Pátek 21. září 1928

263. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

§ 115, odst. 1 pův. zákona má zníti:

V těchto případech není nárok na vdovský důchod:

a) Oženil-li se pojištěnec teprve po dokonaném 60. roku svého věku, ledaže ve chvíli úmrtí pojištěnce uplynulo již 24 měsíců ode dne uzavření manželství.

b) Požíval-li pojištěnec ve chvíli uzavření manželství důchodu invalidního nebo starobního podle tohoto zákona, ledaže ve chvíli úmrtí pojištěnce uplynulo již 24 měsíců ode dne uzavření manželství.

c) Bylo-li manželství ve chvíli úmrtí manžela výlučně z viny manželky soudně rozloučeno nebo rozvedeno nebo bylo-li prohlášeno za neplatné.

d) Bylo-li rozsudkem trestního soudu uznáno právem, že vdova úmyslnou činností zavinila nebo spoluzavinila smrt manžela.

264. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 80 osnovy budiž škrtnut.

265. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

§ 80 osnovy budiž škrtnut a § 116 ponechán ve znění zákona č. 221/24 Sb. z. a n.

266. Návrh posl. inž. Junga, Krebse a druhů k §u 80 osnovy:

§ 116 pův. zákona znějž:

"Důchod vdovský (vdovecký) činí 2/3 důchodu, jehož požíval pojištěnec (pojištěnka) nebo na nějž měl (měla) nárok."

267. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 81 osnovy:

§ 117 pův. zákona se mění a bude zníti:

(1) Požitek důchodu vdovského počíná dnem úmrtí pojištěnce nebo důchodce, důchodu vdoveckého dnem, kdy byly splněny podmínky pro nápad důchodu stanovené (§ 114, odst. 2).

(2) Požitek důchodu vdoveckého končí, zlepšil-li se zdravotní stav důchodcův tak, že již nelze mluviti o invaliditě, nebo novým sňatkem vdovce.

(3) Požitek důchodu vdovského končí úmrtím nebo novým sňatkem vdovy. Provdá-li se vdova znovu, obdrží jako odbytné trojnásobnou roční částku svého vdovského důchodu.

268. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 82 osnovy:

V §u 118, odst. 1 a 2 pův. zákona, se výraz "17 let" nahrazuje výrazem "18 let" a v odst. 1 se za druhou větu vkládá tato věta: "nevlastní děti mají nárok na důchod sirotčí po nevlastním rodiči pouze tehdy, byly-li výživou na něj převážně odkázány a nemají-li nad to nároku po rodičích vlastních".

269. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 118 pův. zákona:

Odst. 1 nechť zní:

"Nárok na sirotčí důchod má dítě mladší 18 let v případě úmrtí pojištěného otce nebo pojištěné matky, požíval-li zemřelý rodič důchodu invalidního nebo starobního nebo měl-li na něj nárok. Nemanželské děti mají však nárok na sirotčí důchod, zakládající se na pojištění jejich otce jen tehdy, bylo-li otcovství soudně zjištěno nebo za života otcova mimosoudně uznáno. Osvojenci mají nárok na sirotčí důchod po svých osvojitelích jen tehdy, když a pokud nepožívají sirotčího důchodu po svých vlastních rodičích a bylo-li mimo to osvojení provedeno alespoň půl roku před nápadem důchodu osvojitelům nebo půl roku před jejich smrtí. Schovanci mají nárok na sirotčí důchod po rodičích, jimž byli svěřeni, jen tehdy, pokud nepožívají sirotčího důchodu po rodičích tělesných, byli-li u rodičů, kteří jejich vyživování bezplatně převzali, alespoň půl roku před nápadem důchodu, na jednoho z rodičů nebo před jeho smrtí a byli-li svou výživou převážně odkázáni na tohoto rodiče."

Jako nový odst. 3 se připojuje:

"(3) Zanechal-li pojištěnec nevlastní děti mladší 18 let, které svou výživou byly na něho odkázány, mají tyto děti nárok na sirotčí důchod, nepožívají-li sirotčího důchodu po svých tělesných rodičích a není-li přípustná nejvyšší hranice sirotčích důchodů již vyčerpána dětmi uvedenými v odst. 1 a 2."

270. Návrh posl. Štětky a soudr:

V §u 119 pův. zákona se výraz "17. rokem věku" nahrazuje výrazem "18. rokem věku" a připojuje se nový odstavec tohoto znění:

(2) V případech, kde dítě při dosažení 18. roku dosud neskončilo svoji průpravu školní či odbornou, nebo je nezpůsobilé k výdělku pro vadu tělesnou neb duševní, budiž požitek sirotčího důchodu prodloužen přes 18. rok věku dítěte, v případě průpravy školní či odborné však nejdéle do dokonaného 24. roku.

271. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 120 pův. zákona se mění a bude zníti:

(1) Důchod sirotčí činí pro jednostranně osiřelé dítě jednu třetinu, pro oboustranně osiřelé dítě dvě třetiny invalidního nebo starobního důchodu (bez příplatku podle §u 113), jehož pojištěnec v době úmrtí požíval nebo na nějž měl nárok. Oboustranně osiřelému dítěti, jehož oba rodiče byli pojištěni, vyměří se důchod sirotčí plným obnosem důchodu výše pojištěného rodiče.

(2) § 110a) platí obdobně i o poživateli sirotčího důchodu.

272. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 83 osnovy:

Ustanovení označené jako § 120b) znějž:

Pojištěnky, které se provdají po uplynutí doby čekací (§ 107), mají nárok na výbavné ve výši ročního invalidního důchodu, který by jim za předpokladů §u 109 příslušel v době provdání, s připočtením částky 1.000 Kč. Nárok na výbavné musí býti uplatněn do 36ti měsíců po provdání se pojištěnky, jinak zaniká. Vyplacení výbavného nemá vlivu na nároky pojištěním získané.

273. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 120 pův. zákona:

V odst. 1 nahrazují se slova "jednu pětinu" a "dvě pětiny" slovy "jednu třetinu" a "dvě třetiny".

Odst. 2 se škrtá.

274. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

V §u 120a) (§ 83 osnovy výborové) buďtež slova "může se zvýšiti" nahrazena slovy "jest zvýšiti".

275. Návrh posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle a soudr. k §u 83 osnovy:

V §u 120a) buďtež slova "může se zvýšiti" nahrazena slovy "zvýší se".

276. Návrh posl. inž. Junga, Krebse a druhů k §u 83 osnovy:

Za § 120 budiž vložen tento § 120a):

"Všichni, kdo dostávají důchod podle tohoto zákona, mají proti okresní nemocenské pojišťovně, příslušné podle jejich bydliště, nárok na nemocenské ošetřování podle tohoto zákona. Nařízením buďtež stanoveny příspěvky, které má platiti příslušná sociální pojišťovna."

277. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 84 osnovy:

§ 121 pův. zákona se mění a bude zníti:

(1) Zemřel-li pojištěnec dříve, nežli uplynula doba čekací (§ 107), mají jeho pozůstalí nárok na odbytné ve výši dvojnásobného ročního invalidního důchodu, na nějž by pojištěnec měl nárok, kdyby byl dokonal čekací dobu ve mzdové třídě, v níž byl pojištěn v době úmrtí.

(2) Zemře-li pojištěnec po uplynutí doby čekací nebo zemře-li důchodce, mají jeho pozůstalí nárok na odbytné ve výši dvojnásobného ročního důchodu, jehož zemřelý požíval nebo na nějž měl nárok, není-li tu nároku na důchod vdovský nebo vdovecký.

(3) Pozůstalými podle předchozích odstavců rozumějí se manžel, děti, rodiče nebo sourozenci zemřelého. Při tom má manžel přednost před dětmi, děti před rodiči a tito před sourozenci. Manžel nemá však nároku na odbytné, jsou-li zde důvody, které by jej vylučovaly z požitku důchodu vdovského (vdoveckého) podle §u 115, odst. 1, lit. a) a b); nárok přechází v tomto případě na děti.

(4) Rodiče a sourozenci mají nárok na odbytné pouze tehdy, jsou-li potřební.

(5) Nárok na odbytné musí býti uplatněn do roka po smrti pojištěncově, jinak zaniká.

278. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

V §u 121, odst. 4 (§ 84 osnovy výborové) budiž škrtnuto slovo "převážně".

279. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr.:

Jako nové paragrafy buďtež vložena tato ustanovení:

§ 122 a).

Je-li pojištěnec nebo důchodce pohřešován déle než jeden rok, může býti přiznán důchod vdovský (vdovecký) a důchod sirotčí, jakož i odbytné před provedením soudního řízení a před prohlášením za mrtvého, je-li z okolností patrno, že nastala smrt.

§ 122 b).

Pro pojištění osob, které po prvé vstupují do invalidního a starobního pojištění, když již ukončily 60. rok svého věku, platí ustanovení tohoto zákona s těmito odchylkami:

a) Nárok na starobní důchod povstává po uplynutí 250 příspěvkových týdnů,

b) základní částka invalidního důchodu jest o 100 Kč menší než jak jest uvedena v §u 111,

c) odbytné jest o 150 Kč menší než by bylo podle §u 121, odst. 1 a 2.

Nemocenské ošetřování důchodců.

§ 122 c).

(1) Důchodci podle tohoto zákona mají proti příslušné nemocenské pojišťovně pro případ svého onemocnění nárok na nemocenské ošetřování (§ 95, I, č. 1) a pomoc při porodu (§ 95, II, č. 1) s výjimkou ošetřování v ústavu; důchodci, požívající invalidního, starobního nebo vdovského důchodu, mají rovněž nárok na nemocenské ošetřování a pomoc při porodu pro své manželky a děti (§ 118).

(2) Ústřední soc. pojišťovna dodá i příslušné nemocenské pojišťovně opis výměru, jímž byl důchod přiznán nebo odňat.

(3) Ústřední sociální pojišťovna nahrazuje za každého důchodce, pokud požívá důchodu invalidního, starobního nebo vdovského, příslušné nemocenské pojišťovně z vlastních peněz pojišťovací příspěvek 8 Kč měsíčně počínaje měsícem dodání výměru. Za děti, které dostávají sirotčí důchod, hradí Ústřední sociální pojišťovna paušální pojišťovací příspěvek 8 Kč měsíčně bez zřetele na počet dětí jen tehdy, požívá-li matka vdovský důchod, nebo jde-li o děti bez obou rodičů. Ústřední sociální pojišťovna ustanovuje, jak dlužno účtovati a odváděti pojišťovací příspěvek nemocenským pojišťovnám.

(4) Výše pojišťovacího příspěvku, stanoveného v předcházejícím odstavci, může býti změněna nařízením po vyslechnutí Ústřední sociální pojišťovny.

(5) Nemocenskou pojišťovnou, příslušnou k poskytování nemocenského ošetřování důchodci (a jeho příslušníkům), jest ona nemocenská pojišťovna, v jejímž obvodu důchodce má své bydliště a to:

a) okresní nemocenská pojišťovna, patřil-li pojištěnec posledně před tím, než nastal jeho pojistný případ, k okresní, závodní, společenstevní (gremiální), spolkové pojišťovně nebo k registrované pomocné pojišťovně;

b) zemědělská nemocenská pojišťovna, patřil-li pojištěnec posledně před tím, než nastal jeho pojistný případ, k zemědělské nemocenské pojišťovně. Přebývá-li takový pojištěnec v obvodu, pro nějž není zřízena zemědělská pojišťovna, jest příslušná okresní nemocenská pojišťovna jeho bydliště.

(6) Je-li několik nemocenských pojišťoven povinno poskytovati nemocenské ošetřování osobám, požívajícím sirotčího důchodu, rozdělí se úhrnná částka pojišťovacího příspěvku na zúčastněné pojišťovny podle počtu těchto důchodců, jde-li o oboustranné sirotky nebo děti, jejichž matka nepožívá vdovského důchodu. Jinak se obdobně užije ustanovení §u 103.

280. Návrh posl. dr Wintra, Johanise, Tayerle a soudr. k §u 85 osnovy:

Za § 122 zák. č. 221/24 Sb. z. a n. se vsunují nové §§ 122 a), 122 b) a 122 c) tohoto znění:

§ 122a).

Je-li pojištěnec nebo důchodce déle jednoho roku nezvěstným, lze přiznati vdovský, vdovecký a sirotčí důchod, jakož i odbytné před ukončením soudního řízení a prohlášením za mrtva, činí-li okolnosti úmrtí pravděpodobným.

§ 122 b).

Pro pojištění osob, které po prvé vstupují do pojištění invalidního a starobního po dokonaném 60. roku svého věku, platí ustanovení tohoto zákona s těmito odchylkami:

a) nárok na starobní důchod vzniká po dokonání 250 příspěvkových týdnů;

b) základní částka invalidního důchodu činí o Kč 100.- méně než uvedeno v §u 111;

c) odbytné činí o 150 Kč méně, nežli by činilo podle §u 121, odst. 1 a 2.

§ 122 c).

Nemocenské ošetření důchodců.

(1) Důchodci podle tohoto zákona mají v případě onemocnění nárok vůči příslušné nemocenské pojišťovně na nemocenské ošetřování (§ 95, I, č. 1) a pomoc při porodu (§ 95, II, č. 1), mimoústavní zaopatření, pokud již nejsou pro případ nemoci povinně pojištěni; důchodci, požívající důchodu invalidního nebo starobního, mají též nárok na nemocenské ošetření a pomoc při porodu pro manželku a děti (§ 118).

(2) Ústřední sociální pojišťovna zašle opis výměru, jímž byl přiznán nebo odňat důchod současně příslušné nemocenské pojišťovně.

(3) Ústřední sociální pojišťovna hradí za každého důchodce, pokud požívá důchodu invalidního, starobního nebo vdovského, příslušné nemocenské pojišťovně ze svého pojistné Kč 8 - měsíčně počínaje měsícem, v němž byl výměr doručen. Za děti požívající sirotčího důchodu po témže pojištěnci, hradí Ústřední sociální pojišťovna úhrnné pojistné Kč 8 - měsíčně bez ohledu na počet dětí pouze tehdy, nepožívá-li matka vdovského důchodu anebo jde-li o oboustranné sirotky. Ústřední sociální pojišťovna určí, jak má býti pojistné nemocenským pojišťovnám účtováno a odváděno.

(4) Výše pojistného, stanovená v předchozím odstavci, může býti měněna nařízením v slyšení Ústřední sociální pojišťovny.

(5) Pojišťovnou příslušnou poskytování nemocenského ošetření důchodců (a jich příslušníků) jest nemocenská pojišťovna, v jejímž obvodě má důchodce bydliště, a to:

a) okresní nemocenská pojišťovna, příslušel-li pojištěnec naposled před vznikem pojistného případu k okresní, závodní, společenstevní (gremiální), spolkové nebo zapsané nemocenské pojišťovně;

b) zemědělská nemocenská pojišťovna, příslušel-li pojištěnec naposled před vznikem pojistného případu k zemědělské nemocenské pojišťovně. Zdržuje-li se takový důchodce v obvodě, pro nějž není zřízena pojišťovna zemědělská, je příslušnou okresní nemocenská pojišťovna jeho bydliště.

(6) Je-li více nemocenských pojišťoven příslušných k poskytování nemocenského ošetření důchodcům, požívajícím důchodu sirotčího, rozdělí se úhrnná částka pojistného mezi zúčastněné pojišťovny podle počtu těchto důchodců, jde-li o děti oboustranně osiřelé anebo nepožívá-li jejich matka důchodu vdovského. Jinak jest použíti obdobně ustanovení §u 103.

281. Návrh posl. Tučného, Langra, Pechmanové a druhů:

Za § 122 pův. zákona zařazuje se nový paragraf tohoto znění:

Nemocenské ošetření důchodců.

§ 122 a).

(1) Důchodci podle tohoto zákona mají v případě onemocnění nárok proti příslušné nemocenské pojišťovně na nemocenské ošetřování (§ 95, odst. I, č. 1) a pomoc při porodu (§ 95, II, č. 1) mimo ústavní zaopatření; důchodci požívající důchodu invalidního nebo starobního nebo vdovského mají též nárok na nemocenské ošetření a pomoc při porodu pro manželku a děti (§ 118).

(2) Ústřední sociální pojišťovna doručí opis výměru, jímž byl přiznán nebo odňat důchod, současně příslušné nemocenské pojišťovně.

(3) Ústřední sociální pojišťovna hradí za každého důchodce, pokud požívá důchodu invalidního, starobního nebo vdovského, příslušné nemocenské pojišťovně ze svého pojistné Kč 8.- měsíčně, počínaje měsícem, v němž byl výměr doručen. Za děti, požívající důchodu sirotčího, hradí Ústřední sociální pojišťovna úhrnné pojistné Kč 8.- měsíčně bez ohledu na počet dětí pouze tehdy, nepožívá-li matka vdovského důchodu, anebo jde-li o oboustranné sirotky. Ústřední sociální pojišťovna určí, jak má býti pojistné nemocenským pojišťovnám účtováno a odváděno.

(4) Výše pojistného stanovená v předchozím odstavci může býti měněna nařízením po slyšení Ústřední sociální pojišťovny.

(5) Pojišťovnou příslušnou k poskytování nemocenského ošetření důchodců (a jich příslušníků) jest nemocenská pojišťovna, v jejímž obvodě má důchodce bydliště, a to:

a) okresní nemocenská pojišťovna, příslušel-li pojištěnec naposledy před vznikem pojistného případu k okresní, závodní, společenstevní (gremiální), spolkové nebo zapsané nemocenské pojišťovně,

b) zemědělská nemocenská pojišťovna, příslušel-li pojištěnec naposledy před vznikem pojistného případu k zemědělské nemocenské pojišťovně. Zdržuje-li se takový pojištěnec v obvodě, pro nějž není zřízena pojišťovna zemědělská, je příslušnou okresní nemocenská pojišťovna jeho bydliště.

(6) Je-li více nemocenských pojišťoven příslušných k poskytování nemocenského ošetření důchodcům, požívajícím důchodu sirotčího, rozdělí se úhrnná částka pojistného mezi zúčastněné pojišťovny podle počtu těchto důchodců, jde-li o děti oboustranně osiřelé, anebo požívá-li jejich matka důchodu vdovského. Jinak jest použíti obdobně ustanovení §u 103.

282. Návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 123 pův. zákona se mění a bude zníti:

(1) Stát poskytuje k zákonnému důchodu příspěvek, který činí ročně

u důchodu invalidního a starobního Kč 1000.-,

u příplatku na děti podle §u 113 Kč 100.- za každé dítě,

u důchodu vdovského a vdoveckého Kč 500 -,

u důchodu jednostranně osiřelého dítěte Kč 200.-,

u důchodu oboustranně osiřelého dítěte Kč 400.-.

(2) K dávkám podle §§ 121 a 122 se státní příspěvek neposkytuje.

(3) Nemá-li příjemce důchodu invalidního, starobního, vdovského, vdoveckého neb sirotčího jiných příjmů a také žádného jmění, zvyšuje se státní příspěvek tak, aby úhrn důchodu a státního příspěvku podle tohoto zákona činil daně prosté existenční minimum. Má-li důchodce ještě jiné příjmy, zvyšuje se státní příspěvek jen do té míry, aby spolu s důchodem a ostatním příjmem důchodcovým bylo dosaženo daně prostého existenčního minima.

(4) Státní příspěvek vyplácí Ústřední sociální pojišťovna současně s důchodem v měsíčních stejných lhůtách. Ministr sociální péče upraví způsob vyúčtování státního příspěvku.

283. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 123 pův. zákona:

V odst. 1 nahrazuje se částka 500 částkou 800, částka 250 částkou 40, částka 100 částkou 200, částka 200 částkou 400 a jako nový odstavec se připojuje: "u příplatků na děti podle §u 113 100 Kč na každé dítě."

Odst. 2 se škrtá.

Dosavadní odst. 3 přečísluje se na odst. 2, odst. 4 na odst. 3, při čemž se slova "částkou prostou daně z příjmu" nahrazují slovy "částkou 15.000 Kč ročně".

Dosavadní odst. 5 se škrtá.

Odst. 6 a 7 přečíslují se na 4 a 5.

284. Návrh posl. Tauba, Schäfera, Hackenberga a soudr. k §u 87 osnovy:

§ 126 pův. zákona se škrtá.

285. Návrh posl. Štětky a soudr. k §u 87 osnovy:

§ 126 pův. zákona se zrušuje.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP