Čtvrtek 18. října 1928

Předseda (zvoní): Dalším řečníkem je p. posl. dr Černý. Uděluji mu slovo.

Posl. dr Černý: Slavná sněmovno! Ku prohlášení p. ministra dr Spiny chci vysloviti hluboké politování a opravdovou účast nad katastrofální tragedií poříčskou a nad strašlivými jejími důsledky.

Lituji velmi, že žalostná tato kapitola lidského neštěstí nebyla ušetřena všednosti politických bojů a že vtažena byla do víru politických vášní, ze kterých má býti politicky těženo. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Dožadujeme se přísného vyšetření celé katastrofy. Nechceme však odsuzovati, dokud příčina nebude náležitě zjištěna. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Není správné, ani důstojné, svalovati odpovědnost na vládu anebo na ten který její zákon. Není to také logické. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Zákon, i kdyby byl špatný nebo krátce terminovaný, nepředpokládá, že se musí také špatně nebo ukvapeně stavěti. Jest naším přáním, aby pozůstalým po ubohých obětech byl jejich smutný životní úděl podle možnosti všemi prostředky co nejvíce ulehčen. (Výkřiky komunistických poslanců: To je dost?)

Zatím, pánové, nemůžeme více dělati. (Výkřiky komunistických poslanců.) Tím, pánové, co vy děláte, nepomůžete. (Posl. Mikulíček: Těm mrtvým ne, ale těm živým ano!) Těm živým chceme pomoci a pomáháme jim. (Výkřiky komunistických poslanců. Výkřiky posl. Mikulíčka a posl. Mašaty.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Posl. dr Černý (pokračuje): A nyní, vážení pánové, několik slov k rozpočtu. (Hluk. Předseda zvoní.)

Projednávání finančního zákona, kterým předkládá vláda svůj letošní rozpočet ke schválení zákonodárným sborům, nemůže, vážení pánové, minouti bez zmínky na význačné národní a státní jubileum, na jubileum 10 letého výročí národní samostatnosti a prvého desítiletí národní svobody. (Výkřiky komunistických poslanců.)

V rámci tohoto jubilea oslavíme v nejkratší době největší den naší historie. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Černý (pokračuje): Oslavíme první desetiletí 28. října, den, kdy národ náš, kdysi veliký a svobodný, krutostí osudu však podrobený, nabývá opětně své státní suverenity a spolu s bratrskou větví našich Slováků zakládá nový společný stát,..... (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Černý (pokračuje):... jehož historickou existenci možno stopovati již před celým tisíciletím. (Výkřiky komunistických poslanců.)

28. říjen je důkazem jednoty národa a výsledkem vzájemného porozumění. (Výkřiky komunistických poslanců.) Jest výslednicí...... (Trvalé výkřiky komunistických poslanců.) Pánové, my jsme vás také nerušili.

Předseda (zvoní): Prosím o klid. (Výkřiky komunistických poslanců. Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Posl. dr Černý (pokračuje): 28. říjen jest, vážení pánové, výslednicí nejušlechtilejších národních snah a je symbolem heroické doby československého národa. 28. říjen je největším naším národním svátkem. Je nám tím, čím je Americe 4.červenec 1776, prohlášení nezávislosti Spojených států amerických (Výkřiky komunistických poslanců.) anebo Francii 14. červenec 1789, zboření Bastilly, ano, jest nám něčím ještě světějším. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

28. říjen založí naši největší národní tradici a bude nám mementem, čeho dosáhl národ ve svornosti a co ztratil v nesvornosti. (Výkřiky komunistických poslanců.) Význam 28. října je vžit v srdci národa a nebude nijak zmenšen zkreslováním naší osvobozenecké historie, tím méně jakýmikoliv neodpovědnými polemikami a útoky (Výborně!). Ve smyslu 28. října budujeme na výstavbě státu a jeho konsolidaci a první desítileté jubileum opravňuje nás k naději, že vývoj v Československé republice jde cestou správnou a že bude splněn největší příkaz naší národní revoluce: zachovati svobodu a republiku udržeti (Výborně! - Výkřiky komunistických poslanců.)

Touto velikou devisou dán je náš státní program a jeho realisace je naší národní povinností. V tomto programu rýsuje se směr veškeré státní politiky a naše snahy ponesou se vždy k harmonickému vyřešení všech i těch nejtěžších problémů, které se uskutečnění jeho staví v cestu. A třebaže, vážení pánové, doba desíti let je v životě státu a národa dobou poměrně krátkou, opravdovým jen okamžikem, přece můžeme s radostí konstatovati, že stát náš již v této tak krátké době prokázal značnou měrou svoje existenční oprávnění a dokázal také svou životaschopnost.

Republika naše uhájila svou prestiž nejen uvnitř, nýbrž i za hranicemi. Dosáhli jsme v prvním desítiletí ve všech odvětvích státní správy více, než je možno od slabého a mladého státu očekávati. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Černý (pokračuje): Národ před deseti lety ještě hospodářsky i kulturně podlomený, dnes ve vlastním státě stojí na nezadržitelném postupu s rozhodnou vůlí k dalšímu životu. Československý stát dosahuje již dnes toho, čeho nedosáhlo a dosáhnouti nedovedlo Rakousko za celá století - dosahuje národnostního smírného soužití a vyrovnání se značnou částí naší německé minority, která hlásí se ke spolupráci a která vysláním svých representantů do vlády přebírá i zodpovědnost za tvoření se naší celostátní tradice. (Výkřiky komunistických poslanců.).

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Černý (pokračuje): Já jsem vás nikdy nikoho nerušil, tak se chovejte aspoň trochu slušně. (Výkřiky posl. Haruse.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Černý (pokračuje): V dohodě a spolupráci Čechů s Němci nutno spatřovati značnou státnickou vyspělost obou národů, jejich politickou realitu a pochopení, že jen vzájemně spravedlivým překlenutím planých a rozvoj obou národů brzdících bojů národnostních možno pracovati k hospodářskému i kulturnímu rozvoji celého státu. (Výkřiky komunistických poslanců. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Černý (pokračuje): Vyrovnáním tímto počíná se šťastně řešiti veliký problém, který před celou kulturní Evropou přispěje k význačnosti a velikosti prvého jubilea Československé republiky a který bude všemi opravdu státotvornými činiteli našeho státu upřímně ceněn a vážen.

Také jinak možno, vážení pánové, konstatovati, že stabilisační proces v Československé republice dospívá rychle ke svému cíli. Konsolidace našeho státního celku zračí se nejlépe v předloženém rozpočtu, který jakožto rozpočet jubilejního roku činí právem nárok na název rozpočtu jubilejního. Nehledě k jeho dokonalosti formální, jest aktivní a ustálený, je z něho patrný rozvoj našeho státního hospodářství ve všech směrech, je zrcadlem života, kterým žije náš stát. V rozpočtu zračí se vývoj našich poměrů a z něho možno seznati, co stát od svých počátků vykonal a jak daleko pokročil v ohledu kulturním, sociálním a hospodářském, jakož i ve všech ostatních oborech státní správy.

Rozpočet náš jest aktivní částkou 35 milionů Kč a nese se tendencí i nadále sestupnou, snahou šetřiti všude, kde je možno ekonomicky šetřiti. Šetrnost je vůdčí myšlenkou ministra financí dr Engliše a v jejím duchu nese se také, jak podotčeno, celá struktura a rozsah rozpočtu.

Nelze ovšem popříti, a prohlásil to rovněž i p. ministr financí ve svém exposé, že finanční potřeba našeho státu... (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Černý (pokračuje):... jest na naše poměry ještě stále příliš vysokou a že bude proto nutno, aby rozpočet i v budoucnu byl podle možnosti snižován a zejména aby byla sledována bedlivě úměrnost mezi výší rozpočtu se strany jedné a finanční nosností se strany druhé.

V rámci celkového rozpočtu, kterým se požaduje pro celou státní potřebu okrouhle částka 9.504,000.000 Kč, dotovány jsou jednotlivé resorty obnosem více méně přibližným dotacím roku loňského.

Největší nárok na rozpočet činí ministerstvo nár. obrany spolu s brannou mocí, a to částkou 1400 mil. Kč kromě fondu pro věcné potřeby nár. obrany v částce 315 mil. Kč. Poměrně vysoké položky tohoto resortu musejí býti přirozeně každému pochopitelny, vždyť zde jde o výzbroj armády a ochranu státu.

A přece i zde je rozpočet oproti předešlým létům snižován a povoleno jen to, bez čeho se armáda nutně obejíti nemůže. (Výkřiky komunistických poslanců.) My všichni sloužíme. (Posl. Mikulíček: Sloužil jste armádě také tehdy, když jste obhajoval armádního dodavatele Bergmana?) Obhajoval jsem ho, pane kolego, ale ovšem že on žádný stát a nikoho o nic neokradl. (Posl. Mikulíček: Proč byla žaloba vyhotovena a podána, když nikoho neokradl?) Obhajoval jsem ho a obhajobu jsem vyhrál. (Posl. Mikulíček: Obhajoval jste ho tak, jako dr Hruban, místopředseda minulé sněmovny obhajoval žida Donáta v Olomouci, který okradl republiku o 1 a 1/2 mil. Kč při podloudném vyráběni lihu!) Ten případ neznám. (Posl. Mikulíček: Dostal 500.000 Kč pokuty a měsíc kriminálu a místopředseda sněmovny dr Hruban ho tak obhajoval, že mu to bylo změněno na 20.000 Kč pokuty a 14 dni vězení!) To si laskavě vyřiďte s panem dr Hrubanem, pane kolego! (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Z těchto okolností lze pak dovoditi, že vojenská naše politika není vedena výbojným duchem států militaristických, že výše potřebných nákladů je dnes minimem toho, čeho republika pro udržení pořádku uvnitř a pro svoji ochranu vnější bezpodmínečně potřebuje. Přirozeno však je, že vzhledem k významu armády pro stát a jeho bezpečnost musí zde býti šetrnost a omezování rozpočtových dotací spojeno musí býti s největší opatrností a zodpovědností, neboť šetrnost, která by byla na úkor nejnutnějších potřeb vojska, mohla by přinésti nepoměrné ztráty na největších a nejsvětějších statcích národa a státu. Je proto i zde potřebí, stanoviti snahám po úspoře určitou a přesně vymezenou mez, před kterou se musí zastaviti i sebe ostřejší kritika oposičních nebo státotvorně oposičních stran. Vojenská správa ve snaze po dalším snižování rozpočtu zanáší se velmi intensivně zkrácením vojenské presenční služby, jež podle nynějších zákonů trvá ještě stále po dobu 18 měsíců. Příčinu, proč nebylo doposud možno presenční službu snížiti na pravidelnou službu 14měsíční, nutno hledati v tom, že vojenské správě nedostává se přes veškeré snahy a opatření dostatek zkušených a schopných instruktorů, kterými jsou déle sloužící poddůstojníci a kteří by byli s to, bez újmy mírového počtu naší branné moci skončiti výcvik vojáků aspoň v době 14měsíční. Vojenská správa přes všecky potíže, které se staví v cestu rozřešení tohoto problému, doufá, že dosáhne v dohledné době potřebného počtu instruktorů, čímž se jí umožní všemi vrstvami požadované snížení vojenské služby.

V ohledu celkové organisace naší armády lze s opravdovým uspokojením a radostí konstatovati, že vývoj její dosáhl za krátkou dobu jejího trvání výsledků opravdu pozoruhodných. Československá armáda stala se tělesem konsolidovaným a ukázněným, a což je nejvýznačnějším zjevem, je prodchnuta opravdovou demokracií. V demokracii spočívá největší síla a význam naší armády, přirozeně však, že v demokracii pravé a opravdové, která neznamená pouze a jen přátelství a bratrství se strany důstojnictva k mužstvu a naopak, nýbrž demokracii, která je vyvrcholením naprosté a bezkompromisní discipliny a autority proti představeným a nadřízeným. Demokracie bez discipliny a autority byla by počátkem konce každé armády.

Je přirozeno, že ve výchově vojska a v budování armády nejvýznačnější místo náleží důstojníku, kterému přísluší ve směru tomto těžký úkol a neobyčejná odpovědnost. S hrdostí však můžeme říci, že důstojnictvo naše jest si velikého poslání opravdově vědomo a že plní je dobře. Jest si jenom přáti, aby jeho činnost byla i veřejností naší náležitě ceněna a pochopena a aby důstojnictvo i poddůstojnictvo bylo existenčně vypraveno tak, aby svoje poslání mohlo řádně plniti.

Nyní chtěl bych, vážení pánové, promluviti několik slov k otázce našich komunikací, zejména pak k otázce našich státních silnic, o kterých bylo již velmi detailně a s mnoha stran v rozpočtovém výboru mluveno. Chtěl bych zde proto jen stručně konstatovati, a to s opravdovým uznáním, že ministerstvo veřejných prací vy-konalo ve směru tomto, a to za nejtěžších předpokladů a podmínek, práci opravdu pozoruhodnou. Desolátní stav státních silnic se poznenáhlu lepší a síť silnic nově a moderně upravených se potěšitelně zvětšuje. (Posl. Mikulíček: To je viděti, pane kolego, že jezdíte jen kolem Prahy!) Právě naopak. U Prahy jsou právě nejhorší silnice.

Prosil bych jen, aby ministerstvo veř. prací uvažovalo o možných prostředcích, kterými by zaručeno bylo udržování již upravených komunikací, aby se tyto nestaly po 3 neb 4 letech opět nemožnými k jakékoliv slušné dopravě. Opravdovou obavu vyvolávalo zničení silnic okresních, které uzavíráním silnic státních byly přístupny veškerému provozu, který dosud dál se po silnicích státních. Silnice okresní, kteréž přirozeně na tak silnou frekvenci nepočítaly a také na ni nejsou zařízeny, utrpěly v mnohých krajích a úsecích škody opravdu velmi povážlivé. Upokojení postižených okresů, které svým komunikacím věnovaly v mnoha případech velké miliony, možno nalézti v ujištění ministerstva veř. prací, že stejně jako v letech minulých tak i v budoucnu bude vždy pamatováno patřičnými dotacemi na ony okresy, které ve směru tomto škody utrpěly. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Nepříjemné a tak často naříkané uzavírání státních silnic v době jejich úpravy a s ním spojené objíždění, a to někdy i mnohakilometrové, jest, bohužel, nutným a nelze jej jiným způsobem nahraditi. Nutno však jest, aby směr odbočné jízdy byl náležitě a zřetelně označen a k objíždce volena cesta nejkratší. Přimlouval bych se, aby zejména v nynější době cukerních kampaní byly veškeré cesty pokud možno aspoň částečně otevřeny.

Pokud se týče prací vodohospodářských, zejména pak regulace řek, tu by si bylo přáti, aby práce tyto podnikány byly soustavněji a podle určitého systému pokud možno v nepřetržité souvislosti a nikoli rozházeně, kus zde a kus onde. Stává se pak při tomto postupu prací, že v době povodní regulovanou částí říčního koryta rychle protékající voda nakupí se v řečišti neregulovaném a zde působí záplavou značných škod. Nutno však i zde spravedlivě doznati, že i v tomto směru vykonán byl kus veliké a poctivé práce.

Prosil bych dále velmi důtklivě, aby ministerstvo veř. prací věnovalo do budoucna větší pozornost zřizování a výstavbě vodních nádrží. Při této příležitosti chtěl bych se zmíniti zvláště o otázce nádrže "Na Rozkoši" v okresu Čes. Skalice a Nové Město n. Metují Léta již trvající jednání o zřízení dotyčné nádrže rozviřuje stále tamější zemědělskou veřejnost a je zejména v poslední době příčinou opravdové a živelní nespokojenosti všech interesovaných kruhů. Je to v prvé řadě nejistota, zda a kdy problém tento bude řešen, zda a kdy přistoupí se k výstavbě, na druhé straně pak je to přirozená nervosita, vyvolaná zcela psychologicky v řadách oněch zemědělců a vlastníků půdy, kteří projektovanou nádrží mají býti vystěhováni, případně vyvlastněni a tím na své existenci event. ohroženi. Je proto naléhavě nutno, říci zde rozhodné a konečné slovo, zejména pak prokázati vhodnost nádrže na projektovaném místě, a to ať se zřetelem ke geologickému složení půdy a poměrům klimatickým, nebo k její národohospodářské celkové rentabilitě. Jako poslanec kraje, kde jmenovaná nádrž má býti zřízena, prosím o urychlené řízení, které musí, jak přirozeno, býti vedeno v naprosté dohodě s poškozenými zemědělci, jimž nutno vyjíti v jejich spravedlivých požadavcích co nejdále vstříc. Zabraná a odňatá půda musí býti rolnictvu na hrazena směnou za půdu jinou a musí býti vzat náležitý zřetel i na další, třeba dnes pouze ideální požadavky celého kraje, jež mají zemědělce chrániti i v budoucnu proti všem a jakýmkoli škodám, které by zřízení nádrže mohlo sebou přinésti. Jsme si vědomi velikosti díla a jeho event. celostátního významu, stejně však také všech možných následků, které by ukvapené řešení této důležité otázky mělo v zápětí. Žádáme proto otevřeně a v plném vědomí velké odpovědnosti, aby celý problém řešen byl krajně objektivně a hlavně odpovědně.

V dalším chtěl bych se stručně dotknouti stávající cukerní krise, která zvýšena byla známým zásahem Anglie, jejím tak zv. diferencováním cel na dovoz surovin a rafinády. V ohledu tomto jest, vážení pánové, velmi litovati, že důležitá a vážná tato otázka nebyla řešena vždy s dostatečnou rozhodností a věcností a že stala se dokonce často předmětem politického závodění, kteréž těžko lze uvésti v soulad s tak velkým národohospodářským problémem. Nejsem zde v žádném směru mluvčím cukrovarů, tím méně pak obhájcem ukvapeného svémocného zdražení cukru, mám však odvahu veřejně konstatovati, že by bylo politickým dětinstvím a přímo nerozumem, zakrývati si vážnost celkové situace a chtíti odbývati velkou hrozící krisi lacinou a nedůstojnou demagogií.

Průmysl cukerní je, vážení pánové, jak, doufám, je známo, jedním z největších a nejdůležitějších průmyslových odvětví našeho státu vůbec. Je to jeden z nejstarších průmyslů, náš průmysl v pravdě národní, jehož počátky možno hledati u nás již takřka před sto lety. Od doby svého vzniku dosáhl cukerní průmysl přes velké a těžké krise skvělého rozkvětu, zejména pak pokud se týče cukrovarnické techniky a využití všech nejmodernějších prostředků k dosažení nejvyšší a nejdokonalejší výroby. V důsledku toho získal si také i náš cukr světovou pověst a známka jeho byla v cizině bez jakékoliv konkurence. Československý cukr byl vždy nejhledanějším produktem svého druhu, zejména v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Turecku, jakož i v četných dalších státech celého světa, které svoji vlastní cukerní produkci nemají nebo s ní nevystačí.

Světová odbytiště svoje dovedl si pak uhájiti i přes těžké krise, které se - jak jsem již svrchu podotkl - v různých dobách a z různých příčin přes náš cukerní průmysl přesunuly.

Největší konjunktury dosáhlo cukrovarnictví naše v dobách bezprostředně popřevratových, kdy mnohamiliardové obnosy za cukr za hranice vyvážený byly nejdůležitější aktivní položkou naší obchodní bilance a cukr stal se v hospodářském životě, zejména pokud se platů našich do ciziny týče, naším opravdovým zlatem, které pro finance našeho státu měly svůj přímo enormní význam.

Cukr byl v této době zachráncem naší měny, byl jediným takřka pramenem, kterým pomáhal státu v jeho těžkých problémech, které by bez něho nebylo bývalo možno vůbec řešiti.

Miliardové zisky popřevratových kampaní pomáhaly zlevňovati státu mimo jiné zejména drahou mouku, z ciziny k nám dováženou, a tím umožnily levný její prodej pro dělnictvo a chudý lid.

Je to, velevážení pánové, více než 5 miliard, které ve třech popřevratových letech cukerní průmysl svému státu dal, anebo - jak řekl pan ministr financí dr Engliš - které si stát vzal, a není proto správným tvrzení některých pánů v debatě v rozpočtovém výboru, že prý cukerní průmysl v době svých velikých konjunktur státu ničím nepřispěl. (Posl. Hackenberg: To nepřispívali cukrovarníci, nýbrž konsumenti, kteří platili draho cukr!) Ale, pane kolego, to bylo za cukr, který se vyvážel za hranice.

Co znamená dnes, vážení pánové, cukerní daň? Cukerní daní zdaňuje se každý vyrobený metrický cent cukru enormní částkou, 184 Kč, což při celé naší cukerní produkci činí ročně okrouhle obnos téměř 600 mil. Kč.

Zde je tedy, vážení pánové, ten veliký interes státu na výrobě cukru. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Je to cukerní daň spolu s ostatními daněmi při výrobě cukru ukládanými, které činí z nynější cukerní krise krisi velkého národohospodářského významu, ano i krisi celostátní.

A proto musí, vážení pánové, míti v prvé řadě stát sám, zejména i veškeré poplatnictvo největší zájem na účinném a šťastné rozřešení této těžké otázky, poněvadž ztráta anebo značné snížení daně cukerní pro trvalo znamenalo by těžký otřes ve stabilitě našeho rozpočtu a v důsledku toho pak i nutnost hledati náhradu v jiném těžkém zatížení našeho poplatnictva.

Co by znamenala dále, vážení pánové, ztráta zaměstnání desetitisíců nejrůznějších zaměstnanců nejen v cukrovarském průmyslu samém, nýbrž i v průmyslu uhelném, strojařském, chemickém, vápenném atd., není potřebí šířeji zdůrazňovati.

Také není potřeba se zmiňovati, co by stát ztratil krom toho na dani obratové, přepravní, výdělkové a pod. a co železniční správa na kampaňové dopravě.

Tyto těžké důsledky krise cukerního průmyslu netkví však kořeny svými v průmyslu samotném, kde krise mohla by býti dočasnou a přejíti - nýbrž hlavní důvod a příčinu obávané katastrofy hledati jest v krisi jiné, v krisi naší produkce řepařské - která s krisí cukerní kráčí v nejužší spojitosti.

Československé řepařství, které jest, vážení pánové, nejintensivnějším odvětvím naší zemědělské produkce, jest výsledkem dlouhých desetiletí, úmorné práce našeho rolníka, který dopracoval se v oboru tomto výsledků takových, že tyto vzbuzují obdiv nejen doma, ale zejména i v cizině.

Výsledky jeví se tu nejen v kvantitě, tedy ve množství vypěstované řepy, nýbrž, a to zejména v její kvalitě, tedy ve vysokém procentu cukernatosti, ve kterémžto ohledu je cukrovka naše na celém světě bez jakékoliv konkurence. (Posl. Mikulíček: A přece dostáváme za ni méně než rolníci v Německu!) To jest pravda.

Cukrovka stala se tak opravdovou elitou zemědělské produkce, předpokládá ovšem nejen vysokou zemědělskou kulturu v obdělávání a přípravě půdy, nýbrž klade největší nároky i na zemědělské pokusnictví ohledně řepních semen, jichž vypěstování a emancipace od vysoké semenářské kultury sousedního Německy stálo nejen obrovskou a dlouhouletou práci, nýbrž i ohromné, v pokusnictví investované miliony. Produkce řepná je v každém směru chloubou našeho zemědělce, je zakladatelkou staré tradice, která čsl. řepaři zjednala pověst světovou.

Pěstování řepy cukrové jest u nás, žel bohu, jak již podotčeno, vleklou cukerní krisí již po několik let vážně ohroženo. Cena řepy se rok od roku snižuje, řepaři není hražena vysoká režie a řepařství přestává se vypláceti. Tak roku letošního zaznamenáváme veliký pokles osevu řepného - v obvodu některých cukrovarů i o plných 30% - a jest obava, že procento toto v příštím roce opět značně stoupne. Zemědělec hledá přirozeně výtěžek své těžké práce v jiných odvětvích zemědělské produkce a odvrací se, pokud to intensita jeho hospodářství dovoluje, od řepy. To znamená ovšem, vážení pánové, velmi povážlivé, ano to nejtěžší ohrožení průmyslu cukerního. Zde jsou kořeny celé cukerní krise a zde je konečně i ohrožení hospodářského pokroku našich řepařských krajů. Krise řepná je proto krisí velkého celostátního významu, je prapůvodem a prapříčinou všeho toho, co cukerní produkcí je podmíněno a od ní odvislo. Každá pronikavější redukce v pěstování řepy má dále i nutný následek značného zvýšení generální režie v každém cukrovaru a tím i neodvratné další zvýšení cukru.

Je tedy, vážení pánové, hledati klíč k rozřešení celé cukerní krise v krisi řepařské a je proto v zájmu celého státu, aby otázce této byla věnována největší pozornost. V tomto směru hledati je také interes náš jakožto zástupců čsl. řepařů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP