Pátek 19. října 1928

Račte vzíti, paní a pánové, na vědomí, že odpověď na soc. demokratickou interpelaci se strany ministerstva zahraničí daná rovněž jménem vlády zněla přesně tak, jako na první interpelaci, jen s jistým taktickým dodatkem, který retoval soc. demokracii před komunismem; jinak ve věci samé nic neměnila. Z toho je viděti, že všechny strany československé kromě komunistické byly v té věci solidární. Tento důležitý akt, který bude ještě hráti svou úlohu v historii, byl bezelhůtný, jak dotazy, tak odpověď ministrova, čili je ještě v platnosti. Připomínám to proto, že pozoruji, když odpovídá naše vláda na interpelace, ať z té nebo oné strany proti ruské emigraci směřující, že odpovídá, jako by již neměla pevnou půdu pod nohama a zatím ji má, poněvadž toto všechno je v platnosti a je zachováno v archivech zde a všude a vytištěno ve všech legálních formách. Proto bych si přál odpovědi se strany našeho zahraničního ministerstva a všech ostatních našich ministrů i celé vlády jasnější, určitější a také, řekl bych, kurážnější. Pravím to proto, že každé nevlídné slovo vyvolává v ruské emigraci jistý nepokoj, jako by neměli pevnou půdu pod nohama. Prohlašuji zde: Ať její školní mládež čerpá v klidu své elementární vědomosti a ať její studenti středoškolští i vysokoškolští si v klidu a bezpečí dokončují svá studia, ať ti, kteří jsou zaměstnáni, dále klidně pracují, a ti, kteří jsou již hotovi, ať v klidu hledají soběstačné zaměstnaní, neboť mají tolik hrdosti, aby odlehčili, řekl bych, státní pokladně.

V rozpočtové debatě hrála ovšem také úlohu otázka Sovětů, uznání Sojuzu S. S. R. či neuznání jich de jure. Na tu otázku odpověděl pan ministr dr Beneš, že sám je pro uznání de jure, ale protože určité koaliční složky nebyly téhož mínění, nedalo se nic dělat. Doufá však že věci stále takové nebudou a že se ta otázka vyřeší. Opomíjím tento, řekl bych, zvláštní způsob, mně teď prozatím stačí, že on osobně je pro uznání. Mě to interesuje proto, že současně v krátké době učinil výrok státní tajemník Spojených Států amerických Kellogg právě v této věci. Výrok zněl: Systematické vměšování sovětských agentů do vnitřních záležitostí Spojených Státu nevedlo k nějakým vážným důsledkům, ale je naprosto samozřejmé, že takovéto zasahování nebude vláda honorovati uznáním de jure.

A jaké je to vměšování do vnitřních věcí Spojených Států amerických? Kellogg to vypočítal: Účast sovětských agentů na stávkách, agitace mezi vojskem a vůbec ničivá činnost na území Spojených Států amerických.

Táži se, paní a pánové, čím se liší činnost zdejších komunistů od činnosti a agitace komunistů ve Spojených Státech amerických? Naprosto ničím; snad že jest ještě bohatší než ve Spojených Státech.

Vím, že jsme již ztratili možnost primátu v uznání sovětské republiky de jure - my si rádi potrpíme na primáty. V náhradu za to jsme poznali zkušenosti, jichž nabyly ty státy, které uznaly, totiž Anglie a Francie. Ty toho trpce želí. Tedy hledíc do budoucnosti, paní a pánové, národní demokracie nebude nikdy mezi těmi, kteří by dávali souhlas ministru zahraničnímu k uznání de jure. Doufám a očekávám, že nebudeme osamoceni v tom a pokud se týče ministra, žádný ministr, který je si vědom svého slibu ministerského, který má svědomí a úctu ke svému povolání a ke své úloze státní, nedá souhlas. Specielně nedá souhlas k tomu uznání de jure ministr nár. obrany, nikdy nedá svolení ministr školství, nikdy nedá svolení ministr veř. prací a nikdy nedá svolení ministr vnitra.

Abych ukončil partii o zahraničním ministerstvu, učiním ve vší stručnosti dva projevy. Vítáme s vnitřním ulehčením a s netajenou radostí obnovení spojenecké smlouvy s královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a přejeme si vroucně, aby vnitřní konsolidace obou spojeneckých států spojenectví tomu dodala pravé váhy.

Účinná účast, jakou byl jat náš národ ve všech svých složkách a bez rozdílu stran při katastrofální pohromě Bulharska, svědčí, že jest mu jeho obyvatelstvo opětně slovanským národem a že mu není lhostejný ani jeho vnitřní stav, ani jeho mezinárodní položení.

Dovolte mi, abych přešel k ministerstvu vnitra. Na adresu pana ministra vnitra mám zde několik žádostí, a ty pronáším zde pro jejich závažnost veřejně.

Žádám ho: 1. Aby nedovoloval bez možnosti sebeobrany prováděti proti bezpečnosti stráži, případně proti četnictvu, to, čeho jsme byli opětně svědky v Praze po úterním pohřbu.

2. Aby ušetřil bezpečnostní stráž oné zahanbující asistence, němé a bezmocné, jako jsme ji viděli při jistém průvodu týž úterek.

3. Aby nepřipouštěl zneužívání pohostinství Prahy a celé republiky k takovým poradám, jaké se vykonaly v Praze koncem května t. r. a počátkem června o zřízení Ukrajiny jako samostatného státu. A konečně

4. aby uvažoval se vší vážností a opravdovostí, jak by se vyhovělo oprávněnému požadavku domácího ruského obyvatelstva, aby mohlo čísti také ve svém jazyku zákony, jež musí poslouchati.

O dvou věcech se zmíním podrobněji.

Paní a pánové, na Slovensku platí ještě uherský tiskový zákon, jak jsme jej přejali i s ustanoveními, že se tam musí složiti u každého periodického politického tiskopisu kauce. Mám před sebou české vydání uherských trestních zákonů, které z nařízení ministerstva spravedlnosti upravil dr Josef Oskar Worel, min. rada, dr Josef Ettel, advokát a soudní tlumočník, a dr Albert Milota, min. tajemník. Vyšlo nákladem ministerstva spravedlnosti r. 1919. Na str. 152 čteme v §u 16 sice něco o kauci. Po tomto §u 16 následují paragrafy, které dávají podrobnosti, a ejhle, § 18, který měl dáti podrobnosti o složení kauce, vypadá takto: § 18, v závorce: "týká se kauce časopisecké". Věc sama je však vynechána. Rozuměli jsme tomu, že ministerstvo spravedlnosti via facti požadavek složení kauce vymycuje a chce rovnost a stejnost s námi. Také skutečně jsme byli poučeni, že dokonce z bývalé civilní správy na Slovensku vyšel interní pokyn, ať se nepožaduje u politických periodických časopisů kauce, a tak se to také skutečně praktikovalo.

Jak tedy máme rozuměti tomu, když jeden týdeník politický v Prešově dostane rozkaz, že musí složiti kauci 10.000 Kč? Když se vydavatel odvolá a podá stížnost k ministerstvu vnitra, dostane zamítnutí s nařízením, že dokud nesloží kauci 10.000 Kč nesmí dále týdeník vydávati. Či opravdu se to nařídilo proto, že je to ruský týdeník v Prešově?

Dále, jak si máme tyto nesrovnalosti vysvětliti, tuto publikaci ministerstva spravedlnosti, onen interní pokyn, který dala svého času bývalá slovenská civilní správa o neskládání kauce, fakt, že ten týdeník opravdu 4 roky bez kauce klidně vycházel? Žádám p. ministra vnitra, aby nám dal veřejný výkaz o tom, které periodické politické tiskopisy na Slovensku mají zaplacenou kauci a od kdy, protože mám obavu, a té bych se rád zbavil, že tu jde o nějakou předvolební šikanu. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.)

Dále měl bych otázku na p. ministra pro sjednocení zákonů a organisace správy, zda nemyslí že již přišla hodina ke sjednocení tiskových zákonů, či zdali ještě myslí, že nepřišla.

Ministerstva vnitra se týká také jedna záležitost z Podkarpatské Rusi. Je to zbytek středověkých nařízení, která se jmenují rokovina a koblina. Předpokládám, že vám je známo, oč běží, ale řeknu aspoň jistý fakt. Rokovina a koblina je poplatek věřících kněžím, učitelům a kantorům. Byl i na druhé straně Karpat, to je v Haliči, ale haličský sněm tuto otázku vyřídil anebo poskytl právní a finanční možnosti, aby se mohla likvidovati zemským zákonem již r. 1873, dne 29. května, tedy ještě za Rakouska. Tenkráte byli pověřeni prováděním toho zákona ministři vnitra, vyučování a kultu, spravedlnosti a financí. Do r. 1918, do převratu, byly odpovědny před dějinami staré Uhry, že to všechno tam nechávaly. Po převratu jsme my odpovědni, není-li ještě dodnes ta otázka vyřízena. Je pravda, že r. 1920 jsme odhlasovali zákon, a ten zákon byl i publikován ve sborníku, který prostě prohlásil rokovinu a koblinu za zrušenu. Jenže tam bylo dále, že sněm Podkarpatské Rusi určí míru i způsob výkupu a pokud se tak nestane, aby se mohly individuelně výkupy prováděti, že vydá vláda zvláštní nařízení. Sněm Podkar. Rusi dosud není, tudíž ani žádný zákon a ani vláda žádného nařízení nevydala. Tudíž zákon z r. 1920, jenž způsobil opět mnoho zmatku, zůstal bezcenným kusem papíru.

Můj pokus z r. 1926 řešiti tuto záležitost v souvislosti a jaksi na účet kongruového zákona uvízl v ústavně-právním výboru změnou konstelace v Nár. shromáždění a ve vládě. Překvapující výnos civilní správy z 9. května 1928 tuto otázku znovu uvedl na forum veřejné diskuse. Zase byly podány žaloby od učitelů neb kněží atd., opět hrozí exekuce, vše se má znovu opakovati. Apeluji na ministerstva, která jsou interesována, to jest ministerstvo vnitra, školství a financí, a žádám je, aby zřídila vládní oddělení, které bude míti jedině tuto věc na starosti a nic jiného. Jinak, kdyby se o to staralo kulturní oddělení ministerstva školství, vše se rozplyne v množství prací. Tedy zvláštní oddělení, které bude míti na starosti především statistiku, finanční rozpočty atd. a které bude míti oprávnění, kdyby přišlo na to, že bez veřejné moci nelze výkup vůbec udělati, poněvadž běží o veliké sumy, aby zřídilo veřejnou pokladnu atd. To jsou věci, jichž konečné vylikvidování může trvati na sto roků, ale musí se s nimi konečně začíti.

Upozorňuji ještě na to, že Společnost národů již má úmluvu o zrušení otroctví, že pod její § 5 se tato rokovina a koblina dá vměstnat, a již to opravdu hrálo úlohu. Tedy raději dříve, abychom z toho neměli žádnou újmu, poněvadž tyto přežitky nám neslouží ke cti a ani církvím, jichž se týkají.

Přicházím dál. Každý resort má v Československé republice nějakou svoji bolest. Má-li ji ministerstvo veř. prací v silnicích a jejich mizerií, má ji ministerstvo spravedlnosti v nedostatku soudců, z něhož vznikla celá krise soudnictví. Tento nedostatek jest resortně i morálně takové váhy, že jeho řešení a odstranění by mohlo a mělo absorbovat svého šéfa úplně a ještě by mu ani čas nestačil. Ale musil by se mu ovšem věnovati plně a nesměl by při tom sloužiti ničemu jinému, zejména ne stranické politice a politice vůbec, a obzvláště politice, která vybíhá z rámce dnešní koalice, z rámce jejích možností a její nosnosti.

Postihujeme v našem soudnictví bohužel i specielní krisi, vzešlou odtud, že sám pan ministr spravedlnosti se pouští do veřejných polemik s nejvyšším soudem o jazykové věci. (Souhlas.) Táži se, bylo-li by něco podobného možno v jiném státě a v jiné vládě? Táži se dále nezávisle na odpovědi na tuto otázku, může-li to zvýšiti vážnost soudnictví, chuť a oddanost u soudců k vlastnímu povolání?

Snad chtějí někteří činitelé u nás opravdu udělati z Československa domov pro obyvatelstvo celé t. zv. střední Evropy. Takový plán by se jim mohl do jisté míry podařiti, ale na konec tohoto procesu mohl by se náš vlastní národ ocitnouti zde bez vlastního domova a přístřeší v tom smyslu, že by nebyl nikde svým pánem, všude by byli ti, s nimiž by se musil děliti o stát i o vládu v něm, všude by byli pozorovatelé, spolurozhodovatelé, poručníci a příživníci.

Jsou dva resorty v dnešní konstelaci t. zv. německé. Jeden imponuje svým rozpočtem, to je ministerstvo veř. prací. Rozpočet na r. 1928 činí 714 milionů, na r. 1929 712 milionů. Při tom počet systemisovaných míst 2150. Druhý resort imponuje svou prestiží. Paní a pánové! Vy to dobře víte, čím soudnictví v historii našeho státu bývalo, jaké se těšilo úctě a renomé a také dobře víte, jak naše právnická věda byla znamenitě pěstována již ve středověku atd. Tedy býti ministrem spravedlnosti v takovémto státě s takovou tradicí je, řekl bych, největší vyznamenání. Druhý resort imponuje tedy svou prestiží a svou rozsáhlou sítí nižších i nejvyšších instancí, jichž jest přes 500, rozprostřených po celé republice a ani jeho rozpočet nepatří k nejmenším. Vykazuje na r. 1928 299 mil. a na r. 1929 308 milionů a systemisovaných zaměstnanců 9940.

Za dva roky od vstupu Němců do vlády - a těm Němcům byla dána právě tato dvě ministerstva - se změnily poměry dotud, že klub pana dr Spiny nečítá již 24 členy jako na podzim r. 1926. Zatím jej totiž opustilo 5 Maďarů a za nimi pak šel pan kol. Nitsch, zemědělec a poslanec spišských Němců. Tu si vzpomínám, paní a pánové, jak jsme se několikráte již chlubili před veřejností, že jsme vlastní svou politikou a taktikou k jinojazyčným celkům tyto spišské Němce zachránili, poněvadž by byli bývali ve starém Uhersku úplně pomaďarštěni. Mluvil jsem tam sám s těmi Němci na Slovensku a vím, že již počítali s tím, že není možno vůbec sebe národně zachrániti. A najednou mají tam školy, kterých neměli v Uhrách, mají poslance, o kterých se jim nezdálo atd., ale podívejte se, opouštějí vládní kluby a zakládají svůj vlastní. Nitsch je tam jako hospitant. Zda nejsme oprávněni vůči všemu tomu říci, že německá povaha nesnese pocitu uznání a vděčnosti? (Souhlas.) Již nám dělali tito spišští Němci jisté obtíže a bojím se, že nám je budou dělati stále. Klub der Deutschen Landwirte má tedy dnes pouhých 18 členů, se 13 členy klubu pana ministra dr Mayr-Hartinga 31, to jest ze 75 poslanců německé národnosti je to menšina - 41.3%.

Takovýmto holým konstatováním předvedu ještě některé další věci. Ministr dr Spina v Šumperku se vyslovil takto: "Trpká byla pro nás také nejobtížnější úloha, kterou jsme musili zmoci, totiž vychovávati český šovinismus vzrostlý do nemožné míry, k myšlence součinnosti."

Nezdá se vám, pane ministře dr Spino, že máte blíže k šovinismu u svého kolegy dr Schollicha, než k domnělému šovinismu českému, který není ničím jiným než hájením práva ve vlastní domovině?

Pan Mayr-Harting v Jihlavě na sjezdu své strany takto formuloval aktivní program Němců: 1. zásadní změna jazykového zákona, 2. národní školní autonomie, 3. zastavení postátňování lesů, 4. němečtí odborní přednostové.

Pan posl. Windirsch, předseda klubu Bund der Landwirte, v rozpočtovém výboru mluvil proti velké cifře rozpočtu ministerstva nár. obrany a horoval pro jeho snížení. Jestliže p. ministr projevil jednou politování, že nemá dosti peněz na manévry, prohlásil v rozpočtovém výboru posl. Windirsch, že tohoto politování s p. ministrem nesdílí právě tak jako nesdílí jeho mínění, jež vyslovil v Brně, že v mezinárodních konfliktech nevítězívá vždycky ten, na jehož straně stojí právo, nýbrž ten, který má moc.

Pan posl. Oehlinger, člen klubu p. min. Mayr-Hartinga, v témže rozpočtovém výboru při kapitole ministerstva zahraničí mluvil o odzbrojovací komedii, o desítiletých berlích páně ministrových, t. j. o Francii a Malé Dohodě, kteréžto berle začínají již prý trouchnivěti. Dále p. kol. Oehlinger pokáral p. ministra zahraničí pro jeho výrok, že "Anschluß" je válka, a dožadoval se "samostatné neutralitní politiky" československé, nezávislé a na konec hned popoháněl p. ministra blíže k Německu.

Teď je nám ovšem úplně jasno, když jsme si to klidně předvedli, proč vládní Němci, členové dnešní vládní majority, raději o sobě mluví jako o aktivních Němcích, než o vládních členech dnešní majority.

Vzniklo pracovní a hospodářské souručenství p. dr Rosche s dr Kafkou, jimž se podařilo dostati k sobě skupinu živnostenskou z klubu Bund der Landwirte p. ministra dr Spiny. Má to býti nová prasklina tohoto klubu, či nějaká vyšší taktika? Musíme vyčkati vývoje budoucnosti.

Abych ukončil tuto partii, statisticky je dokázáno, že jest překročena všechna míra požadavků saint-germainské úmluvy o ochraně jinojazyčných zlomků v našem státě, že Němci mají více škol, než jim početně přísluší, že mají všecky školy počínaje od školy mateřské až po vysokou školu universitní a technickou, že mají totéž právo volební, jako my a počet poslanců odpovídající jejich početní síle. Tedy všude úplná rovnoprávnost, nic výjimečného. Jíme všichni stejně z jednoho talíře a přece ustavičně nářky na mezinárodních forech. Vidíme, že jim nejde o toto, nýbrž o něco jiného, aby totiž všecky značky, které činí z našeho státu stát národní a slovanský, byly smazány, aby neexistovaly a abychom přestali býti státem národním a slovanským. Je to tedy pokračování myšlenky německé tak, jak se jevila, třeba byla jinak nazývána, před válkou a jež se teď zase regeneruje.

Dne 7. října stal se v Podkarpatské Rusi jakýsi historický den. V ten den byla odhalena nová budova kulturního spolku "Prosvity" (ukrajinského). A ejhle, tu již všecky masky byly sňaty a ukázala se pravá tvář, bylo viděti ukrajinské prapory u školní mládeže a všude tam, kde se tak cítilo, i na domech. Přišli delegáti i poslanci ukrajinští na polském sněmu z Haliče, sice pozdě, ale uplatnili se pod maskou nějaké jiné schůze atd. Jeden slavnostní řečník, který přišel z Haliče, ve své řeči poukázal na přání Ukrajinců z Haliče a Podkarpatské Rusi po spojení obou zemí, - tedy i Haliče a Podk. Rusi - v rámci Veliké Ukrajiny.

Tato "Prosvita" se těšila vždy neobyčejné přízni režimu, který vládl nad Podk. Rusí. Tato "Prosvita" dostala od našeho státu od převratu několik milionů na to všecko. Tedy my jsme si tam vlastně tu iredentu dělali, tito Ukrajinci všichni jsou přistěhovalci z Haliče, ruský domorodý živel je loyální, smýšlení státotvorného, má Československou republiku rád.

Na západě až v Praze se stalo to, čeho jsem se již dotkl. Koncem května a začátkem června byla zde veliká porada separatistů ukrajinských (Petljurovců), a na této poradě, která trvala několik dní, - naše úřady o ní docela dobře věděly - byli účastni delegáti maďarští, italští a polští. Na této poradě se stala příprava pro proklamaci Ukrajiny jakožto samostatného státu, byla hned zvolena prozatímní vláda a vláda ta byla hned oznámena zvláštními notami po všech státech a také ji dostal náš zahraniční ministr. Včera jsme o tom podali interpelaci na něj, protože to směřuje proti Rusku, je to krátce namířeno pro další jeho seslabení, tak aby Rusko, až by se zbavilo Sovětů, nebylo zde úplně již v té síle, mohutnosti a s těmi možnostmi jako před válkou.

Mezinárodně mluví se stále o starém skutečně Balkáně, jaká je to ještě stále nebezpečná půda. A odpůrci versailského, trianonského a st.-germainského míru mluví o tom, že se vlastně zbudoval takový nový Balkán ve střední Evropě. A hle! Zde fakticky pod patronancí jistých i vládních proudů v některých státech a za mlčenlivého přihlížení státníků některých států se chce na obrovském teritoriu ruském skutečně vytvořit takový nový Balkán, a to jen pod pretextem, že se zmaří bolševictví. Jsem přesvědčen, že to spíše může vyzníti v pravý opak, jako tomu bylo tehdá za války mezi Polskem a Ruskem, kdy se i odpůrci bolševismu, Rusové, hlásili do rudé armády, že prý jako vlastenci musí jíti hájiti rodné otcovské teritorium proti nepříteli. Vyčkáme, jak nám pan ministr zahraničí dr Beneš na to odpoví. Pokud víme, není touto akcí a touto poradou nijak nadšen.

V Podk. Rusi se mnoho udělalo, to je nesporné, jenom že já jen nepočítám to, co se udělalo, já to také vždy vážím. Proto mně ani tak neimponuje školská statistika, která říká, že je tam tolik a tolik nových škol atd., že už má skoro každá vesnice školu. Není to vždycky pravda, taková vesnice má třeba školní budovu, ale nemá učitele anebo zase má učitele, ne však budovu, ta byla rozbita za války a nebyla dosud postavena. Jak pravím, já to vše vážím, i vidím, že se tam nevyučuje po rusku, nýbrž nějakou novou řečí, že se tam zřejmě chce i počešťovat, že se tam zakládají české školy v ryze ruských vesnicích. V některých případech se i stalo, že ruské děti opustily tu školu, poněvadž nerozuměly. Tedy bych řekl: Pozor! Výslovně apeluji na pana ministra školství dr Hodžu, poněvadž znám jeho smýšlení o ruském národě, jeho slovanské smýšlení. Ten apel vyznívá jak pro Podkarpatskou Rus, tak také pro Slovensko. Pane ministře, dokažte skutkem, že jste Slovanem a přítelem ruské kultury a ruského národa. Dejte každé ruské vesnici na Slovensku a na Podk. Rusi školu v ruském jazyku. Získáte si vděk a přispějete k tomu, aby z toho obyvatelstva na hranicích se vypěstili Chodové ruští na obranu naší republiky, na obranu našich hranic, jako byli čeští Chodové na Domažlicku.

Konstatuji zde rád, že se konečně provádí pakt, který byl zjednán za onoho času mezi zahraničním ministerstvem jugoslavským a naším v příčině pravoslaví na Podkarpatské Rusi ve směru srbské jurisdikce, že ministerstvo s porozuměním a blahosklonně vychází vstříc biskupu dnešnímu, který tam je, Serafínovi, a že tato otázka může býti konečně vyřízena v klidu a ke cti státu a k spokojenosti lidu.

Má se teď obsaditi, paní a pánové, místo vicepresidenta v Podkarp. Rusi a tu vznikla jaksi hnutí mezi lidem, aby bylo obsazeno Rusem. Dostal jsem otázku od jednoho pana ministra, zdali to pokládám skutečně za možné. Řekl jsem: Věcně úplně za možné, podle saint.-germainské smlouvy o Podkarp. Rusi za zcela oprávněné, v té smlouvě je zajisté, že se pokud možno mají obsazovati úřady domácím ruským obyvatelstvem. Tato možnost zde jest. Řekl jsem také tenkráte: Pane ministře, sluší se politikovi dívati do budoucnosti. Je-li dnes takový a takový režim na Slovensku a Podparpatské Rusi proti ruskému obyvatelstvu, nemyslíte, že tím okamžikem, až v Rusku padnou sověty a národ se ujme sám své vlády, nastane také obrat v této československé politice proti Rusku? A pan ministr řekl: To také asi bude. Řekl jsem: Je moudřejší a rozšafnější tomu předcházeti a jestliže mají vážnou osobu tito Rusové, můžete se beze všeho za ni přimluviti.

Přednesl jsem, paní a pánové, zde některá přání, žádosti i upozornění, učinil jsem i některé výtky, to netajím, ale učinil jsem tak nikoli ze zásadné oposice jako někteří řečníci přede mnou. Všechno to jsem učinil z lásky ke státu našemu a z lásky k němu dáváme také naše hlasy pro tento státní rozpočet, aby vláda mohla obstarávati jeho správu.

Na konci dovolte mi říci tato slova: Jsme v předvečer dovršeného desítiletí obnovené naší státní samostatnosti. Ohlížíme se po oné pětici mužů, z nichž první čtyři provedli převrat 28. října 1918 a jichž všech pět podepsalo a vydalo prvý zákon republiky. Ohlížíme se a nevidíme zde ani jediného z nich. Jejich lidské i politické osudy vyvolávají hlubokou naši účast, spolu však povzbuzují k vážnému uvažování. Z těch osob, zcela přirozeně, se snadno dostaneme k úvahám o samotném státě, jeho přítomnosti i jeho budoucnosti. V jubilejních dnech všeobecné radosti i pýchy osoby uvažující kéž jsou oněmi, kteří svou promyšlenou a pevnou prací přispějí k zabezpečení vnějšímu i k národní solidaritě uvnitř! A kéž i k tomu, aby vláda věcí národa byla nepodmíněně zase v jeho rukách! (Výborně. Potlesk poslanců čsl. strany nár. demokratické.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Dále má slovo p. posl. dr Stern.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP