Pátek 19. října 1928

Za autonomiu Slovenska bojovali sme 8 rokov v najkrutejšom režíme. Tie najelementárnejšie občianske práva nám boly odopierané. Shromaždenia nám nepovoľovali, ak sa kde-tu podarilo predsa len povolenie získať, rozbíjali nám tieto pri asistencii četníckej a pri spoluúčinkovaní štátnych úradníkov. (Tak je!) Nášho vodcu bez rozsudku na 9 mesiacov zavreli. Boli sme národom bez práv. Národ náš za politické presvedčenie bol šikanovaný a zatváraný. Takto to trvalo 8 dlhých rokov. Každý náš poslanec bol vykričaný za zradcu a iredenta. Konečne našli sa statoční Česi á la dr Kramář, ktorí nahliadli, že to s tou slobodou na Slovensku ďalej tak nemôže ísť. Štát bol v úzkych a potreboval aj naších síl, aby sme ho podopreli. Napriek tým zlým zkúsenostiam z minulosti zasadli sme si s vedúcimi čelnými politiky a dohodli sme sa o vstupe do vlády. Vláda sama, vidiac neudržateľnosť župného systému, na náš požiadavok uviedla v život krajské sriadenie. Naša strana, aby ukázala ako doma, tak aj v cudzozemsku, že nemá protištátné tendencie, ba naopak, chce tento štát a stojí za ním za každých okolností, vstúpila do vlády, dokazujúc takto svoju spoľahlivosť a štátotvornosť nad slnko jasnejšie. Slovenská ľudová strana vstupom do pražskej vlády neupustila zo svojho politického programu, žiadajúceho politickú autonomiu Slovenska, ani čiarky. (Posl. Fedor: No, no!) Ani čiarky. Jedine k vôli celku štátu suspendovala na rok svoj program a čo splátku na požiadavok politickej autonomie uspokojila sa dočasne so zavedením zemskej správy. (Posl. dr Schollich [německy]: Vy si dáte to vlastenectví dobře zaplatiti!) Páni Nemci spoluvstúpili do vlády a myslím, že preto nemajú práva vykrikovať "gut bezahlt", dobre zaplatení. To by si museli svojím krvným bratom, ktorí prv vstúpili do vlády, vykrikovať, ale nám to nie je oprávnené. (Tak je!)

Však hoci sme my prijali tento zákon ako dočasnú čiastočnú splátku na samosprávu, nám nevyhovuje, je pre nás právne úzky. Máme v ňom nové rúcho, ale je nám na naše vyvinutejšie národné údy právne primalé. Tento zákon má pre nás tú výhodu, že určil konečne hranice Slovenska a sjednotil správne náš, po rôznych dolinách a po východe roztrhaný národ v jedon národny celok, dávajúc mu pri tom aspoň aké-také právo samosprávy. Konečne pre začiatok snáď dosť, veď dom sa tiež naraz nepostaví. Máme teraz určené hranice, máme rámec, a my chceme teraz dať tomuto rámcu obsah, politickú autonomiu. My sme nikde a nikdy, vstupujúc do vlády - márne to na nás vykrikujete - nepovedali, že sa nášho programu a jeho hlavného bodu, požiadavku politickej autonomie pre Slovensko, vzdávame. To sme nepovedali a nepovieme. (Posl. Fedor: Čo ste teraz hovorili, aká je to autonomia, keď nemáte toľko práva!) Ale pri tom tento štát je náš. Keď mňa otec bije, zostava mojím otcom, lebo je otcom krvným. Preto tento štát milujeme, i keď kritiku v oči nemu povieme.

Požiadavok slovenskej autonomie nie je nič nového, je jedine obnoveným požiadavkom naších dávnych predkov, naších praotcov. Chcem rozvinúť, aké právné základy máme na politickú autonomiu. Naší predkovia už za starého Uhorska, keď sa k tomu len príležitosť hodila, požadovali autonomiu pre Slovensko. Tak Hurban, Štúr, Hodža, ba ešte aj predtým niektorí na sneme r. 1848, keď sa slovenské sedliactvo z poddanstva oslobodilo, žiadali pre Horné Uhorsko "Felsö Magyarország", autonomiu. Za svoju slobodu tasili aj meč, ktorý pohyb známy je v slovenskej historii ako povstanie Hurbanovo proti maďarskej vláde za oslobodenie Slovenska zpod jarma maďarského.

Ďalej r. 1861 znova podali slovenskí národovci kráľovi požiadavok autonomie v Martinskom memorande, žiadajúc oddeliť horné Slovensko ako autonomnú čiastku. Ferdiš Juriga roku 1918 prehlásil v maďarskom sneme, 12. októbra, tedy hodne pred prevratom, že žiada slobodu slovenskému národu na základe práva samourčovacieho. 30. októbra 1918 v Martine slovenskí národovci pripojili sa deklaráciou k bratom Čechom, utvoriac s nimi jedon štát v predpoklade, "že sa slovenská vetva československého národa bude môcť národne i kultúrne slobodne vyvinovať". Najhlavnejším právnym zdrojom a základom pre požiadavok politickej autonomie je tu však právoplatná smluva 2 bratských národov, t. zv. Pittsburgská dohoda, ktorá bola robená pre nás a nie pre amerických Slovákov, lebo tí tam majú slobody dosť. Nemuseli si to tedy písomne zaisťovať prof. Masarykom, ktorý vtedy nebol kandidátom pre prezidentstvo Ameriky, ale budúceho československého štátu. A tak jeho podpis tejto smluvy viaže v oči nám a nie v oči americkým Slovákom, ktorý toto smluvné zaistenie robili pre nás a nie pre seba, lebo smluva hovorí: "Podrobné zaradienia ponechávajú sa oslobodeným Čechom a Slovákom v budúcom štáte", to značí, že napísaná smluva platí každopádne; ako sa to však prevedie dopodrobna, ponecháva sa na naších volených poslancov. Minister Markovič r. 1920 prehlásil, že Slováci dostanú autonomiu až po 10. roku založenia štátu. Teda ako člen vlády učinil so strany tejto závažné prehlásenie, a teraz nech vláda a český bratský národ postará sa o to, aby táto politická autonomia a dané sľuby boly do života uvedené. Ale keďby týchto mnou vzpomenutých dokumentov ani nebolo, mali by sme menšie právo na autonomiu? Veď je to prírodné právo každého národa. Pán prezident Masaryk vo svojej knihe "Svetová revolúcia", a pán zahraničný minister Beneš tiež vo svojích memoároch "Světová válka a naše revoluce", valne dokazujú, že svetová vojna bola vedená západnými mocnosťami za oslobodenie malých utlačených národov. Heslo Wilsonom vydané znelo: "Samourčovacie právo každému národu". A my, ktorí sme sa tisíc rokov za svoje národné jestvovanie museli krvou potiť, ťažko boriť, nám sa tohoto požehnania šľachetnej demokracie a výdobytku západnej kultúry nemá ujsť za podiel?

Naša strana tohoto roku podala slávnej snemovni návrh na uvedenie do života politickej autonomie podľa Pittsburgskej dohody. Ráčte ju do života uviesť. Stále hovoríte Slovákom: "Chceme ako brat bratovi to najlepšie". Tu máte príležitosť dokázať skutkom, že nám dáte slobodu, že nám dáte čo nám patrí. Lebo nemýľte sa, od požiadavku politickej autonomie nikdy neustúpime, nikdy ustúpiť nemôžeme a nesmieme. Nás dar nesvedie, nás hrozba nezlomí, et si fractus illabatur orbis, nos impavidos ferient ruinae. (Posl. Fedor: Už ste odstúpili dávno! Kde máte autonomiu?) Pane poslanec, vy o právoch slovenského národa nemáte čo hovoriť. Máme rôzné cesty, chceme niečo iného než vy, nepleťte to dohromady. Dnes už vývody uvedené inými stranami v oči politickej autonomie slovenskej neobstoja, lebo dnes Slovensko je spoľahlivé, dnes Slovák s radosťou a povznesenou dušou bude oslavovať 10. výročie tejto republiky v nádeji, že starší brat Čech dá mladšiemu plnoletie a odovzdá mu jeho majetok, zdedený po praotcoch, a povie: "Spravuj si svoje" - a tak spojení páskou nerozlučiteľnou v bratskej láske budeme spolunažívať v jedinom nerozdeliteľnom štátnom celku.

Pánovia, predložený rozpočet prijímame. Len toľko mám poznamenať, že tieto debaty o rozpočte maly by sa viesť nie vtedy, keď je rozpočet hotový a keď sa už na tom rozpočte nič meniť nedá, lež pri jeho sostavovaní. (Tak je!) Poněváč tento štátny rozpočet síce len málo, ale predsa len dáva Slovensku toľko, aby mohlo žiť, preto rozpočet prijímame a moja strana, ku ktorej prináležím, za tento rozpočet bude hlasovať. (Výborně! - Potlesk ľudových poslanců slovenských.)

Místopředseda Slavíček (zvoní:) Dále má slovo pan posl. dr Keibl.

Posl. dr Keibl (německy): Jestliže již v minulých letech projednávání státního rozpočtu všem stranám dalo příležitost, aby stanovily svůj poměr ke státu, k vládě a k vládnímu systému zde oblíbenému, pak považujeme to my němečtí nacionálové v letošním roce za tím více potřebné, poněvadž se československý stát chystá oslaviti své desetileté trvání. Naše duševní oko zírá zpět na ony dny, kdy v pozdním podzimu 1918 došlo ke zhroucení středních mocností. Nebylo ani tak vojenské, jako sociální, hospodářské a mravní. Po válce, jaké dříve nikdy lidské pokolení nepoznalo, po válce, v níž všecky německé kmeny prováděly hrdinské činy, jichž velké činy opěvané v pověstech všech národů nikdy nedosahují, v níž obětovaly miliony svých nejlepších synů pro společnou vlast, podlehly nouzi, hladu a dobře vypočítané válečné lsti svých nepřátel. Chceme dnešního dne vzpomenouti v úctě, lásce a věrnosti svých padlých německých synů a bratří, zvláště když není nikdo z vládnoucích v tomto státě ochoten, položiti třeba jen zelenou větvičku vděčné vzpomínky na hrob německého vojáka. Vidíme, že po zhroucení vzniká jakýsi způsob interregna, který se klamně vydává za slavnou revoluci. Z něho se vytváří během roku 1919 různé nástupnické státy po starém Rakousku, mezi nimiž na základě uzavřených mírových smluv také tato republika. Mírové smlouvy mají sice rozličná jména, avšak dějiny jednou o nich podají společný, zničující úsudek. Teprve uzavřené mírové smlouvy vytvořily právně tento stát. Proto je oslava tohoto roku vlastně vůbec neoprávněná, zvláště pro nás sudetské Němce naprosto bezvýznamná, a to tím spíše, když naše sídelní vlast, na niž s oprávněnou hrdostí omezujeme pojem své vlasti, ode dnů převratu až do podepsání mírové smlouvy St.-Germainské podle svobodné a jasně vyřčené vůle veškerého sudetskoněmeckého obyvatelstva byla integrující částí státu rakouského.

Zdejší stát vedl mírové jednání i jménem sudetských Němců, aniž byl jimi zplnomocněn, ba aniž byl kdy takové plné moci hledal. Kdyby bylo možno na taková právní jednání použíti pravidel občanského práva, musilo by se konstatovati, že zde došlo k jednání bez příkazu, které neodpovídalo ani vyřčené vůli zastupovaných, ani nedopadlo k jejich prospěchu, takže zůstalo pro ně bez právního účinku. Sami tehdejší čeští vyjednavači pociťovali tento nedostatek, avšak jednoduše přes to přešli, ba i strpěli, že do počátku svých státních dějin vpravili falšování dějin - tím, že do úvodu smlouvy st.-germainské z 10. září 1919 dali zařaditi: "Vzhledem k tomu, že národové Čech, Moravy a jedné části Slezska, jakož i národ Slovenska z vlastní vůle rozhodli o svém spojení v trvalý svazek za účelem utvoření jednotného, suverenního a samostatného státu pod názvem Československá Republika a toto spojení skutečně provedli" - a ve své smluvní listině učinili řadu pokryteckých slibů, jež zrušiti byli již od počátku rozhodnuti. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.)

Na uskutečnění ústavy, na základním zákonodárství prvního roku nesměli jsme my sudetští Němci bráti nijakého podílu. Slovo "s rebely nevyjednáváme" zní nám ještě právě tak hlasitě do ucha, jako označení za kolonisty a přistěhovalce. Jako mnohdy v dějinách nabyla i zde vrchu moc nad právem. Stojíme však na půdě svého národního práva, jež jsme oblékli v pojem práva sebeurčovacího, přiznáváme se dnes, právě jako tehdy, kdy jsme po prvé vstoupili do této síně jako svobodně zvolení zástupci lidu, ke společenství s velikým německým národem a prohlašujeme znovu, že blaho národa nám vždy půjde nad blaho státu. A i kdyby se sami sudetští Němci z jakýchkoli důvodů chtěli zříci našich dějinně odůvodněných právních nároků, pak by volalo množství prolité německé krve místo nás o práva našeho národa, bledí duchové padlých ve válce a 4. března 1919 by nám připomínali naši povinnost. Proto považujeme to právě se zřetelem na blížící se státní jubileum za nutné, poukázati znovu na slavnostní státoprávní ohražení, jež jsme prohlásili v tomto parlamentě 1. a 9. června 1920. My němečtí nacionálové prohlašujeme, že i nadále chceme si je učiniti základem naší politiky. Avšak my němečtí nacionálové uznáváme, že skutečný život vyžaduje svých práv. Tvrdé dějinné skutečnosti nás nutí, abychom se s nimi vyrovnali. Aniž bychom též vydali všanc sebe menší ze svých národních právních nároků, zvláště našeho velkoněmeckého vztahu, účastnili jsme se již v minulosti parlamentní práce tak dalece a do té míry, pokud jsme s dobrým svědomím mohli z toho očekávati národní, hospodářský a sociální prospěch pro německý národ všeobecně a pro sudetsko-německý národní kmen zvláště. Jsme ochotni činiti tak i v budoucnosti. Nemůže a nesmí se nám to však vykládati jako jakýsi způsob obratu naší politiky nebo jako mlčky zřeknutí se našeho sebeurčovacího práva. Proti takovému podvrhování budeme se uměti bránit kdykoli a proti komukoli s bezpečností čestného a v přesvědčení věrného muže.

Budeme bojovati právě jako v minulosti proti vládnímu systému v tomto státu vládnoucímu všemi prostředky, jež máme po ruce, budeme stále poukazovati na to, že tento stát následkem okolnosti, že Francie mu byla u kolébky kmotrou, dostal zcela určité dějinné poslání, jemuž může dostáti jedině tím, že se ve své vnitřní a zahraniční politice bude vždy družiti k nepřátelům Němectva. Nadále budeme ukazovati na to, že dějiny československého státu neobsahují nic jiného než dlouhou řadu zákonných a správně-právních opatření, aby práva německého národa byla trvale zkracována, ba namnoze ničena a že tento vládní systém se naprosto nezměnil tím, že od nějaké doby německé strany sedí ve vládní většině a němečtí ministři na vládní lavici: naopak, že tím docela podstatně přibral na ostrosti, nebezpečnosti a škodlivosti. Boj, který musíme vésti, jest tudíž namířen nejen proti nynějšímu vládnímu systému, nýbrž i proti jeho největší opoře, německým vládním stranám.

Dáme-li uplynulým desíti letům přejíti v hospodářském ohledu před naším duševním zrakem, musíme konstatovati, že Němectvo všude, nejen u nás, nýbrž i v říši, je v trvalém poklesu, zvláště co do jeho světového uplatnění. To přirozeně naplňuje všecky jeho nepřátele zdejší i venkovské jakousi škodolibou radostí a potutelně přihlížejí k často marným pokusům německého národa, aby se opět pozvedl. Oni však pánové, kdož věří, že se snad tím, že německé bytí potlačují, domohou nějakých výhod pro sebe, jsou asi na omylu, poněvadž německý národ a jeho bytí obsahují v sobě většinou bytí evropské kultury. Německá píle, německé organisační umění a německá věda jsou pojmem všeho toho, co vidíme před sebou jako evropskou kulturu, jako produkt dlouholetého vývoje a na čem budujeme svoji hospodářskou a politickou existenci. Zmizí-li německé bytí, zmizí i západoevropská kultura a s ní jediná opora a základ všech, kdož obývají evropskou oblast a půdu i tohoto státu. A proto nemůžeme se postaviti do řady oněch, kteří se chystají odíti ve slavnostní háv, slaviti skvělé slavnosti, aby oslavili desetileté trvání tohoto státu. Víme, že těchto deset let, jež jsme ztrávili v tomto státě, nebylo ničím jiným, než nepřetržitou trnitou cestou, a proto nemáme podílu na tomto státním jubileu. Myslíme jen na svůj národ, na to, co nás jako národní ideál oduševňuje. Pro tuto myšlenku chceme pro náš národ žíti, chceme mu býti věrnými v minulosti a také v budoucnosti. (Potlesk poslanců něm. strany národní.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. Hackenberg. Uděluji mu slovo.

Posl. Hackenberg (německy): Dámy a pánové! Nynější rozprava o rozpočtu ukazuje zcela správně úpadek parlamentarismu v Československu. Není divu, že se jeví taková neúčast při rozpravě o rozpočtu, když již předem víme, že se nic nedá měniti na státním rozpočtu a na jeho jednotlivých položkách, po případě, že většina za žádných poměrů nebude souhlasiti s nějakou změnou státního rozpočtu. Pan zpravodaj dr Hnídek zdůraznil ve svém referátě v plenu sněmovny, že to je sice zlá závada, jež projednávání státního rozpočtu ochromuje, že však doufá, že časem bude možno také tuto závadu odstraniti a že v pozdější době budou prý možny také změny státního rozpočtu. Domnívá se, že tato pozdější doba nastane teprve pak, až rovnováha rozpočtu státního nebude již moci býti ohrožena provedenými snad změnami - na což ovšem budeme museti jistě čekati ještě několik let.

Po třetí přichází nynější vláda a vládní koalice do sněmovny se státním rozpočtem. Máme nyní přezkoumati, jak dalece vláda a nynější vládní koalice vyhovuje potřebám obyvatelstva státním rozpočtem a jak dalece plní strany, jež patří k vládní koalici, sliby, jež daly svým přivržencům a které vyslovovaly, pokud byly v oposici, při tehdejších poradách o státním rozpočtu také ve formě požadavků. Jestliže nyní všechno to, co zástupcové nynějších německých vládních stran požadovali při projednávání státního rozpočtu v oné době, kdy ještě neseděli ve vládní většině, srovnáváme s tím, co se od té doby splnilo, musíme prohlásiti, že se německým aktivistům nepodařilo proraziti ani s jediným z jejich požadavků. První řečník pro státní rozpočet byl příslušník německých vládních stran, a to kol. Eckert z německé strany živnostenské. Poslechl jsem si jeho řeč k státnímu rozpočtu s velikým zájmem, a podíváme-li se nyní na to, co měl co pověděti k státnímu rozpočtu, nebylo to uspokojení, které cítí se státním rozpočtem a jeho jednotlivými položkami, jakož i s programem vlády a vládní koalice, jenž přece státním rozpočtem má býti vyjádřen, nýbrž také tento zástupce německé vládní strany nalezl jako řečník pro rozpočet jen trpká slova kritiky státního rozpočtu. Je třeba právě v nynější době vzíti to, co řekl německý řečník k státnímu rozpočtu, pod lupu, aby se lidu venku ukázalo, jak si německé aktivistické strany tropí blázny z lidu. Kol. Eckert mluvil o daňovém tlaku, jenž je pro lid téměř nesnesitelný a prohlásil, že daňová reforma nepřinesla ještě to, co se od ní čekalo. Daňová reforma nepřinesla úlev, jež přivrženci kol. Eckerta a německých vládních stran od ní očekávali a nepřinesla ani ty úlevy, jež se německé vládní strany snažily svým přivržencům namluviti jako úspěch své politiky. Těžce nesly, jestliže jsme venku na schůzích kritisovali činnost vládní koalice, těžce nesly, když jsme problašovali, že daňová reforma přinese zlé zklamání. Kdykoliv jsme na schůzích měli příležitost k debatě se svými odpůrci, se zástupci německých vládních stran, pokoušeli se tito pánové v těchto schůzích odůvodniti, že náš útok je nespravedlivý, že daňová reforma přináší mnohá zlepšení a že se daňovou reformou ulehčí nemajetnému lidu ve státě. Tvrdili jsme stále a stále znovu, a říkáme to ještě dnes, že úleva může nastati jenom tenkráte, jestliže se započne ve státním hospodářství šetřiti na pravém místě, totiž tam, kde to stojí za to, kde je možno ušetřiti větší částku, dále tam, kde šetření je v zájmu obyvatelstva a nepřináší mu žádné škody.

Při všech poradách o státním rozpočtu, kterých jsme se zúčastnili a také při poradě o daňové reformě poukázali jsme na to, že pramen, kde může a má býti šetřeno, je militarismus, že se musí šetřiti při nákladu na vojsko, že se má konečně uskutečniti to, co při vytvoření tohoto státu bylo přislíbeno a co také v revolučním národním shromáždění bylo přichystáno. A nyní pokusili jsme se také při poradě o nynějším státním rozpočtu stejně jako v dřívějších letech docíliti, aby se se šetřením počalo tam, kde se šetřiti dá, a tam, kde by to bylo v zájmu obyvatelstva. Podle branného zákona, přijatého v revolučním národním shromáždění, měla býti služební doba postupně snižována a v r. 1927 zavedena 14měsíční služební doba. Nedošlo k tomu, poněvadž nynější koalice s hlasy zástupců německých vládních stran se usnesla, aby byla ponechána 18měsíční služební doba. Stará koalice neměla pro to většiny, poněvadž ve všenárodní koalici nehlasovali zástupcové socialistických stran pro ponechání 18měsíční služební doby. To bylo znamenité, slyšeti nářky kol. Eckerta na vysoká břemena způsobená militarismem a slyšeti, jak vyslovuje požadavek, že je nutno, aby byla omezena, aby bylo možno uleviti lidu. Není to první z příslušníků německých vládních stran, který vyslovil takový požadavek; slyšeli jsme v rozpočtovém výboru nářky kol. Oehlingera z křesťansko-sociální strany nad militarismem, nad náklady militarismu a rovněž slyšeli jsme od vůdce svazu zemědělců, kol. Windirsche v rozpočtovém výboru, že vojenská břemena jsou pro obyvatelstvo státu nesnesitelná. Avšak nejen to, kol. Windirsch šel ještě dále a prohlásil, že jsme se právě při ponechání 18měsíční služební doby a při vytvoření náhradní zálohy dožili trpkého zklamání. To, co jsme předpovídali při jednání o zákoně o ponechání 18měsíční služební doby, že totiž těch, kteří budou účastni výhody 12nedělní služební doby v náhradní záloze, bude jen nepatrný zlomek a že pro masu bude dále platiti 18měsíční služební doba, stalo se skutkem. A teď troufají si pánové, kteří spolupřispěli k tomu, že zůstalo při 18měsíční služební době, pronášeti žaloby, stížnosti proti břemenům militarismu, pánové, kteří sami hlasovali pro militarismus. Ztratili právo žalovati na těžká břemena, jež povolili, na výzbrojní fond ve výši 315 milionů ročně, pro který hlasovali, ztratili právo kritiky v té chvíli, kdy hlasovali pro náklad na vojsko, nejen pro řádný výdaj, nýbrž také pro výzbrojní fond.

Celní a hospodářská politika je kapitolou, kterou pracující lid v tomto státě byl těžce poškozen. Promluvím ještě o tom, jak se daří pracujícímu lidu v tomto státě. Mluvím-li nyní již o clech a jejich důsledcích, tedy jen proto, abych poukázal na to, že jsme včera mohli slyšeti s lavic příslušníků vládních stran od kol. Eckerta, že je velikým nebezpečím pro lid v tomto státě, pokračuje-li se v politice vysokých ochranných cel. A toto těžké poškození obyvatelstva spáchaly strany, které hlasovaly pro zavedení pevných cel, čímž došlo k zdražení životních potřeb, titíž příslušníci vládních stran, jejichž zástupci včera mluvili proti této celní politice v tomto státě. Kol. Eckert mluvil také včera proti vysokým výdajům ministerstva zahraničních věcí a stěžoval si do vysokých výdajů representačních, jež dělá ministerstvo zahraničních věcí, slova, jež jsme byli zvyklí slyšeti od těchto pánů, pokud byli v oposici, jež slyšeti od nich však nyní musí býti pro nás překvapením, když sedí ve vládě a hlasují pro všechny položky rozpočtu. Kol. Eckert také přiznal, že německé vládní strany nebyly s to, aby docílily nějakých hmatatelných úspěchů ani v ohledu jazykovém. Pěl žalobnou píseň, jak těžké je pro německé poslance v této sněmovně sledovati jednání a porady o rozpočtu, neboť nebylo prý dosud vyhověno ani přání německých stran, aby německým poslancům byly dány překlady nejdůležitějších návrhů a při státním rozpočtu alespoň důvodové zprávy. Ani toho nemohli němečtí příslušníci vládních stran docíliti a ukazují tím také, jak málo úspěšnou byla jejich činnost v této koalici.

Vedle všech těchto otázek promluvil včera kol. Eckert také o tom, že ve spravedlivé rozřešení otázky školské možno doufati jen tenkráte, dojde-li konečně ke školské samosprávě, a vedle těchto zásadních otázek vykládal také, že i německé školství v tomto státě je těžce poškozováno, že se nevyhovuje ani nejoprávněnějším požadavkům Němců. Jako příklad uvedl hudební školy, jež nejsou přiměřeně subvencovány, mezi nimi také ty, jež jemu, jako poslanci dotčeného kraje, měly zvláště ležeti na srdci. Zapomněl však se zmíniti o tom, že my jsme podali také v tomto směru při jednání i o letošním státním rozpočtu opět mnoho pozměňovacích návrhů a že my jsme to byli, kteří jsme také ve svých pozměňovacích návrzích žádali, aby tyto školy a zvláště, poněvadž jsem tento příklad uvedl, také hudební škola v Bečově, byly podporovány vydatněji než dosud, a zapomněl podotknouti, že zde tento požadavek kladl a označil jako bezpráví, že mu nebylo vyhověno, ale že hlasoval proti tomuto návrhu podanému námi jako stranou oposiční. Zde žádá více podpory a tam, kde je to na místě, hlasuje proti takovému návrhu, jenž měl přinésti pomoc. Když jsem to kol. Eckertovi ve výkřiku vytkl, mínil, že nás trefil zvláště tím, že nám předhodil, že my, němečtí sociální demokraté jsme hlasovali v rozpočtovém výboru pro návrh posl. Remeše o německé universitě v Praze. Nepopírám, že jsme hlasovali pro návrh, aby jedna položka u německé university byla snížena. Ať se jen pan kol. Eckert podívá a bude moci při tom zjistiti, že to není jen návrh českých sociálních demokratů, pro který jsme hlasovali, nýbrž, že jsme my sami podali takové návrhy již při dřívějších rozpočtových poradách, totiž na škrtnutí položky na bohosloveckou fakultu německé university, což jen zcela odpovídá našim zásadám o odloučení školy od církve. Neprovinili jsme se při tom žádnou zradou, jak se nám pokouší namluviti kol. Eckert, nýbrž zaujali jsme jen, věrni svým programovým zásadám, stanovisko také k této otázce.

Již dříve jsem se zmínil, že nejen kol. Eckert, nýbrž i kol. Windirsch, vůdce příslušníků svazu zemědělců, a kol. Oehlinger, jeden ze zástupců křesťanských sociálů, pronášeli pohnutými slovy při projednávání státního rozpočtu žaloby německého lidu, a také kol. Hodina ze svazu zemědělců vyložil v delší řeči v rozpočtovém výboru, že potřebám a požadavkům německého obyvatelstva stran vybudování školství dosud nebylo vyhověno. Němečtí aktivisté provozují tedy dvojakou hru: zde kritisují státní rozpočet a poměry v tomto státě, ničím však nepřispívají k tomu, aby byla způsobena změna poměrů, se kterými jsou nespokojeni.

Neprojednáváme jen tento státní rozpočet, jejž nám letos po třetí předložila tato vládní koalice, slyšeli jsme také z úst zpravodaje a různých řečníků pro rozpočet, že projednávání letošního státního rozpočtu má zvláštní význam. Přicházíme k desetiletému jubileu trvání republiky a kol. Hnídek jako generální zpravodaj vyslovil politování, že právě letos prý musí býti státní rozpočet promrskáván, že pro porady o státním rozpočtu nebylo výboru poskytnuto potřebného času. Kol. Eckert zaujal také stanovisko v otázce jubilea a byl to právě příslušník německých vládních stran, právě kol. Eckert, který tu mínil, že Němci v tomto státě nemají příčiny oslavovati s radostí státní jubileum. Tento názor vyslovil člověk, který sedí ve vládní koalici. Musíme nyní zkoumati, zda máme nějaký důvod radostně slaviti státní jubileum my, příslušníci dělnické třídy. Generální zpravodaj o rozpočtu kol. Hnídek vyložil, které zákony v tomto státě byly vytvořeny v uplynulých 10 letech a poukázal zvláště na zákony, na nichž se usneslo Národní shromáždění v poslední době.

Pohlédneme-li nyní trochu zpět, musíme prohlásiti, že příslušníci dělnické třídy nemají příčiny býti spokojeni a nemají také příčiny s radostí přistupovati 28. října k jubileu a zúčastniti se projevů. Hospodářské poměry jsou podle řeči generálního zpravodaje o rozpočtu svrchovaně příznivé. Počet nezaměstnaných je značně menší než byl. Máme vysokou konjunkturu, naše poměry se stabilisovaly. Podařilo se nejen stabilisovati měnu, nýbrž také přivésti do pořádku naše státní hospodářství, máme aktivní hospodářství, ba, vykázali jsme v rozpočtu letos dokonce dosti značný přebytek v částce přes 35 milionů Kč. Shledáváme mnoho závistníků nejen v cizině, nýbrž ukazují se také četní závistníci doma, poněvadž se držitelům moci v tomto státě podařilo zavésti takový pořádek v poměrech v tomto státě. (Výkřiky na levici.) Tu je třeba vyložiti, na čí útraty byla stabilisace umožněna. Je pravda: Máme dobrou konjunkturu ovšem již opětně upadá a v jednotlivých oborech průmyslových se již znatelně jeví krise a opět se vzmáhá nezaměstnanost. Měli jsme tedy dobrou konjunkturu, počet nezaměstnaných skutečně poklesl. Podívejme se trochu, jak se vede plně zaměstnanému dělnictvu v dobré konjunktuře. Máme stabilisovanou měnu, nemáme však přiměřené kupní síly, schází kupní síla lidu, poněvadž příjem není v žádném patřičném poměru k cenám zboží. Mzdy dělníků stouply proti době před válkou sedminásobně, ceny zboží, zvláště však předmětů, potřebných k živobytí dělnictva, stouply desateronásobně a ještě daleko více. Nastalo zchudnutí dělnické třídy. Masa dělníků neměla užitku z dobré konjunktury, nýbrž byli to kapitalisté. Jsme zajisté odkázáni na vývoz, a to tím více, čím méně můžeme odbýti uvnitř státu. Čím je menší kupní síla obyvatelstva vlastního státu, tím je menší odbyt a tím silnější je nutnost vyvážeti. Později při cukru budeme míti příležitost poukázati na to, k jaké těžké škodě došlo snížením vývozu, můžeme však poukázati také na to, že by nebylo třeba vývozu takovou měrou, kdybychom byli s to, abychom docílili uvnitř státu většího odbytu. Srovnáváme-li, co se spotřebuje v jiných státech ve zboží, v němž máme takový přebytek, musíme zjistiti, že u nás není možnosti spotřeby v přiměřené míře, poněvadž příjmové poměry dělnictva tomu neodpovídají. Místo aby se nyní nuznému obyvatelstvu ve státě pomohlo a aby se zlepšilo životní postavení dělnické třídy, nevěděla tato koalice nic jiného, než zavedením cel způsobiti další zhoršení životního postavení dělnictva. Dnes hořekují jednotliví zástupcové vládních stran nad škodlivými důsledky této pochybené celní a hospodářské politiky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP