Čtvrtek 18. října 1928

Posl. Zápotocký: K prohlášení pana ministra veř. prací o stavební katastrofě na Poříči chci precisovati stanovisko komunistického klubu.

Není to dnes po prvé, kdy v parlamentě zabýváme se otázkou stavebních katastrof. Již 14. června t. r. po stavební katastrofě v Revoluční třídě podal náš klub návrh, aby se dostavili ministr vnitra a ministr soc. péče do sněmovny a podali zprávu o katastrofě a zároveň aby podali prohlášení, co vláda hodlá učiniti, aby bylo zabráněno dalším stavebním katastrofám, které jsou na obzoru. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Vládní strany postavily se proti našemu návrhu, zamítly jej a ministři do parlamentu se nedostavili. (Výkřiky komunistických poslanců.) Pochopitelně: Šlo jen o několik mrtvých dělníků - a pro několik mrtvých dělníků nebude se ministr Československé republiky nijak namáhati.... (Výkřiky.)

Již tenkráte jsme upozorňovali, že za současného spekulačního systému na stavbách nejde o náhodu, nýbrž o systém, který je zde za podpory vlády a vládních úřadů přímo pěstován a kterýžto systém musí přinésti další pohromy a další větší katastrofy. (Výkřiky posl. Haruse.)

Cituji podle stenografického protokolu, co jsem promluvil 14. června ve své řeči, když jsem mluvil o katastrofě v Revoluční třídě. Řekl jsem tehdy (čte):

"V kapitalistickém a buržoasním tisku hledají se dnes příčiny stále se opakujících úrazů, zabití, neštěstí a katastrof na stavbách. (Výkřiky komunistických poslanců.) Je potřebí říci, že hlavní příčinou těchto neštěstí je kapitalistické podnikání, jehož jedinou hybnou pákou je dosažení abnormálního kapitalistického zisku. Podnikatelé chtějí využitkovati konjunktury. Celá řada lichvářských upírů a bankovních spekulantů vrhla se dnes na obor stavebního podnikání. Spekuluje se s pozemky, spekuluje se s byty, spekuluje se se stavebním materiálem a spekuluje se se stavbami. Veliké podnikatelské i bankovní firmy ujímají se dnes podnikatelských stavebních prací, berou na sebe provedení staveb, zadávají je druhým podnikatelům a každý podnikatel vede stavbu a práci na stavbě jediným směrem: vydělati a vyzískati pro sebe co možno nejvíce. Aby se co možno nejvíce vydělalo, aby se co možno nejvíce vyzískalo, šetří se na mzdě, šetří se na kvalitě materiálu, šetří se na všech bezpečnostních opatřeních a když potom dojde k neštěstí, říká se. příčinou toho jsou mimořádné a vnější události.

Podívejte se dnes na pražské stavby! U nás existuje zákon o 8hodinové době pracovní, ale na pražských stavbách není 8hodinové pracovní doby, na pražských stavbách pracuje se přes čas, na pražských stavbách pracuje se nepřetržitě i v noci za naprosto nedostatečného osvětlení, za naprosto nedostatečných bezpečnostních opatření. A úřady k tomu všemu dávají povolení, úřady všechen ten šlendrián, který na stavbách dnes je, sankcionují. Při provádění nejnebezpečnějších a nejodpovědnějších prací, kde jsou ohroženy nejen životy dělníků, nýbrž i životy občanů, kteří v sousedství bydlí nebo kolem novostavby chodí, pracuje se s nekvalifikovanými silami. Proč se užívá nekvalifikovaných pracovních sil? Jedině proto, aby se mohly platiti mizerné mzdy, aby se mohlo znovu vy. dělávati."

Všechny tyto a jiné ještě věci, které jsme uváděli 14. června, mohly by býti uváděny znovu dnes. Rozdíl jest jedině v tom že při katastrofě v Revoluční třídě bylo možno oběti kapitalistické racionalisace a vydřidušského výrobního systému počítati na jednotky a dnes na Poříči možno je počítati na desítky. V Revoluční třídě stali se obětí jen pracující dělníci, na Poříči byli zřícením se 6patrové budovy postiženi nejen dělníci, nýbrž i kolemjdoucí. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Rozsah katastrofy přiměl vládu, že nemohla přes ni přejíti prostě tak ignorantsky k dennímu pořádku, jako přešla přes katastrofu v Revoluční třídě a přes celou řadu jiných stavebních katastrof. Vyslala pana ministra veř. prací, aby udělal prohlášení. Prohlášení pana ministra veř. prací bylo krajně cynické, dýšící kapitalistickou bezohledností a sledující jen jeden účel: hájiti dnešní vydřidušský kapitalistický racionalisační výrobní systém, zakrývati skutečného vraha a vinníka a umývati si farizejsky ruce nad katastrofou. (Tak jest!)

Chci se podrobněji zabývati prohlášením pana ministra a poukázati na jednotlivé jeho výroky. Pan ministr veř. prací praví hned na začátku svého prohlášení: "Státní správa nemá a neměla tudíž ani v tomto případě na provádění stavby žádného vlivu proto, že šlo o stavbu soukromou." (Slyšte!) Prosím, representant vlády a státní správy v parlamentě prohlašuje, že, ježto šlo o stavbu soukromou, nemohla se vláda do toho šlendriánu, který tam na stavbě panoval, míchati, protože nemůže prý zasahovati do soukromých věcí, do soukromého života a soukromého podnikání. (Výkřiky komunistických poslanců.) To prohlašuje representant toho vládního systému, který vydržuje sta a tisíce špiclů, věnuje na jejich vydržování miliony, jak svědčí dnes právě podaný vládní rozpočet, k tomu, aby zasahovali do soukromého občanského života, aby sledovali každý soukromý krok jednotlivých občanů. Tedy v tomto případě vláda neskrývá se za to, že jí do toho, co se v soukromém životě děje, nic není, nýbrž obětuje miliony, aby soukromý život svých občanů kontrolovala.

Dále praví p. ministr: "Dozor nad stavbami vláda nemůže vykonávati proto, poněvadž šlo o soukromé stavby." Co tím říká p. ministr veř. prací? Tím praví docela otevřeně - a je potřebí, aby zvláště dělnická veřejnost si to zapamatovala - že soukromokapitalistické podnikání může vražditi dělníky (Tak jest!), může ohrožovati lidské životy a zdraví dělníků a že státní správa demokratické republiky pokládá toto vraždění dělníků za soukromé právo podnikatelů, do kterého nebude zasahovati. (Výkřiky komunistických poslanců.) To je smysl prvních vět prohlášení p. ministra. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Pan ministr mluvil dále o dohledu, jejž prováděly státní úřady na stavbě pomocí t. zv. živnostenských inspektorů. Řekl, že dozor prostřednictvím živnostenského inspektora na stavbě byl prováděn - to jsou slova p. ministra - ale nedošlo jiné stížnosti, než stížnost na nedodržování 8hodinové doby pracovní. Fakt je ten, že právě na stavbě na Poříči dělalo se celé noci Pan ministr to konstatuje, že došla stížnost na tuto noční práci a nedodržování 8hodinové doby pracovní. Co však státní úřady na tyto stížnosti učinily, to nám p. ministr zůstal dlužen. Nezabýval se touto otázkou proto, že by byl musil přiznati, že státní úřady v Československé republice vůbec necítí povinnost dodržovati zákon o 8hodinové době pracovní. Státní úřady a vláda kašlou na zákony Československé republiky tam, kde se jedná o ochranu dělnictva. (Výkřiky komunistických poslanců.) Proto také p. ministr veř. prací pokládá porušování zákona o 8hodinové době pracovní se strany podnikatelů na pražských stavbách za věc docela samozřejmou a nepokládá za nutno proti tomuto porušování zákonů Československé republiky nijak zakročovati. A přeci nedodržování této pracovní doby bylo jednou z těch příčin, jež zavinily katastrofu, poněvadž právě při tomto nedodržování pracovní doby, při noční práci a při šíleném spěchu, se kterým se při dnešním racionalisačním systému pražské stavby vyhánějí do výšky, není možno stavěti tak, aby tyto novostavby nepadaly na hlavu občanům a aby ve svých troskách nepohřbívaly desítky dělníků. Jest potom samozřejmé, že pan ministr ve svém prohlášení ještě dnes říká, že nelze se vyjádřiti, čím byla katastrofa zaviněna. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Pan ministr dále ve svém prohlášení snaží se vzbuditi dojem, že hlavní příčinu stavebních neštěstí u nás jest hledati v tom, že prý se lacino staví. Jest rozhodně nutno vyvrátiti thesi pana ministra o laciném stavění. Pravda jest, že se hodně na stavebním podnikatelství vydělává, že lichvářsky jsou vydíráni dělníci i nájemníci. To vše jest pravda, ale laciné stavění existuje jen ve fantasii pana ministra veř. prací.

Stejně podařený je další výrok pana ministra, kde porovnává státní stavby se soukromými stavbami a snaží se dokázati, že státní stavby jsou bytelnější proto, že se nezadávají nejlacinějším oferentům, nýbrž dražším. Přátelé, proč se státní stavby zadávají dražším oferentům, to jest jiná kapitola, to bychom se musili zase rozhovořit o staré bolesti Československé republiky, o korupčnictví. (Tak jest!) Ale, chce-li pan ministr veř. prací dokazovat, že státní baráky, protože jsou dražší, jsou bytelnější, usvědčuje ho zrovna dnešek z nepravdy, protože stavba a nástavba státního baráku kontrolního úřadu ve Štěpánské ulici, která přišla státu hodně draho, jak jest viděti, není nijak tím chráněna, aby se neporoučela a neřítila dolů. Právě dnes bylo vydáno nařízení, aby se nájemníci z tohoto domu do 24 hodin vystěhovali, poněvadž dům hrozí přes všechny ochranné práce a zabezpečení, které se tam provedly, sesutím. Kdyby nebylo katastrofy na Poříči a kdyby nebylo desítek zabitých a utracených tam lidských životů, byla by státní správa klidně nechala spadnout barák ve Štěpánské ulici i se všemi nájemníky.

Další pozoruhodný výrok pana ministra je o trestnosti. Pan ministr zabývaje se touto otázkou praví: Otázka trestnosti, povinné ručení a s tím související otázka civilních nároků na odškodnění bude řešena příslušným soudem. Když někde strhne na sebe dítě s plotny hrnec s vařící vodou a opaří se, seberou matku, zavřou ji okamžitě do kriminálu a potom teprve vyšetřují, zdali matka svojí neopatrností smrt dítěte zavinila. Toto opatření, že okamžitě je matka zatčena a vsazena do kriminálu, aniž byla zjištěna její trestnost, odůvodňuje se tím, že je zde nebezpečí z dorozumění se. Tato osoba musí býti isolována, aby se nemohla s někým dorozuměti v záležitosti své obhajoby a aby tak mohla býti spravedlivě zjištěna její vina. (Výkřiky komunistických poslanců.) Když podnikatelé zabijí a zavraždí přes půl sta dělníků, bude otázka trestnosti předmětem řízení příslušných soudů, vrazi jsou však ponecháni na svobodě, poněvadž žádné nebezpečí z dorozumění se, z pokusu zakrýti svůj zločin, zde nehrozí, neboť těmto zločincům a vrahům je předem zajištěna úplná beztrestnost, když jsou příslušníky těch hořejších vrstev, ze kterých se rekrutují dnes zastánci vládnoucího pořádku v tomto státě. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Není potom divu, že za těchto okolností celý závěr řeči p. ministra, co bude vláda dělati proti katastrofám a k jejich zabránění, vyzněl v tomto smyslu: "Vláda nemůže dělati žádná mimořádná opatření k zamezení těchto katastrof." Po bedlivém přezkoumání neuznala vláda, že by bylo zapotřebí dělati nějaká mimořádná opatření. "Vláda se bude snažiti, aby dozor nad stavbami se vedl tak jako dosud," prohlásil p. ministr. To je tedy celý výsledek jeho prohlášení. Kdybychom chtěli mluviti řečí lidovou, museli bychom říci: Pan ministr veř. prací říká: Jen na chudý lid musí býti přísnost, ale abychom vy stupovali také proti majetným, toho na nás nežádejte.

Že vláda dovede dělati mimořádná opatření, rychlá mimořádná opatření, o tom podám hned důkazy. Nyní právě kladenské dělnictvo, horníci, nalézají se v boji proti svým zaměstnavatelům, proti uhlobaronům, žádajíce na nich zvýšení mezd. Požadavky kladenských horníků jsou jistě oprávněné. Kapitalističtí vydřiduši, uhlobaroni tak jako stavební podnikatelé, kteří denně utrácejí a ohrožují životy svých zaměstnanců, odmítají tyto požadavky. Celý státní aparát, policie i žandarmerie, staví se však zde na ochranu vydřidušských zájmů uhelných podnikatelů proti zájmům horníků, podporuje podnikatele v boji proti dělníkům.

Právě dnešního dne vydala vláda nařízení, kterým se zavádí mimořádná opatření v obcích slánského a kladenského uhelného revíru. (Výkřiky komunistických poslanců: Hanba!) Vyhlášky, které byly dnes vylepeny a vybubnovány policajty a četníky, rozhlášeny po všech obcích zní (čte):

"Vyhláška okr. politické správy ve Slaném. V poslední době došlo na některých místech slánského okresu, ležících v oblasti kladenskoslánské pánve kamenouhelné, k politování hodnému porušení veřejného klidu a pořádku, při čemž i bezpečnost osob a majetku byla ohrožena. Vzhledem k tomu vidím se nucen, abych na základě §§ 22 až 35 minister. nařízení ze dne 19. ledna r. 1853, č. 10 ř.., zapověděl všeliké shromáždění a shluknutí na místech veřejných. Přednostové domácnosti a službodárci nechť pečují o to, aby se mládež a děti bez nutných důvodů na ulicích nezdržovaly.

To platí pro obec Brandýsek, Cvrčovice, Hnidousy, Knovíz, Pchery, Smečno atd., vyjmenováno je celkem asi 20 obcí slánského okresu. Proti každému, kdo by zákaz nedodržel a zvláště proti výtržnostem jakéhokoliv druhu bude veřejnou mocí všemi prostředky beze všech ohledů zakročeno. Spáchané trestné činy budou s největší přísností podle citovaných zákonů, po př. podle §u 7 nařízení z 20. dubna r. 1854, č. 96 ř. z., stíhány.

Ve Slaném 17. října 1928.

Okresní politická správa ve Slaném. Ramajzl." (Výkřiky komunistických poslanců.)

Je potřebí zase, aby si toto uvědomila celá dělnická a pracující veřejnost v Československé republice. Ve vyhlášce se totiž praví, že v kamenouhelném revíru kladensko-slánském došlo k událostem, kterými byla ohrožena bezpečnost osob a majetku. Neslyšeli jsme tedy, že by tam byl býval někdo zmrzačen, že by tam byl býval utracen nějaký lidský život ale vláda uznává, že je tam potřebí okamžitě sáhnouti k nejdalekosáhlejším mimořádným opatřením a vyhrabává k tomu i staré paragrafy rakouských zákonů z let 1854 a 1853.

Na Poříči bylo utraceno přes 50 lidských životů, bylo tam zraněno několik desítek lidí, ale pan ministr veř. prací a vláda Československé republiky nevidí příčinu, proč by se mělo sahati k nějakým mimořádným opatřením. Vem čert padesát dělníků! Vláda Československé republiky si myslí: Počkejte, až my vybudujeme úplně svůj militaristický systém, až se pustíme do nové imperialistické války, pak vás budeme vražditi ne po desítkách, nýbrž po stovkách a po tisících. Proč bychom dělali nějaká mimořádná opatření, když jde o 50 životů pouhých dělníků, kterých je v Československé republice tolik a kteří za mzdu jsou vždy k najmutí?

Postavíme-li tedy vedle sebe dnešní prohlášení pana ministra veř. prací stran katastrofy na Poříči a onu vyhlášku, kterou vydávají státní úřady proti stávkujícím dělníkům na Kladensku, kteří bojují o větší skývu chleba pro své děti a svou rodinu, pak dělníci poznávají jasně, s kým mají v československé republice co činiti. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Je pochopitelno, že tyto vyhlášky, které byly dnes ve slánském a kladenském okrese vyvěšeny a vybubnovány, vyvolaly největší odpor veškerého dělnického obyvatelstva a pracujícího lidu. Docházejí zprávy, že dělníci a dělnické ženy kupí se všude před obecními úřady, protestují proti tomuto násilnickému postupu, ve kterém vláda Československé republiky zase znova ukazuje svoje pravé kapitalistické ledví, ve kterém zase staví celý státní aparát do boje proti horníkům, za zájmy vydřidušských uhlobaronů. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Okr. správa politická ve Slaném poslala také ústřednímu stávkovému výboru další výměr a v tom výměru oznamuje, že zakáže do budoucna všechny informační schůze horníků, které dosud povolovala, aby prý se předešlo porušování veřejného klidu a pořádku, po případě páchání trestných činů. Tedy zase je potřebí mluviti do dělnických řad proto, že státní úřady v boji kladenských horníků a při projednávání požadavků ostravských horníků chtěly vystupovati vůči dělníkům v roli zprostředkovatele, chtěly namluviti dělníkům: my chceme zprostředkovati mezi vámi a zaměstnavateli, aby se vám skutečně stalo po právu, my chceme se přičiniti o to, aby vaše požadavky byly smírným způsobem vyřešeny. Je zajímavo posuzovati zase, jak se vláda a vládní zástupcové chovají při tom smírném jednání o mzdové požadavky horníků a jak se chovají venku tam, kde se odehrává vlastní zápas mezi rolníky a zaměstnavateli a kde leží těžiště rozhodnutí celého zápasu. (Výkřiky komunistických poslanců.) Protože zástupci horníků nechtěli přijmouti zhoršovací návrhy uhlobaronů, které jim zástupcové vlády vnucovali, protože zástupci horníků jednomyslně odmítli kosti ohlodané, které jim zde vládní zástupcové na popud a ve prospěch uhlobaronů vnucovali, protože všichni horníci v kladenském revíru postavili se a prohlásili, že vytrvají solidárně ve svém spravedlivém boji a zápase a protože i zaměstnavatelé i vláda viděli, že tato solidarita horníků je nebezpečím pro kapitalistické vydřidušství a nebezpečím pro kapitalistický vládní režim, proto najednou se upouští od smiřovaček a komanduje se ještě ve zvýšené míře, než to bylo v začátcích stávky, celá policejní moc státní, aby kladenské dělníky pokořila, aby těmito mimořádnými opatřeními znemožnila boj kladenských horníků, aby je donutila k tomu, aby požadavky kapitalistů, uhlobaronů, musili přijmouti. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Mohl bych tak slovo za slovem probírati prohlášení pana ministra veřejných prací a osvětlovati před celou pracující třídou, kolik je v těch slovech výsměchu celé pracující třídě, jak tu pan ministr veřejných prací na rozdíl od psaní buržoasního tisku po katastrofě docela cynicky ukázal a odkryl pravé ledví vládnoucích v tomto státě. Buržoasní tisk, tisk vládnoucích stran po katastrofě snažil se naladiti lítostivý tón, aby dělníci, pracující třída byla oklamána, koupení redaktoři ronili krokodýlí slzy nad těmi ubitými dělníky a pozůstalými. (Výkřiky komunistických poslanců.) Pan ministr veř. prací dnes ve svém prohlášení neuznal za vhodno ani slovem zmíniti se o těch 50 ubitých dělnících a o těch pozůstalých rodinách a dětech, kteří tu byli kapitalistickým vraždicím racionalismem připraveni o své živitele. (Výkřiky komunistických poslanců.) Pan ministr veř. prací viděl svoji úlohu jedině v tom, obhájiti kapitalistický režim a když tuto úlohu vykonal, tak se ztratil, jako se ztratila celá vláda z tohoto parlamentu, úplně zbaběle, aby nemusila poslouchati, co se o katastrofě tady bude mluviti. Je zbytečno mluviti potom o demokratických parlamentních zásadách Československé republiky. Tam, kde jde o více než 50 utracených lidských životů, neuznají zástupcové vlády za svoji povinnost vytrvati v parlamentě a slyšeti, co zástupcové občanstva o všech těch katastrofách soudí. (Výkřiky komunistických poslanců.) To charakterisuje dnešní poměry. S touto věcí je potřebí jíti do všech továren, do všech vesniček na českém jihu k pracujícímu lidu a vysvětliti mu, jak jsou klamné všechny ty zprávy "Večera" a "Venkova", jak falešná je ta farizejská lítost, kterou dávají najevo buržoasní noviny. Je potřebí mu vysvětliti, když se jednalo v parlamentě o katastrofě, že ministr veř. prací obhajoval jenom kapitalistické podnikatele, ale o ubitých dělnících a o pozůstalých neřekl ani slova, ztratil se z parlamentu a s ním celá vláda. (Výkřiky poslanců komunistických a posl. dr Viškovského.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Zápotocký (pokračuje): Ano, pane Viškovský, docela otevřenou politickou agitaci uděláme ze všech těch vašich zločinů, kterých se denně na pracujícím lidu dopouštíte. To je to, co vás nejvíce mrzí, proto byste rádi přes katastrofu na Poříči přešli k dennímu pořádku. Proto se také stavěly státní úřady proti tomu, aby byly hromadně pochovávány oběti poříčské katastrofy. Báli jste se těch zlých duchů, které jste vyvolali. Vaše svědomí - máte-li jaké - vám říkalo zřejmě, že jste těmi vinníky před celou lidskou společností, kteří tyto věci kryjí. Teď máte strach z toho, že se z věci dělá politická agitace. (Výkřiky komunistických poslanců.) A my říkáme docela otevřeně: my znovu a znovu půjdeme mezi dělníky a pracující lid a budeme jim říkati: Podívejte se po 10 letech trvání Československé republiky, v 10letém výročí na velké sliby, které vám byly dávány, kterými jste byli konejšeni, jak vypadá pravá tvářnost dnešní společnosti! Podívejte se, kdo si v Československé republice pomohl, podívejte se, kdo shrábl výtěžky revolučního hnutí čsl. lidu a čsl. proletariátu! Zkontrolujte ty, kteří si denně pěchují kapsy nadměrnými zisky z vašeho potu a vaší práce a kteří neštítí se pěchovati si kapsy i z vašeho neštěstí, kteří se neštítí vydělávati na vašich životech a na vaší smrti! - To budeme otevřeně dělnictvu hlásati a dělnictvo v Československé republice pochopí, jako pochopilo pražské dělnictvo. Pražské dělnictvo nedalo se svésti v den pohřbu vaším falešným skuhráním, prohlédlo jasně vaše krokodilí slzy a prohlédlo jasně, jaký cynismus se skrývá za vašimi falešnými slzami. Proto dělnictvo pražské v den pohřbu neskuhralo a neplakalo, nýbrž pochopilo své poslání, našlo své místo, vyšlo v desetitisících a statisících na ulice, aby dalo na jevo svůj hněv proti vašemu kapitalistickému pořádku, aby dalo na jevo, že v něm také dýše kus hrdosti a že se nedá beztrestně ubíjeti a vražditi. (Potlesk komunistických poslanců.) Mohutný nástup pražského dělnictva přes to, že i mnozí z t. zv. dělnického tábora chtěli dělnictvo od demonstračního projevu odvrátiti, vás zaleknul a desorientoval. Po všem štvaní, které jste podnikli proti komunistické straně, najednou jste viděli, že desetitisíce a statisíce dělníků nešlo za vámi, nešlo za těmi, kteří je stejně s vámi na nesprávné cesty chtěli zavésti, že statisíce dělníků ve svém srdci a ve svém nitru našlo správnou orientaci a šlo za hesly komunistické strany. A v tom jest nebezpečí pro váš kapitalistický pořádek. Trnová koruna, která byla nesena v průvodu, o které bylo již dnes mluveno, není jen symbolem dělnického utrpení, dělnické uhnětenosti, nýbrž i symbolem dělnického protestu. Tak jako váš zločin na Poříči, ubití několika desítek dělnických životů zalarmoval a zmobilisoval desetitisíce příslušníků dělnické třídy, tak vaše další zločiny budou mobilisovati dále dělnickou třídu. Domníváte-li se, že vaše sloupy kapitalistického pořádku jsou nerozborné, pak my říkáme, že vaše budova kapitalistického režimu je právě tak vratká, jako váš racionalisační kapitalistický beton, ze kterého dnes vyháníte do výše stavby za účelem zisku, za účelem spekulace, za účelem soukromého obohacování se. Vy můžete ještě v budově svého kapitalistického pořádku připraviti dělníkům celou řadu těžkostí a svízelů. Můžete ještě na dělnické třídě a jejích příslušnících mnoho zločinů napáchati, můžete opakovati Kladno, Žehrovice, Rozdělov, Boroňovou a jiná místa, to všechno můžete udělati, ale ze všech těchto vašich zločinů proti dělnické třídě poroste ten hněv, jako vyrostl hněv pražského dělnictva ze zločinu na Poříči. A jako to odhodlání pražského dělnictva našlo svůj průchod v den pohřbu, tak přijde také zúčtování za všechny vaše zločiny, až celá dělnická třída pochopí, že jediná obrana proti vykořisťovatelskému kapitalistickému režimu, jediná možnost k zamezení toho, aby nebylo hazardováno s dělnickými životy a dělnickou krví, vězí v semknutí všech dělnických bataillonů, (Potlesk komunistických poslanců.) ne tisíců, desetitisíců, ale statisíců a milionů pracujícího lidu v jednotnou frontu proti kapitalistické spekulaci, proti kapitalistickému vykořisťování, vražednému racionalisačnímu kapitalistickému režimu a celé kapitalistické společnosti. Dělníci musí si býti vědomi, že odstranění této vládní budovy kapitalistického pořádku nebude se díti klidným tempem, nýbrž že bude provázeno katastrofami, jako bylo hroucení se šestipatrového betonového baráku na Poříči.

Dělnictvo musí ty oběti přinésti ve svém vlastním zájmu, aby nepřinášelo později ještě dalších obětí ve prospěch váš, ve prospěch krvelačného kapitalistického režimu. Teprve na troskách této vaší vládní zhroutivší se budovy, teprve na troskách vašeho společenského řádu musí dělnictvo, horníci z Kladenska i zemědělský proletariát, odstraňujíc tyto trosky svou vlastní prací a silou přijíti k tomu, aby odstranilo všechno, co vy jste společnosti připravili, všechny ty trosky, do kterých jste společnost vehnali. A nebudete potom moci zapovídati jako jste zapovídali stávkujícím kladenským horníkům, kteří přišli na Poříč pokusiti se o zachránění životů těch, kteří zůstali pod troskami. Nestačí potom vaše policie, vaše žandarmerie, aby zabránila proletariátu odstraniti všechny zbytky trosek vaší zhroutivší se kapitalistické společnosti. A na těchto troskách budou kladeny základy k nové solidní budově, budově socialistické společnosti, která dá teprve dělnictvu to, po čem touží, klid, mír, spokojenost a možnost práce a rozvoje do budoucnosti. (Potlesk komunistických poslanců.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP