Úterý 23. října 1928

Prišiel prevrat a Podkarpatská Rus nebola ušetrená toho veľkého nešťastia, ktoré dostalo sa aj na Slovensko. Odpusťte, pánovia, ja hovorím znova len celkom úprimne a otvorene. Nešťastie Podkarpatskej Rusi a Slovenska bolo to, že na Slovensku, ale zvlášte na Podkarpatskú Rus boly zanesené všetky metody tunajšej politiky, vy ste prišli odtiaľ s politikou, rozbili ste národ na rozličné straničky, (Tak je!) znemožnili ste, aby národ bol svorný, aby sa nemohol postaviť na svoj národný základ k zachovaniu svojej národnej a hospodárskej existencie. (Tak je!) To bolo nešťastie aj Podkarpatskej Rusi, ktoré nešťastie bolo dovŕšené ešte iným, a to tým, že pred prevratom Podkarpatská Rus nemala záslužnú politickú osobnosť, ktorá by po prevrate bola mala dostatočnej váhy stať si na čelo ruského národa na Podkarpatskej Rusi a ratovať svornosť a jednotu a všetko, čo bolo treba.

Dnes vy, zástupcovia Podkarpatskej Rusi, ste v pražskom parlamente, a nie ste tu, ste roztrúsení v rozličných politických kluboch menších i väčších a nemáte možnosti svorne postupovať. (Výkřiky poslanců strany komunistické.) Vy na Podkarpatskej Rusi nebudete sa na mňa hnevať, keď vám poviem, že ste doviedli politické pomery tak ďaleko, že zástupca ruského národa dnes je Čech alebo Maďar, alebo, odpusťte, pán dr Gáti, ktorý sa hlási k židovskoj národnosti. (Potlesk poslanců ľudové strany slovenské. - Výkřiky.)

Slávna snemovňa! Ako charakteristikum na podkarpato-ruské pomery podávam maličkú štatistiku, ktorá sa mi minule dostala do ruky. V hlavnom meste Podkarpatskej Rusi Užhorode behom tohoto školského roku bolo školou povinných detí zapísané úhrnom 4000. Z týchto 4000 školou povinných dietok do obecných škôl zapísané bolo 420 ruských detí, 460 maďarských detí, 284 slovenských detí, 540 židovských detí a 555 českých detí. (Posl. Mikulíček: Jak se tam ty české děti dostaly? Podle autonomie?) Vy to máte vedieť.

Nie lepšie vypadá to na meštianskych školách. V Užhorode je zapísané ruských detí 240, maďarských 383, slovenských 231 a českých 372.

Slávna snemovňa! Keď veci tak pôjdu ďalej, tak v Podkarpatskej Rusi nastane jeden nemožný konglomerát rozličných rečí a rozličných národností. Tam bude všetko: Maďar, Čech, Slováčik, len jeden tam nebude, a to Podkarpatský Rus. (Výborně! - Výkřiky komunistických poslanců.)

Tu jedno pomôže - dajte si to povedať, i vy sami, ktorí ste zaangažovaní na Podkarpatskej Rusi - dajte si hlavy do kopy, ale nielen hlavy, ale i srdcia, aby ste robili politiku svojskú, politiku nie maďarofilskú, nie čechofilskú, nie boľševickú-ruskú, ale aby ste robili politiku, ktorá blízko stojí slavianskej nezkazenej duši toho mužíka z Podkarpatskej Rusi a umožnili tak splniť úkol, ktorý nemôže byť iný, než prichystať v Podkarpatskej Rusi most, cez ktorý by sa dostalo z Východu národné Rusko do srdca Europy. (Výborně!) -Posl. Mikulíček: Vy podporujte ten systém, poněvadž jste ve vládě! - Výkřiky komunistických poslanců.)

Ja myslím, že som hovoril otvorene a preto ráčte to prijímať, čo hovorím, so stanoviska môjho klubu a ráčte ho rešpektovať práve tak, ako ja konečne rešpektujem vaše stanovisko. (Posl. Mikulíček: Pane kolego, existuje na světě vůbec ukrajinský národ, jest ho 40 mil., či ne?) Ráčte sa zapísať do školy, aby ste sa to dozvedeli. (Smích ľudových poslanců slovenských.)

Slávna snemovňa, ráčte mi dovoliť, aby som niekoľko poznámok mohol učiniť i ohľadom inej otázky naších vnútorne-politických pomerov, a to na adresu naších niektorých vládnych strán. (Výkřiky posl. Mikulíčka a posl. Hlinky.) Cieľ terajšej utvorenej vlády bolo udržanie poriadku a zabezpečenie štátu. Kto ale chce cieľ, ten musí chcieť i dôsledky, i prostriedky k dosaženiu tohoto cieľa. Spolupráca medzi jednotlivcami len tak je možná, keď tí, ktorí majú spoluúčinkovať, rešpektujú svoje osobitné a zásadné práva, keď tí, ktorí majú spolupracovať, jeden druhému dožičia k spolupráci potrebnej sily a konečne, keď tí, ktorí spolupracujú, aby zisk zo spolupráce jeden druhému poctive a statočne uznali. Brať podiel na práci, niesť odpovednosť, dvíhať, držať a ťahať voz zo závozu a pri tom všetkom byť bitý od vlastných druhov, hoci z koalície - odpusťte, pánovia, že i tu som úprimný - niečo takého žiadať je len od sprostého otroka možné.

Tu chcel by som povedať slová, zvlášte adresované na dve politické strany: na stranu republikánsku a sesterskú čsl. lidovú stranu.

Pán ministr dr Hodža v nedeľu dňa 20. t. m. zašiel do svojho okresu na Slovensku. (Hlasy: Dělat volby!) Samo sebou sa rozumie, že úmysel jeho cesty boly voľby. Bolo potrebné, aby p. minister školstva išiel pred voľbami do Michaloviec budovať gymnázium. Pán minister Hodža rečnil v Košiciach má na to právo - a povedal medzi iným, že on, čo by hneď mala nastať kríza vládnej koalície, nedopustí, aby administratíva na Slovensku bola zpolitizovaná. To bolo adresované na nás. Priznávame sa ku všetkému, čo sme spravili ako poctiví a statoční ľudia. Hovorí sa, že žiadame zpolitizovanie administratívy, hovorí sa to nám, ktorí z minulosti máme hodne zkúseností, i z nedávnej minulosti, keď sme videli, ako sa zneužívaly administratívné úrady v prospech republikánskej strany, ktorá nás ide dnes viniť zo stranníctva. Boly u nás na východe doby... (Hlasy: Ako to bude vypadať vo vláde teraz?)... Myslím, že vždy je lepšie, aby si ľudia pravdu verejne povedali, než zatajovali, nech vypadá akokoľvek. My konáme svoje povinnosti, sme lojálne vládni a preto žiadame, aby sa s nami tiež lojálne nakladalo. Boli sme očitými svedkami nepríjemných zjavov. Keď boly poslanecké voľby, prišiel korteš, kandidát, politický tajomník, zastavil sa pred okresným úradom s autom a pán okresný náčelník, či sa mu to ľúbilo a či nie, musel na agitačnú cestu v prospech agrárnej strany. Boly prípady, že nám notársky aparát hrubo zasiahol do posledných obecných volieb. Celé memorandum sme o tom vyhotovili a predložili pánu ministrovi Černému, ktorý prisľúbil vo veci najprísnejšie vyšetrenie, vyšetroval vec pán ministerský radca Půlpytel a bolo nám rečené: až sa zistí výsledok, sdelí sa nám, ukážem vám priebeh celého vyšetrovania, a konštatujeme, že pán Černý toto vyšetrovanie podnes nemá skončené. Pán dr Hodža nás dnes obviňuje, že my na Slovensko ideme zaviesť režím stranníckej administratívy? Dovoľte, pánovia, odohráva sa známe divadlo, v ktorom sova kričí na vrabčeka, že má veľkú hlavu. (Veselost!) Ja nemôžem nič iného robiť, ako konštatovať fakt, a to ten, že človek najpovolanejší, predseda slovenskej ľudovej strany, Msgr. Andrej Hlinka, terajšiemu krajinskému prezidentovi na Slovensku Drobnému pri jeho ceste v Lipt. Sv. Mikuláši i v Ružomberku tiež slávnostne povedal: "Pane prezident, vezmite na vedomie, že prvý budem, ktorý sa proti vám postavím, keď budete robiť strannícku politiku. Vy musíte byť nad stranami, vy sa musíte riadiť podľa toho, čo vám velí zákon a blaho slovenskej krajiny."

Asi pred dvoma týždňami pán dr Meissner napísal článok do "Práva Lidu", v ktorom opakuje známy historický výkrik: "Ceterum autem censeo", je tej mienky, že nadišla doba, aby táto vládna koalícia, táto občianska vláda bola zničená. Slávna snemovňa, veľmi sa divím mužovi, za akého chce platiť pán dr Hodža, že takto hrá do karát pánu dru Meissnerovi, a to, čo pán dr Meissner urobil v "Práve Lidu", urobil pán dr Hodža v Košiciach. "Ceterum autem censeo" - volal, nech je zničená táto občianska vláda, ktorej tvorcom bol aj on.

Nech sa robí čo chce, my konštatujeme jedno. Šli sme do vlády pre záujem štátu, plníme svoje povinnosti vo vláde v oči tomuto štátu, ale ničím nie sme viazaní v tejto vláde, a jestliže by sa naša situácia v tejto vláde i naďalej pre nás vyvinovala tak macošsky, ako sa začína vyvinovať, nehrozíme sa toho, aby sme svoje politické stanovisko zrevidovali. (Potlesk ľudových poslanců slovenských. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Slávna snemovňa! Čo sa týče druhej strany na Slovensku pôsobiacej a z Prahy dirigovanej, t. zv. čsl. strany lidovej, v čele ktorej na Slovensku stojí p. dr Mičura, na adresu tohoto celého pohybu mám svoje slovo.

Celá akcia, ktorá je dnes na Slovensku známa pod menom akcie Mičurovskej, pôvodne mala byť politika biblickej Ruthy. Tá biblická Ruth mala prijsť z Čiech a Moravy na Slovensko, aby tam roztrúsené české politické klásky posbierala. Vývin vecí šiel svojím tokom a šiel tak ďaleko, že dnes na Slovensku mičurovská akcia javí sa vo svetle celkom inom, ako si niekto mohol predstaviť. Mne odpustí p. dr Mičura, že sa dotýkam jeho osoby, nemôžem si pomôcť - akcia dr Mičuru na Slovensku je jednoduchým pokračovaním akcie, ktorú robil p. Vrabec, pokračovaním akcie, ktorú robil Vanák a pokračovaním akcie Koza-Matejova, alebo by som povedal, pokračovaním akcie, ktorú robil zlopovestný srbský kapitán Dimitrijevič. Neráčte sa diviť, že ja o veciach takto hovorím. Zdôrazňujem ešte raz: Akcia mičurovská na Slovensku mala znamenať akciu biblickej Ruthy, ktorá tie klásky posbierá. A veci dnes vyvinuly sa tak na Slovensku, že tá mičuriáda je nie Ruthy, ale tej biblickej ženy, ktorá pred Šalamúnom vlastnej matke hovorila: "To dieťa nech nepatrí ani tebe ani mne, ale nech sa rozsekne." (Tak je!) Slávna snemovňa! Mne sa pozdáva, že tuná je isté nedorozumenie. Pán námestník vlády Msgr. Šrámek si myslí, že dr Mičura je dieťaťom, ktorého politických otcom je on. Mne sa pozdáva, že p. dr Mičura má i iných otcov, ktorí nemajú nič spoločného s ideovou stránkou politiky p. Msgr. Šrámka. Že je tomu tak, slávna sněmovňa, ráčte venovať pozornosť, ráčte si dať na veciach zaležať a vyhľadať čísla brnenských "Lidových Novin" za ktorými kto stojí, vy páni Češi i komunisti veľmi dobre viete (Výkřiky posl. Mikulíčka.), ktoré asi pred 2 týždňami, vtedy keď predseda slovenskej ľudovej strany zašiel na sväto-václavské slávnosti do Starej Boleslavi, a keď sa dostalo do verejnosti, že mičurovská akcia na Slovensku bude zlikvidovaná, napísaly, že keď Šrámek svoju akciu na Slovensku i zlikviduje, dr Mičura tú svoju akciu nezlikviduje. Myslím, že nateraz dosť som povedal.

Buď mi dovolené ešte jednu poznámku učiniť. V nedeľu 28. októbra má sa konať oslava desaťročného trvania tejto republiky, štátu Československého. My Slováci sme ľudia citoví, nehanbime sa za to, a ja sa priznávam i k tomu, že my Slováci zvlášte po prevrate schádzali sme sa a v úprimných rozhovoroch sme si povedali, keď už ináč nie, keby tento náš štát mal určenie nie večného trvania, nech aspoň jestvuje na pár desaťročí, lebo ufáme sa, že behom toho trvania náš maličký národ sosilí k tomu, aby bol schopný ďalšího boja v oči tým, s ktorými by spolunažívať musel. (Výkřiky.)

My v súvislosti s oslavami trvania Československej republiky oslavujeme desaťročné výročie Martinskej deklarácie. V Martinskej deklarácii 30. októbra 1918 zástupci slovenského národa menom národa slávnostne vypovedali, že tisícročný sväzok, ktorý držal sviazaných nás Slovákov s Maďarmi, sa pretrháva, a ideme do nového štátneho útvaru ako rovný s rovným s tými istými právy, ideme založiť nový štát, štát Čechov a Slovákov pod menom Československej republiky. (Výkřiky posl. Hlinky.)

Sväto-martinská deklarácia znamenala prejav vôle ľudu, vôle slovenského národa. Svätomartinská deklarácia bola prvým krokem, ktorý krok učinil štátne osamostatnelý, v pravom slova smysle štátotvorný národ slovenský, keď prejavil vôľu, že chce žiť. To bolo jeho prvé slovo! Sväto-martinská deklarácie mala však jednu chybu, nehovorila o spôsoboch, ako Slováci budú žiť v budúcom svojom štáte, Československej republiky, s druhým štátotvorným národom, Čechmi. My sme v Martinskej deklarácii konštatovali len fakt, ale spôsob nebol konštatovaný. A preto, slávna snemovňa, sväto-martinská deklarácia vyžaduje, aby bola niečim určitejším, niečim jasnejším doplnená. Čo určitejšie, čo jasnejšie nám hovorí o spôsobe spolunažívania národa slovenského s národom českým, to nie je nič iného ako Pittsburgská dohoda.

Pittsburgská dohoda verejne, otvorene hovorí o spôsobe, v akom bude nažívať národ slovenský s národom českým.

My, naša strana, podali sme návrh na vtelenie Pittsburgskej dohody do ústavnej listiny. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Náš návrh nachádza sa na stole tejto vlády a čaká, aby ako účet bol vyrovnaný. Slávna snemovňa! Prehlašujeme slávnostne, my si žiadame, my pridržiavame sa toho ako vládna strana, aby náš návrh, podaný na vtelenie Pittsburgskej dohody do ústavnej listiny, v tomto parlamente bol pojednávaný; nech ho ten parlament buďto schváli, buďto odvrhne, ale nech je pojednávaný! (Tak je! - Potlesk poslanců slovenské ľudové strany.)

Cítime, že konáme správne, lebo konáme tak, ako nám náš program, s ktorým sme išli do vlády a naša národná a osobná česť káže. (Potlesk ľudových poslanců slovenských.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je pan posl. Bolen. Uděluji mu slovo.

Posl. Bolen: Ctěná sněmovno! Budeme z důvodů zásadných hlasovati proti kapitole "President republiky" právě tak jako proti celému státnímu rozpočtu.

Jestliže soc. demokraté a čeští socialisté prohlásili, že budou hlasovati pro tuto kapitolu, čímž hodlají před dělnickou veřejností demonstrovati, že president je něco lepšího a něco jiného než dnešní vláda, pak jsme my povinni ukázati, že za celý systém a za celý reakční policejní režim v tomto státě je plně odpověděn také Masaryk. (Tak jest!)

Masaryk to byl, který přiměl československou soc. demokracii, aby místo třídního boje propagovala jeho pokrokovou práci reformní, aby místo socialismu propagovala buržoasii neškodné sociální cítění, aby kryla třídní rozpory, aby mátla a ohlupovala dělnickou třídu teoriemi humanismu a měšťáckého demokratismu, aby vedla dělnictvo k politice umírněnosti, to jest k politice chabosti a poddajnosti vůči buržoasii.

R. 1908 prohlásil prof. Masaryk ve své přednášce na Mělníce: "Demokratismem nemyslí se jen dosahování republiky, jako mnozí chtěli v dobách revoluce r. 1848. Dnes ví každý dělník, a my se to můžeme dověděti z každého dělnického listu, že francouzská nebo americká republika širokým masám lidu není o mnoho milejší než monarchie německá, rakouská a j."

Deset let později postavil se Masaryk bez rozmyšlení v čelo státu, který není ničím jiným a ničím lepším, než špatnou kopií republiky francouzské či americké (Výkřiky komunistických poslanců.) a razil heslo "opravovati starou budovu" ačkoli před tím mluvil o "nutnosti přestavby" a o "nutnosti pronikavých sociálních reforem".

Na volání dělnických mas po slíbené socialisaci, na volání širokých mas pracujícího lidu v Československé republice po splnění slibu, obsaženého ve Washingtonské deklaraci, odpověděl Masaryk ve svém poselství 28. října 1919, že "socialisační program musil by býti smluven mezinárodně". To znamená s kapitalistickými lupiči v New Yorku, Londýně a Paříži. A prohlásil dále, že "buržoasie opravdu podnikavá dohodne se s inteligentním podnikavým dělníkem".

Jindy zase sociálně cítící Masaryk tvrdil, že "ve skutečnosti takové buržoasie a v tom smyslu, jak o ní mluví Marx a Engels, vlastně ani není a že takových tříd a takového boje, jakých Marx a Engels se domýšlejí, není a nebylo".

Podle Masaryka je nový a spravedlivější řád uskutečnitelný teprve tehdy, až bude zdokonaleno individuum, až budou lidé lepší, mravnější, kulturnější. My jako marxisté víme, že široké masy pracujícího lidu ve všech kapitalistických státech z existence sovětského Svazu pochopili, že opak je pravda, že totiž musí býti nejprve zaveden nový spravedlivý řád, že musí býti nejprve dosaženo nové hospodářské základny, aby mohli lidé žíti lépe, mravněji a kulturněji (Potlesk komunistických poslanců.), protože dnešní nemravná, mizerná společnost nemůže učiniti nikoho lepším a mravnějším. (Potlesk komunistických poslanců.)

Masaryk je pro pozvolný vývoj, ale sám r. 1908 přiznal, že není ještě pokrok ve vývoji, že vyvíjení nemusí býti ještě zdokonalováním, že může býti také vývoj nazpět. Před válkou psal a mluvíval prof. Masaryk mnoho o poměrech v Rakousko-Uhersku a v tehdejších Čechách. Uvedu některé citáty jeho řeči:

První citát: "Představte si živě, jaká je to politická práce, když jednou za 6 let volíme. Vzpomeňte si, jak takové volby se konají. To je trochu rozčilení a po volbách jako by uťal. Nepřátelé, kteří si leželi ve vlasech, po volbách zase chodí do stejné hospody, ke stejnému stolu. Až za 6 let zase trochu rozčilení."

Druhý citát: "Mladší lidé mluví a lámou si hlavy o zásadách, ale vedoucím jde o pivovar a jiné osobní zájmy. To je naše politika." (Veselost komunistických poslanců.)

Třetí citát: "My jsme kořalečný stát. Máme nejvíce důchodů z kořalky a tabáku. To jsou zdroje našeho politického blahobytu. Není to hanba?" (Výkřiky komunistických poslanců.)

Čtvrtý citát: "Je to demokratický národ když u vrbiček nesmeknete, sahají vám na hrdlo a na kapsu."

Pátý citát: "Parlament nemá ani jednu desetinu té moci a práv jako administrativa. Skutečné řízení státu je v rukou administrativy."

Šestý citát: "Krčiti a nechati se vésti, a když je zle, voláme po slavné policii, pro kterou máme jindy jen posměšné slovo. Čech by nemohl býti bez policie." (Potlesk komunistických poslanců.)

Citát o parlamentu nutno doplniti vzpomínkou na slib Washingtonské deklarace a na § 46 úst. listiny o referendu, t. j. o všeobecném hlasování lidu. Je velmi příznačno, že v sousedním Německu bylo už referendum provedeno o odbytném bývalým panovníkům. Ale demokrat Masaryk a jeho stoupenci socialisté na tento prostředek demokracie po celých 10 let trvání Československé republiky ani nevzpomněli, ba ani o to se nepostarali, aby alespoň přijat byl zákon o provádění referenda. Kdyby ještě dnes byl Masaryk pouhým profesorem, mohl by stejně jako za Rakousko-Uherska kritisovati poměry v Československu. To je ovšem důkazem, že zde vývoj jde nazpět. To potvrdil také řečník z ľudové strany, který si pochvaloval, že zde vývoj poměrů jde doprava.

Holou frází bylo, když Masaryk ve svém poselství r. 1919, adresovaném československé armádě na Sibiři, psal: "Chceme a zbudujeme republiku, kde každý občan bude se cítiti volným, svobodným a šťastným." Rádi bychom viděli dnes v 10. výročí Československé republiky, měšťácké demokratické republiky, dělníky, malozemědělce, drobné zřízence, úředníky státní i soukromé, kteří po tom všem, co za 10 let trvání tohoto státu prožili a zakusili a co také dnes prožívají, cítí se volnými, svobodnými a šťastnějšími. Mohl je snad takovými učiniti zákon na ochranu republiky nebo zákon restrikční, zákon náhubkový o tisku, zákon o teroru, zákon o clech a kongrue, zákon o okleštění samosprávy a úpravě veřejné správy, zákon o jenerálských pensích, zákon, kterým se zrušuje volební právo vojáků, zákon o strhování daní ze mzdy, zhoršení soc. pojištění a řada ostatních reakčních zákonů?

Jediný slib, který president splnil, byl slib, který dal v prosinci 1918 po svém návratu na Wilsonově nádraží dr Kramářovi, když mu řekl: "O všem se přátelsky dohodneme", a potom slib, který dal klerikálům před svým odjezdem v Americe. Masaryk vědomě odešel od Washingtonské deklarace a vědomě se stal spolubudovatelem režimu, vládnoucího nyní ve státě.

Naříká se na kulturní reakci, naříká se na vliv klerikálů ve státě. Zde je nasnadě otázka právě v 10. výročí demokratické republiky Československé, proč nedošlo k odluce církve od státu. Odpověď dají tato fakta. Masaryk v době svého pobytu v Americe r. 1918 vyjednával s Národním svazem českých katolíků v Chicagu a 16. května r. 1918 psal v dopise, určeném zmíněnému svazu: "O konfiskaci církevního jmění nemůže býti řeči. Jsou administrační problémy různého rázu, které budou museti býti řešeny, ale nestane se tak násilně a bez dohody s církvemi". Dne 1. srpna 1918 posílá Masaryk Národnímu svazu českých katolíků v Chicagu dopis, ve kterém děkuje za 10.000 dolarů a říká: "Navzájem vám slibuji, že učiním také, seč budu". Za 5 dní potom, t. j. 6. srpna 1918 děkuje za dalších 25.000 dolarů, a krátce před odjezdem svým do Čech potvrzuje příjem 50.000 dolarů a v dopise z 15. listopadu 1918 píše: "Poměr nového státu k církvi nebude mezi prvními pracemi. Plán nového uspořádání se vypracuje za spolupráce interesovaných církevních úřadů." Jaká je to ironie, když dnes čteme v Masarykově knize "Karel Havlíček" výtku Havlíčkovi, že dělal katolicismu koncese. Fakt, že po podpisu Washingtonské deklarace Masaryk o své vůli a bez ohledu na to, jak o věci smýšlí obyvatelstvo doma, dal klerikálům záruky, fakt, že odluka církve a státu byla prodána za několik desítek tisíc dolarů, sebraných klerikály v poslední chvíli na financování t. zv. zahraniční akce, mluví za celé knihy. Za to, že klerikálové mají dnes takové posice ve státě, nese v první řadě odpovědnost Masaryk spolu se socialisty, kteří rovněž již r. 1920 souhlasili s tím, aby se uzavřela dohoda s klerikály, kteří souhlasili, aby otázka odluky církve a státu byla odložena.

Všeobecně jest známo předválečné vystoupení Masarykovo v t. zv. velezrádném procesu záhřebském. Známo je, s jakou rozhodností a jakým rozhořčením odsuzoval, že proti nepohodlným politikům bojuje se se strany vlády uměle vyhotovenými dokumenty a že justice slouží k znásilňování vládě nemilých politiků. Známo jest také, jak r. 1892 na říšské radě ve Vídni prohlásil, že posuzuje-li se politický skutek, nemá se hleděti pouze na literu zákona, nýbrž musí se ukázati na celý ensemble okolností. Konečně je známo, jak vystupoval v Rakousku co nejrozhodněji proti tomu, aby státní zaměstnanci byli pro své politické skutky pronásledováni a propouštěni. Dnes jako president, Masaryk klidně se dívá na to, jak justice je zneužíváno proti politicky nepohodlným lidem, jak s politickými provinilci zachází se v tomto státě hůře než se sprostými zločinci, dívá se klidně na to, jak politické a tiskové delikty odňaty jsou porotě, jak beztrestně jest stříleno do dělníků, jak tisk je do nemožností zešněrován, jak jsou censurou mrzačeny knihy a filmy, jak jsou vyráběny falešné dokumenty proti politicky nepohodlným lidem, jak jsou pro svoje politické přesvědčení propouštěni a pensionováni učitelé, železničáři atd.

Podle bývalého c. k. náměstka státního zastupitelství v Olomouci dr Synka je ve státech politickou svobodu uznávajících žádoucno, aby při trestných činech, dotýkajících se existence a veřejnoprávních zájmů státu, rozhodovalo veřejné mínění občanstva o tom, zda obžalovaný je jako spoluobčan vinen tím, že veřejnoprávní zájmy porušil a také o tom, zda zákon za jiných politických poměrů vydaný ještě v případě přítomném platnost míti má. Zásada politické svobody žádá, aby se k politickým trestným činům připočetli také některé zločiny veřejného násilí výminečně tehdy, když byly spáchány při hromadných demonstracích politických. V Československu za vlády Masarykovy, kdy buržoasie tak ráda mluví o principu politické svobody a svobodomyslnosti, kde zůstaly tyto zásady, kdy zatím, co sprostý zločinec jest souzen před porotou, političtí provinilci jsou postaveni před výjimečný senát, který dříve, než zasedl, má proti politicky nepohodlným lidem rozsudek již dávno hotový, dříve, nežli se k poradě odebral. (Tak jest!) Jest naivností a politickým dětinstvím nejhoršího řádu, jestliže se někdo domnívá, že Masaryk za to nemůže, že snad o tom neví atd. A ještě větším dětinstvím je tvrzení, že Masaryk jde s dělnictvem. On nešel s dělnictvem ani před válkou, neboť tehdy hlásal teorie dělnické třídě škodlivé. Masaryk nešel prostě ke kořenu zla a proto nemohl se dostati jinam, než tam, kde dnes stojí - na jednu frontu s buržoasií a na jednu frontu s dr Kramářem proti dělnictvu. (Tak jest!) Masaryk není ničím více a ničím méně než presidentem kapitalistického státu. Zájem kapitalistického státu jest pro něj nejvyšším zájmem a tomuto zájmu jest ochoten vše podříditi.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP