

"V §u 145, odst. 1 zák č. 221/24 Sb. z. a n., prvá věta na konci doplňuje se takto: "neb i v jiném léčebném ústavě (ústavním zaopatření)".

Na konci prvého odst. ve větě druhé buďtež slova "ústavní zaopatření" škrtnuta.

302. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 148, odst. 2 pův. zákona se zrušuje.

303. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

§ 153 pův. zákona nechť zní:

"Po dobu, po kterou nemocenská pojišťovna hradí náklady ošetřování v nemocnici nebo v jiném léčebném ústavu, dlužno členu rodiny (§ 96) poskytnouti podporu nejméně ve výši polovičního nemocenského, nejvýše však ve výši celého nemocenského."

§ 154 pův. zákona nechť zní:

"(1) Ústřední sociální pojišťovna může z moci úřední nebo k žádosti dotčené osoby nebo příslušné nemocenské pojišťovny zavésti léčení, aby byla odvrácena nebo odsunuta invalidita pojištěnce, jeho manželky (manžela) nebo jeho vdovy (vdovce) nebo aby výdělečná způsobilost důchodcova byla obnovena.

(2) Za dobu tohoto léčení nemá pojištěnec nároku na nemocenské. Jde-li o důchodce, má nemocenská pojišťovna právo zastaviti důchod invalidní, starobní nebo vdovský až do výše nákladů tohoto léčení."

Dosavadní odst. 2 se přečísluje na odst. 3.

Dosavadní odst. 3 se přečísluje na odst. 4 a zní takto:

"(4) Ustanovení §§ 151 a 154 a) jest obdobně použíti."

Za § 154 vsunují se §§ 154 a) až 154 c).

§ 154 a) zní:

"Odevzdá-li Ústřední sociální pojišťovna pojištěnce do léčení nebo do ošetřování do nemocnice nebo jiného léčebného ústavu, jest nemocenská pojišťovna, jsou-li zde podmínky §u 95, povinna po dobu tohoto ošetřování, nejdéle však jeden rok od počátku ústavního ošetřování vypláceti příslušníkům rodiny pojištěncovy podporu ve výši polovičního nemocenského. Nárok na tuto podporu může uplatniti jen osoba, jež řídí domácnost oprávněných členů rodiny, kteří žijí ve společné domácnosti."

§ 154 b) zní:

"Ústřední sociální pojišťovna může v určitém případě v každé době dáti rozkaz nemocenské pojišťovně, aby nemocného odeslala k léčení do nemocnice; Ústřední sociální pojišťovna jest však povinna nemocenské pojišťovně nahraditi vyšší výdaje tím způsobené."

§ 154 c) zní:

"Ústřední sociální pojišťovna může v mezích svých peněz určených pro léčebnou péči podporovati všeobecná, jakož i zvláštní opatření a zařízení, jež směřují k odvrácení předčasné invalidity pojištěnce a členů jeho rodiny, k potírání povšechných nemocí (tuberkulosy, nervosity, pohlavních nemocí, alkoholismu, rakoviny atp.) nebo ke zvýšení zdravotního stavu pojištěnců a členů jejich rodiny."

304. Návrh posl. Štětky a soudr.:

V §u 154 pův. zákona se připojuje nový odstavec tohoto znění:

(4) Pojištěnci, jenž bude podroben léčebné péči ve smyslu §u 154, nesmí býti po dobu léčení neb z důvodu tohoto léčení zaměstnavatelem dána výpověď ze služebního poměru.

305. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 155 pův. zákona se mění a bude zníti:

(1) Důchodcům invalidním a starobním, vdovským (vdoveckým) a sirotčím a jejich rodinným příslušníkům (§ 96), přísluší v případě nemoci nárok na nemocenské ošetření a pomoc v mateřství podle §u 95, I, č. 1 a II, č. 1, pokud se zdržují v republice Československé a nepodléhají pojištění pro případ nemoci ve smyslu ustanovení §u 2.

(2) Dávky poskytne okresní nemocenská pojišťovna, v jejímž obvodě má důchodce své řádné bydliště, na účet Ústřední sociální pojišťovny.

(3) Jako náhrada za tyto dávky přísluší okresním nemocenským pojišťovnám obnos, jehož výši stanoví každoročně Ústřední sociální pojišťovna po slyšení svazů nemocenských pojišťoven.

(4) Zemře-li důchodce požívající nemocenských dávek podle ustanovení odst. 1, náleží pozůstalým ve smyslu §u 121, odst. 3, příspěvek k nákladům pohřebním ve výši ročního důchodu zemřelého s připočtením částky, připadající na státní příspěvek. Dávku tuto nese Ústřední sociální pojišťovna ze svého.

(5) Ústřední sociální pojišťovna může se svolením dozorčího výboru část svého volného jmění vynaložiti za tím účelem, aby vedle léčebné péče podle §u 154 a pomoci v nemoci a v mateřství podle §u 155 byla prováděna nebo podporována všeobecná i zvláštní opatření směřující k odvrácení předčasné invalidity pojištěnců a jejich rodinných příslušníků, k potírání lidových chorob (tuberkulosy, nervosy, pohlavních nemocí, alkoholismu, rakoviny a pod.), nebo povznešení zdravotního stavu pojištěnců a jejich rodinných příslušníků. Schválení toto může býti uděleno též pro paušální obnosy, jež nejvýše těmto účelům mohou býti ročně věnovány.

306. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

K §u 156 pův. zákona připojuje se tento nový odstavec 2:

"Při udělování lékárnických koncesí na uprázdněné lékárny jakož i při povolování nových koncesí mají nemocenské pojišťovny a jejich svazy přednost před jinými uchazeči."

307. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 157 pův. zákona:

V odst. 2 škrtají se slova "podle §u 154".

Dosavadní poslední věta odst. 2 mění se v nový odst. 3.

308. Návrh posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

§ 157, odst. 2 pův. zákona znějž:

"Úhrada dávek invalidního a starobního pojištění děje se podle zásad pojistné matematiky pojistným, které vypočítá se pro celek pojištěnců, odstupňováno pro jednotlivé třídy mzdové aspoň v té výši, aby úhradové jistiny dočasných důchodů, útraty léčebné péče podle §u 154 a správní a jiné výdaje, přípustné podle tohoto zákona, byly opatřeny. K jiným účelům ani vybírati ani ho užívati."

309. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 94 osnovy:

§ 158 pův. zákona se mění a bude zníti:

Pojistné pro pojištění invalidní a starobní stanoví Ústřední sociální pojišťovna. Pro první pětileté období působnosti zákona stanoví se pojistné ve výši 5% střední denní mzdy. Po tomto období určí se výše pojistného na základě pojistně matematického zkoušení finanční rovnováhy Ústřední sociální pojišťovny.

310. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 94 osnovy:

§ 158 pův. zákona nechť zní:

"Výši pojistného pro pojištění starobní a invalidní stanoví Ústřední sociální pojišťovna v dohodě s ministerstvem sociální péče na základě pojistně matematického zkoušení finanční rovnováhy Ústřední sociální pojišťovny. Pro prvých pět let účinnosti tohoto zákona stanoví se příspěvek na 5% průměrného denního výdělku."

311. Návrh posl. inž. Junga, Krebse a druhů k §u 158 pův. zákona:

Odst. 2 nechť zní:

"Tyto příspěvky se přiměřeně zvýší, jakmile nestačí k úhradě úhradových jistin důchodů vzniklých v jednom roce."

Odst. 3 znějž:

"Každých pět let jest provésti statistické šetření o průběhu souborných zjevů rozhodných pro vývoj pojištění (úmrtnost, invalidnost, ženatost, vystupování, přistupování, změny platových poměrů atd.) a srovnání s průběhem očekávaným.

312. Návrh posl. Bradáče, dr Dolanského, dr Budaye, dr Kramáře, Mlčocha, Hodiny, dr Luschky, Stenzla a druhů k §u 94 osnovy:

Za poslední větu §u 158 zákona č. 221/1924 Sb. z. a n. budiž vsunuta věta:

"Podrobnosti k provedení této zásady a nutných výjimek ustanoví vláda nařízením po slyšení Ústřední sociální pojišťovny."

313. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 95 osnovy:

§ 159 pův. zákona se mění a bude zníti:

Výši pojistného pro nemocenské pojištění, které činí zásadně 62/3% příslušné střední denní mzdy, stanoví Ústřední sociální pojišťovna. Ukáže-li se toho potřeba, může Ústřední sociální pojišťovna povoliti k úhradě povinných dávek vyjímečně zvýšení tohoto pojistného až do 8% střední denní mzdy. Pojistné budiž stanoveno v každé mzdové třídě ve stejném poměru ke střední denní mzdě.

314. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 95 osnovy:

§ 159 pův. zákona nechť zní:

"Výši pojistného pro nemocenské pojištění stanoví nemocenské pojišťovny tak, aby tímto příspěvkem byly hrazeny všechny dávky ustanovené tímto zákonem a správní výdaje. Pojistné nesmí však přesahovati 8% průměrného denního výdělku."

315. Návrh posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle a soudr. k §u 95 osnovy:

V odst. (3) budiž slovo "dvouhaléře" nahrazeno slovem "pětihaléře".

316. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 96 osnovy:

§ 160 pův. zákona se mění a bude zníti:

(1) Pojistné jest platiti po dobu, po kterou

a) trvá pracovní, služební neb učňovský (volontérský, praktikantský a pod.) poměr,

b) pojištěnec nebyl ohlášen (§ 17), ačkoliv byl zrušen poměr zakládající pojistnou povinnost.

(2) V případech odst. 1, lit. b), není pojistné platiti, nastal-li osobě pojištěncově pojistný případ.

317. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 97 osnovy budiž škrtnut.

318. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 96 osnovy:

§ 160 pův. zákona nechť zní:

"(1) Pojistné jest platiti ode dne vstupu do zaměstnání tak dlouho, dokud se neprovede řádné ohlášení (§ 17), nejdéle však 6 týdnů po ukončení pracovního poměru.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP